A Sport Made in Heaven

Estimated read time 1 min read

Δευτέρα 22/3/2021 (21:00) Διαδικτυακοί Διάλογοι για τον αθλητισμό.

«Α Sport Made in Heaven”

Τη Δευτέρα 22/3 Μαρτίου (21:00) συνεχίζουμε τους διαδικτυακούς κοινωνικούς διαλόγους. Αυτή τη Δευτέρα θα συζητήσουμε με τη βοήθεια σχετικά με το ρόλο των διαφόρων οχημάτων επικοινωνίας (Communication vehicles) στην ανάπτυξη του τριάθλου αλλά και των αθλημάτων αντοχής (τρέξιμο, κολύμβηση open water).

Τίτλος της συνάντησης είναι «Sport made in Heaven”, τίτλος ενός  από ένα από τα πιο διάσημα άρθρα/ τίτλους της Κοινωνιολογίας του αθλητισμού.

Καλεσμένοι άνθρωποι που έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα ώστε τα αθλήματα του δρόμου (road events) να προσελκύσουν περισσότερους αθλητές και αθλούμενους αλλά και γίνουν πιο ελκυστικά σε Χορηγούς & Μέσα Επικοινωνίας

Ο ρόλος του ειδικού τύπου, του Internet, της τηλεόρασης, του ραδιοφώνoυ στην ανάπτυξη του τριάθλου, του μαραθωνίου και των αθλημάτων ανοχής γενικότερα.

 • Με ποιες συνθήκες θα διεξαχθούν οι αγώνες τρεξίματος & τριάθλου το 2021;
 • Ποια θα είναι η μετά covid-19 εποχή για το δρομικό και τριαθλητικό κίνημα;
 • Τι ευκαιρίες προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες ώστε το τρέξιμο, το τρίαθλο και τα υπόλοιπα αθλήματα αντοχής να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού και να γίνουν πιο ελκυστικά;
 • Γιατί ο ειδικός τύπος αποτελεί το σημείο αναφοράς στην «ωρίμανση» του δρομικού και τριαθλητικού κινήματος;
 • Πως μπορούν οι αθλητές κι οι διοργανωτές να έχουν πρόσβαση στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο;
 • Ποια τα μυστικά για να προσελκύσει ένας αθλητής και ένας διοργανωτής Χορηγούς;

Για Συμμετοχή παρακαλώ στείλτε τα στοιχεία σας ( Όνομα και κινητό) στο Triathlon Lab Athens:

Email : smartsportcoach@hotmail.com

Για πληροφορίες :

Γιάννης Ψαρέλης

Τηλ. 2109838364

Κινητό : 6937170260

Σημείωση : Περιορισμένος Αριθμός Θέσεων/ Συμμετοχών. Είναι Διάλογοι με ενεργή συμμετοχή όλων.

“Sport in Society” Dialogues

Διάλογοι για τον ρόλο του αθλητισμού στην Κοινωνία και για Κοινωνικά θέματα έντονου ενδιαφέροντος που υπάρχουν στον αθλητισμό.

O αθλητισμός δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ξεκομμένος από την κοινωνία. Είναι σημαντικό μέρος αυτής, δημιουργός και αποδέκτης κοινωνικών δρώμενων. Το αθλητικό πλαίσιο δεν είναι ένα αποστειρωμένο περιβάλλον αλλά ένα «κομμάτι» μέρος του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Αγαπάμε τον Ελληνικό Αθλητισμό και πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή θα υπάρξει μέσα από τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής : αθλητές, γονείς, διοργανωτές, δημοσιογράφους, εταιρείες αθλητικών υπηρεσιών.

Για να πάρουμε μία γεύση της συζήτησης επικοινωνήσαμε με τον κ.Πολλιά (Runner Magazine), κ. Πλακίδα (Athletics Magazine), κ. Κυρίκο (Over FM) και την κα.Μπιρλιράκη, διευθύντρια της Ευζήν που έχει τα δικαιώματα του Ironman Greece και τους ζητήσαμε τη γνώμη τους σε μία σειρά θεμάτων που αφορούν την ανάπτυξη των αθλημάτων αντοχής.

Νίκος Πολλιάς

O κ. Πολιάς, Εκδότης του Runner Magazine, μας εξηγεί τη σημασία του ειδικού τύπου τόσο στην αύξηση, διατήρηση και κυρίως την εκπαίδευση των αθλουμένων.

Νίκος Πολλιάς : Ο ειδικός τύπος είχε ανέκαθεν μία ξεχωριστή θέση ανάμεσα στα διάφορα έντυπα, καθώς ασχολείται με δραστηριότητες που αφορούν ένα συγκεκριμένο κοινό. Το τρέξιμο, από τη θέση της αθλητικής δραστηριότητας “για λίγους” που κατείχε μέχρι και πριν το 2005, άρχισε να εξαπλώνεται και πλέον έχει βρει τη θέση του και στην ελληνική κοινωνία καθώς είναι δεκάδες χιλιάδες αυτοί που το έχουν εντάξει στη ζωή τους. Το Runner Magazine, συνέβαλε σημαντικά σε αυτό, καθώς λειτούργησε ως ένα κοινό σημείο αναφοράς ενημερώνοντας με αξιόπιστο τρόπο τους αναγνώστες του σχετικά με θέματα που αφορούν την προπόνηση, τη διατήρηση της υγείας και την αποφυγή τραυματισμών, τη διατροφή, τον απαραίτητο εξοπλισμό και πολλά άλλα. 17 χρόνια μετά είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τον στόχο μας και συνεχίζουμε να “τρέχουμε” δίπλα σε κάθε δρομέα!

Πόσο εύκολο είναι να διατηρηθεί ένα έντυπο ειδικού τύπου σε υψηλό επίπεδο στην εποχή του covid όπου δεν έχουμε αγώνες;

Νίκος Πολλιάς : Ούτως ή άλλως η έκδοση ενός περιοδικού ειδικού τύπου είναι δύσκολο εγχείρημα. Χρειάζεται πολύ δουλειά και υποστήριξη. Την προηγούμενη χρονιά, τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα καθώς η αγρά δέχτηκε ισχυρό πλήγμα και λόγω της έλλειψης αγώνων, πολλοί δρομείς έχασαν τον προσανατολισμό και τον στόχο τους με αποτέλεσμα να μειωθεί το ενδιαφέρον τους. Η κατάσταση αυτή ήταν ένα σοκ για όλους μας, όμως γρήγορα ανασυνταχθήκαμε, συνεχίσαμε την έκδοση των τευχών μας με κάποια καθυστέρηση βέβαια και προσπαθήσαμε να κρατήσουμε ψηλά το ηθικό των αναγνωστών μας προσφέροντας τους τόσο χρηστικό όσο και εμπνευστικό περιεχόμενο!

Ο κ.Πολιάς δίνει τη δική του πρόβλεψη για την επόμενη μέρα (μετά covid εποχή) για το δρομικό κίνημα, τα αθλήματα αντοχής και για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό γενικότερα. Πόσο εύκολο είναι να επιστρέψουμε στην pro-covid εποχή τόσο όσο αφορά τον αριθμό των αγώνων, την ποιότητα διοργάνωσης, τον αριθμό των συμμετοχών κ.λπ.

Νίκος Πολλιάς Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να δώσει με σιγουριά μία απάντηση για το πότε θα γυρίσουμε στην κανονικότητα. Εμείς πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε προετοιμαστεί για το σενάριο ότι θα ξεκινήσει και πάλι η αγωνιστική δραστηριότητα τον φετινό Σεπτέμβριο! Δυστυχώς, φαίνεται ότι επιβεβαιωνόμαστε. Θα υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα σχετικά με την αγωνιστική δραστηριότητα. Είδαμε την προηγούμενη Κυριακή στην Ναγκόγια της Ιαπωνίας να πραγματοποιείται μαραθώνιος με τη συμμετοχή 4.700 γυναικών! Σε άλλες χώρες πάλι, τα πράγματα είναι σε χειρότερη μοίρα αφού ούτε τον Σεπτέμβριο θα είναι σε θέση να διοργανώσουν μαζικούς αγώνες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βιώσουμε μία τεράστια αύξηση στον αριθμό συμμετοχών, καθώς όλο αυτό το διάστημα η διάθεσή του κόσμου να συμμετάσχει έχει συμπιεστεί σαν ένα ελατήριο, συσσωρεύοντας τεράστια ενέργεια, η οποία όταν επιστρέψουμε στην κανονικότητα θα πρέπει να βρει διέξοδο. Θα πρέπει η πολιτεία να επανεξετάσει τα μέτρα αντιμετώπισης να είναι πιο προσεκτική στις επιλογές της και εμείς από την πλευρά μας, παρά την κόπωση που έχει επέλθει, να συνεχίσουμε να τηρούμε υπεύθυνη στάση απέναντι στους εαυτούς μας, αλλά και τους γύρω μας.

Λευτέρης Πλακίδας

Ο Λευτέρης Πλακίδας, διευθυντής σύνταξης στο Athletics Magazine μας εξηγεί με ποιο τρόπο τα αθλήματα αντοχής (τρέξιμο αντοχής, μαραθώνιος, τρίαθλο, κολύμβηση Open water) μπορούν να είναι πιο ελκυστικά στους Έλληνες και έτσι να αυξηθεί περαιτέρω  αλλά και να διατηρηθεί ο αριθμός των αθλούμενων σε αυτά.

Λευτέρης Πλακίδας : Η αυξητική τάση στα αθλήματα αντοχής και αέροβιας ικανότητας, θα συνεχιστεί και θα πολλαπλασιαστεί. Είναι συνδυασμός της ανάγκης για άσκηση στο φυσικό περιβάλλον, στην κοινωνικότητα που διαθέτουν, στη μόδα που έχει επικρατήσει και στην επιλογή των γυναικών να το βάλουν στη ζωή τους (ειδικά το τρέξιμο και μετά το κολύμπι).

Ο κ. Πλακίδας  μας εξηγεί πως το Internet μπορεί να βοηθήσει  αθλητές, διοργανωτές αλλά και σωματεία να προσελκύσουν χορηγούς, το ενδιαφέρον του τύπου καθώς να υποκαταστήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στην τηλεόραση.

Λευτέρης Πλακίδας : Η επικοινωνία και η σωστή προβολή και δημοσιότητα είναι το μόνο που μπορεί να κρατήσει το ενδιαφέρον των χορηγών για να χρηματοδοτούν τις διοργανώσεις και τους αθλητές. Να δώσει τη δυνατότητα στα σωματεία να βρίσκουν πόρους για να συντηρούν προπονητές υψηλής κατάρτισης και δυνατοτήτων γιατί εκεί βρίσκεται το μυστικό της διάδοσης και της ανάπτυξης του αθλητισμού. Αν δεν έχεις σωστούς δασκάλους, δε θα βγάλεις ποτέ καλούς μαθητές.

Τα Μίντια δε δίνουν μεγάλο βάρος σε διοργανώσεις που αναπτύσσουν τον θεματικό τουρισμό, που δίνουν λόγο σε αθλητές που δεν έχουν βήμα. Λίγα παραδοσιακά Μέσα και πολλά social media φτιάχνουν την εικόνα για όλους.

Βάσια Μπιρλιράκη

Η κα. Βάσια Μπιρλιράκη, Διευθύντρια της ΕΥ ΖΗΝ Greece A.E., διοργανώτριας του IRONMAN 70.3 Costa Navarino, μας εξηγεί πως μία διοργάνωση όπως αυτή βοηθάει στην προώθηση του Τριάθλου και κατ’ επέκταση στην αύξηση του αριθμού των αθλούμενων που ασχολούνται με το Τρίαθλο.

Βάσια Μπριρλιράκη: Το IRONMAN είναι ένας αγώνας παγκοσμίου φήμης και με τον ερχομό του στην Ελλάδα την άνοιξη του 2019, ήρθε να προσδώσει υπεραξία στις ήδη ενδιαφέρουσες διοργανώσεις αλλά και στο ίδιο το αγώνισμα του τριάθλου. Μέχρι πρόσφατα, η τριαθλητική κοινότητα ήταν αρκετά μικρή. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ραγδαία αύξηση των αθλητών που είτε μεταπηδούν από άλλα αθλήματα στο τρίαθλο, είτε ξεκινούν με αυτό.

Οι άνθρωποι από τη φύση μας θέτουμε στόχους, είτε μικρούς καθημερινούς, είτε πιο μεγάλους και μακροπρόθεσμους. Έτσι καταφέρνουμε να σηκωνόμαστε κάθε πρωί από το κρεβάτι μας και να τους κυνηγάμε, προσδοκώντας στην εσωτερική μας ικανοποίηση της επίτευξης! Ένας αγώνας, και ειδικότερα ένας αγώνας  IRONMAN, μπορεί να χρειάζεται τη συστηματική άσκηση και προετοιμασία του σώματος, αλλά πολύ περισσότερο χρειάζεται την προετοιμασία του μυαλού και της καρδιάς, ώστε να καταφέρεις να περάσεις τη γραμμή του τερματισμού.

Στατιστικά έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια αύξηση των αθλούμενων που ζητούν υποστήριξη από επαγγελματίες προπονητές του τριάθλου. Η αύξηση των αθλητών έχει επηρεάσει την αγοραστική ζήτηση σε εξοπλισμό που συνοδεύει το τρίαθλο ή τα επιμέρους αθλήματα αυτού. Και όλα αυτά συντελούν στην αύξηση της αναγνωρισημότητα του αθλήματος.

Τι οχήματα επικοινωνίας (τηλεόραση, Internet, γραπτός τύπος, social media,…) χρησιμοποιεί η Ironman Greece για να προωθήσει το event; Ποια οχήματα θα έχουν την μεγαλύτερη συνεισφορά για τα αθλητικά  event στην Ελλάδα; Πόσο εύκολο είναι ένα web tv  livestreaming για τις διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα;

Βάσια Μπιρλιράκη:  Η επικοινωνία και το γεγονός είναι πράγματα ταυτόσημα. Όσο μεγαλύτερη αποδοχή και ανάγκη για θέαση έχει ένα γεγονός τόσο μεγαλύτερη η ανάγκη της δημοσιογραφίας να το καλύψει και να το προβάλει. Σαν IRONMAN Greece χρησιμοποιούμε όλα τα κανάλια επικοινωνίας με ιδιαίτερη έμφαση στα Social τα οποία ολοένα και κερδίζουν έδαφος, όμως η δημοσιογραφική κάλυψη και ματιά είναι πάντοτε απαραίτητη ώστε να αποδώσει την ένταση, το συναίσθημα και τη μαγεία ενός τέτοιου αγώνα και να τη μεταφέρει στους αναγνώστες. Η τηλεοπτική κάλυψη παγκοσμίως ενός αγώνα τριάθλου μεγάλης απόστασης, δεν είναι εύκολο θέμα καθώς το κοινό είναι αρκετά μικρό. Στόχος μας στα επόμενα χρόνια είναι να δημιουργήσουμε στον τηλεθεατή την ενσυναίσθηση να ταυτιστεί με τον αθλητή την ώρα που παρακολουθεί τον αγώνα.

Αντώνης Κυρίκος

Eίναι η τηλεόραση το μέσο με τη μεγαλύτερη δύναμη για να μπορέσει  ένα άθλημα ή μία διοργάνωση πιο δημοφιλή/-ης; Χωρίς την τηλεόραση μπορεί ή όχι ένα άθλημα να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά δημοτικότητάς του;

Αντώνης Κυρίκος : Η δύναμη της εικόνας είναι αδιαμφισβήτητη. Η τηλεόραση και τα digital media είναι  τα Μέσα που έχουν τη δυνατότητα να απογειώσουν κάθε άθλημα και διοργάνωση. Για αυτό οι διοργανωτές πρέπει να επενδύουν στην δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού και στην στοχευμένη παρουσία μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πάντα σε συνεργασία με τους ειδικευμένους επαγγελματίες. Η δυσκολία σε διοργανώσεις multisports events είναι να καταφέρουν να πείσουν τους υπεύθυνους των τηλεοπτικών εκπομπών για την αξία του προϊόντος και του υλικού. Δεν είναι μόνο ένα αθλητικό γεγονός αλλά και βασικός πυλώνας του αθλητικού τουρισμού. Το ζητούμενο δεν είναι αν η τηλεόραση έχει τη μεγαλύτερη δύναμη, αλλά το πώς οι διοργανώσεις θα κερδίσουν μέσα σε αυτό το Μέσο τη θέση και το χρόνο που τους αξίζει.

 Ποιος ο ρόλος του ραδιοφώνου στη διάδοση ενός αθλήματος όπως το τρίαθλο, ο μαραθώνιος, κλπ;

Αντώνης Κυρίκος : Κάθε μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που συνταξιδεύει μαζί μας σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής μας έχει τη δική του δυναμική. Ένα από αυτά είναι και το ραδιόφωνο. Πρόκειται για ένα μέσο που γεμίζει την καθημερινότητα με ιστορίες και μας ταξιδεύει παντού. Αυτές τις ιστορίες και τους πρωταγωνιστές της μπορεί να προβάλλει το ραδιόφωνο. Μπορείς να βρίσκεται παντού, και μαζί του όλοι οι ακροατές. Στην εκκίνηση, στον τερματισμό, στην μετάδοση της αύρας μιας αθλητικής γιορτής.

Η επένδυση σε ένα γραφείο τύπου είναι πολυτέλεια ή αναγκαία συνθήκη για μία διοργάνωση, ομάδα, ομοσπονδία;

Αντώνης Κυρίκος :  Η επένδυση σε ένα γραφείο τύπου δεν είναι ούτε πολυτέλεια, ούτε αναγκαία συνθήκη. Είναι επένδυση. Είναι η ομάδα που θα διαδώσει παντού το μήνυμα. Που θα γίνει η γέφυρα με τα ΜΜΕ ώστε να προβληθεί το προϊόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και παντού. Η σύνταξη και διασπορά των δελτίων τύπου, η οργανωμένες παρουσιάσεις σε εκπροσώπους των ΜΜΕ, η οργάνωση ταξιδιών και φιλοξενιών, η επιλογή και παρουσίαση όμορφων ιστοριών και ξεχωριστών αθλητών που αποτελούν πρεσβευτές ενός αθλήματος αποτελούν βασικές λειτουργίες για να αυξηθεί η δημοφιλία μιας διοργάνωσης. Παράλληλα το γραφείο τύπου ενισχύει τη δυνατότητα εύρεσης χορηγών καθώς και την επαφή με την τοπική κοινωνία όπου γίνονται οι αγώνες όπως και με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για αθλήματα όπως το τρίαθλο είναι μεγαλύτερη η ανάγκη συνεργατών επικοινωνίας για να γίνει εφικτή η διείσδυση του αθλήματος σε Μέσα που δεν αφιερώνουν πολύ χρόνο και χώρο σε τέτοιου είδους διοργανώσεις.

You May Also Like

More From Author

2,330Comments

Add yours
 1. 1
  Deb

  Its such as you learn my thoughts! You seem to understand so much about this, like you wrote
  the e-book in it or something. I believe that you simply can do with a few p.c.
  to pressure the message home a bit, but other than that, that is fantastic blog.
  An excellent read. I will definitely be back.

 2. 2
  Mollie

  Hey there I am so happy I found your weblog, I really found you by accident, while I
  was researching on Askjeeve for something else, Regardless I am here now
  and would just like to say cheers for a incredible post and a all round exciting blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to read through it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more,
  Please do keep up the superb work.

 3. 13
  jackpot club suncity

  I think what you published made a lot of sense. But, what about this?

  suppose you composed a catchier title? I am not saying your information is not solid., but
  suppose you added a post title to maybe grab people’s
  attention? I mean A Sport Made in Heaven – Cyclingworld.gr is
  kinda boring. You should look at Yahoo’s home page and see how they
  create article headlines to get people to click.

  You might add a video or a related pic or two to get readers excited about what you’ve got to say.
  Just my opinion, it would bring your blog a little bit more interesting.

  Here is my web blog – jackpot club suncity

  • 14
   ads agentur berlin

   Hello there Everybody, i am Hugely proficient Search engine optimisation and linkbuilding professional. I have Extraordinary Ability to build bulk Backlinks inside of a limited time. Should you are seeking Bulk inbound links, then Make contact with me or check my gig. Thanks

  • 16
   24 Stunden Pflege zu Hause München

   An excellent share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who were conducting somewhat research on this. And he basically purchased me lunch mainly because I found it for him… lol. So let me reword this…. Thanks to the meal!! But yeah, thanx for shelling out the time to speak about this make a difference here with your blog.

  • 19
   adwords agency

   Spot on using this publish-up, I very seriously imagine this Web site desires a great deal a lot more awareness. I?l likely be back all over again to examine by means of additional, many thanks for the data!

  • 20
   liquid zigarette

   Hello there! I understand This is often type of off topic but I had been pondering for those who knew wherever I could locate a captcha plugin for my comment kind? I’m utilizing the similar website platform as yours and I’m acquiring problems locating a single? Thanks a good deal!

  • 23
   Bremen AdWords

   Many thanks for your personal great posting! I absolutely appreciated studying it, you’re going to be an incredible creator. I will you should definitely bookmark your web site and will come back at some time. I want to stimulate you to definitely definitely continue on your terrific creating, Use a pleasant getaway weekend! enugn.se/map8.php hvad betyder juridisk

  • 26
   Google AdWords Agentur

   I’ll straight away grab your rss feed as I’m able to’t obtain your e-mail membership website link or e-e-newsletter support. Do you’ve got any? Kindly allow me to know in order which i could subscribe. Thanks.

 4. 27
  minecraft servers list

  I would also love too add if you do not already have an insurance poolicy or else you do not take part in any group insurance, you may well gain from seeking aid from a health insurance professional.
  Self-employed or individuals with medical condiions normally seek the help of one health insurance brokerage.
  Thanks for your bloog post.

  • 28
   Liquids

   Oh my goodness! Brilliant posting dude! Numerous thanks, Nonetheless I’m encountering problems with your RSS. I don’t realize why I are unable to subscribe to it. Is there any person acquiring similar RSS concerns? Anybody who knows the answer could you kindly respond? Thanx!!

  • 33
   24h Pflege München

   Many thanks for another useful Web-site. The location else could I get that type of information prepared in this kind of a super usually means? I’ve a enterprise which i’m simply now operating on, and I happen to be within the watch out for these types of info.

  • 35
   Agentur in Stuttgart für AdWords

   Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be over the internet the easiest factor to be familiar with. I say for you, I certainly get irked even though people take into consideration problems that They simply don’t know about. You managed to hit the nail on the highest and described out the whole point without getting facet-consequences , persons could have a signal. Will probable be back again to acquire more. Thanks

  • 37
   24 Stunden München

   An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who has been executing a little exploration on this. And he truly bought me breakfast due to the fact that I stumbled on it for him… lol. So allow me to reword this…. Many thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to debate this problem right here on the weblog.

 5. 38
  joker123slots.com

  Saya telah menjelajah online lebih dari tiga jam hari ini, namun saya tidak pernah menemukan artikel menarik seperti milik Anda.
  It is cukup berharga bagi saya. Menurut pendapat saya ,
  jika semua webmaster dan blogger membuat konten yang baik seperti yang Anda lakukan,
  net akan menjadi a jauh lebih berguna dari sebelumnya.

  Also visit my web-site – Joker123 versi terbaru, joker123slots.com,

  • 40
   klavier transporte

   Howdy! This is type of off subject matter but I want some assistance from an established blog. Is it quite challenging to set up your own personal weblog? I’m not quite techincal but I’m able to determine points out very fast. I’m serious about building my own but I’m not sure exactly where to get started on. Do you’ve any points or strategies? Several thanks probduo.se/map2.php svart kl?¤nning fest

  • 42
   e zigarette kaufen

   Excellent working day extremely awesome web site!! Man .. Outstanding .. Amazing .. I’ll bookmark your Web page and go ahead and take feeds also? I’m happy to hunt out many practical details ideal in this article in the put up, we need acquire extra methods on this regard, many thanks for sharing. . . . .

  • 43
   Personalagentur München

   Hi there! This publish couldn’t be composed a lot better! Searching by way of this put up jogs my memory of my earlier roommate! He constantly stored preaching relating to this. I’ll deliver this info to him. Quite selected he’s likely to have a great examine. Many thanks for sharing!

  • 48
   off-page seo

   Stunning Site. I was asking on your own just How to define the methods to my difficulties, after that instantaneously I noticed your website web site along with cannot stop myself from trying out the whole blog site internet site. Your impressive blog web site covers all my inquiries. That is definitely sharing your ideas with most people. I Similarly experimented with to debate the most effective cars and also their upkeep. You could examine my website concerning Medical doctor On Contact and Be happy to look at my very own also. Many thanks for this brilliant material!

 6. 51
  New Flow XL

  Howdy! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out
  and say I truly enjoy reading your blog posts.

  Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same topics?
  Thanks!

  Take a look at my web-site New Flow XL

  • 52
   e zigarette kaufen

   When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are extra” checkbox and now every time a comment is included I get various e-mails With all the exact comment. Is there any way you’ll be able to eliminate people today from that assistance? Thanks a good deal!

 7. 53
  free download lpe88

  Thanks for one’s marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you’re a great author.I will make sure to bookmark your blog and will eventually come back sometime soon. I want to encourage you
  to continue your great writing, have a nice weekend!

  Also visit my homepage – free download lpe88

 8. 55
  download pkv poker

  My brother sսggested I would possibly like this blog. He
  was once totally right. This submit actually made my day.
  You cann’t imagine simply how much timе I had spent
  for this information! Thank уou!

 9. 67
  http://herehongkong.com/

  We wish to thank you once more for the stunning ideas you offered Jesse when preparing her own post-graduate research plus,
  most importantly, with regard to providing the many
  ideas in a single blog post. Provided that we had been aware of your site a year ago, we would have been saved the needless measures we were participating in. Thanks to you.

  Also visit my blog post: http://herehongkong.com/

  • 68
   zigaretten online kaufen

   Hello Anyone, I’m Very skilled Search engine optimization and linkbuilding skilled. I have Excessive Capacity to make bulk Backlinks in a brief time. In case you are searhing for Bulk links, then Get hold of me or Examine my gig. Thanks

  • 69
   liquid

   What a wonderful weblog. I like to go through as a result of blogs that instruct and also thrill folks. Your web site article is in fact a stunning merchandise of composing. There are actually only some authors that have an understanding of about composing as well as you are actually the just one among the all of them. I Furthermore compose blogs on different niches and also attempt to be a wonderful report author such as you. Beneath is my weblog put up about Aston Martin Restore Dubai. You may examine it and likewise speak about it to guide me Furthermore. I actually appreciate if you see my running a blog web page, experience together with provide feedback! Numerous thanks.

  • 70
   clavier courier berlin

   An excellent share! I have just forwarded this onto a coworker who had been conducting slightly homework on this. And he the truth is bought me supper due to The truth that I stumbled on it for him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU with the food!! But yeah, many thanks for expending a while to discuss this matter right here on your website.

  • 76
   24h Betreuung

   Many thanks for just a marvelous posting! I essentially loved reading it, you might be a great creator. I will normally bookmark your blog site and can frequently return someday soon. I choose to encourage you to definitely unquestionably continue on your fantastic posts, have a pleasant weekend!

  • 78
   buy web traffic

   What an outstanding website internet site. I love to overview blogs that instruct and thrill folks. Your blog site is a gorgeous product of composing. There are only a few authors that recognize about producing in addition to you would be the one particular amongst them. I also compose website sites on a variety of distinct niches and likewise test to come back to get a fantastic author like you. Ideal here is my weblog about Health-related Expert On-simply call. It is possible to check it as well as talk about it to guide me even more. I love in case you check out my blog, look into along with present statements! Many thanks.

  • 80
   drive traffic to website

   I Certainly appreciate your blog site.. Great shades & concept. Did you produce this Site yourself? Remember to reply again as I’m eager to make my incredibly very own web site and would love to find out where you bought this from or exactly what the topic is known as. Thanks! loqua.munhea.se/map6.php ombre kort h??r

 10. 91
  forum.adm-tolka.ru

  Hey this is kinda of off topic but I was wondering if
  blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

  Feel free to visit my web site – forum.adm-tolka.ru

 11. 95
  Nina

  I must thank you for the efforts you’ve put in penning this site.
  I really hope to check out the same high-grade content from
  you in the future as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now 😉

  • 96
   liquid rechner

   I’m not certain the area you’re acquiring your info, having said that excellent subject matter. I requires to invest a while studying a lot more or comprehension additional. Many thanks for outstanding information I used to be in search of this info for my mission

  • 97
   buy traffic

   Oh my goodness! Amazing posting dude! Lots of thanks, Having said that I’m going through troubles along with your RSS. I don’t know the reason why I can’t join it. Is there everyone else possessing identical RSS problems? Any person that appreciates The solution will you kindly respond? Many thanks!!

 12. 98
  and web hosting

  Heya this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG
  editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to
  get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 13. 99
  j.mp

  Wow, incredible weblog structure! How long have you ever
  been running a blog for? you made running a blog glance easy.
  The entire glance of your site is magnificent, let alone the
  content!

 14. 102
  bit.ly

  I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this kind of area .
  Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this web
  site. Studying this info So i am glad to convey that I have an incredibly good uncanny feeling I found out just what I needed.
  I most unquestionably will make sure to do not fail
  to remember this website and provides it a look regularly.

  • 104
   Berlin Agentur AdWords

   A formidable share! I’ve just forwarded this on to a colleague who has become performing just a little research on this. And he really acquired me breakfast as a consequence of The point that I stumbled on it for him… lol. So allow for me to reword this…. Thanks for your meal!! But yeah, thanx for shelling out some time to debate this concern right here on the site.

  • 105
   website statistics online

   Many thanks for the marvelous putting up! I significantly relished studying it, you could be a terrific writer. I will be sure you bookmark your blog and absolutely will come back sooner or later. I need to persuade that you simply continue your good function, have a great holiday weekend!

 15. 106
  tinyurl.com

  I was wondering if you ever thought of changing the layout of your site?
  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way
  of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text
  for only having 1 or two images. Maybe you could space it out better?

  • 107
   Fachanwalt Arbeitsrecht

   Many thanks , I have lately been trying to find specifics of this subject matter for some time and yours is the best I’ve found out to this point. But, How about the conclusion? Have you been certain concerning the resource?

  • 108
   tresortransport

   Undoubtedly believe that which you mentioned. Your preferred justification gave the impression to be on-line the simplest factor to concentrate on. I say to you personally, I undoubtedly get irked while folks think of worries that They simply have no idea about. You managed to hit the nail on the very best and defined out the whole detail devoid of possessing side-outcomes , individuals could take a signal. Will probable be back to obtain much more. Many thanks

 16. 109
  asmr and

  Hello there, I found your blog via Google at the same time as searching for a related topic, your web site came up, it appears to be like good.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, just become aware of your blog via Google, and found that
  it is truly informative. I’m going to be careful
  for brussels. I’ll appreciate in the event you continue this in future.
  Lots of other folks will probably be benefited out of your writing.
  Cheers!

  • 111
   adwords agentur münchen

   I was incredibly satisfied to discover this World-wide-web-internet site.I needed to many thanks on your time and efforts for this wonderful master!! I absolutely obtaining exciting with every little bit of it And that i Have you ever bookmarked to Check out new stuff you weblog submit.

 17. 115
  bit.ly

  Nice blog here! Also your web site loads up very fast! What web host are you using?
  Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as
  fast as yours lol

 18. 119
  asmr is

  With havin so much content and articles do you ever run into
  any issues of plagorism or copyright violation? My site has a lot of unique content I’ve either created myself
  or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without
  my permission. Do you know any techniques to help prevent content
  from being ripped off? I’d definitely appreciate it.

  • 120
   dampfer

   It’s difficult to appear by educated men and women During this certain subject matter, however , you sound such as you really know what you’re discussing! Thanks orof.infoforwomen.be/map22.php lediga jobb bor??s

  • 121
   Google AdWords für München

   Hey there! I’m sure This is certainly rather off matter but I was thinking when you understood where I could receive a captcha plugin for my comment sort? I’m using the similar blog site platform as yours and I’m acquiring problem getting a single? Thanks a good deal! oratrg.se/map26.php prompt spray tan

  • 123
   Google AdWords aus München

   I do accept as legitimate with all the Thoughts you’ve provided in the submit. They may be really convincing and will definitely work. Even now, the posts are extremely brief for novices. Could you make sure you lengthen them a little bit from subsequent time? Many thanks with the write-up.

 19. 124
  quest bars this

  hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something
  new from right here. I did however expertise some
  technical points using this website, since I experienced to reload
  the site many times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your
  quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Anyway I am adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your
  respective interesting content. Make sure you update this again very
  soon. quest bars http://bit.ly/3C2tkMR quest bars

  • 125
   arbeitsrecht essen

   You might be so awesome! I don’t suppose I have go through only one matter similar to this before. So pleasant to locate another man or woman that has a few authentic ideas on this difficulty. Severely.. many thanks for starting off this up. This website is something that is needed on the internet, a person with a few originality!

  • 130
   e zigaretten

   Howdy! I do know this is kinda off subject matter but I had been wanting to know for those who realized where I could obtain a captcha plugin for my comment form? I’m using the exact same weblog platform as yours And that i’m getting problems discovering one particular? Thanks quite a bit!

  • 140
   Personaldienstleistung

   Be sure to allow me to know in the event you’re looking for a short article writer for your web site. You have got some truly good posts and I feel I might be a very good asset. In the event you at any time need to choose a few of the load off, I’d genuinely like to write down some written content for your blog in exchange to get a url back to mine. Please shoot me an e-mail if interested. Many thanks! drosas.naoblal.se/skin-treatment/vegetarisk-lasagne-spenat-tomatss.php vegetarisk lasagne spenat tomats??s

 20. 144
  NYC NY Moving company

  Howdy just preferred to provide you with a quick heads up. The words and phrases in your articles appear to be functioning off the display in Opera. I’m not sure if that is a structure situation or a little something to perform with browser compatibility but I believed I’d submit to Enable you are aware of. The structure seem terrific although! Hope you receive the trouble resolved shortly. A lot of thanks

 21. 156
  what ps4 games

  Thank you, I’ve just been looking for info about this subject for a while and yours is the best I have discovered till now.

  But, what in regards to the conclusion? Are you sure in regards to the source?

 22. 187
  biyografiler

  Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 23. 190
  kuyu temel

  Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 24. 195
  MARKET DiZAYN

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 25. 239
  mutfakyolu

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

 26. 240
  temp mail

  Forget about spam and advertising mailings.Keep your real inbox clean and secure. 10 Minute Mail provides temporary, secure, anonymous, free, disposable email address for 10 minutes.

 27. 242
  ip sorgulama

  ip adresleri kullanıcıların kullanarak internette gezinebilmelerine imkan tanıyan ve numaralardan meydana gelen , internet servis sağlayıcısı tarafından sağlanan bir hizmettir.İp adresinin takibi çok kolaydır.Bu yüzden VPN , proxy ve dns değiştirme gibi yöntemleri sizlere öneriyoruz.0 güvenli hale gelmeyeceksiniz ancak takiniz zorlaşacaktır.VPN hizmetleri ücretli yada ücretsiz 3. taraflar tarafından sağlandığı için güvenli sayılmazsınız ve bu hizmet ile birlikte başka sitelere giriş yaptığınız şifreler görülebilir giriş yaptığınız sitelerin bir listesi yada aktiviteleriniz başkaları tarafından görülebilir.

 28. 250
  is fikirleri

  Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 29. 258
  teknik analiz

  Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 30. 259
  Visit Us

  I’m not sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this info for my mission.

 31. 263
  chat

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

 32. 269
  islami sohbet

  Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 33. 272
  zortilonrel

  Thanks for sharing excellent informations. Your web site is very cool. I am impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a perfect web-site.

 34. 276
  KADIN GiYSi

  Thanx for the effort, keep up the good work Great work, I am going to start a small Blog Engine course work using your site I hope you enjoy blogging with the popular BlogEngine.net.Thethoughts you express are really awesome. Hope you will right some more posts.

 35. 278
  Liver Cancer

  Thanx for the effort, keep up the good work Great work, I am going to start a small Blog Engine course work using your site I hope you enjoy blogging with the popular BlogEngine.net.Thethoughts you express are really awesome. Hope you will right some more posts.

 36. 279
  ANTALYA BOCEK iLACLAMA

  This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 37. 284
  Aşk Duası

  I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.!!!

 38. 300
  Boutique hotel in Sultanahmet

  This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 39. 318
  free hacks

  Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 40. 326
  En Ağır Aşk Büyüsü

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.>>>>

 41. 354
  Aşk Büyüsü Belirtileri Nelerdir

  Simply desire to say your article is as amazing. The clarity to your publish is simply great and i can think you are an expert in this subject. Well along with your permission allow me to snatch your RSS feed to stay updated with drawing close post. Thank you one million and please continue the rewarding work.|…

 42. 419
  esin group

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

 43. 428
  otomatik sanziman

  Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!