Προπονητική Ποδηλασίας : VMA

Estimated read time 1 min read

Στην ποδηλασία δρόμου ένα από τα προβλήματα που υπήρχε ήταν η δυσκολία να συγκρίνουμε επιδόσεις αθλητών από διαφορετικούς αγώνες.

Ειδικότερα οι επιδόσεις των αθλητών στα ανηφορικά κομμάτια ήταν πολύ δυσκολο να συγκριθούν. Πως μπορούμε να συγκρίνουμε μία επίδοση στο  Tour  de France με το Giro d’Italia;

Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει το VAM που είναι τα αρχικά από τις ιταλικές λέξεις Velocita Ascensionale Media και το οποίο αντιστοιχεί στην «κάθετη ταχύτητα» του αθλητή. Πατέρας αυτής της παραμέτρου είναι ο Ιταλός Michelle Ferrari και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως στην ποδηλασία αλλά και σε άλλα αθλήματα όπως το τρέξιμο, το ρολλερ σκι, σκι αντοχής …

Το VAM ισούται με : (μέτρα που ανεβαίνει ο αθλητής Χ 60)/ Χρόνος που χρειάστηκε για να καλύψει την απόσταση και μετριέται σε κάθετα μέτρα την ώρα.

Αρκετά από τα μοντέρνα αθλητικά ρολόγια- πολυεργαλεία- κοντέρ έχουν την δυνατότητα μέτρησης αυτής της τιμής. Εάν τυχόν έχουμε χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο κοντέρ θα έχουμε παρατηρήσει ότι :

  • Είναι εξαιρετική παράμετρος για να μπορούμε να αξιολογούμε την πρόοδό μας στις ανηφόρες, συμπληρωματικά φυσικά με τα watt.
  • Αύξηση 1% στην κλίση      προκαλεί αύξηση 50Vm/Η, σύμφωνα με τον Ferrari.
  • Τις μεγαλύτερες τιμές      μπορούμε να τις έχουμε σε μικρές/ σύντομες ανηφόρες όπου μπορούμε να      ανεβούμε με μεγάλο δύσκολο και έχοντας αρκετά μεγάλη ταχύτητα μπαίνοντας      στην ανηφόρα. Ετσι τιμές αρκετά μεγαλύτερες από 2000Vm είναι      εύκολα εφικτές
  • Μπορούμε να συγκρίνουμε      (όπως και με οποιαδήποτε ταχύτητα) λαμβάνοντας υπόψιν την διάρκεια της      προσπάθειας. Δηλαδή συγκρίνουμε μία προσπάθεια 10 λεπτών με προσπάθεια      παρόμοιας διάρκειας και όχι με προσπάθεια 1 λεπτού ή 30 λεπτώνVm/H ενώ με ταχύτητα Β για 30 λεπτά.
  • Δύσκολα σταθεροποιείται η      τιμή και είναι χρήσιμο να έχουμε τον μέσο όρο μίας ανάβασης

Καλύτεροι ποδηλάτες/ ανηφορίστες έχουν βγάλει στα ανηφορικά ετάπ τιμές μεγαλύτερες από 1600 και σε μερικές εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμα και πάνω από 1800Vm/H .

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική Ομάδα smart sport  (Email : info@triathlonworld.gr)

You May Also Like

More From Author

1 Comment

Add yours
  1. 1
    instagram taslak silme

    instagram üzerinden her gün milyonlarca fotoğraf, video, kısa video, hikaye veya daha uzun videolar paylaşılıyor. birçok kullanıcının adeta vazgeçilmez uygulamalarından biri. bugün instagram taslak silme hakkında bilgi edinebileceğiniz bir yazıdan söz edeceğim.

+ Leave a Comment