«Έκλεισαν τα μάτια στο κύκλωμα του ντόπινγκ»

Αναδημοσίευση από www.nea.gr

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ντοπαρίσματος Ελλήνων αθλητών είχε στα χέρια της η WΑDΑ, η οποία είχε ζητήσει την αύξηση των αιφνιδιαστικών ελέγχων προκειμένου να εντοπιστούν αθλητές για τους οποίους υπήρχε η υποψία πως παίρνουν μετάλλια με τη βοήθεια απαγορευμένων ουσιών.

Το «συνταγολόγιο» που έδωσε προπονητής σε αθλητή του και προέβλεπε συστηματική χρήση στεροειδών για 22 εβδομάδες βρέθηκε στα χέρια του μέλους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Γιάννη Ψαρέλη, ο οποίος και το έστειλε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WΑDΑ) το 2005. Για τη WΑDΑ ήταν η πρώτη γραπτή απόδειξη γι΄ αυτό που γνώριζε για πολλούς Έλληνες αθλητές- έπαιρναν αναβολικά, αλλά δύσκολα πιάνονταν στους ελέγχους.

«Πρόκειται για πρόγραμμα που δόθηκε για την προετοιμασία του αθλητή με στεροειδή αναβολικά για την αύξηση της τεστοστερόνης», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ψαρέλης, ο οποίος υπήρξε και ελεγκτής αντιντόπινγκ για λογαριασμό διαφόρων ομοσπονδιών. Οι ουσίες που καλείται να πάρει ο αθλητής, όπως η ναδρολόνη και η μεθανδροστενολόνη, είναι ιδιαίτερα τοξικές. Κάτι που όπως φαίνεται το αποδέχονται και ο αθλητής και ο προπονητής. Το ειρωνικό στην υπόθεση είναι πως ο προπονητής αποκαλεί τη συστηματική χρήση αναβολικών «θεραπεία».

Η αποκάλυψη του «συνταγολογίου» σηματοδότησε την αύξηση των αιφνιδιαστικών ελέγχων σε Έλληνες αθλητές από τη WΑDΑ. «Κατά τη διάρκεια του προπονητικού κύκλου με αναβολικά, ο αθλητής που θέλει να κρυφτεί φεύγει για περιοχές όπου υπάρχει πιο ζεστό κλίμα, όπως η Νότια Αφρική, τα Κανάρια Νησιά, το Κατάρ», επισημαίνει ο κ. Ψαρέλης, που αποκαλύπτει πως «από το 2001 συγκεκριμένοι Έλληνες αθλητές είχαν μπει στο στόχαστρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας αντιντόπινγκ.

Θέλουμε να τους πιάσουμε αλλά τους καλύπτουν, είναι το μόνιμο παράπονο της WΑDΑ».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *