Εξοπλισμός Ποδηλασίας : Η επιλογή του ποδηλάτου

Επιλογή Ποδηλάτου

Κείμενο: Γιάννης Ψαρέλης*, BSc, MSc, MBA, (προπονητής Τριάθλου)

Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260  www.triathloncoach.gr & www.triathlon.gr & www.triathlonworld.gr

Επιμέλεια Κειμένου : Ευτυχία Φιλαλήθη

Εισαγωγή

Η επιλογή του ποδηλάτου σε αγώνες Τριάθλου δίχως drafting είναι καθοριστικής σημασίας  καθώς  μπορεί να μας δώσει πολύ μεγάλη βοήθεια:

 1. Μπορεί να μας δώσει μεγάλο πλεονέκτημα χρόνου λόγω της γενικότερης αεροδυναμικής του όσο και της θέσης στην οποία μας τοποθετεί ειδικότερα.
 2. Μπορεί να μας βοηθήσει να βγάλουμε  την μέγιστη ισχύ μας. Ολο και περισσότερα ποδήλατα χρονομέτρου φτιάχνονται με γνώμονα την δυνατότητα του μηχανικού που κάνει τις ρυθμίσεις να βελτιστοποιήσει την θέση του αθλητή στο ποδήλατο ώστε να παράξει την μέγιστη ιπποδύναμη. Πρέπει να τονίσουμε ότι με εξαίρεση ορισμένους επαγγλματίες ποδηλάτες και τριαθλητές οι περισσότεροι αθλητές δεν μπορούν να «βγάλουν» στην αεροδυναμική θέση την ισχύ που παράγουν στην όρθια θέση. Ετσι γίνεται αγώνας ώστε να βρεθεί η σωστή θέση που μπορεί να μας εξασφαλίζει την βέλτιστη αεροδυναμική δίχως να μειώνεται η δυνατότητα μας παραγωγής έργου.
 3. Μπορεί να μας δώσει την ακαμψία που επιθυμούμε. Ανάλογα με την διάρκεια του αγώνα καθώς και την μορφή του αγώνα στον οποίο θα συμμετέχουμε, την διάρκεια των προπονήσεων μας, τα προσωπικά μας σωματομετρικά χαρακτηριστικά κ.λπ. επιζητούμε συγκεκριμένη ακαμψία. Πολλές φορές νιώθουμε πόνους στην πλάτη όταν το ποδήλατο που χρησιμοποιούμε είναι τελείως άκαμπτο. Φυσικά η ακαμψία μπορεί να αλλάξει σημαντικά με τις ρόδες που θα χρησιμοποιήσουμε και η δυνατότητα αλλαγής αυτών είναι η συνηθέστερη μέθοδος ελέγχου της ακαμψίας.
 4. Δεν δίνουμε σημασία σε σημαντικές λεπτομέρειες που ύστερα μας δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα. Ετσι δεν προσέχουμε το εύρος της γωνίας που καθόμαστε και μικρό εύρος συνήθως δημιουργεί πρόβλημα.

Τα μεγαλύτερα & ποιο συνηθισμένα λάθη

Ποιά είναι τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όταν επιλέγουμε;

 1. Αγοράζουμε ένα ποδήλατο χωρίς να κάνουμε ολοκληρωμένη έρευνα αγοράς. Παρακάτω αναφέρουμε τι πρέπει να περιλαμβάνει μία ολοκληρωμένη έρευνα αγοράς
 2. Δυστυχώς πιστεύουμε αυτά πόυ γράφονται στα forum τα οποία είναι πολλές φορές κατευθυνόμενα από τις εταιρείες. Ολες οι εταιρείες έχουν στελέχη τα οποία μπαίνουν στα forum και με διάφορα ψευδώνυμα προσπαθούν να διαμορφώσουν την κοινή γνώμη.
 3. Αγοράζουμε ποδήλατο με βασικό γνώμονα τον σχεδιασμό του. Φυσικά και είναι σημαντικό να μας αρέσει ο σχεδιασμός του όμως δεν πρέπει να μένουμε σε αυτό.

Ερευνα αγοράς

Η έρευνα αγοράς για την αγορά ποδηλάτου χρονομέτρου πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

 1. Οικονομική δυνατότητα. Καταγραφή των χρημάτων τα οποία μπορούμε να διαθέσουμε. Στο συνολικό κόστος πρέπει να συμπεριλάβουμε και τιςαγωνιστικές ρόδες.
 2. Εναλλακτικές λύσεις. Καταγραφή όλων των εναλλακτικών λύσεων –δηλαδή εταιρειών και μοντέλων- μέσα σε αυτό το εύρος τιμών.
 3. Εγγύηση. Απομάκρυνση από την λίστα των επιλογών όπου δεν μας εξασφαλίζεται η εγγύηση από τον εισαγωγέα/ έμπορο. Γενικότερα η αξιοπιστία του εμπόρου είναι πολύ σημαντική.
 4. Μεταπωλητική Αξία. Απομάκρυνση από την λίστα επιλογών με πολύ χαμηλή μεταπωλητική αξία. Γενικά τα ποδήλατα χρονομέτρου έχουν μικρότερη μεταπωλητική αξία καθώς είναι μικρότερο το κοινό στο οποίο απευθύνονται (σε σχέση με τα ποδήλατα δρόμου).
 5. Διαθεσιμότητα ανταλλακτικών. Απομάκρυνση από την λίστα επιλογών όπου έχουν ανταλλακτικά τα οποία δεν είναι εύκολο να τα εντοπίσουμε στην τοπική αγορά.  Φανταστείτε παραμονή αγώνα να σας σπάσει το «νύχι» και να μην μπορείτε να το βρείτε εύκολα ή φανταστείτε να χαλάσει εξάρτημα του ενιαίου συστήματος αερόμπαρα – τιμόνι  και να μην μπορείτε να βρείτε λύση. Παλαιότερα στο τρίαθλο (αρχές δεκαετίας του 90) χρησιμοποιούσαν τροχούς 26 ιντσών γεγονός που είχε ως βασικό μειονέκτημα, για τους έλληνες, την δυσκολία εύρεσης ανταλλακτικών, όπως π.χ. ελαστικά.
 6. Σχεδιασμός ποδηλάτου. Απομάκρυνση από την λίστα επιλογών που δεν μας αρέσει ο σχεδιασμός των ποδηλάτων.
 7. Δοκιμές σε περιοδικά. Αναζήτηση τεσταρίσματος αυτών των ποδηλάτων από αξιόπιστα περιοδικά και ιστοσελίδες. Μιλάμε για ιστοσελίδες και μέσα επικοινωνίας που δεν θα ρίσκαραν την φήμη τους για να πριμοδοτήσουν προϊόντα τα οποία δεν έχουν αξία.
 8. Συγκριτικός πίνακας. Καταγραφή των σημαντικών στοιχείων των ποδηλάτων. Τιμές, περιφερειακά, ανταλλακτικά, τροχοί, λάστιχα κ.λπ.
 9. Επιλογή των 4-5 καλύτερων προϊόντων και επικοινωνία με τον αντιπρόσωπο.
 10. Επιλογή value for money. Είναι χρήσιμο να αποτυπώσουμε την αξία των ποδηλάτων. Δηλαδή καταγράφουμε ένα προς ένα τα τμήματα του (π.χ. τιμόνι, σέλα, μπροστινό σασμάν) και αποτυπώνουμε την αξία του κάθε μέρους. Στο τέλος έχουμε ένα σύνολο που αποτυπώνει την αξία του ποδηλάτου, (η οποία λόγω των εκπτώσεων όγκου που ωφελείται ο κατασκευαστής από τους προμηθευτές του), θα είναι συνολικά υψηλότερη από την τιμή αγοράς του. Για παράδειγμα: αν αγοράζαμε ξεχωριστά τον σκελετό και τον «ντύναμε» μόνοι μας αγοράζοντας τα περιφερειακά μπορεί το ποδήλατο να κόστιζε 3.500 ευρώ ενώ η τιμή για ολόκληρο το ποδήλατο να είναι 2.800 ευρώ. Δηλαδή φθηνότερο κατά 20%.  Αντίστοιχα ένα άλλο ποδήλατο να είχε αξία μονταρίσματος 4.000 και η τιμή του κατασκευαστή να είναι 3.000. Δηλαδή 25% φθηνότερο.
 11. Test Ride. Τεστάρισμα του ποδηλάτου είτε μέσω αντιπροσώπου είτε μέσω κάποιου αθλητή που το χρησιμοποιεί.

Σημεία Κλειδιά

Μέρη του ποδηλάτου στα οποία πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία:

Πετάλια. Συγκρίνοντας τα ποδήλατα πρέπει να διευκρινίσουμε εάν στην τιμή περιλαμβάνονται πετάλια ή όχι. Συνήθως δεν περιλαμβάνονται.

Σέλα. Δυστυχώς στις περισσότερες περιπτώσεις αγοράζουμε ποδήλατο και σχεδόν αυτόματα αλλάζουμε την σέλα η οποία δεν μας εξυπηρετεί. Γνωρίζοντας το πλάτος στο ωστικό απωτύπωμα της λεκάνης μας μπορούμε να καταλάβουμε εάν υπάρχει πιθανότητα να μας εξυπηρετήσει ή όχι.

Πατήματα. Πρέπει να δούμε εάν τα πατήματα μας κάνουν ή θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγή στα «δισκάκια» ή στο ελεύθερο (10απλό).

Ντίζα σέλας. Μας επιτρέπει να δώσουμε μεγάλο εύρος στην γωνία που καθόμαστε (π.χ από 73 έως 78-80 μοίρες). Εάν όχι, περιορίζεται πολύ η χρηστικότητα του τριαθλητικού μας ποδηλάτου. Επιπλέον της επιλογής μικρότερου μέγεθος σκελετού (για ευνόητους λόγους) πρέπει να δούμε εάν το σημείο ασφαλείας από την ντίζα σέλας μας εξυπηρετεί ή όχι (δηλαδή είναι κοντό).

Αερόμπαρα. Εάν τυχόν η αερόμπαρα δεν μπορεί να δεχθεί πολλές ρυθμίσεις ώστε να προσαρμοσθεί στα προσωπικά μας χαρακτηριστικά τότε καταρρέει τελείως η επιλογή μας.

Ρόδες. Υπάρχουν κατασκευαστές οι οποίοι πωλούν το πλήρες ποδήλατο τριάθλου με ρόδες προπόνησης (έχοντας ως φιλοσοφία ότι τελικά ο τριαθλητής θα αγοράσει και ένα ζευγάρι για τους αγώνες) και κατασκευαστές οι οποίοι πωλούν τα ποδήλατα (πιο σπάνιες περιπτώσεις) με ζευγάρι τροχών υψηλής ποιότητας, ικανά να μας καλύψουν και τις αγωνιστικές μας ανάγκες.

Triathlon Coach Services
Triathlon Coaching Services
Triathlon Coaching Services

302 thoughts on “Εξοπλισμός Ποδηλασίας : Η επιλογή του ποδηλάτου”

 1. Hi! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due
  to no backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

 2. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog.
  Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Either way keep up the excellent quality writing, it
  is rare to see a nice blog like this one today.

  My web-site artafarta.com

 3. Aw, this was a really good post. Taking the time and actual effort
  to make a good article… but what can I say… I procrastinate a whole lot
  and don’t manage to get nearly anything done.

  Have a look at my page Velva

 4. Fantastic post but I was wondering if you could write a
  litte more on this topic? I’d be very grateful
  if you could elaborate a little bit more. Many thanks!

  Feel free to visit my homepage homepage

 5. hey there and thank you for your information – I have definitely picked up anything new from
  right here. I did however expertise some technical issues using this site, since I experienced
  to reload the web site lots of times previous to
  I could get it to load properly. I had been wondering if your web
  hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your quality score if advertising
  and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail
  and could look out for a lot more of your
  respective interesting content. Ensure that you update this again very soon..

  Feel free to visit my webpage; http://anapa-alrosa.com.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=HawkerSofia

 6. I think that is one of the most significant info for me.
  And i’m glad studying your article. However want to remark on some normal issues,
  The site taste is ideal, the articles is actually excellent :
  D. Good process, cheers

  My page – Mega Arise Max

 7. That is really attention-grabbing, You’re an excessively skilled blogger.

  I have joined your feed and stay up for in the hunt for
  more of your excellent post. Additionally, I have shared your
  web site in my social networks!

  Also visit my web page :: TechPro Wifi

 8. I have learn some excellent stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting.
  I surprise how so much effort you put to make this type of fantastic informative site.

 9. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative.
  I am gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue
  this in future. A lot of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

  my web page :: Crystal

 10. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to
  this outstanding blog! I suppose for now i’ll settle for
  book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to brand new updates and will share this
  website with my Facebook group. Chat soon!

  Feel free to visit my webpage … http://www.craksracing.com/

 11. We would like to thank you again for the beautiful ideas you gave Jeremy when preparing
  a post-graduate research in addition to, most importantly,
  with regard to providing the many ideas in a blog post.
  Provided that we had known of your web-site a year ago, we’d have
  been saved the useless measures we were having to take.

  Thank you very much.

  Have a look at my page; Ice Box Air Cooler

 12. Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one
  and i was just curious if you get a lot of spam remarks?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.

  Also visit my page Lion House Keto Pills

 13. What i do not understood is in reality how you’re no longer really a lot more smartly-favored than you may be now.
  You are very intelligent. You realize thus considerably in the case
  of this subject, made me in my opinion imagine it from a lot of various angles.
  Its like women and men are not interested until it is something to accomplish
  with Girl gaga! Your individual stuffs outstanding.
  At all times care for it up!

  Stop by my web blog – Keto Lite Keto Reviews

 14. I actually still can’t quite think I could end up being one of those reading through the
  important guidelines found on your website.
  My family and I are sincerely thankful on your generosity and for
  presenting me the possibility to pursue this chosen profession path.
  Many thanks for the important information I got from your web page.

  My website; mpc-install.com

 15. Merely to follow up on the up-date of this subject matter on your web page and want to let you
  know how much I treasured the time you took to produce this valuable post.
  In the post, you spoke on how to seriously handle this
  challenge with all convenience. It would be my own pleasure to get some more tips from your site and come up to
  offer other individuals what I have benefited from you.
  Many thanks for your usual fantastic effort.

  Feel free to surf to my web page Nature’s Gold CBD

 16. Wonderful work! This is the kind of information that are meant to be shared across the net.
  Shame on the search engines for not positioning this post
  higher! Come on over and discuss with my website .
  Thanks =)

  Look into my web blog benjamindinh.fr

 17. What i do not understood is if truth be told how you are now not really a lot more neatly-appreciated than you might be right now.
  You’re very intelligent. You know therefore considerably with regards
  to this subject, made me in my opinion imagine it from numerous numerous angles.
  Its like women and men aren’t fascinated unless it is one thing
  to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs excellent.
  At all times maintain it up!

  Here is my page: lubertsi.net

 18. I definitely wanted to write a brief word to say thanks to you for all of the
  magnificent tricks you are writing at this site.

  My time-consuming internet search has now been honored with excellent
  strategies to write about with my great friends.

  I would point out that most of us readers are truly blessed to exist in a superb community with very many
  wonderful individuals with helpful pointers.
  I feel extremely privileged to have discovered your entire web
  page and look forward to really more thrilling times reading
  here. Thank you once again for everything.

  Here is my web page Insta Frost Portable AC

 19. I must get across my admiration for your generosity for men who really
  need guidance on the situation. Your very own commitment to getting
  the message across turned out to be surprisingly informative and have
  constantly enabled ladies much like me to realize their objectives.
  Your interesting guideline signifies this much a person like me and a whole lot more to my
  office workers. Thank you; from everyone of us.

  Here is my web page :: mpc-install.com

 20. hey there and thank you for your information ? I?ve definitely picked up
  something new from right here. I did however expertise
  a few technical issues using this web site, since I experienced
  to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load correctly.

  I had been wondering if your web hosting is OK?
  Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your quality score
  if advertising and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS
  to my e-mail and can look out for a lot more of your
  respective intriguing content. Make sure you update this again very soon..

  My webpage: Skyline Drone Review

 21. I wanted to thank you a lot more for the amazing web page you have designed here.
  It truly is full of ideas for those who are actually interested in this particular subject, in particular this very post.
  You really are all so sweet and also thoughtful of others in addition to
  the fact that reading the blog posts is a good delight in my opinion. And exactly what
  a generous present! Jeff and I usually have enjoyment making use of your ideas
  in what we have to do in a few days. Our list is a distance
  long and tips are going to be put to excellent use.

  Here is my web-site; Essential Nutrition Performance Enhancer

 22. What i don’t realize is if truth be told how you’re now not really a lot
  more smartly-appreciated than you may be right now. You
  are so intelligent. You already know thus considerably in relation to this matter,
  produced me for my part consider it from so many varied angles.

  Its like women and men are not interested unless it’s one thing to do with Lady
  gaga! Your personal stuffs great. At all times deal with it up!

  My blog post – Bellissi Cream

 23. Heya i am for the primary time here. I came across this
  board and I find It truly useful & it helped me out a lot.
  I’m hoping to provide one thing back and aid others like
  you aided me.

  Look into my web page … Patricia

 24. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank
  you, However I am going through difficulties with
  your RSS. I don?t understand the reason why I
  can’t subscribe to it. Is there anyone else getting similar RSS problems?

  Anyone that knows the solution will you kindly respond?
  Thanks!!

  Take a look at my blog post Vita Silk Lux Reviews

 25. This is the right web site for anybody who really wants to find out about this topic.
  You know so much its almost tough to argue with you (not that I actually will need to…HaHa).
  You certainly put a new spin on a subject that
  has been written about for years. Excellent stuff, just excellent!

  My homepage; Skyline X Drone Reviews

 26. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this,
  like you wrote the book in it or something. I think that you
  can do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is
  wonderful blog. An excellent read. I will certainly be back.

  my web page: http://www.stwx.net

 27. We’re a bunch of volunteers and starting a brand new scheme in our community.

  Your website offered us with useful information to paintings
  on. You have done an impressive task and our entire
  community will be thankful to you.

  Feel free to surf to my blog; duna-anapa.net.ru

 28. I beloved up to you will receive performed right here.

  The sketch is tasteful, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an shakiness over that you want be delivering the following.
  in poor health certainly come more before
  again as exactly the similar nearly a lot continuously inside case you protect this increase.

  Stop by my web page; Pure Form Keto

 29. Does your site have a contact page? I’m having trouble locating
  it but, I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some creative ideas for
  your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great site and I look forward to seeing it improve over time.

  Here is my blog; Alejandra

 30. Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I
  stumbleupon every day. It will always be interesting to read through articles from other authors and use a little something from other websites.

  Also visit my web site :: Huey

 31. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s both
  equally educative and amusing, and without a doubt,
  you have hit the nail on the head. The problem is something that too few men and women are speaking intelligently about.
  I’m very happy that I came across this in my hunt for something
  concerning this.

  My page: https://lysto-forum.tue-image.nl/index.php?action=profile;u=189532

 32. I loved as much as you’ll receive carried out right
  here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.

  nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come further formerly again as exactly the
  same nearly very often inside case you shield this hike.

  Review my website: Claritox Reviews

 33. hello there and thank you for your info ? I have definitely picked up something new from right
  here. I did however expertise several technical points using this web site, as I experienced to reload the
  web site lots of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m
  complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your quality
  score if advertising and marketing with Adwords.

  Anyway I’m adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective exciting content.
  Make sure you update this again soon.

  Feel free to surf to my web-site :: Naked CBD Gummies Reviews

 34. Thank you for another informative web site. The place else may just I get that kind of
  info written in such an ideal method? I’ve a challenge that I am simply now operating on,
  and I have been on the glance out for such
  information.

  Here is my web blog; w123ce.ru

 35. Definitely consider that that you said. Your favorite reason appeared to be on the web
  the simplest factor to have in mind of. I say to you, I
  definitely get irked while other people consider issues that they plainly
  do not recognize about. You controlled to hit the nail
  upon the highest as neatly as outlined out the entire thing without having side effect , folks could
  take a signal. Will likely be again to get more.
  Thank you

  Feel free to visit my website – Max Brute Male Enhancement

 36. I would like to consider the chance of thanking you for that
  professional guidance I have often enjoyed browsing your site.

  I’m looking forward to the commencement of my
  college research and the overall preparation would
  never have been complete without browsing your blog.

  If I could be of any help to others, I’d personally be
  happy to help via what I have gained from here.

  My web site :: Blaux Classic Desktop Air Conditioner

 37. Undeniably believe that that you said. Your favourite reason seemed to be at the net the simplest factor
  to remember of. I say to you, I definitely get annoyed at the same time
  as people think about concerns that they plainly don’t recognize about.

  You controlled to hit the nail upon the highest and also outlined out
  the entire thing without having side effect , other people can take a signal.
  Will likely be again to get more. Thank you

  Here is my webpage: o993028a.beget.tech

 38. Thanks for your personal marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you may be a great author.I
  will make sure to bookmark your blog and will come back at some point.
  I want to encourage you to definitely continue your great job, have a
  nice day!

  Also visit my website … CBD Flow

 39. Hey there would you mind letting me know which
  webhost you’re using? I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog
  loads a lot quicker then most. Can you recommend
  a good web hosting provider at a reasonable price?
  Cheers, I appreciate it!

  Also visit my web site – Air Cooler Pro

 40. I’m impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s
  equally educative and amusing, and without a doubt, you have hit the nail on the head.

  The issue is something which too few people are speaking intelligently about.
  I’m very happy I came across this during my search for something regarding this.

  my web-site; DivineDynamic Keto

 41. Hmm it appears like your site ate my first comment (it was extremely
  long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say,
  I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring
  blog writer but I’m still new to everything. Do you have any recommendations for novice blog writers?
  I’d genuinely appreciate it.

  Look at my webpage; http://bbs.hygame.cc/home.php?mod=space&uid=21783578&do=profile&from=space

 42. I have been exploring for a little for any high quality articles or
  blog posts on this kind of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website.

  Studying this info So i’m glad to express that I have a very excellent uncanny feeling I came upon exactly
  what I needed. I such a lot indubitably will make sure to do not forget this web site and provides it a glance on a
  continuing basis.

  Feel free to surf to my web site – Profit Edge App Review

 43. Heya! I understand this is sort of off-topic but I needed to ask.
  Does running a well-established website
  such as yours take a large amount of work? I’m completely new to blogging but I do write in my diary every day.
  I’d like to start a blog so I can easily share my
  own experience and views online. Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for brand new aspiring blog owners.
  Thankyou!

  My homepage … Alpha Extracts CBD Reviews

 44. I’m amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s
  both equally educative and engaging, and let me tell
  you, you’ve hit the nail on the head. The
  issue is something that not enough people are speaking intelligently about.
  I’m very happy that I came across this during my search for something relating to this.

  my webpage http://benjamindinh.fr

 45. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what
  all is required to get setup? I’m assuming having a blog like yours
  would cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100%
  sure. Any suggestions or advice would be greatly
  appreciated. Cheers

  Review my webpage – Frio Breeze Review

 46. Hello! I could have sworn I’ve been to this website before but
  after looking at a few of the articles I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely pleased I discovered it and I’ll be bookmarking it and checking
  back regularly!

  Look into my site – Ingeborg

 47. hey there and thank you for your information ? I?ve definitely picked up
  anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using
  this site, as I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that
  I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement
  in google and can damage your high quality score if advertising and marketing
  with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and can look
  out for a lot more of your respective interesting content.
  Make sure you update this again soon..

  Feel free to surf to my web site Spencer

 48. Hello There. I found your blog using msn. This is
  a really well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of
  your useful info. Thanks for the post. I will definitely comeback.

  Feel free to surf to my blog post … Max BHB

 49. It’s appropriate time to make some plans for the longer term
  and it’s time to be happy. I have read this publish and if I may just
  I want to recommend you few attention-grabbing issues or suggestions.
  Maybe you could write next articles relating to this article.
  I want to read even more things about it!

  my blog Vi-Alpha Review

 50. First off I would like to say excellent blog!
  I had a quick question in which I’d like to ask if you do not mind.
  I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts before
  writing. I have had a difficult time clearing my thoughts in getting my thoughts
  out. I truly do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost just trying to figure
  out how to begin. Any ideas or hints? Thank you!

  Here is my web blog – Cool Cube Air Conditioner Review

 51. hey there and thank you for your information – I’ve certainly picked up anything
  new from right here. I did however expertise a few technical points using this web site, as I experienced to reload the site many
  times previous to I could get it to load properly.
  I had been wondering if your web host is OK?
  Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently
  affect your placement in google and can damage your high-quality score if
  ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective intriguing content.

  Ensure that you update this again soon..

  Take a look at my page – Vi-Alpha Pills

 52. hey there and thank you for your information – I have definitely picked up something new from right here.
  I did however expertise some technical points using this site, as I experienced
  to reload the web site lots of times previous to
  I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK?

  Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will
  very frequently affect your placement in google and could damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out for much
  more of your respective exciting content. Make
  sure you update this again soon..

  My web blog … Xtreme Keto Slim Ingredients

 53. Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is very cool.
  I’m impressed by the details that you’ve on this
  blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra
  articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already
  searched all over the place and simply could not come across.
  What an ideal website.

  Also visit my homepage :: http://networking.drbarbara.pl/index.php?action=profile;u=922237

 54. Howdy I am so delighted I found your site, I really found you by mistake,
  while I was researching on Yahoo for something else, Nonetheless I am here now
  and would just like to say thanks a lot for a incredible
  post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I
  don?t have time to browse it all at the minute but I have book-marked it and also
  added in your RSS feeds, so when I have time I will
  be back to read more, Please do keep up the great b.

  Here is my web-site – http://www.a913.vip

 55. That is really interesting, You’re a very professional blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking extra of your excellent post.
  Additionally, I have shared your website in my social networks!

  my blog MaxBHB

 56. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was curious about
  your situation; many of us have created some nice methods and we are looking to
  exchange methods with others, be sure to shoot me an e-mail if interested.

  Here is my blog; Keto Speed

 57. hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from right here.
  I did however expertise a few technical issues using this website, as I experienced to reload the website a lot of times
  previous to I could get it to load properly. I had been wondering
  if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords.
  Well I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for
  much more of your respective interesting content.
  Make sure you update this again soon..

  my blog post :: Vi-Alpha Male Enhancement

 58. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.

  Look advanced to far added agreeable from you!
  However, how can we communicate?

  Feel free to surf to my homepage … Clair

 59. I think this is among the most important info for me.
  And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The website style
  is perfect, the articles is really nice : D. Good
  job, cheers

  My web-site; carb days

 60. I have been browsing on-line greater than three hours these days, but I by no
  means discovered any interesting article like yours. It’s beautiful price enough for me.
  In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content
  material as you did, the web will be much more helpful than ever before.

  Feel free to visit my blog post: tooth whitening

 61. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just
  preparing to do some research about this.
  We got a grab a book from our local library but I think I learned
  more clear from this post. I am very glad to see such magnificent
  info being shared freely out there.

  Here is my web page: stop smoking pill

 62. Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring on other websites?

  I have a blog based upon on the same subjects you discuss
  and would really like to have you share some stories/information. I know my readers would appreciate your work.

  If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

  My page – loss diet

 63. Thanks so much for giving us an update on this issue on your site.
  Please be aware that if a brand new post becomes available or in the event
  that any changes occur on the current posting, I would
  consider reading a lot more and finding out how to make
  good using benefits of eating healthy those strategies you write about.

  Thanks for your efforts and consideration of people by making this
  website available.

 64. I was just seeking this information for a while.

  After six hours of continuous Googleing, at last I got it
  in your website. I wonder what is the lack of Google strategy that do
  not rank this kind of informative websites in top of the list.
  Normally the top sites are full of garbage.

  Here is my page :: Franklin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *