Τι πρέπει να προσέχουν όσοι κινούνται στον δρόμο με ποδήλατο – Οι συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ.

Estimated read time 1 min read

Χρήσιμες συμβουλές για μικρούς και μεγάλους που οδηγούν στο δρόμο με ποδήλατο. Τι αναφέρει η Ελληνική Αστυνομία.

Τα τελευταία χρόνια κερδίζει έδαφος, έναντι των αυτοκινήτων… Όλο και περισσότεροι, πλέον, επιλέγουν το ποδήλατο για να κινηθούν ακόμη και μέσα στην πόλη. «Κινείστε με ποδήλατο; Αξιολογείστε τον κίνδυνο κάθε περιοχής. Φορέστε κράνος και προστατευτικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο μήνυμά της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ελληνική Αστυνομία. Παραπέμπει μάλιστα και στην επίσημη ιστοσελίδα της, και συγκεκριμένα σε ανάρτηση με τίτλο «Κινούμαι με ποδήλατο – Τι προσέχω όταν κυκλοφορώ στο δρόμο…». Διαβάστε μερικές από τις πιο σημαντικές συμβουλές για να κινείστε με ασφάλεια με το ποδήλατό σας στο δρόμο.

Ποδηλατώ χρησιμοποιώντας σωστά το οδικό δίκτυο. Αξιολογώ τον κίνδυνο της περιοχής που ποδηλατώ κάθε στιγμή. Ποδηλατώ με δεδομένο ότι οι υπόλοιποι οδηγοί δεν προσέχουν και επομένως θα πρέπει να προσέχω εγώ. Φοράω πάντα κράνος και προστατευτικά στους αγκώνες και τα γόνατα.  Αφήνω πάντα περιθώριο από το έρεισμα, το πεζοδρόμιο, το άκρο του οδοστρώματος και τα κινούμενα, σταματημένα ή παρκαρισμένα οχήματα.

Ελέγχω και «σαρώνω» τον δρόμο σε όλες τις κατευθύνσεις, ακόμη και αν κινούμαι ευθεία. Ελέγχω πριν περάσω την διασταύρωση, ακόμη και όταν το φανάρι μου είναι πράσινο. Ποδηλατώ πάντα στην δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας, εκτός αν έχω πρόθεση να προσπεράσω ή να στρίψω αριστερά.

Επιλέγω έγκαιρα τη σωστή λωρίδα κυκλοφορίας, προειδοποιώντας τους άλλους οδηγούς σε περίπτωση που θέλω να στρίψω. Προειδοποιώ πάντα τους οδηγούς για κάθε αλλαγή τις πορείας μου: για στροφή αριστερά εκτείνω το αριστερό χέρι, για δεξιά το δεξί και για μείωση ταχύτητας κινώ πάνω-κάτω εκτεταμένη την παλάμη μου.

Αποφεύγω τις ριψοκίνδυνες και παράτολμες ενέργειες. Κρατάω το τιμόνι του ποδηλάτου και με τα δύο χέρια, εκτός εάν πρέπει να κάνω προειδοποιητικό σήμα στους οδηγούς που με ακολουθούν. Αν θέλω να στρίψω σε μία διασταύρωση αλλά κινούμαι στην απέναντι λωρίδα κυκλοφορίας από αυτήν που βρίσκεται η στροφή ή εάν οι συνθήκες του δρόμου είναι «δύσκολες» (η κίνηση είναι πυκνή, οι ταχύτητες των οχημάτων μεγάλες κ.λ.π.) είναι προτιμότερο να σταματήσω στο φανάρι και να περάσω το ποδήλατο απέναντι από την διάβαση πεζών. Όταν διασχίζω κάθετα έναν δρόμο, περνώ από μία διάβαση ή νησίδα κ.λ.π. είναι ασφαλέστερο να κατέβω από το ποδήλατο και να το περάσω απέναντι με τα χέρια.

Προσπερνώ κρατώντας απόσταση 1 μέτρου εντός πόλης και 1,5 μέτρου εκτός πόλης. Προσπερνώ πάντα από αριστερά όταν σταματά μπροστά μου λεωφορείο ή ταξί σε στάση, γιατί από δεξιά κατεβαίνουν επιβάτες και υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος. Προσπερνώ ένα εμπόδιο ή όχημα αφού προηγουμένως ελέγξω γύρω μου και ιδιαίτερα πίσω μου, υπολογίσω την ταχύτητα και την θέση των οχημάτων στο οδόστρωμα και κατόπιν προσπερνώ προσεκτικά κρατώντας τις αποστάσεις. Όταν με προσπερνάει κάποιο άλλο όχημα δεν αλλάζω πορεία (μόνο σε έκτακτη ανάγκη εκμεταλλεύομαι το περιθώριο που έχω αφήσει), κρατώ σταθερά το τιμόνι του ποδηλάτου για τον όγκο του αέρα που θα φέρει πάνω μου το όχημα και δεν «τα χάνω».

Όταν βγαίνω από στενό σε κεντρικό δρόμο, εκτός από τα διερχόμενα οχήματα, προσέχω μήπως κάποιο σταματημένο ξεκινήσει, ξεπαρκάρει ή κάνει αναστροφή. Όταν στρίβω σε διασταύρωση με πορτοκαλί βέλη που αναβοσβήνουν προσέχω και παραχωρώ προτεραιότητα στους πεζούς που περνούν την διάβαση. Η πορεία του ποδηλάτου μου πρέπει να είναι σταθερή, να έχω καλή ισορροπία, να μην ποδηλατώ κάνοντας ζικ-ζακ και ελιγμούς, γι’ αυτό κρατώ χαλαρά αλλά σταθερά το τιμόνι του ποδηλάτου και κοιτώ μακριά μπροστά μου.

Υπάρχουν δρόμοι στους οποίους η κίνηση με ποδήλατο με μεγαλύτερη ταχύτητα εγγυάται την ασφάλειά μου περισσότερο από ότι η βραδυπορία μου. Γενικότερα όσο λιγότεροι με προσπερνούν τόσο το καλύτερο.

Αποφεύγω να ποδηλατώ πάνω στο πεζοδρόμιο. Δεν παρεμποδίζω την κίνηση των πεζών στο πεζοδρόμιο. Προτιμώ δρόμους με λιγότερη κίνηση που τα οχήματα κυκλοφορούν με χαμηλότερες ταχύτητες όπως στενά, απόκεντρους, παραλιακούς δρόμους, παράδρομους οδών κ.λ.π.

Όπου υπάρχει δρόμος αποκλειστικής κυκλοφορίας ποδηλάτου (ποδηλατόδρομος) τον χρησιμοποιώ. Κάποιες φορές είναι προτιμότερο να καλύπτω όλη τη λωρίδα κυκλοφορίας με το ποδήλατο, ώστε οι οδηγοί να με προσέχουν περισσότερο. Κατά τη νυκτερινή οδήγηση χρησιμοποιώ μεγάλα εμπρόσθια και οπίσθια φώτα, φοράω ανακλαστικό γιλέκο και αποφεύγω τα μαύρα ρούχα, έτσι ώστε να γίνομαι ευκολότερα ορατός.

Δεν οδηγώ φοβισμένα ή τρομαγμένα, δίνοντας δικαίωμα στους υπόλοιπους οδηγούς να οδηγούν πιο επιθετικά και να μη με λογαριάζουν. Περισσότερα ποδήλατα που κυκλοφορούν μαζί, αναγκάζουν τους οδηγούς να προσέχουν περισσότερο.

Εκμεταλλεύομαι το πλεονέκτημα της καλύτερης ορατότητας που μου προσφέρει η καλύτερη και ψηλότερη θέση οδήγησης του ποδηλάτου έναντι των οδηγών του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση ατυχήματος δεν πανικοβάλλομαι, ξεκουράζομαι, πίνω λίγο νερό, δέχομαι τη βοήθεια τρίτων και αν είναι κάτι σημαντικό καλώ σε βοήθεια. Καλό είναι να γνωρίζω τις βασικές πρώτες βοήθειες.

Ιδιαίτερα προσέχω…

 • Τις πόρτες που ανοίγουν ξαφνικά από σταματημένα ή παρκαρισμένα οχήματα και αφήνω πάντα περιθώριο ενός μέτρου από αυτά για να μπορώ να αντιδράσω έγκαιρα.
 • Τα σταματημένα ή παρκαρισμένα οχήματα που ξεκινούν ή ξεπαρκάρουν χωρίς προειδοποίηση και αφήνω πάντα περιθώριο ενός μέτρου από αυτά για να μπορώ να αντιδράσω έγκαιρα.
 • Τα αυτοκίνητα που με προσπερνούν και αμέσως μετά στρίβουν ακριβώς μπροστά μου, ενώ εγώ συνεχίζω να κινούμαι ευθεία.
 • Τα στενά, τις μεγάλες διασταυρώσεις, τις «δύσκολες» διασταυρώσεις χωρίς ορατότητα, είτε έχω προτεραιότητα είτε όχι.
 • Τα αυτοκίνητα που προπορεύονται, διότι μπορεί να σταματήσουν ξαφνικά μπροστά μου χωρίς προειδοποίηση και αφήνω αποστάσεις για να μπορώ να αντιδράσω έγκαιρα.
 • Τις σφήνες στα μποτιλιαρίσματα, τους καθρέφτες και τα χέρια των οδηγών που προεξέχουν, τις απότομες αλλαγές λωρίδας των οχημάτων, τις πόρτες που μπορεί να ανοίξουν ξαφνικά κλπ. Διατηρώ χαμηλή ταχύτητα καθώς περνάω με το ποδήλατο μου ανάμεσα από τα σταματημένα αυτοκίνητα.
 • Τα παιδία, τους ηλικιωμένους και τα ζώα που μπορεί να πεταχτούν ξαφνικά μπροστά μου.
 • Την προτεραιότητα στους κυκλικούς κόμβους και τις κινήσεις των υπόλοιπων οδηγών.
 • Μήπως τα μπατζάκια του παντελονιού και τα κορδόνια μου σκαλώνουν στους δίσκους, διότι υπάρχει κίνδυνος ανατροπής μου από το ποδήλατο.
 • Πώς χρησιμοποιώ τα φρένα μου, δεν πατάω ποτέ μόνο το ένα και ιδιαίτερα το μπροστινό, διότι υπάρχει κίνδυνος ανατροπής μου από το ποδήλατο.

You May Also Like

More From Author

417Comments

Add yours
 1. 1
  Stewart

  Thanks for finally talking about > Τι πρέπει να
  προσέχουν όσοι κινούνται στον δρόμο με ποδήλατο
  – Οι συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ. – Cyclingworld.gr < Liked it!

 2. 2
  Noe

  Hi there to all, how is everything, I think every one is getting more from this web
  site, and your views are pleasant in favor of new visitors.

 3. 4
  forum.mkovalcik.cz

  I merely wanted to thank you a lot more for the amazing blog you have
  made here. It really is full of ideas for those who are actually interested in this subject,
  in particular this very post. You really are all
  so sweet and thoughtful of others plus reading the blog
  posts is a great delight in my opinion. And what generous present!
  Tom and I really have excitement making use of your ideas in what we must do in a few weeks.

  Our checklist is a mile long so your tips will certainly be put to beneficial use.

  My homepage: forum.mkovalcik.cz

 4. 8
  bonniesdelights.com

  I almost never create responses, but i did a few searching and wound up here Τι πρέπει να προσέχουν όσοι κινούνται στον δρόμο με ποδήλατο – Οι συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ.

  – Cyclingworld.gr. And I do have some questions for you if you do not mind.
  Is it only me or does it look as if like a few of the remarks come across like left by brain dead people?
  😛 And, if you are writing on other social sites,
  I’d like to follow everything fresh you have to post.
  Would you make a list of all of all your community
  sites like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

  Here is my web site; bonniesdelights.com

 5. 17
  web page

  Good ? I should definitely pronounce, impressed with
  your web site. I had no trouble navigating through
  all the tabs and related information ended up being truly easy to do to access.
  I recently found what I hoped for before
  you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for
  those who add forums or anything, web page
  site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

 6. 18
  stanford steve and the bear podcast spotify

  With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright
  infringement? My blog has a lot of completely unique content
  I’ve either written myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my agreement.
  Do you know any techniques to help prevent content from being stolen? I’d really appreciate it.

 7. 20
  Insta Frost Portable AC

  I do not know if it’s just me or if everyone else experiencing issues with your blog.
  It looks like some of the text on your content are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is
  happening to them too? This could be a problem with my web browser because I’ve had this happen previously.
  Many thanks

  my homepage: Insta Frost Portable AC

 8. 24
  Vita Silk Lux Serum

  Does your blog have a contact page? I’m having trouble locating it but,
  I’d like to shoot you an email. I’ve got some
  recommendations for your blog you might be interested
  in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it grow over time.

  Feel free to surf to my web blog – Vita Silk Lux Serum

 9. 36
  Lithederm Reviews

  Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly
  informative. I’m gonna watch out for brussels.
  I’ll be grateful if you continue this in future.
  Many people will be benefited from your writing. Cheers!

  Also visit my site – Lithederm Reviews

 10. 42
  Follipur Review

  Howdy! This article couldn?t be written any better!
  Going through this post reminds me of my previous roommate!
  He always kept talking about this. I will send this information to him.

  Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

  my homepage: Follipur Review

 11. 56
  http://duna-anapa.net.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=LoftinKatlyn

  You really make it seem so easy with your presentation but
  I find this matter to be really something that I
  think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me.
  I am looking forward for your next post, I will try to
  get the hang of it!

  Feel free to visit my web site – http://duna-anapa.net.ru/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=LoftinKatlyn

 12. 62
  Apple Cider Vinegar Keto Review

  My programmer is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a variety of websites for about a year and am anxious about
  switching to another platform. I have heard excellent things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into it?
  Any help would be really appreciated!

  Check out my site :: Apple Cider Vinegar Keto Review

 13. 68
  Libido Build

  My coder is trying to persuade me to move to .net
  from PHP. I have always disliked the idea because of the costs.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several websites for about a year and am anxious about switching to another platform.
  I have heard very good things about blogengine.net. Is there a
  way I can import all my wordpress posts into it? Any
  help would be greatly appreciated!

  My blog; Libido Build

 14. 75
  Semzia Brain

  I?m amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a
  blog that?s equally educative and entertaining, and without a
  doubt, you have hit the nail on the head. The issue is something not enough folks are
  speaking intelligently about. I am very happy I came across
  this during my hunt for something relating to this.

  Feel free to surf to my web page: Semzia Brain

 15. 76
  Far East XL

  Hello there I am so glad I found your webpage, I really
  found you by mistake, while I was researching on Google for something else,
  Nonetheless I am here now and would just like to say thanks for a incredible post and a all round thrilling blog
  (I also love the theme/design), I don?t have time to browse it all at
  the moment but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be
  back to read much more, Please do keep up the fantastic jo.

  My site – Far East XL

 16. 79
  Luiresse Skin Cream

  Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with some pics to drive the message home a
  bit, but instead of that, this is fantastic blog. A fantastic read.
  I will definitely be back.

  Feel free to surf to my web blog Luiresse Skin Cream

 17. 82
  www.saraykapi.com

  Hi there I am so grateful I found your webpage, I really
  found you by error, while I was researching on Google
  for something else, Anyhow I am here now and would just like
  to say kudos for a incredible post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time
  to go through it all at the minute but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the great work.

  Feel free to visit my web blog http://www.saraykapi.com

 18. 84
  23.95.102.216

  With havin so much written content do you ever run into
  any issues of plagorism or copyright violation? My website has a
  lot of completely unique content I’ve either written myself or outsourced but
  it seems a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any techniques
  to help protect against content from being stolen? I’d certainly appreciate it.

  Also visit my website … 23.95.102.216

 19. 90
  http://www.aniene.net/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=SpivakovskyTanisha

  I loved as much as you’ll obtain performed proper here.
  The comic strip is tasteful, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be handing over the following.

  unwell without a doubt come more beforehand once more as precisely the similar
  nearly very continuously inside case you defend
  this increase.

  Also visit my blog post: http://www.aniene.net/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=SpivakovskyTanisha

 20. 91
  Slim Tactics Keto Review

  I rarely comment, but I looked at a lot of remarks on this page Τι πρέπει να προσέχουν όσοι κινούνται στον δρόμο με
  ποδήλατο – Οι συμβουλές της ΕΛ.ΑΣ.
  – Cyclingworld.gr. I do have a few
  questions for you if it’s allright. Is it simply me or does it look as if like a few of the
  responses appear like they are left by brain dead folks?
  😛 And, if you are writing at additional social sites, I would like to keep up with you.

  Would you list of every one of your public sites
  like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

  My web page – Slim Tactics Keto Review

 21. 97
  Hermine

  Heya! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a
  few months of hard work due to no data backup. Do you have any methods to
  prevent hackers?

  Feel free to visit my web site :: Hermine

 22. 98
  Darell

  Hi there! This blog post couldn?t be written any better!
  Looking through this article reminds me of my previous roommate!

  He constantly kept preaching about this. I will forward this information to him.

  Fairly certain he’ll have a very good read. Thank you for sharing!

  my web blog: Darell

 23. 100
  Gennie

  Heya i’m for the primary time here. I came across this board and I to find It really helpful & it helped me out
  a lot. I hope to provide one thing again and aid others such as you helped
  me.

  my blog post; Gennie

 24. 102
  Brodie

  It’s perfect time to make a few plans for the longer term and it is time
  to be happy. I’ve read this put up and if I may just I wish to suggest you some fascinating issues or
  advice. Perhaps you can write next articles regarding this
  article. I wish to learn more things about it!

  Also visit my website; Brodie

 25. 115
  poor eating

  Thanks for your marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you happen to
  be a great author. I will remember to bookmark your blog
  and may come back very soon. I want to encourage yourself to
  continue your great writing, have a nice holiday weekend!

  Also visit my blog – poor eating

 26. 120
  best diet pill

  Hey there would you mind sharing which blog platform
  you’re using? I’m going to start my own blog soon but I’m having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different
  then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

  Here is my page best diet pill

 27. 121
  growing weed

  This is really fascinating, You are an overly skilled blogger.
  I have joined your rss feed and stay up for in quest of extra of your wonderful post.
  Additionally, I’ve shared your website in my social networks!

  Feel free to surf to my website growing weed

 28. 131
  how to stop smoking weed

  Good day! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d
  ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?
  My site discusses a lot of the same subjects as yours
  and I believe we could greatly benefit from each other.
  If you might be interested feel free how to stop smoking weed shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Awesome blog by the way!

 29. 136
  carb nite pdf

  Thanks for ones marvelous posting! I definitely enjoyed reading it,
  you can be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will eventually come back at some point.
  I want to encourage you to continue your great writing, have a nice
  evening!

  my webpage – carb nite pdf

 30. 153
  ibbs.uu.cc

  Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am having problems with your RSS.
  I don?t understand why I am unable to join it. Is there anybody
  else having similar RSS problems? Anyone who knows the solution can you kindly respond?
  Thanx!!

  Feel free to surf to my web site … ibbs.uu.cc

 31. 156
  quit-smoking pills

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the
  video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to
  read?

  Also visit my web blog … quit-smoking pills

 32. 159
  healthy carbs

  Hello There. I discovered your blog using msn. That
  is a really smartly written article. I will make sure
  to bookmark it and come back to read extra of your useful
  info. Thank you for the post. I will certainly return.

  Feel free to surf to my blog … healthy carbs

 33. 160
  skin care product

  Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back
  to your weblog? My blog site is in the exact same niche as yours and my users would definitely
  benefit from some of the information you present here.

  Please let me know if this okay with you. Cheers!

  Feel free to visit my web blog; skin care product

 34. 166
  skin care regimen

  Thanks so much for giving me personally an update on this subject on your web page.
  Please realize that if a brand new post appears or if perhaps any modifications occur about the current write-up, I would be considering
  reading a lot more and learning how to make good usage of those methods you share.
  Thanks for your time and consideration of other men and women by making this site available.

  Also visit my website skin care regimen

 35. 173
  Michele

  Somebody essentially assist to make severely articles I might state.

  That is the very first time I frequented your web page and thus far?
  I amazed with the analysis you made to create this particular put up amazing.
  Wonderful activity!

  my website Michele

 36. 175
  plansite.group

  An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who was conducting a little homework on this.
  And he in fact ordered me breakfast because I found it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thanks for the
  meal!! But yeah, thanx for spending some time to discuss this matter here on your
  blog.

  Here is my homepage … plansite.group

 37. 182
  http://www.comptine.biz/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=ValenteBernard

  I want to show some thanks to you just for bailing me out of this particular difficulty.
  Just after looking out through the search engines and obtaining tips which are not productive,
  I believed my life was well over. Being alive without
  the presence of strategies to the difficulties you
  have resolved all through your article content is a crucial
  case, as well as ones which may have negatively
  affected my career if I hadn’t encountered your web site.
  That capability and kindness in controlling the whole thing was important.
  I don’t know what I would have done if I hadn’t discovered such a solution like this.
  I’m able to at this moment look forward to my future. Thanks for your time very much for your skilled and
  effective guide. I will not think twice to endorse your web page to
  any individual who needs care about this area.

  Also visit my website: http://www.comptine.biz/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=ValenteBernard

 38. 183
  skin care routines

  My spouse and i still cannot quite believe that I could
  possibly be one of those studying the important suggestions found on your blog.
  My family and I are sincerely thankful for the generosity and for presenting me the possibility to pursue our chosen career path.

  Thanks for the important information I acquired from
  your site.

  Here is my blog – skin care routines

 39. 192
  ways to boost libido

  First of all I would like to say excellent blog! I had a quick question which I’d like to ask if you do not mind.
  I was interested to know how you center yourself and
  clear your thoughts prior to writing. I’ve had a hard time clearing my thoughts in getting my thoughts out there.
  I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes tend ways to boost libido be wasted simply just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips?
  Cheers!

 40. 206
  fat burning

  Hi there, just became aware of your blog through Google,
  and found that it is truly informative. I am gonna watch
  out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future.
  Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

  Feel free to surf to my webpage :: fat burning

 41. 227
  marijuana seeds

  Greetings from Idaho! I’m bored at work so
  I decided to browse your website on my iphone during lunch break.

  I love the info you provide here and can’t wait
  to take a look when I get home. I’m shocked at how quick
  your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyhow, great blog!

  my homepage – marijuana seeds

 42. 231
  affordable treatment

  Hey would you mind stating which blog platform you’re using?

  I’m planning to start my own blog soon but I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your design seems different then most blogs
  and I’m looking for something completely unique.
  P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

  Visit my web-site :: affordable treatment

 43. 236
  growing weed indoors

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog when you
  could be giving us something informative to read?

  Feel free to visit my page … growing weed indoors

 44. 240
  www.a913.vip

  Many thanks for being our tutor on this subject.
  I enjoyed your current article a lot and most of all cherished how you really handled the areas I regarded as being controversial.
  You are always incredibly kind to readers like me
  and aid me in my everyday living. Thank you.

  My web site :: http://www.a913.vip

 45. 257
  stop smoking

  Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Extremely useful info specifically the last part 🙂 I care for such info a lot.
  I was looking for this particular information for
  a long time. Thank you and best of luck.

  Take a look at my blog post; stop smoking

 46. 262
  better sex life

  Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and
  sources back to your site? My website is in the exact same area of interest as yours and my visitors would truly benefit from
  a lot of the information you present here. Please let me know if this okay with you.

  Thanks a lot!

  Feel free to visit my page better sex life

 47. 264
  eating healthy

  Hey just wanted to give you a quick heads up. The text in your post
  seem to be running off the screen in Internet explorer.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with web
  browser compatibility but I figured I’d post to let you know.

  The design and style look great though! Hope you get
  the issue fixed soon. Many thanks

  Also visit my web-site … eating healthy

 48. 278
  Ads aus Bremen Agentur

  When I originally commented I clicked the “Notify me when new responses are added” checkbox and now each time a comment is added I get 3 emails While using the exact comment. Is there any way you’ll be able to remove me from that company? Many many thanks!

 49. 285
  Agentur für Suchmaschinenoptimierung aus Düsseldorf

  An impressive share! I’ve just forwarded this on to a colleague who was conducting slightly study on this. And he in actual fact bought me supper just because I discovered it for him… lol. So let me reword this…. Thanks for the food!! But yeah, thanks for investing a while to debate this subject matter in this article on your internet web site.

 50. 287
  АААvpitxog

  Некероване кохання 14 серія
  yunb ddnznz Смотреть онлайн сериал Некероване кохання / Любовь без тормозов 14 серия
  Некероване кохання / Любовь без тормозов: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16 СЕРИЯ (украина)

 51. 288
  puccio remodeling

  Greetings! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a wonderful job!

 52. 365
  bonjur

  excellent issues altogether, you just received a logo new reader. What might you recommend in regards to your publish that you made some days in the past? Any positive?

 53. 388
  https://jackpotpoker.org/

  Dengan memilih untuk bermain di mesin yang membayar tuainan slot kasino gratis adalah dengan mengetahui jenis mesin di tempat itu. Beberapa mesin menutupi uang tunai aktual sementara yang lain tidak. Bermain mesin slot online yang membayar uang nyata memastikan bahwa gamer mendapatkan lebih banyak peluang untuk menang dengan setiap putaran.

 54. 415
  baccarat online

  As I am looking at your writing, baccarat online I regret being unable to do outdoor activities due to Corona 19, and I miss my old daily life. If you also miss the daily life of those days, would you please visit my site once? My site is a site where I post about photos and daily life when I was free.

 55. 416
  rtp slot live

  Hello there, just became alert to your blog through Google,
  and found that it is really informative.
  I’m gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future.
  A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

+ Leave a Comment