Η οικονομική διάσταση του αθλητισμού

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Γιάννης Ψαρέλης (BSc, MSc, MBA) Προπονητής Τριάθλου (Κινητό : 6937179260 & Email : smartsportcoach@hotmail.com)

Η οικονομική διάσταση του αθλητισμού

Εισαγωγή

Μερικές μέρες μετά την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου κάθομαι για να γράψω αυτό το άρθρο για την οικονομική διάσταση του αθλητισμού. Η μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού δεν ήταν και τόσο γιορτινή για εμάς τους έλληνες. Η «χώρα που γέννησε τον ολυμπισμό ενοχοποιείται ως η χώρα που κλείνει τα μάτια απέναντι στο ντόπινγκ» και ότι τηρεί μία ένοχη συμπεριφορά.

Εμείς που είχαμε αυτοπροσδιοριστεί ως οι υπερασπιστές του ολυμπιακού ιδεώδους αποδείχθηκε ότι είμαστε υποκριτές και ότι κάθε άλλο παρά αφοσιωμένοι στα ολυμπιακά ιδεώδη είμαστε. Τελικά υπάρχουν Ολυμπιακά ιδεώδη ή ο αθλητισμός είναι απλά μία ακόμα μία οικονομική δραστηριότητα ;

Αθλητισμός και οικονομία : Μία σύντομη ιστορική ανασκόπηση.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εμείς οι Ελληνες που είμαστε αρκετά εσωστρεφείς και εγωκεντρικοί θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε το κέντρο το κόσμου. Φυσικά αυτό απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Ετσι και με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα απωστασιωποιημένοι αλλά η προσέγγισή μας είναι μυωπική. Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν βασίζεται  «μόνο» στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας αλλά αντιθέτως βασίζεται κυρίως στις αρχές του ερασιτεχνικού αθλητισμού (amatorious=pertaining to love ) όπως αυτός εμφανίστηκε τον 19ο αιώνα κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενας από τους καλύτερους ορισμούς για το είναι ερασιτεχνικός αθλητισμός δόθηκε το 1866 από τον Σύνδεσμο Κλασσικού Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου σύμφωνα με αυτό τον ορισμό ερασιστέχνης (δηλαδή αγνός λάτρης του αθλητισμού είναι εκείνος ο οποίος  : 1) δεν έχει συμμετέχει ποτέ σε ανοικτή διοργάνωση (δηλαδή σε αθλητική συνάντηση στην οποία θα μπορούσε να συμμετέχει οποιοσδήποτε, 2)δεν έχει αγωνιστεί για την διεκδίκηση χρηματικών επάθλων, 3)για admission money, 4) δεν έχει συμμετέχει σε αγώνα μαζί με επαγγελματίες, 5)δεν έχει βοηθηθεί ή διδαχθεί πως να βελτιστοποιήσει την αθλητική του απόδοση και 6) δεν είναι μηχανικός, καλλιτέχνης ή εργάτης. Παρότι το σημείο 6 απομακρύνθηκε το 1880, ο σκοπός της ύπαρξής του ήταν ξεκάθαρος, να αποκλειστεί η εργατική τάξη και έτσι να μείνουν μακριά «οι διάβολοι» του πρωταθλητισμού. Αυτό βέβαια δεν ήταν εφικτό για τα περισσότερα αθλήματα και ίσχυε μόνο για τον στίβο. Την δεκαετία του 1880 το ράγμπι και το ποδόσφαιρό έγιναν τόσο δημοφιλή ώστε να πληρώνουν χρήματα για να παρακολουθήσουν τους αγώνες οι θεατές. Με αυτά τα χρήματα πληρώνονταν οι θεατές.

Μέσα μαζικής ενημέρωσης και αθλητισμός

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καταννόηση της σχέσης αθλητισμού και οικονομίας είναι η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ διαφόρων μέσων μαζικής ενημέρωσης και αθλητισμού.

Αθλητισμός και εφημερίδες

Η βρεττανική εφημερίδα Bell’s Life in London, που ιδρύθηκε το 1822 κατάφερε να αυξήσει την κυκλοφορία της εμπεριέχοντας αναφορές από αθλητικά γεγονότα. Η εφημερίδα είχε το μονοπώλιο μέχρι και το 1865 οπότε και εμφανίστηκε η εφημερίδα The Sporting Life. H ιδιαίτερη επιτυχία της συγκεκριμένης εφημερίδας, τόσο από πλευράς κυκλοφορίας όσο και από πλευράς εισροής διαφημιστικών πόρων, προέτρεψε και άλλες εκδόσεις να μπουν στην διαδικασία να αφιερώνουν μέρος της ύλης τους σε «αθλητικές ειδήσεις». Αυτή η σχέση των εφημερίδων και αθλητικού κόσμου ήταν κερδοφόρα και για τις δύο πλευρές και αυτό διότι οι μεν εφημερίδες, όπως ήδη αναφέραμε, κατάφεραν να αυξάνουν την κυκλοφορία και οι αθλητικοί φορείς κατάφεραν να αυξάνουν την αναγνωρισήμοτητα των αθλητών και των αθλητικών γεγονότων. Ετσι οι αθλητές σιγά σιγά έγιναν διασημότητες και αναγνωρίσιμοι ακόμα και από ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερο ενδειαφέρον για τα αθλήματα. Οι εφημερίδες βοηθούσαν στην αύξηση του ενδιαφέροντος για τα αθλητικά γεγονότα και κατ΄επέκταση στην αύξηση των εισητηρίων σε αυτά. Ετσι οι διοργανωτές δεν ζητούσαν από τους ιδιοκτήτες των εφημερίδων χρήματα για την κάλυψη των αθλητικών γεγονότων.

Αθλητισμός και Ραδιόφωνο

Ομως αυτό δεν συνέβαινε με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπου αρκετοί διοργανωτές πίστευαν ότι τους «κόβει» εισητήρια. Ετσι το 1935 για την ραδιοφωνική κάλυψη του πυγμαχικού αγώνα που θα έκρινε τον παγκόσμιο τίτλο στην κατηγορία των βαρέων κιλών μεταξύ των αθλητών Joe Luis και Max Baer δόθηκαν 27,500$ στους διοργανωτές. Ταυτόγχρονα οι πολύ έντονες ανησυχίες ότι η κοινοποίηση του ότι ο αγώνας θα είχε ζωντανή ραδιοφωνική κάλυψη θα δημιουργούσε πρόβλημα στην προσέλευση των θεατών είναι κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε καθώς 88.000 παρακολούθησαν τον αγώνα.

Αθλητισμός και Τηλεόραση

Εάν οι εφημερίδες και το ραδιόφωνο κατάφεραν να συμβάλλουν στην μεγαλύτερη διείσδυση του αθλητισμού στην καθημερινή μας ζωή η τηλεόραση κατάφερε να «απογειώσει» την σημαντικότητα του στις σύγχρονες κοινωνίες. Τηλεόραση και αεροπλάνα, θεωρούνται από τους ειδικούς, οι καθοριστικοί παράγοντες που ο αθλητισμός ως θέαμα έχει διεισδύσει τόσο έντονα στην καθημερινή μας ζωή.

Αναφορικά με την σχέση τηλεόρασης και αθλητισμού δεν μιλάμε για μονοδιάστατη σχέση αλλά για δισδιάστατη. Δεν βοήθησε μόνο η τηλεόραση την διείσδυση του αθλητισμού στην καθημερινότητά μας αλλά και το αντίθετο. Το 1946 στις ΗΠΑ μόνο 5.000 τηλεοπτικές συσκευές είχαν πωληθεί ενώ μέσα σε 10 χρόνια το 75% των νοικοκυριών είχαν μία συσκευή. Ο John Goldlust στο βιβλίο του Playing for keeps : sport, the media and the society αναφέρεται στην σχέση του αθλητισμού με τα ΜΜΕ και αναφορικά με την εντυπωσιακή άυξηση των πωλήσεων των συσκευών τηλεόρασης από το 1946 και μετά στις ΗΠΑ αναφέρει : “Η σημαντικότητα του αθλητισμού για αυτή την εντυπωσιακή διείσδυση της τηλεόρασης δεν πρέπει να παραγνωρισθεί και υποτιμηθεί» καθώς και ότι η τηλεοπτική κάλυψη αθλητικών γεγονότων «ήταν καθοριστικός παράγοντας στην πρώτη φάση του λανσαρίσματος της τηλεοπτικής αγοράς».

Οι εμπορικές εταιρείες, κυρίως αυτές που παρήγαν ή/και εμπορεύονταν καταναλωτικά αγαθά,  από το ξεκίνημα της τηλεοπτικής κάλυψης τηλεοπτικών γεγονότων ενδιαφέρθηκαν να χορηγήσουν τις τηλεοπτικές μεταδόσεις αυτών. Η Gilette και η Ford πλήρωσαν 65.000$ το 1947 για την τηλεοπτική χορηγία του πρωταθλήματος Baseball των ΗΠΑ (World series όπως την ονόμαζαν/ -ουν οι Αμερικάνοι) παρότι μόνο το 12% των σπιτιών θα μπορούσαν να δουν τους αγώνες.

162 thoughts on “Η οικονομική διάσταση του αθλητισμού”

 1. Привет товарищи!
  Более подробная информация размещена https://drive.google.com/file/d/1dvAKJyEOOME6UOwkqlaXD570mM28fJWy/view?usp=sharing
  Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.Стеклянные двери межкомнатные в Минске с ценами и фото представлены на данной странице. Вы можете заказать и купить их с бесплатным замером и доставкой по Беларуси. Вам по нраву такой неординарный вариант как стеклянные межкомнатные двери? Наша Команда в Минске расскажет всё о секретах установки, дизайнах интерьера с примерами фото, и поможет выбрать и купить дверь вашей мечты по нормальным ценам. Плюсы и минусы дверей из стекла: Сейчас такие варианты пользуются большой популярностью. Их выбирают для установки в душе, бане, а некоторые и вовсе предпочитают видеть их в качестве межкомнатных.
  Увидимся!

 2. На сайте https://rus-nike.com/ приобретите качественную, стильную и модную продукцию популярной компании Nike. На сайте представлены кеды женские, мужские, а также спортивные сумки и многое другое интересной, яркой и броской цветовой гаммы. Любой предмет гардероба отлично впишется в образ и станет его броской деталью. Все товары выполнены из качественных, практичных материалов, поэтому аксессуары, обувь не порвется. Очень часто компания устраивает распродажи, акции, а потому получится приобрести товары с огромными скидками.

 3. whoah this blog is fantastic i love reading your posts.
  Stay up the great work! You realize, lots of people are looking around for this information, you can help them greatly.

  Also visit my web blog … web site

 4. İstanbul hurdacı firması olarak her nevi bakır hurdası, demir hurdası, alüminyum hurdası, kablo hurdası ve diğer hurda çeşitleri için nakit ödeme yapıyoruz

 5. I have been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 6. What’s up, this weekend is fastidious in support of me, as this moment i am reading
  this fantastic informative piece of writing here at my home.

 7. Good day! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.
  Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty
  quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any points or suggestions? Appreciate it

 8. I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours.

  It is pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made
  good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 9. Hello There. I found your blog using msn. This is a really
  well written article. I’ll make sure to bookmark it and come back
  to read more of your useful info. Thanks for the post. I will
  certainly return.

 10. I am now not certain where you are getting your info, but good topic.

  I needs to spend a while studying much more or figuring out more.
  Thanks for great info I used to be searching for this info for my mission.

 11. I think what you posted was actually very reasonable.

  However, what about this? what if you were to write
  a awesome headline? I ain’t suggesting your content isn’t good, however what if
  you added a title that grabbed a person’s attention? I mean Η οικονομική διάσταση του αθλητισμού –
  Cyclingworld.gr is kinda boring. You could look at Yahoo’s home page and note how they
  create article headlines to grab people to click.
  You might try adding a video or a pic or two to
  get people excited about everything’ve got to say.
  Just my opinion, it could bring your blog a little livelier.

 12. Great blog here! Additionally your website loads up fast!
  What web host are you the use of? Can I am getting your affiliate hyperlink to your host?
  I desire my web site loaded up as fast as yours lol

 13. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this
  I’ve found It absolutely useful and it has helped me out loads.
  I hope to give a contribution & help other customers like its helped me.

  Great job.

  My webpage – Bjorn

 14. bicikli bolt kdnp Nagy átmérőjű kerekek, kevéssé ballonos, országúti vagy futóbordás mintájú gumikkal a kis gördülési ellenállás érdekében. Felszereltségében a kényelmet szolgálja a kissé hajlított
  kormány, rugós nyeregcső, állítható kormányfej.
  Jellemző felszereltsége a csomagtartó, sárvédő, láncvédő, újabban első teleszkóp és tárcsafék.
  Elsősorban kirándulásra, túrázásra való, de mindennapi közlekedésre is alkalmas.
  Ártól és márkától függetlenül a sárvédő, csomagtartó, a KRESZ
  előírásainak megfelelő világítás, és a kitámasztó is alaptartozéknak számít.

 15. Hello terrific blog! Does running a blog similar to this take a lot
  of work? I have absolutely no understanding of coding however I had been hoping
  to start my own blog in the near future. Anyway, if you have any suggestions or tips for new blog owners please share.

  I understand this is off subject however I simply
  had to ask. Thanks a lot!

 16. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post.

  I’ll certainly comeback.

 17. This is a good tip especially to those new to the
  blogosphere. Brief but very accurate information… Thank you for sharing this one.
  A must read article!

 18. Howdy this is kind of of off topic but I was wanting to know if
  blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with
  HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

  Also visit my web-site :: WhatsApp Mod

 19. Hi i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere, when i read this article i thought i could also create comment due
  to this sensible piece of writing.

 20. Wow, fantastic blog layout! How long have you been running a blog for?
  you make running a blog glance easy. The whole glance of your web site is great, let alone the content material!

 21. I have noticed that fixing credit activity ought to be conducted with tactics. If not, you are going to find yourself causing harm to your ranking. In order to reach your goals in fixing your credit history you have to ascertain that from this minute you pay all of your monthly expenses promptly before their scheduled date. It is definitely significant for the reason that by definitely not accomplishing that area, all other measures that you will choose to use to improve your credit rank will not be effective. Thanks for sharing your suggestions.

 22. I loved as much as you’ll receive carried out right
  here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.

  nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following.

  unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 23. I’m really loving the theme/design of your site. Do you ever run into any internet browser compatibility
  issues? A small number of my blog visitors have complained about my site not working correctly in Explorer
  but looks great in Opera. Do you have any tips to help fix
  this issue?

 24. Hey just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be running off the screen in Internet explorer.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know.
  The design look great though! Hope you get the problem resolved soon. Kudos

 25. Howdy! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?
  Thanks a lot!

 26. I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays.

 27. Hi there! Quick question that’s totally off
  topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
  My website looks weird when browsing from
  my apple iphone. I’m trying to find a template or plugin that might
  be able to correct this problem. If you have any suggestions, please
  share. Appreciate it!

 28. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am inspired!
  Extremely useful information specifically the ultimate part 🙂 I
  take care of such info much. I used to be seeking this certain info for a long time.
  Thank you and best of luck.

 29. First of all I want to say fantastic blog! I had a quick question in which
  I’d like to ask if you do not mind. I was curious to find
  out how you center yourself and clear your head prior to writing.
  I’ve had a tough time clearing my mind in getting my thoughts
  out there. I truly do take pleasure in writing however it just seems
  like the first 10 to 15 minutes are generally wasted just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips?
  Thank you!

 30. In 1873 the “Association for the Reform and Codification of the Law of Nations”,
  the forerunner of the International Law Association , was based
  in Brussels.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *