Η οικονομική διάσταση του αθλητισμού

Estimated read time 1 min read

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Γιάννης Ψαρέλης (BSc, MSc, MBA) Προπονητής Τριάθλου (Κινητό : 6937179260 & Email : smartsportcoach@hotmail.com)

Η οικονομική διάσταση του αθλητισμού

Εισαγωγή

Μερικές μέρες μετά την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου κάθομαι για να γράψω αυτό το άρθρο για την οικονομική διάσταση του αθλητισμού. Η μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού δεν ήταν και τόσο γιορτινή για εμάς τους έλληνες. Η «χώρα που γέννησε τον ολυμπισμό ενοχοποιείται ως η χώρα που κλείνει τα μάτια απέναντι στο ντόπινγκ» και ότι τηρεί μία ένοχη συμπεριφορά.

Εμείς που είχαμε αυτοπροσδιοριστεί ως οι υπερασπιστές του ολυμπιακού ιδεώδους αποδείχθηκε ότι είμαστε υποκριτές και ότι κάθε άλλο παρά αφοσιωμένοι στα ολυμπιακά ιδεώδη είμαστε. Τελικά υπάρχουν Ολυμπιακά ιδεώδη ή ο αθλητισμός είναι απλά μία ακόμα μία οικονομική δραστηριότητα ;

Αθλητισμός και οικονομία : Μία σύντομη ιστορική ανασκόπηση.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Εμείς οι Ελληνες που είμαστε αρκετά εσωστρεφείς και εγωκεντρικοί θέλουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε το κέντρο το κόσμου. Φυσικά αυτό απέχει πάρα πολύ από την πραγματικότητα. Ετσι και με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν θέλουμε να δούμε την πραγματικότητα απωστασιωποιημένοι αλλά η προσέγγισή μας είναι μυωπική. Η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων δεν βασίζεται  «μόνο» στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας αλλά αντιθέτως βασίζεται κυρίως στις αρχές του ερασιτεχνικού αθλητισμού (amatorious=pertaining to love ) όπως αυτός εμφανίστηκε τον 19ο αιώνα κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ενας από τους καλύτερους ορισμούς για το είναι ερασιτεχνικός αθλητισμός δόθηκε το 1866 από τον Σύνδεσμο Κλασσικού Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου σύμφωνα με αυτό τον ορισμό ερασιστέχνης (δηλαδή αγνός λάτρης του αθλητισμού είναι εκείνος ο οποίος  : 1) δεν έχει συμμετέχει ποτέ σε ανοικτή διοργάνωση (δηλαδή σε αθλητική συνάντηση στην οποία θα μπορούσε να συμμετέχει οποιοσδήποτε, 2)δεν έχει αγωνιστεί για την διεκδίκηση χρηματικών επάθλων, 3)για admission money, 4) δεν έχει συμμετέχει σε αγώνα μαζί με επαγγελματίες, 5)δεν έχει βοηθηθεί ή διδαχθεί πως να βελτιστοποιήσει την αθλητική του απόδοση και 6) δεν είναι μηχανικός, καλλιτέχνης ή εργάτης. Παρότι το σημείο 6 απομακρύνθηκε το 1880, ο σκοπός της ύπαρξής του ήταν ξεκάθαρος, να αποκλειστεί η εργατική τάξη και έτσι να μείνουν μακριά «οι διάβολοι» του πρωταθλητισμού. Αυτό βέβαια δεν ήταν εφικτό για τα περισσότερα αθλήματα και ίσχυε μόνο για τον στίβο. Την δεκαετία του 1880 το ράγμπι και το ποδόσφαιρό έγιναν τόσο δημοφιλή ώστε να πληρώνουν χρήματα για να παρακολουθήσουν τους αγώνες οι θεατές. Με αυτά τα χρήματα πληρώνονταν οι θεατές.

Μέσα μαζικής ενημέρωσης και αθλητισμός

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την καταννόηση της σχέσης αθλητισμού και οικονομίας είναι η σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ διαφόρων μέσων μαζικής ενημέρωσης και αθλητισμού.

Αθλητισμός και εφημερίδες

Η βρεττανική εφημερίδα Bell’s Life in London, που ιδρύθηκε το 1822 κατάφερε να αυξήσει την κυκλοφορία της εμπεριέχοντας αναφορές από αθλητικά γεγονότα. Η εφημερίδα είχε το μονοπώλιο μέχρι και το 1865 οπότε και εμφανίστηκε η εφημερίδα The Sporting Life. H ιδιαίτερη επιτυχία της συγκεκριμένης εφημερίδας, τόσο από πλευράς κυκλοφορίας όσο και από πλευράς εισροής διαφημιστικών πόρων, προέτρεψε και άλλες εκδόσεις να μπουν στην διαδικασία να αφιερώνουν μέρος της ύλης τους σε «αθλητικές ειδήσεις». Αυτή η σχέση των εφημερίδων και αθλητικού κόσμου ήταν κερδοφόρα και για τις δύο πλευρές και αυτό διότι οι μεν εφημερίδες, όπως ήδη αναφέραμε, κατάφεραν να αυξάνουν την κυκλοφορία και οι αθλητικοί φορείς κατάφεραν να αυξάνουν την αναγνωρισήμοτητα των αθλητών και των αθλητικών γεγονότων. Ετσι οι αθλητές σιγά σιγά έγιναν διασημότητες και αναγνωρίσιμοι ακόμα και από ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερο ενδειαφέρον για τα αθλήματα. Οι εφημερίδες βοηθούσαν στην αύξηση του ενδιαφέροντος για τα αθλητικά γεγονότα και κατ΄επέκταση στην αύξηση των εισητηρίων σε αυτά. Ετσι οι διοργανωτές δεν ζητούσαν από τους ιδιοκτήτες των εφημερίδων χρήματα για την κάλυψη των αθλητικών γεγονότων.

Αθλητισμός και Ραδιόφωνο

Ομως αυτό δεν συνέβαινε με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπου αρκετοί διοργανωτές πίστευαν ότι τους «κόβει» εισητήρια. Ετσι το 1935 για την ραδιοφωνική κάλυψη του πυγμαχικού αγώνα που θα έκρινε τον παγκόσμιο τίτλο στην κατηγορία των βαρέων κιλών μεταξύ των αθλητών Joe Luis και Max Baer δόθηκαν 27,500$ στους διοργανωτές. Ταυτόγχρονα οι πολύ έντονες ανησυχίες ότι η κοινοποίηση του ότι ο αγώνας θα είχε ζωντανή ραδιοφωνική κάλυψη θα δημιουργούσε πρόβλημα στην προσέλευση των θεατών είναι κάτι το οποίο δεν επιβεβαιώθηκε καθώς 88.000 παρακολούθησαν τον αγώνα.

Αθλητισμός και Τηλεόραση

Εάν οι εφημερίδες και το ραδιόφωνο κατάφεραν να συμβάλλουν στην μεγαλύτερη διείσδυση του αθλητισμού στην καθημερινή μας ζωή η τηλεόραση κατάφερε να «απογειώσει» την σημαντικότητα του στις σύγχρονες κοινωνίες. Τηλεόραση και αεροπλάνα, θεωρούνται από τους ειδικούς, οι καθοριστικοί παράγοντες που ο αθλητισμός ως θέαμα έχει διεισδύσει τόσο έντονα στην καθημερινή μας ζωή.

Αναφορικά με την σχέση τηλεόρασης και αθλητισμού δεν μιλάμε για μονοδιάστατη σχέση αλλά για δισδιάστατη. Δεν βοήθησε μόνο η τηλεόραση την διείσδυση του αθλητισμού στην καθημερινότητά μας αλλά και το αντίθετο. Το 1946 στις ΗΠΑ μόνο 5.000 τηλεοπτικές συσκευές είχαν πωληθεί ενώ μέσα σε 10 χρόνια το 75% των νοικοκυριών είχαν μία συσκευή. Ο John Goldlust στο βιβλίο του Playing for keeps : sport, the media and the society αναφέρεται στην σχέση του αθλητισμού με τα ΜΜΕ και αναφορικά με την εντυπωσιακή άυξηση των πωλήσεων των συσκευών τηλεόρασης από το 1946 και μετά στις ΗΠΑ αναφέρει : “Η σημαντικότητα του αθλητισμού για αυτή την εντυπωσιακή διείσδυση της τηλεόρασης δεν πρέπει να παραγνωρισθεί και υποτιμηθεί» καθώς και ότι η τηλεοπτική κάλυψη αθλητικών γεγονότων «ήταν καθοριστικός παράγοντας στην πρώτη φάση του λανσαρίσματος της τηλεοπτικής αγοράς».

Οι εμπορικές εταιρείες, κυρίως αυτές που παρήγαν ή/και εμπορεύονταν καταναλωτικά αγαθά,  από το ξεκίνημα της τηλεοπτικής κάλυψης τηλεοπτικών γεγονότων ενδιαφέρθηκαν να χορηγήσουν τις τηλεοπτικές μεταδόσεις αυτών. Η Gilette και η Ford πλήρωσαν 65.000$ το 1947 για την τηλεοπτική χορηγία του πρωταθλήματος Baseball των ΗΠΑ (World series όπως την ονόμαζαν/ -ουν οι Αμερικάνοι) παρότι μόνο το 12% των σπιτιών θα μπορούσαν να δουν τους αγώνες.

You May Also Like

More From Author

466Comments

Add yours
 1. 2
  Bogdandnm

  Привет товарищи!
  Более подробная информация размещена https://drive.google.com/file/d/1dvAKJyEOOME6UOwkqlaXD570mM28fJWy/view?usp=sharing
  Предлагаем Вашему вниманию изделия из стекла для дома и офиса.Наша организация ООО «СТЕКЛОЭЛИТ» работает 10 лет на рынке этой продукции в Беларуси.Стеклянные двери межкомнатные в Минске с ценами и фото представлены на данной странице. Вы можете заказать и купить их с бесплатным замером и доставкой по Беларуси. Вам по нраву такой неординарный вариант как стеклянные межкомнатные двери? Наша Команда в Минске расскажет всё о секретах установки, дизайнах интерьера с примерами фото, и поможет выбрать и купить дверь вашей мечты по нормальным ценам. Плюсы и минусы дверей из стекла: Сейчас такие варианты пользуются большой популярностью. Их выбирают для установки в душе, бане, а некоторые и вовсе предпочитают видеть их в качестве межкомнатных.
  Увидимся!

 2. 62
  epoboSep

  На сайте https://rus-nike.com/ приобретите качественную, стильную и модную продукцию популярной компании Nike. На сайте представлены кеды женские, мужские, а также спортивные сумки и многое другое интересной, яркой и броской цветовой гаммы. Любой предмет гардероба отлично впишется в образ и станет его броской деталью. Все товары выполнены из качественных, практичных материалов, поэтому аксессуары, обувь не порвется. Очень часто компания устраивает распродажи, акции, а потому получится приобрести товары с огромными скидками.

 3. 63
  web site

  whoah this blog is fantastic i love reading your posts.
  Stay up the great work! You realize, lots of people are looking around for this information, you can help them greatly.

  Also visit my web blog … web site

 4. 65
  hurdacı

  İstanbul hurdacı firması olarak her nevi bakır hurdası, demir hurdası, alüminyum hurdası, kablo hurdası ve diğer hurda çeşitleri için nakit ödeme yapıyoruz

 5. 68
  haber

  I have been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 6. 80
  peatix.com

  Good day! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.
  Is it hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty
  quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any points or suggestions? Appreciate it

 7. 83
  visit their website

  I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours.

  It is pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made
  good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 8. 85
  look at these guys

  Hello There. I found your blog using msn. This is a really
  well written article. I’ll make sure to bookmark it and come back
  to read more of your useful info. Thanks for the post. I will
  certainly return.

 9. 89
  find more

  I think what you posted was actually very reasonable.

  However, what about this? what if you were to write
  a awesome headline? I ain’t suggesting your content isn’t good, however what if
  you added a title that grabbed a person’s attention? I mean Η οικονομική διάσταση του αθλητισμού –
  Cyclingworld.gr is kinda boring. You could look at Yahoo’s home page and note how they
  create article headlines to grab people to click.
  You might try adding a video or a pic or two to
  get people excited about everything’ve got to say.
  Just my opinion, it could bring your blog a little livelier.

 10. 95
  happy

  Great blog here! Additionally your website loads up fast!
  What web host are you the use of? Can I am getting your affiliate hyperlink to your host?
  I desire my web site loaded up as fast as yours lol

 11. 98
  Bjorn

  What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this
  I’ve found It absolutely useful and it has helped me out loads.
  I hope to give a contribution & help other customers like its helped me.

  Great job.

  My webpage – Bjorn

 12. 104
  bicikli bolt

  bicikli bolt kdnp Nagy átmérőjű kerekek, kevéssé ballonos, országúti vagy futóbordás mintájú gumikkal a kis gördülési ellenállás érdekében. Felszereltségében a kényelmet szolgálja a kissé hajlított
  kormány, rugós nyeregcső, állítható kormányfej.
  Jellemző felszereltsége a csomagtartó, sárvédő, láncvédő, újabban első teleszkóp és tárcsafék.
  Elsősorban kirándulásra, túrázásra való, de mindennapi közlekedésre is alkalmas.
  Ártól és márkától függetlenül a sárvédő, csomagtartó, a KRESZ
  előírásainak megfelelő világítás, és a kitámasztó is alaptartozéknak számít.

 13. 108
  피망 머니상

  Hello terrific blog! Does running a blog similar to this take a lot
  of work? I have absolutely no understanding of coding however I had been hoping
  to start my own blog in the near future. Anyway, if you have any suggestions or tips for new blog owners please share.

  I understand this is off subject however I simply
  had to ask. Thanks a lot!

 14. 112
  judi lapakpusat

  Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post.

  I’ll certainly comeback.

 15. 116
  Noah

  This is a good tip especially to those new to the
  blogosphere. Brief but very accurate information… Thank you for sharing this one.
  A must read article!

 16. 125
  WhatsApp Mod

  Howdy this is kind of of off topic but I was wanting to know if
  blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with
  HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

  Also visit my web-site :: WhatsApp Mod

 17. 130
  fafaslot

  Hi i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere, when i read this article i thought i could also create comment due
  to this sensible piece of writing.

 18. 131
  slot zeus

  Wow, fantastic blog layout! How long have you been running a blog for?
  you make running a blog glance easy. The whole glance of your web site is great, let alone the content material!

 19. 132
  slot gacor

  I have noticed that fixing credit activity ought to be conducted with tactics. If not, you are going to find yourself causing harm to your ranking. In order to reach your goals in fixing your credit history you have to ascertain that from this minute you pay all of your monthly expenses promptly before their scheduled date. It is definitely significant for the reason that by definitely not accomplishing that area, all other measures that you will choose to use to improve your credit rank will not be effective. Thanks for sharing your suggestions.

 20. 135
  http://gendou.com/user/kubet-co-com

  I loved as much as you’ll receive carried out right
  here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.

  nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following.

  unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

 21. 139
  depo 20 bonus 30 to 3x

  I’m really loving the theme/design of your site. Do you ever run into any internet browser compatibility
  issues? A small number of my blog visitors have complained about my site not working correctly in Explorer
  but looks great in Opera. Do you have any tips to help fix
  this issue?

 22. 140
  telf ag info

  Hey just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be running off the screen in Internet explorer.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know.
  The design look great though! Hope you get the problem resolved soon. Kudos

 23. 149
  hawex Legal Opinion

  Howdy! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?
  Thanks a lot!

 24. 150
  Modintoapk

  I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays.

 25. 151
  hawex io review

  Hi there! Quick question that’s totally off
  topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
  My website looks weird when browsing from
  my apple iphone. I’m trying to find a template or plugin that might
  be able to correct this problem. If you have any suggestions, please
  share. Appreciate it!

 26. 153
  ApkmodMaster

  Excellent post. I was checking continuously this blog and I am inspired!
  Extremely useful information specifically the ultimate part 🙂 I
  take care of such info much. I used to be seeking this certain info for a long time.
  Thank you and best of luck.

 27. 156
  Cabletec Services PTY LTD

  First of all I want to say fantastic blog! I had a quick question in which
  I’d like to ask if you do not mind. I was curious to find
  out how you center yourself and clear your head prior to writing.
  I’ve had a tough time clearing my mind in getting my thoughts
  out there. I truly do take pleasure in writing however it just seems
  like the first 10 to 15 minutes are generally wasted just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips?
  Thank you!

 28. 157
  bit.ly

  In 1873 the “Association for the Reform and Codification of the Law of Nations”,
  the forerunner of the International Law Association , was based
  in Brussels.

 29. 163
  score8888

  Good day! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d
  ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest
  writing a blog post or vice-versa? My website goes over a lot of the same subjects as
  yours and I think we could greatly benefit from each other.
  If you are interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you!
  Wonderful blog by the way!score8888

 30. 164
  เว็บคาสิโนต่างประเทศ

  Hello there, I found your web site via Google even as searching for a comparable subject, your site came up, it
  seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, simply become aware of your weblog through Google, and located that it’s really informative.
  I am gonna be careful for brussels. I will appreciate
  when you continue this in future. A lot of folks might be benefited out of your writing.
  Cheers!

 31. 168
  Car Wash Perth

  Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to
  see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a
  youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and
  she has 83 views. I know this is completely off topic but
  I had to share it with someone!

 32. 169
  CCTV Installed

  Neat blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog
  jump out. Please let me know where you got your theme.
  With thanks

 33. 170
  Roller Door Installations

  A person necessarily help to make severely articles I would state.
  That is the very first time I frequented your
  website page and so far? I amazed with the analysis
  you made to create this particular put up incredible.
  Great task!

 34. 175
  situs slot online terbaik dan terpercaya

  I believe what you published was very reasonable. But, what about this?
  what if you composed a catchier post title?
  I am not saying your information isn’t solid, however suppose you added something to possibly get folk’s
  attention? I mean Η οικονομική διάσταση του αθλητισμού –
  Cyclingworld.gr is kinda plain. You should look at Yahoo’s front page and see how they create article headlines to get viewers to click.
  You might add a related video or a related picture or two to
  get people excited about what you’ve written. Just
  my opinion, it could bring your posts a little livelier.

 35. 183
  online

  I think everything published made a bunch of sense. But, consider this, suppose you typed a catchier title?

  I am not saying your information is not solid., but suppose you added a title that makes people want more?
  I mean Η οικονομική διάσταση του αθλητισμού
  – Cyclingworld.gr is a little vanilla. You might peek at Yahoo’s home page and see how they
  create article headlines to get people to
  click. You might add a video or a related picture or two
  to get readers interested about everything’ve written. Just my opinion, it could make your blog a little bit more interesting.

 36. 185
  Felipa

  It is in reality a nice and helpful piece of info.
  I am happy that you shared this useful info with us.

  Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 37. 186
  sv 388

  Excellent site. Plenty of helpful info here.
  I’m sending it to some pals ans additionally sharing in delicious.
  And of course, thanks on your effort!

 38. 198
  judi lapak pusat

  I’d like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog.
  I am hoping to see the same high-grade blog posts by you in the future as well.
  In fact, your creative writing abilities has
  inspired me to get my own website now 😉

 39. 199
  buddhist

  A person essentially lend a hand to make seriously articles
  I’d state. This is the first time I frequented your website page and so far?
  I surprised with the analysis you made to create this particular post extraordinary.
  Wonderful activity!

 40. 200
  islam death

  Hi! Quick question that’s totally off topic. Do you know
  how to make your site mobile friendly? My website looks weird when browsing
  from my iphone 4. I’m trying to find a template or plugin that might be able
  to resolve this problem. If you have any recommendations, please share.
  Appreciate it!

 41. 201
  플레이포커머니상

  Hi there, just became alert to your blog through Google, and found
  that it’s truly informative. I am going to watch
  out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future.

  A lot of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 42. 203
  website

  Hello this is kind of of off topic but I was wondering if
  blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.

  I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted
  to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 43. 208
  BONUS NEW MEMBER 100

  My spouse and I absolutely love your blog and find most of your post’s
  to be precisely what I’m looking for. can you
  offer guest writers to write content for you personally?
  I wouldn’t mind writing a post or elaborating
  on most of the subjects you write with regards to here.
  Again, awesome website!

 44. 213
  security cctv system

  I am really inspired together with your writing skills as well as with the
  layout on your blog. Is that this a paid subject or did you customize it your self?
  Anyway keep up the nice quality writing, it’s uncommon to peer a great
  blog like this one these days..

 45. 216
  Fannie

  It’s in fact very difficult in this full of activity life to
  listen news on Television, therefore I simply use the web for that
  purpose, and get the hottest information.

 46. 218
  solar system home

  Hi there! I could have sworn I’ve been to this site before but after reading through
  some of the post I realized it’s new to me. Anyhow,
  I’m definitely glad I found it and I’ll be bookmarking
  and checking back frequently!

 47. 221
  kickgoal2.page.tl

  Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i
  was just curious if you get a lot of spam
  responses? If so how do you stop it, any plugin or anything you can suggest?

  I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is
  very much appreciated.

 48. 230
  נערות ליווי

  I was very pleased to uncover this great site. I need to to thank you for ones time for this fantastic read!! I definitely appreciated every bit of it and I have you bookmarked to look at new information on your blog.

 49. 231
  rezence vn88

  I’m not sure where you’re getting your information,
  but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for excellent info I was looking for this
  info for my mission.

 50. 232
  Binance USDT gift Card

  Akash Game Shop is an established global digital goods and services platform for gamers.
  We provide professional and affordable game gift cards, direct game top-up,
  and mobile top-up to enhance the gaming experience for our customers.
  Our goal is to offer the best customer service and fast delivery speed, ensuring a seamless shopping experience
  for all gamers.

  Our product range is continuously expanding, and we are always
  looking for ways to improve our customer service and delivery speed.

  Have fun shopping at Akashgameshop.com and feel free to
  contact our 24/7 customer support if you need assistance!

 51. 237
  Boat Cleaning

  This design is wicked! You obviously know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job.

  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 52. 239
  ép kính iphone

  Hi there! Do you know if they make any plugins to
  assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.

  If you know of any please share. Thanks!

 53. 241
  dabwoods

  When someone writes an paragraph he/she maintains the thought of a user in his/her brain that how a user can understand it.
  So that’s why this paragraph is outstdanding. Thanks!

 54. 242
  Gudrun

  you’re in point of fact a good webmaster. The web site loading pace is amazing.
  It seems that you are doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterpiece.
  you’ve performed a excellent job on this topic!

 55. 244
  Nora

  Good day! Would you mind if I share your blog with my twitter group?
  There’s a lot of people that I think would really enjoy your content.
  Please let me know. Thank you

 56. 245
  Elvia

  Hi, i believe that i saw you visited my website so i got here to return the desire?.I’m attempting to
  in finding issues to enhance my website!I suppose its good enough to use some
  of your ideas!!

 57. 247
  Cornell

  Hey! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this
  website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve
  had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 58. 249
  Norman

  Thanks for ones marvelous posting! I really enjoyed
  reading it, you will be a great author. I will always bookmark your
  blog and definitely will come back from now on. I want to encourage you to continue your great writing, have a nice weekend!

 59. 250
  Hildegarde

  Hey there would you mind letting me know which webhost you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different
  browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.

  Can you recommend a good web hosting provider at a honest price?
  Kudos, I appreciate it!

 60. 251
  Joesph

  Howdy! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this
  site? I’m getting tired of WordPress because I’ve
  had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 61. 252
  Quinn

  May I just say what a comfort to uncover an individual who truly
  understands what they are discussing on the internet. You
  certainly understand how to bring an issue to light and make it important.

  More and more people have to read this and understand this side of your story.
  It’s surprising you are not more popular since you
  most certainly possess the gift.

 62. 257
  vn88 rezence

  Hey! I could have sworn I’ve been to this
  blog before but after checking through some of the post
  I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I found
  it and I’ll be book-marking and checking back often!

 63. 259
  Johanna

  Hello there, I found your website by way of Google at the same time as looking for a
  related topic, your site came up, it seems to be great.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, simply was alert to your blog through Google, and located that it’s truly informative.
  I’m going to be careful for brussels. I’ll be grateful in the event
  you continue this in future. Lots of folks can be benefited from your writing.

  Cheers!

 64. 262
  Ebony

  Greetings! Quick question that’s totally off
  topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
  My weblog looks weird when viewing from my apple
  iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve this problem.
  If you have any suggestions, please share. Thank you!

 65. 263
  Lavada

  Link exchange is nothing else except it is just placing the other person’s
  blog link on your page at appropriate place and other person will also do same
  for you.

 66. 266
  Margareta

  Hello, i read your blog occasionally and i own a similar
  one and i was just curious if you get a lot of spam feedback?

  If so how do you reduce it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me mad so any
  support is very much appreciated.

 67. 271
  Lifestyle

  Attractive section of content. I just stumbled upon your website and
  in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account
  your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you
  access consistently rapidly.

 68. 277
  Kay

  Greetings! Very useful advice in this particular article! It’s
  the little changes that will make the most significant changes.
  Many thanks for sharing!

 69. 280
  Rolando

  Link exchange is nothing else however it is just placing the
  other person’s weblog link on your page at proper place and other person will also do similar in support of you.

 70. 281
  Hattie

  That is very fascinating, You’re an overly skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward to in search of extra
  of your fantastic post. Also, I’ve shared your website in my social networks

 71. 283
  Cabletec Service Pty Ltd

  Greetings! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say
  I truly enjoy reading through your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums
  that deal with the same subjects? Thank you!

 72. 286
  Brain

  I got this website from my pal who told me regarding this web page and at the moment this time I am browsing this web site
  and reading very informative articles or reviews at
  this place.

 73. 287
  Shana

  My partner and I stumbled over here by a different web address and thought I
  might as well check things out. I like what I see so i am just following you.

  Look forward to looking into your web page again.

 74. 289
  Lan

  Hi just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same
  results.

 75. 292
  Antonia

  whoah this blog is magnificent i love studying your articles.
  Keep up the good work! You already know, lots of people are looking round for this
  information, you can help them greatly.

 76. 294
  Julian

  Right now it seems like Movable Type is the preferred blogging platform out there right now.

  (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 77. 296
  Susana

  Woah! I’m really digging the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard
  to get that “perfect balance” between user friendliness and appearance.
  I must say that you’ve done a great job with this.
  Additionally, the blog loads extremely fast for me on Opera.
  Superb Blog!

 78. 301
  Brittney

  I believe everything published made a bunch of sense. But,
  consider this, suppose you typed a catchier title?
  I ain’t saying your information isn’t solid., however suppose you added a title that makes people desire more?
  I mean Η οικονομική διάσταση του αθλητισμού – Cyclingworld.gr
  is a little vanilla. You should peek at Yahoo’s home page and watch how they write news headlines to grab viewers
  to open the links. You might add a related video or a related picture or two to get readers excited about what you’ve got to say.
  Just my opinion, it could bring your posts a little bit more interesting.

 79. 302
  Bernice

  Howdy! I could have sworn I’ve visited this site before but after browsing through some
  of the posts I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely
  happy I discovered it and I’ll be bookmarking it and
  checking back regularly!

 80. 304
  Adelaida

  Someone essentially assist to make severely posts I would state.
  That is the first time I frequented your website page
  and so far? I amazed with the analysis you made to make this particular put up extraordinary.
  Great activity!

 81. 306
  bringlinks.xyz

  I am extremely impressed with your writing skills as well as with the
  layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays.

 82. 308
  10

  Great post but I was wanting to know if you could write a litte
  more on this topic? I’d be very thankful if you could
  elaborate a little bit more. Many thanks!

 83. 310
  Jarred

  Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to
  your weblog? My blog is in the exact same niche as yours and my visitors would genuinely benefit from some of the information you provide here.
  Please let me know if this ok with you. Thanks!

 84. 311
  Burton

  I seriously love your blog.. Very nice colors & theme.
  Did you build this site yourself? Please reply back as I’m looking to create my
  own blog and would like to learn where you got this from or what the theme
  is named. Thanks!

 85. 315
  Jamika

  Hey excellent blog! Does running a blog like this take a large amount of work?

  I have very little expertise in computer programming however I was hoping
  to start my own blog soon. Anyways, should you have any
  recommendations or tips for new blog owners please share.
  I know this is off subject however I simply had to ask.
  Kudos!

 86. 317
  Roma

  Thanks for ones marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you will be a great author.
  I will make certain to bookmark your blog and will often come back later on. I want to encourage one to continue your great
  posts, have a nice evening!

 87. 319
  cortexi amazon

  naturally like your website but you need to test the spelling on quite a
  few of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I
  find it very bothersome to tell the truth however I’ll certainly come back again.

 88. 320
  Link Alternatif

  An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who has been doing a little research on this.
  And he actually ordered me breakfast simply because I discovered it for him…

  lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for
  spending the time to talk about this topic here on your blog.

 89. 322
  เว็บแทงหวยออนไลน์

  I think what you published made a great deal of sense.
  However, what about this? suppose you were to create a killer title?

  I ain’t suggesting your information is not good, but
  what if you added a headline to possibly get folk’s attention? I mean Η οικονομική διάσταση του αθλητισμού – Cyclingworld.gr is a
  little boring. You could peek at Yahoo’s front page and
  see how they create article headlines to get
  people interested. You might try adding a video
  or a related picture or two to get people interested about
  everything’ve got to say. Just my opinion, it could bring your posts a little
  bit more interesting.

  my page … เว็บแทงหวยออนไลน์

 90. 323
  slot bank bni

  Definitely believe that which you stated.

  Your favorite justification seemed to be on the web the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get irked while people consider
  worries that they just don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top as well as defined
  out the whole thing without having side-effects , people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 91. 324
  emergency garage door repairs

  It’s the best time to make a few plans for the longer term and it is time to be happy.
  I have learn this put up and if I may just I desire to suggest you few fascinating things or
  advice. Maybe you can write subsequent articles regarding
  this article. I want to learn more things approximately it!

 92. 327
  貨物運輸服務

  Hey there are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog
  world but I’m trying to get started and create my own. Do you need
  any coding expertise to make your own blog? Any help would be
  really appreciated!

 93. 330
  kozijnen venray

  Howdy! I could have sworn I’ve visited this web site before but after going through a few of the posts I realized it’s new
  to me. Anyhow, I’m certainly delighted I discovered it and I’ll be
  bookmarking it and checking back regularly!

 94. 331
  sbo bet

  Whats up are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own.
  Do you require any html coding expertise to make your own blog?

  Any help would be greatly appreciated!

 95. 333
  maby nail salon near me

  You actually make it seem really easy together with your presentation however I in finding this matter to
  be really one thing that I believe I might by no means understand.
  It sort of feels too complicated and extremely large for me.
  I’m looking ahead to your subsequent post, I will try to get the hold of it!

 96. 336
  urinoct supplement

  Undeniably believe that which you said. Your
  favorite justification appeared to be on the net the easiest thing to be aware of.

  I say to you, I definitely get irked while people think about
  worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

 97. 339
  Janis

  Hello there! I know this is kinda off topic however , I’d figured
  I’d ask. Would you be interested in exchanging links or
  maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My blog discusses a lot of the same topics as yours and
  I think we could greatly benefit from each
  other. If you might be interested feel free to send me
  an email. I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

 98. 345
  freebet tanpa deposit

  An impressive share! I have just forwarded this
  onto a co-worker who had been doing a little research on this.
  And he in fact ordered me lunch due to the fact that I discovered it for
  him… lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for
  the meal!! But yeah, thanx for spending the
  time to talk about this subject here on your
  web site.

 99. 349
  fafaslot

  My brother suggested I might like this blog. He was entirely right.
  This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 100. 352
  Aktien

  Excellent blog here! Also your website lots up fast!
  What host are you the usage of? Can I get your associate hyperlink in your host?
  I want my website loaded up as fast as yours lol

 101. 354
  https://www.funddreamer.com/users/33betzone

  May I simply just say what a comfort to discover someone who actually understands what they are discussing on the net.

  You definitely understand how to bring a problem to
  light and make it important. A lot more people really need to look at this and understand this side of the story.
  I can’t believe you’re not more popular because you certainly have the gift.

 102. 355
  reddit csgo betting sites

  Awesome website you have here but I was curious if you knew of any message boards that cover
  the same topics discussed here? I’d really love to be a part of community where I can get feed-back from other knowledgeable individuals that share the same interest.
  If you have any recommendations, please let me know. Thanks a lot!

 103. 357
  fafaslot

  Hello there, I discovered your website via
  Google whilst looking for a comparable subject, your website
  got here up, it seems to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, simply became alert to your blog thru Google, and found that it’s really informative.
  I am going to be careful for brussels. I will be grateful should you continue this in future.
  Numerous other people might be benefited from your writing.
  Cheers!

 104. 358
  details car cleaning

  Great blog! Is your theme custom made or did you download it
  from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really
  make my blog shine. Please let me know where you got your design. Thank you

 105. 365
  vn88 rezence

  Unquestionably imagine that that you said. Your favorite
  reason seemed to be at the internet the easiest thing
  to take note of. I say to you, I certainly get annoyed whilst other folks consider worries that they just don’t recognise about.
  You managed to hit the nail upon the top as well as outlined out the whole
  thing with no need side-effects , other folks could take
  a signal. Will likely be again to get more. Thank you

 106. 366
  vn88 rezence

  I will right away seize your rss feed as I can not
  in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.

  Do you’ve any? Please permit me know so that I may just subscribe.
  Thanks.

 107. 368
  fafnir

  Heⅼlo! Would you mind if I ѕhare your blog wіtһ my myspace groᥙp?
  Thеre’s a lot of folks that I think would really enjoy
  your content. Please let me know. Many thanks