Αθλητικοί Τραυματισμοί

Estimated read time 3 min read

Οι τραυματισμοί στο Τρίαθλο

Κείμενο: Γιάννης Ψαρέλης*, BSc, MSc, MBA, (προπονητής Τριάθλου) 

Email : smartsportcoach@hotmail.com & info@triathloncoach.gr -Κινητό : +30 693 71 70 260  www.triathloncoach.gr & www.triathlon.gr & www.triathlonworld.gr

Εισαγωγή

Οι τραυματισμοί και οι ασθένειες είναι ο εφιάλτης κάθε αθλητή και προπονητή. Όμως δεν υπάρχει αθλητής που δεν θα τραυματιστεί και ίσως σοβαρά στη διάρκεια της αθλητικής του καριέρας. Ίσως αρκετοί τραυματισμοί ή ασθένειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί άλλοι ίσως όχι.

Για να μπορέσουμε να διεισδύσουμε περισσότερο στο θέμα των τραυματισμών στο τρίαθλο κάναμε πρόσφατα διαδικτιακή έρευνα από την οποία προέκυψαν πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και τα οποία παραθέτουμε παρακάτω.

Στο πλαίσιο ενός σύντομου webinar που κάναμε πρόσφατα με τίτλο “Injuries matters to us” (Ενδιαφερόμαστε για τους τραυματισμούς) ετοιμάσαμε ένα σύντομο βίντεο με απλές και πρακτικές συμβουλές για την πρόληψη των τραυματισμών.

Ορισμός

Ένα στοιχείο το οποίο είχαμε παρατηρήσει και επιβεβαιώθηκε είναι η διαφορετική αντίληψη που έχει ο κάθε αθλητής για τον ορισμό των τραυματισμών. Αυτό είναι κάτι που ισχύει σε πολλά ζητήματα στον χώρο του αθλητισμού και θεωρούμε ότι η πολιτεία όπως και σε άλλες χώρες οφείλει να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο τεχνικό/ επιστημονικό οδηγό για αθλητές και προπονητές

Ζητήσαμε από τους συμμετέχοντες στην έρευνα να μας απαντήσουν στο παρακάτω ερώτημα :

Πως θα ορίζατε ένα αθλητικό τραυματισμό. Οποιαδήποτε ενόχληση/ φλεγμονή που δεν μου επιτρέπει (μία απάντηση) :        

Να ολοκληρώσω το ημερήσιο προπονητικό μου πρόγραμμα20,00%
Να προπονηθώ στο συγκεκριμένο άθλημα για 2-3 ημέρες12,00%
Να προπονηθώ στο συγκεκριμένο άθλημα για πάνω από 3 ημέρες24,00%
Να ολοκληρώσω τον αρχικό προγραμματισμό μου για τις επόμενες μέρες ως έχει20,00%
Να έχω μία καθημερινότητα δίχως πόνο24,00%

Παρακάτω ζητήσαμε από τους αθλητές να μας εντοπίσουν τις παραμέτρους που συμβάλλουν στους τραυματισμούς στην κολύμβηση, ποδηλασία και τρέξιμο.

Κολύμβηση

Στην κολύμβηση ποια από τα παρακάτω θεωρείτε ότι συμβάλλουν έντονα στους τραυματισμούς (πολλαπλές απαντήσεις)

Υπερβολική χρήση στα χεράκια κολύμβησης28,00%
“Κακή” τεχνική80,00%
Μη επαρκής προθέρμανση εκτός νερού48,00%
Μη επαρκής προθέρμανση εντός νερού64,00%
Κακός προπονητικός προγραμματισμός32,00%
Έλλειψη ενδυνάμωσης στο γυμναστήριο52,00%
Προσωπικά ανατομικά προβλήματα24,00%
Κολύμβηση σε κρύο νερό24,00%
Κολύμβηση άλλων στυλ, κυρίως πεταλούδα20,00%

Ποδηλασία

Στην ποδηλασία ποια από τα παρακάτω θεωρείτε ότι δημιουργούν προϋποθέσεις τραυματισμού (πολλαπλές επιλογές)               

Λάθος επιλογή στο μέγεθος του ποδηλάτου84,00%
Λάθος τοποθέτηση στο σχαράκι60,00%
Λάθος ύψος στη σέλα88,00%
Λάθος απόσταση από το τιμόνι80,00%
Λανθασμένη τεχνική στροφαρίσματος48,00%
Βαριά πατήματα44,00%
Πολλές ανηφόρες20,00%
Λανθασμένος προπονητικός προγραμματισμός44,00%
Ένταση στην προπόνηση12,00%
Έλλειψη προγράμματος ενδυνάμωσης στο γυμναστήριο40,00%
Προσωπικά ανατομικά προβλήματα28,00%
Ακατάλληλο ρούχα ποδηλασίας28,00%
Κακή στάση σώματος πάνω στο ποδήλατο92,00%

Τρέξιμο

Σύμφωνα με μελέτες το τρέξιμο ευθύνεται για το 70-80% των τραυματισμών στο τρίαθλο. Στα δημοφιλή περιοδικά του Τριάθλου οι αιτίες που καταγράφονται από τους προπονητές ως βασικές για τους τραυματισμούς του τρεξίματος είναι μεταξύ άλλων οι εξής :

 1. Λάθος τεχνική τρεξίματος
 2. Απότομη αύξηση του προπονητικού φορτίου είτε αυτό αφορά απότομη αύξηση του όγκου (χιλιομέτρων) που τρέχουμε είτε αφορά την ένταση του τρεξίματος.
 3. Λάθος επιλογή παπουτσιών τρεξίματος ή/ και χρήση αυτών όταν έχουν ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες από τον κατασκευαστή ώρες χρήσης τους.
 4. Σκληρές και ακατάλληλες επιφάνειες τρεξίματος.
 5. Δεν γίνονται διατατικές ασκήσεις μετά το τέλος της προπόνησης

Σε συνέχεια του παραπάνω ρωτήσαμε τους τριαθλητές να μας αποτυπώσουν τις δικές τους απόψεις δηλαδή στο τρέξιμο ποιο από τα παρακάτω δημιουργούν προϋποθέσεις τραυματισμού (πολλαπλές επιλογές)               

Μη επαρκής προθέρμανση88,00%
Μη επαρκές πρόγραμμα διατάσεων80,00%
Μη επαρκές πρόγραμμα ενδυνάμωσης στο γυμναστήριο76,00%
Κακός προπονητικός προγραμματισμός48,00%
Μη κατάλληλες επιφάνειες τρεξίματος88,00%
Ακατάλληλο για εμάς παπούτσια τρεξίματος84,00%
Υψηλές εντάσεις τρεξίματος28,00%
Υψηλός όγκος προπόνησης36,00%
Ανατομικά προβλήματα40,00%
Μη καλή συγκέντρωση όταν τρέχω52,00%

Τεχνική Τρεξίματος -Δυστυχώς οι περισσότεροι Τριαθλητές, όπως άλλωστε και οι ερασιτέχνες δρομείς και γενικότερα οι περισσότεροι αθλητές δεν έχουν διδαχθεί ποτέ σωστή τεχνική τρεξίματος. Οι ίδιοι εάν το «ψάχνουν» λίγο παραπάνω κατεβάζουν κανένα βίντεο τρεξίματος από το Ιντερνετ και προσπαθούν να διορθώσουν μόνοι τους αυτό. Ομως έτσι δεν γίνεται ουσιαστική βελτίωση σε επίπεδο τεχνικής. Απαιτείται πολύ προσεκτική παρατήρηση από ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί λίγο περισσότερο με το αντικείμενο της εκμάθησης τεχνικής σε τριαθλητές και φυσικά συνεχώς (2-3 φορές την εβδομάδα) ασκήσεις τεχνικής που θα διορθώσουν τα εντοπιζόμενα προβλήματα.

Απότομη αύξηση του προπονητικού φορτίου – Έχει αποτυπωθεί και επιστημονικά ότι οι Τριαθλητές  και γενικότερα οι αθλητές αντοχής είναι άνθρωποι που πολλές φορές στερούνται την αίσθηση του μέτρου. Το Τρίαθλο έχει ενσωματώσει μία κουλτούρα του «όλο και περισσότερο». Να κάνω όσο το δυνατόν περισσότερο προπόνηση, να αγοράσω όλο και καλύτερο αθλητικό εξοπλισμό, να τρέξω μεγαλύτερης διάρκειας αγώνα κ.λπ. Είναι σαφές ότι όσο δεν υπάρχει καλή τεχνική τόσο η απότομη αύξηση του προπονητικού φορτίου θα οδηγήσει πιο άμεσα σε κάποιο σοβαρό τραυματισμό.

Επιλογή παπουτσιών -Εδώ οι απόψεις διίστανται. Δηλαδή κατά πόσο οι νέες τεχνολογίες στην κατασκευή των παπουτσιών έχουν βοηθήσει σημαντικά ή αντιθέτως μας έχουν κάνει να τρέχουμε με λάθος τρόπο, δηλαδή μας έχουν κάνει αυτό που λέγεται heel strikers.  Αυτό που έχει σημασία είναι να μάθουμε να τρέχουμε σωστά και ύστερα μπορούμε να επιλέξουμε αθλητικό παπούτσι και όχι να επιλέγουμε αθλητικό παπούτσι το οποίο θα διορθώσει τις ατέλειες της τεχνικής μας. Επίσης πρέπει να αναφέρουμε ότι όταν τρέχουμε λάθος και φθαρούν τα παπούτσια σε συγκεκριμένα σημεία χάνουν την σωστή κατασκευαστική τους λειτουργικότητα.

Σκληρές και ακατάλληλες επιφάνειες τρεξίματος – Σωστή τεχνική τρεξίματος, σωστή προσαρμογή αυτής στην κάθε επιφάνεια, ποικιλία στο έδαφος που τρέχουμε και χρόνος προσαρμογής στην κάθε επιφάνεια ξεχωριστά είναι το σωστό μίγμα για να αποφύγουμε τους τραυματισμούς από σκληρές επιφάνειες. Προσωπική μου άποψη είναι να τρέχουμε το 80% του χρόνου μας σε καλής ποιότητας χώμα και το υπόλοιπο 20% σε ταρτάν (interval προπόνηση). Ιδιαίτερα οι τριαθλητές θεωρώ ότι πρέπει να αποφεύγουν το τρέξιμο σε πλακάκι και να περιορίζουν το τρέξιμο στην άσφαλτο.

Παράληψη Διατάσεων -Ευλύγιστοι και ελαστικοί μύες είναι αναγκαία συνθήκη για την σωστή τεχνική τρεξίματος καθώς και για την ικανότητα των μυών να λειτουργούν ως «ελατήρια» απορροφώντας τους κραδασμούς. Είναι αυτονόητο ότι οι τριαθλητές λόγω της προπόνησης ποδηλασίας οφείλουν να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό τον παράγοντα πρόληψης τραυματισμών

Οι ψυχικές επιπτώσεις ενός αθλητικού τραυματισμού.

Υπάρχουν αθλητές που όταν τραυματίζονται πέφτουν μεταφορικά αλλά και ίσως και πραγματικά σε κατάθλιψη. Ο τραυματισμένος αθλητής είναι και ψυχικά τραυματισμένος. Οι καθημερινά εκλυόμενες ενδορφίνες σταματάνε να εκλύονται, οι καθημερινές συνήθειες εκλείπουν και αντικαθίστανται από επισκέψεις σε φυσικοθεραπευτήρια κ.λπ.

Όσο δύσκολη είναι σωματικά η όλη διαδικασία τόσο είναι και ψυχικά.

Τα στάδια ενός τραυματισμού

Το χρονικό ενός τραυματισμού μπορεί να αποτυπωθεί σε πολλά στάδια. Εμείς παρουσιάζουμε τα πιο βασικά στάδια  και τι πρέπει να κάνουμε σε καθένα από αυτά:

Διαπίστωση/ Διάγνωση τραυματισμού. Όταν διαπιστώνεται ο τραυματισμός το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να σταματάμε την άσκηση. Εάν επιμείνουμε τόσο περισσότερο αυξάνεται η σοβαρότητα του τραυματισμού.  Επειδή ο αθλητής πολλές φορές δεν θέλει να τα «παρατήσει» στη διάρκεια μίας προπόνησης είναι ο προπονητής που πρέπει να πάρει την σημαντική απόφαση να υποχρεώσει τον αθλητή να σταματήσει .

Περιορισμός πόνου. Μετά τη διαπίστωση του τραυματισμού και το ψυχολογικό σοκ που συνήθως έχει ο αθλητής αρχίζει μία επώδυνη διαδικασία καθώς ο πόνος αυξάνεται. Και συνήθως ο πόνος αυξάνεται όσο κρυώνει το σώμα.

Περιορισμός φλεγμονής. Η σωστή διαχείριση τις πρώτες μέρες και ώρες καθώς και η σωστή διαχείριση/ περιορισμός της φλεγμονής είναι καθοριστικές τόσο για την εξέλιξη του τραυματισμού όσο και του χρόνου αποκατάστασης.

Διάγνωση. Πέρα από τη διαπίστωση του τραυματισμού είναι σημαντικό να έχουμε την ακριβή διάγνωση από τον ορθοπαιδικό που μας παρακολουθεί και ίσως εάν χρειαστεί να προβούμε σε ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις όπως η μαγνητική.

Εύρος κίνησης. Όταν έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποκατάστασης και ο αθλητής πλέον μπορεί να κινήσει το συγκεκριμένο μέρος του σώματός του δίχως να πονάει ξεκινάει η διαδικασία μέσω φυσικοθεραπείας να έχει πλέον εύρος κίνησης.

Ενδυνάμωση. Δεν υπάρχει αθλητής που να μη γνωρίζει ότι μετά από έναν τραυματισμό πρέπει να ξεκινάει μία φάση ενδυνάμωσης συνήθως εντός κάποιου φυσικοθεραπευτηρίου ή και στο σπίτι του ατομικά.

Επιστροφή στις προπονήσεις. Όταν τελειώσει η παραπάνω φάση, που η διάρκειά της εξαρτάται από το χρονικό διάστημα αποχής, ξεκινάμε τις προπονήσεις στο άθλημα. Συνήθως ελαφριά άσκηση και πολλές ασκήσεις είναι μέρος του συγκεκριμένου σταδίου.

Επιστροφή στην αγωνιστική προπόνηση. Όταν εκλείψει/περιοριστεί σημαντικά η πιθανότητα υποτροπής τότε ο αθλητής μπαίνει στον συνηθισμένο του ρυθμό προπονήσεων.

RICE vs. HARM

Για να μπορέσει εύκολα ένας αθλητής να θυμάται τι πρέπει να κάνει και δεν πρέπει να κάνει όταν προκύψει ένας τραυματισμός έχουν δημιουργηθεί αυτοί οι δύο όροι

Rest – Οι περισσότεροι ιατροί ορθοπαιδικοί που δεν ασχολούνται με τον αθλητισμό το ερμηνεύουν ως ξεκούραση. Όταν πάει ένας αθλούμενος με κάποιο πρόβλημα σε ένα ορθοπαιδικό ο ιατρός καταλήγει ότι χρειάζεται ξεκούραση. Όμως η πλήρη ξεκούραση δεν είναι απαραίτητα και η καλύτερη αντιμετώπιση καθώς ίσως συνεπάγεται μυϊκή αδυναμία κ.λπ. Γι’ αυτό και τα περισσότερα βιβλία αθλητιατρικής προτείνουν να ερμηνεύουμε το R ως Relative Rest, δηλαδή σχετική ξεκούραση. Σχετική ξεκούραση μπορεί να σημαίνει να μην χρησιμοποιούμε βαριά πατήματα στην ποδηλασία, ή να αποφεύγουμε να κάνουμε πολύ βουνό ή να ελαττώσουμε τα προπονητικά φορτία.

Στο τρέξιμο μπορεί να σημαίνει μείωσης προπονητικών φορτίων, να τρέχουμε μόνο σε μαλακές επιφάνειες όπως χόρτο ή καλής ποιότητας χώμα.

Στην κολύμβηση μπορεί να σημαίνει να μην κολυμπάμε για ένα διάστημα με χεράκια ή να μην κολυμπάμε πεταλούδα.

Ice –O πάγος έχει αναισθητική δράση και μας ανακουφίζει από τον πόνο, μειώνει το μελάνιασμα, την αιμορραγία…Ουσιαστικά τα αιμοφόρα αγγεία ψύχονται και έτσι έχουμε την σύσπασή τους. Φυσικά και πρέπει να προσέξουμε να μην έχουμε έγκαυμα και γι’ αυτό πολλοί ιατροί προτείνουν στους ασθενείς να μην φέρνουν σε απευθείας επαφή το δέρμα  με τον πάγο αλλά να τυλίγετε ο  πάγος γύρω από πετσέτα. Προσωπικά δεν αντιμετώπισα ποτέ τέτοιο πρόβλημα και μάλιστα προτιμώ να κάνω παγομαλάξεις/μασάζ με κομμάτι πάγου (για πολύ έντονη διείσδυση της ψύξης).Επίσης προτείνουμε παγόλουτρα και απλή τοποθέτηση πάγου σε ορισμένα σημεία όπως οι δελτοειδείς. Αφήνουμε τον πάγο για όχι πάνω από 15 λεπτά την ώρα. Οι περισσότεροι ιατροί συνιστούν 3-4 φορές την ημέρα τις πρώτες 48 ώρες.

 Compression– Η περίδεση βοηθάει  να αποτραπεί το παραπάνω πρήξιμο και αιμορραγία. Θέλει προσοχή ώστε το σφίξιμο να μην είναι υπερβολικά έντονα …και σταματήσει τελείως την κυκλοφορία του αίματος στην συγκεκριμένη περιοχή του σώματος. Φυσικά το δένουμε ύστερα από την τοποθέτηση του πάγου.

Elevation – Ανυψώνουμε το τραυματισμένο σημείο ώστε να μειωθεί ο πόνος λόγω του περιορισμού του πρηξίματος.

Όμως το πιο σωστό είναι να πούμε RICED καθώς το D =Diagnosis = Διάγνωση είναι σημείο κλειδί στην αποτελεσματική αντιμετώπιση του τραυματισμού χωρίς να σημαίνει ότι η παροχή σωστών πρώτων βοηθειών δεν είναι αποτελεσματική. Ο προπονητής δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον ορθοπαιδικό/ αθλητίατρο

Το HARM προέχρχεται από τα αρχικά των λέξεων : Heat – Alcohol – Running – Massage (Ζέστη- Αλκοόλ- Τρέξιμο- Μασάζ)  και είναι αυτά που πρέπει να αποφεύγουμε τις 72 ώρες μετά τον τραυματισμό.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αναφερόμαστε σε τραυματισμό και όχι σε αποκατάσταση μετά από μία προπόνηση.

Heat/ Ζεστά– Για ακόμα μία φορά είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι πρέπει να αποφεύγουμε τις πρώτες 72 ώρες τα ζεστά καθώς αυξάνεται η αιμορραγία στο σημείο τραυματισμού. Αυτό περιλαμβάνει θερμαντικές αλοιφές, ζεστά μπάνια, ζεστά επιθέματα, την σάουνα…. Δυστυχώς τα ζεστά ύστερα από τραυματισμούς ήταν κάτι που συνιστούσαν πολλοί γιατροί πριν 30-40 χρόνια και ίσως ακόμα πιο πρόσφατα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 είχα το πρώτο  κάταγμα στο πόδι από αθλητική δραστηριότητα και θυμάμαι ακόμα τον γιατρό να συνιστά στους συγγενείς μου ζεστά επιθέματα μέχρι να με μεταφέρουν από την Νεάπολη στην Αθήνα για να μπει ο γύψος. Έτσι μεγάλωσα με αυτή την τελείως λάθος άποψη με την οποία σίγουρα πολλοί ακόμα έχουν μεγαλώσει με αυτό το διαχρονικό λάθος.

Alcohol/ Αλκοόλ – To αλκοόλ αυξάνει την αιμορραγία και το πρήξιμο στο σημείο τραυματισμού και έτσι καθυστερεί/ επιβραδύνει την διαδικασία επούλωσης του τραύματος. Επιπρόσθετα το αλκοόλ  ίσως λειτουργήσει ως «μάσκα» δηλαδή να μην νιώθει ο τραυματισμένος αθλητής την ένταση του πόνου και έτσι να μην κατανοήσει την σοβαρότητα του τραυματισμού. Έτσι και αλλιώς αλκοόλ και αθλητισμός είναι δύο έννοιες που δεν μπορούν να συμβαδίζουν. Η τοξικότητα του αλκοόλ για τον ανθρώπινο σώμα είναι αρκετά μεγάλη ιδίως όταν αυτό καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και καθημερινά

Running/ “Τρέξιμο” – Δεν έχει νόημα να κάνουμε «τρέξιμο», δηλαδή δεν κάνουμε την μορφή άσκησης που προκάλεσε τον τραυματισμό και οποιαδήποτε μορφή άσκησης θα αυξήσει την σωματική βλάβη. Το πότε θα μπορέσουμε να κάνουμε μία μορφή άσκησης και τι είναι κάτι που μπορεί να μας υποδείξει μόνο ο ορθοπαιδικός με τον οποίο συνεργαζόμαστε.

Massage/ Μασάζ. Οσο ευεργετικό είναι το μασάζ τόσο πρέπει να αποφεύγεται όταν υπάρχει τραυματισμός σε συγκεκριμένο σημείο. Φυσικά επαναλαμβάνουμε ότι δεν συζητάμε για αποκατάσταση από προπόνηση  και τυχόν μυϊκό σφίξιμο αλλά για κλινική περίπτωση τραυματισμού.

Πρόληψη τραυματισμών

Το ζητούμενο είναι η πρόληψη, όμως πρακτικά δεν είναι εφικτό να προληφθούν όλοι οι τραυματισμοί σε έναν αθλητή. Συνήθως οι τραυματισμοί αποτελούν την κύρια αιτία που ένας αθλητής δεν φθάνει στο αθλητικό επίπεδο που θα μπορούσε να φτάσει. Ακόμα και επαγγελματίες αθλητές ή αθλητές εθνικού ή διεθνούς επιπέδου που έχουν ένα επιτελείο επιστημόνων να τους επιβλέπει είναι πολλές φορές εκτεθειμένοι σε τραυματισμούς καθώς υπάρχει ασυννενοησία μεταξύ των επιστημόνων. Ο διαιτολόγος, ο φυσικοθεραπευτής, ο εργοφυσιολόγος κ.λπ. δεν είναι καλά συντονισμένοι και έτσι έχουμε πρόβλημα τραυματισμού.

Εχουμε δημιουργήσει ένα σύντομο βίντεο για την πρόληψη τραυματισμών στο τρίαθλο

Triathlon Coaching – Nothing to chance

Σε αυτό το πλαίσιο δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να προλαμβάνουμε τραυματισμούς. Εδώ και δέκα (10) χρόνια έχουμε μηδενίσει τους τραυματισμούς. Αυτό δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός αλλά ένα ολοκληρωμένο δυναμικό πλάνο που συνεχώς βελτιώνεται και πάντοτε προσερμόζεται στις ανάγκες του κάθε αθλητή και αθλήτριας.

Αυτό το πλάνο έχει τους εξής βασικούς πυλώνες:

Προπονητική Φορτία – Προσεκτικός προσδιορισμός των φυσιολογικών παραμέτρων και των προπονητικών ζωνών με μετρήσεις πεδίου και μετρήσεις στο εργαστήριο.Σε συνέχεια του παραπάνω μπορούμε να παρακολουθούμε τα προπονητικά φορτία για τον κάθε αθλητή.

Τεχνική – Συνεχή βελτίωση των κινητικών προτύπων (της τεχνικής την αθλητών) Εμμένουμε στη συνεχή βελτίωση της τεχνικής των αθλητών μας/ Αυτό γίνεται σε κάθε προπόνηση.

Ενδυνάμωση – Το πρόγραμμα ενδυνάμωσης αποτελεί τον πυρήνα της προπονητικής διαδικασίας και περιλαμβάνει τόσο ασκήσεις ενδυνάμωσης σε γυμναστήριο όσο και στις αγωνιστικές κινήσεις

Ρωτήσαμε τους αθλητές και αθλήτριες τριάθλου σχετικά με τη σημασία της μυικής ενδυνάμωσης στην πρόληψη των τραυματισμών

Ένα συστηματικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης είναι εξαιρετικά σημαντική στην αποφυγή τραυματισμών

Συμφωνώ Απόλυτα84,00%
Συμφωνώ16,00%
Ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ0,00%
Διαφωνώ0,00%
Διαφωνώ Απόλυτα0,00%

Ευλυγισία – Είναι το προαπαιτούμενο για να μπορούμε να υποστηρίξουμε το κινητικό μοντέλο που θελουμε να ακολουθούμε σε κάθε κίνηση και έτσι δίνουμε πολύ μεγάλη έμφαση σε κάθε προπόνηση.

Ρωτήσαμε επίσης τους αθλητές και αθλήτριες Τριάθλου να μας καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά

Συμφωνώ Απόλυτα68,00%
Συμφωνώ28,00%
Ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ4,00%
Διαφωνώ0,00%
Διαφωνώ Απόλυτα0,00%

Προθέρμανση

Όλοι συμφωνούν ότι η κατάλληλη προθέρμανσή ανάλογα με τη μορφή του αθλήματος, την μορφή και ένταση της προπόνησης καθώς και τις περιβαλλοντικές συνθήκες είναι σημαντικός παράγοντας πρόληψης τραυματισμών.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει η προθέρμανση και πόσο σημαντικό θεωρούν οι τριαθλητές καθεμία από αυτές τις παραμέτρους στην πρόληψη των τραυματισμών

Δυναμικές Διατάσεις68,00%
Στατικές Διατάσεις68,00%
Ασκήσεις τεχνικής68,00%

`Αποκατάσταση

Όσο σημαντική είναι η προθέρμανση τόσο σημαντική είναι η αποθεραπεία που ουσιαστικά σηματοδοτεί την προθέρμανση για την επόμενη προπονητική μονάδα, ιδιαίτερα στο άθλημα του τριάθλου.

Ποιες από τις μεθόδους αποκατάστασης θεωρώ απαραίτητες    

Επαρκής & Ποιοτικός Ύπνος92,00%
Επαρκής & Κατάλληλη Διατροφή84,00%
Νοητική Προπόνηση Διαχείρισης του Στρες28,00%
Μασάζ76,00%
Roller Foam64,00%
Σάουνα20,00%
Παγοθεραπεία60,00%

Ένταση Προπόνησης

Στάσεις και απόψεις των αθλητών τριάθλου απέναντι

Προσπαθήσαμε να διερευνήσουμε τις στάσεις και απόψεις των τριαθλητών απέναντι στο κατά πόσο πιστεύουν ότι η ένταση της προπόνησης έχει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση των τραυματισμών.

Οι υψηλές εντάσεις/ ταχύτητες συμβάλλουν σημαντικά στους τραυματισμούς στο τρίαθλο

Συμφωνώ Απόλυτα12,00%
Συμφωνώ16,00%
Ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ48,00%
Διαφωνώ20,00%
Διαφωνώ απόλυτα4,00%

Συμβουλές για βελτίωση της στάσης  σας κατά την περίοδο που είμαστε τραυματισμένοι

Αφοσίωση. Με την ίδια αφοσίωση που αντιμετωπίζεται την καθημερινή σας προπόνηση αντιμετωπίστε έναν τραυματισμό. Αντιμετωπίστε την κάθε επίσκεψη στον φυσικοθεραπευτή ή το καθημερινό σας πρόγραμμα ασκήσεων με την ίδια σοβαρότητα.

Στόχους. Είναι χρήσιμο να έχετε στόχους  και στα στάδια του τραυματισμού.

Πίστη & θετική σκέψη. Μη χάσετε την πίστη σας. Θα καταφέρετε να ξεπεράσετε τον τραυματισμό σας και ίσως καταφέρετε να επιστρέψετε ακόμα πιο δυνατός από ότι πριν τον τραυματισμό.

Προσωπική εμπειρία.

Δεν υπάρχει τραυματισμός που να μην  έχει συμβεί από το 1977 που ξεκίνησα αθλητισμό : ισχιακό, χονδροπάθεια, θλάσεις σε όλο το σώμα (και μερικές από αυτές όπως στους κάτω θωρακικούς ή τους οπίσθιους μηριαίους ήταν πολύ σοβαρές), πελματιαία απονεύρωση, σπάσιμο στο πόδι, χτυπήματα στο κεφάλι από τροχαίο στην ποδηλασίακ.λπ.

Σε κάθε τραυματισμό ή ατύχημα ή ασθένεια ένοιωθα πολύ δυστυχισμένος, κλεινόμουν στον εαυτό μου, ανυπόμονος να επιστρέψω στις προπονήσεις. Θεωρώ ότι η σωστή ψυχολογική προσέγγιση είναι το σημείο κλειδί όπως σημαντικές παράμετροι είναι η σωστή διάγνωση και η ύπαρξη ικανού φυσικοθεραπευτή και πάνω από όλα η στήριξη από τον προπονητή μας.

Εάν είναι να κρατήσετε ένα πράγμα από αυτό το άρθρο είναι ότι « Δεν χρειάζεται να το περάσετε μόνοι σας».

Η οικογένειά σας, οι συναθλητές σας και ο προπονητής σας πρέπει και θα χαρούν πολύ το περάσουν μαζί μας…και έτσι το μαύρο γίνεται γκριζο…και σιγά σιγά  φαίνεται φως.

Βιβλιογραφία

Ackland, J. (2007). Endurance Training (3rd εκδ.). London: A&C Black Publishers.

Australian Institute of Sports “Smart Sport”

Barnes, K. R., Hopkins, W. G., McGuigan, M. R., & Northius, M. E. (2013). Effects of resistence Training on Running Economy and Cross Country Performance. Medicine and Science in Sports & Exercise.

Bazyler, C. D., Abbot, H. A., Bellon, C. R., Taber, C. B., & Stone, M. H. (2015). Strength Training for Endurance Athletes: Theory to practise. Strength and Conditioning Journal, 37(2).

Bishop , D., Jenkins, D. G., Mackinnon, L. T., McEniery, M., & Carey , M. F. (1999). The effects of strength training on endurance performance and muscle cheracteristics. Medicine & Science in Sports & Exercise, 31(6), 886-891.

Bompa T. (1994) Periodization: Theory & Methodology of Training. Human Kinetics. Champaign, IL

Burke, E. R. (1986). Science of Cycling. Champaign, IL: Human Kinetics.

Collins, M. A., & Snow, T. K. (1993). Are adaptations to combined endurance and strength training affected by the sequence of training? Journal of Sports Sciences, 11, 485-491.

Cox Richard H. “Sports Psychology :Concepts and Applications”, Fifth Edition 2002(Μετάφραση Γιάννης Ζέρβας- Εκδόσεις Παρισιανού)

Dallam, G. M. (2012). Strength Training for Triathletes. Στο U. Triathlon, Complete Triathlon Guide (σσ. 42-61). Champaign, IL: Human Kinetics.

Dawson B., Designing a Training Program in Pyke F. (2013) Coaching Excellence. Human Kinetics. Champaign, IL

Gambetta, V. (2012). Dryland Training. Στο D. Hannula, & N. Thornton, The Swim Coaching Bible VolumeII (σσ. 298-312). Champaign, IL: Human Kinetics.

Gaylene Clews “Smart Sport”, Australian Institute of Sports, 1996

Jarvis, M. (2014). Strength and Conditioning for Triathlon, the 4th Discipline. London: Bloomsburry Publishing Plc.

Jenkins, D., Bishop, D., MacKinnon, L., McEniery, M., & Carey, M. (1999). The effects of strength training on endurance performance and muscle characteristics. Medecine and Science in Sports and Exercise, 886-891.

Klion, M., & Jacobson, T. (2013). Triathlon Anatomy. Champaign, IL: Human Kinetics.

Nicholls Adam R. & Jones Leigh, «Psychology in sports coaching), Routlege

Robinson PE. (2010). Foundations of Coaching. Routledge

Vleck, V. E., Bentley, D. J., Millet, G. P., & Cohraine, T. (2010). Triathlon Event Distance Specialization. Journal of Strength and Conditioning Research, 24(1), 30-36.

Warden, D. (2013). Strength Training. Στο J. Friel, & J. Vance , Triathlon Science (σσ. 249-268). Champaign, IL: Human Kinetics.

Warrington G. written for Coaching Ireland (2010). Planning for Performance

Weinberg Robert S. & Gould S, «Foundations of Sports and Exercise Psychology», Human Kinetics,Sixth Edition 201

Werthner, P., & Trudel, P. (2006). A New Theroretical Perspective for Understanding How Coaches Learn to Coach. The Sport Psychologist(20), 198-212.

Zatsiorsky, V. M., & Kraemer, W. J. (2006). Science and Practise of Strength Training. Champaign, IL: Human Kinetics.

*O Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στην Αθήνα. Από το 1978 ασχολείται με τον αθλητισμό. Είναι αναγνωρισμένος προπονητής τριάθλου από την Ironman και Level 3 προπονητής τριάθλου από την εθνική Ομοσπονδία της Νεας Ζηλανδίας (με το καλύτερο σύστημα διαβίου εκπαίδευσης προπονητών), πιστοποιημένος δάσκαλος κολύμβησης (Teacher ID: 15843) από τον Σύνδεσμο Προπονητών Κολύμβησης της Αυστραλίας καθώς και Αργυρού Επιπέδου Διεθνής προπονητής από τον ίδιο σύνδεσμο (ASCTA International Silver :0534). Επίσης, είναι πιστοποιημένος προπονητής κολύμβησης από τον Σύνδεσμο Προπονητών κολύμβησης των ΗΠΑ επιπέδου 4:5 (ASCA Level 4:5). Συνολικά έχει συμμετάσχει σε περισσότερους από 200 αγώνες τριάθλου και multistports και σε περισσότερους από 150 αγώνες τρεξίματος εκτός σταδίου.

Έχει διατελέσει μέλος της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Διοικητικός Διευθυντής στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, Γενικός Γραμματέας στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, Διευθυντής Αθλήματος στην ΟΕΟΑ Αθήνα 2004 κ.λπ. Έχει επίσης εμπνευστεί και διατελέσει Αθλητικός Διευθυντής του Κέντρου Υψηλού Αθλητισμού (Sports Excellence). Σπουδές: Χημεία (ΕΚΠΑ), ΜΒΑ (ΟΠΑ), Μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση (MSc,Lyon 1), το Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία ( από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο ΑθηνώνMSc). Πρόσφατα, είναι στη διαδικασία ολοκλήρωσης Μεταπτυχιακού πάνω στην Μεγιστοποίηση της Αθλητικής Απόδοσης και την Προπονητική (ΔΠΘ). Σήμερα, είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΔΠΘ με αντικείμενο την εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής.

You May Also Like

More From Author

842Comments

Add yours
 1. 1
  Lydia

  Undeniably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the internet the simplest thing to be
  aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that
  they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without
  having side-effects , people could take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

  • 2
   liquid rechner

   Thanks for your own great posting! I basically enjoyed examining it, you can be a fantastic writer.I will be sure you bookmark your weblog and will ultimately come back afterwards in everyday life. I would like to persuade that you just keep on your wonderful task, Have got a awesome weekend!

  • 13
   Google Ads für München

   Thanks quite a bit for delivering persons with this kind of extraordinary possiblity to examine tips from This web site. It’s commonly extremely satisfying and also full of a good time for me Individually and my Office environment acquaintances to look your Web page practically thrice in one 7 days to see the refreshing stuff you have acquired. And in truth, I am just constantly contented for your outstanding thoughts served by you. Selected two points on this page are indeed the easiest I’ve had.

  • 15
   Personalvermittlung

   Hi there There. I discovered your web site working with msn. That is a rather well written report. I will Ensure that you bookmark it and return to go through additional of your helpful information. Thanks for that write-up. I’ll surely comeback.

  • 17
   see website visitors

   Thanks for ones wonderful submitting! I really relished looking at it, you’re a fantastic writer.I’ll be sure you bookmark your site and certainly will return later on. I want to stimulate that you just carry on your wonderful writing, Have a very awesome early morning!

 2. 34
  VitaSilkLux

  Heya i am for the first time here. I came across this board and I in finding It truly useful & it helped me out a
  lot. I am hoping to provide something again and help others like you helped me.

  Also visit my blog post: VitaSilkLux

  • 40
   Dortmund Agentur für AdWords

   Simply need to say your posting is as stunning. The clarity as part of your article is solely awesome and I am able to presume you are an authority on this matter. Nicely together with your permission let me to seize your feed to help keep updated with forthcoming article. Many thanks 1,000,000 and be sure to keep on the gratifying operate.

  • 42
   sem

   Place on using this produce-up, I Actually believe This web site desires way more focus. I’ll likely be again once more to see far more, many thanks for the data!

  • 43
   zigarette

   Magnificent web site! Do you might have any guidelines for aspiring writers? I’m planning to start out my own Site soon but I’m a little lost on anything. Would you advise starting up with a free platform like WordPress or Select a paid possibility? There are numerous choices available that I’m wholly overcome .. Any strategies? Thanks a good deal!

  • 44
   off page seo

   An intriguing dialogue is well worth comment. There’s without a doubt that that you should publish more on this subject, it is probably not a taboo issue but usually persons don’t focus on these subject areas. To the next! Several many thanks!!

  • 45
   pianotransporte berlin

   Greetings! I realize This really is kind of off topic but I had been pondering in the event you realized where by I could locate a captcha plugin for my remark variety? I’m utilizing the similar blog platform as yours and I’m having issues acquiring one? Thanks lots!

 3. 49
  Wilda

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

  • 51
   Duisburg für Suchmaschinenoptimierung Agentur

   Many thanks a whole lot for supplying people today with this kind of outstanding possiblity to examine ideas from this site. It’s normally incredibly satisfying and also filled with a good time for me Individually and my Business office acquaintances to look your Website almost thrice in a single week to begin to see the fresh belongings you have bought. And in fact, I’m just usually contented for your outstanding viewpoints served by you. Certain two points on this site are in fact the easiest I’ve had.

  • 53
   SEO aus Leipzig Agentur

   Many thanks for your wonderful publishing! I actually liked looking at it, you may be an awesome writer. I will usually bookmark your blog site and will generally return someday before long. I desire to really encourage you to surely carry on your fantastic posts, Use a nice weekend!

  • 54
   visitors in website

   Loads of thanks for each within your effort on this Web content. Kim actually likes entering into investigation and it’s very easy to realize why. Many of us know all the dynamic technique you make priceless methods on this Website site and together with boost participation from persons on that idea so our girl is certainly Mastering lots of issues. Have a good time While using the remaining percentage of the new yr. You’re conducting a pretty great job.

  • 64
   NYC NY Moving company

   Greetings! I’m sure That is style of off matter but I was asking yourself in case you realized where by I could Find a captcha plugin for my comment sort? I’m utilizing the exact blog System as yours And that i’m obtaining problems acquiring 1? Many thanks a great deal!

  • 65
   Personaldienstleistung

   I used to be incredibly happy to find this Internet-web page.I needed to many thanks on your time and effort for this superb master!! I certainly acquiring enjoyable with each and every tiny little bit of it And that i Have you ever bookmarked to Look into new stuff you weblog put up.

  • 66
   Google AdWords für München

   What an wonderful blog web-site. I love to overview site internet sites that educate and also thrill folks. Your weblog site is a good looking piece of creating. There are just a couple authors that find out about producing along with you will be the a person between them. I also compose blog site web-sites on a variety of distinct niches together with attempt to grow to be an amazing author like you. Below is my web site site regarding Physician On-call. You can inspect it along with focus on it to guideline me On top of that. I get pleasure from if you see my site, assessment together with give feedback! Quite a few thanks.

 4. 67
  Oliva

  Wow, wonderful blog format! How long have you been blogging for?
  you make blogging glance easy. The entire glance of your website is great, as smartly
  as the content material!

  Here is my homepage – https live22 – Oliva,

 5. 75
  sg918kiss.com

  Terrific article! That is the kind of information that are supposed to be shared
  across the net. Shame on Google for not
  positioning this publish higher! Come on over and
  discuss with my website . Thank you =)

  My site … playboy2 11 [sg918kiss.com]

  • 76
   social media traffic

   Spot on using this publish-up, I Actually experience this Site requirements a lot more awareness. I’ll most likely be returning to examine a lot more, thanks for the data! egluopu.se/map15.php nyttig mat med k?¶ttf?¤rs

  • 78
   liquid

   I will quickly snatch your rss as I can’t in finding your e mail subscription hyperlink or e-newsletter assistance.Do you’ve got any? Kindly permit me recognise to be able which i may just subscribe.Thanks.

 6. 80
  Susanna

  Howdy! Would you mind if I share your blog with my facebook
  group? There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Thank you

  Here is my homepage: www lpe88apk (Susanna)

  • 83
   PPC in Duisburg

   A great deal of many thanks for every of your hard work on this Website. Kim truly likes getting into investigation and it’s really easy to realize why. Many of us know all of the dynamic technique you make invaluable techniques on this Net blog site and and enhance participation from individuals on That concept so our Female is definitely learning many things. Have a good time Using the remaining portion of the new yr. You might be conducting a fairly interesting task.

  • 85
   AdWords Agentur aus Bremen

   An impressive share! I have just forwarded this on to a colleague who were doing somewhat research on this. And he in reality purchased me lunch simply because I uncovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Many thanks with the food!! But yeah, thanks for spending time to debate this matter in this article in your World-wide-web site.

  • 86
   24h Altenpflege München

   Hey I am so glad I discovered your webpage, I really located you by mistake, even though I was researching on Askjeeve for another thing, However I’m below now and would just like to say thanks quite a bit for the exceptional publish plus a all round thrilling blog site (I also enjoy the topic/design), I don’t have enough time to look through all of it at the minute but I have bookmarked it and also extra your RSS feeds, so when I have enough time I will likely be back to read through a great deal more, Be sure to do keep up the great get the job done

  • 89
   Leiharbeit

   I do think the many ideas you’ve got released in your put up. They’re seriously convincing and may certainly perform. Nonetheless, the posts are as well temporary for newcomers. May you remember to increase them slightly from upcoming time? Many thanks for the article

 7. 90
  king855 id test

  Undeniably consider that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the web the
  simplest factor to have in mind of. I say to you,
  I definitely get irked even as other folks consider concerns that they plainly
  do not recognise about. You managed to hit the nail upon the top as well
  as outlined out the entire thing without having side-effects , other folks can take a signal.
  Will probably be again to get more. Thank you

  Also visit my page – king855 id test

  • 93
   SEA von Hannover

   When I initially commented I clicked the “Notify me when new feedback are included” checkbox and now each time a comment is extra I get many e-mails Using the exact comment. Is there any way you’ll be able to take away folks from that company? Thanks a lot!

  • 95
   ads agentur

   Many thanks for kinds marvelous submitting! I pretty loved looking through it, you are a terrific creator.I’ll make sure you bookmark your site and undoubtedly will come back afterward. I choose to motivate which you continue on your good composing, Have a very wonderful early morning!

  • 96
   organic traffic

   Your means of detailing everything on this page is actually superior, all be capable of effortlessly comprehend it, Many thanks quite a bit. otertbe.se/map17.php hur l?¤nge ska male ha i silverschampo

 8. 104
  home mega888 download

  Undeniably imagine that that you stated. Your favourite reason appeared to be on the
  internet the easiest thing to take into account of.
  I say to you, I definitely get irked whilst folks consider issues that
  they plainly do not understand about. You managed to hit
  the nail upon the highest and defined out the entire thing without having side effect , other folks could take a signal.

  Will likely be back to get more. Thanks

  Feel free to surf to my web-site – home mega888 download

 9. 106
  Keto Lite Keto Reviews

  My husband and i felt now more than happy that Chris could round up his web research by way
  of the precious recommendations he came across
  while using the web pages. It’s not at all simplistic to just continually be offering guidelines that many some people might
  have been selling. So we consider we need the website owner
  to be grateful to for this. The most important explanations you made, the simple
  blog menu, the relationships you will aid to engender
  – it is mostly excellent, and it is facilitating our son and the family reason why the content is awesome, and that is wonderfully pressing.
  Thanks for the whole thing!

  Also visit my web blog … Keto Lite Keto Reviews

 10. 123
  best casino in usa

  With havin so much written content do you ever run into
  any issues of plagorism or copyright infringement? My site has a
  lot of unique content I’ve either authored myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet
  without my authorization. Do you know any solutions to help stop content from being stolen? I’d genuinely appreciate it.

 11. 140
  craksracing.com

  I seriously love your website.. Excellent colors & theme. Did you make
  this amazing site yourself? Please reply back as I’m hoping to create my own personal website and would love to
  find out where you got this from or just what the theme is called.
  Thanks!

  my web page: craksracing.com

  • 141
   24-Stunden Pflege München

   Excellent browse, Beneficial web page, the place did u think of the information on this posting? I have go through a few of the article content on your internet site now, and I really like your model. Many thanks 1,000,000 and you should keep up the powerful perform

  • 144
   vape shop

   I’d really should analyze along with you right here. Which is not one thing I normally do! I get pleasure from reading a post that will make people Imagine. Additionally, many thanks for permitting me to comment!

  • 149
   fachanwalt arbeitsrecht essen

   Hi there superb website! Does running a site comparable to this get a huge amount of money work? I’ve pretty much no knowledge of Pc programming even so I was hoping to get started on my very own blog site while in the around long run. Anyway, Should you have any ideas or tricks for new web site house owners you should share. I know this is off subject but I only wished to inquire. Numerous many thanks!

 12. 153
  Allura Fresh Skin Care

  This design is incredible! You most certainly know how to
  keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to
  start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

  Review my webpage – Allura Fresh Skin Care

  • 162
   24h Betreuung

   Fantastic operate! This can be the form of information that ought to be shared all over the world wide web. Disgrace on the various search engines for not positioning this article increased! Arrive on around and take a look at my Web-site . Thanks =)

 13. 163
  Slim Belly Fix Review

  Howdy just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be
  running off the screen in Opera. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web
  browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The design and style look great though! Hope you
  get the issue fixed soon. Thanks

  Here is my page: Slim Belly Fix Review

  • 168
   site traffic rankings

   Hey I am so happy I discovered your webpage, I actually observed you by error, though I used to be studying on Askjeeve for another thing, Even so I am below now and would much like to state thanks lots for just a extraordinary publish and also a all spherical thrilling site (I also like the topic/style and design), I don’t have time to look through all of it with the moment but I have bookmarked it as well as included your RSS feeds, so when I have enough time I is going to be back again to read a great deal more, Make sure you do sustain The good operate

 14. 177
  FastAction Keto

  I am no longer positive where you’re getting your
  information, however good topic. I must spend a while finding out much more or understanding
  more. Thanks for wonderful info I used to be in search of this info
  for my mission.

  My homepage – FastAction Keto

  • 179
   Frankfurt Agentur Ads

   Good day There. I found your website making use of msn. This can be a really well created report. I’ll You should definitely bookmark it and return to read additional of your respective useful facts. Many thanks to the put up. I’ll surely comeback.

  • 180
   AdWords Hamburg

   Thanks for your wonderful posting! I really savored reading through it, you can be a excellent creator.I will make sure you bookmark your web site and will finally return eventually. I desire to stimulate you carry on your fantastic posts, Have got a pleasant weekend!

  • 185
   zigarette

   Many thanks for your individual great submitting! I unquestionably enjoyed reading it, you might be an awesome creator.I’ll you should definitely bookmark your blog and could return from now on. I wish to inspire you to continue your great posts, Use a pleasant weekend!

  • 186
   flügeltransporte berlin

   Hey There. I discovered your web site utilizing msn. This is the very well prepared posting. I’ll Make sure you bookmark it and come back to browse far more of your respective helpful details. Many thanks with the publish. I’ll absolutely comeback.

  • 191
   vape shop

   I’m not specified the area you’re finding your facts, nevertheless great topic. I wants to invest a while learning a lot more or comprehension additional. Many thanks for excellent data I used to be searching for this details for my mission

  • 192
   google organic web traffic

   Hello! This submit couldn’t be penned any far better! Reading this write-up jogs my memory of my outdated home mate! He normally retained speaking about this. I will ahead this post to him. Quite certain he could have a good go through. Many thanks for sharing!

  • 205
   rechtsanwalt arbeitsrecht essen

   Surely believe that which you stated. Your preferred justification appeared to be over the internet the simplest detail to pay attention to. I say for you, I undoubtedly get irked whilst people give thought to concerns that They simply have no idea about. You managed to strike the nail upon the highest and defined out the whole matter with no possessing side-results , people today could take a sign. Will likely be again to receive more. Many thanks

  • 207
   verdampfer

   Place on with this particular produce-up, I actually Consider this Web-site demands a great deal more attention. I’ll most likely be again all over again to go through through much more, many thanks for the knowledge!

  • 209
   google traffic

   Hey I’m so happy I found your webpage, I actually observed you by mistake, although I was looking into on Askjeeve for another thing, Even so I’m here now and would identical to to state many thanks quite a bit for your exceptional publish in addition to a all spherical thrilling web site (I also appreciate the concept/style and design), I don’t have time to search it all for the minute but I’ve bookmarked it as well as extra your RSS feeds, so Once i have time I is going to be back again to examine way more, Be sure to do sustain The good operate

 15. 212
  Solvolt

  I hardly comment, but i did some searching
  and wound up here Αθλητικοί Τραυματισμοί –
  Cyclingworld.gr. And I do have 2 questions for you if you don’t mind.

  Is it simply me or does it appear like some of these comments come
  across as if they are left by brain dead people?
  😛 And, if you are posting on additional social sites, I would like to keep up with anything new you have
  to post. Would you list of every one of your
  public pages like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

  Here is my web site; Solvolt

 16. 214
  Chad

  you are really a good webmaster. The site loading speed
  is amazing. It sort of feels that you’re doing any unique trick.
  In addition, The contents are masterpiece. you have done a fantastic activity
  on this matter!

  Also visit my blog :: Chad

 17. 218
  Compoise 360X CBD Gummies

  Hey there! I know this is somewhat off-topic but I
  had to ask. Does operating a well-established blog such as yours require a lot of work?
  I’m completely new to writing a blog however I do write in my
  journal every day. I’d like to start a blog so I will be able to share my personal
  experience and thoughts online. Please let me know if you have
  any kind of recommendations or tips for new aspiring bloggers.
  Thankyou!

  Also visit my homepage – Compoise 360X CBD Gummies

 18. 223
  Fiona

  When someone writes an article he/she maintains the thought of a user in his/her brain that
  how a user can be aware of it. So that’s why this post is great.

  Thanks!

  my site :: Fiona

 19. 224
  True Keto

  We’re a gaggle of volunteers and opening a brand new scheme in our community.
  Your website provided us with helpful information to paintings
  on. You’ve done a formidable task and our whole group might
  be grateful to you.

  Stop by my web site – True Keto

  • 230
   tee

   A motivating dialogue is certainly well worth comment. I feel that you need to produce additional on this issue, it will not be a taboo matter but commonly folks don’t explore these subjects. To the following! A lot of many thanks!!

 20. 244
  ebmelectronics.com

  I do not know whether it’s just me or if perhaps everyone else experiencing problems with your blog.

  It appears as if some of the text on your posts are running
  off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them
  as well? This could be a problem with my browser because I’ve had this happen before.
  Cheers

  My web site: ebmelectronics.com

  • 246
   Ads Frankfurt

   Many thanks to your great publishing! I certainly relished reading through it, you’ll be a great author.I’ll you should definitely bookmark your website and can eventually return in the future. I wish to motivate on your own to carry on your wonderful posts, Have a very nice weekend!

  • 248
   Google Ads

   I’m now not good the spot you’re obtaining your details, but good subject. I wants to invest some time finding out a great deal more or working out far more. Many thanks for great information I was trying to find this facts for my mission.

  • 250
   phd access

   Many thanks for ones wonderful publishing! I really relished reading it, you’re a fantastic writer.I’ll you’ll want to bookmark your site and definitely will return down the road. I need to inspire you keep on your fantastic writing, Have a very nice morning!

  • 251
   e zigarette liquid

   I do take as true with every one of the Strategies you’ve offered as part of your submit. These are pretty convincing and might undoubtedly function. Nonetheless, the posts are very quick for novices. Could you remember to lengthen them a tiny bit from subsequent time? Many thanks for your submit.

  • 253
   organic traffic

   Oh my goodness! Amazing post dude! A lot of many thanks, Even so I’m enduring complications using your RSS. I don’t know why I can’t be a part of it. Is there any individual else having similar RSS difficulties? Any person that is aware the answer will you kindly react? Many thanks!!

 21. 258
  Denny

  Attractive section of content. I just stumbled
  upon your blog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts.
  Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

  • 260
   Pflegedienst aus München

   I very seriously appreciate your web site.. Superb shades & theme. Did you make this Web site your self? Please reply back as I’m aiming to create my quite possess blog site and would want to know in which you got this from or what exactly the concept is called. Lots of many thanks!

  • 261
   SEO Agentur aus Berlin

   I am not positive where you’re getting your info, but good matter. I demands to invest some time Understanding more or comprehending more. Many thanks for outstanding data I had been looking for this details for my mission

  • 262
   Agentur für Ads von München

   Howdy! I’m sure That is kinda off matter but I had been thinking for those who knew the place I could get a captcha plugin for my remark variety? I’m using the similar website platform as yours And that i’m acquiring trouble obtaining one particular? Many thanks a whole lot!

  • 265
   Google Ads

   Does one head if I estimate several within your posts assuming that I offer credit and resources again for your weblog? My blog site is in the exact same region of fascination as yours and my consumers would definitely take pleasure in a lot of the information you deliver below. Remember to let me know if this alright with you. Many thanks!

 22. 266
  https://prettypeople.club/index.php/blog/52470/how-as-part-of-your-the-best-cheap-skin-care-products-3-tips-revealed

  Terrific paintings! This is the kind of information that are meant
  to be shared across the web. Shame on Google
  for no longer positioning this submit upper! Come on over and visit my website .
  Thank you =)

  Review my blog post :: https://prettypeople.club/index.php/blog/52470/how-as-part-of-your-the-best-cheap-skin-care-products-3-tips-revealed

  • 267
   Agentur AdWords in Augsburg

   Many thanks for each of your effort on this web page. Kim actually likes moving into investigation and it’s really easy to realize why. Many of us know the entire dynamic strategy you make invaluable steps on this World wide web site and as well as enhance participation from people on That concept so our Lady is undoubtedly Finding out many factors. Have a good time Using the remaining part of The brand new year. That you are conducting a pretty interesting job.

  • 268
   Zeitarbeitsfirma

   Once i to begin with commented I seem to have clicked the -Notify me when new remarks are additional- checkbox and To any extent further When a remark is included I recieve 4 email messages Using the similar remark. There should be a way you are able to clear away me from that provider? A lot of thanks!

 23. 270
  our web hosting

  Undeniably believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get irked while people think
  about worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top
  as well as defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 24. 271
  j.mp

  What i do not understood is in reality how you’re now not really
  much more neatly-appreciated than you might be right now. You’re so intelligent.
  You understand therefore significantly on the subject of this matter,
  made me individually imagine it from so many varied angles.
  Its like women and men don’t seem to be interested until
  it’s something to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs great.
  All the time care for it up!

  • 280
   SUCHMASCHINENOPTIMIERUNG Agentur Page Speed

   Many thanks for any wonderful posting! I really appreciated examining it, you are a wonderful creator. I’ll make sure to bookmark your site and will often return at some time. I would like to stimulate just one to carry on your excellent operate, Have a very pleasant evening! sasilu.se/map39.php lock f?¶r ?¶rat yrsel

  • 281
   Stuttgart für SEA

   My spouse And that i were now joyous that Michael could conclude his reviews from the Strategies he received even though using the blog. It’s under no circumstances simplistic to simply be offering data which ordinarily Some others might have been building cash from. So we do know we now have The author to present owing to because of that. The most crucial illustrations you designed, the simple Website navigation, the friendships your site give aid to instill – it’s acquired all the things astonishing, and it’s producing our son in addition to the family members understand that strategy is pleasurable, that is unquestionably really elementary. Thanks for all the things!

  • 283
   e zigarette

   Spot on using this type of create-up, I Unquestionably believe This great site requires an awesome offer far more attention. I’ll probably be returning to read more, thanks for the information!

 25. 285
  Gold Leaf CBD

  I still cannot quite think I could be one of those studying the important suggestions found on your site.
  My family and I are really thankful on your generosity and for presenting
  me the potential to pursue the chosen profession path.
  Thank you for the important information I got from your website.

  Feel free to visit my website; Gold Leaf CBD

  • 286
   Google AdWords

   Location on using this produce-up, I honestly experience this Internet site requires a lot more notice. I’ll most likely be returning to read through extra, many thanks for the info! egluopu.se/map15.php nyttig mat med k?¶ttf?¤rs

 26. 287
  bitly.com

  I believe what you said was very logical. But, what
  about this? suppose you typed a catchier post title? I am
  not suggesting your content is not good, however what if you added a title
  that makes people desire more? I mean Αθλητικοί Τραυματισμοί – Cyclingworld.gr is a little vanilla.
  You could peek at Yahoo’s front page and see how they create news headlines to get
  people interested. You might add a related video or a related
  picture or two to grab people excited about what you’ve got to say.
  In my opinion, it might bring your website a little bit more interesting.

 27. 289
  scoliosis surgery a

  Great beat ! I would like to apprentice while you
  amend your web site, how can i subscribe for a blog website?

  The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit
  acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

  • 295
   AdWords

   I always utilized to review piece of creating in information papers but now as I am a user of World-wide-web hence from now I’m utilizing Internet for article content or assessments, thanks to web.

  • 297
   Agentur Dresden für AdWords

   An excellent share! I’ve just forwarded this onto a coworker who were conducting just a little homework on this. And he in truth acquired me supper due to The truth that I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, many thanks for shelling out a while to mention this subject right here on your internet site.

  • 298
   Agentur Augsburg SEO

   Good day just wanted to provide you with A fast heads up. The text in your article seem to be operating from the display screen in Opera. I’m not sure if it is a structure difficulty or a little something to accomplish with Net browser compatibility but I believed I’d article to Enable you already know. The design and style glance good even though! Hope you will get the issue fixed shortly. Many thanks

  • 299
   e-zigarette

   Location on with this particular publish-up, I actually believe that this Internet site requirements far more notice. I?ll in all probability be back again all over again to examine a lot more, thanks for the information!

  • 301
   zigarette

   Hi! This article couldn’t be created any far better! Looking at this post jogs my memory of my previous area mate! He usually held speaking about this. I will ahead this post to him. Pretty particular he could have a good examine. Many thanks for sharing!

 28. 304
  it scoliosis surgery

  It is appropriate time to make a few plans for
  the future and it is time to be happy. I have learn this publish
  and if I could I want to recommend you some
  attention-grabbing issues or tips. Maybe you could write subsequent articles referring to this article.

  I desire to learn more issues approximately it!

 29. 310
  comptine.biz

  I just like the helpful info you provide to your articles.
  I will bookmark your blog and check once more here frequently.

  I am quite certain I will be informed a lot of new stuff right right here!
  Best of luck for the following!

  My homepage comptine.biz

  • 311
   24h Alzheimer Betreuung München

   Oh my goodness! Magnificent report dude! Lots of thanks, On the other hand I am encountering problems with your RSS. I don’t realize why I are not able to subscribe to it. Is there any individual getting comparable RSS difficulties? Anyone who appreciates the answer can you kindly react? Thanx!!

  • 312
   SEM

   Thanks , I have recently been searching for information regarding this issue for a very long time and yours is the best I’ve discovered up to now. But, How about the conclusion? Will you be positive regarding the source?

 30. 317
  showhorsegallery.com

  Hey there just wanted to give you a quick heads up. The words
  in your article seem to be running off the screen in Chrome.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do
  with web browser compatibility but I figured I’d post to
  let you know. The design and style look great though!
  Hope you get the issue solved soon. Kudos

  Feel free to visit my web page … showhorsegallery.com

  • 318
   dampfer

   Oh my goodness! Outstanding short article dude! Many thanks, On the other hand I’m going through problems with your RSS. I donA­t recognize the reason why I’m able to’t be a part of it. Is there any one else receiving identical RSS challenges? Any individual who is familiar with the answer will you kindly respond? Thanks!!

  • 321
   Zeitarbeitsfirma München

   Thanks lots for supplying men and women with a particularly wonderful chance to read through crucial reviews from this website. It is frequently so brilliant and filled with lots of enjoyable for me Individually and my Business acquaintances to visit your site not fewer than thrice each and every week to check the contemporary strategies you’ll have. Obviously, I’m just at all times fascinated concerning the efficient tactics served by you. Some two Tips With this posting are Totally the best we’ve at any time experienced.

 31. 322
  Keto Smooth Reviews

  Hello there, I found your blog via Google whilst searching for
  a related matter, your site got here up,
  it appears to be like great. I have bookmarked it in my
  google bookmarks.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hello there,
  just changed into aware of your weblog thru Google, and found that it’s really informative.
  I am gonna watch out for brussels. I will appreciate for those who proceed
  this in future. A lot of folks will probably be benefited from
  your writing. Cheers!

  My blog Keto Smooth Reviews

  • 323
   NYC NY Commercial moving companies

   Hi just desired to give you a quick heads up. The textual content in the write-up appear to be functioning from the display in Opera. I’m undecided if that is a format problem or anything to do with Online browser compatibility but I assumed I’d publish to Allow you realize. The look and elegance glimpse terrific although! Hope you obtain The problem fastened quickly. Thanks

  • 327
   AdWords München

   Greetings! I’m sure This can be sort of off subject but I used to be wanting to know if you realized where by I could get yourself a captcha plugin for my remark type? I’m utilizing the same weblog platform as yours and I’m owning issues discovering just one? Thanks a lot!

  • 330
   drinking water

   Truly pleasant web site. I should really state that you will be particularly sharp in creating on all matters. You’ve got outlined all of the expected things from the picked subject matter. I love the indicates you make it and in addition it’s a sweet practical experience studying all the sentences. Lots of many thanks for sharing your ideas and assure to compose on distinct subjects to ensure that we hold making the most of your web site internet sites. As being a Website writer, I also generate weblogs on stylish topics. My modern website is about the newest product of Health care Skilled Standing by. See to it to evaluation it and focus on it to tell me pertaining to your Evaluation encounter.

  • 332
   minilening direct gestort

   I do take as accurate with all the Suggestions you’ve offered in your put up. They may be quite convincing and may undoubtedly function. Even now, the posts are incredibly brief for novices. Could you be sure to lengthen them a little bit from subsequent time? Many thanks with the article.

  • 333
   maatje meer date

   It’s truly a fantastic and helpful piece of knowledge. I’m glad that you merely shared this practical data with us. Please remain us current similar to this. Thanks for sharing. toyba.munhea.se/map6.php cykelh??llare file?¶r bil utan dragkrok

  • 335
   E-Zigaretten

   What An excellent blog web-site. I like to review blogs that instruct and thrill individuals. Your blog site is a stunning product of producing. There are just a couple of authors that comprehend about crafting and also you would be the one amongst them. I also compose blog internet sites on a variety of particular niches in addition to try to come back being a great writer like you. Correct Here’s my weblog about Health care Expert On-connect with. It is possible to Verify it in addition to examine it to lead me more. I love if you visit my blog site, check out in addition to offer statements! Thanks.

  • 336
   rechtsanwalt arbeitsrecht essen

   Oh my goodness! Outstanding short article dude! Thanks, Nonetheless I am experiencing difficulties with the RSS. I donA­t realize The explanation why I can’t subscribe to it. Is there anybody possessing similar RSS challenges? Anyone that understands the answer will you kindly answer? Thanks!!

 32. 342
  Keto Smooth Reviews

  Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this.
  We got a grab a book from our area library but I think I learned more
  clear from this post. I am very glad to see such magnificent information being shared freely
  out there.

  Feel free to surf to my web blog; Keto Smooth Reviews

 33. 343
  Deanna

  Great blog right here! Also your web site lots up very fast!
  What host are you the use of? Can I am getting your affiliate hyperlink for your host?
  I want my website loaded up as fast as yours lol

  Take a look at my web page … Deanna

  • 345
   Google AdWords in München

   Good day There. I found your web site working with msn. It is a really well created posting. I’ll you’ll want to bookmark it and return to read much more of one’s beneficial data. Thanks for your submit. I’ll absolutely return

  • 347
   PPC Köln

   This is the fantastic suggestion Primarily to Individuals new towards the blogosphere. Temporary but extremely exact information… Lots of thanks for sharing this one particular. A must read through write-up!

  • 348
   Agentur für Suchmaschinenoptimierung in Berlin

   Hello there just needed to provide you with a quick heads up. The text in the short article seem to be running from the monitor in Opera. I’m undecided if this is the structure problem or some thing to do with internet browser compatibility but I assumed I’d article to Permit you are aware of. The look and style glance fantastic even though! Hope you have the issue preset shortly. Many thanks

  • 349
   SEA aus Düsseldorf

   A powerful share! I’ve just forwarded this on to a colleague who is doing a little study on this. And he essentially purchased me breakfast on account of The point that I stumbled on it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks to the meal!! But yeah, thanx for paying time to debate this difficulty below with your site.

  • 359
   pianotransporte berlin

   Hi I am so content I discovered your Site, I actually identified you by miscalculation, when I used to be seeking on Bing for something else, Nevertheless I am here now and would the same as to state thanks a great deal to get a wonderful write-up plus a all round thrilling web site (I also love the theme/structure), I don’t have time to seem in excess of it all in the meanwhile but I have saved it as well as extra your RSS feeds, so when I have time I is going to be again to study a good deal additional, Be sure to do keep up the wonderful function.

  • 361
   pianotransport berlin

   Many thanks for the wonderful putting up! I definitely relished studying it, you could be a good creator. I will usually bookmark your site and certainly will come back someday. I desire to inspire a single to carry on your good posts, Have got a pleasant early morning!

 34. 372
  Rapid Fire Keto

  Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am going through troubles with your RSS.
  I don?t understand the reason why I am unable to subscribe to it.
  Is there anybody having identical RSS issues? Anyone that knows the answer can you kindly respond?
  Thanks!!

  Here is my website … Rapid Fire Keto

  • 374
   24 Std Pflege München

   An impressive share! I’ve just forwarded this on to a pal who were conducting just a little analysis on this. And he basically bought me breakfast on account of The point that I found it for him… lol. So allow for me to reword this…. Thanks for your meal!! But yeah, many thanks for shelling out a while to discuss this subject matter below on your site.

 35. 376
  www.iherb.com

  Fantastic items from you, man. I’ve be aware your stuff previous to
  and you are just too fantastic. I actually like what you’ve received here,
  really like what you’re saying and the way in which
  during which you say it. You make it enjoyable and you continue
  to care for to stay it sensible. I can not wait
  to read far more from you. This is really a terrific web site.
  quest bars https://www.iherb.com/search?kw=quest%20bars quest bars

  • 389
   Suchmaschinenoptimierung Agentur Frankfurt am Main

   Howdy! This is sort of off subject matter but I would like some assistance from an established site. Could it be very hard to arrange your very own blog? I’m not very techincal but I am able to figure things out quite quick. I’m thinking of setting up my very own but I’m unsure exactly where to get started on. Do you may have any factors or suggestions? Many thanks

  • 390
   Ads

   I really like your site.. extremely awesome shades & theme. Did you generate this Site on your own or did you seek the services of another person to do it for yourself? Plz answer as I’m looking to design and style my very own weblog and wish to know exactly where u got this from. many thanks a lot

  • 392
   24h Hauspflege München

   Greetings! Swift concern that’s fully off subject. Do you understand how to make your web site mobile welcoming? My weblog appears to be Odd when searching from my iphone. I’m making an attempt to locate a template or plugin that might have the capacity to take care of this concern. Should you have any suggestions, make sure you share. With thanks!

 36. 393
  Sound Joy Earbuds

  I tend not to drop a great deal of comments, but I browsed a bunch of comments here Αθλητικοί
  Τραυματισμοί – Cyclingworld.gr. I do have a
  couple of questions for you if it’s allright. Is it only me or do a few of these remarks appear like they are left by brain dead
  people? 😛 And, if you are posting at additional sites, I’d
  like to keep up with you. Would you list of the complete urls
  of your social community sites like your twitter feed, Facebook page or linkedin profile?

  my web blog :: Sound Joy Earbuds

  • 394
   Hannover Agentur für SEO

   You will be so amazing! I don’t believe that I’ve certainly read one detail like that ahead of. So very good to find someone using a couple one of a kind feelings on this issue. Actually.. many thanks for commencing this up. This Web-site is something that is required online, anyone with a few originality!

  • 395
   SEO Agentur

   Your approach to describing every little thing in the following paragraphs is in fact very good, all be effective at easily comprehend it, Many thanks a good deal. otertbe.se/map17.php hur l?¤nge ska gentleman ha i silverschampo

  • 396
   24h Pflege München

   Quite pleasant blog. I need to assert that you are really sharp in composing on all topics. You have truly identified the many important elements from the picked subject matter. I take pleasure in the indicates you make it and it’s a charming experience examining all of the sentences. Thanks for sharing your principles in addition to make sure to develop on distinctive subjects making sure that we go on taking pleasure in your weblogs. As a web content writer, I Also write site sites on modern subjects. My latest website web-site must do with essentially the most up to date design of Health-related professional Accessible. Assure to assessment it in addition to look at it to inform me relating to your analysis working experience.

 37. 400
  Maxatin Review

  Hello there! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.
  Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?
  Appreciate it

  Also visit my blog Maxatin Review

 38. 402
  great diet foods

  Hello very nice web site!! Guy .. Excellent ..
  Superb .. I’ll bookmark your site and take the feeds also?I am glad to seek out numerous helpful info right here within the publish,
  we’d like work out extra techniques in this regard, thank you for sharing.

  Here is my web page :: great diet foods

 39. 406