Άσκηση σε θερμά κλίματα (Μέρος Β’) : Απλές οδηγίες για αθλητές, γονείς, προπονητές, κριτές και διοργανωτές αγώνων

Estimated read time 2 min read

Κείμενο: Γιάννης Ψαρέλης

 • Πότε πρέπει η προπόνησή μας ή ο αγώνας που διοργανώνουμε ή συμμετέχουμε να τροποποιηθεί ή ακόμα και να ματαιωθεί όταν τα θερμικά περιβαλλοντικά φορτία είναι υψηλά;
 • Πως μεταβάλλεται το ρίσκο θερμικού επεισοδίου ανάλογα με τις επικρατούσες περιβαλλοντικές συνθήκες και ποιο συγκεκριμένα ανάλογα με το συνδυασμό υγρασίας και θερμοκρασίας;
 • Πότε πρέπει να αναβάλλεται ένας αγώνας αθλήματος αντοχής, π.χ. τρεξίματος ή ποδηλασίας και πότε πρέπει να μειώνεται η διάρκειά του;
 • Τί προληπτικά μέτρα προστασίας των αθλητών πρέπει να λαμβάνουν οι αθλητές, οι γονείς, οι διοργανωτές και τα διοικητικά στλέχη ομάδων και ομοσπονδιών;

 

Εισαγωγή

Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν υπάρχει φορέας που να έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες –όπως συμβαίνει σε άλλες δυτικές χώρες-  για να βοηθηθούν οι αθλητές, γονείς, προπονητές, κριτές, διοργανωτές σχετικά με την άθληση και τη διεξαγωγή αγώνων σε θερμά κλίματα όπου υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες θερμικού επισοδίου.

Τι πρέπει να γίνει; Ενας κεντρικός φορέας, λογικά το Υφυπουργείο αθλητισμού να ζητήσει την γνωμάτευση επιστημονικής ομάδας ειδικών σε αυτό το επιστημονικό πεδίο και ύστερα να εκδώσει σχετική οδηγία, με πολύ συγκεκριμένες οδηγίες (και όχι «θα ήταν καλό να αποφεύγεται η άσκηση»). Δεν έχει τη σχετική ειδική γνώση η Πολιτική Προστασία για να μπορέσει να εκφέρει άποψη για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Στη συνέχει αυτή η οδηγία πρέπει να σταλεί στις Ομοσπονδίες και να ζητηθεί από την επιστημονική επιτροπή αυτών να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε αθλήματος. Αυτή η οδηγία πρέπει να αποστέλλεται σε κάθε σωματείο μέλος της ομοσπονδίας, διοργανωτή αγώνων και ιδανικά σε κάθε αθλητή.

Ακόμα και να γίνουν τα παραπάνω πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία γενική οδηγία για όλους τους ανθρώπους.

Ο κάθε προπονητής θα πρέπει για κάθε αθλητή του ανάλογα με το ιατρικό του ιστορικό και σε συνεργασία με τον κατάλληλα ενημερωμένο ιατρό του συλλόγου να λαμβάνει ατομικά μέτρα προστασίας.

Ομως καταλήγουμε για ακόμα μία φορά ότι αυτό που μπορεί να προστατεύσει τους αθλούμενους είναι η σωστή, ολοκληρωμένη και συνεχής εκπαίδευση πάνω στο ζήτημα.

Ιδιαίτερα όσοι αθλούνται συστηματικά σε ζεστά κλίματα οφείλουν να κάνουν σε ετήσια βάση ένα πλήρη καρδιολογικό έλεγχο (που να περιλαμβάνει καρδιογράφημα, τεστ κόπωσης και υπέρηχο καρδιάς) καθώς και να ακολουθήσουν ένα συστηματικό πρόγραμμα εγκληματισμού σχεδιασμένο από ειδικούς που να διαρκεί το λιγότερο 10-12 ημέρες και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει και αρκετές εβδομάδες.

Επίσης όπως αναφέραμε στο πρώτο μέρος για την άσκηση σε θερμά κλίματα, μη καλά προπονημένοι αθλητές διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο όταν συμμετέχουν σε αγώνες υψηλής επιβάρυνση όπως ο Κλασσικός Μαραθώνιος της Αθήνας.

Ενταση και διάρκεια έντασης  (SMA, 2007)

 • Είναι σαφές ότι η ένταση και η διάρκεια της προπόνησης είναι οι βασικές παράμετροι που μπορούν να απειλήσουν την υγεία μας και πρέπει να μεταβάλλονται- δηλαδή να ελλατώνονται σε συνθήκες υψηλού θερμικού ρίσκου.
 • Η προπόνηση να μη διαρκεί πάνω από μία ώρα.
 • Η ένταση πρέπει να μειώνεται σημαντικά σε σχέση τα προπονητικά φορτία πριν την αύξηση των θερμικών φορτίων.
 • Να υπάρχει χρόνος ξεκούρασης και να μην υπάρχει συνεχόμενη προσπάθεια ώστε να μπορεί να γίνεται πιο αποτελεσματικά η διαδικασία θερμικής ομοιόστασης.

Ωρες της ημέρας (SMA, 2007)

Αποφεύγουμε την άσκηση τους θερινούς μήνες από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 15:00-16:00 το μεσημέρι ανεξαρτήτου θερμοκρασίας.

Χώρος άθλησης  (SMA, 2007)

 • Η επιφάνεια άθλησης είναι πολύ σημαντική. Επιφάνειες όπως η άσφαλτος εκπέμπουν θερμότητα και ακτινοβολία.
 • Ο αέρας που φυσάει ή τυχόν η άπνοια που υπάρχει είναι σημαντικός παράγοντας για την πρόκληση θερμικού επισοδίου. Σε κλειστούς χώρους πρέπει να προκαλούμε ροή του αέρα/ ρεύματα είτε μέσω ανεμιστήρων είτε εξασφαλίζοντας σημεία εισόδου και εξόδου του αέρα.
 • Προτιμάμε να ασκούμαστε σε κλειστούς – καλά κλιματιζόμενους χώρους- σε σχέση με ανοιχτούς χώρους εκτεθειμένους στην ηλιακή ακτινοβολία.
 • Εάν πρέπει να αθληθούμε σε ανοιχτούς χώρους προτιμάμε δασώδεις περιοχές όπου υπάρχει φυσική σκιά από τα δέντρα.

Ενδυση (SMA, 2007)

 • Η κατάλληλη ένδυσή μας μπορεί να μειώσει σημαντικά το ρίσκο θερμικού επισοδίου. Επιλέγουμε ρούχα με υψηλό δείκτη προστασίας από UV ακτινοβολίες καθώς και ρούχα τα οποία βοηθούν στην εξάτμιση του ιδρώτα. Τέλος τα ρούχα μας πρέπει να αποτρέπουν την συσσώρευση θερμότητας.
 • Επίσης τα ρούχα μας είναι προτιμότερο να είναι ανοιχτοχρωμα, χαλαρά πάνω μας (αποφεύγουμε τα σφιχτά ρούχα)

Ιδιαιτερότητας & οδηγίες για νεαρούς αθλητές. (Little Athletics NSW)

Νεαροί Αθλητές είναι ομάδα υψηλού ρίσκου σε περιπτώσεις άσκησης σε θερμά κλίματα. Πριν την εφηβεία ο μηχανισμός εφίδρωσης των παιδιών δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Επίσης ο συντελεστής βάρους προς  επιφάνεια δέρματος είναι τέτοιος που το σώμα απορροφάει πολύ γρήγορα θερμότητα

 • Νεαροί Αθλητές 11-13 ετών δεν έχουν καλή αίσθηση της Δίψας.
 • Αθλητές 13- 17 ετών έχουν αίσθηση της δίψας αλλά δεν μπορούν να διαχειριστούν καλά την ενυδάτωσή τους στις αγωνιστικές συνθήκες.

Είναι σαφές ότι ο συνδυασμός κυρίως θερμοκρασίας και υγρασίας είναι πολύ σημαντικός. Σε θερμοκρασία 30 βαθμών κελσίου αλλά 84% υγρασίας δεν πρέπει να ασκούνται οι νεαροί αθλητές όπως και σε άλλους διαφορετικούς συνδυασμούς που μας δίνουν υψηλούς θερμικούς συντελεστές και στις συνθήκες στις οποίες η αθλητική δραστηριότητα πρέπει να ματαιώνεται. (Little Athletics NSW). Αυτά είναι τα όρια για ματαίωση της αθλητικής δραστηριότητας όμως δε σημαίνει ότι και κάτω από αυτά τα όρια δεν υπάρχει υψηλό ρίσκο πρόκλησης θερμικού επισοδίου.  (Little Athletics NSW)

Θερμοκρασία
Περιβάλλοντος
Σχετική
Υγρασία %
Heat
Index
30 84 38,8
31 74 38,8
32 65 38,7
33 58 38,8
34 51 38,7
35 45 38,8
36 39 38,8
37 33 38,7
38 28 38,8
39 23 38,8

Οδηγίες για διοργανωτές αθλημάτων αντοχής

Την Κυριακή 11 Ιουνίου 2006 σε αγώνα 10χλμ στο Hyde Park στο Λονδίνο συμμετείχαν 8000 δρομείς. Δεν υπάρχουν επίσημα περιβαλλοντικά στοιχεία αλλά οι ανοαφορές του αγώνα δίνουν θερμοκρασία περιβάλλοντος τους  30 με 33 βαθμούς κελσίου και με υψηλά ποσοστά υγρασίας. Στο Νοσοκομείο St.Mary διακομίστηκαν 4 αθλητές και σε άλλο Νοσοκομείο 3. Ολοι είχαν καταρρεύσει μεταξύ 7ου και 10ου χλμ με σύγχυση, με έντονα σημάδια θερμικού επισοδίου και με θερμοκρασίας πυρήνα 40-41 βαθμούς Κελσίου.  3 ασθενείς χρείαστηκαν διασωλήνωση και 3 χρειάστηκαν να μπουν στην μονάδα εντατικής (high dependency unit care). Ενας ασθενής έμεινε στην εντατική για 72 ώρες. Ευτυχώς όλοι επέζησαν.  (Sanders & Redhead, 2006)

Περσι το Νοέμβριο σε αγώνα 10χλμ στην Αθήνα είχαμε 4 ανθρώπους να διακομίζονται στο Ασκπληπείο στη Βούλα. Τα περιστατικά είχαν επανάληψη των παραπάνω  στο Hyde Park με τα συμβάντα να συμβαίνουν μεταξύ 7-10χλμ. Θα προτείναμε οι διοργανωτές να απευθύνονται σε ειδικούς που γνωρίζουν καλά την σχτική βιβλιογραφίακαι να τους βοηθούν να λάβουν σχετικά μέτρα προστασίας. Υπάρχει στην επιστημονική βιβλιογραφία σαφείς οδηγίες για τους αθλητές, και διοργανωτές. Στις παραπάνω περιπτώσεις θα έπρεπε να γίνει μείωση της απόστασης σε αγώνα 5χλμ και μεταφορά του αγώνα πιο νωρίς το πρωί.

Λογικές του 8 περιστατικά στα 8000 άτομα ή 4 στα 2000 είναι πολύ μικρά ποσοστά είναι τελείως λανθασμένες και ίσως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ανεύθυνες.

 

Πρακτικές συμβουλές για αθλητές και διοργανωτές:

Επειδή τόσο οι πίνακες θερμοκρασίες υγρασίας όσο και ο υπολογισμός του WBGT (Wet Bulb Globe Temperature) μπορεί να μπερδεύει ορισμένους ή είναι δύσκολο να απομνημονευθούν ας δώσουμε μερικές εύκολες συμβουλές:

 • Αγώνες και αθλητικές δραστηριότητες οποιυδήποτε αθλήματος σε περιβάλλον πάνω από 35-36 βαθμούς Κελσίου πρέπει να ματαιώνονται χωρίς καμία δεύτερη σκέψη. Ιδιαίτερα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να γίνονται αγώνες τρεξίματος σε αυτές τις θερμοκρασίες. Υπάρχει κατηγοριοποίηση των αθλημάτων ανάλογα με το ποσοστό ρίσκου με τα αθλήματα αντοχής όπως το τρέξιμο να είναι στην πρώτη θέση και στις χαμηλόετρες θέσεις της λίστας να να είναι τα πιο τεχνικά αθλήματα. Ομως όπως αναφέραμε και στον πρόλογο πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες οδηγίες για κάθε άθλημα.
 • Για να μην μπερδεύονται με υπολογισμούς και πίνακες οι διοργανωτές ας περιοριστούμε ότι αγώνες αντοχής (συνεχόμενη προσπάθεια) σε θερμοκρασίες άνω των 28-30 βαθμών κελσίου με υψηλά ποσοστά υγρασίας πρέπει να ματαιώνονται ή να μεταφέρονται σε μέρος της ημέρας με περισσότερη δροσιά και αφού ληφθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας και οι υποδείξεις των Διεθνών Φορέων. (Armstrong, και συν., 2007)
 • Ιδιαίτερα αγώνες μαραθωνίου δίχως δεύτερη σκέψη πρέπει (σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών και του ACSM) να ματαιώνεται σε θερμοκρασίες 27-28 βαθμών Κελσίου ή μεγαλύτερες. (Armstrong, και συν., 2007)
 • Σε θερμοκρασίες μεταξύ 25-26 και 30 βαθμών κελσίου οι διοργανωτές να ενημερώνουν κατάλληλα τους αθλούμενους, να λαμβάνουν όλα τα μέτρα ασφάλειας που προτείνουν οι Διεθνείς Φορείς. Κατά την γνώμη μας οι αγώνες πρέπει να μεταφέρονται σε χρονικό όριο της ημέρας (πιο νωρίς το πρωί ή πιο αργά το απόγευμα) που επικρατούν λιγότερο στρεσσογόνες συνθήκες. Οι αποστάσεις πρέπει να μειώνονται και η διάρκεια του αγώνα να μειώνεται σημαντικά. Παρότι είναι δύσκολο να έχουμε μία εννοιαία οδηγία για όλα τα αθλήματα και για όλες τις περιβαλλοντικές συνθήκες μπορούμε να πούμε ότι η διάρκεια των αγώνων να μην ξεπερνά τα 30’ με συστάσεις στους αθλούμενους να έχουν προβεί σε κατάλληλη πολύμηνη αθλητική προετοιμασία, ιατρικές εξετάσεις και να υπάρχει διαδικασία εγκληματισμού άσκησης σε τέτοιες θερμοκρασίες. Στα ομαδικά αθλήματα είναι καλό να γίνονται αρκετές αλλαγές και στα ατομικά να υπάρχουν αρκετά διαστήματα ξεκούρασης που θα συνοδεύονται από σωστή ενυδάτωση (Armstrong, και συν., 2007)
 • Ακόμα και σε θερμοκρασίες μόλις πάνω από 18 βαθμούς μπορεί να έχουμε θερμικά επισόδια και γι’αυτό πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση αθλητών, προπονητών, γονέων, κριτών και διοργανωτών καθώς και πολύ καλός προπονητικός σχεδιασμός και επαγρύπνιση.

Παρακάτω έχουμε ένα ευκολοδιάβαστο και εύκολα απομνημονεύσιμο  πίνακα της Αθλητιατρικής Εταιρείας της Αυστραλίας  (SMA, 2007)

Θερμοκρασία
Περιβάλλοντος
(Βαθμοί Κελσίου)
Σχετική
Υγρασία
Ρίσκο
Θερμικού
Επισοδίου
Πιθανότητα διαχείρισης
της συνεχιζόμενης αθλητικής προσπάθειας
15-20 Μικρή Θερμικό επισόδιο μπορεί να συμβεί σε αθλήματα αντοχής (τρέξιμο αντοχής)
21-25 >70% Μικρή προς μέτρια Αυξημένη Επαγρύπνιση. Προσοχή στην υπερβολική αθλητική παρακίνηση
26-30 >60% Μέτρια Μέτρια προ-αγωνιστική προπόνηση
Ελάττωση έντασης και διάρκειας κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
Λήψη περισσότερων περιόδων ξεκούρασης.
31-35 >50% Υψηλή προς πολύ υψηλή Δυσφορία για τους περισσότερους ανθρώπους.
Περιορισμός της έντασης και ακόμα περισσότερα διαστήματα ξεκούρασης.
Περιορισμός της διάρκειας σε λιγότερο από 60 λεπτά.
36 + >30% Εξαιρετικά υψηλή Πολύ έντονη επιβάρυνση για τους περισσότερους ανθρώπους.
Αναβολή για ώρα της ημέρας που θα επικρατούν πιο δροσερές συνθήκες ή ματαίωση.

Επίλογος

Είναι σαφές ότι απαιτείται πολύ καλή εκπαίδευση των διοργανωτών, προπονητών, κριτών, γονέων και αθλητών. Ιδιαίτερα οι διοργανωτές οφείλουν να καταννοήσουν το μέγεθος της ευθύνης και να ενημερωθούν πολύ καλά για την επιστημονική βιβλιογραφία (και υπάρχει πλούσια ιδίως στο τρέξιμο). Με δεδομένο ότι στη χώρα μας διοργανώνονται αγώνες σε υψηλές θερμοκρασίας και αντίθετα από τις υποδείξεις των Διεθνών Επιστημονικών φορεών  (American College of Sports Medicine position stand. Heat and cold illnesses during distance running., 1996) – κάτι που ισχύει και για τις μεγαλύτερες αθλητικές εκδηλώσεις στην πατρίδα μας- μας κάνει δικαιολογημένα να πιστεύουν ότι υπάρχει σχετική άγνοια.

Συνεπώς πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε και να εκπαιδεύσουμε σωστά τους διοργανωτές ώστε να μην έχουμε θύματα. Ηδη, παρότι δεν υπάρχει σχετική δημοσιότητα έχουμε πάρα πολλά περιστατικά κάθε χρόνο – που δυστυχώς δεν καταγράφουμε – επείγουσας μεταφοράς αθλούμενων σε νοσοκομεία.

Είναι ώρα να προσεγγίσουμε το θέμα πιο υπέυθυνα και σοβαρά.

Αναφορές

(n.d.). Retrieved from Little Athletics NSW: https://assets.sportstg.com/assets/console/document/documents/Hot_Weather_Guidelines.pdf

American College of Sports Medicine position stand. Heat and cold illnesses during distance running. (1996). Medicine & Science in Sports & Fitness.

Armstrong, L., Casa, D. J., Millard-Stafford, M., Moran, D. S., Pyne, S. W., & Roberts, W. O. (2007). Exertional Heat Illness during Training & Competition. Medicince & Science in Sports & Exercise, 556-572.

conference, R. o. (1984). Popular marathons, half marathons, and other long distance runs: recommendations for medical support. (pp. 1355-1359). British Medical Journal.

Sanders, A. J., & Redhead, J. (2006). Post Script Letter “Heat stroke and 10K fun runs”. British Journal of Sports Medicine, 880-883.

SMA. (2007). Sports Medicine Australia. Retrieved from Sports: http://sma.org.au/resources-advice/policies-guidelines/hot-weather/

You May Also Like

More From Author

124Comments

Add yours
 1. 1
  buy instagram followers

  Your method of telling the whole thing in this paragraph is genuinely nice, every one be
  capable of effortlessly know it, Thanks a lot.

  P.S. If you have a minute, would love your feedback on my new website
  re-design. You can find it by searching for «royal cbd»
  — no sweat if you can’t.

  Keep up the good work!

  Feel free to visit my web page … buy instagram followers

 2. 2
  온라인바둑이

  Betting can be of several forms, with every type requiring its own legal arrangement.
  In Nevada, for instance, there is what’s called a”lawsuit” A lawsuit
  is an agreement or a contract between a individual placing a
  bet and the person or group putting the money
  at stake. In some states, a”gaming accounts” is made in which money deposited into the account
  is kept by means of a bookmaker and is not accessible to players; others allow online gambling but don’t
  allow offline gambling. In the end, you will find”rollover” trades
  where the money in a participant’s account is removed before it’s used.
  This manner, the expression gaming covers a vast range of trades and can refer to all of these, as each has its own set of
  conditions under which it may take place.

 3. 7
  j.mp

  Hi there everyone, it’s my first go to see at this web site,
  and piece of writing is in fact fruitful for me, keep up posting these articles or reviews.

 4. 8
  http://bit.ly/3sYk1u8

  Thanks for finally talking about > Άσκηση σε θερμά κλίματα
  (Μέρος Β’) : Απλές οδηγίες για αθλητές, γονείς, προπονητές, κριτές και
  διοργανωτές αγώνων – Cyclingworld.gr < Liked it!

 5. 10
  j.mp

  I feel this is one of the most vital info for me.
  And i’m glad reading your article. But should statement on some general
  issues, The website taste is ideal, the articles is in reality great : D.
  Just right activity, cheers

 6. 11
  asmr an

  Howdy! I could have sworn I’ve visited this site before but after going through some of the posts I realized it’s new to me.
  Regardless, I’m certainly happy I stumbled upon it and
  I’ll be bookmarking it and checking back frequently!

 7. 16
  on quest bars

  Hi there! I realize this is kind of off-topic but I needed to ask.
  Does managing a well-established blog like yours take a lot of work?
  I’m completely new to running a blog but I do write in my diary everyday.
  I’d like to start a blog so I can easily share my personal experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any suggestions or tips for brand new aspiring
  bloggers. Appreciate it! quest bars http://bit.ly/3C2tkMR quest bars

 8. 18
  www.iherb.com

  Hello there, I discovered your site by the
  use of Google even as looking for a related topic,
  your web site came up, it seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hi there, simply became alert to your blog thru Google, and found that it is truly
  informative. I am gonna be careful for brussels.
  I will appreciate if you happen to continue this in future.
  Many other people will probably be benefited from your
  writing. Cheers! quest bars https://www.iherb.com/search?kw=quest%20bars quest bars

 9. 20
  http://tinyurl.com/45xtc52b

  Undeniably believe that which you said. Your favorite
  justification appeared to be on the web the easiest thing to be aware
  of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they
  plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing
  without having side effect , people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks ps4 https://bitly.com/3nkdKIi ps4

 10. 22
  Gavin

  I’m not sure where you are getting your information, but good topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding more.

  Thanks for fantastic info I was looking for this information for my mission.

 11. 24
  what ps4 games

  Thank you, I have recently been looking for information about this topic for ages
  and yours is the greatest I’ve found out till now.

  But, what concerning the bottom line? Are you certain concerning the
  source?

 12. 25
  my ps4 games

  Hey would you mind letting me know which webhost you’re working with?

  I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I
  must say this blog loads a lot quicker then most.

  Can you suggest a good web hosting provider at a honest price?

  Kudos, I appreciate it!

 13. 29
  seo services

  Hello just wanted to give you a brief heads up and let you know afew of the images aren’t loading properly. I’m not sure why butI think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the sameoutcome.

 14. 35
  browse

  I’m a trainee will permethrin kill lice Joey Barton, one of the campaign’s figureheads, wore the laces in QPR’s 0-0 draw with Brighton on Wednesday, while Fulham goalkeeper David Stockdale confirmed on Twitter he planned to wear them.

 15. 37
  visit website

  Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am having issues with your RSS. I don’t understand why I am unable to join it. Is there anyone else having identical RSS issues? Anyone who knows the answer will you kindly respond? Thanks!

 16. 60
  bit.ly

  Good day! This post could not be written any
  better! Reading this post reminds me of my good old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this write-up to him.
  Fairly certain he will have a good read.
  Thank you for sharing!

 17. 63
  24h Ambulante Intensivpflege

  Great website! Do you might have any solutions for aspiring writers? I’m intending to get started my own website quickly but I’m somewhat lost on every little thing. Would you propose setting up which has a free System like WordPress or Choose a compensated possibility? There are lots of options on the market that I’m entirely overwhelmed .. Any recommendations? Thanks lots!

 18. 66
  Sheri

  I blog often and I seriously appreciate your information.
  Your article has really peaked my interest. I’m going to
  book mark your website and keep checking for new information about once per week.
  I subscribed to your Feed too.

 19. 67
  Eric

  Everything is very open with a really clear description of
  the challenges. It was definitely informative.
  Your site is very useful. Thanks for sharing!

 20. 68
  Florrie

  Great blog right here! Additionally your website loads up fast!
  What web host are you the use of? Can I am getting your associate hyperlink in your
  host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

 21. 70
  Dwayne

  This is the right website for anyone who wants to understand this topic.
  You realize a whole lot its almost tough to argue
  with you (not that I actually would want to…HaHa). You definitely put
  a new spin on a topic which has been written about for many years.

  Excellent stuff, just wonderful!

 22. 72
  Tesha

  Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you so much, However
  I am going through troubles with your RSS.
  I don’t know the reason why I can’t subscribe to it. Is
  there anybody else getting identical RSS problems?
  Anybody who knows the solution can you kindly respond? Thanx!!

 23. 74
  Denice

  Hey there I am so glad I found your website, I really found you by
  mistake, while I was researching on Google for something else, Anyways I am here now and would just like to say cheers for a incredible
  post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but I have bookmarked it
  and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more,
  Please do keep up the great work.

 24. 75
  Kaylee

  Spot on with this write-up, I truly feel this website needs
  a great deal more attention. I’ll probably
  be returning to read more, thanks for the information!

 25. 77
  Katrina

  Thanks for your marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you
  could be a great author.I will remember to bookmark your blog and
  definitely will come back in the future. I want to encourage continue your great job, have a nice day!

 26. 78
  Christine

  Definitely consider that that you stated. Your favorite justification appeared to be at the net the easiest thing to have in mind of.
  I say to you, I certainly get annoyed at the same time as
  folks consider concerns that they just do not understand about.
  You managed to hit the nail upon the top and defined out the entire thing with no need side effect , other folks can take a signal.
  Will probably be again to get more. Thank
  you

 27. 82
  Chelsey

  It’s perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or advice.
  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I wish to read more things about it!

 28. 85
  Julia

  Wow, fantastic blog format! How lengthy have you ever been running a
  blog for? you made running a blog look easy.
  The entire look of your site is great, as smartly as the content material!

 29. 87
  Mark

  Hey! Someone in my Facebook group shared this website with us
  so I came to give it a look. I’m definitely enjoying the information. I’m
  bookmarking and will be tweeting this to my followers!
  Great blog and brilliant design.

 30. 90
  Terrell

  This design is incredible! You most certainly know how to keep a reader amused.

  Between your wit and your videos, I was almost moved to
  start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent
  job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 31. 91
  Genesis

  Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.”
  She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is completely off
  topic but I had to tell someone!

 32. 93
  Heike

  whoah this blog is magnificent i like studying your articles.
  Stay up the great work! You realize, many people are looking around for this info, you can aid them greatly.

 33. 101
  Vera

  Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.

  I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful
  info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 34. 103
  Lin

  Howdy would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m going to start my own blog soon but I’m having a difficult time
  selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most blogs
  and I’m looking for something unique. P.S
  Sorry for getting off-topic but I had to ask!

 35. 106
  Marco

  Excellent blog! Do you have any suggestions for aspiring
  writers? I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.

  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a
  paid option? There are so many options out there that I’m totally confused ..

  Any recommendations? Appreciate it!

 36. 107
  Mitchell

  Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other
  sites? I have a blog based on the same topics you
  discuss and would love to have you share some stories/information. I know my
  readers would value your work. If you are even remotely interested, feel
  free to send me an email.

 37. 108
  Clemmie

  You’re so interesting! I don’t believe I have read something
  like this before. So great to find another person with a few original thoughts on this subject matter.
  Really.. many thanks for starting this up. This website
  is one thing that’s needed on the internet, someone with some originality!

 38. 109
  Deana

  Nice post. I learn something totally new and
  challenging on sites I stumbleupon every day. It’s always exciting to read articles from other writers and practice something from their sites.

 39. 110
  Fredericka

  Generally I don’t read post on blogs, however I wish to say that this write-up very pressured me to check out and do
  it! Your writing style has been amazed me. Thank
  you, quite great article.

 40. 111
  Ervin

  Wow that was strange. I just wrote an very long comment
  but after I clicked submit my comment didn’t appear.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say great
  blog!

 41. 112
  Tracey

  I really love your website.. Excellent colors & theme.
  Did you make this website yourself? Please reply back as I’m hoping to create my
  own blog and would love to learn where you got
  this from or exactly what the theme is named. Many thanks!

 42. 113
  Isabella

  I’m really enjoying the theme/design of your blog.
  Do you ever run into any internet browser compatibility problems?
  A couple of my blog visitors have complained about my website not operating
  correctly in Explorer but looks great in Safari.
  Do you have any ideas to help fix this issue?

 43. 114
  Clemmie

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It
  really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.

 44. 116
  Whitney Wright Pornstar Videos

  Konulu Erotik Filmlerin en doğal en kaliteli şekilde uzun metrajlı filmleri ile birlikte sahne alması adresinde bütün izleyicileri bekliyor ve +18 sex filmlerine
  davet ediyoruz. Sitemizde konulu erotik filmler her
  zaman ki sektör içerisinde bulunan filmlerden çok daha iyi ve çok daha iyi kaliteli yapımlar arasında.

 45. 119
  Januvia for diabetes

  Prandin without a prescription, where to find illegally? Look no further than these top-notch online pharmacies for all
  your diabetes medication needs
  Cheap diabetes medications on the black market, where to order?
  Give me the best deals on diabetes meds online.
  no prescription required!

+ Leave a Comment