Γαλακτικό Οξύ

Estimated read time 3 min read
Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc x 2, MBA, PhDc. Πιστοποιημένος προπονητής αθλημάτων αντοχής (τρεξίματος, κολύμβησης, τριάθλου). Κινητό: 6937170260 & Email: info@triathlonworld.gr
Εισαγωγή

«Για δεκαετίες ο κυριότερος ένοχος της κόπωσης και η Νέμεση για τους αθλητές, ήταν ο εχθρός που ονομάζεται γαλακτικό οξύ. Δυστυχώς για δεκαετίες ήμασταν λάθος.» (Magness, 2014).
Όμως, το ότι η συσσώρεση γαλακτικού οξέος δεν είναι η κυρία αιτία κόπωσης δεν σημαίνει ότι δεν συσχετίζεται η συγκέντρωσή του με την αύξηση της κόπωσης και με βιοχημικούς δείκτες που την προκαλούν.

O Anderson (2013) ανέφερει: «δύο δημοφιλείς μύθοι στο τρέξιμο είναι ότι το κάψιμο που αισθανόμαστε στα πόδια κατά τη διάρκεια του γρήγορου τρεξίματος οφείλεται στη συσσώρεση γαλακτικού οξέος και ότι και ο πόνος που αισθανόμαστε την επόμενη μέρα από μία σκληρή προπόνηση, παράγεται από την ίδια ενοχλητική ουσία». (To κάψιμο είναι πιθανόν ένα προστατευτικός μηχανισμός του νευρικού συστήματος ώστε να προστατευθούν οι μύες από υψηλής ισχύος προσπάθεια και ο καθυστερημένος πόνος είναι μία αντιφλεγμονώδη διαδικασία που συμβαίνει στα μυικά κύτταρα.)

Τί είναι το γαλακτικό οξύ;

Το γαλακτικό οξύ, όπως είναι η εμπορική του ονομασία, είναι το 2-υδρόξυ προπανικό οξύ (CH3-CH (OH)- COOH και είναι το προιόν καταβολισμού (αποικοδόμησης) του γλυκογόνου κατά τη διάρκεια της αναερόβιας γλυκόλυσης.

lacticacid-1024x587
Παράγεται κατά την οξείδωση του πυροσταφυλικού οξέος μέσω της δράσης του ενζύμου της γαλακτικής δευδρογονάσης, το οποίο ελαττώνει το ενεργειακό φράγμα της αντίδρασης. Η συγκέντρωσή του στο αίμα (BLC= Blood Lactate Concentration) εκφράζεται σε mmol/l. (Μούγιος, 1996)

pyruvate-to-lactate

Απλοποιώντας τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι το γαλακτικό οξύ είναι η ουσία που παράγεται κατά τη διάρκεια του αναερόβιου (δηλαδή δεν απαιτείται οξυγόνο) καταβολισμού των υδατανθράκων, ήτι του γλυκογόνου και της γλυκόζης.
Παρότι αυτή η διαδικασία είναι αντιοικονομική σε σχέση με τον αερόβιο μηχανισμό (αποδίδει μόλις 3 ATP έναντι 33), είναι πολύ γρήγορη προσφέροντας στον αθλούμενο σχεδόν διπλάσια ποσότητα ενέργειας στον ίδιο χρόνο. Η μέγιστη ταχύτητα παραγωγής ATP από το γλυκογόνο σε γαλακτικό υπολογίζεται σε 1,4mmol/kg/secs έναντι 0,6mmol/kg/s ΑTP που είναι η ταχύτητα παραγωγής διοξειδίου από γλυκογόνο (Μούγιος, 1996).

Η πιο σύγχρονη αντίληψη για την αναερόβια γλυκόλυση είναι ότι πρόκειται για μία συνεχόμενη διαδικασία – που υφίσταται ακόμα και σε ηρεμία-  και που συσχετίζεται με το ρυθμό μεταβολισμού και όχι απαραίτητα με την διαθεσιμότητα οξυγόνου. (Faude et al. 2009)

glycolysis1

Η συγκέντρωση του γαλακτικού οξέος μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 30 mmol/kg κάτω από πολύ έντονες συνθήκες άσκησης ενώ οι αντίστοιχες τιμές ηρεμίας είναι κοντά στο 1mmol/kg.

Πως επηρεάζει η συγκέντρωση γαλακτικού το pH στο αίμα και στους μύες;

H «διάσπαση» του γαλακτικού οξέος σε γαλακτικό ανιόν και υδρογονιόντα, όπως είναι λογικό ρίχνει το ph από 7,1-7,0 ακόμα και σε 6,3 στους μύες. Έτσι το περιβάλλον από ελαφρώς αλκαλικό γίνεται ελαφρώς όξινο. Οι περισσότερες βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις αλλαγές του pH/της οξύτητας.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι παραπάνω αναφερόμαστε με την συγκέντρωση του γαλακτικού και το pH στους μύες. Εμείς όμως μετράμε τις συγκεντρώσεις γαλακτικού οξέος στο αίμα. Αυτό είναι κατά τη γνώμη αρκετών προπονητών και επιστημόνων το σημαντικότερο πρόβλημα/μειονέκτημα της μεθόδου μέτρησης του γαλακτικού ως μέτρου της έντασης της προπόνησης (όλες οι δείκτες μέτρησης της έντασης της προπόνησης έχουν σημαντικά μειονεκτήματα και περιορισμούς).

Η συγκέντρωση του γαλακτικού οξέος στο αίμα εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες μεταξύ των οποίων και τους εξής  :

 • Την παραγωγή γαλακτικού οξέος στους μύες.
 • Την διάχυση του γαλακτικού οξέος στο αίμα
 • Τον βαθμό οξείδωσης του γαλακτικού οξέος και την απομάκρυνσή του από το αίμα
Οι επιπτώσεις της πτώσης του pH

Όπως αναφέραμε, κατά το στάδιο διάσπασης του γαλακτικού οξέος παράγονται υδρογονιόντα και έτσι γίνεται όξινο το περιβάλλον των μυών.
Η πτώση του pH θα μπορούσε να «σκοτώσει» τους μύες αφού θα μπορούσε να πέσει από το 7,1-7,0 στο 5,6. Όμως ευτυχώς στο σώμα μας υπάρχουν όξινα ανθρακικά ιόντα τα οποία δρουν ως ρυθμιστές της οξύτητας (buffers). Τα όξινα ανθρακικά ιόντα δεσμεύουν υδρογονο-ιόντα και δημιουργούνται μόρια ανθρακικού οξέος, τα οποία στην συνέχεια διασπώνται σε μόρια νερού και διοξειδίου του άνθρακος. Είναι σαφές ότι οι σπρίντερ με την προπόνηση που κάνουν αποκτούν μεγαλύτερη ικανότητα από τους αθλητές αντοχής στην ρύθμιση της οξύτητας.
Πρέπει να σημειώσουμε με την ευκαιρία ότι για αθλήματα μεγάλης έντασης (π.χ. 100 μέτρα κολύμβησης, 400 μέτρα τρεξίματος, 1χλμ pursuit ποδηλασίας), οι αθλητές κατά καιρούς έχουν πειραματιστεί με την χρήση σόδας (όξινο ανθρακικό νάτριο) το οποίο διασπώμενο δίνει όξινα ανθρακικά ιόντα.

Επανερχόμενοι στο θέμα της πτώσης του pH στους μύες, πρέπει να αναφέρουμε τη μείωση της ικανότητας συστολής και παραγωγής ενέργειας σε αυτούς.
Όταν το pH μειώνεται κάτω από 6.9 τότε αναστέλλεται η διαδικασία γλυκόλυσης και η παραγωγή του ATP κατ’ επέκταση.
Έτσι καταλαβαίνουμε ότι σε πολλά αθλήματα η πτώση του PH είναι κύριος περιοριστικός παράγοντας της δυνατότητας παραγωγής έργου.
Το ίδιο συμβαίνει και όταν κάνουμε ένα εργομετρικό τεστ και σταματάμε λόγω κόπωσης. Όταν ο υπεύθυνος του εργαστηρίου μας μετρήσει στο τέλος του τεστ την συγκέντρωση του γαλακτικού οξέος στο αίμα αυτή μπορεί να είναι από 8-9 έως και 20+ mmol/ l.

f3-large-11

Οι επιπτώσεις της αύξησης των συγκεντρώσεων γαλακτικού οξέος στο αίμα και στους μύες

Εκείνο που μας ενδιαφέρει πρακτικά είναι τι επιπτώσεις έχει η μεγάλη συγκέντρωση γαλακτικού οξέος στους μύες και η πτώση του pH  στην αθλητική απόδοση των αθλητών αντοχής.
Όταν ξεκινήσουμε πολύ δυνατά στον αγώνα, αυτό το χρεωνόμαστε και στο υπόλοιπο, καθώς χρειάζεται χρόνος για να επανέλθει το pH στις φυσιολογικές του τιμές, π.χ. ακόμα και 20-30 λεπτά μπορεί να απαιτούνται για να αλκαλοποιηθεί  πλήρως το αίμα και το περιβάλλον στους μύες.

Γαλακτικό κατώφλι: Τί είναι;

«Τα τελευταία 50 χρόνια η καμπύλη του γαλακτικού οξέος και τα επονομαζόμενα «γαλακτικά κατώφλια» έχουν γίνει πολύ σημαντικά στοιχεία στην διάγνωση της απόδοσης στις δραστηριότητες αντοχής». (Faude, 2009). Για την παραγωγή της καμπύλης γαλακτικού οξέος χρησιμοποιείται ένα βαθμωτό τεστ.

lactate-curve1

Εάν τυχόν θέλουμε  να χρησιμοποιούμε  τον όρο  «γαλακτικό κατώφλι» το βασικό ερώτημα είναι πως το ορίζουμε. Υπάρχουν πολλοί ορισμοί, όμως εμείς θα δώσουμε έναν πολύ απλό: τo προπονητικό φορτίο/έργο όπου η παραγωγή γαλακτικού είναι σε ισορροπία με την κατανάλωσή του. Πάνω από αυτό το κατώφλι ενώ το προπονητικό φορτίο παραμένει σταθερό η συγκέντρωση του γαλακτικού αυξάνεται.
Άλλοι ερευνητές ορίζουν ως γαλακτικό κατώφλι το φορτίο στο οποίο η συγκέντρωση γαλακτικού ανεβαίνει κατά 1mmol/l από τη γραμμή βάσης (γαλακτικό κατώφλι LT1).

Τελειώνοντας με τους ορισμούς, πρέπει να αναφέρουμε το OBLA (onset of blood lactate accumulation) το οποίο ορίζεται ως το φορτίο στο οποίο η συγκέντρωση γαλακτικού στο αίμα ξεπερνά κάποια συγκεκριμένη τιμή, συνήθως τα 4mmol/l (LT4). Αυτό έχει δυστυχώς επικρατήσει και η μεγάλη πλειοψηφία των αθλητών πιστεύει ότι το γαλακτικό κατώφλι είναι για όλους τους αθλητές στα 4mmol/ l γαλακτικού(LT4).

Οι Faude et al. (2009) αναφέρουν ότι έχουν εντοπίσει 25 διαφορετικές έννοιες του γαλακτικού κατωφλιού, κάτι που δεικνύει πόσο δύσκολο  είναι να υπάρχει κοινή συνενόηση μεταξύ προπονητών, αθλητών και επιστημόνων πάνω στο ζήτημα.
Αρκετοί ερευνητές έχουν εντοπίσει, ανεξάρτητα ο καθένας από αυτούς, δύο σημεία στα οποία η καμπύλη του γαλακτικού οξέος, όπως αυτή προκύπτει από ένα βαθμωτό τεστ, έχει δύο σημεία ασυνέχειας, τα οποία ορίζονται ως LT1 & LT2.

lt1-lt21

Πόση ώρα μπορεί κάποιος να ασκηθεί στο γαλακτικό κατώφλι (LT2);

Ένας μέτρια προπονημένος αθλητής μπορεί να κρατήσει την ένταση του φορτίου για 20 λεπτά ενώ ένας επαγγελματίας- κορυφαίος αθλητής μπορεί να κρατήσει αυτή την ένταση φορτίου ακόμα και 2 ώρες.

Maximal Lactate Steady State

Σε συνέχεια του παραπάνω και εναλλακτικά ως ορισμό, μπορούμε να πούμε ότι το γαλακτικό κατώφλι είναι το υψηλότερο σημείο/υψηλότερη ένταση προπόνησης, όπου μπορούμε να προπονούμαστε σταθερά -για ένα συγκεκριμένο διάστημα, το οποίο ορίζεται διαφορετικά από ερευνητές και προπονητές- δίχως να αυξάνεται η συγκέντρωση του γαλακτικού οξέος.

Με αυτό όμως τον ορισμό έχουμε εισαγάγει μία νέα έννοια που είναι περισσότερο αποδεκτή από έννοιες όπως το αναερόβιο ή το γαλακτικό κατώφλι και αυτή είναι η έννοια του MLSS (= Maximal lactate steady state = το σημείο όπου έχουμε την μέγιστη σταθερή συγκέντρωση γαλακτικού στο αίμα και το μέγιστο φορτίο/ισχύ που μπορεί να διατηρηθεί χωρίς τη συσσώρευση γαλακτικού). Καθώς είναι σαφές ότι η διάρκεια του MLSS πρέπει να οριστεί διαφορετικά δεν θα έχουμε μέτρο σύγκρισης, πρέπει να πούμε ότι ορισμένοι ερευνητές ορίζουν την διάρκεια ως 30′ όταν μιλούν για MLSS I, 20′ όταν μιλούν για MLSS II. (Beneke, 2003)
Με δεδομένο τα Τ30 & T20 τεστ που έχουν υιοθετήσει αρκετοί προπονητές, είναι χρήσιμο να χρησιμοποιούμε ως διάρκεια τα 30′ ή τα 20’. Εκεί είναι που έχουμε μάθει να προπονούμαστε με στόχο να ανεβάσουμε σε υψηλότερη τιμή ταχύτητας/ισχύος αυτό το κατώφλι.

Επίσης στόχος μας είναι μπορέσουμε να ανεβάσουμε  το κατώφλι σε υψηλότερη τιμή ποσοστού της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (%VO2max) καθώς και να μπορέσουμε να αυξήσουμε τη διάρκεια άσκησης σε αυτή την ένταση του προπονητικού φορτίου.
Αρκετοί προπονητές πιστεύουν ότι για να “υπερφορτώσουν” το αερόβιο σύστημα παραγωγής ενέργειας και να μεγιστοποιήσουν τις αερόβιες προσαρμογές του αθλητή, οφείλουν να προπονούνται σε αυτή την ένταση. Όντως, αθλητές που δαπανούν ώρες προπόνησης στο MLSS (maximal lactate steady state) έχουν καταφέρει να βελτιώσουν σημαντικά στις αθλητικές τους επιδόσεις στα αγωνίσματα αντοχής.

Συνεπώς, πρέπει να υπολογίζουμε το κατώφλι μας με μετρήσεις γαλακτικού οξέος, καθώς αυτή ίσως είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για τον προσδιορισμό της έντασης όπου μπορούμε να έχουμε υπερφόρτωση του αερόβιου συστήματος. Σε επόμενο άρθρο θα συγκρίνουμε την προπόνηση στο MLSS με την προπόνηση στη Vo2max.

500px-lactatemlss

Δειγματοληψία

Ο τρόπος που διαξάγεται η δειγματολοψία του γαλακτικού οξέος από το αίμα επηρρεάζει τις τιμές. Δείγματα που λαμβάνονται από διαφορετικά σημεία (π.χ. αρτηριακό, φλεβικό, τριχοειδές), δίνουν και διαφορετικές τιμές. Οπότε τιμές γαλακτικού και τιμές γαλακτικού κατωφλιού από διαφορετικά σημεία, δεν συγκρίνονται εκτός και εάν γίνει κάποια διόρθωση.

lactato-my-bike1

Ανάλυση Δειγμάτων Αίματος για προσδιορισμό της συγκέντρωσης του γαλακτικού οξέος

H μέτρηση της συγκέντρωσης του γαλακτικού οξέος, έγινε μία μέτρηση ρουτίνας όταν αναπτύχθηκε η ενζυματική μέθοδος της μέτρησης των συγκεντρώσεων γαλακτικού από τριχοειδή δείγματα αίματος (Faude at al. 2009).
Από τότε έχουν αναπτυχθεί αξιόπιστες μέθοδοι χημικής ανάλυσης, είναι όμως απαραίτητο να υπάρχει προσοχή όταν προσπαθούμε να συγκρίνουμε δείγματα που έχουν μετρηθεί με διαφορές μεθόδους (White et al.2009)
Επίσης, οι διαφορετικοί φορητοί μετρητές (διαφορετικές κατασκευαστικές εταιρείες) δίνουν και διαφορετικές τιμές (Rachel et al.,2009) παρότι οι διάφορες μέθοδοι και εξοπλισμός διατηρούν αξιοπιστία (Hart et al.2013)

biosen-main-image1

Περιβαλλοντικές Συνθήκες & MLSS

Oι De Barros et al. (2011) σε σχετική έρευνα βρήκαν ότι το φορτίο στους 22 βαθμούς κελσίου ήταν σημαντικό πιο υψηλό από ότι στους 40 βαθμούς κελσίου. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι οι περιβαλλαντικές συνθήκες μπορεί να επηρεάσουν τον προσδιορισμό του MLSS καθώς και του VT.

Τρόποι Αύξησης της ταχύτητας και διάρκειας στο γαλακτικό κατώφλι.

«Αρκετές προπονητικές μελέτες έχουν αναφέρει μία σημαντική αύξηση στο γαλακτικό κατώφλι των δρομέων μεγάλων αποστάσεων ως συνέπεια της προπόνησης σε ταχύτητες μεγαλύτερες από αυτής της ταχύτητας στο γαλακτικό κατώφλι, παρότι αυτές οι μελέτες δεν έχουν συνέπεια». (Midgley et al, 2007)

Ο Magness (2013) προτείνει μεταξύ άλλων τα εξής προοδευτικά βήματα για την βελτίωση του Γαλακτικού Κατωφλιού:

 1. Χιλιόμετρα βάσης
 2. Συνεχόμενη προπόνηση στο ρυθμό μαραθωνίου.
 3. Ξεκινήστε με 15’ στον αγωνιστικό ρυθμο μίας ώρας και σταδιακά αυξήστε τον χρόνο σε αυτή την ταχύτητα φτάνοντας μέχρι και τα 35-40’. Μπορεί να γίνει και με τη μορφή interval π.χ. με επαναλήψεις 15′-10′-5’ με χρονική ξεκούραση 2 λεπτών ενδιάμεσα.
 4. Κάντε την προπόνηση σε ανηφόρα ή σε διαδρομή με ανηφορο- κατηφόρες, χρησιμοποιώντας την αίσθησή σας για έλεγχο της έντασης. Μπορεί να γίνει και σε διάδρομο τρεξίματος
 5. Τρέξιμο σε ταχύτητα λίγο μεγαλύτερη του γαλακτικού κατωφλιού με μορφή interval.

Κάντε τις εξής προπονήσεις:

 • προπονήσεις μεσαίας διάρκειας στο ρυθμό των 10χλμ.
 • επαναλήψεις μεγάλης διάρκειας σε  ρυθμό ελαφρώς πιο αργό από τον  αγωνιστικό ρυθμό των 5χλμ, π.χ. 4 Χ 1600 @ 3’ξεκούραση
 • επαναλήψεις μεσαίας διάρκειας στο ρυθμό των 3χλμ, π.χ. 3 σετ από 4Χ 400 @3km pace @ 45″ ξεκούραση μεταξύ κάθε επανάληψης και 4′ μεταξύ των επαναλήψεων.

 

Συντομεύσεις- Επεξηγήσεις όρων

«Ενα πρόβλημα στην καταννόηση και επεξήγηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, σχετικά με την ασυνέχεια στην ανταπόκριση του γαλακτικού του αίματος στην άσκηση, είναι η πληθώρα των όρων που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν παρόμοια φαινόμενα. Η περίπτωση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη, καθώς αρκετοί ερευνητές έχουν χρησιμοποιήσει τον ίδιο όρο αλλά για να περιγράψουν ένα διαφορετικό φαινόμενο». (AIS, 2013)

Είναι χρήσιμο να επαξηγήσουμε τους όρους:

BLC– Blood Lactate Concentration- Συγκέντρωση γαλακτικού στο αίμα

OBLA- Onset of blood lactate accumulation – Έναρξη της συσσώρευσης γαλακτικού στο αίμα

MLSS– Maximum Lactate Steady State- Μέγιστη Ένταση Σταθερής Συγκέντρωση Γαλακτικού Οξέος

LT1- Lactate Threshold 1- H πιο χαμηλή ένταση άσκησης πέρα από την οποία ξεκινάει μία αύξηση στην συγκέντρωση γαλακτικού οξέος στο αίμα, πέρα από τη συγκέντρωση ηρεμίας. Από αρκετούς ορίζεται ως το σημείο στο οποίο η συγκέντρωση γαλακτικού οξέος αυξάνεται κατά 1mmol/l από τα επίπεδα ηρεμίας.

LT2– Lactate Threshold 2 –Είναι η ένταση στην οποία έχουμε μία πολύ έντονη αύξηση της συγκέντρωσης του γαλακτικού οξέος.

LTfix– Fixed Blood Lactate Threshold – Ενταση άσκησης σε συγκεκριμένη τιμή γαλακτικού οξέος.

LT4- Ενταση άσκησης σε 4 mmol/l γαλακτικού οξέος.

Pth= Power at threshold= Ισχύς στο γαλακτικό κατώφλι

vΔ50= H ταχύτητα ενδιάμεσα της ταχύτητας στο γαλακτικό κατώφλι και της ταχύτητας στη μέγιστη πρόσληψη

vLT= velocity at Lactate Threshold- Ταχύτητα στο γαλακτικό κατώφλι

VMLSS= velocity at Maximum Lactate Steady State – Ταχύτητα @ MLSS

vOBLA = velocity @ OBLA

VT= Ventilatory Threshold= Αναπνευστικό Κατώφλι

SubvLT= Ταχύτητες μικρότερες από την ταχύτητα στο γαλακτικό κατώφλι

Supra– vLT= Υψηλότερες ταχύτητες από την ταχύτητα στο γαλακτικό κατώφλι

Βιβλιογραφία

Μούγιος Β. Βιοχημεία της Ασκησης.1996

Anderson O. Running Science. 2013.Human Kinetics

AIS -Australian Institute of Sports. Physiological Tests for Elite Athletes.2013. Human Kinetics.

Beneke R, Leihauser R.M. & Ochentel. Blood lactate in Exercise Testing and Training. 2011. International Journal of Sports Physiology and Performance, 6, 8-24

Beneke R. Methodological aspects of maximal lactate steady state-implications for performance state. European Journal of Applied Physiology. 2003. 89:95-99

Beneke R. Maximal lactate steady state concentration (MLSS): experimental and modelling approaches. European Journal Physiology. 2003. 88:361-369

Cairns Simeon P. Lactic Acid and Exercise Performance. Culprit or Friend. Sports Medicine 2006; 36 (4);279-291

De Barros CL, Mendes TT, Mortimer LACF, Simoes HG, Prado LS, Wisloff U. Maximal Lactate Steady State is altered in the Heat.2011. International Journal of Sports Medecine.

Faude O, Kindermann W, Meyer T. Lactate Thresholds. How Valid are they? Sports Medicine 2009;39(6) 469-490

Hart S, Drevets K, Alford M, et al. A method-comparison study regarding the validity and reliability of the Lactate Plus analyzer .BMJ Open;3:e001899. doi:10.1136/bmjopen-2012-001899

Magness S, The Science of Running. 2014. Origin Press

Midgley A, McNaughton LR, Jones A.M. Training to enhance the physiological determinants of long distance running performance. 2007. Sports Medicine; 37(10).857-880.

Seiler S &  Tonnessen E. Intervals, Thresholds and Long Distance: The role of Intensity and Duration in Endurance Training.2009. Sportscience 13, 32-53

White R. et al. Determination of Blood Lactate Concentration: Reliability and Validity of a Lactate Oxidase-Based. International Journal of Sports Science

You May Also Like

More From Author

1,021Comments

Add yours
 1. 1
  Stephanie

  After going over a few of the articles on your web page, I
  honestly appreciate your technique of blogging. I saved as a
  favorite it to my bookmark webpage list and will be
  checking back in the near future. Please check out my website
  too and tell me how you feel.

 2. 2
  Ramona

  Hello! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
  My website looks weird when viewing from my
  iphone4. I’m trying to find a theme or plugin that
  might be able to resolve this issue. If you have
  any recommendations, please share. Thank you!

 3. 4
  Marti

  I’ll immediately grasp your rss feed as I can not find
  your email subscription hyperlink or newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly allow me know so that I could subscribe.
  Thanks.

  my web blog; Marti

 4. 10
  Cinagra Rx

  Having read this I believed it was very enlightening.
  I appreciate you spending some time and energy to put this article
  together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and commenting.
  But so what, it was still worth it!

  Here is my page; Cinagra Rx

 5. 12
  clubriders.men

  Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative.
  I am gonna watch out for brussels. I?ll appreciate if you continue this in future.
  Numerous people will be benefited from your writing.
  Cheers!

  my website clubriders.men

 6. 15
  FastAction Keto

  I’ve been surfing online more than 4 hours today, yet I never found
  any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me.
  Personally, if all website owners and bloggers made good content as you
  did, the internet will be a lot more useful than ever before.

  Stop by my website; FastAction Keto

 7. 18
  http://www.lubertsi.net

  hello there and thank you for your information – I have definitely picked up something new from right
  here. I did however expertise a few technical points using this website, as I experienced to reload the web site many times
  previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK?
  Not that I am complaining, but slow loading instances
  times will sometimes affect your placement in google and could
  damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my email and could look out for much more of
  your respective intriguing content. Ensure that you update this again soon..

  Feel free to surf to my web-site … http://www.lubertsi.net

 8. 20
  TechPro Wifi

  Greate pieces. Keep posting such kind of info on your page.
  Im really impressed by it.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hey there,
  You have performed a fantastic job. I will definitely digg it and for my part recommend to my friends.

  I’m confident they’ll be benefited from this web site.

  Also visit my blog: TechPro Wifi

 9. 26
  Darwin

  When someone writes an article he/she retains the
  plan of a user in his/her brain that how a user can know it.
  So that’s why this post is perfect. Thanks!

 10. 31
  Gentille Derma Cream

  I am commenting to let you understand of the wonderful experience my wife’s
  daughter had going through your blog. She discovered many details, with the
  inclusion of what it’s like to possess an awesome
  helping spirit to let a number of people easily fully
  grasp specified multifaceted subject matter. You really exceeded
  readers’ expectations. I appreciate you for distributing these essential, trustworthy, educational and in addition fun tips
  on your topic to Sandra.

  Here is my homepage; Gentille Derma Cream

 11. 38
  Niagara XL Review

  It’s the best time to make some plans for the future and
  it’s time to be happy. I’ve read this post and
  if I could I wish to suggest you few interesting things or advice.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I wish to read even more things about it!

  Feel free to visit my website – Niagara XL Review

 12. 39
  Mega Arise

  Hello there, just became aware of your blog through Google,
  and found that it is truly informative. I’m going to watch out for brussels.

  I will appreciate if you continue this in future.
  Lots of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

  Also visit my site – Mega Arise

 13. 41
  Alethea

  I would like to thank you for the efforts you have put in writing this site.
  I am hoping the same high-grade website post from you in the upcoming also.
  Actually your creative writing abilities has inspired me to
  get my own site now. Really the blogging is spreading its
  wings rapidly. Your write up is a great example of
  it.

  Here is my homepage: Alethea

 14. 44
  Vita Silk Lux Serum

  Does your site have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to
  shoot you an e-mail. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing.

  Either way, great website and I look forward to seeing it grow
  over time.

  Check out my site Vita Silk Lux Serum

 15. 47
  FlexoBliss

  Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some
  research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more
  clear from this post. I am very glad to see such wonderful information being shared freely out there.

  my homepage; FlexoBliss

 16. 53
  TruVita CBD

  Hello there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading your posts.

  Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics?

  Thank you so much!

  Also visit my website: TruVita CBD

 17. 58
  InstaFrost Portable AC

  I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this
  blog. I’m hoping the same high-grade blog post from
  you in the upcoming as well. Actually your creative
  writing skills has encouraged me to get my own blog
  now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a
  good example of it.

  Also visit my web blog InstaFrost Portable AC

 18. 67
  Kodo Detox Patches Review

  Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the web
  the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get
  annoyed while people consider worries that they just
  don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole
  thing without having side-effects , people could take a
  signal. Will probably be back to get more. Thanks

  Here is my homepage; Kodo Detox Patches Review

 19. 79
  Uslim X Keto

  After I initially commented I seem to have clicked the -Notify me
  when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get 4 emails with
  the same comment. Is there a way you can remove me
  from that service? Appreciate it!

  Also visit my blog :: Uslim X Keto

 20. 88
  yunke029.com

  I blog frequently and I really appreciate your content. This article has really peaked my interest.
  I’m going to bookmark your website and keep checking for new
  information about once per week. I subscribed to your Feed as well.

  Also visit my website :: yunke029.com

 21. 94
  Kodo Detox

  Great post. I used to be checking continuously this
  weblog and I am inspired! Very helpful info specially the remaining section :
  ) I maintain such info a lot. I was looking for this certain info for a long time.
  Thank you and good luck.

  My web site … Kodo Detox

 22. 95
  Elite Burn Keto Reviews

  I don’t know if it’s just me or if everyone else encountering problems with your website.
  It appears as if some of the written text within your content are running off the screen. Can someone else please
  comment and let me know if this is happening
  to them as well? This may be a issue with my web browser because
  I’ve had this happen before. Kudos

  Have a look at my homepage; Elite Burn Keto Reviews

 23. 102
  Keto Charge Review

  Thanks for your marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you happen to be a great author.
  I will be sure to bookmark your blog and will
  come back at some point. I want to encourage you to definitely continue your great job,
  have a nice evening!

  Also visit my site: Keto Charge Review

 24. 105
  Muama Translator Review

  Hmm it seems like your site ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up
  what I had written and say, I’m thoroughly enjoying
  your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to everything.
  Do you have any suggestions for beginner blog writers? I’d definitely appreciate it.

  my page: Muama Translator Review

 25. 108
  Dick Fuel XXX

  Great – I should certainly pronounce, impressed with your site.
  I had no trouble navigating through all the tabs as well as related
  info ended up being truly easy to do to access.
  I recently found what I hoped for before you know it in the least.
  Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme
  . a tones way for your customer to communicate. Nice task.

  Also visit my blog post – Dick Fuel XXX

 26. 112
  Divine Dynamic Keto Pills

  We would like to thank you yet again for the stunning ideas you offered
  Jeremy when preparing her own post-graduate research as well as,
  most importantly, for providing every one of the ideas within a blog post.
  Provided we had known of your website a year ago, we might have been rescued from the needless measures we
  were taking. Thank you very much.

  Feel free to surf to my blog post … Divine Dynamic Keto Pills

 27. 116
  Divine Dynamic Keto Pills

  I’m amazed, I have to admit. Seldom do I encounter a blog that’s equally educative and entertaining, and without a doubt, you’ve hit the
  nail on the head. The issue is an issue that not enough folks are speaking intelligently about.
  Now i’m very happy I stumbled across this in my search for something concerning this.

  Feel free to visit my page; Divine Dynamic Keto Pills

 28. 121
  Profit Edge App Reviews

  I have been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog
  posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website.
  Reading this info So i’m happy to show that I’ve a very good uncanny feeling I discovered exactly what
  I needed. I most undoubtedly will make sure to do
  not forget this site and provides it a look regularly.

  my web page … Profit Edge App Reviews

 29. 122
  Lithederm Review

  I have been surfing online more than 2 hours today, yet I never found any interesting article like yours.

  It is pretty worth enough for me. Personally, if all site
  owners and bloggers made good content as you did, the web
  will be a lot more useful than ever before.

  my web blog Lithederm Review

 30. 123
  Patsy

  Hiya very cool web site!! Guy .. Excellent .. Amazing ..
  I’ll bookmark your site and take the feeds additionally?
  I’m satisfied to find so many helpful information right
  here within the publish, we want work out extra techniques
  in this regard, thank you for sharing. . . . . .

  Also visit my webpage … Patsy

 31. 124
  Xoth Keto BHB Reviews

  I wanted to check up and allow you to know how really I loved discovering this blog today.
  We would consider it a real honor to work at my business office and be able to utilize the tips discussed on your
  site and also engage in visitors’ Xoth Keto BHB Reviews
  like this. Should a position regarding guest writer become on offer at your end, you should let me
  know.

 32. 128
  Natural Alpha XL Reviews

  I enjoy you because of all your valuable effort on this blog.
  Kate really likes setting aside time for investigations and it’s obvious
  why. Almost all learn all about the compelling form you convey useful tips via the website and as
  well as encourage contribution from website visitors on the issue then our favorite
  daughter is now learning a lot of things. Take pleasure in the rest of the new year.
  You are always conducting a powerful job.

  My web-site Natural Alpha XL Reviews

 33. 130
  idn play poker 88

  I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be
  delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly
  the same nearly very often inside case you shield this hike.

 34. 135
  Leafy CBD

  My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several websites
  for about a year and am anxious about switching to another platform.
  I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all
  my wordpress content into it? Any kind of help would be
  greatly appreciated!

  Feel free to surf to my web-site … Leafy CBD

 35. 136
  pansionat.com.ru

  Hi fantastic blog! Does running a blog such as this take a great deal of work?
  I have very little knowledge of programming however I was hoping to start my own blog soon. Anyway, if you have any recommendations or techniques for new blog owners please share.
  I understand this is off topic nevertheless I just wanted to ask.
  Thanks a lot!

  Here is my website; pansionat.com.ru

 36. 139
  Phincat Review

  A person essentially assist to make seriously
  articles I might state. This is the very first time I frequented your website
  page and up to now? I surprised with the analysis you
  made to create this particular put up amazing. Fantastic activity!

  Feel free to surf to my web-site: Phincat Review

 37. 140
  Rhino Spark Male Enhancement Pills

  I am also writing to let you be aware of what a notable experience my cousin’s daughter
  gained checking your blog. She even learned lots of
  issues, which included what it’s like to have an ideal teaching nature to have many others
  smoothly fully understand a variety of multifaceted subject matter.
  You really exceeded people’s expectations. Thanks for presenting those
  valuable, trustworthy, educational and in addition fun guidance on the topic to
  Mary.

  Here is my homepage – Rhino Spark Male Enhancement Pills

 38. 148
  download Joker123 Slot

  Pretty section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your
  blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds
  and even I achievement you access consistently fast.

 39. 149
  Vinyasa Organics

  I really love your site.. Very nice colors & theme. Did you build this amazing site
  yourself? Please reply back as I’m planning to create my own personal website and
  would like to learn where you got this from or exactly what
  the theme is called. Cheers!

  My site; Vinyasa Organics

 40. 170
  Keto Max XR Pills

  Thank you for your blog post. Thomas and I have been saving for
  just a new guide on this issue and your short article has made
  people like us to save the money. Your thoughts really solved all our
  queries. In fact, over what we had recognized in advance of
  the time we discovered your great blog. I no longer nurture
  doubts plus a troubled mind because you have actually attended to each of our needs here.
  Thanks

  My homepage – Keto Max XR Pills

 41. 183
  Infinity CBD Reviews

  I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this web site.
  I’m hoping the same high-grade blog post from you in the
  upcoming as well. In fact your creative writing skills has encouraged me to
  get my own website now. Really the blogging is spreading its wings quickly.
  Your write up is a good example of it.

  Also visit my web site :: Infinity CBD Reviews

 42. 185
  https://polywebhost.com/forum/viewtopic.php?id=123586

  Great – I should definitely pronounce, impressed with your
  web site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related
  info ended up being truly simple to do to access.
  I recently found what I hoped for before you know
  it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something,
  web site theme . a tones way for your customer to
  communicate. Excellent task.

  Feel free to surf to my webpage https://polywebhost.com/forum/viewtopic.php?id=123586

 43. 190
  Total Keto 365 Reviews

  Good – I should certainly pronounce, impressed with your website.
  I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended
  up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all.
  Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme .
  a tones way for your customer to communicate. Nice task.

  Feel free to visit my page; Total Keto 365 Reviews

 44. 191
  Slim Tactics Keto Ingredients

  I rarely drop remarks, however after browsing through a few of the
  remarks on this page Γαλακτικό Οξύ –
  Cyclingworld.gr. I do have a few questions for you if it’s allright.
  Could it be just me or does it look like like a few of the responses look
  like they are left by brain dead visitors? 😛 And, if you are writing at additional sites, I’d like
  to keep up with anything new you have to post.
  Could you list of every one of your social sites like your linkedin profile,
  Facebook page or twitter feed?

  Feel free to surf to my web-site … Slim Tactics Keto Ingredients

 45. 198
  Maxatin

  Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you, However
  I am going through problems with your RSS. I don’t know why I
  am unable to join it. Is there anyone else getting similar RSS issues?
  Anyone who knows the answer will you kindly respond?
  Thanks!!

  Here is my blog post :: Maxatin

 46. 216
  term treatment

  Does your blog have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d
  like to shoot you an email. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great website and I look forward to seeing it
  grow over time.

  Here is my homepage term treatment

 47. 225
  forum.canerildes.com

  I don’t leave a ton of comments, however I read a lot of comments on Γαλακτικό Οξύ –
  Cyclingworld.gr. I do have 2 questions for you if you don’t mind.
  Could it be just me or does it look like like a few of
  the comments appear as if they are written by brain dead individuals?
  😛 And, if you are writing on additional sites, I would like to follow you.
  Could you post a list of the complete urls of your shared pages like your Facebook page, twitter
  feed, or linkedin profile?

  Here is my webpage :: forum.canerildes.com

 48. 229
  drug use

  I would like to show some appreciation to this writer just
  for bailing me out of this scenario. Right after exploring through the
  world-wide-web and seeing concepts which were not
  powerful, I assumed my entire life was over.

  Living minus the strategies to the difficulties you’ve solved as a result of your entire short article is a crucial case,
  and the kind which may have in a wrong way affected my career
  if I had not discovered the website. Your main natural talent and kindness
  in maneuvering every aspect was crucial. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t come upon such a stuff
  like this. I’m able to at this point relish my future.
  Thank you so much for the skilled and sensible help.
  I won’t be reluctant to recommend your web page to anybody who needs and
  wants direction about this matter.

  Feel free to visit my web-site; drug use

 49. 231
  python

  Hi there! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good
  gains. If you know off any please share. Thank you!

 50. 232
  summer skin care tips

  Oh my goodness! Impressive article dude! Many thanks, However I am going through
  difficulties with your RSS. I don’t know why I am unable to subscribe to it.
  Is there anybody else having identical RSS problems?
  Anyone who knows the solution will you kindly respond?

  Thanx!!

  Feel free to surf to my web page – summer skin care tips

 51. 237
  crash diet

  May I simply just say what a comfort to find a person that truly understands what
  they’re discussing over the internet. You actually understand how
  to bring a problem to light and make it important.
  More and more people really need to check this out and understand this side of
  your story. I can’t believe you’re not more popular because you
  certainly possess the gift.

  My webpage; crash diet

 52. 242
  testosterone levels

  Howdy just wanted to give you a quick heads up. The
  words in your post seem to be running off the screen in Opera.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I thought
  I’d post to let you know. The design look great though! Hope
  you get the issue solved soon. Cheers

  Check out my page … testosterone levels

 53. 249
  anti aging skin care

  I don’t know if it’s just me or if everyone else experiencing problems with
  your website. It appears as if some of the written text in your
  posts are running off the screen. Can someone else please
  provide feedback and let me know if this is happening to
  them too? This could be a problem with my browser because I’ve had this happen previously.
  Thanks

  My homepage; anti aging skin care

 54. 253
  carb days

  I cherished up to you will obtain performed proper here.
  The comic strip is attractive, your authored material stylish.
  however, you command get got an shakiness over that you want be delivering the following.

  sick for sure come more formerly once more as precisely the similar
  nearly a lot often inside of case you defend this hike.

  Have a look at my web blog: carb days

 55. 255
  lose weight

  Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate!
  He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him.

  Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

  Also visit my web site lose weight

 56. 260
  calendula oil

  Thanks for the marvelous posting! I truly enjoyed reading
  it, you may be a great author.I will always bookmark your blog and will eventually
  come back later on. I want to encourage continue your great writing, have a nice evening!

  Also visit my page :: calendula oil

 57. 266
  here

  Hi this is kinda of off topic but I was wanting to
  know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice from
  someone with experience. Any help would be greatly
  appreciated!

 58. 268
  https://franchise-business-forum.ru/

  What i don’t understood is in reality how you are now not actually much more
  neatly-appreciated than you may be right now.
  You’re very intelligent. You know therefore considerably with regards to this
  subject, made me in my view believe it from a
  lot of varied angles. Its like women and men are not fascinated except it is one thing to do
  with Lady gaga! Your individual stuffs great. At all times take care of it up!

  Stop by my web blog :: https://franchise-business-forum.ru/

 59. 273
  omega 3 rich foods

  I comment when I especially enjoy a article on a site or
  I have something to valuable to contribute to the discussion. It’s a result of the sincerness displayed in the article I read.
  And on this article Γαλακτικό Οξύ – Cyclingworld.gr.
  I was excited enough to post a thought 🙂 I actually do have a
  few questions for you if it’s okay. Could it be simply me or does it appear like a few of these comments come across
  like left by brain dead folks? 😛 And, if you are posting at other
  social sites, I’d like to follow everything new you have to
  post. Would you make a list every one of your
  community pages like your linkedin profile, Facebook page or
  twitter feed?

  Also visit my website: omega 3 rich foods

 60. 290
  http://www.aniene.net/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=ElkingtonMarty

  Wow, marvelous blog structure! How lengthy have you ever
  been blogging for? you make running a blog look easy.
  The whole look of your website is fantastic, as well as the content![X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I just could not go
  away your website before suggesting that I really enjoyed the standard info a person supply to your guests?
  Is gonna be again regularly in order to inspect new posts.

  My web page http://www.aniene.net/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=ElkingtonMarty

 61. 294
  hair loss

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I
  could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite
  some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading
  your blog and I look forward to your new updates.

  Also visit my web blog; hair loss

 62. 297
  hemp seed contains

  Appreciating the hard work you put into your website and detailed information you present.
  It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed information. Fantastic read!
  I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

  Also visit my site – hemp seed contains

 63. 303
  www.fles.hlc.edu.tw

  We wish to thank you once again for the wonderful
  ideas you gave Janet when preparing a post-graduate research in addition to, most
  importantly, with regard to providing all the ideas within a blog post.
  In case we had been aware of your web site a year ago, i’d have been kept from the
  nonessential measures we were having to take. Thanks
  to you.

  my blog :: http://www.fles.hlc.edu.tw

 64. 330
  163.30.42.16

  This design is spectacular! You certainly know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved
  to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.

  I really enjoyed what you had to say, and more than that,
  how you presented it. Too cool!

  my web site – 163.30.42.16

 65. 334
  medical cannabis

  I absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be just what I’m looking
  for. Does one offer guest writers to write content for you personally?
  I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on most of the subjects you
  write regarding here. Again, awesome weblog!

  Also visit my webpage :: medical cannabis

 66. 336
  Mattie

  Fantastic beat ! I would like to apprentice even as you amend your site,
  how can i subscribe for a weblog web site? The account helped me a appropriate deal.
  I have been a little bit acquainted of this your broadcast
  offered shiny clear concept

  Here is my web page; Mattie

 67. 346
  hemorrhoid pain

  This design is steller! You certainly know how to keep a reader entertained.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog
  (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really loved what you had to say,
  and more than that, how you presented it. Too cool!

  Also visit my web blog … hemorrhoid pain

 68. 358
  eat protein

  It is the best time to make some plans for
  the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if
  I could I want to suggest you some interesting things or tips.
  Maybe you could write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

  Also visit my blog :: eat protein

 69. 361
  healthy eating diet plan

  My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on numerous websites
  for about a year and am concerned about switching to another platform.
  I have heard good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be greatly appreciated!

  Here is my website – healthy eating diet plan

 70. 369
  skinny guys

  Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend
  your website, how could i subscribe for a blog web site?
  The account aided me a acceptable deal. I had been a
  little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

  my homepage – skinny guys

 71. 372
  hemp seeds

  Have you ever considered creating an ebook or guest authoring
  on other sites? I have a blog based upon on the same topics you discuss and
  would love to have you share some stories/information. I know my
  viewers would appreciate your work. If you’re even remotely interested, feel free to
  send me an email.

  Look into my web-site :: hemp seeds

 72. 373
  keto diet

  Hi there, just became aware of your blog through Google, and found
  that it’s truly informative. I am gonna watch out for
  brussels. I?ll be grateful if you continue this in future. Lots of people will be
  benefited from your writing. Cheers!

  Also visit my web-site :: keto diet

 73. 377
  build muscle

  I still can not quite think that I could possibly be one of
  those reading through the important suggestions found on your site.
  My family and I are sincerely thankful for the generosity and for giving me the chance to pursue our chosen profession path.
  Thank you for the important information I managed to get from your
  website.

  my web site :: build muscle

 74. 379
  hatched seeds

  I would like to express appreciation to this writer for rescuing me from this type of
  instance. Right after exploring throughout the internet
  and getting principles which are not beneficial, I assumed my life was gone.
  Living without the presence of answers to the difficulties you
  have solved by way of your good review is a crucial case, as well as the kind which may have
  negatively affected my entire career if I hadn’t come across the website.
  The knowledge and kindness in taking care of every part was important.
  I am not sure what I would have done if I hadn’t come upon such a thing like
  this. I can at this time look ahead to my future.
  Thank you very much for the reliable and results-oriented help.
  I won’t be reluctant to recommend your web blog to any person who
  will need guidelines on this matter.

  My blog post; hatched seeds

 75. 388
  23.95.102.216

  Does your blog have a contact page? I’m
  having trouble locating it but, I’d like to send you an email.
  I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great website and I look forward to seeing it expand over
  time.

  my web site :: 23.95.102.216

 76. 389
  healthy skin

  Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog.

  You have some really great posts and I believe I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an e-mail if interested. Thank you!

  Here is my blog post :: healthy skin