Υπερπροπόνηση

 OTSFORNFOR

 

Κείμενο:Γιάννης Ψαρέλης

 

Σημαντικά ερωτήματα

 1. Τί είναι η υπερπροπόνηση;
 2. Πως ορίζoνται οι αγγλικοί όροι overreaching, non functional overreaching και overtraining; Ποιες οι διαφορές μεταξύ τους;
 3. Με ποιο τρόπο μπορούμε να την αναγνωρίσουμε;
 4. Υπάρχει κάποια/ -ες ψυχολογική/ -ες ένδειξη/ -εις που μπορεί να μας φανερώσει την ύπαρξη της υπερπροπόνησης;
 5. Υπάρχει κάποιος αιματολογικός δείκτης που μπορούμε να παρακολουθούμε ώστε να ξέρουμε εάν έχουμε μπει σε κατάσταση υπερπροπόνησης;
 6. Πως μπορούμε να την αποφύγουμε;

 

 

Εισαγωγή

Παρότι χρησιμοποιούμε πολύ συχνά την λέξη υπερπροπόνηση είναι πολύ πιθανόν να μην έχουμε ξεκάθαρο ορισμό και πως ερμηνεύονται οι αγγλικοί όροι που συχνά ακούμε: overtraining, functional overreaching & non functional overreaching.

Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει  ότι η η υπερπροπόνηση είναι μία κατάσταση του οργανισμού η οποία μπορεί εύκολα να ανιχνευθεί με μία εξέταση αίματος.

Τέλος, συνήθως οι περισσότεροι από εμάς όταν αντιληφθούμε ότι είμαστε πολύ κουρασμένοι κάνουμε αιματολογικές εξετάσεις ώστε να σιγουρευτούμε διαμέσου των αναλύσεων ότι είμαστε σε κατάσταση υπερπροπόνηση.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι αθλητές προπονούνται και αυτό προκαλεί κόπωση και προσωρινή μείωση της αθλητικής απόδοσης. (Halson & Jeukendrup, 2004). Οταν η ισορροπία μεταξύ των προπονητικών φορτίων/ του γενικότερου στρες που δέχεται ο οργανισμός καθώς και της αποκατάστασης είναι δυσανάλογη τότε μπαίνουμε σε καταστάσεις που ονομάζονται non functional overreaching και ίσως σε κάποιες φορές overtraining.

 

Ορισμοί

Για να μπορέσει να βοηθήσει στην κοινή αντίληψη του φαινομένου και την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων αθλητών, προπονητών και επιστημόνων του αθλητισμού το Ευρωπαϊκό κολέγιο αθλητιατρικής (European College of Sports Medicine) και το Αμερικάνικο κολέγιο αθλητιατρικής (American College of Sports Medicine) έχουν εκδώσει μία συναινετική επιστημονική δημοσίευση όπου μεταξύ άλλων υπάρχουν και οι ορισμοί των όρων που χρησιμοποιούνται στην αγγλική γλώσσα  και που αναφέραμε και παραπάνω (Meeusen R., 2013) .

Ετσι ως overtraining & ως Non Functional Overreaching ορίζονται αντίστοιχα :

Overtraining (Συνήθως συμβολίζεται ως OTSOvertraining Syndrome) –H συσσώρευση προπονητικού ή μη στρες που έχει ως αποτέλεσμα  μια μακροπρόθεσμη πτώση της ικανότητας αθλητικής  απόδοσης  και η οποία μπορεί να συνοδεύεται -είτε όχι- από φυσιολογικά και ψυχολογικά σημάδια και συμπτώματα δυσκολίας προσαρμογών και στην οποία κατάσταση η αποκατάσταση της ικανότητας αθλητικής απόδοσης μπορεί να χρειαστεί  ορισμένες εβδομάδες έως ορισμένους μήνες.

 

Non Functional Overreaching (Συνήθως περιγράφεται ως NFOR) : H συσσώρευση προπονητικού ή μη στρες που έχει ως αποτέλεσμα  μια βραχυπρόθεσμη πτώση της ικανότητας  αθλητικής απόδοσης και η οποία μπορεί να συνοδεύεται είτε όχι από φυσιολογικά και ψυχολογικά σημάδια και συμπτώματα δυσκολίας προσαρμογών και στην οποία κατάσταση η αποκατάσταση της ικανότητας αθλητικής απόδοσης μπορεί να χρειαστεί  ορισμένες μέρες έως ορισμένες εβδομάδες.

 

Στη βιβλιογραφία αλλά και στη καθημερινή αθλητική πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί συνώνυμοι όροι όπως κάψιμο (burnout), αποτυχημένη προσαρμογή, σύνδρομο προπονητικού στρες (training stress syndrome), σύνδρομο μυικής αποτυχίας (muscle failure syndrome),…(Kreher, 2016)

overtraining

Φωτογραφία : Κατά την  αναζήτηση στο internet φωτογραφιών για το οvertraining παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν φωτογραφίες οι οποίες αποδίδουν την υπερπροσπάθεια και σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνουν την υπερπροπόνηση.  Ένα ακόμα σημάδι της σύγχυσης;

 

Επεξήγηση Ορισμών

Θα ήταν χρήσιμο να επεξηγήσουμε τους ορισμούς ώστε να είναι ξεκάθαρες οι διαφορές μεταξύ τους καθώς και να δούμε πότε μιλάμε για functional και πότε για non functional overreaching (Kreher JB, 2016 & Meeusen et al. 2006 & Meeusen 2006):

Functional Overreaching Συνήθως ονομάζεται και short term overreaching: “Αυξημένη προπόνηση που οδηγεί σε προσωρινή (από ημέρες σε εβδομάδες) πτώση της απόδοσης και σε βελτίωση της απόδοσης ύστερα από ξεκούραση” (Kreher, 2016). Είναι σαφές ότι πρόκειται για θετικό φαινόμενο για την αθλητική μας προπόνηση και αθλητική βελτίωση.

 

Non Functional Overreaching – Συνήθως ονομάζεται και long term overreaching: “Αύξηση της προπόνησης που οδηγεί σε μεγαλύτερης διάρκειας  πτώση της απόδοσης (εβδομάδες μέχρι και μήνες) αλλά με πλήρη ανάρρωση μετά από ξεκούραση” (Kreher, 2016). Συνοδεύεται από ψυχολογικά και νευροενδοκρινολογικά συμπτώματα. Είναι αρνητικό φαινόμενο λόγω των συμπτωμάτων καθώς και του χαμένου χρόνου προπόνησης.

 

Overtraining (OTS): «Είναι συνεπής κατάσταση με το non functional overreaching αλλά :

 1. Με μεγαλύτερες περιόδους πτώσης της απόδοσης, μεγαλύτερο διάστημα των 2 μηνών
 2. Πιο σοβαρά συμπτώματα και αρνητικές φυσιολογικές προσαρμογές 3. Συνοδεύεται από επιπρόσθετο στρεσογόνο παράγοντα
 3. Δεν εξηγείται από άλλες ασθένειες.

Είναι αρνητική κατάσταση/ φαινόμενο εξαιτίας των αρνητικών συμπτωμάτων και ίσως οδηγήσει στην λήξη της αθλητικής καριέρας ενός αθλητή» (Kreher, 2016).

Πρέπει να δώσουμε έμφαση στον χρόνο ανάρρωσης από το OTS «μπορεί να είναι μήνες ή και χρόνια» (Mujika I,2009) και ότι πρόκειται «για παθολογική κατάσταση μεγάλων χρονικών διαστημάτων υπερβολικής  προπόνησης και μη επαρκούς ανάρρωσης» (Mujika I, 2009).

 

 

Διάκριση μεταξύ NFOR & OTS

Είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί πότε έχουμε NFOR & OTS καθώς ο αθλητής μπορεί να έχει  την ίδια κλινική και ορμονική εικόνα καθώς και να έχει τα ίδια «σημάδια» και συμπτώματα. Το σημείο κλειδί για την αναγνώριση του OTS είναι η παρατεταμένη κακή προσαρμογή στα προπονητικά ερεθίσματα. Η επικρατούσα άποψη ότι η κόπωση, η πτώση της απόδοσης και η διατάραξη της ψυχολογικής κατάστασης του αθλητή είναι πολύ πιο έντονα/ σοβαρά στο OTS σε σχέση με το NFOR είναι κάτι που δεν μπροεί να υποστηριχθεί επιστημονικά.

 

 

 

Τί είναι η υπερπροπόνηση με απλά λόγια.

« Είναι το σημείο στην προπονητική συνέχεια όπου ένας αθλητής δεν μπορεί να αναρρώσει – να έχει την απαραίτητη αποκατάσταση- μεταξύ των προπονήσεων και εμφανίζει σημάδια κόπωσης.

Η τελευταία έρευνα πάνω στο θέμα αποδεικνύει ότι η υπερπροπόνηση σχετίζεται με το νευρικό σύστημα καθώς και με το ορμονικό.

Υπερβολικά προπονητικά φορτία, μη επαρκής αποκατάσταση αλλάζουν τις δυναμικές ισορροπίες και επηρεάζουν αυτά τα δύο συστήματα» (ASCTA)

Train Hard

Σε σχέση με τους παραπάνω ορισμούς πρέπει να κρατήσουμε τα εξής :

 1. Σύμφωνα με τους ορισμούς αυτό που παρακολουθούμε είναι η απόδοση μας και πως αυτή επηρεάζεται ανάλογα με την διακύμανση των προπονητικών φορτίων. Όταν αυξήσουμε τα προπονητικά φορτία είναι λογικό να είναι πεσμένη η απόδοσή μας. Το ζητούμενο είναι όμως όταν ξεκουραζόμαστε επανέρχεται το επίπεδο φυσικής μας κατάστασης ή εξακολουθούμε να έχουμε πεσμένη/χαμηλή απόδοση;

 

 1. Δυστυχώς δεν υπάρχει ένας βιοχημικός δείκτης που να είναι απόλυτος και ασφαλής δείκτης υπερκόπωσης, τουλάχιστον με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα. «Καμία ένδειξη δε μπορεί να σταθεί ως δείκτης από μόνος του. Είναι ο συνδυασμός των συμπτωμάτων μέσα σε ένα προπονητικό πλαίσιο να χτυπήσει κόκκινο συναγερμό ότι κάτι δεν πάει καλά» (Dieffenbach & Kellmann, 2012).

 

 Εντοπισμός και πρόληψη της υπερπροπόνησης

Πρακτικά σύμφωνα με την κοινή δήλωση των δύο οργανισμών  μεταξύ άλλων:

 1. Κρατάμε αρχείο με τις προπονήσεις μας για να μπορούμε να έχουμε λεπτομερή καταγραφή φορτίων και απόδοσης
 2. Έχουμε συχνά μέσα στον ετήσιο μακρόκυκλο κάποιες αξιολογήσεις.
 3. Προσπαθούμε να έχουμε πολύ συγκεκριμένες ζώνες/ εντάσεις προπόνησης.
 4. Δίνουμε έμφαση στον επαρκή ύπνο, αποκατάσταση, ενυδάτωση και διατροφή.
 5. Αποφεύγουμε τη μονότονη προπόνηση.
 6. Η υπερπροπόνηση –δυστυχώς- αντιμετωπίζεται με ξεκούραση.
 7. Η ψυχολογική διάθεση των αθλητών αποτελεί ένα καλό στοιχείο ανίχνευσης της.
 8. Πριν να διαγνωστεί κάποια υπερπροπόνηση πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν οφείλεται σε κάποιο αρρώστια.
 9. Είναι σημαντικό ο κάθε αθλητής να κάνει τακτικά ιατρικές εξετάσεις.
 10. Χρειάζεται να έχουμε επαρκείς μέρες αποκατάστασης μεταξύ των προπονήσεων και των αγώνων.
 11. Τα προπονητικά φορτία οφείλουν να αναπροσαρμόζονται σε περιπτώσεις λοιμώξεων/ ιώσεων.
 12. Συχνές ιώσεις και πτώση της δύναμης του ανοσοποιητικού πρέπει να μας προβληματίσουν σχετικά.

 

Οι Dieffenbach & Kellman (2012) προτείνουν μεταξύ άλλων :

 • Την προσωποποίηση των αναγκών του κάθε αθλητή αναφορικά με τις μεθόδους αποκατάστασης ως αποτέλεσμα του στρες που δέχεται κάθε αθλητής εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.
 • Να χρησιμοποιείται ο ύπνος ως δείκτης υπερπροπόνησης. Τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα του ύπνου μπορούν να μας αποκαλύψουν εάν ένας αθλητής οδεύει προς την υπερκόπωση ή και έαν βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.
 • Την χρήση ερωτηματολογίων και αθλητικού ημερολογίου για την καταγραφή της προφίλ της ψυχολογικής διάθεσής του αθλητή (Profile of Mood States), της κλίμακας υποκειμενικής αίσθησης κόπωσης του αθλητή (Borg’s Rate of Perceived Exertion),…Οι ίδιοι συγγραφείς δίνουν έμφαση στο ερωτηματολόγιο Αποκατάστασης – ΣτρεRESTQς για αθλητές των Kellmnan & Kallus (2001). (RESTQ=Recovery – Stress Questionnaire for Athletes )

 

Μέθοδοι Αποκατάστασης

Οι μέθοδοι αποκατάστασης μπορεί να διαχωριστούν σε κατηγορίες λαμβάνοντας υπόψιν μας διάφορα κριτήρια π.χ.

 • Εάν είναι παθητικές ή ενεργές.
 • Εάν έχουν κόστος ή όχι.
 • Εάν είναι προληπτικές ή «κατασταλτικές»
 • Εάν έχει ή όχι αποδειχθεί η χρησιμότητά τους.

 

Οι Dieffenbach & Kellman (2012) προτείνουν να τις χωρίζουμε σε :

 • Παθητικές
 • Ενεργητικές
 • Προληπτικές

Στις παθητικές μπορούν να ενταχθούν οι εξής μέθοδοι/ τεχνικές:

 • Μασάζ. Έχουμε διάφορες μορφές μασάζ π.χ. σουηδικό, αθλητικό κ.λπ.
 • Χειροπρακτική
 • Κρύα, ζεστά μπάνια & υδροθεραπείες
 • Σάουνα
 • Χαμάμ
 • Ρεύματα

Στις ενεργητικές μορφές αποκατάστασης για τους δρομείς είναι η αποθεραπεία (π.χ. χαλαρό τρέξιμο μετά μία έντονη προπόνηση τρεξίματος ή το jogging μεταξύ κάποιων επαναλήψεων), το cross training, το aqua jogging, η ποδηλασία την επομένη του Long Run κ.λπ.

 

Στην Τρίτη κατηγορία εντάσσονται οι προληπτικές μέθοδοι όπως π.χ. οι διατάσεις, οι μέθοδοι μυικής χαλάρωσης «που είναι μέρος της προπονητικής διαδικασίας ή της διαδικασίας προετοιμασίας για τους αγώνες».. διαδικασίες βοηθούν να ελαττωθεί η συσσώρευση κόπωσης κατά τη διάρκεια όλης της προπονητικής διαδικασίας επιτρέποντας να γίνουν καλύτερες προπονητικές προσαρμογές διαμέσου της αύξησης της ποιότητας του προπονητικού φορτίου (Dieffenbach & Kellman, 2012).

 

Σε τί αποσκοπούν οι μέθοδοι αποκατάστασης

Οι ερευνητές  (Cook et al. 2014 & Dieffenbach et Kellmann 2012) συμφωνούν ότι οι μέθοδοι αποκατάστασης έχουν ως αποστολή :

 • Να μειώσουν τις μυικές βλάβες που έχουν προέλθει από την άσκηση. (περιγράφεται συνήθως ως EIMD= Exercise Induced Muscle Damage) καθώς και να περιορίσουν τον καθυστερημένα εμφανιζόμενο μυικό πόνο (γνωστό ως DOMS= Delayed onset muscle –soreness)
 • Την αποκατάσταση του αυτόνομου κεντρικού συστήματος (γνωστού ως ANS= Autonomic Nervous System)
 • Την αποκατάσταση του ορμονικού συστήματος, π.χ. στους λόγους συγκεντρώσεων διαφόρων ορμονών. Τέτοιο παράδειγμα είναι ο λόγος τεστοστερόνης προς κορτιζόλη.
 • Την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Cortisol testosterone.jpg

Βιβλιογραφία

Australian Swimming Coaches and Teachers Association The Physiology of swimming.

Cook CJ, Kilduff LP & Jones MR. Recovering Effectively in High Performance Sports in Joyce D. & Lewindon D. High Performance Training for Sports.2014 Human Kinetics

Dieffenbach K. & Kellmann M. Recovery & Overtraining in USA Triathlon Complete Guide. 2012 Human Kinetics

Halson, S.L. & Jeukendrup A.E. Does overtraining exist? An analysis of overreaching and overtraining research. 2004. Sports Medicin, 34 (14): 967-981

Joyce D. & Lewindon D. High Performance Training for Sports.2014 Human Kinetics

Kellmann M & Kallus KW. The Recovery – Stress Questionnaire for athletes. 2001.Human Kinetics

Kreher J.B. Diagnosis and prevention of overtraining syndrome: an opinion on education strategies. 2016. Open Access of Sports Medicine

Meeusen R. et al.Prevention, diagnosis, and treatment of the overtraining syndrome: of the European College of Sport Science. position  statement “Task Force”. European Journal of Sports Science 2006;6(1):1-14

Meeusen R. et al.Prevention, diagnosis, and treatment of the overtraining syndrome: joint consensus statement of the European College of Sport Science and the American College of Sports Medicine. 2013.

Mujika I. Tapering and Peaking fro Optimal Performance. 2009. Human Kinetics.

 

219 thoughts on “Υπερπροπόνηση”

 1. I was recommended this web site by my cousin. I am not
  sure whether this post is written by him
  as no one else know such detailed about my difficulty.
  You’re amazing! Thanks!

 2. It’s in point of fact a nice and helpful piece of information. I am satisfied that you
  shared this useful information with us. Please keep us informed
  like this. Thanks for sharing.

 3. It’s really a great and useful piece of info.

  I’m satisfied that you simply shared this useful info with us.
  Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

  Here is my homepage; Isiah

 4. I’ll right away take hold of your rss as I can not
  find your e-mail subscription link or newsletter service.
  Do you have any? Kindly permit me realize
  so that I could subscribe. Thanks.

  Feel free to surf to my web site Jacquelyn

 5. I do not even know the way I stopped up right here, but I believed this publish
  was once good. I do not recognise who you’re but certainly you’re going to a famous blogger if you aren’t already.
  Cheers!

  My homepage: MaxExtend

 6. A lot of thanks for every one of your efforts on this website.
  Kate takes pleasure in going through internet research and
  it’s really simple to grasp why. My partner and i notice all about
  the lively way you render sensible secrets by means of this web blog and as
  well improve contribution from other ones on this idea while our daughter is understanding a great
  deal. Have fun with the remaining portion of the new
  year. You’re doing a glorious job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I am extremely inspired with your writing talents and also with the structure to your blog.
  Is that this a paid topic or did you modify it your self? Either way stay up the
  excellent quality writing, it is rare to peer a great blog
  like this one today.

  My web-site: Divine Dynamic Keto Reviews

 7. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend
  your website, how could i subscribe for a blog site? The account aided me
  a applicable deal. I had been a little bit familiar of this your broadcast provided vivid
  clear idea

  Look at my page: clubriders.men

 8. hello there and thank you for your information – I have certainly picked up something new from right here.
  I did however expertise some technical issues using
  this web site, since I experienced to reload the
  website lots of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web hosting is
  OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will
  very frequently affect your placement in google and could damage
  your high quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Well I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for much
  more of your respective interesting content. Make sure you
  update this again very soon..

  my web-site … duna-anapa.net.ru

 9. Hi, I do think this is an excellent website.
  I stumbledupon it 😉 I’m going to come back yet again since i have book marked it.
  Money and freedom is the best way to change, may you
  be rich and continue to help other people.

  Here is my blog – Zora

 10. What’s Taking place i am new to this, I stumbled
  upon this I have discovered It absolutely helpful and it has aided me out loads.

  I am hoping to contribute & help different users
  like its helped me. Great job.

  Look at my website: FlexoBliss

 11. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog
  and was wondering what all is needed to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web savvy so I’m not 100% positive.

  Any tips or advice would be greatly appreciated.
  Thanks

  Feel free to visit my web-site – http://www.invest74.ru

 12. I would like to thnkx for the efforts you’ve put
  in writing this blog. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming also.

  In fact your creative writing abilities has inspired
  me to get my own site now. Actually the blogging is spreading
  its wings fast. Your write up is a good example of it.

  Here is my web blog :: Insta Frost Portable AC

 13. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one
  and i was just curious if you get a lot of spam responses?
  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

  My website – BTC Prestige Review

 14. This is really interesting, You are an excessively professional blogger.
  I’ve joined your rss feed and stay up for seeking extra of your wonderful post.

  Also, I’ve shared your web site in my social networks!

  my web-site; TechPro Wifi

 15. Thanks a lot for sharing this with all people you actually realize what you are speaking approximately!
  Bookmarked. Kindly also consult with my web site =).
  We could have a hyperlink change contract among us

  Look at my webpage; Jessica

 16. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative.
  I am going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future.
  Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

  Feel free to surf to my webpage: craksracing.com

 17. Thank you for your entire work on this website.
  Kim takes pleasure in making time for investigations and it’s easy to understand why.
  A number of us learn all regarding the powerful medium you offer both useful and interesting things by means of the web site and even cause response from some others on that
  article and our girl is discovering so much. Have fun with the remaining portion of the new year.
  You have been performing a remarkable job.

  Review my homepage – Sage Elixir CBD Oil

 18. Amazing! This blog looks just like my old one! It’s on a completely different
  subject but it has pretty much the same page layout and design. Great choice of colors!

  Here is my site: Lilly

 19. You actually make it appear really easy together with your presentation however
  I to find this topic to be really something that I believe I would by no means
  understand. It sort of feels too complicated and extremely wide for me.
  I’m taking a look ahead in your subsequent post, I will try to get the hang of
  it!

  My web page; http://www.lubertsi.net

 20. Hi there very nice site!! Guy .. Excellent .. Wonderful ..
  I’ll bookmark your web site and take the feeds also?I’m glad to find so many useful information here in the publish, we need
  develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

  Here is my blog :: VikingXL

 21. Unquestionably believe that which you stated.

  Your favorite reason seemed to be on the internet the simplest thing to be aware
  of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that
  they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined
  out the whole thing without having side effect , people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

  My site – https://80gm.net/home.php?mod=space&uid=217527&do=profile

 22. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, However I am going through troubles
  with your RSS. I don’t know why I cannot join it. Is there anybody getting identical RSS problems?

  Anyone who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

  Here is my blog post; Keto Charge

 23. Simply want to say your article is as amazing.

  The clarity in your post is just excellent
  and i can assume you are an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your RSS feed to
  keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the
  rewarding work.

  Also visit my web blog: Lithederm Cream

 24. Fantastic site you have here but I was curious about if you knew of any community forums that cover the
  same topics discussed in this article? I’d really love to be a part of community where I can get suggestions from other knowledgeable individuals
  that share the same interest. If you have any recommendations, please let
  me know. Appreciate it!

  Here is my blog; Allura Fresh Cream

 25. Hello there I am so excited I found your website, I really found you by mistake,
  while I was searching on Aol for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks for a tremendous post and a
  all round entertaining blog (I also love the theme/design),
  I don?t have time to go through it all at the moment but I have saved
  it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more,
  Please do keep up the superb b.

  my web blog Bio Slim Keto Review

 26. Hiya, I am really glad I have found this info.

  Today bloggers publish just about gossips and internet
  and this is actually irritating. A good web site with interesting content, this is
  what I need. Thank you for keeping this website, I’ll
  be visiting it. Do you do newsletters? Can not find
  it.

  Here is my blog post; http://www.claudepelosi.com

 27. Hi there! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog
  platform are you using for this website? I’m getting
  tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

  Look at my homepage Xtreme Boost Reviews

 28. Hey would you mind sharing which blog platform you’re working with?

  I’m planning to start my own blog soon but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for
  something unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

  Feel free to surf to my web blog … Biodermeux

 29. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m inspired!
  Extremely useful info specially the last part 🙂 I
  handle such information much. I was looking for this particular information for a long time.
  Thank you and best of luck.

  Look at my webpage Cogni360 Reviews

 30. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due
  to no data backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

 31. My programmer is trying to convince me to move to .net from
  PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number
  of websites for about a year and am worried about switching to another platform.
  I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be really appreciated! asmr https://app.gumroad.com/asmr2021/p/best-asmr-online asmr

 32. I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both educative and entertaining,
  and let me tell you, you have hit the nail on the head. The
  problem is something that too few people are speaking intelligently about.
  I am very happy I found this during my search for something concerning this.
  scoliosis surgery https://0401mm.tumblr.com/ scoliosis surgery

 33. I am really loving the theme/design of your blog. Do you ever run into any internet browser compatibility
  issues? A couple of my blog visitors have complained
  about my site not working correctly in Explorer but looks great
  in Safari. Do you have any solutions to help fix this problem?
  cheap flights http://1704milesapart.tumblr.com/ cheap flights

 34. I enjoy you because of your whole hard work on this website.
  Debby really likes carrying out investigations and it is easy to understand why.
  Most people learn all relating to the dynamic manner you produce
  precious steps through this blog and in addition recommend contribution from visitors on that subject so our favorite daughter is without a doubt starting to learn a
  whole lot. Take advantage of the rest of the year. Your doing
  a stunning job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I am extremely inspired with your writing abilities as smartly as with the structure to your blog.
  Is this a paid subject matter or did you customize it your self?

  Either way stay up the nice quality writing, it is
  rare to look a great weblog like this one nowadays.

  Take a look at my homepage: testosterone levels

 35. It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I have read this post and if I could I wish to suggest you some
  interesting things or tips. Perhaps you can write next articles referring to
  this article. I want to read even more things about it!

  my site … low carb recipes

 36. Appreciating the time and energy you put into your site and in depth information you offer.
  It’s awesome to come across a blog every once in a
  while that isn’t the same outdated rehashed
  material. Fantastic read! I’ve saved your site and
  I’m including your RSS feeds to my Google account.

  my web page John

 37. Ahaa, its fastidious dialogue concerning this piece of writing at this place at this web site, I
  have read all that, so at this time me also commenting at this place.

 38. Having read this I thought it was really enlightening.
  I appreciate you spending some time and effort to put this informative
  article together. I once again find myself spending way too much time both reading and
  commenting. But so what, it was still worth it!

  my web-site belly fat

 39. I don’t even know the way I stopped up right here, but I assumed this publish used to be great.
  I do not know who you might be however certainly you’re going to a famous
  blogger in case you are not already. Cheers!

 40. Full body massage will be a useful technology in many ways. It is good for relieving stress of friends and family members, and it can also help relieve pain or pain of people around them.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *