Γαλακτικό οξύ (μέρος πρώτο) : BLC, LT, OBLA, LT4,MLSS, MLSSS I & II, …

Estimated read time 2 min read

BLC, LT, OBLA, LT4, MLSS…: Τί είναι και πως μπορούν να μας βοηθήσουν στο σχεδιασμό και ανάλυση των προπονήσεων μας.

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc X 2, MBA, PhD candidate (Εφαρμοσμένη Φυσιολογία στα αθλήματα αντοχής)

Προπονητική Ομάδα Smart Sport & Συντακτική Ομάδα Triathlon World.gr (email : info@triathlonworld.gr)

Εισαγωγή

Πριν οι παλμογράφοι και τα ρολόγια gps γίνουν ένα φθηνό εμπορικό προϊόν και να είναι ευρέως διαθέσιμα στους περισσότερους αθλητές, οι προπονητές των αθλημάτων το μόνο  εργαλείο που είχαν  για να μετρούν την ένταση της προπόνησης των αθλητών τους ήταν  ένα χρονόμετρο. Eχοντας κάνει εργομετρικές μετρήσεις, ήξεραν  σε τί φυσιολογική ένταση αντιστοιχούσε η ταχύτητα/ ρυθμός με τον οποίο γυμναζόταν ο αθλητής.

Σημαντικό μέρος  των εργαστηριακών μετρήσεων ήταν η μέτρηση γαλακτικού οξέος στις διάφορες ταχύτητες κολύμβησης, τρεξίματος κ.λπ.

Βέβαια καθώς ο αθλητής βελτιωνόταν έπρεπε να ξαναγίνουν εργαστηριακές εξετάσεις – κάτι που ίσως ήταν ανέφικτο λόγω κόστους και “χαμένων” προπονητικών μονάδων.

Παρότι ο παλμογράφος είναι ένα  χρήσιμο εργαλείο , όπως άλλωστε και τα GPS και  οι μετρητές ισχύος (τα  βατόμετρα όπως είναι γνωστά) μας έχουν κάνει να ξεχάσουμε την αξία της μέτρησης του γαλακτικού οξέος στο αίμα. Η συγκέντρωση γαλακτικού οξέος στο αίμα συνήθως συναντιέται στη βιβλιογραφία ως BLC= Blood Lactate Concentration.

Καθώς θα διαβάζετε  την συνέντευξη της Kate Allen Interview Kate Allen θα συνειδητοποιήσετε ότι  κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 έδινε τη μέγιστη σημασία στη μέτρηση του γαλακτικού οξέος ως δείκτη μέτρησης της έντασης της άσκησης. Σχεδίαζε την προπόνηση της αλλά και την αγωνιστική της τακτική βάση των συγκεντρώσεων γαλακτικού οξέος στο αίμα.

Για να μπορέσετε να κατανοήσετε ορισμένα θέματα που αφορούν την χρησιμότητα από τις μετρήσεις του γαλακτικού και να παρακολουθήσετε άνετα την συνέντευξη της Kate Allen (χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο τρίαθλο το 2004) θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε με απλά λόγια τους όρους.

Τί είναι το γαλακτικό οξύ;

Απλοποιώντας τους επιστημονικούς ορισμούς μπορούμε να πούμε ότι είναι η ουσία που παράγεται κατά τη διάρκεια του αναερόβιου (δηλαδή δεν απαιτείται οξυγόνο) καταβολισμού των υδατανθράκων, δηλαδή του γλυκογόνου και της γλυκόζης.

Παρότι αυτή η διαδικασία είναι αντιοικονομική σε σχέση με τον αερόβιο μηχανισμό (αποδίδει μόλις 3 ATP έναντι 33) είναι πολύ γρήγορη προσφέροντας στον αθλούμενο σχεδόν διπλάσια ποσότητα ενέργειας (1,4mmol/kg/s έναντι 0,6mmol/kg/s ΑTP).

Η συγκέντρωση του γαλακτικού οξέος μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 30 mmol/kg κάτω από πολύ έντονες συνθήκες άσκησης ενώ οι αντίστοιχες τιμές ηρεμίας είναι κοντά στο 1mmol/kg.

Πως επηρεάζει η συγκέντρωση γαλακτικού το pH στο αίμα και στους μύες;

H «διάσπαση» του γαλακτικού οξέος σε γαλακτικό ανιόν και υδρογο-ιόντα όπως είναι λογικό ρίχνει το ph από 7,1-7,0 ακόμα και σε 6,3 στους μύες. Έτσι το περιβάλλον από ελαφρώς αλκαλικό γίνεται ελαφρώς όξινο. Οι περισσότερες βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στις αλλαγές του pH/της οξύτητας.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι παραπάνω αναφερόμαστε με την συγκέντρωση του γαλακτικού και το pH στους μύες. Εμείς όμως μετράμε τις συγκεντρώσεις γαλακτικού οξέος στο αίμα. Αυτό είναι κατά τη γνώμη αρκετών προπονητών και επιστημόνων το σημαντικότερο πρόβλημα/ μειονέκτημα της μεθόδου μέτρησης του γαλακτικού ως μέτρου της έντασης της προπόνησης (όλες οι δείκτες μέτρησης της έντασης της προπόνησης έχουν σημαντικά μειονεκτήματα και περιορισμούς).

Η συγκέντρωση του γαλακτικού οξέος στο αίμα εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες μεταξύ των οποίων και τους εξής  :

 • Την παραγωγή γαλακτικού οξέος στους μύες.
 • Την διάχυση του γαλακτικού οξέος στο αίμα
 • Τον βαθμό οξείδωσης του γαλακτικού οξέος και την απομάκρυνσή του από το αίμα

 

Οι επιπτώσεις της πτώσης του pH

Όπως αναφέραμε κατά το στάδιο διάσπασης του γαλακτικού οξέος παράγονται υδρογονιόντα και έτσι γίνεται όξινο το περιβάλλον των μυών.

Η πτώση του pH θα μπορούσε να «σκοτώσει» τους μύες αφού θα μπορούσε να πέσει από το 7,1-7,0 στο 5,6. Όμως ευτυχώς στο σώμα μας υπάρχουν όξινα ανθρακικά ιόντα τα οποία δρουν ως ρυθμιστές της οξύτητας (buffers). Τα όξινα ανθρακικά ιόντα δεσμεύουν υδρογονο-ιόντα και δημιουργούνται μόρια ανθρακικού οξέος, το οποίο στην συνέχεια διασπάται σε μόρια νερού και διοξειδίου του άνθρακος. Είναι σαφές ότι οι σπρίντερ με την προπόνηση που κάνουν αποκτούν μεγαλύτερη ικανότητα από τους αθλητές αντοχής στην ρύθμιση της οξύτητας.

Πρέπει να σημειώσουμε με την ευκαιρία ότι για αθλήματα μεγάλης έντασης (π.χ. 100 μέτρα κολύμβησης, 400 μέτρα τρεξίματος, 1χλμ pursuit ποδηλασίας) οι αθλητές κατά καιρούς έχουν πειραματιστεί με την χρήση σόδας (όξινο ανθρακικό νάτριο) το οποίο διασπώμενο δίνει όξινα ανθρακικά ιόντα.

Επανερχόμενοι στο θέμα της πτώσης του pH στους μύες πρέπει να αναφέρουμε την μείωση της ικανότητας συστολής και παραγωγής ενέργειας σε αυτούς.

Όταν το pH μειώνεται κάτω από 6.9 τότε αναστέλλεται η διαδικασία γλυκόλυσης και η παραγωγή του ATP κατ’ επέκταση.

Έτσι καταλαβαίνουμε ότι σε πολλά αθλήματα η πτώση του PH είναι κύριος περιοριστικός παράγοντας της δυνατότητας παραγωγής έργου

Το ίδιο συμβαίνει και όταν κάνουμε ένα εργομετρικό τεστ και σταματάμε λόγω κόπωσης. Όταν ο υπεύθυνος του εργαστηρίου μας μετρήσει στο τέλος του τεστ την συγκέντρωση του γαλακτικού οξέος στο αίμα αυτή μπορεί να είναι από 8-9 έως και 17 mmol/ l.

Οι επιπτώσεις της αύξησης των συγκεντρώσεων γαλακτικού οξέος στο αίμα και στους μύες

Εκείνο που μας ενδιαφέρει πρακτικά είναι τι επιπτώσεις έχει η μεγάλη συγκέντρωση γαλακτικού οξέος στους μύες και η πτώση του pH  στην αθλητική απόδοση των Τριαθλητών.

Όταν ξεκινήσουμε την κολύμβηση πάρα πολύ δυνατά (π.χ. για  τα πρώτα 400 μέτρα δουλέψουμε πολύ δυνατά) ή εάν στην ποδηλασία ανεβούμε πολύ δυνατά μία ανηφόρα αυτό το χρεωνόμαστε και στο υπόλοιπο του αγώνα καθώς χρειάζεται χρόνος για να επανέλθει το pH στις φυσιολογικές του τιμές, π.χ. ακόμα και 20-30 λεπτά μπορεί να απαιτούνται για να αλκαλοποιηθεί  πλήρως το αίμα και το περιβάλλον στους μύες.

Η Kate Allen αναφέρει ότι μέχρι τα 6  mmol/l μπορούμε να είμαστε ασφαλείς μέσα στο αγώνα, οτιδήποτε πέρα από εκεί δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε στον αγώνα. Δηλαδή θα χρειαστεί χρόνος για να ανέβει το pH από την όξινη τιμή στις φυσιολογικές τιμές και σε όλο αυτό το διάστημα η ικανότητα παραγωγής έργου μας θα είναι μειωμένη.

Τα 6mmol είναι προφανώς μία τιμή συγκέντρωσης που αφορά τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης αθλήτριας και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε γενίκευση και να θέσουμε τα 6mmol ως σημείο αναφοράς για όλους τους αθλητές.

Γαλακτικό κατώφλι: Τί είναι;

Υπάρχει έντονη αμφισβήτηση εάν υπάρχει αναερόβιο, αναπνευστικό ή γαλακτικό κατώφλι (LT= Lactate Threshold); Σε επόμενο άρθρο θα προχωρήσουμε σε σχετική ανασκόπηση της βιβλιογραφίας.

Εάν τυχόν θέλουμε  να χρησιμοποιούμε  τον όρο το ερώτημα είναι πως τον ορίζουμε. Υπάρχουν πολλοί ορισμοί, όμως εμείς θα δώσουμε έναν πολύ απλό ορισμό: To προπονητικό φορτίο/ έργο όπου η παραγωγή γαλακτικού είναι σε ισορροπία με την κατανάλωσή του. Πάνω από αυτό το κατώφλι ενώ το προπονητικό φορτίο  παραμένει σταθερό η συγκέντρωση του γαλακτικού αυξάνεται.

Αλλοι ερευνητές ορίζουν ως γαλακτικό κατώφλι το φορτίο στο οποίο η συγκέντρωση γαλακτικού ανεβαίνει κατά 1mmol/ l από τη γραμμή βάσης.

Τελειώνοντας με τους ορισμούς πρέπει να αναφέρουμε το OBLA (onset of blood lactate accumulation) το οποίο ορίζεται ως το φορτίο στο οποίο η συγκέντρωση γαλακτικού στο αίμα ξεπερνά κάποια συγκεκριμένη τιμή, συνήθως τα 4mmol/l (LT4). Αυτό έχει δυστυχώς επικρατήσει και η μεγάλη πλειοψηφία των αθλητών πιστεύει ότι το γαλακτικό κατώφλι είναι για όλους τους αθλητές στα 4mmol/ l γαλακτικού(LT4)

Πόση ώρα μπορεί κάποιος να ασκηθεί στο γαλακτικό κατώφλι;

Ένας μέτρια προπονημένος αθλητής μπορεί να κρατήσει την ένταση του φορτίου για 20 λεπτά ενώ ένας επαγγελματίας- κορυφαίος αθλητής μπορεί να κρατήσει αυτή την ένταση φορτίου ακόμα και 2 ώρες.

Maximal Lactate Steady State

Σε συνέχεια του παραπάνω και εναλλακτικά ως ορισμό μπορούμε να πούμε ότι το γαλακτικό κατώφλι είναι πιο υψηλό σημείο/ πιο υψηλή  ένταση προπόνησης όπου μπορούμε να προπονούμαστε σταθερά- για ένα συγκεκριμένο διάστημα που ορίζεται διαφορετικά από ερευνητές και προπονητές- δίχως να αυξάνεται η συγκέντρωση του γαλακτικού οξέος.

Με αυτό όμως τον ορισμό έχουμε εισαγάγει μία νέα έννοια που είναι περισσότερο αποδεκτή από το αναερόβιο ή γαλακτικό κατώφλι και αυτή είναι η έννοια του MLSS (= Maximal lactate steady state= το σημείο όπου έχουμε την μέγιστη συγκέντρωση γαλακτικού στο αίμα και το μέγιστο φορτίο/ ισχύ που μπορεί να διατηρηθεί χωρίς τη συσσώρευση γαλακτικού). Καθώς είναι σαφές ότι η διάρκεια του MLSS πρέπει να οριστεί διαφορετικά δεν θα έχουμε μέτρο σύγκρισης πρέπει να πούμε ότι ορισμένοι ερευνητές ορίζουν την διάρκεια ως 30′ όταν μιλούν για MLSS I, 20′ όταν μιλούν για MLSS II.

Με δεδομένο τα Τ30 τεστ που έχουν υιοθετήσει αρκετοί προπονητές είναι χρήσιμο να χρησιμοποιούμε ως διάρκεια τα 30′

Εκεί είναι που έχουμε μάθει να προπονούμαστε με στόχο να ανεβάσουμε σε υψηλότερη τιμή ταχύτητας/ ισχύος αυτό το κατώφλι.

Επίσης στόχος μας είναι μπορέσουμε να ανεβάσουμε  το κατώφλι σε υψηλότερη τιμή ποσοστού της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (%VO2max) καθώς και να μπορέσουμε να αυξήσουμε τη διάρκεια άσκησης σε αυτή την ένταση του προπονητικού φορτίου.

Αρκετοί προπονητές πιστεύουν ότι για να “υπερφορτώσουν” το αερόβιο σύστημα παραγωγής ενέργειας και να μεγιστοποιήσουν τις αερόβιες προσαρμογές του αθλητή οφείλουν να προπονούνται σε αυτή την ένταση. Οντως αθλητές που δαπανούν ώρες προπόνησης στο MLSS (maximal lactate steady state) έχουν καταφέρει να βελτιωθούν σημαντικά στις αθλητικές τους επιδόσεις στα αθλήματα αντοχής

Συνεπώς πρέπει να υπολογίζουμε το κατώφλι μας με μετρήσεις γαλακτικού οξέος  καθώς αυτή ίσως είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος για προσδιορισμό της έντασης όπου μπορούμε να έχουμε υπερφόρτωση του αερόβιου συστήματος. Σε επόμενο άρθρο θα συγκρίνουμε την προπόνηση στο MLSS με την προπόνηση στη Vo2max.

Σύνοψη- Συμπεράσματα

Οι μετρήσεις γαλακτικού οξέος είναι χρήσιμες καθώς αποτελούν μία ακόμα ανεξάρτητη μεταβλητή που μπορεί να μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε και να αναλύσουμε πιο ολοκληρωμένα και ανεξάρτητα τις προπονητικές μας μονάδες. Έτσι μπορούμε να προπονούμαστε αποτελεσματικά μεγιστοποιώντας  τα προπονητικά οφέλη και εκμεταλλευόμενοι πλήρως τις ώρες που αφιερώνουμε στην προπόνησή μας.

Επίσης μπορούμε να καθορίσουμε με ακρίβεια τη βέλτιστη στρατηγική ρυθμού που θα ακολουθήσουμε στον αγώνα.

Υπάρχουν τόσο εργαστηριακές όσο και δοκιμασίες πεδίου που μπορούμε να κάνουμε για να βρούμε/ ορίσουμε  με αξιοπιστία τις ζώνες προπόνησης μας. Τέτοιες δοκιμασίες είναι το βαθμωτό τεστ στα διάφορα αθλήματα όσο και τα τεστ σταθερής έντασης τόσο στο εργαστήριο όσο και στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Ορίζοντας με αξιοπιστία τις ζώνες μας εξασφαλίζουμε ότι θα έχουμε το βέλτιστο προπονητικό όφελος δίχως να κινδυνεύουμε τυχόν να “υπερ-προπονηθούμε”.

Η έννοια του MLSS, η οποία αντιστοιχεί στην υψηλότερη υπομέγιστη ένταση άσκησης χωρίς την συνεισφορά του αναερόβιο μηχανισμού, βοηθάει τους προπονητές να δημιουργήσουν μία υπερφόρτωση του αερόβιου συστήματος αποκλειστικά, τουλάχιστον με ότι πιστεύουμε μέχρι σήμερα.

Μερικά λόγια για τον συντάκτη

Ο Γιάννης Ψαρέλης (Β Sc, MSc, MBA, PHd candidate) ασχολείται ενεργά με τον αθλητισμό από το 1977 και με το Τρίαθλο από το 1990 ως αθλητής (μόνιμος μέλος της εθνικής ομάδας ανδρών), προπονητής, διοικητικό στέλεχος και αρχισυντάκτης στο 3 Athlon. Gr, triathlonGr & triathlonworld. gr,

Είναι εξαιρετικά έμπειρος προπονητής με περισσότερες από 10.000 ώρες προπονητικής εμπειρίας. Είναι μεταξύ άλλων πιστοποιημένος προπονητής Τριάθλου στην υψηλότερη βαθμίδα ( Τρίαθλο ΝέαΖηλανδία Level 3, αναγνωρισμένος από την Διεθνή Ομοσπονδία Τριάθλου), πιστοποιημένος προπονητής Κολύμβησης (Επίπεδο 4 στην ένωση προπονητών Τριάθλου των ΗΠΑ) και Bronze License/ άδεια στην Ένωση προπονητών της Αυστραλίας), τρεξίματος μαραθωνίου δρόμου, Τριάθλου Ironman … Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής με γνωστικό πεδίο «Εφαρμοσμένη Φυσιολογία στο Τρίαθλο».

Μερικές από τις προπονητικές του πιστοποιήσεις είναι οι εξής:

 • Triathlon New Zeeland Level 3 Accredited Coach, endorsed by International Triathlon Union
 • ASCA (American Swimming Coaches Association)  member & Level 4 Certified Coach
 • ASCTA ( Australian Swimming Teachers & Coaches Association) Bronze License Coach
 • North American Academy For Sport and Fitness – Running & Marathon Certified Coach
 • USA National Federation of High Schools -Accredited & Certified Coach
 • International Triathlon Coaches Association Certified Coach
 • University of Leicester, Postgraduate Diploma in Sociology of Sports (Sports Management)
 • Universite Lyon 1- Master europeen en management  des organizations sportives (MSc)
 • Stonebridge Associated Colleges- Diploma and Level 3 Certificate in Sports Coaching
 • Dual Career- University of Peloponnese- Certificate in Sports Physiology and Sports Psychology

You May Also Like

More From Author

175Comments

Add yours
 1. 3
  mega888-app.com

  Thanks for one’s marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will
  always bookmark your blog and definitely will come back in the future.
  I want to encourage you to definitely continue your great job,
  have a nice weekend!

  Also visit my blog post download game sky1388; mega888-app.com,

 2. 5
  id test untuk lpe88

  Good day! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe
  guest writing a blog post or vice-versa? My
  blog goes over a lot of the same subjects as yours
  and I think we could greatly benefit from each other.

  If you’re interested feel free to send me an email. I look forward
  to hearing from you! Awesome blog by the way!

  Feel free to visit my web-site; id test untuk lpe88

 3. 6
  Troy

  What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has helped me out loads.
  I hope to contribute & help different users like its aided me.
  Good job.

  my web blog Troy

 4. 9
  Keto Lite

  I like the helpful information you provide on your articles.

  I’ll bookmark your blog and take a look at once more right here regularly.
  I’m relatively certain I will be told many new stuff right here!
  Good luck for the following!

  Here is my homepage Keto Lite

 5. 19
  lionking888 ios

  Thanks for the marvelous posting! I seriously enjoyed
  reading it, you will be a great author.I will be sure to bookmark your blog and may come back very soon. I want
  to encourage that you continue your great job, have a nice holiday weekend!

  Check out my blog post … lionking888 ios

 6. 25
  Trista

  Hi would you mind letting me know which web host you’re utilizing?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.

  Can you recommend a good web hosting provider at a reasonable price?
  Thanks, I appreciate it!

  My site Trista

 7. 28
  https://theocratic.net

  I still cannot quite assume that I could become
  one of those studying the important ideas found on your site.
  My family and I are sincerely thankful on your generosity and for providing me the opportunity to
  pursue the chosen career path. Many thanks for the important information I managed to get from your web
  site.

  Also visit my blog :: https://theocratic.net

 8. 42
  webboard.bbgun.pro

  I would like to thnkx for the efforts you’ve
  put in writing this website. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well.
  Actually your creative writing skills has inspired me to get my own web site now.
  Really the blogging is spreading its wings rapidly.
  Your write up is a great example of it.

  my page webboard.bbgun.pro

 9. 43
  Mega Arise Max

  Thank you a lot for providing individuals with such a marvellous opportunity to read critical reviews from this
  website. It’s usually very beneficial and as well , full
  of a good time for me and my office mates to visit
  your blog on the least thrice every week to study the latest stuff you will have.
  And indeed, I’m so at all times astounded for the outstanding tricks you serve.
  Some 1 ideas in this posting are essentially the best I’ve had.

  Feel free to surf to my web site: Mega Arise Max

 10. 45
  motofon.net

  Aw, this was an extremely good post. Taking a few minutes and actual effort to
  produce a really good article? but what can I say?
  I procrastinate a whole lot and never seem to
  get nearly anything done.

  Feel free to surf to my web blog :: motofon.net

 11. 46
  mycte.net

  fantastic publish, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector do not realize
  this. You should continue your writing. I’m
  sure, you’ve a great readers’ base already!

  Also visit my homepage: mycte.net

 12. 48
  Instant Keto Pills

  Definitely imagine that which you said. Your favourite justification seemed to be on the
  net the simplest thing to bear in mind of. I say to you, I certainly get annoyed whilst other people
  consider worries that they just do not know about.

  You controlled to hit the nail upon the top and also outlined out
  the entire thing with no need side effect , folks
  can take a signal. Will likely be again to get more. Thank
  you

  Feel free to surf to my blog :: Instant Keto Pills

 13. 49
  https://theocratic.net/forum/viewtopic.php?id=10011

  Undeniably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get irked while people consider worries
  that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people
  could take a signal. Will probably be back to
  get more. Thanks

  Here is my site: https://theocratic.net/forum/viewtopic.php?id=10011

 14. 53
  www.fotosombra.com.br

  I wanted to follow along and allow you to know how really I
  treasured discovering your web site today. I would consider it a
  honor to do things at my workplace and be able to utilize tips provided on your blog and
  also participate in visitors’ responses like this.
  Should a position regarding guest publisher become on offer at your end,
  please let me know.

  Here is my homepage :: http://www.fotosombra.com.br

 15. 55
  Helio CBD Reviews

  Hello just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be
  running off the screen in Firefox. I’m not sure if this is a formatting issue or
  something to do with browser compatibility but I thought I’d post
  to let you know. The layout look great though!

  Hope you get the problem resolved soon. Thanks

  my site – Helio CBD Reviews

 16. 56
  http://networking.drbarbara.pl/index.php?action=profile;u=502414

  Unquestionably believe that that you said. Your favourite justification appeared to be on the web the easiest factor to consider of.

  I say to you, I certainly get annoyed even as people consider
  concerns that they just do not realize about. You controlled to hit the nail upon the top and outlined out the
  whole thing with no need side-effects , folks can take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

  My web site http://networking.drbarbara.pl/index.php?action=profile;u=502414

 17. 58
  Divine Dynamic Keto Reviews

  We would like to thank you once more for the stunning ideas
  you gave Jeremy when preparing her own post-graduate research and also, most importantly,
  pertaining to providing every one of the ideas in one blog post.
  If we had known of your blog a year ago, we would have
  been saved the unnecessary measures we were participating in. Thanks to you.

  Also visit my web page: Divine Dynamic Keto Reviews

 18. 59
  Dentitox Pro Review

  Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book
  in it or something. I think that you can do with some pics to
  drive the message home a bit, but other than that, this
  is great blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

  Also visit my blog … Dentitox Pro Review

 19. 61
  Eggplant Explosion Male Enhancement

  Hey there! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa?
  My blog addresses a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly
  benefit from each other. If you are interested feel
  free to send me an email. I look forward to hearing from you!
  Superb blog by the way!

  Also visit my homepage: Eggplant Explosion Male Enhancement

 20. 63
  Max Extend Pills

  Thank you for every other informative website.

  The place else may I get that kind of information written in such a perfect manner?
  I have a project that I’m simply now operating on, and I
  have been at the look out for such information.

  My page – Max Extend Pills

 21. 67
  Bodycor Keto

  Thank you a lot for sharing this with all people you really recognize what you’re talking about!
  Bookmarked. Kindly additionally visit my site =). We may have a hyperlink alternate agreement among us

  Here is my page … Bodycor Keto

 22. 72
  uklianjiang.com

  Hey there just wanted to give you a quick heads up.

  The words in your article seem to be running off the screen in Internet explorer.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something
  to do with browser compatibility but I figured I’d post to
  let you know. The layout look great though! Hope you get the issue solved soon. Kudos

  Here is my webpage uklianjiang.com

 23. 77
  Una

  I was recommended this website by my cousin. I am not sure
  whether this post is written by him as no one else know such detailed about
  my problem. You are incredible! Thanks!

  Here is my homepage: Una

 24. 79
  Charli

  I’m not sure exactly why but this weblog is loading incredibly slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?

  I’ll check back later and see if the problem still
  exists.

  Here is my web blog – Charli

 25. 81
  shihan.com.ru

  Thank you for some other informative website.
  The place else may just I get that type of information written in such a
  perfect approach? I have a project that I’m just now running on, and I have been at the look out for such information.

  Here is my webpage; shihan.com.ru

 26. 85
  mpc-install.com

  We wish to thank you once again for the lovely ideas you offered Janet
  when preparing a post-graduate research as well as,
  most importantly, regarding providing each of the ideas
  in a blog post. If we had been aware of your web site a year ago, we’d have
  been saved the needless measures we were choosing. Thank you very much.

  My web page :: mpc-install.com

 27. 91
  http://shihan.com.ru

  I would like to consider the chance of saying thanks to you for your professional
  advice I have often enjoyed checking out your site. We’re looking forward to the
  actual commencement of my university research and the entire preparing
  would never have been complete without surfing your web site.

  If I can be of any assistance to others, I
  might be glad to help by what I have discovered from here.

  Here is my homepage http://shihan.com.ru

 28. 92
  Kevin

  Hey, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has
  some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!

  Other then that, fantastic blog!

  my website; Kevin

 29. 97
  VikingXL

  hello there and thank you for your information ? I?ve
  certainly picked up anything new from right here. I did however expertise several technical
  points using this site, as I experienced to reload the site lots
  of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK?
  Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage
  your quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Well I?m adding this RSS to my e-mail and could look
  out for a lot more of your respective exciting content. Ensure that you update this again soon..

  Also visit my blog post … VikingXL

 30. 105
  Marguerite

  Good day! I know this is kinda off topic but I
  was wondering which blog platform are you using for this website?

  I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking
  at options for another platform. I would be fantastic if you
  could point me in the direction of a good platform.

  Feel free to surf to my web-site; Marguerite

 31. 108
  Muama Ryoko

  I think this is one of the such a lot vital info for me.
  And i’m happy reading your article. However should remark on few common things,
  The web site style is ideal, the articles is actually nice :
  D. Excellent task, cheers.

  Here is my web-site … Muama Ryoko

 32. 110
  Muama Ryoko Portable Wifi

  Hey there just wanted to give you a quick heads up. The text in your
  content seem to be running off the screen in Chrome.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know.
  The style and design look great though! Hope you get the issue solved soon. Many thanks

  my webpage :: Muama Ryoko Portable Wifi

 33. 111
  Mermber XXL

  Thanks on your marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you
  will be a great author. I will remember to bookmark
  your blog and definitely will come back very soon. I want to encourage you
  to definitely continue your great posts, have a nice afternoon!

  Feel free to visit my web site: Mermber XXL

 34. 115
  Coastal Hemp CBD Gummies

  I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts on this sort of area
  . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website.

  Studying this info So i’m satisfied to exhibit that I’ve a very
  excellent uncanny feeling I came upon just what I needed.
  I such a lot indisputably will make certain to do not disregard this site and provides it
  a look regularly.

  Also visit my website Coastal Hemp CBD Gummies

 35. 116
  Cool Blast Portable Air Conditioner Reviews

  Magnificent items from you, man. I have remember your stuff previous to and you are simply extremely magnificent.

  I actually like what you have obtained right here, certainly like what
  you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it sensible.
  I can’t wait to learn much more from you. This is really a wonderful website.

  My webpage Cool Blast Portable Air Conditioner Reviews

 36. 119
  Gudrun

  Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative.
  I?m going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
  Many people will be benefited from your writing.

  Cheers!

  Stop by my web blog Gudrun

 37. 123
  FrioBreeze

  Do you mind if I quote a few of your posts as long
  as I provide credit and sources back to your site? My website is in the exact same area of
  interest as yours and my users would certainly benefit from some
  of the information you present here. Please let me know if this ok with you.
  Thanks!

  Also visit my blog post FrioBreeze

 38. 132
  anti wrinkle skin

  hello there and thank you for your info ? I have definitely picked
  up something new from right here. I did however expertise several technical issues using
  this website, as I experienced to reload the web site many times previous to I could get
  it to load correctly. I had been wondering if your hosting
  is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with
  Adwords. Well I am adding this RSS to my email and could look out
  for a lot more of your respective intriguing content.
  Make sure you update this again soon.

  Also visit my web-site :: anti wrinkle skin

 39. 134
  how to remove acne scars

  A lot of thanks for your entire effort on this web site.
  My mom really likes conducting investigation and it is obvious why.
  Most people notice all of the lively ways you create very important secrets
  by means of the web site and even encourage contribution from other ones about this area while our favorite child is without a
  doubt discovering a whole lot. Have fun with the rest of the year.
  You’re conducting a tremendous job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I’m
  extremely inspired together with your writing skills as smartly as with the layout on your weblog.
  Is this a paid subject matter or did you customize it yourself?
  Either way keep up the excellent high quality writing, it’s uncommon how to remove acne scars peer
  a nice weblog like this one nowadays.

 40. 136
  Cristina

  My spouse and I absolutely love your blog and
  find a lot of your post’s to be what precisely I’m looking for.
  Do you offer guest writers to write content in your case?
  I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a lot
  of the subjects you write about here. Again, awesome blog!

  Feel free to surf to my website … Cristina

 41. 137
  quality treatment

  Excellent article. Keep posting such kind of information on your site.

  Im really impressed by your site.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hey there,
  You have performed an incredible job. I will certainly digg it
  and personally recommend to my friends. I am confident they’ll
  be benefited from this website.

  Feel free to visit my web-site … quality treatment

 42. 139
  eating low carb diet

  You are so interesting! I don’t think I have read anything like that before.
  So great to discover somebody with a few unique thoughts on this topic.
  Really.. thank you for starting this up.

  This site is something that is required on the web, someone with a bit of
  originality!

  Feel free to surf to my blog post eating low carb diet

 43. 141
  purchase hemp

  Excellent post. I used to be checking constantly this blog and I am impressed!
  Extremely helpful information particularly the closing
  phase 🙂 I handle such information much. I was looking for this particular info
  for a long time. Thanks and best of luck.

  Also visit my website; purchase hemp

 44. 174
  Madlyn Teddy

  I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Carry on the superb works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site 🙂

+ Leave a Comment