Πρόστιμο 700 ευρώ σε ποδηλάτη για κόκκινο!

Πηγή- αναδημοσίευση από www.news.gr

Μια κλήση που σίγουρα θα προκαλέσει πολλές συζητήσεις δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης σε έναν ποδηλάτη στο κέντρο της πόλης των Χανίων.

Συγκεκριμένα ο Χανιώτης «πιάστηκε» να παραβιάζει με το ποδήλατό του το κόκκινο στον φωτεινό σηματοδότη που είναι στην διασταύρωση των οδών Κυδωνίας και Σφακιανάκη. Ο αστυνομικός που ήταν εκεί, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, σταματά τον ποδηλάτη για να του κόψει κλήση. Μόνο που ο άτυχος ποδηλάτης μόλις είδε το ποσόπου ανέγραψε ο αστυνομικός στην κλήση και το οποίο ανερχόταν στα 700 ευρώ κόντεψε να πάθει εγκεφαλικό!

Στο ερώτημα, αν είναι δυνατόν να επιβάλλεται τέτοιο πρόστιμο  σε ποδήλατο, έστω και για παραβίαση φωτεινού σηματοδότη, η απάντηση είναι θετική.

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας δεν διαχωρίζει τα ποδήλατα από τις μοτοσικλέτες, αλλά τα θεωρεί όλα ως δίκυκλα και επιβάλλει τα ίδια πρόστιμα με κάποιες διαφοροποιήσεις για τα ποδήλατα καθώς οι ποδηλάτες πρέπει να έχουν διαφορετική οδηγική συμπεριφορά (π.χ. όταν θέλουν να στρίψουν).

Όμως στην παραβίαση του κόκκινου το πρόστιμο είναι το ίδιο είτε οδηγείς φορτηγό, είτε ποδήλατο εκτός και αν ο ποδηλάτης κατεβεί από την σέλα και περάσει περπατώντας, οπότε θεωρείται ως πεζός.

Και αυτό είναι κάτι που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις, κυρίως  για το ότι οι επιπτώσεις από την παραβίαση του φαναριού από ένα ποδήλατο δεν έχει τις ίδιες επιπτώσεις με την ίδια παραβίαση από ένα μηχανοκίνητο όχημα.

Για τον λόγο αυτό σε πολλές περιπτώσεις αστυνομικοί «κάνουν τα στραβά μάτια» στην κίνηση των ποδηλάτων, αλλά το γεγονός είναι πως ο αστυνομικός που ήταν σήμερα στην διασταύρωση των οδών Κυδωνίας και Σφακιανάκη, εξαντλώντας κάθε αυστηρότητα, εφάρμοσε κατά γράμμα τον ΚΟΚ φέρνοντας σε απόγνωση τον ποδηλάτη

You May Also Like

More From Author

5Comments

Add yours

+ Leave a Comment