Γενική προπονητική : Η αρχή της εξατομίκευσης…με πολύ απλά λόγια.

Estimated read time 1 min read

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική ομάδα Smart Sport/ Athens Triathlon Team & Συντακτική ομάδα TriathlonWorld/ Triathlon.gr (Email : info@triathlonworld.gr)

Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και απαιτεί διαφορετική προπόνηση ώστε να βελτιωθεί. Ενα σωστό προπονητικό πρόγραμμα πρέπει να λαμβάνει υπ’όψιν του τα εξής :

1)      Την ηλικία, το φύλλο, την υπάρχουσα φυσική του κατάσταση καθώς και τις αθλητικές του δραστηριότητες τους τελευταίους μήνες.  Επίσης τα χρόνια που αθλείται και τα χρόνια που τυχόν ασχολείται με το συγκεκριμένο άθλημα.

2)      Τις υποχρεώσεις του πέρα από τον αθλητισμό κάτι που περιλαμβάνει την οικογενειακή του, κοινωνική, επαγγελματική αλλά και προσωπική του ζωή. Ολες αυτές οι υποχρεώσεις καθορίζουν την επιβάρυνση (stress) που δέχεται ο οργανισμός του πέραν της προπόνησης. Αυτές οι υποχρεώσεις δείχνουν  και τις δυνατότητες που υπάρχουν για αποκατάσταση από την προπόνηση (αρκετές ή όχι ώρες ύπνου, σωστή ή όχι διατροφή).  Πρέπει να τονίζουμε συνεχώς ότι η επιβάρυνση που δέχεται ένας οργανισμός περιλαμβάνει όχι μεμονωμένα την προπονησή του αλλά και κάθε έκφραση της ζωής του.

3)      Τις διατροφικές του συνήθειες, συμπεριλαμβανομένου του ποτού και του καπνίσματος.

4)      Το ιατρικό του ιστορικό.

5)      Τις αναλύσεις αίματος και γενικότερα όλες τις ιατρικές εξετάσεις των τελευταίων δύο-τριών χρόνων.

6)      Τους λόγους ενασχόλησής του του με τον αθλητισμό (χόμπι, χάσιμο κιλών, λόγοι υγείας, πρωταθλητισμός) σε συνδυασμόμε τις ρεαλιστικές δυνατότητες του αθλητή καθώς επίσης και σε συνδυασμό με τις προαναφερθείσες υποχρεώσεις του σε άλλους τομείς.

 

Eίναι πολύ παραμελημμένη αυτή η προπονητική αρχή από τους περισσότερους αθλητές οι οποίοι κάνουν το λάθος να ξεσηκώνουν προγράμματα πρωταθλητών.  Το πρώτο πράγραμμα που έκανα όταν ξεφύλλιζα περιοδικά τριάθλου ήταν να κοιτάω προγράμματα πρωταθλητών μη λαμβάνοντας υπ’όψιν ότι αυτοί είχαν τεράστια αερόβια βάση (αποκτημένη από αερόβια προπόνηση πάνω από δέκα χρόνια) και ότι δεν είχαν να ασχοληθούν με τίποτα άλλο εκτός από το να κάνουν προπόνηση και να μεριμνήσουν για την σωστή αποκατάσταση μετά από κάθε προπόνηση.  Οι περισσότεροι από εμάς είμαστε υποχρεωμένοι να δουλεύουμε, να ασχολούμαστε με διάβασμα και καθημερινά πρέπει να αναπεξέλθουμε σε πολυποίκιλες υποχρεώσεις.  Αν πιεζόμαστε καθημερινά προσπαθώντας να αντεπεξέλθουμε σε προπονητικά προγράμματα μη προσαρμοσμένα σε μας είναι σίγουρο ότι δεν θα βελτιωθούμε αλλά και θα είμαστε δυστυχισμένοι.  Είναι καλό να έχουμε αθλητικούς στόχους αρκεί αυτοί να μην μας αποπροσανατολίζουν. Μερικά λάθη που πρέπει να αποφύγουμε είναι τα εξής:

1)      Πρέπει να μην ελαττώνουμε τις ώρες ύπνου προσπαθώντας να χωρέσουμε σε μία μέρα πολλά πράγματα όπως: δουλειά, διάβασμα, φίλους, οικογένεια, σύντροφο, διασκέδαση, προπόνηση. Ο ΥΠΝΟΣ είναι κάτι που δεν επιδέχεται περικοπές. Οσο αυξάνονται οι υποχρεώσεις και  το προπονητικό φορτίο τόσο πρέπει να αυξάνουμε τις ώρες ύπνου.

2)      Δεν πρέπει να υπερτιμούμε τις αθλητικές μας ιδιότητες και κυρίως να μην χάνουμε πράγματα που έχουμε κερδίσει από τους άλλους τομείς της ζωής μας εξαιτίας  κάποιων φιλοδοξιών μας. Πολλοί αθλητές έχουν χάσει φίλους, έχουν καταστρέψει την επαγγελματική τους ή ακόμα και έχουν χωρίσει εξαιτίας των φιλοδοξιών τους να γίνουν πρωταθλητές.

3)      Ενας αθλητής αντοχής με ενδείξεις μειωμένου ανοσοποιητικού συστήματος πρέπει να επανεξετάσει όχι μόνο την προπονησή του αλλά και τις υποχρεώσεις του. Ο αθλητής αντοχής θεωρητικά πρέπει να έχει ενισχυμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Οταν βλέπουμε ότι αρρωσταίνουμε συχνά πρέπει να δώσουμε έμφαση στην ξεκούρασή μας.  Υπάρχουν αθλητές που έχουν φοβερή φυσική κατάσταση αλλά δεν είναι υγιείς.  Είναι αντιφατικό ακόμα και για έναν αθλητή που ζεί από τον αθλητισμό να είναι μη υγιής.

You May Also Like

More From Author

3Comments

Add yours

+ Leave a Comment