«O Zωντανός Πλανήτης»

Estimated read time 1 min read

«O Zωντανός Πλανήτης»

στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου

 

Αθήνα, Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

 

Πού οφείλεται η αέναη μετατόπιση των τεκτονικών πλακών, η οποία μεταβάλλει σε βάθος χρόνου την επιφάνεια του πλανήτη μας; Πώς προκαλούνται οι σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις; Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν και επηρεάζουν το γήινο κλίμα και πώς σχετίζονται με το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου;

 

Σε αυτά άλλα και σε πολλά αλλά σχετικά ερωτήματα προσφέρει εμπεριστατωμένα και θεαματικά απαντήσεις η νέα παράσταση του Ψηφιακού  Πλανηταρίου με τίτλο «Ο Ζωντανός Πλανήτης».

 

Απαντήσεις δίνονται επίσης σε ερωτήματα σχετικά με τον βομβαρδισμό του πλανήτη μας από αστεροειδείς και κομήτες, όπως επίσης και με τις ηφαιστειακές εκρήξεις σε άλλους κόσμους του Ηλιακού μας Συστήματος. Κατά  τη διάρκεια της παράστασης οι θεατές θα έχουν ακόμη την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουν ορισμένους από τους λόγους για τους οποίους η Γη μας εξελίχθηκε τόσο διαφορετικά σε σχέση με τους γειτονικούς της πλανήτες Αφροδίτη και Άρη.

 

Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της παράστασης

 

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση της παράστασης θα πραγματοποιηθεί σε ειδική εκδήλωση την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013, οπότε και θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Έτσι όλοι εκείνοι οι φίλοι του Πλανηταρίου που θα ήθελαν να είναι οι πρώτοι που θα την παρακολουθήσουν θα πρέπει να έχουν προμηθευτεί τα απαραίτητα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 17:30 της ίδιας ημέρας.

 

Σημειώνεται ότι η παράσταση «Ο Ζωντανός Πλανήτης» θα ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα του Πλανηταρίου από το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013 με τιμή εισιτηρίου (6 Ευρώ για τους ενήλικες και 4 Ευρώ για τα παιδιά).

 

 

 

 

Ζωντανός Πλανήτης

 

Λίγα λόγια για την παράσταση

 

Πώς εξελίχθηκε γεωλογικά και γεωμορφολογικά ο πλανήτης μας μέχρι σήμερα; Πώς σχηματίστηκαν οι τεράστιες οροσειρές που ορθώνονται στην επιφάνειά του και οι βαθιές ωκεάνιες τάφροι; Πού οφείλονται οι καταστροφικοί σεισμοί και οι ηφαιστειακές εκρήξεις; Η νέα παράσταση του Πλανηταρίου με τίτλο «Ο Ζωντανός Πλανήτης» προσφέρει εμπεριστατωμένα και θεαματικά τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα και σε αρκετά άλλα που αφορούν το κλίμα, τις ατμοσφαιρικές αλλαγές του πλανήτη μας και το «Φαινόμενο του Θερμοκηπίου».

Καθημερινά, ο καιρός σε κάθε περιοχή του πλανήτη μεταβάλλεται. Η θερμοκρασία, η πίεση, η ηλιοφάνεια και η νεφοκάλυψη, η βροχή και το χιόνι, με δυο λόγια όλες εκείνες οι ατμοσφαιρικές «μεταβλητές», που επικρατούν σε μια δεδομένη χρονική στιγμή και σε μια συγκεκριμένη περιοχή του πλανήτη, διαμορφώνοντας τις καιρικές συνθήκες, δεν είναι ποτέ οι ίδιες. Το κλίμα, από την άλλη, δεν είναι παρά ο μέσος όρος των καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε μια συγκεκριμένη περιοχή σε μεγάλο βάθος χρόνου. Όπως γνωρίζουμε σήμερα, με την πάροδο του γεωλογικού χρόνου έχουν σημειωθεί σημαντικές και αρκετές φορές ακραίες κλιματικές μεταβολές, ενώ σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, τα τελευταία χρόνια λαμβάνει χώρα μία ακόμη παγκόσμια κλιματική αλλαγή, που σε αντίθεση με τις προηγούμενες, δεν έχει φυσικά αίτια αλλά είναι ανθρωπογενής.

Όλα τα καιρικά φαινόμενα του πλανήτη μας συμβαίνουν στο κατώτερο στρώμα της γήινης ατμόσφαιρας, την τροπόσφαιρα, η οποία εκτείνεται μέχρι ύψους 11 περίπου χιλιομέτρων πάνω από την γήινη επιφάνεια. Καιρικά όμως φαινόμενα έχουμε και στο Διάστημα! Ο διαστημικός όμως καιρός και οι ηλιακές λεγόμενες καταιγίδες δεν μοιάζουν με τις γήινες καταιγίδες είναι όμως εξ ίσου ενδιαφέροντα φαινόμενα τα οποία βρίσκονται στην κορυφή του επιστημονικού ενδιαφέροντος πολλών νέων αστρονόμων και συνδέονται άμεσα με την δραστηριότητα του Ήλιου μας.

Η ύπαρξη όμως της γήινης μαγνητόσφαιρας είναι για ‘μας ιδιαίτερα ευεργετική γιατί λειτουργεί σαν ασπίδα ενάντια στον ηλιακό άνεμο και τα φορτισμένα σωματίδια που εκτοξεύονται από τον Ήλιο. Παρ’ όλα αυτά η ισχύς του ηλιακού ανέμου είναι τέτοια ώστε στην ηλιόλουστη πλευρά της Γης το γήινο μαγνητικό πεδίο συμπιέζεται προς την επιφάνεια της Γης, ενώ στην νυχτερινή πλευρά δημιουργείται μια μακριά μαγνητική ουρά σαν κομήτης που έχει διάμετρο 30-60 γήινων ακτίνων και μήκος χιλίων.

Πάνω στη Γη τώρα, η σύγχρονη θεωρία των τεκτονικών πλακών μας έχει δώσει τις απαντήσεις σε διάφορα ερωτηματικά που είχαμε για τα φαινόμενα της ορογένεσης, τις ηφαιστειακές εκρήξεις, τους σεισμούς και διάφορα άλλα γεωλογικά φαινόμενα, που μας απεκάλυψε ότι ολόκληρη η εξωτερική στοιβάδα του πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένων και των ωκεάνιων πυθμένων, αποτελείται από δυο δεκάδες μεγάλες και μικρότερες λιθοσφαιρικές πλάκες, οι οποίες στα όριά τους επικαλύπτουν η μία την άλλη και οι οποίες αναμορφώνουν συνεχώς τα επεκτεινόμενα τους άκρα σε μια αέναη διαδικασία που έχει ονομαστεί εξάπλωση του πυθμένα. Η θεωρία των τεκτονικών πλακών στην σημερινή της περίπου μορφή διατυπώθηκε μόλις πριν από μισόν αιώνα και προκάλεσε πραγματική επανάσταση στις γνώσεις μας για την γεωλογική εξέλιξη του πλανήτη μας, ανάλογη με αυτή που προκάλεσε η θεωρία της εξέλιξης των ειδών στην βιολογία.

Οι υποχθόνιες γεωτεκτονικές δυνάμεις που αναμορφώνουν διαρκώς την επιφάνεια του πλανήτη μας μπορούν ενίοτε να προκαλέσουν εκτεταμένες έως και ακραίες καταστροφές, όπως στην περίπτωση της έκρηξης ενός υπερηφαιστείου. Άλλες παρόμοιες καταστροφές μπορούν να επέλθουν και από τη σύγκρουση του πλανήτη μας με έναν τεράστιο αστεροειδή ή κομήτη. Ο βομβαρδισμός των πλανητών του Ηλιακού μας συστήματος από τέτοιους διαστημικούς εισβολείς δεν είναι κάτι που συνέβη μόνο στη πρώτη περίοδο της εξέλιξής του, αλλά που με εμφανώς λιγότερη σφοδρότητα συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Όπως άλλωστε γνωρίζουμε καλά, καθ’ όλη τη διάρκεια της γεωλογικής της ιστορίας η Γη μας βομβαρδίστηκε συστηματικά από τις πτώσεις μικρών και μεγάλων αστεροειδών και κομητών.

Δεν πρέπει, τέλος, να ξεχνάμε ότι χάρη στις πολύπλοκες βιοχημικές, γεωλογικές και κλιματολογικές διεργασίες δισεκατομμυρίων ετών, σ’ αυτόν τον «ευλογημένο» από την Φύση «βράχο», πραγματοποιήθηκε το μεγάλο άλμα της εμφάνισης της Ζωής. Σήμερα με την βοήθεια των εκατοντάδων δορυφόρων που θέσαμε σε τροχιά γύρω του, συνεχίζουμε να αποκρυπτογραφούμε τα μυστικά του, ανακαλύπτοντας τις απαντήσεις στην ατμόσφαιρα που τον περιβάλλει, σε κάθε ωκεανό και ήπειρο, βαθιά στο εσωτερικό του, αλλά και στα πέρατα του Ηλιακού Συστήματος.


You May Also Like

More From Author

179Comments

Add yours
 1. 5
  Carmela

  I’m impressed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that’s equally educative and entertaining, and without a doubt, you’ve hit the
  nail on the head. The problem is something that too few people are speaking intelligently about.
  I am very happy that I came across this in my search for something relating to this.

 2. 6
  Erma

  Excellent post. I was checking constantly
  this weblog and I am impressed! Extremely useful information specifically
  the closing phase 🙂 I maintain such information a lot.
  I was looking for this particular info for
  a long time. Thanks and good luck.

 3. 9
  ig

  May I simply say what a comfort to uncover someone who actually
  knows what they are talking about on the web.
  You definitely understand how to bring a problem to light and make it important.

  More people really need to read this and understand this side of your story.

  I was surprised that you are not more popular because you definitely possess the gift.

 4. 12
  Louis

  I absolutely love your blog and find many of your post’s to be exactly I’m looking for.
  Do you offer guest writers to write content for you? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on some of
  the subjects you write with regards to here. Again, awesome website!

 5. 13
  Florian

  I’m curious to find out what blog system you’re using?

  I’m experiencing some small security problems with my latest
  site and I would like to find something more risk-free.
  Do you have any solutions?

 6. 14
  Shawnee

  With havin so much written content do you ever
  run into any problems of plagorism or copyright infringement?

  My blog has a lot of unique content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a
  lot of it is popping it up all over the internet without
  my authorization. Do you know any methods to help reduce
  content from being ripped off? I’d really appreciate it.

 7. 16
  Fermin

  I like the valuable information you provide in your articles.
  I will bookmark your blog and check again here regularly.
  I’m quite certain I’ll learn lots of new stuff right here!

  Best of luck for the next!

 8. 17
  Hyman

  Greetings! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly?
  My website looks weird when browsing from my iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this problem.
  If you have any recommendations, please share. Many thanks!

 9. 20
  Savannah

  My family members all the time say that I am killing my time
  here at web, however I know I am getting experience every day by reading
  thes fastidious articles or reviews.

 10. 22
  Sunny

  It is truly a nice and helpful piece of info. I am happy that you simply shared this useful
  information with us. Please stay us up to date like this.
  Thank you for sharing.

 11. 26
  Eulah

  We stumbled over here different web page and thought I might check things out.
  I like what I see so now i’m following you. Look forward to finding out about
  your web page yet again.

 12. 27
  Whitney

  Hello! I understand this is sort of off-topic however
  I needed to ask. Does managing a well-established website
  such as yours require a massive amount work? I am brand new
  to running a blog however I do write in my diary on a daily basis.

  I’d like to start a blog so I can share my experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any suggestions or tips for
  new aspiring blog owners. Appreciate it!

 13. 32
  Vince

  Pretty component to content. I just stumbled upon your blog
  and in accession capital to claim that I get in fact enjoyed account your blog posts.

  Any way I’ll be subscribing to your augment or even I success you access persistently fast.

 14. 35
  Kayleigh

  I do consider all the concepts you’ve offered in your post.

  They are very convincing and will definitely work.
  Nonetheless, the posts are too short for starters.
  May just you please extend them a little from subsequent time?
  Thanks for the post.

 15. 37
  Carson

  Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was
  just curious if you get a lot of spam remarks?

  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very much appreciated.

 16. 38
  Latrice

  Superb post however , I was wondering if you
  could write a litte more on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit
  further. Appreciate it!

 17. 44
  Mabel

  Thanks for the marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you
  happen to be a great author. I will always bookmark your blog and will often come
  back later on. I want to encourage you continue your great job, have a nice evening!

 18. 48
  Toney

  Hi, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your website in Opera, it looks fine but when opening in Internet
  Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, terrific blog!

 19. 49
  Hilton

  Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.

  I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks
  for the post. I’ll definitely return.

 20. 50
  Elliot

  I like the helpful info you supply on your articles.

  I’ll bookmark your blog and take a look at once more right here regularly.
  I’m quite certain I will be informed lots of new stuff right
  here! Best of luck for the next!

 21. 51
  Ken

  Whats up are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get
  started and create my own. Do you need any html coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

 22. 52
  Jamal

  Very good blog! Do you have any helpful hints
  for aspiring writers? I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything.

  Would you advise starting with a free platform like WordPress
  or go for a paid option? There are so many choices
  out there that I’m totally overwhelmed .. Any ideas? Kudos!

 23. 54
  Marilou

  Hi, I do believe this is an excellent blog. I stumbledupon it 😉 I’m going
  to return yet again since I saved as a favorite it. Money and
  freedom is the greatest way to change, may you
  be rich and continue to guide others.

 24. 55
  Heath

  I don’t know if it’s just me or if perhaps everybody else
  experiencing problems with your website. It seems like some of the written text
  in your posts are running off the screen. Can somebody else please provide
  feedback and let me know if this is happening to them too?
  This may be a issue with my browser because I’ve had this happen previously.
  Kudos

 25. 56
  Kina

  Hi there just wanted to give you a brief heads up and let
  you know a few of the images aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried
  it in two different internet browsers and both show the same
  results.

 26. 58
  majorsite

  I’m writing on this topic these days, majorsite, but I have stopped writing because there is no reference material. Then I accidentally found your article. I can refer to a variety of materials, so I think the work I was preparing will work! Thank you for your efforts.

 27. 60
  Annette

  Wonderful blog! Do you have any tips for aspiring writers?

  I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that
  I’m completely confused .. Any tips? Cheers!

 28. 61
  Eula

  Hi, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I’m attempting to find
  things to improve my web site!I suppose its ok to use a few of your
  ideas!!

 29. 64
  Thalia

  Hello there, I found your blog by the use of Google while looking for a related subject,
  your web site got here up, it appears to be like great.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, just was aware of your blog via Google,
  and found that it’s truly informative. I’m gonna watch out for brussels.
  I will be grateful should you proceed this in future.

  Lots of other people shall be benefited out of your writing.
  Cheers!

 30. 66
  Nolan

  Yesterday, while I was at work, my sister stole my iphone
  and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she
  can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views.
  I know this is entirely off topic but I had to
  share it with someone!

 31. 67
  Tegan

  Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but other
  than that, this is fantastic blog. An excellent read.
  I’ll definitely be back.

 32. 68
  Kit

  I’m curious to find out what blog system you are using?
  I’m experiencing some small security issues with my latest site and I would like to find something more safe.
  Do you have any recommendations?

 33. 69
  Rico

  Hey there! I’m at work surfing around your blog from my new
  iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to
  all your posts! Keep up the great work!

 34. 70
  Junior

  Appreciating the time and effort you put into your site and detailed information you offer.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t
  the same unwanted rehashed material. Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your
  RSS feeds to my Google account.

 35. 71
  Devon

  I blog often and I really appreciate your information. This article has really peaked my
  interest. I will book mark your site and keep checking for new information about once a week.
  I subscribed to your RSS feed as well.

 36. 72
  Bart

  great post, very informative. I ponder why the
  other experts of this sector do not realize this.

  You should proceed your writing. I’m confident,
  you’ve a great readers’ base already!

 37. 73
  Francis

  First of all I would like to say wonderful blog!
  I had a quick question that I’d like to ask if you don’t
  mind. I was interested to know how you center yourself and clear your head prior to writing.
  I have had difficulty clearing my thoughts in getting my ideas out there.
  I truly do take pleasure in writing however it just seems like the
  first 10 to 15 minutes are generally lost simply
  just trying to figure out how to begin. Any recommendations or tips?
  Thank you!

 38. 75
  Bret

  Usually I don’t learn post on blogs, but I would
  like to say that this write-up very pressured me to try and do it!

  Your writing style has been surprised me. Thank you, quite nice article.

 39. 77
  Eartha

  Thanks for another informative blog. The place else may just I
  am getting that type of info written in such an ideal
  manner? I have a mission that I am just now running on, and I’ve been at
  the glance out for such info.

 40. 81
  Lucinda

  Hello, I do believe your site may be having web browser compatibility issues.
  When I take a look at your website in Safari, it looks fine however,
  if opening in IE, it has some overlapping issues.

  I simply wanted to give you a quick heads up! Besides that, wonderful blog!

 41. 82
  Lashawnda

  What i do not understood is in fact how you’re
  now not actually a lot more neatly-preferred than you may be
  right now. You’re so intelligent. You already know thus considerably relating to this topic,
  produced me personally consider it from so many various angles.
  Its like men and women are not fascinated unless it is something to accomplish with Woman gaga!
  Your personal stuffs excellent. At all times deal with
  it up!

 42. 83
  Darren

  You really make it seem really easy with your presentation however I to find this topic to be
  really something which I believe I would by no means understand.
  It seems too complicated and very wide for me. I’m
  taking a look forward on your next post,
  I’ll attempt to get the grasp of it!

 43. 84
  Brendan

  Definitely consider that which you said. Your favourite justification seemed to be at the web the simplest thing to bear in mind of.
  I say to you, I certainly get annoyed at the same time as people consider worries
  that they just do not realize about. You controlled to hit the
  nail upon the highest and also defined out the entire thing with no need side effect , folks could take a signal.
  Will probably be again to get more. Thanks

 44. 85
  Ellis

  Great weblog here! Additionally your site so much up very fast!
  What web host are you using? Can I am getting your affiliate hyperlink on your
  host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 45. 89
  Shane

  I think everything said made a ton of sense.
  However, think about this, what if you added a little content?
  I ain’t saying your content isn’t solid, but what if you added something that
  makes people desire more? I mean «O Zωντανός Πλανήτης» – Cyclingworld.gr
  is kinda vanilla. You should glance at Yahoo’s front page and see
  how they write news titles to get people to click. You might try
  adding a video or a pic or two to get readers excited about what you’ve written. In my opinion,
  it might bring your blog a little bit more interesting.

 46. 90
  Alycia

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
  widgets I could add to my blog that automatically tweet my
  newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time
  and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new
  updates.

 47. 94
  Janine

  Thanks for your personal marvelous posting!
  I certainly enjoyed reading it, you happen to be a great author.
  I will always bookmark your blog and definitely will come back later on. I want to encourage
  yourself to continue your great posts, have a nice afternoon!

 48. 95
  Miguel

  I absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be what precisely I’m looking
  for. Would you offer guest writers to write content for yourself?
  I wouldn’t mind writing a post or elaborating on a lot of the subjects you write with regards to here.
  Again, awesome weblog!

 49. 97
  Leif

  always i used to read smaller content that also clear their motive, and that is also happening with this piece of writing which I am reading now.

 50. 99
  Patti

  Hello my friend! I want to say that this article is
  awesome, great written and include almost all
  significant infos. I’d like to peer extra posts like this .

 51. 101
  Delphia

  Greetings from Florida! I’m bored to tears at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break.
  I enjoy the knowledge you provide here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m amazed at how quick your blog loaded on my cell
  phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, superb site!

 52. 103
  Tyson

  Fantastic beat ! I would like to apprentice while you
  amend your website, how could i subscribe for a
  blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny
  bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 53. 105
  Barry

  Hi there! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.
  Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure
  things out pretty quick. I’m thinking about creating my own but
  I’m not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions?
  Many thanks

 54. 106
  Ines

  I have been exploring for a little bit for any high quality articles
  or weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled
  upon this website. Studying this information So i’m satisfied to exhibit that I’ve a very
  excellent uncanny feeling I came upon just what I needed.

  I such a lot unquestionably will make certain to
  do not fail to remember this web site and provides
  it a look on a continuing basis.

 55. 110
  Karry

  Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it
  up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything.
  Do you have any points for first-time blog writers?
  I’d really appreciate it.

 56. 114
  Eloisa

  Greetings, I do think your site may be having web browser
  compatibility problems. Whenever I look at your site in Safari, it
  looks fine but when opening in I.E., it’s got some overlapping issues.
  I merely wanted to give you a quick heads up! Besides that,
  excellent site!

 57. 115
  Jeffry

  Hi, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the
  favor”.I’m trying to find things to improve my website!I suppose its
  ok to use some of your ideas!!

 58. 118
  Mindy

  Magnificent web site. A lot of useful information here.
  I’m sending it to some buddies ans also sharing in delicious.
  And certainly, thanks to your sweat!

 59. 119
  Tamera

  When I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I receive 4
  emails with the exact same comment. Is there a means
  you can remove me from that service? Appreciate it!

 60. 120
  Naomi

  Fascinating blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?

  A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your design.
  Cheers

 61. 121
  Charity

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good.
  I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already
  😉 Cheers!

 62. 122
  Camille

  Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However I am having problems with your RSS.
  I don’t know the reason why I cannot subscribe to it.
  Is there anybody else having the same RSS problems? Anyone
  who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

 63. 123
  Krista

  Link exchange is nothing else except it is simply placing the other person’s
  weblog link on your page at suitable place and other person will also do same for you.

 64. 124
  Maryellen

  I seriously love your site.. Excellent colors & theme.
  Did you build this site yourself? Please reply back as I’m trying to create my own site and would love
  to learn where you got this from or what the theme is called.
  Thanks!

 65. 126
  Palma

  Wow, incredible blog format! How long have you been blogging for?
  you make running a blog look easy. The entire look of your website is excellent, as smartly as the content!

 66. 128
  Marvin

  Aw, this was a really nice post. Finding the
  time and actual effort to produce a good article…
  but what can I say… I hesitate a whole lot and never seem to get anything done.

 67. 129
  Cooper

  Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit
  and sources back to your website? My website is in the exact same area of interest as yours and my
  visitors would genuinely benefit from a lot of the information you provide here.
  Please let me know if this alright with you.
  Thanks a lot!

 68. 132
  Marguerite

  Hi there just wanted to give you a quick heads up and let you know a
  few of the images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think
  its a linking issue. I’ve tried it in two different web
  browsers and both show the same results.

 69. 135
  Misty

  Hello my loved one! I want to say that this article is awesome, nice
  written and include approximately all significant infos.
  I would like to peer extra posts like this .

 70. 138
  Kathryn

  Hello! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

 71. 139
  Hubert

  After I originally commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is
  added I get 4 emails with the same comment. There has to
  be an easy method you are able to remove me from that service?
  Thank you!

 72. 140
  Margarito

  Thanks for another wonderful article. The
  place else could anybody get that kind of info in such an ideal approach of writing?
  I’ve a presentation next week, and I am at the look for such information.

 73. 141
  Rosita

  My brother suggested I might like this blog.
  He was entirely right. This post truly made my
  day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this info!

  Thanks!

 74. 144
  Pauline

  Hi, I do believe this is a great blog. I stumbledupon it 😉 I
  will return once again since i have book marked it.
  Money and freedom is the best way to change, may you be
  rich and continue to help others.

 75. 145
  Maryjo

  Excellent post. Keep posting such kind of info on your
  page. Im really impressed by your blog.
  Hello there, You’ve performed a fantastic job. I will certainly digg it and for my part suggest to my friends.
  I am confident they will be benefited from this web site.

 76. 146
  Mitchell

  Excellent article. Keep writing such kind of info on your page.
  Im really impressed by your blog.
  Hey there, You’ve done a fantastic job. I’ll certainly digg it
  and personally suggest to my friends. I am confident they will be benefited from
  this website.

 77. 147
  Mohamed

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was
  curious what all is needed to get setup? I’m assuming having
  a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100% positive.
  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Thanks

 78. 148
  Kasha

  Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog
  and wanted to mention that I’ve truly loved surfing around your blog posts.
  In any case I will be subscribing for your feed and I am hoping you write again very soon!

 79. 149
  Benito

  I’m really enjoying the theme/design of your blog. Do you ever run into any internet browser compatibility issues?
  A handful of my blog readers have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Chrome.

  Do you have any solutions to help fix this issue?

 80. 150
  Ute

  I know this web site presents quality depending articles and extra information, is there any other web page which presents these stuff in quality?

 81. 152
  Sheree

  Hello there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?

  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

 82. 153
  Ann

  Hey just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different browsers and both show
  the same results.

 83. 154
  Pam

  Thanks for a marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you may be a great author.
  I will make certain to bookmark your blog and may come back later on. I
  want to encourage one to continue your great writing, have
  a nice afternoon!

 84. 155
  Georgia

  Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I
  have truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write
  again soon!

 85. 156
  Bobby

  Link exchange is nothing else except it is simply placing
  the other person’s webpage link on your page at suitable place and other person will
  also do similar in favor of you.

 86. 157
  Lovie

  I have to thank you for the efforts you have put in writing this
  site. I’m hoping to check out the same high-grade content from you in the future as well.

  In truth, your creative writing abilities has motivated me to get
  my own blog now 😉

 87. 158
  Cyril

  We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our
  community. Your web site offered us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our whole community will
  be grateful to you.

 88. 159
  Tera

  Greetings from Idaho! I’m bored at work so I decided
  to browse your website on my iphone during lunch break.

  I enjoy the information you present here and can’t wait
  to take a look when I get home. I’m shocked at
  how quick your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyways, excellent site!

 89. 160
  Clyde

  My relatives all the time say that I am killing my time here at web,
  but I know I am getting know-how every day by reading thes
  good articles.

 90. 162
  Gus

  Thanks on your marvelous posting! I truly enjoyed reading it,
  you’re a great author.I will be sure to bookmark your blog and definitely will come back sometime soon.
  I want to encourage you to definitely continue your
  great posts, have a nice holiday weekend!

 91. 163
  Rex

  Heya are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying
  to get started and create my own. Do you require any coding expertise to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

 92. 164
  Scot

  whoah this blog is great i love studying your articles.
  Stay up the great work! You already know, many individuals are looking round for this information, you can aid them greatly.

 93. 166
  Latesha

  Hi! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a wonderful job!

 94. 167
  Kathie

  Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend
  your web site, how could i subscribe for a blog website?

  The account aided me a appropriate deal. I were tiny bit familiar of this
  your broadcast provided bright clear idea

 95. 169
  Shayna

  whoah this blog is wonderful i really like reading your articles.
  Keep up the great work! You recognize, a lot of persons are searching around
  for this information, you can help them greatly.

 96. 170
  Riley

  An intriguing discussion is definitely worth comment. I think
  that you ought to write more on this subject matter, it might not be a taboo subject
  but generally people do not speak about these subjects.
  To the next! All the best!!

 97. 171
  Felicia

  No matter if some one searches for his necessary thing, therefore he/she desires to be available that in detail, therefore
  that thing is maintained over here.

 98. 174
  Rita

  Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a
  30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad
  is now broken and she has 83 views. I know this is entirely
  off topic but I had to share it with someone!

 99. 175
  Celeste

  It is appropriate time to make a few plans for the
  longer term and it is time to be happy. I have learn this publish and if I may I desire to counsel you few fascinating things or advice.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I wish to read more things approximately it!

 100. 176
  Agueda

  For most up-to-date information you have to visit world-wide-web and on internet I found this website as a best web page
  for most up-to-date updates.

 101. 177
  Lynn

  Hi there to all, how is everything, I think every one is getting more
  from this web page, and your views are pleasant in favor of
  new viewers.

+ Leave a Comment