Το πρώτο μου ποδήλατο δρόμου.

Αγορά ποδηλάτου

Ενα από τους πιο συνηθισμένους προβληματισμούς που έχουν οι αρχάριοι τριαθλητές είναι αναφορικά με την αγορά του 1ου τους αγωνιστικού/τριαθλητικού ποδηλάτου. Σας δίνουμε μερικές σύντομες συμβουλές:

  1. Αναλογιστείτε ποιο είναι το συνολικό ποσό που μπορείτε να ξοδέψετε; Σε αυτό το ποσό πρέπει να υπολογίσετε ότι χρειάζεστε : 30-50 ευρώ για πετάλια (συνήθως δεν περιλαμβάνονται στο ποδήλατο), 60-80 ευρώ για παπούτσια ποδηλασίας, 40 -70 ευρώ για σορτσάκι με την ειδική αντιβακτηριακή ενίσχυση, 40 ευρώ για μία ποδηλατική μπλούζα και τέλος ανταλλακτικές σαμπρέλες και πολυεργαλεία. Δηλαδή τουλάχιστον 200 ευρώ.
  2. Αναλογα με τα χρήματα που μπορείτε να ξεδέψετε θα αποφασισθεί εάν μπορείτε να αγοράσετε ποδήλατο δρόμου ή/ και ποδήλατο χρονομέτρου (τα οποία είναι λίγο πιο ακριβά). Τα ποδήλατα δρόμουξεκινούν από 500 ευρώ και τα ποδήλατα τριάθλου/ χρονομέτρου
    από τα 1400 ευρώ περίπου.
  3. Είναι σαφές ότι όσο πιο ακριβό το ποδήλατο τόσο καλύτερη ποιότητα ανταλλακτικών και περιφερειακών έχει και συνεπώς τόσο λιγότερες πιθανότητες να έχουμε μία βλάβη σε αυτά και να εξαναγκαστούμε σε αγορά καινούργιών εξαρτημάτων
  4. Είναι σημαντικό να βρούμε το σωστό νούμερο που ο κάθε κατασκευαστής προτείνει ανάλογα με το ύψος μας και τυχόν τα σωματομετρικά μας χαρακτηριστικά.
  5. Οπως είναι φυσικό οι περισσότεροι προσπαθούμε να ξεκινήσουμε με μία χαμηλού budget αγορά, η οποία δυστυχώς μας οδηγεί σε αρκετά προβλήματα και ύστερα από κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα να αναγκαστούμε να αγοράσουμε ένα νέο ποδήλατο.
  6. Εμείς προτείνουμε την αγορά ποδηλάτου από την Ελλάδα και από σημείο πώλησης που γνωρίζουν τα θέματα του Τριάθλου και έχουν μηχανικούς που ξέρουν να το επισκευάσουν σωστά καθώς και πάνω από όλα να μας στήσουν πάνω στο ποδήλατο.
  7. Οι γυναίκες είναι χρήσιμο να αγοράσουν ένα γυναικείο ποδήλατο. Οι πιο σημαντικοί κατασκευαστές ποδηλάτων πλέον παράγουν ποδήλατα κατάλληλα για τις ανάγκες των γυναικών.
  8. Θεωρούμε ότι το bike fitting είναι η καλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει κάποιος όταν αγοράζει ποδήλατο.
Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης – Προπονητική ομάδα Smart Sport & Συντακτική ομάδα CyclingWorld, TriathlonWorld & triathlonmag (email : info@triathlonsport.gr)

3 thoughts on “Το πρώτο μου ποδήλατο δρόμου.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *