Ποιος μπορεί να διοργανώσει αγώνες;

Estimated read time 1 min read

Συνεχώς όλο και περισσότερα νομικά και φυσικά πρόσωπα επιθυμούν να διοργανώσουν έναν αγώνα τριάθλου, ποδηλασίας, τρεξίματος, κολύμβησης …και γενικότερα το ερώτημα που έχουν και μας απευθύνουν οι αναγνώστες μας  είναι ” μπορώ ή όχι να διοργανώσω έναν αγώνα” ;

Ας δούμε πως έχει η κατάσταση.

 • Ευρωπαική Νομοθεσία. Δυστυχώς ή ευτυχώς ανήκουμε στην Ευρωπαική Ενωση και σύμφωνα με την αυτή ο αθλητισμός είναι Οιικονομική δραστηριότητα και αυτό προκύπτει από μία σειρά σχετικών ντιρεκτίβων. Ο κ. Κάιπερς υπεύθυνος του γραφείου αθλητισμού της Ευρωπαικής Ενωσης στις Βρυξέλλες -και κατόπιν σύμβουλος του κ. Ρογκ – είχε ρωτηθεί σχετικά επι αυτού από εμάς το 2001 και μας τόνισε ότι υπάρχουν 19 ντιρεκτίβες της ΕΕ βάσει των οποίων ο αθλητισμός αναγνωρίζεται και αντιμετωπίζεται όπως οποιαδήποτε Οικονομική Δραστηριότητα. Συνεπώς μπορούμε να σταθούμε απένανται στα θέματα του αθλητισμού μόνο βλέποντας τα θέματα μέσα από αυτό το πρίσμα. Εάν εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα ευρωπαικό πρωτάθλημα συλλόγων μπάσκετ με την επωνυμία «Suprolegua» μπορούμε να το κάνουμε και δεν χρειάζεται η έγκριση της FIBA. Δεν θα εχει κυρώσεις κάποιος σύλλογος εάν συμμετέχει σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα. Κυρώσεις θα έχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ εάν δεν σεβαστούν αυτές τις ντιρεκτίβες. Εάν η ελληνική νομοθεσία ήταν αντίθετη στην Ευρωπαική τότε θα είχαμε πάλι πρόστιμα. Ευτυχώς δεν είναι!

 

 • Ενημέρωση Λιμενικού & Αστυνομίας. Στα «αθλήματα δρόμου» όπως ονομάζονται στην διεθνή αθλητική ορολογία πριν κάνουμε μία εκδήλωση οφείλουμε να ενημερώσουμε το Λιμενικό (εάν πρόκειται για κολύμβηση), την Αστυνομία/ Τροχαία εάν πρόκειται για αγώνα Τρεξίματος, Ποδηλασίας. (Σημείωση : O KOK προέβλεπε την άδεια από την Ομοσπονδία Ποδηλασίας ακόμα και σε περιπτώσεις αγώνα Τριάθλου. Ετσι επι χρόνια τα σωματεία Τριάθλου και η Ελληνική Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Τριάθλου ζητούσε άδεια από την ΕΟΠ). Γίνεται να μην δώσει έγκριση η Αστυνομία η το Λιμενικό; Οχι δεν γίνεται κάτι τέτοιο, ιδίως εάν είναι κάτω από την αιγίδα του Δήμου. Μπορεί να συστήσει άλλη ημερομηνία (εάν π.χ. είμαστε στο μέσο του καλοκαιριού και θέλουμε να κάνουμε αγώνα σε πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο) όμως μέχρι εκεί. Οποιοσδήποτε Λιμενάρχης ή Αστυνόμος – εάν δεν είναι παρανοικός- εάν κάτι διεξάγεται κάτω από την αιγίδα του Δήμου θα το στηρίξει και θα αγνοήσει οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που είναι αντίθετο σε αυτή την εκδήλωση. Γενικά είναι παρανοικό και απολύτως γραφικό το 2012 – είναι από αυτά που δεν μπορούν να καταλάβουν οι ξένοι για τους έλληνες- κάποιος να εναντιώνεται σε εκδήλωση που θέλει να κάνει η τοπική εξουσία, δηλαδή ο Δήμος. Να σημειώσουμε την παράννοια του ΚΟΚ για διάφορα θέματα που αφορούν τους ποδηλάτες όπως το να κινούνται οι ποδηλάτες σε 2άδες. Φανταστείτε να έρθει μία επαγγελματική ομάδα ποδηλασίας για προπόνηση στην Ελλάδα και να φάει πρόστιμο από έναν ελληνα αστυνομικό γιατί κινούνται σε δυάδες.  Είναι αυτά για τα οποία γράφουμε ιστορία σε όλο τον κόσμο.

 

 • Συμμετοχή του Δήμου. Στα αθλήματα δρόμου συνηθίζεται ο διοργανωτής να ενημερώνει και να ζητά την άδεια του Δήμου.Φυσικά και ο Δήμος μπορεί να διοργανώσει οποιονδήποτε αγώνα επιθυμεί. Είναι στην διακριτική ευχέρεια του Δήμου να ζητήσει την έγκριση ή να μην επικοινωνήσει με την Ομοσπονδία ή τις Ομοσπονδίες (εάν υπάρχουν περισσότερες από μία ομοσπονδίες σε ένα άθλημα). Δίχως την άδεια του Δήμου είναι δύσκολο να γίνει ένας αγώνας και γι΄ αυτό και οι διεθνείς ομοσπονδίες όταν θέλουν να συνεργαστούν με την εθνική ομοσπονδία για να γίνει ένας διεθνής αγώνα απαιτούν την έγγραφη συναίνεση του Δήμου. Στα αθλήματα δρόμου που δεν υφίσταται η έννοια της αθλητικής εγκατάστασης πρακτικά δεν μπορεί να γίνει ο αγώνας δίχως την συναίνεση του Δήμου. Θα μπορούσε κάποιος να διοργανώσει ένα αγώνα τέννις σε ιδιωτικές εγκαταστάσεις αλλά άθλημα δρόμου χωρίς την συγκατάθεση του Δήμου του θεωρούμε πρακτικά αδύνατο. (Δήμος εναντίον Ομοσπονδίας σημειώστε στάνταρ Ασσο).

 

 • Τιμωρία Αθλητή. Η Ομοσπονδία μπορεί να τιμωρήσει έναν αθλητή που ανήκει σε σωματείο μέλος της που συμμετέχει σε αγώνα που δεν έχει την δική της έγκριση σύμφωνα με τον 2725/ 1999 (άρθρο 9 παρ. 6 και 33 παρ. 8). Ομως αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ, μα ποτέ !, και νομίζουμε ότι ένας αθλητής δεν θέλει να ανήκει σε μία Ομοσπονδία που θέλει να τον έχει δέσμιο και του στερεί το δικαίωμα να συμμετέχει σε όποιον αγώνα θέλει.

 

 • Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας. Το Τρίαθλο ανήκει πλέον στην 5η κατηγορία των αθλημάτων – αθλήματα Ιδιωτικής πρωτοβουλίας- και συνεπώς το ίδιο το κράτος προτρέπει τους ιδιώτες (δήμους, ιδιωτικές εταιρείες) να συμβάλουν στην ανάπτυξη του αθλήματος διοργωνώνοντας αγώνες και ελαφρύνοντας το κράτος οικονομικά.

 

 • Νόμος. Ο Νόμος είναι πιο πάνω από οποιοδήποτε καταστατικό μίας ομοσπονδίας και ενός συλλόγου. Μπορεί να λέει ένα καταστατικό μίας ομοσπονδίας ότι θέλει (π.χ. «είμαστε η υπέρτατη αρχή ενός αθλήματος και είμαστε αποκλειστικά αρμόδιοι για την οργάνωση και διεξαγωγή των αγώνων»… Κολύμβησης, Ποδηλασίας, Τρεξίματος, Βόλει, Τριάθλου, Σκάκι, Χόκει κ.λπ.) όμως αυτό δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Το καταστατικό λέει ότι θέλει όμως δεν μπορεί να είναι υπεράνω της Ελληνικής- που είναι εναρμονισμένη με την Ευρωπαική- νομοθεσία.

 

 • Αναγνώριση μίας Ομοσπονδίας. Η ΓΓΑ και/ η ΕΟΕ αναγνωρίζει μία Ομοσπονδία για να εκποσωπεί την Χώρα στα Διεθνή όργανα του αθλήματος και εάν θέλει την χρηματοδοτεί για τις εθνικές ομάδες και ίσως για την ανάπτυξη του αθλήματος. Ομως αυτό δεν σημαίνει ότι απαγορεύει την ανάπτυξη του αθλήματος μέσω Δήμων, μίας 2ης ή και 3ης  Ομοσπονδίας, Μη Κερδοσκοπικού ή και Κερδοσκοπικού Οργανισμού.

 

 • Ιδιωτική Εταιρεία. Μία ιδιωτική εταιρεία (ΟΕ, ΕΠΕ, ΑΕ ακόμα και ατομική επιχείρηση) έχει τα ίδια δικαιώματα με ένα αθλητικό σωματείο/ Ομοσπονδία και μπορεί να χρησιμοποιεί όποια επωνυμία θέλει σε μία εκδήλωσή της και φυσικά μπορεί να έχει όποια εμπορική δραστηριότητα θέλει, όπως π.χ. να διοργανώνει εκδηλώσεις αθλητικού ή πολιτιστικού χαρακτήρα. Δεν υπάρχει κανένας νόμος που πριμοδοτεί ή καθιστά ιδιαίτερο ενα αθλητικό σωματείο, έναν ΜΚΟ έναντι μίας εμπορικής εταιρείας. Το να εμποδίσει κάποιος μία εταιρεία να εξασκήσει την εμπορική της δραστηριότητα εφόσον δεν παραβιάζει την νομοθεσία είναι παράνομο και σε αυτές τις περιπτώσεις οι εταιρείες καταφεύγουν σε νομικές ενέργειες. Για να καταλάβουμε την αρρωστημένη νοοοτρπία που υπήρχε στην Ελλάδα επί χρόνια να αναφέρουμε ότι έξω όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα τα διοργανώνουν εταιρείες. Φυσικά αυτό είναι και προς το συμφέρον του κράτους καθώς εισπράττει φόρους.

 

 • ΕΦΙΠ. Οποισδήποτε κινείται ενάντια στην ανάπτυξη ενός αθλήματος στην Ελλάδα θα πρέπει να καταγγέλεται άμεσα στην Επιτροπή Φιλάθλου  Πνεύματος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

 

 

Τί συμβαίνει στην Ελλάδα ;

Καθώς πλέον αναγκαζόμαστε να γίνουμε χώρα της Ευρωπαικής Ενωσης όχι μόνο τυπικά αλλά και ουσιαστικά αναγκαζόμαστε να εγκαταλείψουμε το κρατικοκεντρικό μοντέλο ανάπτυξης του αθλητισμού -τύπου Ανατολικής Ευρώπης με προέδρους και μέλη ΔΣ να ανήκουν στο κυβερνών κόμμα. Βέβαια οι κακές συνήθειες δεν έχουν εξαληφθεί τελείως και φυσικά ακόμα ορισμένοι δεν έχουν ξεκολλήσει από τις κακές συνθήκες του παρελθόντος.

 

Δυστυχώς αρκετές Ομοσπονδίες στέλνουν επιστολές προς Δήμους, Αστυνομία, Λιμεναρχείο λέγοντας ότι μόνο αυτές μπορούν να διοργανώσουν αγώνες. Η απάντηση βέβαια είναι στις περισσότερες περιπτώσεις το να τους αγνοούν τελείως. Ιδίως οι Δήμοι όταν λάβουν τέτοια επιστολή γίνονται έξω φρενών.

 

Αναφέρουμε ως παράδειγμα ότι το 2005 που ο Δήμος Χανίων έκανε αγώνα τριάθλου και δεχόταν επιστολές από την Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου δεν μπήκε καν στην διαδικασία να απαντήσει και φυσικά έκανε κανονικά τον αγώνα. Απαξίωσε τελείως την επιστολή της Ομοσπονδίας και καθώς έχουμε παραστεί μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις οι Δήμαρχοι λένε με τον ένα ή άλλο τρόπο “Καλά ποιοι νομίζουν ότι είναι; Θα μας πουν τί θα κάνουμε στον Δήμο μας!” Πόσο μάλλο τώρα με την ευρωπαική και εθνική βούληση για αποκέντρωση εξουσίας και αρμοδιοτήτων όλα αυτά φαντάζουν ως φαντάσματα από το παρελθόν από αυτό που μας έφερε να είμαστε δαχτυλοδεικτούμενοι στην Ευρωπαική Ενωση.

 

Εχοντας διοργανώσει πολλούς αγώνες στην Ελλάδα να σημειώσουμε ότι όταν η Ομοσπονδία στέλνει απειλητικές επιστολές οι Δήμαρχοι γίνονται «Τούρκοι» και το παίρνουν προσωπικά και συμμετέχουν ακόμα πιο ενεργά στην διοργάνωση.

 

Πέρα από τα παραπάνω πρέπει όλοι να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του αθλητισμού και κυρίως οι ιδιώτες – ιδίως τώρα που το κράτος δεν έχει τους πόρους να το κάνει- και να απομονώσουμε όποιους λειτουργούν αρνητικά στην ανάπτυξη του αθλήματός μας.

 

Φέτος το αθλητικό καλεντάρι στο Τρίαθλο θα είναι πολύ πλούσιο καθώς το άθλημα ακολουθεί το πολύ επιτυχημένο μοντέλο ανάπτυξης που ισχύει στην Ευρωπαική Ενωση και στο τρέξιμο στην Ελλάδα με πλήθος Λαικών Αγώνων κάτω από την αιγίδα Δήμων και ιδιωτών.

 

Επιτέλους φαίνεται ότι γινόμαστε και ουσιαστικά χώρα της Ευρωπαικής Ενωσης και στον αθλητισμό αφήνοντας πίσω το κομματικό κράτος.

 

You May Also Like

More From Author

191Comments

Add yours
 1. 3
  Glen

  I every time used to read paragraph in news papers but now as I am a user of internet therefore from now
  I am using net for content, thanks to web.

 2. 4
  Shelby

  I do not know whether it’s just me or if perhaps
  everybody else encountering issues with your site. It appears as
  though some of the text within your content are running off the screen.
  Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening to them too?
  This could be a problem with my browser because I’ve had this happen before.
  Thanks

 3. 7
  Terrance

  I was curious if you ever considered changing
  the structure of your blog? Its very well written; I love what youve got
  to say. But maybe you could a little more in the way of
  content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures.
  Maybe you could space it out better?

 4. 8
  Susanne

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to
  be actually something that I think I would never understand.
  It seems too complex and very broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I will try
  to get the hang of it!

 5. 9
  Guillermo

  I like the valuable information you supply to your articles.

  I will bookmark your weblog and take a look at once more right here frequently.
  I’m relatively certain I’ll be told many new stuff right right here!

  Best of luck for the following!

 6. 11
  ig

  Yesterday, while I was at work, my sister stole my iphone and
  tested to see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views.
  I know this is completely off topic but I had to share
  it with someone!

 7. 12
  Heriberto

  whoah this weblog is wonderful i love studying your posts.
  Stay up the great work! You recognize, many individuals are searching around for this
  info, you could aid them greatly.

 8. 17
  Nathaniel

  Hello there I am so happy I found your blog, I really found you by error, while I was looking on Digg for something else,
  Anyways I am here now and would just like to say thanks for a marvelous post and a all round exciting
  blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the
  minute but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have
  time I will be back to read a great deal more, Please do keep up
  the great b.

 9. 18
  Trent

  Hey there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no back up.

  Do you have any methods to stop hackers?

 10. 21
  Wilbert

  Appreciating the time and energy you put into your website and detailed information you
  provide. It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same
  unwanted rehashed information. Great read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds
  to my Google account.

 11. 22
  Valorie

  Just wish to say your article is as surprising.
  The clearness in your post is simply spectacular
  and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me
  to grab your feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please continue the gratifying work.

 12. 25
  Nona

  Its such as you learn my mind! You appear to understand so
  much approximately this, like you wrote the guide in it or
  something. I feel that you can do with a few percent to power the message house a little
  bit, but instead of that, that is wonderful blog. A fantastic read.

  I will definitely be back.

 13. 27
  Jorja

  Heya i’m for the first time here. I found this board and I find
  It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

 14. 29
  Demetrius

  Hello, i think that i saw you visited my weblog so i came to go back
  the choose?.I’m trying to find issues to improve my web site!I suppose its ok to use
  some of your concepts!!

 15. 30
  Adam

  Great blog here! Also your site loads up fast! What web host are
  you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my website loaded up as fast as yours lol

 16. 31
  Cecil

  Hey! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 17. 32
  Betsey

  fantastic publish, very informative. I wonder why the opposite experts
  of this sector don’t notice this. You must proceed your writing.
  I am sure, you have a huge readers’ base already!

 18. 33
  Suzanna

  Greetings! Quick question that’s completely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly?
  My weblog looks weird when viewing from my iphone.
  I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve this problem.

  If you have any suggestions, please share.
  Appreciate it!

 19. 34
  Chandra

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to
  this outstanding blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and
  adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and
  will talk about this site with my Facebook group.
  Chat soon!

 20. 36
  Tyree

  Hey there, You’ve done an incredible job.
  I’ll definitely digg it and personally suggest to my friends.
  I’m sure they will be benefited from this site.

 21. 37
  Elba

  Appreciating the commitment you put into your site and detailed information you present.
  It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same
  unwanted rehashed information. Excellent read! I’ve saved
  your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 22. 38
  Drew

  Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog website?
  The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 23. 41
  Taylah

  Hello, i read your blog from time to time and i own a similar
  one and i was just wondering if you get a lot of spam feedback?

  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any help is very much appreciated.

 24. 42
  Myrtle

  Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i
  subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal.
  I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 25. 44
  Kia

  Nice post. I learn something new and challenging
  on sites I stumbleupon on a daily basis. It’s always
  useful to read through content from other authors and practice a little something from other sites.

 26. 45
  Jermaine

  Hey there would you mind sharing which blog platform you’re using?
  I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a tough time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different then most
  blogs and I’m looking for something unique.
  P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 27. 46
  Veronica

  Hello! This is kind of off topic but I need some help
  from an established blog. Is it very difficult to set
  up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast.
  I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?
  Appreciate it

 28. 48
  Mira

  I’m not sure why but this weblog is loading very slow for me.

  Is anyone else having this problem or is it a problem on my
  end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 29. 49
  Nannette

  hi!,I like your writing very a lot! percentage we communicate more approximately your article on AOL?
  I need a specialist on this house to resolve my problem.

  Maybe that’s you! Looking forward to look you.

 30. 52
  Gladis

  Howdy! I understand this is kind of off-topic but I needed to ask.
  Does managing a well-established blog like yours require a lot of work?
  I’m completely new to blogging however I do write in my journal every day.
  I’d like to start a blog so I can easily share my personal experience and
  feelings online. Please let me know if you
  have any kind of recommendations or tips for new aspiring blog owners.

  Appreciate it!

 31. 53
  Shanice

  Howdy, I think your web site could possibly be having internet
  browser compatibility problems. When I take a look at your web site in Safari, it looks fine however,
  if opening in I.E., it’s got some overlapping issues.
  I merely wanted to provide you with a quick heads up! Besides
  that, fantastic blog!

 32. 57
  Willard

  Hello there! I know this is kinda off topic but I was wondering
  which blog platform are you using for this website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options for another platform.
  I would be great if you could point me in the
  direction of a good platform.

 33. 60
  Kent

  Pretty component to content. I simply stumbled upon your weblog
  and in accession capital to claim that I get actually loved account your weblog posts.

  Any way I’ll be subscribing in your feeds or even I success you get admission to consistently fast.

 34. 62
  Bertha

  I’m not sure exactly why but this weblog is loading
  very slow for me. Is anyone else having this issue
  or is it a issue on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 35. 63
  Hye

  Hi there very nice blog!! Man .. Excellent .. Amazing ..
  I’ll bookmark your website and take the feeds additionally?
  I’m satisfied to seek out a lot of helpful info right here
  in the submit, we need develop extra strategies in this regard,
  thank you for sharing. . . . . .

 36. 65
  Zoila

  My spouse and I stumbled over here different web page and thought I may as well check things
  out. I like what I see so i am just following you. Look
  forward to finding out about your web page repeatedly.

 37. 69
  Arnette

  An intriguing discussion is definitely worth comment. I do think that
  you should write more about this subject, it may not be a taboo matter but generally people do not speak
  about such subjects. To the next! All the
  best!!

 38. 71
  Cecilia

  Hello, Neat post. There’s an issue along with your web site in web explorer,
  may check this? IE nonetheless is the marketplace leader and a
  good section of other folks will leave out your magnificent
  writing due to this problem.

 39. 73
  Troy

  I don’t know if it’s just me or if everyone
  else encountering issues with your website. It appears like some of the written text within your posts are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this
  is happening to them too? This might be a problem
  with my internet browser because I’ve had this happen before.
  Thanks

 40. 77
  Calvin

  Hi! I realize this is sort of off-topic however I had
  to ask. Does building a well-established website like yours require a lot of work?

  I’m completely new to operating a blog however I do write in my diary daily.

  I’d like to start a blog so I can share my own experience and feelings online.
  Please let me know if you have any kind of ideas or tips for new aspiring blog owners.
  Appreciate it!

 41. 79
  Casey

  Greetings from Los angeles! I’m bored to death at work
  so I decided to check out your website on my iphone during lunch break.
  I enjoy the information you present here and can’t wait to take
  a look when I get home. I’m surprised at how quick your blog loaded on my phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, good site!

 42. 81
  Deangelo

  Oh my goodness! Impressive article dude! Thanks, However I am going through troubles with your RSS.
  I don’t know why I am unable to join it. Is there anybody getting identical RSS problems?
  Anybody who knows the solution can you kindly respond?
  Thanx!!

 43. 82
  Rex

  I’ve learn a few good stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting.
  I surprise how so much effort you set to make any such great informative
  web site.

 44. 83
  Francesco

  I just like the valuable information you provide to your
  articles. I’ll bookmark your blog and take a look at once more right here regularly.

  I’m rather sure I’ll be informed many new stuff right right here!

  Best of luck for the next!

 45. 84
  Bert

  Do you have a spam problem on this website; I also
  am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have
  developed some nice practices and we are looking to exchange strategies
  with other folks, why not shoot me an email
  if interested.

 46. 86
  Barbra

  I do accept as true with all of the ideas you’ve presented for
  your post. They are really convincing and can definitely
  work. Nonetheless, the posts are very short for newbies.
  May just you please extend them a bit from subsequent time?
  Thanks for the post.

 47. 87
  Dorthea

  When I originally left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment
  is added I receive four emails with the exact same comment.
  Is there an easy method you can remove me from that service?
  Cheers!

 48. 88
  Terrie

  Hi there everybody, here every one is sharing these kinds of familiarity, therefore it’s
  fastidious to read this website, and I used to pay a visit this website daily.

 49. 89
  Stephen

  Its like you read my mind! You appear to know a
  lot about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with a few pics to drive the message home
  a little bit, but instead of that, this is excellent blog.
  A fantastic read. I will definitely be back.

 50. 92
  Kennith

  I’m not sure where you are getting your information, but good topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for great info I was looking for this information for
  my mission.

 51. 93
  Reda

  Link exchange is nothing else but it is only placing the other person’s weblog link on your page
  at proper place and other person will also do similar in favor of you.

 52. 94
  Karina

  Wow, awesome weblog structure! How lengthy have you been running a blog for?
  you made running a blog look easy. The total glance of your
  web site is excellent, as smartly as the content!

 53. 95
  Rosita

  First off I would like to say superb blog! I had a quick question which
  I’d like to ask if you don’t mind. I was interested to know how you center
  yourself and clear your head prior to writing.
  I have had difficulty clearing my mind in getting my ideas out there.
  I do enjoy writing however it just seems like the first
  10 to 15 minutes are usually lost just trying to
  figure out how to begin. Any ideas or hints? Cheers!

 54. 96
  Victoria

  Hello There. I found your weblog the usage
  of msn. That is a very well written article. I will make sure to bookmark it and come back to learn more of your helpful information.
  Thanks for the post. I will definitely return.

 55. 100
  Lola

  Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative.
  I’m going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future.
  Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 56. 103
  Star

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious
  what all is required to get setup? I’m assuming having a blog like
  yours would cost a pretty penny? I’m not very web smart so I’m not 100% sure.
  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Thank you

 57. 107
  Marsha

  Link exchange is nothing else but it is simply placing the
  other person’s weblog link on your page at appropriate place and other person will also do same in support of you.

 58. 108
  Colette

  Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Extremely helpful information particularly the last part :
  ) I care for such information a lot. I was seeking this certain info for a long time.
  Thank you and good luck.

 59. 109
  Chance

  Hey just wanted to give you a quick heads up and let
  you know a few of the images aren’t loading correctly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.

  I’ve tried it in two different browsers and both show the
  same outcome.

 60. 110
  Margo

  Today, I went to the beach front with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the
  shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is entirely
  off topic but I had to tell someone!

 61. 111
  Marylyn

  Hello! I know this is kinda off topic however ,
  I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog article or vice-versa?
  My site goes over a lot of the same subjects as yours
  and I feel we could greatly benefit from each other.
  If you are interested feel free to send me an email.

  I look forward to hearing from you! Superb blog by the way!

 62. 112
  Caleb

  I just like the valuable information you provide on your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.

  I’m reasonably certain I will be told a lot of new stuff proper here!
  Best of luck for the next!

 63. 113
  Noreen

  Hello exceptional blog! Does running a blog similar to this take a lot
  of work? I have absolutely no expertise in programming but I had been hoping to start my
  own blog soon. Anyways, should you have any recommendations or tips for new blog owners please share.

  I know this is off subject nevertheless I simply had to ask.
  Thanks a lot!

 64. 114
  Georgiana

  Hello I am so grateful I found your blog, I really found you by mistake, while I was searching on Askjeeve for something else,
  Anyways I am here now and would just like to say thank you for a fantastic post and a all round enjoyable blog
  (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at
  the moment but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will
  be back to read more, Please do keep up the excellent job.

 65. 115
  Keisha

  An outstanding share! I have just forwarded this onto a co-worker who had been doing a little research on this.
  And he actually bought me breakfast simply because I discovered
  it for him… lol. So let me reword this….

  Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending time to
  discuss this topic here on your blog.

 66. 117
  Glenn

  Oh my goodness! Incredible article dude!
  Thank you so much, However I am encountering issues with your
  RSS. I don’t understand why I am unable to subscribe to it.
  Is there anybody getting identical RSS problems? Anyone who knows the answer will you kindly respond?
  Thanx!!

 67. 118
  Layne

  I like the helpful information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here
  frequently. I am quite certain I’ll learn lots of new stuff
  right here! Good luck for the next!

 68. 123
  Reinaldo

  magnificent publish, very informative. I’m wondering why the opposite experts of this sector
  don’t understand this. You must proceed your writing. I’m confident, you’ve a huge readers’ base already!

 69. 124
  Shirley

  I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any
  interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me.
  Personally, if all webmasters and bloggers made good content
  as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 70. 125
  Carri

  It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this excellent
  blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.

  I look forward to brand new updates and will talk about this site with my Facebook group.
  Talk soon!

 71. 126
  Felipe

  An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a coworker who had been doing a little research on this.
  And he in fact bought me breakfast due to the fact that
  I found it for him… lol. So allow me to reword this….
  Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending time to discuss this topic
  here on your internet site.

 72. 128
  Roseanna

  hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up anything new from right here.
  I did however expertise a few technical issues using this website, since I
  experienced to reload the web site many times previous to I could
  get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK?

  Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could
  damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and
  can look out for much more of your respective intriguing content.
  Make sure you update this again very soon.

 73. 129
  Georgiana

  Wow, incredible weblog format! How lengthy have you been running a blog for?
  you made blogging look easy. The total look of your site is wonderful, as well as
  the content material!

 74. 130
  Kellee

  Hello there, I discovered your blog by means of
  Google while looking for a similar subject, your website got here up,
  it looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, simply become aware of your blog via Google, and located that
  it is really informative. I’m gonna be careful for brussels.

  I will appreciate if you continue this in future. Numerous other
  folks will probably be benefited from your writing.

  Cheers!

 75. 131
  Marilynn

  I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s
  both educative and interesting, and without a doubt, you’ve hit the nail on the head.
  The issue is something not enough folks are speaking intelligently about.

  I’m very happy I came across this in my search for something relating to this.

 76. 132
  Aja

  Thanks , I have recently been looking for info about this subject for ages
  and yours is the greatest I have found out till now.
  However, what about the bottom line? Are you positive
  about the source?

 77. 134
  Theda

  all the time i used to read smaller content which as well clear their motive, and that is also happening with this
  paragraph which I am reading at this place.

 78. 137
  Fatima

  Wow, wonderful blog structure! How long have you ever been running a
  blog for? you make blogging look easy. The whole glance of
  your website is great, as smartly as the content!

 79. 138
  Ilse

  Its like you read my mind! You seem to know a
  lot about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is great blog.
  A great read. I will definitely be back.

 80. 139
  Eunice

  Its like you learn my thoughts! You appear to understand
  so much about this, such as you wrote the ebook in it or something.

  I feel that you just can do with a few p.c. to drive the message house a little bit, but instead
  of that, that is wonderful blog. A fantastic read.
  I’ll certainly be back.

 81. 141
  Chauncey

  Excellent way of explaining, and nice article to take information on the
  topic of my presentation focus, which i am
  going to deliver in institution of higher education.

 82. 142
  Adrianne

  You really make it seem so easy with your
  presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand.
  It seems too complex and extremely broad for me. I am
  looking forward for your next post, I’ll try to get
  the hang of it!

 83. 143
  Natisha

  When someone writes an post he/she keeps the thought of a user in his/her brain that how a
  user can be aware of it. Thus that’s why this piece of writing is perfect.

  Thanks!

 84. 144
  Lorna

  whoah this blog is excellent i really like studying your posts.
  Keep up the good work! You recognize, many persons are hunting around for this information, you can help
  them greatly.

 85. 145
  Donnell

  My partner and I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s
  to be precisely what I’m looking for. can you offer guest writers to write content in your case?
  I wouldn’t mind composing a post or elaborating on most of the subjects you write about
  here. Again, awesome website!

 86. 146
  Ronda

  Hi my friend! I wish to say that this article is awesome, nice written and include approximately all vital
  infos. I’d like to look more posts like this .

 87. 147
  Will

  Your style is really unique compared to other folks I have read stuff from.
  I appreciate you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just bookmark this site.

 88. 148
  Shela

  Right now it appears like Drupal is the best blogging platform
  available right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 89. 149
  Isabella

  Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog?
  My website is in the exact same area of interest as yours and my visitors would definitely benefit from a lot of
  the information you present here. Please let me know if this ok with you.
  Thank you!

 90. 151
  Ernestine

  Undeniably consider that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the internet the easiest thing
  to take into account of. I say to you, I certainly
  get annoyed even as other folks think about worries that they plainly don’t know about.

  You managed to hit the nail upon the top and also outlined out the entire thing without having side
  effect , people can take a signal. Will likely be
  back to get more. Thanks

 91. 153
  Karen

  Hi this is kind of of off topic but I was wanting to
  know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice
  from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 92. 155
  Vallie

  Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog
  site? The account helped me a acceptable deal.
  I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided
  bright clear concept

 93. 156
  Shannon

  I got this website from my pal who shared with me regarding this web site and now this time I am visiting this website
  and reading very informative content at this place.

 94. 158
  Matthias

  Fantastic website you have here but I was curious about if you knew
  of any community forums that cover the same
  topics discussed here? I’d really like to be a part of group where I
  can get feedback from other knowledgeable individuals that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know. Cheers!

 95. 159
  Stacie

  Attractive section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert
  that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 96. 160
  Norine

  May I simply just say what a comfort to discover somebody that actually
  understands what they’re talking about online.
  You actually understand how to bring an issue
  to light and make it important. More people need to read
  this and understand this side of your story. I was surprised
  that you are not more popular since you most certainly
  have the gift.

 97. 162
  Holly

  Excellent blog here! Also your site loads up very fast! What host are you using?

  Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

 98. 165
  Tracee

  Good way of describing, and pleasant article to obtain data about my
  presentation subject, which i am going to convey
  in institution of higher education.

 99. 167
  Reuben

  Simply wish to say your article is as astonishing. The clarity in your put up
  is just great and i could assume you are an expert in this subject.

  Well together with your permission allow me to take hold of your feed
  to keep up to date with drawing close post.
  Thank you one million and please continue the rewarding
  work.

 100. 169
  Rosaria

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I
  think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I’ll try to get
  the hang of it!

 101. 170
  Margie

  Right here is the right site for anyone who would like to
  find out about this topic. You know so much its almost hard to argue with you (not that I really would want
  to…HaHa). You definitely put a new spin on a subject which has been discussed
  for decades. Great stuff, just wonderful!

 102. 172
  Marylou

  Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website?
  I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at
  alternatives for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of
  a good platform.

 103. 173
  Izetta

  Fantastic website you have here but I was curious
  if you knew of any message boards that cover the same topics talked about
  in this article? I’d really like to be a part of online community where I can get comments from other
  knowledgeable people that share the same interest.
  If you have any suggestions, please let me know.

  Thanks!

 104. 174
  Kala

  We’re a group of volunteers and starting
  a new scheme in our community. Your website offered us with helpful info to work on. You’ve done an impressive activity and our entire community will probably be grateful to
  you.

 105. 175
  Carey

  Hi there everyone, it’s my first pay a visit at this web
  page, and piece of writing is truly fruitful in support of
  me, keep up posting such content.

 106. 177
  Bobbie

  Pretty section of content. I just stumbled upon your site and
  in accession capital to assert that I get actually enjoyed account
  your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and
  even I achievement you access consistently fast.

 107. 180
  Kraig

  I relish, cause I discovered exactly what I used to
  be looking for. You’ve ended my 4 day lengthy hunt!
  God Bless you man. Have a great day. Bye

 108. 181
  Whitney

  Howdy! This is my 1st comment here so I just wanted to give
  a quick shout out and say I really enjoy reading through your blog posts.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same subjects?
  Thanks a lot!

 109. 182
  Carson

  Today, while I was at work, my sister stole my iPad and tested
  to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and
  she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share
  it with someone!

 110. 183
  Kristie

  It’s truly very complicated in this full of activity life to listen news on Television, so I only use world wide web for that purpose,
  and get the most up-to-date information.

 111. 184
  Ute

  Hi there very cool site!! Man .. Excellent .. Wonderful ..
  I will bookmark your web site and take the feeds additionally?

  I’m happy to find numerous useful info here in the
  submit, we need work out more techniques on this regard, thank you for
  sharing. . . . . .

 112. 185
  Jamaal

  Can I simply just say what a comfort to find someone who genuinely knows what they’re talking about
  over the internet. You actually know how to bring an issue
  to light and make it important. A lot more people ought
  to check this out and understand this side of your story. I was surprised you aren’t more popular given that you surely
  have the gift.

 113. 186
  Esteban

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get set up?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web savvy so I’m not 100% sure.
  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Cheers

 114. 188
  Shaun

  Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon everyday.
  It’s always interesting to read through articles from other writers and use a little something from other web sites.

 115. 190
  Libby

  What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered
  It absolutely helpful and it has helped me out loads.
  I hope to contribute & help other users like its aided
  me. Good job.

+ Leave a Comment