Βασικές αρχές χρήσης παλμογράφου

Estimated read time 1 min read

Συντάκτης : Γιάννης Ψαρέλης

Εισαγωγή

Ο παλμογράφος είναι ένα φθηνό όργανο και πολύ εύχρηστο σε αντίθεση με το μεγάλο κόστος της μέτρησης του γαλακτικού οξέος και της πρόσληψης οξυγόνου. Μας παρέχει την δυνατότητα μέτρησης της έντασης της προπόνησης, της προόδου της προπόνησης με την διεξαγωγή απλών test ( τεστ conconi, MAF test), την καταγραφή της αποκατάστασης του οργανισμού μετά το πέρας της άσκησης και κυρίως μας παρέχει την σιγουριά ότι προπονούμαστε στη σωστή ένταση. Η πολύ καλή συσχέτιση των σφυγμών με την συγκέντρωση του γαλακτικού οξέος καθιστά τους παλμογράφους αξιόπιστο εργαλείο προπόνησης ακόμα και για τους επαγγελματίες αθλητές.

Τί είναι ο παλμογράφος ή heart rate monitor ;

Είναι ο τρόπος μέτρησης των σφυγμών της καρδιας ανά λεπτό, δια μέσου μιας ελαστικής ζώνης που φοράμε στο στήθος (που καταγράφει τον αριθμό των κτύπων της καρδιάς ανά λεπτό και ασύρματα εκπέμπει αυτό τον κωδικοποιημένο αριθμό) και ενόs ρολογιού (που λαμβάνει αυτό το κωδικοποιημένο σήμα.)

Ανάλογα με την τιμή του ρολογιού είναι αντίστοιχες και οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Ξεκινώντας από τα 30 -40 € αγοράζουμε το ρολόι και την ζώνη, αλλά με μοναδική δυνατότητα την καταγραφή των σφυγμών και ίσως την δυνατότητα τοποθέτησης άνω και κάτω ορίων στην προπόνηση.

Τα πιο σύνθετα και ακριβά μοντέλα έχουν την δυνατότητα συνεχούς καταγραφής και αποθήκευσης των σφυγμών της καρδιάς, την ύπαρξη επιθυμητών ζωνών προπόνησης, την ύπαρξη χρονομέτρων καθώς και καταγραφή των καταναλισκομένων θερμίδων. Τα πιο ακριβά μοντέλα των εταιρειών, που κατασκευάζουν παλμογράφους, παρέχουν την δυνατότητα σύνδεσης του παλμογράφου με υλεκτρονικό υπολογιστή, διαμέσου interface. Αυτό μας δίνει την δυνατότητα να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα της προπόνησης ώστε να έχουμε μία συστηματική καταγραφή της προπονησής μας (αθλητικό ημερολόγιο) καθώς επίσης και την δυνατότητα δημιουργίας συγκριτικών γραφικών παραστάσεων ώστε να βλέπουμε την πορεία της προπόνησης.

Πλεονεκτήματα χρησιμοποίησης του παλμογράφου

Ο παλμογράφος είναι ένα φθηνό όργανο και πολύ εύχρηστο σε αντίθεση με το μεγάλο κόστος της μέτρησης του γαλακτικού οξέος και της πρόσληψης οξυγόνου. Μας παρέχει την δυνατότητα μέτρησης της έντασης της προπόνησης, της προόδου της προπόνησης με την διεξαγωγή απλών test ( τεστ conconi, MAF test), την καταγραφή της αποκατάστασης του οργανισμού μετά το πέρας της άσκησης και κυρίως μας παρέχει την σιγουριά ότι προπονούμαστε στη σωστή ένταση. Η πολύ καλή συσχέτιση των σφυγμών με την συγκέντρωση του γαλακτικού οξέος καθιστά τους παλμογράφους αξιόπιστο εργαλείο προπόνησης ακόμα και για τους επαγγελματίες αθλητές. Η μέτρηση των σφυγμών μας βοηθάει να μην παρασυρόμαστε τις ημέρες που έχουμε χαλάρωμα και γενικότερα η κάθε προπόνηση να εκπληρώνει τον λόγο υπαρξής της. Κατά τη διάρκεια του αγώνα έχουμε ένα πολύτιμο εργαλείο ώστε να μην νοιώθουμε αμφιβολίες για τον ρυθμό μας. Επίσης μπορούμε να προπονηθούμε δίχως την ανάγκη ύπαρξης στίβου στο τρέξιμο, την ύπαρξη χιλιομετρικών αριθμήσεων στο ποδήλατο, κολυμβητηρίου στη κολύμβηση…

Η διαλειματική προπόνηση γίνεται σωστότερα αφού το διάλειμμα δεν είναι χρονικά προκαθορισμένο αλλά καθορίζεται από το χρόνο που απαιτείται για να ελλατωθεί η καρδιακή συχνότητα σε καθορισμένη τιμή.

Μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι δεν χρειάζεται ο αθλητής να σταματήσει την προσπάθεια, ότι η συσκευή δεν δυσκολεύει τον αθλητή και ότι μπορούν να εξαχθούν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Η μέτρηση των σφυγμών με την τοποθέτηση του χεριού στην καρωτίδα έχει τα εξής μειονεκτήματα πέρα του προφανούς ότι θα πρέπει να διακοπεί η προσπάθεια. Γνωρίζοντας ο αθλητής ότι θα μετρήσει τουσ σφυγμούς του αυτόματα κατεβάζει τους σφυγμούς, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς ελαττώνονται πολύ εύκολα έστω και με μικρή διακοπή στους προπονημένους αθλητές. Επιπρόσθετα η τοποθέτηση των δακτύλων στην καρωτίδα δημιουργεί αυτόματη μεταβολή της καρδιακής συχνότητας.

Υπάρχουν πολλά χρήσιμα και απόλυτα κατατοπιστικά βιβλία για την πλήρη αξιοποίηση του παλμογράφου από ένα αθολύμενο και από τον προπονητή του. Εμείς στο άρθρο μας θα αναφερθούμε στις βασικές αρχές χρησιμοποίησης του παλμογράφου. Κατανοώντας αυτές τις αρχές καθίσταται εφικτό να εμπλουτίσει κάποιος τις γνώσεις του και τις εμπειρείες του διαβάζοντας ειδικευμένα βιβλία και πειραματιζόμενος με καινούργιες τεχνικές αξιοποίησης του παλμογράφου όπως η εύρεση της πιο αεροδυναμικής θέσης στο ποδήλατο, η εύρεση της πιο οικονομικής τεχνικής στο αθλημά μας κ.τ.λ.

Θα εξετάσουμε με λεπτομέρεια τις βασικούς λόγους αξιοποίησης του παλμογράφου.

 

Μέτρηση της έντασης της προπόνησης

Ανάλογα για τον λόγο για τον οποίο γυμναζόμαστε ( λόγοι υγείας, χόμπι, χάσιμο βάρους, ερασιτεχνικός ή επαγγελματικός αθλητισμός) καθώς και ανάλογα και με το ιατρικό και αθλητικό μας ιστορικό είναι διαφορετικές οι ζώνες προπόνησης στις οποίες πρέπει να εξασκούμαστε. Δεν υπάρχει πιο εύκολος και πιο αξιόπιστος τρόπος εύρεσης της επιβάρυνσης που δέχεται ο οργανισμός μας από το να αναγνώσουμε την καρδιακή μας συχνότητα στο ρολόι μας, σε αντίθεση με την ταχύτητα κίνησης που μπορεί να είναι τελείως παραπλανητική ( εξαρτώμενη από την τοπογραφία του εδάφους, τις κλιματολογικές συνθήκες…). Επίσης η άποψη «προπονούμε ανάλογα με το πως νοιώθω» μας παραπλανεί και φυσικά μας στερεί την δυνατότητα ύπαρξης προγραμματισμού στην προπονησής μας. Επιπρόσθετα όταν κάτι δεν πάει καλά στην προπονησή μας ή και στον ίδιο μας τον οργανισμό δεν θα έχουμε δυνατότητα να ανατρέξουμε στο ημερολόγιο και να βρούμε τί φταίει που οδηγηθήκαμε σε αυτή την κακή κατάσταση. Οσο περισσότερα στοιχεία έχουμε τόσο καλύτερα γνωρίζουμε τον εαυτό μας.

Είναι πολύ βασικό εκτός από fit να είμαστε και Healthy, οπως λέει και ένας από τους καλύτερους προπονητές αθλητών αντοχής της Αμερικής Phillip Maffetone στο περίφημο βιβλίο του «Training for endurance”. Αυτό είναι και το σπουδαιότερο δώρο των παλμογράφων αφού μας επιτρέπουν να προφυλάσσουμε την υγεία μας.

Ευρεση της μέγιστης καρδιακής συχνότητας

Για την καταγραφή της έντασης προπόνησης απαιτείται είτε η γνώση της μέγιστης καρδιακής συχνότητας, είτε η καρδιακή συχνότητα του αναερόβιου κατωφλιού. Υπάρχουν δύο δυνατότητες εύρεσης της καρδιακής συχνότητας. Ο θεωρητικός ανάλογα με την ηλικία και ο πρακτικός μέσω της διεξαγωγής ενός τεστ. Το τεστ μέτρησης της μεγιστης καρδιακής συχνότητας είναι αρκετά επίπονο και απαγορευτικό για όσους δεν έχουν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Είναι απαγορευτικά τα τεστ μέτρησης της μέγιστης καρδιακής συχνότητας για αρχάριους αθλητές που δεν έχουν εξεταστεί από καρδιολόγο , για όσους δεν έχουν συχνή ιατρική παρακολούθηση ( ακόμα και εάν είναι αθλητές για χρόνια), για όσους παρουσιάζουν ενοχλήσεις στο στήθος ή αναρρώνουν από κάποια ασθένεια και για όσους δεν έχουν συστηματική ενασχόληση με τον αθλητισμό τους τελευταίους έξι μήνες. Δεν υπαρχει λόγος να ρισκάρουμε να υποβληθούμε στο επιπονο τεστ και αυτό γιατί οι προτεινόμενες ζώνες προπόνησης έχουν τόσο μεγάλο εύρος που μας προφυλάσσον από το σφάλμα που όντως υπάρχει όταν μετρήσουμε θεωρητικά την μέγιστη καρδιακή συχνότητα. Θεωρητικά η μέγιστη καρδιακή συχνότητα υπολογίζεται ως εξής :

220 – Hλικία = Μέγιστη καρδιακή συχνότητα (για τους άνδρες)

200 – (Ηλικία/2) = Μέγιστη καρδιακή συχνότητα ( για τις γυναίκες)

Όσον αφορά την πειραματικό τρόπο μέτρησης της μεγιστης καρδιακής συχνότητας πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι υπολογισμού ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του αθλουμένου. Εμείς αναφέρουμε μερικές στην παράγραφο καταγραφής των τεστ προόδου της προπόνησης.

Τύποι υπολογισμού της έντασης της προπόνησης

Υπάρχουν δύο τρόποι υπολογιμού της έντασης της προπόνησης. Ο πρώτος σαν ποσοστό της μέγιστης καδιακής συχότητας. Θα κάνουμε κάποια παραδείγματα ώστε να γίνει απόλυτα κατανοητή η διαδικασία αξιοποίησης του παλμογράφου. Εστω κάποιος με μέγιστη καρδιακή συχνότητα 185 σφυγμούς ανά λεπτό. Το 60% είναι το 111, το 70% είναι το 130, το 80% είναι το 148, το 85% είναι 157, το 90 % είναι το 166.5 . Αυτός ο άνθρωπος μπορεί να φτιάξει τώρα τις ζώνες προπόνησης του :

* Ζώνη χάσιμου βάρους 60-70% : είναι για την παραπάνω περίπτωση 111 εώς 130 σφυγμούς/λεπτό

* Ζώνη αεροβιακής βελτίωσης 70-80% : είναι 130 εως 148 σφυγμούς/λεπτό.

* Ζώνη Αναερόβιου κατωφλιού 80-90% : είναι 148 εως 167 σφυγμούς/λεπτό.

Ο δεύτερος τρόπος μέτρησης της έντασης λαμβάνει υπ’όψιν του τους σφυγμούς ηρεμίας. Για την εύρεση των σφυγμών ηρεμίας απαιτείται να κάνουμε χαλαρή προπόνηση για μερικές μέρες καθώς επίσης και να κοιμηθούμε αρκετές ώρες. Η μέτρηση των σφυγμών ηρεμίας γίνεται επί πέντε συνεχείς μέρες με την εξής διαδικασία. Ξυπνάμε πάμε τουαλέτα και επιστρέφουμε και ξαπλώνουμε στο κρεββάτι. Χαλαρώνουμε και ύστερα καταγράφουμε την πιο χαμηλή τιμή του παλμογράφου στα επόμενα πέντε λεπτά. Πολλοί ερευνητές προτείνουν να λαμβάνουμε τον μέσο όρο των πέντε ημερών ενώ κάποιοι άλλοι προτείνουν να λαμβάνουμε την πιο χαμηλή μέτρηση των πέντε ημερών. Εστω κάποιος με μέγιστη καρδιακή συχνότητα 200 και σφυγμούς ηρεμίας 70. Τότε το 60 % υπολογίζεται ως εξής :

(Μέγιστη Κ.Σ. – Κ.Σ. Ηρεμίας) * 60/100 + Κ.Σ. Ηρεμίας = το 60%

Αρα ( 200 – 70) * 0.60 + 70 = 130* 0.60+ 70 = 78 +70 =148

Κάποιος παρατηρητικός θα συνηδητοποιεί ότι υπάρχουν διαφορές ανάλογα με ποιο μοντέλο υπολογισμού θα χρησιμοποιήσουμε. Προτείνουμε την καταγραφή των σφυγμών ηρεμίας όχι μόνο επί των πέντε ημερών αλλά και καθημερινά ( αφού αποτελεί τον καλύτερο σημάδι υπερπροπόνησης) αλλά τον υπολογισμό των ζωνών προπόνησης μέσω του απλού τύπου και αυτό διότι τα περισσότερα εγχειρίδια είναι προσαρμοσμένα σ΄συτό τον τύπο.

Συνιστώμενη ένταση προπόνησης

Ατομα με μη συστηματική ενασχόληση με τον αθλητισμό ( αφού υποβληθούν σε πληρης ιατρικές εξετάσεις) πρέπει να δουλεύουν στη ζώνη χάσιμου βάρους (60-70%της μέγιστης καρδιακής συχνότητας). Συνήθως κάποιος που είναι αγύμναστος ανεβάζει πολύ εύκολα ( συνηθισμένη έκφραση) σφυγμούς δίχως αυτός να καταβάλει ιδιαίετρη προσπάθεια. Αυτό συμβαίνει διότι σε ένα απροπόνητο άνθρωπο το καρδιοαναπνευστικό υστερεί του μυικού του και αυτό μεταφράζεται σε υψηλή καρδιακή συχνότητα ακόμα και σε πολύ αργό jogging. Είναι δύσκολο κάποιος να πειστεί ότι δεν έτοιμος ακόμα να κάνει jogging. Πρέπει να αρχίσει με περπάτημα ώστε να βρίσκεται στα προκαθορισμένα όρια της καρδιακής του συχνότητας και σιγά σιγά να αυξάνει το ρυθμό του. Μετά από λίγο καιρό θα παρατηρήσει ότι η καρδιακή του συχνότητα θα είναι χαμηλότερη κρατώντας τον ίδιο περπατήματος. Ετσι μετά από κάποιο διάστημα θα είναι έτοιμος για jogging. Ισως το παράδειγμα είναι ακραίο, πόσο μάλλον για τους αναγνώστες του Fun in action που είναι δραστήριοι. Συμφωνώ αλλά με το παραπάνω παράδειγμα δείχνω τη σημασία που έχει να μην παρασυρόμαστε κατά τη διάρκεια της άσκησης και κυρίως το πόσο μπορεί να βοηθήσει ο παλμογραφος. Αφού γυμναστεί για τουλάχιστον για 3-6 μήνες σ΄αυτή τη ζώνη μπορεί να μεταβεί στην ζώνη προπόνησης της αεροβιακής βελτίωσης(70-80%της μέγιστης καρδιακής συχνότητας). Ενας αθλητής αντοχής που επιθυμεί να βελτιωθεί πρέπει να κάνει τον μεγαλύτερο όγκο προπόνησης εντός αυτής της ζώνης.

 

Mέθοδοι ελεγχου της προόδου της προπόνησης

Test conconi

Το συνηθισμένο τέστ είναι το τεστ Conconi. Ανάλογα με το άθλημα έχουμε και διαφορετικό τρόπο εκτελεσής του. Το σκεπτικό του είναι ότι καταγράφουμε την καρδιακή συχνότητα καθώς αυξάνουμε σταδιακά την ταχύτητα που κινούμαστε. Ετσι κάνοντας την απεικόνιση των τιμών της ταχύητητας συναρτήσει της καρδιακής συχνότητας μπορούμε να βρούμε το αναερόβιο κατώφλι μας ( που καθώς θα προπονούμαστε θα αντιστοιχεί σε υψηλότερη ταχύτητα), την μέγιστη καρδιακή συχνότητα ( που δεν είναι δείκτης βελτίωσης) και κυρίως να διαπιστώσουμε την πρόοδο της προπόνησης αφού όταν βελτιωνόμαστε οι σφυγμοί που αντιστοιχούν σε καθορισμένη ταχύτητα θα ελλαττώνονται.

ΜAF TEST

To Test το εισήγαγε ο Philip Maffetone και τα αρχικά του σημαίνουν maximum aerobic fitness (μέγιστη αεροβιακή κατάσταση ή πιο σωστά μέγιστη αεροβιακή ικανότητα). Το σκεπτικό πίσω από αυτό το τεστ είναι ότι για να ελέξουμε την πρόοδο της αερόβιας μας φυσικής κατάστασης δεν πρέπει να κάνουμε ένα χρονόμετρο με μέγιστη προσπάθεια αλλά τεστ σε χαμηλότερη ένταση όπου θα μετράμε μόνο την πρόδο της αερόβιας ικανότητας ( δίχως να επισέρχονται άλλοι παράγοντες όπως η γαλακτική ικανότητα…). Ετσι Προτείνεται ένα τεστ 5 εως 8 μιλίων για το τρέξιμο ( και αντίστοιχα τεστ στα υπόλοιπα αθλήματα) όπου ο αθλούμενος κρατάει σταθερή την καρδιακή τουσυχνότητα σε ένταση που αντιστοιχεί στους (180 – Ηλικία ). Το θετικό αυτού του τεστ είναι ότι μετράμε μόνο την αερόβια ικανότητα, δεν επιβαρύνουμε τον αθλούμενο όπως στα τεστ που πάει μεχρι εξάνλτησης και κυρίως καταλαβαίνει πότε πρέπει να κάνει προπόνηση πέρα αυτής που αντιστοιχεί στο 180 – Ηλικία.

Ηeart sustained test

Ο αθλούμενος κάνει ένα τεστ όπου προσπαθεί να επιτύχει το καλύτερο δυνατό χρόνο. Είναι ένα τεστ που δεν το συνιστάμε παρά μόνο στους πρωταθλητές.

Παράγοντες που επιρρεάζουν την καρδιακή συχνότητα

Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Η καρδιακή συχνότητα ( συχνότητα προπόνησης καθώς και συχνότητα ηρεμίας) επιρρεάζεται από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Στη ζέστη το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει σταθερή την θερμοκρασία του και γι΄αυτό το λόγο πρέπει να εργαστεί πιο δυνατά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των καρδιακών σφυγμών. Επίσης η απώλεια υγρών, λόγω αυξημένης εξωτερικής θερμοκρασίας και υγρασίας ή λόγω μη καλού ανεφοδιασμού με υγρά, θα έχει και αυτό επίδραση στην καρδιακή συχνότητα. Λογω της μείωσης των υγρών θα μειωθεί ο όγκος του κάθε καρδιακου παλμού ( όγκος παλμού) και για να παραμείνει σταθερή η παροχή αίματος αυξάνεται η συχνότητα των καρδιακών παλμών.

Η προπόνηση στο υψόμετρο αυξάνει την καρδιακή συχνότητα για συγκεκριμένη ένταση και αυτό μέχρι να προσαμοστεί ο οργανισμός μας στο υψόμετρο(η προσαρμογή διρκεί δύο με τρεις εβδομάδες).

Προπονητική επιβάρυνση

Οι σφυγμοί ηρεμίας είναι δείκτης του βαθμού αποκατάστασης του οργανισμού μας. Οσο πιο πολύ αερόβια προπόνηση κάνουμε τόσο περισσότερο μεγαλώνει ο όγκος παλμού και συνεπώς τόσο λιγότερες φορές πρέπει να χτυπά η καρδιά μας για να πραγματοποιήσει τις βασικές λειτουργίες της. Αρα όσο βελτιώνεται η φυσική μας κατάσταση τόσο θα ελαττώνονται οι σφυγμοί ηρεμίας. Τί γίνεται όταν παρατηρήσουμε αύξηση άνω του 10% στους σφυγμούς ηρεμίας ; Αυτό μπορεί να οφείλεται σε γρίπη, κρυολόγημα (και σε κάποια αρρώστεια γενικότερα) ή στο γεγονός ότι έχουμε κουραστεί πολύ από την χθεσινή προπόνηση ή τις προπονήσεις των τελευταίων εβδομάδων (αρθριστικά). Γενικότερα σημαίνει ότι ο οργανισμός καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να εκτελέσει κάποιες από τις βασικές λειτουργίες του γι΄αυτό και είναι σημαντικό να ελέγχουμε τους σφυγμούς ηρεμίας. Πρόκειται για έναν πολύ καλό σύμμαχο που μας προειδοποιεί ότι ο οργανισμός καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια από συνήθως και αυτό διότι υπάρχει κάποια έκτακτη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

You May Also Like

More From Author

1,193Comments

Add yours
 1. 1
  Alina

  Hey! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform
  are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and
  I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 2. 5
  cash app bingo

  Hello, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads
  up! Other then that, terrific blog!

 3. 6
  Vern

  First off I want to say terrific blog! I had a quick question in which I’d like to ask
  if you do not mind. I was curious to find out how you center
  yourself and clear your thoughts prior to writing. I’ve
  had trouble clearing my thoughts in getting my thoughts out.

  I truly do take pleasure in writing however it just seems like the
  first 10 to 15 minutes are wasted simply just trying to figure
  out how to begin. Any ideas or hints? Cheers!

 4. 12
  Total Pure CBD

  I’m impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and
  entertaining, and let me tell you, you’ve hit the nail on the head.

  The problem is something that not enough folks are speaking intelligently about.
  I’m very happy that I came across this during my hunt for something concerning this.

  My blog post … Total Pure CBD

 5. 14
  Nitro Strive Reviews

  I almost never leave a response, however i did some searching and
  wound up here Βασικές αρχές χρήσης παλμογράφου – Cyclingworld.gr.
  And I do have 2 questions for you if it’s allright.
  Could it be only me or does it look like a few of the responses look like written by brain dead people?
  😛 And, if you are writing at other online social sites, I would like to
  keep up with anything new you have to post.
  Could you make a list of the complete urls of all your shared pages
  like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

  My web site – Nitro Strive Reviews

 6. 15
  check out your url

  Thank you, І have just been looking for infоrmation about this
  tоpic for a while ɑnd yours iѕ the best I have found out s᧐ far.

  Hoᴡever, what in regards to the conclusion? Аre
  you pоsitive in regards to thee sourсe?

 7. 17
  sg918kiss.com

  What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely useful and it has aided me out
  loads. I hope to contribute & aid other customers like
  its helped me. Great job.

  Review my web blog love138 slot (sg918kiss.com)

 8. 21
  Pellamore Cream

  Hi there! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to give it a look.
  I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
  Wonderful blog and superb design and style.

  Feel free to surf to my web site; Pellamore Cream

 9. 23
  Fermin

  I got this site from my pal who told me
  on the topic of this web page and now this time I am visiting this website and reading very informative content at
  this time.

  Here is my blog post: Fermin

 10. 24
  Nitro Strive

  I rarely drop remarks, but i did a few searching and wound up here Βασικές αρχές χρήσης παλμογράφου – Cyclingworld.gr.
  And I actually do have a few questions for you if you tend
  not to mind. Is it simply me or does it give the impression like some of these comments look like they are left by brain dead individuals?
  😛 And, if you are writing at additional places, I would like to follow everything new you have to post.
  Would you list of all of your public sites like your Facebook page, twitter feed, or linkedin profile?

  Here is my web page – Nitro Strive

 11. 25
  rollex11 demo id

  Hey excellent blog! Does running a blog similar to this take a
  lot of work? I’ve absolutely no expertise in coding but I had been hoping to start my
  own blog in the near future. Anyhow, should you have any recommendations or tips for new blog owners please share.

  I know this is off topic but I simply had to ask.
  Thank you!

  my web blog :: rollex11 demo id

 12. 33
  Nitro Strive Reviews

  I hardly leave a response, but i did a few searching
  and wound up here Βασικές αρχές χρήσης παλμογράφου –
  Cyclingworld.gr. And I do have a couple of questions for you if it’s allright.
  Could it be simply me or does it appear like a few
  of the responses come across like written by brain dead
  folks? 😛 And, if you are posting on other online social sites, I’d
  like to keep up with everything fresh you have to post.

  Could you make a list of all of all your shared pages like your linkedin profile, Facebook
  page or twitter feed?

  Visit my web page :: Nitro Strive Reviews

 13. 37
  https://joker123slots.com/ketika-daftar-joker123-motobola-develop-too-shortly-that-is-what-happens/

  Saya akan segera kopling rss feed Anda karena saya tidak bisa
  Saya telah menjelajah on-line lebih dari 3 jam hari ini , belum Saya tidak
  pernah menemukan artikel menarik seperti milik Anda.

  It is nice price cukup untuk saya. Dalam pandangan saya, jika semua pemilik web dan blogger membuat tepat
  konten seperti yang Anda lakukan , internet akan lebih membantu dari
  sebelumnya.

  My web-site; Cara daftar joker3999 (https://joker123slots.com/ketika-daftar-joker123-motobola-develop-too-shortly-that-is-what-happens/)

 14. 45
  mega888sg.com

  Wow, wonderful blog layout! How lengthy have you ever been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall glance of your site is
  wonderful, as neatly as the content material!

  Feel free to visit my site :: i club suncity (mega888sg.com)

 15. 46
  Pellamore Reviews

  Hello there, just became alert to your blog through Google, and found
  that it is really informative. I’m going to watch
  out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.
  A lot of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

  Check out my web-site … Pellamore Reviews

 16. 55
  Green Leaf Hills CBD Oil

  Good day! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog
  post or vice-versa? My site discusses a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other.
  If you’re interested feel free to send me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Superb blog by the
  way!

  My webpage :: Green Leaf Hills CBD Oil

 17. 57
  HB Blood Boost

  Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog
  shine. Please let me know where you got your design. Cheers

  Feel free to visit my site :: HB Blood Boost

 18. 59
  CoolEdge Portable AC Review

  hello there and thank you for your information – I have definitely picked up anything new
  from right here. I did however expertise some technical issues using this web site, as I experienced to reload the site
  many times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but
  sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and
  marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and can look
  out for a lot more of your respective fascinating content.
  Make sure you update this again very soon..

  Check out my web-site – CoolEdge Portable AC Review

 19. 62
  Keto Premium One Shot Ingredients

  I precisely desired to appreciate you once again. I do not know the things I could possibly have implemented in the absence of
  the actual creative ideas contributed by you about
  such a subject. Certainly was a traumatic
  crisis in my view, however , noticing the very skilled fashion you resolved the issue forced me to cry for delight.
  I am just grateful for the guidance and hope you know what a great job you’re getting into educating
  others by way of your web site. More than likely you have
  never encountered all of us.

  My web site: Keto Premium One Shot Ingredients

 20. 67
  Body Core Keto

  I’m really enjoying the theme/design of your site. Do you ever
  run into any browser compatibility problems? A small
  number of my blog audience have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Firefox.
  Do you have any advice to help fix this problem?

  my web-site; Body Core Keto

 21. 72
  Greener Earth CBD Gummies

  Hey! I realize this is kind of off-topic but I had to ask.
  Does operating a well-established website such as yours take a lot of work?

  I’m completely new to operating a blog however I do write in my diary daily.

  I’d like to start a blog so I will be able to share my experience and views online.
  Please let me know if you have any kind of recommendations or tips for brand new aspiring bloggers.
  Thankyou!

  Also visit my web-site … Greener Earth CBD Gummies

 22. 77
  Alyssa

  I simply could not leave your web site before suggesting that I extremely
  loved the standard information an individual supply for your guests?
  Is going to be back incessantly in order to check up on new posts.

  Here is my webpage; Alyssa

 23. 78
  Jolt Alpha

  Nice post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
  Very helpful info specifically the last part 🙂 I care for such information much.
  I was looking for this certain info for a very long time.
  Thank you and good luck.

  Feel free to surf to my page Jolt Alpha

 24. 81
  Rhino Spark Reviews

  Thank you for being the coach on this subject matter. I enjoyed your own article very much and most of all liked how you handled the areas I considered to be
  controversial. You happen to be always extremely kind to readers like me
  and assist me to in my everyday living. Thank you.

  My blog: Rhino Spark Reviews

 25. 92
  Allura Fresh Review

  I do trust all the ideas you have offered for your
  post. They are very convincing and will definitely work.
  Still, the posts are very short for beginners. May
  just you please lengthen them a little from subsequent
  time? Thank you for the post.

  Feel free to surf to my web-site; Allura Fresh Review

 26. 95
  Cryogen Air Cooler Reviews

  First off I would like to say terrific blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you do not mind.
  I was interested to know how you center yourself and clear your mind before writing.
  I have had a hard time clearing my thoughts in getting my thoughts out there.

  I do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15
  minutes tend to be wasted just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints?
  Appreciate it!

  My page; Cryogen Air Cooler Reviews

 27. 100
  www.engelliler.biz.tr

  Hey there would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m going to start my own blog soon but I’m having a hard
  time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

  Also visit my homepage http://www.engelliler.biz.tr

 28. 104
  Slimy Vita Review

  Hey there would you mind stating which blog platform you’re
  using? I’m going to start my own blog soon but I’m having
  a hard time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design seems different
  then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

  Look into my website … Slimy Vita Review

 29. 105
  Charmain

  What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely helpful and it has helped me out loads.
  I hope to contribute & assist different users like its aided me.
  Good job.

  My blog … Charmain

 30. 108
  Slimy Vita Vital Effect Review

  I definitely wanted to construct a word in order
  to express gratitude to you for all of the great
  tactics you are placing at this site. My long internet
  search has now been compensated with brilliant facts and techniques to
  talk about with my colleagues. I would tell you that we website visitors are very much fortunate to dwell in a really
  good community with so many lovely professionals with beneficial concepts.
  I feel very privileged to have used your weblog and look forward
  to plenty of more exciting times reading here. Thanks again for
  all the details.

  Also visit my web blog: Slimy Vita Vital Effect Review

 31. 117
  Arctos Portable AC

  You’re so awesome! I do not believe I have read through something like this before.
  So nice to find somebody with some original thoughts on this subject matter.
  Really.. thank you for starting this up. This web site is one thing that is
  required on the internet, someone with a little originality!

  My web blog … Arctos Portable AC

 32. 126
  Alpha Extracts CBD

  Hi there this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if
  you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding
  skills so I wanted to get advice from someone with experience.

  Any help would be greatly appreciated!

  My web site – Alpha Extracts CBD

 33. 132
  Cool Portable AC

  Thank you so much for giving my family an update on this subject on your site.
  Please understand that if a fresh post appears or
  in case any adjustments occur about the current publication, I would want to consider reading
  a lot more and learning how to make good utilization of those approaches you
  write about. Thanks for your efforts and consideration of others by making your blog available.

  My blog post: Cool Portable AC

 34. 137
  Solvolt

  Hey I am so glad I found your weblog, I really found you by error, while I was researching on Yahoo for
  something else, Anyhow I am here now and would just like to say
  cheers for a tremendous post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to browse it all at the minute but I have bookmarked it and also
  included your RSS feeds, so when I have time I will be back to
  read more, Please do keep up the superb work.

  Feel free to visit my web-site … Solvolt

 35. 139
  Ramon

  whoah this blog is great i love reading your articles.
  Keep up the good work! You already know, many persons are searching around for this
  info, you could aid them greatly.

  Look into my website … Ramon

 36. 143
  Xoth Keto

  I wanted to send you one very small note in order to say
  thanks a lot once again over the awesome views you’ve contributed in this case.
  It has been really surprisingly open-handed with you to provide unreservedly what exactly a
  number of people could have advertised for an e book to get some profit for themselves,
  notably considering the fact that you could possibly have done it in case you desired.
  Those solutions likewise acted as the great way to know that some people have a similar fervor much like
  my own to learn a whole lot more in terms of this problem.
  I believe there are many more fun moments up front for people
  who scan through your blog.

  Feel free to visit my site; Xoth Keto

 37. 146
  Xoth Keto BHB Review

  I intended to send you that little remark so as to say thanks yet again relating to
  the lovely ideas you have discussed on this page. It’s quite
  generous of people like you to provide unreservedly what exactly a number of us could
  possibly have marketed for an electronic book in making some
  dough on their own, even more so seeing that you might well have done it in case you wanted.
  Those techniques also acted to become easy way to recognize
  that many people have the identical fervor the same as mine to understand
  a lot more around this condition. I am certain there are
  a lot more pleasant instances up front for individuals who check out your blog.

  Also visit my homepage; Xoth Keto BHB Review

 38. 151
  Alpha Extracts CBD

  Nice post. I was checking continuously this blog and
  I am impressed! Extremely useful information particularly the last part
  🙂 I care for such information a lot. I was seeking this certain information for a very long time.
  Thank you and best of luck.

  Here is my website … Alpha Extracts CBD

 39. 153
  kannikar.com

  Needed to draft you that little bit of word to help say thanks over again relating to the superb
  basics you have documented in this case. This has
  been quite surprisingly open-handed with people like
  you to grant without restraint all numerous people would’ve offered
  for sale as an e book in making some cash on their own, precisely since
  you could possibly have done it in the event you desired.
  The tactics additionally served to become easy way to be sure that the rest have the same passion similar
  to my very own to know great deal more with regard to this matter.
  I believe there are lots of more enjoyable times in the future for individuals that read
  your website.

  Here is my web-site … kannikar.com

 40. 156
  Rhino Spark Male Enhancement Review

  A lot of thanks for your whole work on this web page.
  Gloria takes pleasure in working on internet research and it’s really easy to understand why.
  Almost all hear all of the compelling tactic you
  create very important guidelines via this web blog and as well
  as attract participation from visitors on that subject matter while my girl is actually understanding so much.

  Take advantage of the rest of the year. You are conducting a wonderful
  job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I am extremely impressed along with your writing abilities as
  well as with the layout in your weblog. Is this a paid subject or did you customize
  it your self? Either way keep up the excellent quality writing, it
  is rare to peer a nice weblog like this one nowadays.

  Also visit my blog Rhino Spark Male Enhancement Review

 41. 158
  Vinyasa Cream

  Hello very cool site!! Man .. Excellent .. Amazing ..
  I’ll bookmark your web site and take the feeds also?I am satisfied to seek out numerous helpful info here within the submit, we need develop extra techniques
  on this regard, thanks for sharing.

  Look into my web-site :: Vinyasa Cream

 42. 160
  True Keto

  Wow that was odd. I just wrote an really long comment but
  after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr…
  well I’m not writing all that over again. Anyhow, just
  wanted to say fantastic blog!

  my web page True Keto

 43. 164
  Synaptic IQ Brain

  Hi there! This post couldn?t be written any better!
  Going through this post reminds me of my previous roommate!

  He always kept preaching about this. I am going to send this post to him.

  Pretty sure he will have a very good read.

  Many thanks for sharing!

  My blog post; Synaptic IQ Brain

 44. 166
  Total Pure CBD

  hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up anything new from right here.

  I did however expertise a few technical issues using this site, as I experienced
  to reload the website many times previous to I could get
  it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK?
  Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect
  your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing
  with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my e-mail and
  could look out for a lot more of your respective intriguing content.
  Make sure you update this again soon..

  Here is my web-site … Total Pure CBD

 45. 171
  Nature Fused Anti Aging Cream Review

  I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or
  weblog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website.
  Studying this info So i’m glad to express that I have a very good uncanny feeling I came upon exactly what I needed.

  I such a lot indisputably will make sure to do not omit this web site and
  provides it a glance on a continuing basis.

  Look into my blog post :: Nature Fused Anti Aging Cream Review

 46. 178
  KetoBHB +

  Wow, awesome blog structure! How lengthy have you ever been running a blog for?
  you make blogging glance easy. The overall look of your web site
  is fantastic, as well as the content material!

  My website: KetoBHB +

 47. 180
  Gay

  Terrific article! That is the kind of information that should be shared
  around the web. Shame on the seek engines for
  now not positioning this submit upper! Come on over and consult
  with my website . Thanks =)

  My homepage; Gay

 48. 187
  Lino

  Howdy would you mind letting me know which hosting company you’re working with?
  I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and
  I must say this blog loads a lot faster then most.

  Can you recommend a good web hosting provider at a reasonable price?
  Thank you, I appreciate it!

  My web page; Lino

 49. 191
  http://www.jjsapido.com

  I must voice my gratitude for your generosity giving
  support to persons that must have help on the subject matter.
  Your personal dedication to getting the message up and down turned out to be amazingly
  valuable and have constantly helped somebody much like me to arrive at their
  desired goals. Your important help indicates a whole lot a person like me and especially to my peers.
  Thanks a ton; from everyone of us.

  Here is my site: http://www.jjsapido.com

 50. 193
  Keto Smooth Pills

  Hello there I am so excited I found your web site, I really found you by
  mistake, while I was searching on Digg for something
  else, Anyways I am here now and would just like to say kudos for
  a incredible post and a all round enjoyable
  blog (I also love the theme/design), I don?t
  have time to look over it all at the moment but I have
  saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot
  more, Please do keep up the great b.

  Also visit my website; Keto Smooth Pills

 51. 197
  Far East XL Reviews

  Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the net the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get annoyed while people think
  about worries that they plainly do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

  Feel free to visit my site Far East XL Reviews

 52. 199
  Pure Remedy CBD

  Unquestionably believe that which you stated.
  Your favorite justification seemed to be on the internet the simplest thing to
  be aware of. I say to you, I definitely get annoyed
  while people consider worries that they plainly don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having
  side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get
  more. Thanks

  my website; Pure Remedy CBD

 53. 207
  Leo

  Greate post. Keep posting such kind of information on your blog.
  Im really impressed by your blog.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]Hey there, You have
  performed an incredible job. I will definitely digg it and in my
  view recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this website.

  Feel free to visit my web page … Leo

 54. 210
  Tricia

  Hi my family member! I want to say that
  this article is awesome, nice written and include approximately all vital infos.
  I’d like to see more posts like this.

  Also visit my homepage Tricia

 55. 212
  Maximum Recall Reviews

  I think that what you posted was actually very reasonable.
  But, what about this? suppose you added a little information? I am not saying
  your content isn’t good, but what if you added a title that grabbed a person’s attention? I mean Βασικές αρχές χρήσης παλμογράφου – Cyclingworld.gr is a little vanilla.

  You could glance at Yahoo’s front page and watch how they create news titles to get people to click.
  You might try adding a video or a related pic or two to grab people interested
  about what you’ve written. Just my opinion, it would make your website a little livelier.

  Take a look at my homepage Maximum Recall Reviews

 56. 215
  Cool Blast Air Conditioner Review

  We wish to thank you just as before for the wonderful ideas you offered Jeremy
  when preparing her own post-graduate research
  and also, most importantly, regarding providing every one of the ideas in a
  single blog post. In case we had been aware of your blog a year ago, we may have been rescued from the pointless measures we were selecting.
  Thank you very much.

  Feel free to surf to my site Cool Blast Air Conditioner Review

 57. 224
  your web hosting

  When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added”
  checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails
  with the same comment. Is there any way you can remove people from that service?

  Thanks a lot!

 58. 226
  Erna

  I’m so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not
  the random misinformation that’s at the other blogs.
  Appreciate your sharing this best doc.

  Here is my site :: Erna

 59. 228
  Nigel

  I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this
  blog. Thank you, I will try and check back more frequently.

  How frequently you update your web site?

  Also visit my page … Nigel

 60. 229
  http://bitly.com

  Hey! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but
  I’m not seeing very good gains. If you know of any
  please share. Cheers!

 61. 242
  CoolCube Review

  Simply wish to say your article is as astonishing.
  The clarity for your submit is simply nice and that i can assume you are a professional on this subject.
  Well together with your permission let me to snatch your RSS
  feed to stay up to date with approaching post. Thanks 1,000,000 and please carry on the
  rewarding work.

  my web page :: CoolCube Review

 62. 247
  in asmr

  We’re a bunch of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your website provided us with helpful information to work on. You have performed a formidable
  job and our entire community can be thankful to you.

 63. 248
  Maxatin

  This design is wicked! You certainly know how to keep
  a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to
  start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

  Also visit my web blog; Maxatin

 64. 252
  Kit

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to
  make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be
  giving us something informative to read?

  Check out my web page: Kit

 65. 264
  their asmr

  I have to thank you for the efforts you have put
  in writing this blog. I am hoping to see the same high-grade content by you in the future
  as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my very own website now 😉

 66. 267
  Neo Bio Keto

  Having read this I believed it was rather enlightening.
  I appreciate you taking the time and energy to put this article together.

  I once again find myself spending a lot of time
  both reading and posting comments. But so what,
  it was still worth it!

  Look at my blog post … Neo Bio Keto

 67. 269
  TestoXmen Ingredients

  Thanks for all your valuable work on this web site.
  Kate enjoys working on investigations and it’s really easy to
  understand why. A number of us know all of the compelling way you
  deliver important suggestions through this web site and therefore cause contribution from some
  others on this matter plus our simple princess has always been understanding a whole lot.
  Enjoy the rest of the year. Your performing a stunning
  job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I’m extremely impressed with
  your writing skills as well as with the format on your weblog.

  Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Anyway keep up the excellent high quality writing, it is uncommon to see a great
  weblog like this one today.

  Look into my web site … TestoXmen Ingredients

 68. 271
  Cool Blast Air Cooler

  Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re
  just extremely excellent. I really like what you have acquired here, certainly
  like what you’re saying and the way in which you say
  it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible.
  I can not wait to read far more from you. This is actually a wonderful web site.

  Also visit my homepage – Cool Blast Air Cooler

 69. 275
  Keto Max XR Pills

  I drop a leave a response each time I especially enjoy a post on a website or if I have
  something to valuable to contribute to the discussion. Usually it’s caused by the
  passion communicated in the post I read. And after
  this post Βασικές αρχές χρήσης παλμογράφου – Cyclingworld.gr.
  I was excited enough to drop a comment 😉 I do have
  a few questions for you if you tend not to mind.
  Could it be only me or does it appear like a few
  of these comments appear as if they are left by brain dead folks?
  😛 And, if you are posting at additional online social sites,
  I’d like to follow anything fresh you have to post.

  Would you list the complete urls of your social sites like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

  my web site Keto Max XR Pills

 70. 277
  http://bit.ly/2WShZQd

  Hello, I think your website might be having browser compatibility issues.

  When I look at your website in Ie, it looks fine but when opening in Internet
  Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads
  up! Other then that, wonderful blog!

 71. 279
  Far East XL Review

  I just wanted to write down a note so as to say thanks to you for all the awesome tricks you are giving here.
  My prolonged internet search has finally been paid with wonderful ideas to write about with my best friends.
  I would mention that many of us visitors actually are quite fortunate to dwell
  in a notable site with many perfect professionals with beneficial plans.
  I feel extremely grateful to have used your entire website page and look forward to some more fabulous times reading here.
  Thanks once more for everything.

  My web site Far East XL Review

 72. 282
  www.aniene.net

  Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the
  book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the
  message home a little bit, but other than that, this is magnificent blog.
  A great read. I will certainly be back.

  Feel free to visit my page – http://www.aniene.net

 73. 285
  Clinical Keto Pills

  Next time I read a blog, Hopefully it doesn’t fail me just as much as this particular one.
  I mean, I know it was my choice to read through, but I truly thought you would probably have something useful to say.
  All I hear is a bunch of complaining about something that
  you could fix if you weren’t too busy seeking attention.

  Stop by my blog post – Clinical Keto Pills

 74. 286
  GrownMD CBD

  Fantastic blog you have here but I was curious if you knew
  of any user discussion forums that cover the same topics discussed in this article?

  I’d really love to be a part of online community where I can get
  feedback from other experienced people that
  share the same interest. If you have any recommendations, please let me know.

  Thanks!

  Here is my site: GrownMD CBD

 75. 291
  Strawberry CBD Gummies Reviews

  hey there and thank you for your info ? I have definitely picked up something new from right
  here. I did however expertise several technical points using this web site,
  since I experienced to reload the website lots of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect
  your placement in google and can damage your high quality score if ads and marketing with Adwords.
  Anyway I’m adding this RSS to my email and could look out for much
  more of your respective interesting content.
  Ensure that you update this again soon.

  My website: Strawberry CBD Gummies Reviews

 76. 296
  there scoliosis surgery

  I really love your website.. Pleasant colors & theme. Did you make this
  web site yourself? Please reply back as I’m looking to create my own personal blog and would like to find out where
  you got this from or just what the theme is named. Thanks!

 77. 299
  Arctic Box Air Cooler Review

  To follow up on the up-date of this subject matter on your website and want to let you
  know simply how much I liked the time you took to publish this beneficial post.
  Within the post, you actually spoke of how to actually handle this
  thing with all convenience. It would be my own pleasure to gather some more
  strategies from your web site and come up to offer other folks what I discovered from you.
  Thank you for your usual fantastic effort.

  my blog :: Arctic Box Air Cooler Review

 78. 301
  Bioneo Farms Pure CBD

  Hey would you mind letting me know which hosting company
  you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers
  and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend
  a good hosting provider at a fair price? Many thanks, I appreciate it!

  Feel free to surf to my blog :: Bioneo Farms Pure CBD

 79. 305
  GrownMD CBD Gummies

  Hello there! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d
  ask. Would you be interested in exchanging links or maybe
  guest authoring a blog post or vice-versa?
  My site goes over a lot of the same topics as yours and I believe we could
  greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Fantastic blog by the way!

  Also visit my webpage … GrownMD CBD Gummies

 80. 308
  Keto Max XR

  Thank you for the blog post. Velupe and I happen to be saving to get
  a new e book on this theme and your article has made us to save all of our money.
  Your ideas really clarified all our issues. In fact, a lot more than what we
  had known previous to the time we discovered
  your fantastic blog. I actually no longer have
  doubts plus a troubled mind because you have attended to our own needs in this article.
  Thanks

  My web site :: Keto Max XR

 81. 312
  Hyper XXL Male Enhancement Reviews

  Howdy would you mind sharing which blog platform you’re working with?

  I’m looking to start my own blog in the near future but I’m
  having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and
  Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

  my blog post :: Hyper XXL Male Enhancement Reviews

 82. 315
  Far East XL Review

  Hi there! This post couldn’t be written much better! Looking at this post
  reminds me of my previous roommate! He always kept preaching about
  this. I most certainly will forward this article to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thank you for sharing!

  Feel free to visit my webpage :: Far East XL Review

 83. 331
  Hyper XXL Review

  Does your site have a contact page? I’m having problems locating it
  but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some creative ideas
  for your blog you might be interested in hearing. Either way,
  great site and I look forward to seeing it develop over time.

  Here is my site … Hyper XXL Review

 84. 335
  Luiresse

  Its like you read my mind! You appear to know so much about this,
  like you wrote the book in it or something. I think that you could do
  with some pics to drive the message home a little bit, but
  other than that, this is excellent blog. An excellent read.

  I’ll definitely be back.

  Stop by my web page; Luiresse

 85. 345
  Keto Smooth Review

  Can I simply just say what a relief to discover someone who really understands what they are discussing on the net.
  You certainly realize how to bring an issue to light and make it important.

  A lot more people must read this and understand this side of your story.
  I was surprised that you aren’t more popular given that you surely possess the gift.

  Also visit my web blog; Keto Smooth Review

 86. 346
  Clinical Keto Pills

  Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is so cool.

  I am impressed by the details that you’ve on this blog.
  It reveals how nicely you understand this subject.
  Bookmarked this web page, will come back for extra articles.

  You, my pal, ROCK! I found just the information I already
  searched all over the place and simply couldn’t come across.
  What a great web-site.

  my site: Clinical Keto Pills