Ανυπαρξία αθλητικής και κοινωνικής κουλτούρας.

Δυστυχώς κάποιοι από εμάς ζήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα ένα ακόμα δυσάρεστο περιστατικό το οποίο φανερώνει τις αδυναμίες του ελληνικού αθλητισμού, ο οποίος  επί χρόνια προσπαθούσε να δείξει ότι είναι ένας γίγαντας ενώ στην πραγματικότητα στερείται βασικών δομών, οργάνωσης και αθλητικής κουλτούρας. Φυσικά οι παλαιότεροι στο τρίαθλο και την ποδηλασία έχουμε βιώσει άπειρα τέτοια περιστατικά. Διαβάστε το παρακάτω περιστατικό.

Αθλητής πήγε με το ποδήλατό του σε γήπεδο στίβου ώστε να κάνει μία προπόνηση brick (προσαρμογές μεταξύ ποδηλασίας και τρεξίματος). Τον βλέπει ένας υπάλληλος και του λέει ότι απαγορεύεται να έχει το ποδήλατό του εντός του στίβου. Μάταια προσπαθήσε ο συναθλητής μας να εξηγήσει ότι το ποδήλατο είναι πανάκριβο και ότι σε ένα ακριβό ποδήλατο ακόμα και να το κλειδώσεις μπορεί κάποιος να πάρει τις ρόδες οι οποίες βγαίνουν πολύ εύκολα ή και κάποιο άλλο ανταλλακτικό που επίσης είναι πολύ ακριβά. Επίσης ο συναθλητής μας προσπάθησε να εξηγήσει ότι απλά θα το έχει σε μία άκρη του γηπέδου στίβου για να το βλέπει και ότι επειδή κάνει τρίαθλο θέλει να εξασκήσει τις αλλαγές του κάνοντας γρήγορα αλλαγές διάθλου ανάμεσα στο τρέξιμο και την ποδηλασία.

Φυσικά στην συγκεκριμένη εγκατάσταση δεν υπήρχαν στυλοβάτες ποδηλάτων. Οι στυλοβάτες ποδηλάτων οι οποίοι έχουν και κλειδαριές κοστίζουν 50-60 ευρώ. Απλά είχαν βάλει τρία κάγκελα στα οποία έπρεπε να χρησιμοποιήσεις την φαντασία σου για το πως μπορείς να σταθεροποιήσεις πάνω σε αυτά το ποδήλατο δρόμου ή χρονομέτρου. Ακόμα και να το σταθεροποιούσες εάν φυσάει είναι σίγουρο ότι θα έπεφτε το ποδήλατο. (Σημείωση :Φυσικά ο ίδιος ο υπάλληλος χρησιμοποιούσε το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούν στα γήπεδα γκολφ για να μετακινείται εντός των γηπέδων του στίβου).

Δυστυχώς ο υπάλληλος δεν γνώριζε ποια είναι τα ολυμπιακά αθλήματα και ούτε τις προπονητικές ανάγκες των αθλητών του κάθε αθλήματος. Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα ο κάθε υπάλληλος σταδίων έχει προσληφθεί με κομματικά/ ρουσφετολογικά κριτήρια και όχι με κριτήριο τα προσόντα του. Η ανοησία του μάλιστα κορυφώθηκε όταν απείλησε ότι θα τον διώξει από το γήπεδο καθώς δεν είναι αθλητής στίβου και δεν ανήκει στον ΣΕΓΑΣ. Με λίγα λόγια αφού δεν είσαι αθλητής στίβου τί δουλειά έχεις σε ένα γήπεδο στίβου!!!

Ελπίζουμε ότι η διοίκηση της συγκεκριμένης εγκατάστασης καθώς και κυρίως η ΕΟΕ η οποία δεν κάνουμε λάθος έχει εκπρόσωπό της στο ΔΣ αυτής να εκπαιδεύσουν τους υπαλλήλους ώστε να μάθουν να συμπεριφέρονται σε αθλητές και να μάθουν ότι σε ένα γήπεδο στίβου κάνουν, δικαιούνται και πρέπει να κάνουν προπόνηση όλοι οι αθλητές όλων των αθλημάτων. Αυτός ο υπάλληλος δεν ήξερε ότι στο γήπεδο στίβου κάνουν φυσική κατάσταση και οι αθλητές της πετοσφαίρησης, της καλαθοσφαίρισης, …και σε τελική ανάλυση ο κάθε έλληνας πολίτης που θέλει να αθληθεί.

Κάποιες σημαντικές παρατηρήσεις :

  • Οι αθλητικές εγκαταστάσεις ανήκουν στον ελληνικό λαό και όχι σε ομοσπονδίες ή συλλόγους. Κατά συνέπεια ο κάθε έλληνας πολίτης θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτές.
  • Ο κάθε φύλακας και εργαζόμενος στις αθλητικές εγκαταστάσεις οφείλει να συμπεριφέρεται με ευπρέπεια απέναντι στους Ελληνες πολίτες, δηλαδή αυτούς που τον πληρώνουν
  • Οι αθλητές όλων των αθλημάτων, πόσο των ολυμπιακών, πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα.
  • Οι εργαζόμενοι στις αθλητικές εγκαταστάσεις οφείλουν να τις προστατεύουν όμως οφείλουν να διευκολύνουν τους έλληνες πολίτες, επαναλαμβάνουμε αυτούς που τους πληρώνουν,  όταν αυτοί επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις για να αθληθούν.
  • Η ΕΟΕ σε συνεργασία με τις διοικήσεις των ΕΑΚ οφείλει να επιμορφώσει τους υπαλλήλους των σταδίων για τις ανάγκες των αθλημάτων. Είναι τουλάχιστον γελοίο να μην γνωρίζουν οι υπάλληλοι ότι όλοι οι αθλητές κάνουν προπόνηση στο γήπεδο στίβου ; Oπως και είναι αδιαννόητο να μην γνωρίζουν οι υπάλληλοι των ΕΑΚ τί είναι το τρίαθλο και ποιες οι προπονητικές ανάγκες του κάθε αθλήματος.
  • Εχουμε περίπου 1.000 τριαθλητές στην ελλάδα από τους οποίους ο καθένας πληρώνει τον μήνα μόνος του (από την τσέπη του) το κολυμβητήριο δηλαδή 1.000 Χ 12 Χ 60 = 720.000 . Κάποιοι υπολογίζουν ότι έχουμε 3.000 τριαθλητές τότε έχουμε 60 ευρώ Χ 12 μήνες = 3.000 Χ 60 Χ 12= 2.160.000. Αυτό για το πόσο συνεισφέρουν οι τριαθλητές στην λειτουργία κάποιων εγκαταστάσεων. Θέλετε να υπολογίζουμε πόσα χρήματα ξοδεύουν σε αθλητικό εξοπλισμό, ταξίδια, φυσικοθεραπείες, φαγητό κ.λπ. και πόσα έσοδα μέσω ΦΠΑ έχει το κράτος,!!! Ας τα σκεφτούν κάποιοι ας σταματήσουν τον πόλεμο που κάνουν στην διοργάνωση αγώνων τριάθλου και ποδηλασίας, τον πόλεμο που κάνουν στην είσοδο των τριαθλητών και αθλητών ποδηλασίας στις αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λπ.

You May Also Like

More From Author

1 Comment

Add yours

+ Leave a Comment