Ελληνικός Αθλητισμός : Χωρίς την κρατική υποστήριξη,δεν υπάρχει συστηματικό ντόπινγκ!

Estimated read time 2 min read

Προφητική συνέντευξη του Γ. Ψαρέλη το 2004  στην αθλητική εφημερίδα SportTime για τους αιφνίδιους θανάτους Ελλήνων Αθλητών.

 

Ο Γιάννης Ψαρέλης, «ιπτάμενος» ελεγκτής ντόπινγκ, είπε πικρές αλήθειες για την ανοιχτή πληγή του αθλητισμού

 

«Θα δούμε αιφνίδιους θανάτους»… «Οι αθλητές είναι τα θύματα»….«Μιλάμε για ουσίες που σκοτώνουν»…. «Εκανα ελέγχους ντόπινγκ, σε λάθος εποχή και σε λάθος χώρα»

 

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΚΟΥ

 

 

Γενικός πρόλογος

 

Οι… «κακές γλώσσες» λένε ότι ουσιαστικά εξεδιώχθη από τη διεύθυνση Τριάθλου, στην οργανωτική επιτροπή «Αθήνα 2004», λόγω της παράλληλης ενασχόλησής του με τη διενέργεια αιφνιδίων ελέγχων ντόπινγκ, σε Ελληνες αθλητές, του στίβου.

Ο Γιάννης Ψαρέλης, εξακολουθεί να διενεργεί αιφνιδίους ελέγχους – όχι πλέον σε Ελληνες του στίβου –  ως συνεργάτης της σουηδικής εταιρίας IDTM που είναι μία από τις εταιρίες που συνεργάζεται με τη WADA (τον αρμόδιο παγκόσμιο φορέα για τους ελέγχους ντόπινγκ).

Είναι από τους ανθρώπους που γνωρίζουν αρκετά καλά, τα… της φαρμακοδιέγερσης στον αθλητισμό και δεν είχε κανένα πρόβλημα για συζήτηση σ’ ένα θέμα που μοιάζει «ταμπού» για το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού.

Το καλοκαίρι του 2002 αποτέλεσε το «κόκκινο πανί» κυρίως για τους παράγοντες, τους προπονητές και κατ’ επέκτασην και τους αθλητές στίβου στη χώρα μας!

Η άποψη που κατέθεσε, στην έρευνα του «Sportime», για το ντόπινγκ, έβαλε το όλο θέμα σε μια βάση που μπορεί και πρέπει να προβληματίσει, όχι μόνον τους πρωταθλητές υψηλού επιπέδου, αλλά κυρίως όλους όσοι ξεκινούν στον αθλητισμό, με όραμα και στόχο τον πρωταθλητισμό.

Ο παλαιότερα πρωταθλητής στο τρίαθλο και νυν στέλεχος εταιρίας, απέφυγε να κατονομάσει πρόσωπα. Μίλησε περιγράφοντας καταστάσεις και γεγονότα.

Ο ίδιος έχει την άποψη ότι το φαινόμενο του ντόπινγκ δεν έχει τη ρίζα του στον αθλητή που κάνει χρήση, αλλά στο όλο πλαίσιο που συντηρεί και υποστηρίζει τη διαδικασία διακίνησης και χρήσης απαγορευμένων ουσιών με πρώτο στόχο το οικονομικό όφελος.

 

Ποιος είναι…

 

Ο Γιάννης Ψαρέλης γεννήθηκε το 1969 στο Παλαιό Φάληρο και ζει εκεί.

Τελείωσε το Ελληνογαλικό σχολείο Αγιος Παύλος στον Πειραιά. Σπούδασε Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε με μεταπτυχικές σπουδές στην αθλητική διοίκηση και στο μάρκετινγκ.

Συνεχίζει τις σπουδές του σε θέματα επικοινωνίας μαρκετινγκ και διοίκησης επιχειρήσεων και παρακολουθεί σεμινάρια σχετικά με τα παραπάνω στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό το 1978 στο τμήμα καλαθοσφαίρησης  του  ΑΟΠΦ (μέχρι το 1985).

Με το Τρίαθλο ασχολήθηκε συστηματικά από το 1991 και υπήρξε αθλητής εθνικής ομάδας από την ίδρυση της Ε.Ο.Τριάθλου μέχρι και το 2000.

Τον Ιούνιο του 2001 ξεκίνησε να δουλεύει για την ΟΕΟΑ και εργάστηκε στους Αγώνς του Σίδνευ.

Με τους ελέγχους Doping ασχολείτε τα τελευταία δύο χρόνια ως συνεργάτης της σουηδικής εταιρίας IDTM που διενεργεί ελέγχους για λογαριασμό της WADA.

Πέρα από την επαγγελματική του ενασχόληση, στο τμήμα μάρκετινγκ ελληνικής εταιρείας, αρθρογραφεί σε αθλητικές ιστοσελίδες και περιοδικά.

 

 

 

Εάν συμφωνούμε ότι το ντόπινγκ, αποτελεί ένα σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο από ξεκινά η προσέγγισή του για να γίνει κατανοητό στον κόσμο;

 

Γ. Ψαρέλης: Το ντόπινγκ γίνεται σύνθετο κοινωνικό φαινόμενο, όταν αρνούμαστε τις βασικές αρχές στις οποίες έχει στηριχθεί η δόμηση της οργανωμένης κοινωνίας.

Ας εξετάσουμε το φαινόμενο στους άξονες: η υγεία των αθλητών και οι ηθικές αξίες.

Είναι αυτά τα δύο κριτήρια, με τα οποία δόμησε και η ΔΟΕ τη λίστα των απαγορευμένων ουσιών.

Οι ουσίες που υπάρχουν στην λίστα των απαγορευμένων, είτε είναι επικίνδυνες για την υγεία των αθλητών είτε δίνουν αποδεδειγμένο πλεονέκτημα στην αθλητική τους δραστηριότητα. Σε αρκετές περιπτώσεις ισχύουν και τα δύο.

Επίσης είναι πλέον και πρακτικά αποδεδειγμένο, ότι οι περισσότερες από αυτές τις ουσίες, είναι επιβλαβείς για την υγεία των αθλητών.

Σε ότι αφορά την ηθική διάσταση του θέματος θα μπορούσαμε να συζητάμε… ώρες,

το επιχείρημα όμως που δεν θα μπορέσει κάποιος να αντικρούσει εύκολα είναι στα λόγια του πρώην προέδρου της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ που έχει πει:

«Το ντόπινγκ φέρνει όχι μόνον σωματικό αλλά και ψυχολογικό θάνατο, διότι ο χρήστης αδυνατεί να σεβαστεί τους κανόνες της κοινωνίας».

 

SporTime: Δηλαδή είναι απλώς θέμα σεβασμού των κανόνων;

 

Γ. Ψαρέλης: Για να μπορέσουμε να συμβιώσουμε, ως οργανωμένη κοινωνία, έχουμε αποφασίσει να έχουμε νόμους, τους οποίους πρέπει να σεβόμαστε.

Το ίδιο συμβαίνει και με τον αθλητισμό.

Ο κάθε ένας που συμμετέχει, οφείλει να σεβαστεί τους κανονισμούς του αθλήματός του.

Στο ποδόσφαιρο π.χ., οι παίκτες-αθλητές, δεν μπορούν να πιάσουν την μπάλα με τα χέρια τους εκτός του τερματοφύλακα, στην κολύμβηση δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πέδιλα ή στην ποδηλασία δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν ότι είδους ποδήλατο θέλουν.

Οποιος δεν σέβεται τους κανόνες τιμωρείται. Το ίδιο συμβαίνει και με το θέμα του ντόπινγκ. Οποιος δεν σέβεται του κανονισμούς τιμωρείται.

 

SporTime: Εχω την αίσθηση ότι πάμε να υπεραπλουστεύσουμε το θέμα…

 

Γ. Ψαρέλης: Από μόνο του, το θέμα του ντόπινγκ έχει πολλές διαστάσεις και οφείλουμε να το εξετάσουμε διεξοδικά, αλλά η αθλητική του πλευρά, είναι εξαιρετικά απλή.

Οποιος θέλει να συμμετέχει στον αθλητισμό οφείλει να σέβεται την αρχή της ισότητας και οι κανονισμοί, πρέπει να, ισχύουν για όλους.

Μπορούμε να δούμε το φαινόμενο έξω από το αθλητικό πλαίσιο και να πούμε ότι το ντόπινγκ είναι ένας τρόπος να επιταχύνουμε βιολογικά και ιατρικά πειράματα χρησιμοποιώντας τους αθλητές ως πειραματόζωα;

Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να δούμε αυτό το ζήτημα «λιγότερο αρνητικά»;

Από τη στιγμή που δεχόμαστε ότι η ζωή είναι υπέρτατη αξία, τότε η στάση μας απέναντι στο φαινόμενο της φαρμακοδιέγερσης στον αθλητισμό θα είναι απόλυτα αρνητική.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πιστεύω ότι οι αθλητές είναι τα θύματα σε αυτήν την υπόθεση.

 

SportTime: Κατά τη γνώμη σας, ποιοι είναι οι «θύτες»;

 

Γ. Ψαρέλης: Δυστυχώς θα πρέπει να απαντήσω με την έκφραση-κλισέ:

«Tα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα».

 

Sport Time: Αυτό μοιάζει με… «ξύλινη προσέγγιση». Το κράτος της τέως Ανατολικής Γερμανίας δεν έβαλε τις βάσεις για την επιστημονική διάσταση στο «ντόπινγκ» ώστε να προβάλλει το κοινωνικό της μοντέλο, μέσω του αθλητισμού;

 

Γ. Ψαρέλης: Όχι, όχι, να μην εκληφθεί λάθος. Θα το τοποθετήσω διαφορετικά, ώστε να γίνει πιο κατανοητό.

Κυβερνήσεις κάνουν εξωτερική πολιτική διαμέσου των διεθνών επιτυχιών των αθλητών τους.

Εταιρίες καταφέρνουν να αυξάνουν τα κέρδη τους μέσω των επιτυχιών των αθλητών. Βιομηχανίες δοκιμάζουν φάρμακα σε ανθρώπους μεταξύ αυτών και αθλητές.

Ο αθλητισμός, γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από πολλούς φορείς.

 

Sport Time: Ποιοι όμως από τους παραπάνω φορείς φέρουν την ευθύνη για τη συστηματική ύπαρξη του ντόπινγκ;

 

Γ. Ψαρέλης: Υπάρχουν σημαντικά συμφέροντα από όλους αυτούς τους φορείς.

Θα ήθελα όμως να σταθώ λίγο περισσότερο στην κρατική υποστήριξη-ανοχή δίχως την οποία δεν θα μπορούσε να υπάρχει συστηματικό ντόπινγκ.

Οταν υπάρχει βούληση για να καταπολεμηθεί, τότε όλα γίνονται πιο εύκολα.

Οταν όμως σε μία χώρα, στην μάχη κατά του ντόπινγκ δεν καλούνται να συμμετέχουν π.χ. οι αστυνομικές και οι τελωνιακές αρχές, τότε όλα γίνονται πιο δύσκολα.

Τα παραδείγματα στον ποδηλατικό Γύρο Ιταλίας το 2001 ή στο Γύρο Γαλλίας το 1998 μας δείχνουν πως μπορούμε να κινηθούμε, εάν φυσικά θέλουμε.

Το βασικό ερώτημα είναι εάν υπάρχει βούληση να κοιτάξουμε την πραγματικότητα ή θα προτιμήσουμε να σταθούμε στις συγκεκριμένες κλισέ εκφράσεις ή δικαιολογίες «οι ξένοι μας μισούν και ζηλεύουν τις επιτυχίες μας».

 

Sport Time: Μπορούν στη χώρα μας, να αντιμετωπιστούν  φαινόμενα απανωτών κρουσμάτων ντόπινγκ, εάν προκύψει ποτέ κάτι τέτοιο στον ελληνικό αθλητισμό;

 

Γ. Ψαρέλης: Πιστεύω ότι είμαστε τελείως ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις που σχετίζονται με το ντόπινγκ.

Φάνηκε και στις χαζές «επίσημες δηλώσεις» που άκουσα, μετά από δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel».

Ξέρετε, επειδή έζησα γεγονότα από κοντά, αυτό που αισθάνθηκα ήταν λύπη διότι κάποιοι «κορυφαίοι παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού» έκαναν ανόητα πράγματα, καταδικάζοντας ουσιαστικά τον ελληνικό αθλητισμό.

 

Sport Time: Αυτό θα το αναλύσουμε παρακάτω. Πιστεύετε ότι τα «πράγματα» είναι χειρότερα στη χώρα μας απ’ ότι σε άλλες χώρες στο θέμα του ντόπινγκ;

 

Γ. Ψαρέλης: Δεν είμαι σε θέση να κάνω ποσοτική ανάλυση του προβλήματος και να κρίνω πόσο η κατάσταση σε θέματα ντόπινγκ στην Ελλάδα είναι χειρότερη ή καλύτερα απ΄ ότι σε άλλες χώρες.

Αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι δυστυχώς βρέθηκαν, σε μία κρίσιμη στιγμή, να εκπροσωπούν τον ελληνικό αθλητισμό, άνθρωποι που δεν μπορούν να σηκώσουν το βαρύ φορτίο. Τα παραπάνω δεν έχουν πολιτική-κομματική χροιά.

Είναι μία διαπίστωση που την εστερνίζονται και πάρα πολλοί γνώστες των αθλητικών πεπραγμένων στην Ελλάδα.

Πιστέψτε με, με πονάει περισσότερο ίσως από πολλούς άλλους, το γεγονός οι πραγματικοί άνθρωποι του αθλητισμού – που έχουν και τις γνώσεις – να έχουν απομακρυνθεί από τα κέντρα αποφάσεων.

Αυτό το θλιβερό γεγονός, το διαπίστωσα πολύ πιο έντονα κατά την διάρκεια του περάσματός μου από την ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004» και μπορώ να πω ότι τα «καλύτερα παιδιά έχουν μείνει στα σπίτια τους».

 

SportTime: Πλησιάζουν οι μέρες που θα γίνει το μεγάλο «αθλητικό πάρτι» στην Αθήνα και αυτά που μας λέτε, προβληματίζουν και δημιουργούν καχυποψία…

 

Γ. Ψαρέλης: Θεωρώ ότι υπάρχει νομικό πλαίσιο – ανεξάρτητα από το ότι προσωπικά θεωρώ ότι δεν είναι το καλύτερο δυνατό.

Στον τομέα ντόπινγκ δεν περιμένω να γίνει κάτι ιδιαίτερα αξιόλογο στην Ελλάδα, πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

 

Sport Time: Tί θα προτείνατε να γίνει ώστε να καταπολεμηθεί πιο ουσιαστικά το φαινόμενο του ντόπινγκ;

 

Γ. Ψαρέλης: Να παραφράσουμε το γνωστό σύνθημα: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» για το συγκεκριμένο θέμα και να παλέψουμε να κάνουμε πράξη το:

«Βούληση, Παιδεία, Ελευθερία».

Και εξηγώ: Βούληση των κρατικών και αθλητικών φορέων, εκπαίδευση των αθλητών, των προπονητών, των παραγόντων, των φιλάθλων, των δημοσιογράφων των γονέων, των παιδιών και φυσικά ελευθερία των οργάνων που δρουν ενάντια στο ντόπινγκ στο να εργάζονται δίχως πιέσεις μέσα στο ισχύον νομικό πλαίσιο.

Οι αποστάσεις μεταξύ ντόπινγκ και αντι-ντιντόπινγκ έχουν μειωθεί. Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία που παρουσιάζεται, να περιοριστεί ακόμα περισσότερο.

 

Sport Time: Πιστεύετε ότι μπορεί να δούμε αιφνιδίους θανάτους αθλητών από το ντόπινγκ;

 

Γ. Ψαρέλης: Ναι, και αυτό χωρίς κανένα επιπλέον σχόλιο. Στο εξωτερικό ήδη έχουν σημειωθεί θάνατοι αθλητών που μπορούν να αποδοθούν στη χρήση απαγορευμένων ουσιών.

 

Sport Time: Πόσο και που κατά την εκτίμησή σας, έχει διεισδύσει το φαινόμενο ντόπινγκ στην ελληνική κοινωνία;

 

Γ. Ψαρέλης: Το «πόσο» δεν το γνωρίζω. Δεν υπάρχουν στοιχεία και μάλιστα αυτή ακριβώς η έλλειψη στοιχείων, δείχνει ότι δεν έχουμε προσεγγίσει το φαινόμενο με ιδιαίτερη σοβαρότητα.

Τώρα στο «που» έχει διεισδύσει το ντόπινγκ είμαι σε θέση να πω ότι η φαρμακοδιέγερση έχει διεισδύσει σε όλα τα αθλητικά επίπεδα.

Στα γυμναστήρια, όπου κάποιοι πάνε και θέλουν να φτιάξουν αμέσως ένα «ωραίο σώμα», στα παιδιά που θέλουν να… ψηλώσουν και να ασχοληθούν με άθλημα όπου το σωματικό τους ύψος είναι το σημαντικό, στους νέους που θέλουν να περάσουν στα Πανεπιστήμια με ευνοϊκούς όρους λόγω των αθλητικών τους επιδόσεων και βέβαια σε αυτούς που θέλουν να εξασφαλίσουν το μέλλον τους, μέσω των αθλητικών τους επιτυχιών.

 

SportTime: Τί θα συμβουλεύατε τους αθλητές που είτε ήδη έχουν μπει, είτε σκέφτονται να μπουν σε πρόγραμμα που περιλαμβάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών;

 

Γ. Ψαρέλης: Να δουν την ζωή τους λίγο πιο αποστασιοποιημένα και να δώσουν στην αθλητική τους διάκριση, τη διάσταση που της αρμόζει.

Είμαι της άποψης, ναι στην προσπάθεια για διάκριση αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος.

Με στενοχωρεί όταν βλέπω αθλητές να αγχώνονται να εξασφαλίσουν το «οικονομικό τους μέλλον» μόνον διαμέσου της αθλητικής τους καριέρας.

Θα ήθελα να τους βλέπω να είναι αθλητές και στη ζωή και να παλεύουν με την ίδια διάθεση. Θα ήθελα να αντιμετωπίσουν την ζωή τους και μετά τον πρωταθλητισμό με πολύ περισσότερη αυτοπεποίθηση και να μπορούν να κάνουν ένα δεύτερο «εργασιακό» κύκλο προσπάθειας για διάκριση, αυτή τη φορά μέσα στην κοινωνία.

Σε αντίθεση με το παραπάνω, βέβαια, με κάνει χαρούμενο όταν βλέπω να υπάρχουν ανάμεσά μας πρώην αθλητές-πρωταθλητές που ξέρουν να διακρίνονται και σε πεδία πέρα από το αθλητικό.

Πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι τα πρότυπα, που θα έπρεπε να προβάλλονται συστηματικά από τα ΜΜΕ.

 

+++++++++++++++++++

 

Τίτλος: «Εχετε δει το συκώτι αθλητή που κάνει χρήση ουσιών;»

 

SporTime: Τί κίνητρο θα είχε κάποιος να συνταχθεί σε αγώνα κατά της φαρμακοδιέγερσης, όταν επιβραβεύονται με τόσα πολλά προνόμια οι επιτυχίες στον αθλητισμό;

 

Γ. Ψαρέλης: Οταν μιλάμε για τη φαρμακοδιέγερση, μιλάμε για ουσίες που είτε βλάπτουν πολύ σοβαρά την υγεία, είτε σκοτώνουν.

Θέλουμε τα παιδιά μας να κινούνται σε χώρους, όπως κάποια γυμναστήρια που κυκλοφορούν ελεύθερα αυτές οι ουσίες;

Θέλουμε να ρισκάρουμε την ίδια τη ζωή στο όνομα της εφήμερης δόξας ή για μια… καλύτερη ζωή από χρήματα προϊόν αθλητικής επιβράβευσης;

Για ποια ζωή μιλάμε; Για αυτή που μπαίνει σε κίνδυνο από τις ουσίες ή για την «άλλη» που μαθαίνει στα παιδιά μας να μην αγωνίζονται με την αρχή της «κοινής αφετηρίας» στην αθλητική τους προσπάθεια;

Ξέρετε, έχουμε στο μυαλό μας άσχημη εικόνα για τα ναρκωτικά αλλά όχι και για τα αναβολικά που κάνουν παρόμοια ζημιά στον οργανισμό και σκοτώνουν και αυτά.

Βλέπουμε ίσως το… «πρεζόνι» – αν και με ενοχλεί να χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη – να κάνει την ένεση και να πεθαίνει στον δρόμο.

Για τα αναβολικά δυστυχώς δεν έχουμε κακές εικόνες.

Βλέπουμε ίσως μόνον τα πολύ ωραία σώματα των «άτρωτων αθλητών» και μας ξεγελάνε.

Εσείς οι άνθρωποι των ΜΜΕ, έχετε δείξει στους αναγνώστες σας, εικόνες από το συκώτι αθλητή που αποδεδειγμένα έχει κάνει χρήση στεροειδών ουσιών.

Ξέρει ο κόσμος τι σημαίνει λευχαιμία, και πως αυτή δημιουργείται από την χρήση ερυθροποιητίνης;

Πρόσφατα πέθανε ο διάσημος αθλητής Χιμένεθ (της ποδηλασίας) που έπασχε από μανιοκατάθλιψη.

Ξέρει ο κόσμος πόσοι αθλητές έχουν πεθάνει στον ύπνο τους από ανακοπή; Δυστυχώς ίσως πρέπει κι εσείς στα ΜΜΕ να προχωρήσετε σε εκπαίδευση του κοινού με το να σοκάρεται, δείχνοντας τις παρενέργειες.

Τα θύματα του ντόπινγκ δεν παθαίνουν στο πεζοδρόμιο με την ένεση στα χέρια και δυστυχώς όταν πεθαίνουν, οι εικόνες με τους οποίες τους θυμόμαστε είναι αυτές από την εποχή που βρίσκονταν στην τρομερή σωματική τους δύναμη.

Πρέπει να «σοκάρετε» μήπως και ξυπνήσουμε σε αυτό. Εχετε σημαντική ευθύνη, τα ΜΜΕ, στο να εκπαιδεύετε κιόλας εκτός και εάν οι αθλητικές εφημερίδες τελικά είναι μόνο για να έχουν τα αποτελέσματα των αγώνων και τα κουτσομπολιά από τα αποδυτήρια. Κάποιες από τις αθλητικές εφημερίδες πρέπει να κάνουν την αρχή και χαίρομαι που φαίνεται ότι άρχισε «κάτι» να κινείται.

 

+++++++++++++++++++++++τέλος 1ου δισέλιδου+++++++++++++++++++++++

 

έναρξη 2ου σελίδου

+++++++++++++++++++

 

SportTime: Σας κατηγόρησαν ότι δεν κάνατε σωστά την δουλειά σας ως Doping Officer (σ.σ. διαπιστευμένος ελεγκτής ντόπινγκ). Τί έχετε να πείτε σε αυτό;

 

Γ. Ψαρέλης: Δύο πράγματα μπορώ να υποθέσω. Είτε κάποιοι δεν γνώριζαν τους κανονισμούς των αιφνίδιων ελέγχων είτε σκοπίμως προσπαθούσαν να παραπλανήσουν και το φίλαθλο κοινό αλλά και ορισμένους από τους άμεσα εμπλεκόμενους.

Noμίζετε ότι εγώ χάρηκα για το μπάχαλο του ελληνικού αθλητισμού που αντίκρισα σε ορισμένες περιπτώσεις;

Πιστεύει κάποιος ότι κι εγώ που υπήρξα αθλητής μέλος εθνικής ομάδας και κάνω ακόμα προπόνηση… «ξύπνησα ένα πρωί» για να κάνω τον… στρατονόμο μέσω της διαδικασίας των ελέγχων;

Προσπάθησα να είμαι τυπικός και συνεπείς απέναντι στους προϊσταμένους μου, που μου έδιναν εντολές. Πέρασα πολύ δύσκολες στιγμές, θεωρήθηκα… «εχθρός του ελληνικού αθλητισμού» και μάλιστα ειδικά το διάστημα που ήμουν το «κόκκινο πανί», όπως εσείς μου λέτε, δεν είχα καμμία στήριξη παρά μόνον από λίγους δικούς μου ανθρώπους.

 

Sport Time: Στην ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004» ήταν ενήμεροι ότι έχετε και την ιδιότητα του Doping Officer;

 

Γ. Ψαρέλης: Φυσικά και αντί να στηρίξουν κάποιον που κάνει ελέγχους προτίμησαν τον άλλο… δρόμο.

Kι επειδή δεν είναι όλοι οι άνθρωποι το ίδιο, θα ήθελα με την ευκαιρία να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρώην προιστάμενο μου τον κ.Γιαννουρή καθώς και τους κ.κ.Γερόλυμπο και Γιαννόπουλο, που έδειξαν ιδιαίτερο ανθρώπινο ενδιαφέρον την εποχή που δεχόμουν άμεσες ή έμεσες απειλές, ακόμα και για την ζωή μου.

 

Sport Time: Γιατί δεν συνεργαστήκατε με τους γιατρούς ή τους παράγοντες της ομοσπονδίας στίβου; Γιατί δεν επικοινωνούσατε με την ομοσπονδία όταν δεν μπορούσατε να βρείτε αθλητή για έλεγχο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται παρεξηγήσεις;

 

Γ. Ψαρέλης: Από την ερώτησή σας, μου επιβεβαιώνεται πως είτε κάποιοι δεν γνωρίζουν τις διαδικασίες των αιφνίδιων ελέγχων είτε σκοπίμως σας παραπλανούν.

 

Sport Time: Θα μας πείτε το «τυπικό πλαίσιο» που χαρακτηρίζει τη διενέργεια αιφνιδίων ελέγχων ντόπινγκ;

 

Γ. Ψαρέλης: Μπορώ να σας πω ορισμένα πράγματα. Κατ΄ αρχάς δεν επιτρέπεται οι IDCOs  να έχουν οποιαδήποτε επικοινωνία με ομοσπονδία, ιατρούς, άλλους αθλητές ή άλλους εκπροσώπους του αθλητή, σχετικά με το ποιοι αθλητές υπάρχουν στην λίστα, ποιοι δεν έχουν βρεθεί κ.τ.λ.

Εμείς λαμβάνουμε μία λίστα αθλητών που πρέπει να ελεχθούν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο.

Επίσης μας δίνονται από το εξωτερικό, συγκεκριμένες οδηγίες για κάθε αποστολή μαζί με αυτές που ισχύουν γενικότερα.

Η αναζήτηση των αθλητών, γίνεται σύμφωνα με τα «whereabouts» (σ.σ. συγκεκριμένο έντυπο) που έχει συμπληρώσει ο αθλητής.

Ο κάθε αθλητής συμπληρώνει αυτή τη φόρμα «whereabouts» κάθε 3 μήνες και δηλώνει στοιχεία, για το που προπονείται καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας στην περίπτωση που τον χρειαστούν για αιφνίδιο έλεγχο ντόπινγκ.

Ο αθλητής έχει την απόλυτη ευθύνη για την ακρίβεια αυτών των στοιχείων.

Ο αθλητής πρέπει να προνοήσει ώστε να υπάρχει ταύτιση των στοιχείων της φόρμας «whereabouts» με την πραγματικότητα.

Εάν έχει δηλώσει ότι βρίσκεται στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και στο ίδιο χρονικό διάστημα αυτός βρίσκεται στην Γιουγκοσλαβία (εν καιρώ πολέμου που δεν τολμάει να πλησιάσει IDCO), ή στο Κατάρ, ή στα κατεχόμενα της Κύπρου, ή στο Λουτράκι ή βρίσκεται σε διακοπές ή είναι τραυματίας και δεν προπονείται, πρέπει να δηλώσει αυτές τις αλλαγές.

 

Sport Time: Αυτή η διαδικασία έγινε με λάθος τρόπο από τους Ελληνες αθλητές;

 

Γ. Ψαρέλης: Κοιτάξτε, πρέπει οι Ελληνες αθλητές και κυρίως οι προπονητές τους, να γίνουν επαγγελματίες σε όλα κάποτε και όχι μόνον απλώς να ζητούν περισσότερα χρήματα από το κράτος ή την ομοσπονδία τους.

Πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να συμπεριφέρονται τόσο ανώριμα.

Δεν μπορούν να μεταθέτουν τις δικές τους ευθύνες και ούτε να έχουν εξάρτηση από παράγοντες, προπονητές, γιατρούς.

Σε τελική ανάλυση το δικό τους όνομα διασύρεται.

Οι έλεγχοι εκείνο το διάστημα ήταν: “out of competition without prior warning”, που σημαίνει: «αιφνίδιοι έλεγχοι χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση».

Ισως κάποιους να τους βόλευε να ήταν «with short notification» δηλαδή με μικρή προειδοποίηση, για να μην πω καλύτερα με «πολλή μεγάλη προειδοποίηση».

Εμείς ως ελεγκτές πρέπει να εντοπίζουμε και να επικοινωνούμε κατ΄ευθείαν με τους αθλητές.

Μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις και αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα περιθώρια επικοινωνούμε με τον Contact person (σ.σ.: τον άνθρωπο συνδετικό κρίκο) που έχει δηλώσει ο αθλητής στην παραπάνω φόρμα των «whereabouts».

Είναι απλά πράγματα και δεν χρειάζεται να τα κάνουμε δύσκολα.

Εάν  οι αθλητές δεν ξέρουν, ας καθήσουν να μάθουν. Δεν ωφελεί η παραπλάνηση. Ισα – ίσα μπορεί κάλλιστα μπορεί να τους εκθέσει και θα είναι ιδιαίτερα άδικο, ειδικά όταν δεν έχουν «κάτι» να… κρύψουν.

 

Sport Time: Δείξατε υπερβάλλοντα ζήλο μια και είχατε αποστολές σε Ελληνες αθλητές; Γιατί δημιουργήθηκε η ένταση με τους «στιβικούς»;

 

Γ. Ψαρέλης: Δεν έκανα τον ντέτεκτιβ, ούτε ήθελα να τον κάνω. Εργάστηκα με βάση τα whereabouts και αντιμετώπισα τους Ελληνες αθλητές όπως αντιμετώπιζα και τους ξένους.

Δεν έδειξα υπερβάλοντα ζήλο και δεν χρησιμοποίησα πληροφορίες που έφταναν στα αυτιά μου.

Προσπάθησα απλά να κάνω την δουλειά μου σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις οδηγίες που είχα λάβει από τους προϊσταμένους μου.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά εάν συμπληρώνουν σώστα τα «whereabouts» και φροντίζουν να τα τηρούν.

 

Sport Time: Ναι αλλά ένα βράδυ, τον Ιούνιο του 2002, ξενυχτήσατε έξω από τους ξενώνες στο ΟΑΚΑ κάνοντας… μπλόκο. Τι έδειχνε αυτή η συμπεριφορά;

 

Γ Ψαρέλης: Ότι κάποιοι ήθελαν να μας κοροϊδέψουν μπροστά στα μάτια μας!.

Οταν τρεις άνθρωποι, βλέπουμε και οι τρεις μας έναν άλλον άνθρωπο, ε, αυτός ο άλλος άνθρωπος δεν μπορεί να εξαφανιστεί… δια μαγείας μέσα από ένα δωμάτιο. Και όμως έγινε και αυτό!

Οι ξενώνες ήταν γεμάτοι με αθλητές εκείνη την βραδιά. Ρωτήστε τους και θα σας πουν τί έγινε.

Εγώ δεν θέλω να μιλήσω περαιτέρω και ούτε πρόκειται να σας πω τίποτε άλλο για αποστολές που έχουν γίνει.

Αυτό που λέω είναι να σοβαρευτούμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Δεν οδηγεί πουθενά ο τρόπος που αντιμετωπίζουν ορισμένοι, τις καταστάσεις των αιφνιδίων ελέγχων.

Και είναι εύκολο να λέει κάποιος… φταίει ο Βεγκομπόρσκι, ο Ψαρέλης, ο Βέττερ ή δεν ξέρω ποιος άλλος. Που οδηγεί αυτό; Κάποτε θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Γιατί οι περισσότεροι προπονητές και παράγοντες του συγκεκριμένου αθλήματος, του στίβου, νομίζουν ότι αποτελούν κάτι το ιδιαίτερο και το έχουν περάσει λανθασμένα και σε αρκετούς αθλητές της ομοσπονδίας τους;

Οι άλλοι αθλητές των άλλων αθλημάτων τι κάνουν δηλαδή; Δεν αγωνίζονται κι αυτοί;

Οι αθλητές, οι προπονητές, π.χ. του βόλει, της κωπηλασίας, του πόλο, για ποιο λόγο  να «καταδικάζονται» λόγω της εθνικά επικίνδυνης στάσης, μέσω της αλαζονικής συμπεριφοράς των ανθρώπων 2-3 αθλημάτων. Ελεος!. Οσα μετάλλια και να φέρουν δεν θα αξίζουν, μπροστά στη ζημιά που κάνουν. Δεν το καταλαβαίνουν αυτό;

 

Sport Time: Σε άλλα αθλήματα είχατε καλή συνεργασία στη διενέργεια ελέγχων;

 

Γ. Ψαρέλης: Υπήρξαν αρκετές ομοσπονδίες που οι παράγοντές τους δεν ενεπλάκησαν καθόλου στην όλη διαδικασία. Υπήρξαν και περιπτώσεις, που με ευγενικό τρόπο προσπάθησαν να μας διευκολύνουν στο έργο μας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλα ρόδινα στα άλλα αθλήματα.

Απλά αυτές οι ομοσπονδίες έδειξαν ότι τουλάχιστον φανερά δεν «προστατεύουν».

Σε πολλές αποστολές μας, είχαμε πολύ χαλαρούς αθλητές, πολύ συνεργάσιμους και με σεβασμό στο έργο που επιτελούμε. Το βλέπουν ως μέρος της επαγγελματικής τους οντότητας. Δεν το βλέπουν ως «έλεγχο», δεν δείχνουν ότι έχουν κάτι να φοβηθούν…

Ξεκαθαρίζω ότι έκανα και κάνω την δουλειά τελείως επαγγελματικά χωρίς να εξυπηρετώ συμφέροντα ή να εμπλέκω συναισθηματισμούς.

Οπως ένας διεθνής κριτής ή διαιτητής δεν μπορεί να αφήνει τα εθνικά του συναισθήματα, που είναι λογικό να έχει, να τον κυριεύουν, το ίδιο κάνουμε κι εμείς.

 

Sport Time: Οι Ελληνες αθλητές είναι ενημερωμένοι για τα θέματα που τους αφορούν στους ελέγχους ντόπινγκ;

 

Γ. Ψαρέλης: Όχι δεν είναι. Δεν θα περίμενα να είναι όπως οι Αμερικάνοι που ξέρουν τις διαδικασίες καλύτερα από τους IDCO αλλά ας τους κάνουν ενημέρωση και εκπαίδευση.

 

Sport Time:  Εάν γυρνούσαμε πίσω το χρόνο στο καλοκαίρι του 2002 θα «ξαναμπαίνατε» στους αιφνίδιους ελέγχους με Ελληνες αθλητές;

 

Γ. Ψαρέλης: Με στενοχωρεί που ανησύχησα λόγω των απειλών και των πιέσεων τους ανθρώπους του κοντινού μου περιβάλλοντος. Παρόλο που αναγκάστηκα και πέρασα δύσκολες καταστάσεις έμαθα πολλά. Ηταν τρομερό σχολείο οι έλεγχοι. Είδα καταστάσεις που λίγοι έχουν την ευκαιρία να δουν.

 

Sport Time: Τί θα κάνατε διαφορετικά, με την εμπειρία που έχετε τώρα;

 

Γ. Ψαρέλης: Θα έπρεπε να χειριστώ διαφορετικά τα θέματα επικοινωνίας μου με τον Τύπο. Προσπαθώντας να είμαι συνεπής επαγγελματίας και δεν επικοινώνησα καθόλου διαμέσω του τύπου. Αυτό άλλωστε δεν επιτρεπόταν τότε και από τον εσωτερικό κανονισμό της ΟΕΟΑ «Αθήνα 2004» και εν μέρει από την ιδιοτητά μου ως IDCO. Αυτό που κάνω τώρα έπρεπε να το κάνω από την πρώτη στιγμή.

Ξέρω ότι οι αθλητικές εφημερίδες είναι χωρισμένες στην μέση, αυτές που στηρίζουν το Doping και αυτές που το πολεμούν.

Aπό την στιγμή που η ΟΕΟΑ δεν με «κάλυψε» αν και τους είχα προσκομίσει όλα τα στοιχεία που έδειχναν ότι επιτελούσα ένα νόμιμο έργο έπρεπε να υπερασπίσω τον εαυτό μου με δημοσιοποίηση, από τότε και της δικής μου θέσης.

Εστω και τώρα πάντως πιστεύω ότι ο κόσμος, ειδικά αυτός που παρακολουθεί συστηματικά τα αθλητικά, μπορεί να καταλάβει.

 

++++++

 

Sport Time: Δεχτήκατε πιέσεις, το διάστημα που διενεργούσατε ελέγχους σε Ελληνες αθλητές ώστε να δείξετε κάποια… «ελαστικότητα» στην όλη διαδικασία;

 

Γ. Ψαρέλης: Θα απαντήσω με σιωπή.

 

SportTime: Σας παρακαλώ να απαντήσετε χωρίς τη «σιωπή».

Ο στόχος μας δεν είναι να… «δικάσουμε» κάποιον δια του Τύπου, αλλά να εμπλουτίσουμε όσο γίνεται με συγκεκριμένα στοιχεία μια έρευνα που έχει συγκεκριμένο θέμα…

 

Γ. Ψαρέλης: Κοιτάξτε, διάλεξα να κάνω ελέγχους ντόπινγκ, σε λάθος εποχή και σε λάθος χώρα. Ημουν πολύ αφελής. Δεν μπορούσα να διαννοηθώ το μέγεθος των συμφερόντων και το πόσο αυτά έχουν «δέσει» μεταξύ τους.

Γιατροί, προπονητές, παράγοντες ομοσπονδιών, πολιτικοί, δημοσιογράφοι.

Ολοι τους είχαν κάποιο συμφέρον από τις αθλητικές επιδόσεις ορισμένων αθλητών και οι περισσότεροι από τους παραπάνω που περιέγραψα, είχαν άμεσο ή έμμεσο οικονομικό συμφέρον.

 

SportTime: Θα μας πείτε τα ονόματά τους;

 

Γ. Ψαρέλης: Στον αθλητισμό κινούνται άνθρωποι με ισχύ, που τον χρησιμοποιούν για να εκπληρώσουν τις προσωπικές φιλοδοξίες τους.

Αυτοί έχουν την πρόσβαση στον κρατικό μηχανισμό συμπεριλαμβανομένων και των ΜΜΕ. Με λίγα λόγια διαθέτουν χρήμα, εξουσία και διασυνδέσεις.

Επίσης οι άνθρωποι που διοικούν τον αθλητισμό στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι κομματικά εγκάθετοι.

Τα διεπλεκόμενα στον ελληνικό αθλητισμό ήταν από τότε πολύ έντονα, κυρίως λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων.

Δεν μπορεί να είναι το ουσιαστικό θέμα, εάν ο… «Κώστας» ή ο… «Γιάννης» με πλησίασαν και προσπάθησαν να με πιέσουν.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι δεν οδηγεί πουθενά η επιθετική τακτική εναντίον προσώπων, όταν οι ρόλοι είναι ξεκάθαροι μέσα σ’ ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Μάλιστα εκτίθενται ή κάποτε θα εκτεθούν όλοι όσοι προσπαθούν να… κλέψουν.

Εγώ έχω κάνει τις επίσημες αναφορές μου, εκεί που όφειλα.

Στη συνέχεια σταμάτησα να διενεργώ ελέγχους ντόπινγκ σε Ελληνες αθλητές του στίβου.

Στην περίπτωση που με καλέσει αρμόδιος φορέας, στο πλαίσιο έρευνας για το όλο θέμα τότε εκεί είμαι υποχρεωμένος να καταθέσω την εμπειρία μου με ονόματα.

Δημόσια δεν θέλω να κατονομάσω ανθρώπους του αθλητισμού για «λαϊκή κατανάλωση» ή για «κουτσομπολιό». Δεν μου αρέσει αυτή η τακτική.

 

Sport Time: Από πού εκπορεύονταν οι πιέσεις;

 

Γ. Ψαρέλης: Από πολλές πλευρές, αλλά το τελειωτικό χτύπημα ήταν από την… Κηφισίας*.

*(σ.σ. σε κτίριο επί της Λεωφόρου Κηφισίας, μεταξύ άλλων, στεγάζονται η ΓΓΑ και το υφυπουργείο Αθλητισμού)

 

ΜΕΣΟΤΙΤΛΟΣ: «Πόλεμος και από δημοσιογράφους»!

 

Sport Time: Από ποιες άλλες πλευρές δεχτήκατε πιέσεις;

 

Γ. Ψαρέλης: «Στην ΟΕΟΑ είχα προσκομίσει, αποτελέσματα γραπτών εξετάσεων που έδωσα 8 μήνες πριν ξεκινήσω τους ελέγχους, την ταυτότητά μου και όλα τα συνοδευτικά στοιχεία. Τους έδωσα και τεχνογνωσία για τους αιφνίδιους ελέγχους, διότι στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω σ’ αυτό και «εισέπραξα»… πόλεμο!.

Βλέπεται ο αγώνας ενάντια στο ντόπινγκ δεν έχει αίγλη.

Κανένας «παράγοντας» με την ευρεία έννοια του όρου δεν θέλει να ρισκάρει να χάσει την συμμετοχή του στις καθιερωμένες αλλά συνάμα «εμετικές» φωτογραφήσεις με τους πρωταθλητές μετά από κάποια επιτυχία.

Ο πόλεμος, ουσιαστικά μου γινόταν εκ των έσω, κυρίως στην Οργανωτική Επιτροπή με πρώτους και καλύτερους κάποιους δημοσιογράφους.

Το κοινό συμφέρον τους ένωνε. Από ένα σημείο και μετά ένιωθα ότι δεν είχα τύχη εκεί πέρα, αλλά τουλάχιστον δεν τους έκανα την χάρη να συμβιβαστώ.

 

Sport Time: Μιλάτε για «κάποιους δημοσιογράφους», με μια προσέγγιση «όλοι σ’ ένα τσουβάλι»; Σας παρακαλώ να μας πείτε περισσότερα…

 

Γ. Ψαρέλης: Δεν έχω την πρόθεση να αναταποδώσω τον πόλεμο που μου έγινε.

 

Sport Time: Ναι, αλλά όταν μιλάμε αόριστα δεν βγαίνει ουσιαστικό συμπέρασμα…

 

Γ. Ψαρέλης: Με προκαλείτε ή μου φαίνεται…

 

Sport TimeΑν χρειαστεί πρέπει να κάνω και… «τον συνήγορο του διαβόλου» για να αναδύονται ουσιαστικά συμπεράσματα…

 

Γ. Ψαρέλης: Θα αναφέρω μόνον ενδεικτικά περιστατικά, χωρίς ονόματα.

Τον καιρό που ήμουν στην «Αθήνα 2004», έρχονταν δημοσιογράφοι και με προέτρεπαν να δώσω την λίστα των αθλητών στίβου που είχα να τεστάρω στον επικεφαλής ομοσπονδιακό προπονητή.

Φαίνεται ότι από τον ΣΕΓΑΣ ότι ήθελαν προειδοποίηση πριν να κάνω την εμφάνισή μου με τους άλλους IDCOs στους προπονητικούς χώρους.

Οταν τους έλεγα πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση από μένα, μου έδειχναν εμφανώς τον πολύ έντονο εκνευρισμό τους.

Ποτέ δεν με «χτύπησαν» οι ίδιοι με άρθρα τους.

«Συμβούλευαν» φαίνεται άλλους συναδέλφους τους να το κάνουν, κυρίως διοχετεύοντας πληροφορίες τόσο για εμένα όσο και για το σε ποιους να ασκούν πίεση με τα άρθρα τους.

Κάποια στιγμή, είχα αποφασίσει να μην ξανακάνω έλεγχο σε Ελληνες αθλητές.

Ρωτάω έναν από τους δημοσιογράφους που με πλησίαζαν «ωραία εγώ δεν κάνω ελέγχους, θα έρθει καποιος άλλος, από …,ας πούμε, από τη Βουλγαρία. Θα αλλάξει κάτι; Η απάντησή του ήταν: «θα το τακτοποιήσουμε διαφορετικά».

Άλλος δημοσιογράφος ήρθε και μου είπε με πολύ αυστηρό και απαιτητικό ύφος:

«Δεν θα ξανακάνεις ελέγχους».

Του απάντησα «έχω αποφασίσει να μην ξανακάνω αποστολή που να αφορά Ελληνες αθλητές» και αγριεμένος μου τόνισε: «Δεν θα ξανακάνεις καθόλου ελέγχους στην Ελλάδα».

Τον ρώτησα «γιατί» και μου απάντησε ότι πριν από το 2004 περιμένουμε στην Ελλάδα ξένους αθλητές για προετοιμασία και εάν γίνονται συστηματικοί έλεγχοι δεν θα έρθουν. Καταλαβαίνετε το πως κάποιοι δημοσιογράφοι-συνάδελφοί σας εξυπηρετούν τα «διαπλεκόμενα» και στον ελληνικό αθλητισμό;

Εχουμε γίνει ήδη ή κάποιοι προσπαθούν να κάνουν την Ελλάδα τόπο διακίνησης απαγορευμένων ουσιών;

Φταίνε οι «ζηλιάρηδες ξένοι» που μαθαίνουν για όλα αυτά;

Για την ΟΕΟΑ τι άλλο να πω; Για όλα αυτά τα περιστατικά ήταν ενήμεροι.

 

+++++++++++++

 

SportTime: Πάρα πολλοί άνθρωποι, στους αθλητικούς κύκλους αλλά και στους φιλάθλους της χώρας μας, εκτιμούν ότι οι αθλητές μας δεν κάνουν κάτι διαφορετικό από τους ξένους συναδέλφους τους για να τους αντιμετωπίσουν στα διεθνή ραντεβού…

 

Γ. Ψαρέλης: Αν μιλήσει κάποιος για «εθνικό συμφέρον» μέσα από το ντόπινγκ είναι λάθος. Οσες φορές και να κυματίσει η σημαία μας στον ιστό των νικητών, δεν θα μπορέσει εύκολα να σβύσει το κακό που έχει γίνει μέσα από μία σειρά περιστατικών. Είναι περιστατικά που έχουν κατατάξει την χώρα μας, στην συνείδηση των ξένων, σε αυτές τις χώρες που… «δεν δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία και βούληση» στην καταπολέμηση του Doping.

 

SportTime: Μας λέτε, ότι στο εξωτερικό υποστηρίζουν πως το ελληνικό κράτος στηρίζει το ντόπινγκ;

 

Γ. Ψαρέλης: Για λόγους «εθνικού συμφέροντος» εδώ στον τόπο μας, δεν πληροφορούμαστε για τα πολλά δημοσιεύματα που κατά καιρούς βγαίνουν κυρίως σε σουηδικές, ισπανικές αλλά ακόμα και σε αμερικανικές εφημερίδες.

Δημοσιεύματα που εκφράζουν «κάτι» από την αίσθηση που επικρατεί στο εξωτερικό για την εικόνα της χώρας μας σε αυτό το θέμα.

Ο κάθε «παράγοντας» εδώ στον τόπο μας, απλώς νοιώθει πολύ περήφανος πατριώτης να βγαίνει και να κάνει δηλώσεις στον ελληνικό τύπο, υπερασπίζοντας τους Ελληνες αθλητές.
Δεν λύνεται έτσι το πρόβλημα.

Εχω βρεθεί τυχαία σε «αθλητικά πηγαδάκια» στο εξωτερικό.

Μιλάνε για την Ελλάδα και υποστηρίζουν ότι πρόκειται για «χώρα που δίνει τρομερά κίνητρα για τις αθλητικές επιτυχίες κι ότι το κράτος στηρίζει τις επιτυχίες με οποιοδήποτε κόστος».

Πρέπει να αντικρύσουμε το πρόβλημα και να μην το προσπερνάμε ρίχνοντας τις ευθύνες σε άλλους. Το Doping είναι ένα παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο.

Κανένας δεν θα μας κατηγορήσει που υπάρχει.

Μας κατηγορούν, όμως για σειρά γεγονότων μέσω το οποίων φαίνεται να το «στηρίζουμε» συστηματικά ως χώρα.

Το να πιαστεί θετικός ένας αθλητής δεν σημαίνει ότι υπάρχει οργανωμένη στήριξη.

Η οργανωμένη στήριξη υποννοείται μέσα από μια σειρά απίστευτων και συνάμα εθνικά επικίνδυνων περιστατικών, εκ μέρους διαφορετικών εκπροσώπων του αθλητικού κινήματος όπως διοργανωτών αγώνων, γιατρών ή παραγόντων.

 

SportTime: Τι γνωρίζετε να έχει γίνει, που εξέθεσε τη χώρα μας στο εξωτερικό σε αυτό το θέμα;

 

Γ. Ψαρέλης: Ακούστε! Ο πρόεδρος της ιατρικής επιτροπής της ΔΟΕ, Αρνε Λιντκβιστ δεν έκρυβε σε διεθνείς αθλητικούς κύκλους, ότι Σουηδοί αθλητές, τον πληροφόρησαν πως δέχτηκαν προσκλήσεις να συμμετέχουν σε ελληνικά μίτινγκ στίβου, έχοντας διαβεβαιώσεις από Ελληνες ότι δεν θα υπάρχει έλεγχος Doping.

Τα έλεγε σε «αθλητικό πηγαδάκι» γελώντας με νόημα για την «ελληνική βλακεία» που έκανε… το γύρο της Ευρώπης.

Αυτός ή αυτοί οι παραγοντο-μάνατζερ που έκαναν τέτοια απερισκεψία, απευθύνοντας τέτοιου είδους πρόσκληση σε ξένους αθλητές, φυσικά είχαν σκοπό να προσελκύσουν μεγάλα ονόματα στα μίτινγκ με τα οποία εμπλέκονται, αλλά είναι επικίνδυνοι.

Αυτός ή αυτοί οι άνθρωποι, δεν ξέρω ποιος ή ποιοι, με τη βλακεία τους, κατάφεραν να εκθέσουν όλη τη χώρα σε ένα πολύ λεπτό θέμα. Και να ξέρετε ότι τη χώρα μας, δεν την εκθέτουν όσοι πολεμούν το Doping, αλλά οι ανόητοι παραγοντίσκοι.

Δηλαδή, φταίνε οι «κακοί και ζηλιάρηδες ξένοι», όταν, παλαιότερα, λόγω παρεξήγησης γνωστός Ελληνας προπονητής «πλάκωσε στο ξύλο» Doping Officer στη Γερμανία; Ακόμα το συζητάνε στους κύκλους της WADA κι ας έχει περάσει τόσος καιρός.

Το χειρότερο από όλα όμως είναι ότι τέτοιοι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τη ζημιά που κάνουν και συνεχίζουν στο ίδιο βιολί, κατηγορώντας τους άλλους.

Μάλιστα, διατηρούν την ιδιότητά τους και λαμβάνουν και κρατική οικονομική υποστήριξη.

Τί θέλετε να σκεφτούν οι ξένοι με τέτοια περιστατικά; Τί περιμένετε να γράψει ο ξένος τύπος;

Κάποια στιγμή πρέπει να απαλλαγεί ο ελληνικός αθλητισμός από αυτούς τους ανθρώπους.

Στο Doping εάν δεν κάνουμε κάτι, σύντομα, τότε, θα φιγουράρουμε δίπλα σε χώρες όπως η Ανατολική Γερμανία, η Κούβα ή η Κίνα.

Δεν κινδυνολογώ. Περιγράφω την σκληρή πραγματικότητα που κάποιοι δεν θέλουν να πουν, πόσο μάλλον τώρα που είμαστε και σε προεκλογική περίοδο.

Πρέπει επιτέλους κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να πάρουν γενναίες αποφάσεις με γνώμονα το μακροπρόθεσμο όφελος της χώρας μας. Δεν μας τιμάνε καθόλου όλα αυτά.

 

+++++++++++++++++++

 

SportTime: Η χώρα μας, ως διοργανώτρια θέλει να περάσει στο εξωτερικό την εικόνα ότι οι Αγώνες της Αθήνας θα προβάλλουν τα ολυμπιακά ιδεώδη και…

 

Γ. Ψαρέλης: Δυστυχώς έχουμε την τάση να είμαστε πολύ εγωκεντρικοί και να θεωρούμε ότι «μόνο εμείς είμαστε και κανένας άλλος».

Γίνεται να διαβάζουμε περισσότερο και να μιλάμε λιγότερο, ειδικά όταν αυτά που λέμε διαβάζονται και από ανθρώπους πέραν των συνόρων μας;

Δηλαδή τί έχουμε κάνει;

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορούμε να αντικρύσουμε την πραγματικότητα.

Πως δηλαδή επαναφέρουμε  τα Ολυμπιακά Ιδεώδη;

Με το να κάνουμε τη σφαιροβολία στην Αρχαία Ολυμπία;

Στο εξωτερικό γελάνε με αυτά τα πράγματα που ακούνε να τους λέμε.

Ποιος Ελληνας πολιτικός ή παράγοντας τόλμησε να βγεί και να μιλήσει προς τα έξω με ουσιαστικό λόγο. Ολοι κάνουν τις δηλώσεις τους για εσωτερική κατανάλωση.

 

SportTime: Τι θέλετε να πείτε;

 

Γ. Ψαρέλης: Αυτό που καταλαβαίνουν όλοι όσοι παρακολουθούν συστηματικά τα δρώμενα. Εχουν γίνει δηλώσεις που εκθέτουν την χώρα μας περισσότερο.

Κλασικό παράδειγμα; Τι νομίζετε ότι σημαίνει για τους ανθρώπους στο εξωτερικό όταν ακούνε από επίσημα χείλη: «κάτω τα χέρια από τον τάδε αθλητή, δεν χρησιμοποιεί απαγορευμένες ουσίες»!

Πως το ξέρει ο κάθε πολιτικός ή παράγοντας που βγαίνει και κάνει δημόσια τέτοιες δηλώσεις;

Ενας αθλητής που χρησιμοποιεί απαγορευμένες ουσίες δεν θα το πει ούτε στους δικούς του ανθρώπους.

Οταν ο πολιτικο-παράγοντας βγαίνει και υπερασπίζεται τον αθλητή, είναι σαν να λέει ουσιαστικά: «Αυτόν μην τον αγγίζετε, τον προστατεύουμε».

Οσοι δεν θέλουν να έχουν παρωπίδες, έτσι το εκλαμβάνουν.

Για ποια Ολυμπιακά Ιδεώδη να μιλήσουμε;

Της «προ των Ολυμπιακών Αγώνων εποχής»;

Τα χρόνια της αθωότητας του ελληνικού αθλητισμού έχουν χαθεί στο παρελθόν. Τώρα πλέον βομβαρδιζόμαστε από τις παρανοϊκές φαντασιώσεις μερικών αντρών και γυναικών που ζουν μέσα σε πύργους, μακριά από την σκληρή πραγματικότητα.

 

++++++++++++++++++ΤΕΛΟΣ+++++++++++++

You May Also Like

More From Author

137Comments

Add yours
 1. 1
  Blog Vật nuôi

  Howdy I am so glad I found your website, I really found you by mistake, while I was browsing on Bing for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks a lot for a marvelous post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep up the great work.

 2. 2
  dovertoloperte

  Pretty nice post. I simply stumbled upon your weblog and wished to mention that I’ve truly loved surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I am hoping you write once more very soon!

 3. 3
  going here

  Just wish to say your article is as surprising. The clearness on your put up is just great and i could think you’re an expert in this subject. Well along with your permission let me to grasp your feed to stay up to date with forthcoming post. Thanks 1,000,000 and please keep up the rewarding work.

 4. 4
  useful link

  I just like the helpful info you provide for your articles. I’ll bookmark your weblog and test once more right here frequently. I am rather certain I’ll be told lots of new stuff proper right here! Good luck for the next!

 5. 8
  gralion torile

  I got what you mean , thankyou for posting.Woh I am thankful to find this website through google. “Don’t be afraid of opposition. Remember, a kite rises against not with the wind.” by Hamilton Mabie.

 6. 9
  dynamic qr codes

  I am really inspired along with your writing abilities as smartly as with the format for your blog. Is this a paid theme or did you modify it your self? Either way stay up the excellent quality writing, it is uncommon to look a great blog like this one nowadays..

 7. 12
  zomenoferidov

  I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 8. 18
  Makayla

  Howdy are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world
  but I’m trying to get started and set up my own. Do you need
  any coding expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 9. 20
  Marilynn

  A person essentially lend a hand to make seriously posts I might state.
  That is the first time I frequented your website page and to this point?
  I surprised with the research you made to create this actual post incredible.

  Wonderful job!

 10. 22
  Abby

  I’m amazed, I must say. Seldom do I come across a blog that’s both educative and interesting, and without
  a doubt, you have hit the nail on the head.
  The issue is something which not enough folks are speaking intelligently about.
  I’m very happy that I found this in my hunt for something relating to this.

 11. 23
  Ines

  Hi there I am so glad I found your weblog, I really found you by accident,
  while I was looking on Bing for something else, Anyways I
  am here now and would just like to say thanks for a fantastic post and
  a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have
  time to look over it all at the minute but I have bookmarked it
  and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please
  do keep up the superb job.

 12. 30
  sexy doll

  premium sex dolls As a good quality website, it is amazing to keep providing us with new knowledge, and it is very unforgettable for the best website that allows us to receive a lot of information. Good job brother aha, write more, that’s what I want to say. Literally, it seems that you rely on video to express your opinion. You know exactly what you are talking about

 13. 31
  Virgilio

  Thanks for every other informative site. Where else could I am getting that type of
  info written in such an ideal means? I have a venture that I am just now
  running on, and I’ve been on the look out for
  such info.

 14. 32
  Cornelius

  Simply want to say your article is as amazing. The clearness
  in your post is simply great and i could assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post.
  Thanks a million and please continue the rewarding work.

 15. 43
  traktor szállítás Europa-Road Kft.

  Hey! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 16. 46
  ig

  I just could not go away your site before suggesting that I extremely enjoyed
  the usual information an individual supply to your guests?

  Is gonna be again ceaselessly to check up on new posts

 17. 50
  tracfone special

  Can I simply just say what a comfort to uncover someone that genuinely understands what they are talking about on the internet.
  You certainly know how to bring an issue to light and make it important.
  More and more people really need to read this and understand this side of the story.
  I was surprised you’re not more popular given that you definitely have the
  gift.

  Feel free to visit my blog post … tracfone special

 18. 66
  Marco

  I am now not sure where you’re getting your information, but good topic.
  I needs to spend some time studying much more or working out
  more. Thanks for wonderful information I used to be on the lookout for this information for my
  mission.

 19. 69
  Randy

  Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to mention that
  I’ve truly enjoyed surfing around your weblog posts.
  After all I will be subscribing to your feed and I am hoping you write
  once more soon!

 20. 70
  Jocelyn

  It’s actually a cool and useful piece of information.
  I am satisfied that you simply shared this useful
  info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 21. 71
  Klara

  We’re a gaggle of volunteers and starting a brand new
  scheme in our community. Your website offered us with valuable info to work on. You’ve done a formidable activity and
  our entire community might be grateful to you.

 22. 72
  Shirleen

  Hi there, just became alert to your blog through Google, and found
  that it is truly informative. I’m gonna watch out for brussels.
  I will be grateful if you continue this in future.

  A lot of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 23. 73
  Bertha

  Good post. I learn something totally new and challenging on sites I stumbleupon every day.

  It will always be exciting to read through articles from other authors and use a little something from other web sites.

 24. 74
  Gerald

  I like the valuable info you provide in your articles. I’ll
  bookmark your weblog and check again here frequently.

  I am quite certain I will learn lots of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 25. 75
  Alexis

  I like the valuable info you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.
  I’m quite sure I’ll learn lots of new stuff right here!

  Good luck for the next!

 26. 82
  Matt

  That is a great tip particularly to those fresh to the blogosphere.
  Simple but very accurate information… Thank you
  for sharing this one. A must read post!

 27. 87
  Noreen

  Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Extremely useful info particularly the last part 🙂 I care for such information a
  lot. I was seeking this certain information for a very long time.
  Thank you and best of luck.

 28. 89
  Trina

  Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot.
  I am hoping to present one thing again and help others like you helped me.

 29. 90
  Corine

  Its like you learn my thoughts! You appear to grasp a lot about this, like you wrote
  the e book in it or something. I think that you can do with some percent to drive the
  message home a little bit, however instead of that, that is fantastic blog.
  A fantastic read. I will certainly be back.

 30. 91
  Thanh

  Hi, I think your site might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
  it has some overlapping. I just wanted to give you a
  quick heads up! Other then that, very good blog!

 31. 92
  Thalia

  I’ve been browsing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be
  a lot more useful than ever before.

 32. 95
  Waylon

  hey there and thank you for your information – I’ve
  definitely picked up something new from right here. I did however expertise some technical issues
  using this website, since I experienced to reload the site a lot of times previous to
  I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is
  OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will
  very frequently affect your placement in google and can damage your quality score if
  advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email
  and could look out for much more of your respective exciting content.

  Make sure you update this again very soon.

 33. 97
  Raleigh

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this superb blog!
  I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google
  account. I look forward to fresh updates and will
  talk about this site with my Facebook group. Chat soon!

 34. 120
  pg slot

  I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this website. Thanks , I will try and check back more frequently. How frequently you update your site?

 35. 122
  Marina

  You can certainly see your enthusiasm in the article
  you write. The sector hopes for more passionate writers such as
  you who are not afraid to mention how they believe. Always follow your heart.

 36. 124
  Sharon

  Good day! Do you know if they make any plugins to safeguard
  against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any tips?

 37. 126
  Hamish

  Hello! I’ve been reading your web site for a long time now
  and finally got the bravery to go ahead and
  give you a shout out from Houston Texas! Just wanted to tell
  you keep up the excellent job!

 38. 128
  Darla

  I just like the valuable info you provide on your articles.

  I will bookmark your blog and check again right here regularly.
  I’m relatively certain I will be informed a lot of new stuff
  right here! Good luck for the following!

 39. 129
  Doretha

  Hey There. I discovered your blog using msn. That
  is a really well written article. I’ll be sure to bookmark it
  and return to learn more of your helpful information. Thanks for the post.
  I’ll certainly return.

 40. 130
  Olga

  Helpful information. Fortunate me I discovered your site accidentally, and I’m shocked why this coincidence didn’t came about in advance!
  I bookmarked it.

 41. 133
  Mora

  Hello! I just would like to give you a huge thumbs up for your
  excellent information you’ve got here on this post. I am returning to your blog for more
  soon.

 42. 136
  Fastwin77

  My spouse and I stumbled over here from a different web address and thought I may as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to looking into your web page yet again.

+ Leave a Comment