Δευτέρα 1/2/2021 (21:00) – Webinar “The effect of caffeine at the performance of Triathletes and endurance athletes”

Estimated read time 4 min read

Δευτέρα 1/2/2021 (21:00) – Webinar “The effect of caffeine at the performance of Triathletes and endurance athletes”

Διαδικτυακό Δια δραστικό Σεμινάριο «Η επίδραση της Καφεΐνης στην Απόδοση των αθλητών/ -τριών Τριάθλου και των αθλητών αντοχής

Κείμενο & Παρουσίαση Σεμιναρίου: Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc, MBA (προπονητής Τριάθλου)  Email : smartsportcoach@hotmail.com -Κινητό : +30 693 71 70 260

www.triathlonworld.gr & www.triathlon.gr & www.triathloncoach.gr

Η επίδραση της Καφεΐνης στην απόδοση των Τριαθλητών

Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου (21:00) το ελληνικό Triathlon Lab διοργανώνει webinar για την επίδραση της Καφεΐνης στην αερόβια απόδοση και ιδιαίτερα την επίδραση της Καφεΐνης στους αθλητές και αθλήτριες τριάθλου.

 • Υπάρχει σημαντική βελτίωση στην αερόβια απόδοση;
 • Τι ποσότητα καφεΐνης πρέπει να πάρω και πόση ώρα πριν ή πότε κατά τη διάρκεια του αγώνα;
 • Υπάρχουν παρενέργειες από την αθλητική χρήση καφεΐνης και πόσο σοβαρές είναι;
 • Σε τι φυσιολογικούς μηχανισμούς οφείλεται η εργογόνος δράση της καφεΐνης;
 • Η επίδραση είναι διαφορετική σε άντρες και γυναίκες;
 • Ποια είναι τα αποτελέσματα σε αγώνες Τριάθλου από την χρήση Καφεΐνης;
 • Ποια ερωτήματα δεν έχουμε ακόμα απαντήσει αναφορικά με την χρήση της καφεΐνης;

Η συμμετοχή στο webinar είναι δωρεάν. Για να συμμετέχει κάποιος αρκεί κάποιος να κατεβάσει τη δωρεάν εφαρμογή Zoom (zoom.us) και να χρησιμοποιήσει τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://us02web.zoom.us/j/86595816308?pwd=L0R6V0xaUVpPYmd0d3FyV21tWXVSQT09

Στο πλαίσιο του webinar θα ανακοινωθούν  και τα αποτελέσματα διαδικαστικής έρευνας που έχει διεξαχθεί σε αθλητές αντοχής (Τριαθλητές, Δρομείς, Ποδηλάτες) όλων των επιπέδων. Για να έχουμε ακόμα μεγαλύτερο δείγμα στις απαντήσεις παρακαλούμε τους αθλητές αντοχής (τριαθλητές, ποδηλάτες, δρομείς) να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο (απαιτούνται λιγότερο από 2 λεπτά) με την χρήση του εξής συνδέσμου :

https://www.surveymonkey.com/r/85PTN5B

Διαμέσου της έρευνας μεταξύ άλλων θα δώσουμε απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

 • Για ποιους λόγους καταναλώνουν ροφήματα καφέ οι ερασιτέχνες αθλητές αντοχής (τριάθλου, μαραθωνίου, ποδηλασίας, κολύμβησης κ.λπ), πόσο συχνά και τι ώρα μέσα στην ημέρα;
 • Ποια είναι τα πιο δημοφιλή  προϊόντα  καφεΐνης στους αθλητές αντοχής;
 • Ποια τα οφέλη και ποιες οι παρενέργειες που έχουν βιώσει από τη χρήση προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη στην καθημερινότητά τους, στις προπονήσεις και τους αγώνες τους;

Εισαγωγή

Πολύ μεγάλος αριθμός επιστημονικών μελετών έχουν δείξει την αποτελεσματικότητα της χορήγησης καφεΐνης στην βελτίωση της αθλητικής απόδοσης ανεξάρτητα με την μορφή της άσκησης (αερόβια, αναερόβια, συνδυασμός). Η βιβλιογραφία είναι πολύ μεγάλη με την πρώτη σχετική μελέτη να χρονολογείται από το 1907. Όμως παρότι πλέον υπάρχουν αρκετές μετα-αναλύσεις που μας προσφέρουν καλή κατανόηση τόσο των εργογενών πλεονεκτημάτων, των επιπρόσθετων προπονητικών πλεονεκτημάτων και των παρενεργειών υπάρχουν αρκετά θέματα που χρειάζεται να διερευνηθούν μεταξύ των οποίων και τα παρακάτω:

 • Τη διαφορετική επίδραση της καφεΐνης σε άντρες και γυναίκες αθλητές.
 • Τη διαφορετική επίδραση ανάλογα με την ώρα της ημέρας
 • Την επίδραση της καφεΐνης στο προ αγωνιστικό άγχος και την προπονητική και αγωνιστική αποκατάσταση.
 • Την επίδραση της καφεΐνης σε κορυφαίους αθλητές.

Όπως θα φανεί και παρακάτω από έρευνα η καφεΐνη έχει την υψηλότερη διείσδυση από τα αθλήματα.

Οδηγίες λήψης

Οι πιο συνηθισμένες οδηγίες είναι να λαμβάνεται μία μέτρια ποσότητα καφεΐνης 3-6 mg/kg κοντά στα 60 λεπτά πριν την προσπάθεια/ αγώνα. Μεγαλύτερες δόσεις π.χ. 9-13mg/kg δεν φαίνεται να έχουν επιπρόσθετη επίδραση ενώ αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα ανεπιθύμητων παρενέργειών.

Φυσικά η εξατομίκευση πρέπει να είναι ο μοναδικός οδηγός για τους αθλητές.

Μηχανισμοί Δράσης

Έχουν προταθεί διάφοροι μηχανισμοί δράσης της καφεΐνης που επιχειρούν να εξηγήσουν πως προκαλείται η βελτίωση της αθλητικής απόδοσης. Ο πιο σημαντικός είναι αυτός που αναφέρεται στη δράση της καφεΐνης στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (CNS- Central Nervous System). Η καφεΐνη δρα ανταγωνιστικά με την αδενοσίνη στους υποδοχείς της αναστέλλοντας έτσι την αρνητική δράση που έχει η αδενοσίνη αναφορικά με τις νευροδιαβιβάσεις και την υποκειμενική αίσθηση του πόνου κατά την άσκηση.

Επίσης η καφεΐνη θεωρείται ότι μπορεί να βοηθάει στην οικονομία του γλυκογόνου καθώς βοηθάει να ενεργοποιηθούν και να απελευθερωθούν στο αίμα ελεύθερα λιπαρά οξέα.

Επίσης έχουν προταθεί και άλλες θεωρίες όπως η αυξημένη κινητοποίηση του ασβεστίου, μεγαλύτερη δραστηριότητα της αντλίας Na+/K+,

Ευρεία Χρήση της Καφεΐνης στον αθλητισμό

Μετά την απομάκρυνση της καφεΐνης από την λίστα των απαγορευμένων ουσιών έγιναν αρκετές μελέτες από επιστημονικές ομάδες ώστε να διαπιστωθεί εάν και σε τι βαθμό οι αθλητές χρησιμοποιούν την καφεΐνη για αύξηση της αθλητικής τους απόδοσης.

Ερευνητές από την Ισπανία έκαναν μετρήσεις καφεΐνης σε ούρα τα οποία είχαν συλλεγεί σε εθνικούς και διεθνείς αγώνες από το 2004 έως το 2008 για να υποβληθούν σε έλεγχο anti- doping.

Η συγκέντρωση καφεΐνης μετρήθηκε στα ούρα με την χρήση αέριου χρωματογράφου και φασματογραφίας μάζας.

Το όριο ανίχνευσης ήταν 0.1 µg•mL(-1). Τα αποτελέσματα πολύ ενδιαφέροντα:

 • Το 73.8% των δειγμάτων περιείχαν καφεΐνη πάνω από το όριο ανίχνευσης.
 • Το 67,3% των ούρων είχαν συγκεντρώσεις καφεΐνης λιγότερο από 5 µg•mL(-1).
 • Μόνο 0,6% των δειγμάτων ούρων ξεπέρασαν το όριο για θετικό δείγμα που ίσχυε παλαιότερα, δηλαδή(12 µg•mL(-1)).
 • Το Τρίαθλο παρουσίασε το μεγαλύτερο ποσοστό διείσδυσης της καφεΐνης σε υψηλές συγκεντρώσεις (3.3 ± 2.2 µg•mL(-1)) ακολουθούμενο από την ποδηλασία (2.6 ± 2.0 µg•mL(-1)) και την  κωπηλασία (1.9 ± 1.4 µg•mL(-1)).

Είναι σαφές ότι η διείσδυση της καφεΐνης είναι πολύ μεγάλη στα αθλήματα αντοχής.

Αθλητικές Παρενέργειες

«Οι διαιτολόγοι, οι φυσιολόγοι  της άσκησης, οι αθλητικοί προπονητές και αθλητίατροι συνιστούν συνήθως ότι οι ενήλικες και οι αθλητές που ασκούν την άσκηση να μην χρησιμοποιούν καφεΐνη επειδή είναι διουρητικό και μπορεί να επιδεινώσουν την αφυδάτωση και την υπερθερμία».(Armstrong, 2007)

Οι συγγραφείς (Armstrong, 2007) σε αντίθεση με τις δημοφιλείς πεποιθήσεις, προτείνει ότι η κατανάλωση καφεΐνης δεν έχει ως αποτέλεσμα τα εξής:

α) ανισορροπίες νερού-ηλεκτρολύτη ή υπερθερμία και

(β) μειωμένη αντοχή στην άσκηση σε θερμά κλίματα

Από τη δική μας προσωπική αθλητική και προπονητική εμπειρία έχουμε καταγράψει μεταξύ άλλων και τις εξής παρενέργειες στο Τρίαθλο και στα αθλήματα αντοχής γενικότερα:

 • Αυξημένη καρδιακή συχνότητα ιδιαίτερα στην προθέρμανση του αγώνα.
 • Αύξηση του επιπέδου προ αγωνιστικού άγχους.
 • Δημιουργία ή αύξηση άγχους ή/και πανικού στην κολύμβηση open Water.
 • Αύξηση του ρυθμού αφυδάτωσης των αθλητών με τα συμπτώματα να είναι έντονα στο δρομικό σκέλος του τριάθλου.
 • Αύξηση της ευερεθιστότητας των αθλητών.
 • Λάθος διαχείριση του ρυθμού στον αγώνα.

Κατανάλωση καφεΐνης στο Ironman

Σε έρευνα που έγινε το 2005 (Desbrow, 2006) στο τελικό του Ironman στη Χαβάη σε σύνολο 140 αθλητών είχαμε τα εξής αποτελέσματα/ ενδιαφέροντα ευρήματα:

 • Η πλειονότητα των αθλητών [(89%) σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει την καφεΐνη (προϊόν με καφεΐνη) αμέσως πριν ή καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα.
 • Τα ποτά κόλα (78%), τα καφεϊνούχα τζελ (42%), ο καφές (συνήθως πριν από τον αγώνα) (37%), τα ενεργειακά ποτά (13%) και τα δισκία NoDoz (9%) ήταν οι πιο δημοφιλείς επιλογές με καφεΐνη.
 • Οι τιμές καφεΐνης και παραξανθίνης στο πλάσμα ήταν 22.3 +/- 20 micromol/L (1.7 to 98.4) and 9.4 +/- 6 micromol/L (1.8 to 28.9), αντίστοιχα. Επτά αθλητές τερμάτισαν με συγκεντρώσεις καφεΐνης στο πλάσμα πάνω 40 micromol/L. Οι τιμές πλάσματος από ελίτ αθλητές δεν διέφεραν από τους ανταγωνιστές ηλικιακών ομάδων.
 • Τα επίπεδα της καφεΐνης στο πλάσμα που λήφθηκαν αμέσως μετά τον αγώνα έδειξαν ότι οι αθλητές συνήθως τελειώνουν με ποσότητες καφεΐνης που έχουν αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την απόδοση αντοχής (δηλαδή, ~ 20 μmol / L ή μια δόση> 3 mg / kg σωματικού βάρους).

Η εργογόνος δράση στο Τρίαθλο

Είκοσι έξι αθλητές και αθλήτριες τριάθλου (14 άνδρες και 12 γυναίκες · μέσος όρος ηλικίας = 37,8 ± 10,6 έτη, συνήθης πρόσληψη καφεΐνης = 413 ± 505 mg / ημέρα, ποσοστό σωματικού λίπους = 14,5 ± 7,2% και προπόνηση / εβδομάδα = 12,8 ± 4,5 hr) συμμετείχαν σε αυτή τη μελέτη (διπλή τυφλή, τυχαιοποιημένη, crossover δοκιμή πεδίου). (Potgieter, S., Wright, H. H., & Smith, C. (2018)).

Έλαβαν 60 λεπτά πριν τον αγώνα 6mg/kg. Η λήψη( καφεΐνης είχε ως αποτέλεσμα μείωση 3,7% στο χρόνο κολύμβησης (33,5 ± 7,0 έναντι 34,8 ± 8,1 λεπτά, p <.05) και μείωση 1,3% στο χρόνο μέχρι την ολοκλήρωση του αγώνα ολυμπιακής απόστασης (149,6 ± 19,8 έναντι 151,5 ± 18,6 λεπτά, p <. 05).

Οι Συγγραφείς αναφέρουν στα συμπεράσματά τους “ Συνιστούμε στους αθλητές τριάθλου με σχετικά χαμηλή συνήθη πρόσληψη καφεΐνης να καταναλώνουν 6 mg / kg  (mg καφεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους), 45-60 λεπτά πριν από την έναρξη του Ολυμπιακού τριάθλου για να βελτιώσουν την απόδοσή τους”.

Άλλοι ερευνητές (Getzin, 2017) προτείνουν μικρότερη ποσότητα δηλαδή 3mg/kg.

Έρευνα στην Ελλάδα

Εμείς ως Triathlon Lab  ζητήσαμε διαμέσου διαδικτύου (τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου) σε αθλητές αντοχής (τριαθλητές, δρομείς, ποδηλάτες, κολυμβητές) να απαντήσουν σε ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που είχαμε συντάξει. Τα αποτελέσματα πολύ ενδιαφέροντα και τα παρουσιάζουμε σύντομα. Στο webinar θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα από ένα πολύ μεγαλύτερο δείγμα αθλητών που θα συλλέξουμε μέχρι και Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 15:00).

Από τα ροφήματα και σκευάσματα καφεΐνης ο καφές είναι το πιο δημοφιλές σε καθημερινή κατανάλωση με ποσοστό 92,86% (Ερώτηση : «Ροφήματα & σκευάσματα καφεΐνης που καταναλώνετε σχεδόν καθημερινά -πολλαπλές απαντήσεις») . Ακολουθεί το τσάι με μόλις 14,29% να απαντούν ότι το καταναλώνουν καθημερινά, ενώ αναψυκτικά με καφεΐνη, gel με καφεΐνη καθώς ενεργειακά ποτά δεν κατάφεραν το καθένα από αυτά να συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 10%.

Ο καφές όπως είναι γνωστό είναι η πιο ευρέως ψυχοδιεγερτική ουσία στον κόσμο και περιέχει πάνω από 1000 διαφορετικές ενώσεις.

Συχνότητα κατανάλωσης καφέ

Το 50% καταναλώνει/ πίνει καφέ 2 φορές μέσα στην ημέρα, το 25% καταναλώνει καφέ 3 φορές μέσα στην ημέρα και το 21,43% μόνο μία φορά την ημέρα. Όπως αποδεικνύεται το σχεδόν 100% των ερωτηθέντων αθλητών πίνουν συστηματικά καθημερινά καφέ.

Ώρες κατανάλωσης του καφέ

Η συντριπτική πλειοψηφία πίνει καφέ το πρωί και καθώς προχωρά η ημέρα η κατανάλωση καφέ μειώνεται.

Ώρες κατανάλωσης καφέ:

 • 8:00 με 12:00 – 92,86%
 • 12:00 με 16:00 – 50,00%
 • 16:00 με 20:00 –  35,71%
 • 20:00 με 24:00 – 10,71%

Λόγοι κατανάλωσης καφέ

Στην ερώτηση γιατί καταναλώνουν καφέ και με τη δυνατότητα πολλαπλών απαντήσεων ξεχωρίζουμε με μεγάλη διαφορά την απάντηση που αφορά την απόλαυση του ροφήματος με ποσοστό 85,71%.

Οι απαντήσεις είναι οι εξής:

 • Απόλαυση ροφήματος – 85,71%
 • Νοητική εγρήγορση – 50,00%
 • Εθισμός – 25,00%
 • Βελτίωση Αθλητικής Απόδοσης – 21,43%
 • Κοινωνικοί Λόγοι – 10,71%

Γνωρίζετε την ποσότητα που καταναλώνετε;

Στην ερώτηση «Γνωρίζω επ’ακριβώς  την μέγιστη ποσότητα καφεΐνης που πρέπει να καταναλώνω καθημερινά”:

 • Το 42,86 απάντησε «Ούτε Συμφωνώ/ Ούτε Διαφωνώ»
 • Το 17,86 «Συμφωνώ»
 • Το 17,86 «Διαφωνώ»

Στην ερώτηση «Γνωρίζω επ’ ακριβώς τα mg καφεΐνης που καταναλώνω καθημερινά”

 • To 28,57% απάντησε «Ούτε Συμφωνώ Ούτε Διαφωνώ»
 • Το 25% απάντησε «Διαφωνώ»
 • Το 17,86% απάντησε «Συμφωνώ»
 • Το 14,21% απάντησε «Διαφωνώ  Απόλυτα»

Παρενέργειες από τη χρήση καφεΐνης

Αναφορικά με τις παρενέργειες από τη χρήση καφεΐνης οι συμμετέχοντες στην έρευνα εστίασαν στις παρακάτω:

 • Αυπνία – 57,14%
 • Νευρικότητα – 53,57%
 • Ταχυκαρδία – 46,43%
 • Έντονη Διούρηση – 39,29%
 • Γαστρεντερικές διαταραχές – 14,29%

Οφέλη από την χρήση καφεΐνης στην άσκηση

Αναφορικά με τις Θετικές επιπτώσεις που έχουν βιώσει οι συμμετέχοντες στην έρευνα από τη χρήση καφεΐνης στον αθλητισμό έχουμε τις εξής απαντήσεις να επιλέγονται:

 • Μείωση υποκειμενικής αίσθησης κόπωσης 42,86%
 • Βελτίωση Συγκέντρωσης 42,86%
 • Αύξηση Χρόνου Εξάντλησης 32,14%
 • Βελτίωση ισχύος και αθλητικής επίδοσης 14,29%

Σύντομα συμπεράσματα

Από την σύντομη έρευνα που πραγματοποιήσαμε προκύπτουν κάποιες σημαντικές τάσεις και ενδείξεις αναφορικά από τη χρήση προϊόντων καφεΐνης από τους αθλητές αντοχής.

Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές προϊόν με καφεΐνη στους αθλητές αντοχής που καταναλώνεται 2 με 3 φορές την ημέρα, κυρίως τις πρωινές ώρες. Η βασική αιτία κατανάλωσης όπως τουλάχιστον αποφαίνονται οι ίδιοι οι καταναλωτές είναι για την ευχαρίστηση του ροφήματος.

Στην μεγάλη πλειοψηφία τους ούτε γνωρίζουν επ’ ακριβώς την ποσότητα των mg καφεΐνης που καταναλώνουν καθημερινά ούτε την μέγιστη ποσότητα που θα μπορούσαν να καταναλώνουν.

Η Αυπνία, η νευρικότητα, ταχυκαρδία και η έντονη διούρηση είναι οι βασικές παρενέργειες που έχουν βιώσει ενώ τα βασικά οφέλη στην άσκηση που έχουν βιώσει είναι η μείωση της υποκειμενικής αίσθησης κόπωσης, η βελτίωση της συγκέντρωσης και η αύξηση του χρόνου εξάντλησης κατά την άσκηση.

Παρότι η μορφή της δειγματοληψίας όσο και η μορφή της έρευνας όσο και το μέγεθος του δείγματος δεν μπορούν να μας οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα σίγουρα μπορούμε να δούμε σημαντικές τάσεις και πιστεύουμε ότι αξίζει τον κόπο να πραγματοποιηθεί μία περαιτέρω σχετική έρευνα.

Triathlon Lab

Υπεύθυνος Επικοινωνίας Γιάννης Ψαρέλης

Email :smartsportcoach@hotmail.com

Κινητό : 6937170260

www.triathlonworld.gr

Προτεινόμενη Βιβλιογραφία

Armstrong, L. E., Casa, D. J., Maresh, C. M., & Ganio, M. S. (2007). Caffeine, fluid-electrolyte balance, temperature regulation, and exercise-heat tolerance. Exercise and Sport Sciences Reviews, 35(3), 135-140. Ανάκτηση 1 27, 2021, από https://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17620932

Cohen, B. S., Nelson, A. G., Prevost, M. C., Thompson, G. D., Marx, B. D., & Morris, G. (1996). Effects of caffeine ingestion on endurance racing in heat and humidity. European Journal of Applied Physiology, 73, 358-363. Ανάκτηση 1 27, 2021, από https://link.springer.com/article/10.1007/bf02425499

Costill, D. L., Dalsky, G., & Fink, W. J. (1978). Effects of caffeine ingestion on metabolism and exercise performance. Medicine and science in sports, 10(3), 155-158. Ανάκτηση 1 27, 2021, από https://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/723503

Desbrow, B., & Leveritt, M. (2006). Awareness and Use of Caffeine by Athletes Competing at the 2005 Ironman Triathlon World Championships. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 16(5), 545-558. Ανάκτηση 1 27, 2021, από https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijsnem/16/5/article-p545.xml

Desbrow, B., & Leveritt, M. (2007). Well-trained endurance athletes’ knowledge, insight, and experience of caffeine use. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 17(4), 328-339. Ανάκτηση 1 27, 2021, από https://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17962708

Getzin, A. R., Milner, C., & Harkins, M. (2017). Fueling the Triathlete: Evidence-Based Practical Advice for Athletes of All Levels. Current Sports Medicine Reports, 16(4), 240-246. Ανάκτηση 1 27, 2021, από https://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28696986

Goldstein, E. R., Ziegenfuss, T. N., Kalman, D., Kreider, R. B., Campbell, B., Wilborn, C., . . . Antonio, J. (2010). International society of sports nutrition position stand: caffeine and performance. Journal of The International Society of Sports Nutrition, 7(1), 5-5. Ανάκτηση 1 27, 2021, από https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-7-5

Graham, T. E. (2001). Caffeine and exercise: metabolism, endurance and performance. Sports Medicine, 31(11), 785-807. Ανάκτηση 1 27, 2021, από https://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11583104

Jeukendrup, A. E. (2011). Nutrition for endurance sports: Marathon, triathlon, and road cycling. Journal of Sports Sciences, 29, 99-108. Ανάκτηση 1 27, 2021, από https://tandfonline.com/doi/full/10.1080/02640414.2011.610348

Pedersen, D. J., Pedersen, D. J., Lessard, S. J., Coffey, V. G., Churchley, E. G., Wootton, A. M., . . . Hawley, J. A. (2008). High rates of muscle glycogen resynthesis after exhaustive exercise when carbohydrate is coingested with caffeine. Journal of Applied Physiology, 105(1), 7-13. Ανάκτηση 1 27, 2021, από https://physiology.org/doi/full/10.1152/japplphysiol.01121.2007

Potgieter, S. (2013). The effect of caffeine supplementation on Olympic-distance triathletes and triathlon performance in the Western Cape, South Africa. Ανάκτηση 1 27, 2021, από http://scholar.sun.ac.za/handle/10019.1/80060

Potgieter, S., Wright, H. H., & Smith, C. (2018). Caffeine Improves Triathlon Performance: A Field Study in Males and Females. International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, 28(3), 228-237. Ανάκτηση 1 27, 2021, από https://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29345161

Tarnopolsky, M. A., Atkinson, S. A., MacDougall, J. D., Sale, D. G., & Sutton, J. R. (1989). Physiological responses to caffeine during endurance running in habitual caffeine users. Medicine and Science in Sports and Exercise, 21(4), 418-424. Ανάκτηση 1 27, 2021, από https://europepmc.org/abstract/med/2674593

Wilson, P. B. (2016). Dietary and non-dietary correlates of gastrointestinal distress during the cycle and run of a triathlon. European Journal of Sport Science, 16(4), 448-454. Ανάκτηση 1 27, 2021, από https://ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26222930

You May Also Like

More From Author

2,808Comments

Add yours
  • 2
   comments backlinks

   Many thanks a lot for sharing this with all of us you actually recognise what you’re speaking about! Bookmarked. Please also communicate about with my Internet site =). We may have a website link trade settlement between us

  • 4
   Hamburg für SEA

   Just desire to say your short article is as astonishing. The clarity in the publish is actually pleasant and I am able to presume you happen to be an expert on this topic. Well with the permission allow me to to grab your feed to help keep up-to-date with forthcoming publish. Thanks one million and remember to keep it up the gratifying perform.

  • 5
   Agentur für SEO von Berlin

   Oh my goodness! Amazing posting dude! A lot of thanks, However I’m dealing with difficulties along with your RSS. I don’t understand why I am struggling to be a part of it. Is there any one obtaining the exact RSS issues? Anyone who knows the solution will you kindly answer? Thanks!!

  • 6
   liquid

   Right after I initially still left a remark I look to own clicked over the -Notify me when new reviews are included- checkbox and To any extent further each and every time a comment is added I receive 4 e-mails with the exact remark. Probably You will find there’s means you have the ability to eliminate me from that service? Many many thanks!

  • 9
   adwords agentur

   Hello there! This is my 1st comment listed here so I just desired to give A fast shout out and say I actually appreciate studying your content articles. Can you advise some other blogs/Internet websites/boards that deal with the same topics? Many thanks a ton! sasilu.se/map6.php blanda finbetong f?¶r hand

  • 10
   Zeitarbeitsagentur München

   Many thanks for your own marvelous putting up! I unquestionably loved studying it, you may be a great writer. I’ll be sure you bookmark your blog and will return at some time. I desire to persuade you to certainly go on your great writing, Use a wonderful holiday weekend! enugn.se/map8.php hvad betyder juridisk

  • 12
   liquid shop

   Right after I initially left a remark I appear to have clicked the -Notify me when new feedback are additional- checkbox and now every time a remark is added I obtain four emails Using the identical remark. Possibly There exists a usually means it is possible to get rid of me from that service? Lots of many thanks!

 1. 13
  web hosting with

  I love your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website
  yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like
  to know where u got this from. thanks

  • 14
   Berlin für Ads

   You are so magnificent! I don’t imagine I’ve truly browse an individual issue like that right before. So great to find anyone having a number of exceptional ideas on this challenge. Seriously.. many thanks for setting up this up. This Web-site is something that is needed on the net, anyone with some originality!

 2. 16
  on quest bars

  Very great post. I simply stumbled upon your weblog and wished
  to say that I’ve really loved surfing around your blog posts.

  After all I’ll be subscribing for your rss feed and I am hoping
  you write again soon!

 3. 18
  http://t.co/uY2R5aoog7

  Hey there, I think your site might be having
  browser compatibility issues. When I look at your website in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

  • 20
   Agentur in Dresden AdWords

   Many thanks for your wonderful putting up! I definitely appreciated looking through it, you’ll be a fantastic author.I will make sure to bookmark your web site and may sooner or later return in the future. I choose to encourage you to carry on your terrific posts, Possess a wonderful weekend!

  • 21
   SEO von Dresden Agentur

   Hey There. I found your blog site utilizing msn. That may be a really well written short article. I’ll make sure to bookmark it and return to read added of your respective beneficial information and facts. Many thanks to the submit. I will certainly return.

  • 22
   Agentur für SEO Köln

   Excellent site! I discovered it though browsing on Yahoo Information. Do you have any strategies on ways to get listed in Yahoo News? I’ve been seeking for a while but I by no means seem to get there! Several many thanks

  • 23
   Agentur in Dresden für Ads

   An excellent share! I’ve just forwarded this onto a friend who were conducting a little homework on this. And he in reality purchased me lunch on account of the fact that I learned it for him… lol. So make it possible for me to reword this…. Thanks with the meal!! But yeah, thanx for expending time to mention this make a difference here on your internet site.

  • 24
   buy website visitors

   An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who were accomplishing just a little research on this. And he actually requested me lunch since I uncovered it for him… lol. So allow me to reword this…. Many thanks for that food!! But yeah, many thanks for expending time to discuss this make any difference here on your World wide web internet site.

 4. 25
  asmr why

  Greetings, I do think your web site could be having browser compatibility problems.
  When I look at your site in Safari, it looks fine however when opening in I.E., it has some overlapping issues.
  I simply wanted to provide you with a quick heads up!

  Aside from that, fantastic blog!

  • 27
   Leiharbeitsfirma

   Hey there! I am aware this is to some degree off matter but I used to be asking yourself in case you realized in which I could get yourself a captcha plugin for my comment variety? I’m using the similar weblog platform as yours and I’m owning trouble discovering one? Thanks a whole lot! oratrg.se/map26.php quick spray tan

 5. 28
  scoliosis surgery of

  Right here is the perfect site for anyone who hopes to understand this topic.
  You realize so much its almost hard to argue with
  you (not that I really would want to…HaHa). You certainly put
  a new spin on a subject that’s been discussed for a long time.
  Great stuff, just excellent!

 6. 30
  j.mp

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I
  could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some
  time and was hoping maybe you would have some experience
  with something like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

  • 31
   Agentur in Essen Ads

   Wonderful blog! Do you have got any methods for aspiring writers? I’m intending to get started my own Web-site before long but I’m a little missing on anything. Would you endorse starting off having a no cost platform like WordPress or Choose a paid out selection? There are plenty of selections around which i’m completely overcome .. Any strategies? Many thanks a good deal!

  • 34
   AdWords von Köln Agentur

   An impressive share! I’ve just forwarded this onto a colleague who has been performing a bit research on this. And he really acquired me breakfast resulting from the fact that I stumbled on it for him… lol. So allow me to reword this…. Thanks with the meal!! But yeah, thanx for shelling out time to debate this problem right here on your own weblog.

  • 35
   e zigaretten shop

   I’m now not constructive the area you’re having your facts, but superior subject matter. I wants to invest a while finding out far more or working out far more. Many thanks for exceptional facts I was trying to find this information for my mission.

  • 36
   Anwaltskanzlei

   Following I at first still left a comment I appear to have clicked about the -Notify me when new responses are additional- checkbox and To any extent further each time a comment is included I get 4 email messages with the very same remark. Most likely there is a fairly easy technique you can easily eliminate me from that support? Thanks quite a bit!

  • 37
   waffenschrank transport Berlin

   Brilliant blog! Do you’ve any tips for aspiring writers? I’m planning to start off my own website before long but I’m a little misplaced on every thing. Would you advocate beginning that has a cost-free System like WordPress or Opt for a paid out possibility? There are plenty of possibilities in existence which i’m absolutely overcome .. Any recommendations? Thanks lots!

 7. 38
  j.mp

  hey there and thank you for your information – I’ve certainly picked up something new from right here.
  I did however expertise some technical issues using this website,
  as I experienced to reload the site many times previous to
  I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK?
  Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high
  quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out for much more
  of your respective intriguing content. Ensure that you update this again very soon.

  • 39
   e zigaretten

   Many thanks for your wonderful publishing! I really savored looking at it, you’re a good creator. I’ll Make sure you bookmark your website and may normally come back at some point. I would like to stimulate a single to carry on your great do the job, Use a great night! sasilu.se/map39.php lock file?¶r ?¶rat yrsel

  • 41
   klavier transporte berlin

   You’re so great! I don’t suppose I’ve browse one matter like that in advance of. So good to find a person having a several authentic views on this matter. Severely.. thanks for starting this up. This Web page is something that is required on the net, another person with a bit originality! oreiep.se/map10.php gr??nt h??r pool

  • 42
   AdWords Hamburg

   Your manner of describing every thing During this paragraph is admittedly pleasurable, Each one can effortlessly pay attention to it, Many thanks a good deal. asla.munhea.se/map10.php mat och h?¤lsa

  • 43
   AdWords Hamburg

   An intriguing dialogue is worth comment. I do feel that you should publish more details on this issue, it may not be a taboo topic but commonly individuals don’t mention these topics. To the next! Several many thanks!!

 8. 44
  my scoliosis surgery

  Hey there would you mind letting me know which webhost you’re
  using? I’ve loaded your blog in 3 different browsers and
  I must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you suggest a good internet hosting provider at a fair
  price? Kudos, I appreciate it!

  • 47
   verdampfer

   Howdy! This web site publish couldn’t be published any greater! Investigating this post jogs my memory of my prior roommate! He frequently saved referring to this. I’m planning to ahead this informative article to him. Fairly sure he’s going to possess a terrific go through. Numerous many thanks for sharing!

  • 48
   Hauspflege München

   Definitely feel that which you claimed. Your preferred motive gave the impression to be over the internet the simplest matter to pay attention to. I say to you personally, I surely get aggravated although folks contemplate worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail on the highest together with defined out The full factor devoid of obtaining aspect result , men and women will take a signal. Will probably be back again to get more. Many thanks tiodo.munhea.se/map7.php nike v?¤st dam

 9. 62
  Mari

  Fantastic blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.

  Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option?
  There are so many options out there that I’m completely overwhelmed ..
  Any ideas? Cheers!

 10. 72
  dovertoloperte

  Its like you learn my thoughts! You appear to grasp a lot approximately this, like you wrote the ebook in it or something. I believe that you can do with a few p.c. to pressure the message home a bit, but instead of that, this is magnificent blog. A great read. I will definitely be back.

 11. 74
  ps4 games a

  My partner and I stumbled over here from a different web address and thought I might check things
  out. I like what I see so i am just following you.

  Look forward to exploring your web page again.

 12. 75
  ps4 games was

  Good day very cool web site!! Man .. Beautiful ..

  Wonderful .. I will bookmark your site and take the feeds also?
  I’m happy to search out a lot of useful information here in the post, we need
  work out more strategies in this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 13. 97
  cell phones

  Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 14. 100
  bluetooth headphones

  Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 15. 104
  Karacabey Belediyespor Haberleri

  I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 16. 107
  CAFE DiZAYN

  Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 17. 111
  windows 10 pro lizenz kaufen

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

 18. 113
  office 2019 pro kaufen

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

 19. 129
  temp mail

  Forget about spam and advertising mailings.Keep your real inbox clean and secure. 10 Minute Mail provides temporary, secure, anonymous, free, disposable email address for 10 minutes.

 20. 136
  is fikirleri

  I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself? Plz reply back as I’m looking to create my own blog and would like to know wheere u got this from. thanks

 21. 171
  DEPRESSION

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

 22. 175
  vbet

  Those are yours alright! . We at least need to get these people stealing images to start blogging! They probably just did a image search and grabbed them. They look good though!

 23. 183
  Aşk Duası

  I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.!!!

 24. 200
  Sultanahmet hotel

  Hi, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

 25. 216
  Sevgi Duası

  It is rare to discover a specialist in whom you might have some faith. In the world these days, nobody genuinely cares about showing others exactly how in this issue. How fortunate I am to have now found such a wonderful website as this. It is people like you that make a genuine difference currently through the suggestions they discuss.!!

 26. 218
  best free cheats

  Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 27. 222
  En Ağır Aşk Büyüsü

  Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.>>>>

 28. 226
  Evlenme Duası

  I just want to mention I am newbie to blogging and site-building and honestly liked this blog. Likely I’m likely to bookmark your website . You definitely have perfect articles. Thanks a bunch for sharing with us your blog site…..

 29. 258
  Aşk Büyüsü Belirtileri Nelerdir

  Simply desire to say your article is as amazing. The clarity to your publish is simply great and i can think you are an expert in this subject. Well along with your permission allow me to snatch your RSS feed to stay updated with drawing close post. Thank you one million and please continue the rewarding work.|…

 30. 262
  joybet uyelik

  Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 31. 271
  free cheats and hacks

  Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 32. 368
  Aşık Etme Duası

  Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!!……

 33. 380
  warzone unlock all tool free

  I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.