Οδοντιατρική φροντίδα αθλητών

we dental

Συνέντευξη : Τζούλη Κούτσουρη – Οδοντιάτρος PhD

We Dental Clinic -Λεωφ. Κηφισίας 319Α, Κηφισιά 145 61

Τηλέφωνο : 697 7015 919

Email : info@wedental.gr

Συναντήσαμε την Κα. Κούτσουρη Τζούλη (PhD) και της ζητήσαμε να μας βοηθήσει να αναλύσουμε με λεπτομέρεια και δίνοντας πρακτικές οδηγίες τα ιδιαίτερα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει ένας αθλητής αναφορικά με τη στοματική του υγεία.

Athens Journal.gr – Οι αθλητές και ιδιαίτερα εμείς οι αθλητές αντοχής (τρίαθλο, αθλητές μαραθωνίου, ποδηλάτες) κάνουμε πολύωρες προπονήσεις που αυτές απαιτούν την κατανάλωση απλών σακχάρων είτε με τη μορφή gel ή με αθλητικών ποτών. Τι μπορούν να προκαλέσουν τα σάκχαρα στο στόμα μας και ποια οδοντιατρική φροντίδα οφείλουμε να ακολουθήσουμε για να προστατεύσουμε  την υγιεινή των δοντιών μας;

Τζούλη Κούτσουρη : Οι αθλητές αντοχής καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να παράγουν έργο σε πολύωρες καθημερινές προπονήσεις καθώς και κατά την διάρκεια του αγώνα. Για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε άμεσα παρεχόμενη ενέργεια καταναλώνουν ποσότητες σακχάρων είτε λαμβάνοντας τζελάκια είτε ενεργειακά ποτά. Σε μία  έρευνα φάνηκε πως το 85% των αθλητών πίνουν συχνά αθλητικά ποτά, 59% τρώνε ενεργειακές μπάρες και 70% χρησιμοποιούν ενεργειακά gels κατά την διάρκεια της προπόνησης και του αγώνα.

Έχουν αυτά επιπτώσεις στην στοματική τους υγεία; Και βέβαια έχουν.

Έρευνα που έγινε από Πανεπιστήμιο του Λονδίνου εξέτασε 352 άντρες και γυναίκες αθλητές από 11 σπορ. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως οι elite αθλητές είχαν φτωχή στοματική υγιεινή παρόλη την προσπάθεια που κατέβαλαν για σωστή περιποίηση των δοντιών τους. Για παράδειγμα το 94% των αθλητών βούρτσιζαν τα δόντια τους 2 φορές την ημέρα σε σχέση με το 75% του γενικού πληθυσμού. Επίσης το 44% των αθλητών έκαναν οδοντικό νήμα καθημερινά σε σχέση με το 21% του πληθυσμού.

Γιατί λοιπόν οι αθλητές παρόλο που βουρτσίζουν τα δόντια τους 2 φορές την ημέρα, δεν καπνίζουν και ακολουθούν μία υγιεινή δίαιτα και ένα υγιεινό τρόπο ζωής εν γένει έχουν φτωχή στοματική υγεία (49% των αθλητών σε άλλη έρευνα είχε ενεργές τερηδόνες και το 32% ανέφερε πως η στοματική τους υγεία είχε αρνητική επίπτωση στις επιδόσεις τους).

Ένας από τους λόγους μπορεί να είναι η συχνή κατανάλωση σακχάρων είτε με την μορφή gel είτε ως αθλητικά ποτά. Αυτά που συμβαίνουν στο στόμα με την συχνή λήψη σακχάρων συνοψίζονται στα παρακάτω:

 • Η ζάχαρη που προσλαμβάνεται από το στόμα επικάθεται στα δόντια και μεταβολίζεται από τα βακτήρια που υπάρχουν επάνω σε αυτά. Αποτέλεσμα του μεταβολισμού των σακχάρων στην οδοντική πλάκα είναι η πτώση του pH . Τα δόντια λοιπόν κολυμπούν σε ένα όξινο περιβάλλον και αυτό βοηθά στο να χάνουν γρήγορα μεταλλικά ιόντα από την δομή τους και να διαβρώνονται ή να δημιουργούνται τερηδόνες.
 • Η μορφή που προσλαμβάνεται αυτή η ζάχαρη έχει επίσης σημασία. Όταν αυτή η πρόσληψη γίνεται με οτιδήποτε κολλάει πάνω στα δόντια αφενός μεν το σάλιο δεν μπορεί εύκολα να το απομακρύνει και αφετέρου γίνεται πιο επιβλαβές.
 • Τα τζελ και τα ενεργειακά ποτά είναι όξινα. Για παράδειγμα τα αναψυκτικά έχουν pH μεταξύ 2,5-3,6, οι χυμοί φρούτων 3,4-3,6, τα τζελάκια περιέχουν κιτρικό οξύ ή μηλικό οξύ και pH 3,5-4,2. Από την άλλη η αδαμαντίνη (το σμάλτο των δοντιών) διαλύεται σε pH χαμηλότερο από 5,5. Αν λοιπόν τα παραπάνω λαμβάνονται με μεγάλη συχνότητα και σε μεγάλη ποσότητα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα δόντια

Επίσης ο μεγάλος όγκος προπόνησης και η ένταση κατά την διάρκεια της δημιουργούν αφυδάτωση στους αθλητές η οποία με την σειρά της επηρεάζει την ποσότητα του σάλιου που κυκλοφορεί στο στόμα μας. Το σάλιο είναι βασικό στοιχείο για την προστασία των δοντιών μας γιατί

 • διατηρεί το pH πάνω από 5,5
 • προμηθεύει στα δόντια μας μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος που τα χρειάζονται για να επαναδομούνται. Όταν λοιπόν τα σάλιο ελαττώνεται τότε και ο ρυθμός της καταστροφής των δοντιών αυξάνεται.

Η συχνή λήψη σακχάρων μπορεί να δημιουργήσει

Τερηδόνες –τα δόντια χαλάνε, μαλακώνουν και δημιουργούνται κοιλότητες που πρέπει να σφραγιστούν ώστε να αποκατασταθεί η ακεραιότητα του δοντιού

Διαβρώσεις –τα δόντια διαβρώνονται, μικραίνουν σε όγκο, γίνονται πιο επίπεδα στις κορυφές τους και πιο λεπτά.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;΄

Σε παιδιά ή κατά την διάρκεια χαμηλής έντασης προπονήσεων

 • Προτείνουμε νερό για ενυδάτωση και
 • Αν χρειάζονται υδατάνθρακες μπανάνες

Για ψηλή ένταση ή για πολύωρες προπονήσεις

 • Αν πρέπει να πιείτε αθλητικό ποτό να είναι χωρίς ανθρακικό
 • Να γίνεται προσπάθεια ώστε να μένετε ενυδατωμένοι
 • Αν μασάτε τσίχλα να είναι χωρίς ζάχαρη
 • Να αποφεύγετε να κρατάμε για πολύ ώρα στο στόμα σας το τζελ ή το ποτό
 • Αν μποροείτε να πίνετεμε καλαμάκι το αθλητικό ποτό είναι προτιμότερο γιατί ελαττώνεται η επαφή με τα δόντια
 • Όταν ετοιμάζετε τα ποτά από σκόνη να τα φτιάχνετε στην προτεινόμενη αναλογία και όχι πιο συμπυκνωμένα
 • Να χρησιμοποιείτε για την παρασκευή του ποτού κρύο νερό γιατί έχει φανεί πως μειώνει την διάβρωση
 • Όταν παίρνετε τζελ να πίνετε νερό μετά και όχι αθλητικό ποτό

Μετα την προπόνηση αγώνα

 • Να μην βουρτσίζετε τα δόντια αμέσως αλλά τουλάχιστον μία ώρα μετά την κατανάλωση τζελ ή ποτών.
 • Να φροντίζετε την στοματική υγιεινή
 • Να λαμβάνετε τροφές που δίνουν ασβέστιο όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί που βοηθούν στην αναδόμηση των δοντιών.
 • Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο κάθε εξάμηνο έτσι ώστε να γίνεται έλεγχος, φθορίωση, καθαρισμός και εντόπιση βλαβών όταν αυτές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Athens Journal.gr : Μετά από πολύωρη προπόνηση στην θάλασσα χάνεται η αίσθηση της γεύσης. Πρέπει να κάνουμε κάποιες πλύσεις και με τι όταν βγαίνουμε από μεσαίας ή μεγάλης διάρκειας προπόνηση ή αγώνα στην θάλασσα;

Τζούλη Κούτσουρη : Η κολύμβηση στην ανοικτή θάλασσα είναι αρκετά διαφορετική από την κολύμβηση σε μία πισίνα. Ένα από τα προβλήματα που δημιουργούνται στους κολυμβητές μεγάλων αποστάσεων (marathon swimmers)είναι το salt mouth.

Καθώς οι αθλητές κολυμπάνε και εισπνέουν από το στόμα, θαλασσινό νερό εισέρχεται σε αυτό. Το αλάτι που περιέχεται στο θαλασσινό νερό αρχίζει να αθροίζεται πάνω στην γλώσσα, στον στοματικό βλεννογόνο ακόμη και στον λαιμό του αθλητή. Οι γευστικές κάλυκες που είναι υπεύθυνες για την αίσθηση της γεύσης βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην γλώσσα και σε μικρότερους αριθμούς στον στοματικό βλεννογόνο. Η άθροιση αυτή του αλατιού δημιουργεί αρχικά μία προσωρινή απώλεια της γεύσης. Εάν η προπόνηση η ο αγώνας είναι μεγάλης διάρκειας –δηλαδή ξεπερνά τις 5 ώρες- τότε εκτός από την απώλεια της γεύσης δημιουργούνται και άλλα προβλήματα όπως η αίσθηση ότι η γλώσσα έχει παχύνει, πόνος στην μάσηση και στην κατάποση σαν αποτέλεσμα της φλεγμονής του λαιμού. Όλα αυτά τα συμπτώματα περιγράφουν μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως salt mouth και είναι ένα αρκετά κοινό πρόβλημα στους κολυμβητές μεγάλων αποστάσεων.

Προφανώς η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων εξαρτώνται από τον χρόνο κολύμβησης, από την ποσότητα του θαλασσινού νερού που έχει καταποθεί, από την αλατότητα της θάλασσας καθώς και από την θερμοκρασία της.

Δική μου υπόθεση είναι πως η αφυδάτωση κατά την διάρκεια της άσκησης ελαττώνει τον σίαλο που κυκλοφορεί στο στόμα και αυτό έχει την δική του επίδραση στην αίσθηση της γεύσης, αφού και οι ξηροστομικοί ασθενείς έχουν απώλεια της γεύσης.

Ποιος τρόπους αντιμετώπισης έχει ο αθλητής για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου?

 • Οι πλύσεις με κάποιο στοματικό διάλυμα πριν η και κατά την διάρκεια της προπόνησης έχει φανεί πως βοηθά. Το στοματικό διάλυμα καλό θα είναι να είναι αραιωμένο με νερό (προτεινόμενες αραιώσεις 25, 33 ή 50%) έτσι ώστε να μην δημιουργεί κάψιμο. Η συχνότητα της λήψης του στοματικού διαλύματος μπορεί να είναι κάθε 90 λεπτά. Καλό θα είναι να επιλέγεται κάποιο ήπιο στοματικό διάλυμα χωρίς μεγάλη ποσότητα αλκοόλ (alcohol free στοματικά διαλύματα υπάρχουν στην Colgate, την Crest καθώς και κάποιο Listerine)
 • Να γίνεται προσπάθεια ώστε να μην μένει το στόμα πολύ ανοικτό.

Athens Journal.gr : Κάθε πότε πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας προληπτικά και τι παρεμβάσεις πρέπει να κάνουμε

Τζούλη Κούτσουρη : Νομίζω πως ο οδοντίατρος είναι κάποιος που πρέπει να επισκεπτόμαστε κάθε 6 μήνες προκειμένου να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε καλή στοματική υγεία.

Οι αθλητές καταναλώνουν σάκχαρα ώστε να έχουν ενέργεια και αυτό τους καθιστά μία κατηγορία πιο ευάλωτη στην δημιουργία προβλημάτων στα δόντια τους. Ο οδοντίατρος μπορεί να βοηθήσει μέσω:

 • Καθαρισμού των δοντιών από την πέτρα και την πλάκα βοηθώντας στα ούλα να είναι υγιή
 • Στην έγκαιρη εντόπιση μικρών τερηδόνων που μπορεί να σφραγίσει έτσι ώστε να μην εξελιχθούν σε μεγαλύτερο πρόβλημα
 • Στην εφαρμογή φθορίου έτσι ώστε να δυναμώσουν τα δόντια. Μπορεί το φθόριο να εφαρμοστεί είτε με την μορφή τζελ είτε με την μορφή βερνικιού που μένει πιο πολύ πάνω στα δόντια. Το φθόριο μπορεί να δυναμώσει τα δόντια και να αντιμετωπίσει τυχόν ευαισθησία στο κρύο ή στο ζεστό που μπορεί να ακολουθεί την διάβρωση των δοντιών.
 • Στην επικάλυψη κάποιων αρχόμενων η πιο προχωρημένων διαβρώσεων με σύνθετες ρητίνες πράγμα που δημιουργεί μία περαιτέρω προστασία στην διάβρωση του δοντιού.
 • Στο να δώσει πιο συγκεκριμένες οδηγίες σε ότι αφορά στην σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας, των μεσοδοντιών και των στοματικών διαλυμάτων έτσι ώστε να φτιάξουμε σωστά ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα στοματικής υγιεινής.

Τζούλη Κούτσουρη : Διαβάσαμε πρόσφατα στο internet για συνάνθρωπο μας (Δημοσιογράφο Αναστάσιο Δαφνή 30 ετών) που πέθανε οπού τα προβλήματα υγείας ξεκίνησαν από ένα πρόβλημα στο δόντι. Είναι υπερβολικό αυτό η πραγματικά μία φλεγμονή ή μόλυνση στο στόμα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει σε πολύ σημαντικά προβλήματα υγείας;΄

Athens Journal.gr : Το γεγονός πως έγινε πρώτη είδηση ο θάνατος ενός συνανθρώπου μας μετά από πρόβλημα που ξεκίνησε από δόντι δείχνει ότι δεν είναι συχνό να χάσει κάποιος τη ζωή του από αυτό.

Αυτό που είναι περισσότερο συχνό είναι να ταλαιπωρηθούμε αρκετά με πόνο και γενικότερη κακουχία από φλεγμονές που έχουν ξεκινήσει από δόντια και πιο ειδικά από αποστήματα της τραχηλοπροσωπικής χώρας. Το απόστημα ξεκινά με την συλλογή πύου το οποίο έχει την τάση να διαχέεται στους παρακείμενους ιστούς μέσω της οδού με την μικρότερη αντίσταση. Τα αποστήματα μπορεί να επεκταθούν

 • Στο οστό προκαλώντας οστεομυελίτιδα
 • Στο ιγμόρειο και από εκεί και στους άλλους παραρρίνιους κόλπους αν είναι στην άνω γνάθο
 • Στους μυς όπου γίνεται δύσκολη η διάνοιξη του στόματος
 • Στο έδαφος του στόματος, τον τράχηλο και το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα (λουδοβίκειος κυνάγχη) που είναι μία πολύ απειλητική κατάσταση για την ζωή του ασθενή
 • Στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα

Άρα φροντίζουμε την στοματική μας υγεία κάνοντας έλεγχο στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες. Καλό είναι ύστερα από οδηγία του οδοντιάτρου να προβαίνουμε και σε ακτινογραφικό έλεγχο όπου μπορεί να ανιχνευθούν προβλήματα και να αντιμετωπιστούν πριν να δημιουργηθούν φλεγμονές.

ΑΝ όμως εμφανίσουμε κάποιο πόνο ή πρήξιμο χρειάζεται άμεση επικοινωνία με οδοντίατρο. Μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση κάποιας αντιβίωσης, η διάνοιξη του υπεύθυνου δοντιού.

Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να πρέπει να δοθεί εισαγωγή σε νοσοκομείο, ενδοφλέβια αντιβίωση, υποστηρικτική θεραπεία, λήψη κορτικοστεροειδών καθώς και σε εξωστοματική σχάση τους αποστήματος με την βοήθεια αγωγών παροχέτευσης.

we dental
We dental

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Τζούλη Κούτσουρη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Αποφοίτησε από την Οδοντιατρικής Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1995.
Στην συνέχεια απέκτησε PhD και Diploma in Biomedical Methods από την Οδοντιατρική Σχολή του Cardiff στην Μ. Βρετανία.
Υπήρξε Επιστημονικός Συνεργάτης της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στο Γνωστικό Αντικείμενο της Οδοντικής Χειρουργικής από το 1996-1997 και 2001-2004.
Από το 2000 εργάζεται στο ιδιωτικό της Οδοντιατρείο, ασκώντας γενική οδοντιατρική με έμφαση στην Αισθητική Οδοντιατρική.
Έχει παρουσιάσει ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικές μελέτες αλλά και κλινικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Επίσης έχει συμμετάσχει στην συγγραφή οδοντιατρικών συγγραμμάτων.
Επιμορφώνεται συνεχώς στα επιμέρους αντικείμενα της Οδοντιατρικής, έτσι ώστε να ενημερώνεται για τις καινούργιες εξελίξεις.

Το ιατρείο μου είναι στην Κηφισιά στην Λεωφόρο Κηφισίας 319 Α. Εκεί εγώ και άλλοι συνάδελφοι διαφόρων ειδικοτήτων της οδοντιατρικής παρέχουμε υπηρεσίες γενικής οδοντιατρικής, ορθοδοντικής, περιοδοντολογίας, τοποθέτησης εμφυτευμάτων και προσθετικής.

232 thoughts on “Οδοντιατρική φροντίδα αθλητών”

 1. First of all I want to say terrific blog! I had a quick question which I’d like to ask if you don’t mind.
  I was interested to find out how you center yourself and clear your head before writing.
  I have had difficulty clearing my thoughts in getting my
  thoughts out there. I truly do take pleasure in writing but it just
  seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted just trying to
  figure out how to begin. Any recommendations or tips? Cheers!

  1. I do acknowledge as genuine with many of the Concepts you’ve provided inside your publish. They’re quite convincing and might absolutely work. Even now, the posts are certainly speedy for novices. Could you remember to lengthen them a bit from subsequent time? Thanks with the submit.

 2. Have you ever thought about adding a little bit more than just
  your articles? I mean, what you say is valuable and everything.
  But think about if you added some great visuals or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with images and video clips, this site could certainly
  be one of the most beneficial in its niche. Awesome blog!

 3. Howdy! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are
  you using for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be awesome if you could point me in the
  direction of a good platform.

  My blog game 918kiss plus download

  1. Hey there just wished to give you a quick heads up. The textual content in your material appear to be jogging off the display screen in Opera. I’m not sure if this can be a format difficulty or some thing to complete with browser compatibility but I figured I’d write-up to Permit you realize. The structure search good though! Hope you receive the challenge mounted shortly. Thanks

 4. Wonderful items from you, man. I’ve take into accout your
  stuff previous to and you are just extremely fantastic.
  I actually like what you’ve got right here, certainly
  like what you are saying and the way in which during which you are saying it.
  You are making it enjoyable and you still care for to keep it smart.
  I cant wait to learn far more from you. This
  is actually a wonderful site.

  Have a look at my web page … cara masuk id test aaa1188

  1. Oh my goodness! Remarkable short article dude! Many many thanks, Having said that I am suffering from issues with your RSS. I don’t know why I can’t join it. Is there any individual else having similar RSS problems? Any individual that understands The solution will you kindly react? Many thanks!!

 5. My parfneг and I stumbleɗ over here from a differsnt
  page and thought I might as well check tһings out.
  I likе what I ѕee so now i’m following you. Look forward tt᧐ going ovewr your web
  page for a second time.

 6. I’m now not sure where you’re getting your information, but
  great topic. I must spend some time learning more or working out more.
  Thank you for wonderful information I was looking for this information for my mission.

  Here is my web-site – mega888 11 (sg918kiss.com)

  1. Hey there! I am aware This really is to some degree off subject but I was questioning should you realized exactly where I could obtain a captcha plugin for my remark type? I’m using the exact site System as yours and I’m owning difficulty obtaining one particular? Thanks a great deal! oratrg.se/map26.php quick spray tan

  1. Oh my goodness! Incredible posting dude! Several thanks, Even so I’m experiencing troubles along with your RSS. I don’t know why I can’t join it. Is there any one else getting equivalent RSS challenges? Any individual that is familiar with The solution will you kindly respond? Many thanks!!

  2. I’ll quickly get your rss as I am able to’t find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter provider. Does one’ve any? Please let me know in order which i could subscribe. Many thanks.

 7. Having read this I believed it was very informative.
  I appreciate you spending some time and energy to put this content together.
  I once again find myself spending way too much time both reading and posting comments.

  But so what, it was still worthwhile!

  My homepage sky777apk

  1. Great examine, Favourable web page, wherever did u come up with the information on this submitting? I’ve examine a few of the content on your site now, and I actually like your fashion. Many thanks a million and be sure to sustain the effective function

 8. Its such as you learn my thoughts! You appear to grasp a lot approximately this, like you
  wrote the ebook in it or something. I think that you simply can do with a few percent
  to drive the message home a little bit, but instead of that, this
  is fantastic blog. An excellent read. I’ll definitely
  be back.

  Also visit my web blog; calibet vip

 9. Have you ever considered creating an ebook or guest
  authoring on other blogs? I have a blog based on the same
  ideas you discuss and would really like to have you share
  some stories/information. I know my readers would value your work.
  If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

  Feel free to visit my blog post; test lpe88

 10. I would like to take the ability of saying thanks
  to you for that professional assistance I have usually enjoyed going to
  your site. We are looking forward to the commencement of my college research and the whole preparing would never
  have been complete without checking out this site.
  If I can be of any assistance to others, I would be ready to help via what I have gained from here.

  my blog Viro Valor XL Review

  1. This great site was… How does one say it? Suitable!! Finally I have discovered something that helped me. Thanks! sasilu.se/map17.php uv lampa 36w naglar

 11. Saya telah berselancar online lebih dari tiga jam hari ini, namun saya
  tidak pernah menemukan artikel menarik seperti milik Anda.
  It is cukup berharga bagi saya. Dalam pandangan saya, jika
  semua pemilik situs web dan blogger membuat konten yang baik seperti yang Anda
  lakukan, internet akan menjadi a jauh lebih berguna dari sebelumnya.

  My web page … Daftar slot joker388 (https://gameaco.com)

  1. Oh my goodness! Wonderful short article dude! Many thanks, On the other hand I am dealing with problems together with your RSS. I don’t know The explanation why I am not able to join it. Is there any individual else having identical RSS issues? Any person that understands The solution will you kindly reply? Thanx!!

  2. Excellent read, Constructive website, exactly where did u come up with the information on this posting? I have read some of the articles or blog posts on your web site now, and I really like your fashion. Thanks a million and make sure you sustain the helpful do the job

 12. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what
  all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet savvy so I’m not 100% sure.
  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Cheers

  Check out my site: lpe88 test, https://xe88sg.com/,

  1. Place on using this type of publish-up, I really feel this remarkable site wants a fantastic deal a lot more interest. I’ll likely be returning to go through through additional, many thanks for the information!

 13. Hi there! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
  good results. If you know of any please share. Appreciate
  it!

  Look at my web blog … sky777

  1. Great day! This really is form of off matter but I would like some steerage from an established site. Is it not easy to setup your own private blog site? I’m not quite techincal but I am able to determine items out really brief. I’m pondering organising my very own but I’m not sure wherever to start. Do you might have any Tips or strategies? Many thanks

 14. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be running off the screen in Internet explorer.

  I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I thought I’d
  post to let you know. The design and style look great though!

  Hope you get the problem resolved soon. Cheers

  My web site :: Slim Belly Fix

 15. I beloved up to you’ll receive performed proper here.

  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  however, you command get bought an nervousness over that
  you wish be handing over the following. in poor health surely come further in the past once more as precisely the same nearly very often within case you shield this
  hike.

  Here is my webpage :: Divine Dynamic Keto

  1. Hi there quite great blog site!! Gentleman .. Stunning .. Wonderful .. I will bookmark your blog site and go ahead and take feeds also? I’m happy to look out numerous useful data correct right here during the submit, we’d like create extra strategies During this regard, thanks for sharing. . . . . . m?¤ltat havre k?¶pa azilopar.se/map10.php

  1. When I in the beginning commented I clicked the “Notify me when new reviews are included” checkbox and now every time a remark is included I get various e-mails Using the identical comment. Is there any way you’ll be able to take out individuals from that assistance? Thanks quite a bit!

  1. Oh my goodness! Wonderful article dude! Lots of many thanks, Even so I am encountering difficulties along with your RSS. I don’t realize why I’m not able to be a part of it. Is there anyone obtaining the same RSS complications? Anybody who understands the solution will you kindly answer? Many thanks!!

 16. Its like you read my mind! You appear to know
  so much approximately this, such as you wrote the book in it or something.
  I believe that you can do with some percent to force the message
  house a bit, however other than that, that is fantastic blog.
  An excellent read. I will definitely be back.

  1. You are so exciting! I don’t suppose I’ve certainly study via a thing like that ahead of. So nice to discover A further human being with a few unique ideas on this matter. Actually.. many thanks for setting up this up. This great site is something that is necessary online, anyone with some originality!

  1. What an awesome blog web site. I love to evaluation blog site web pages that teach and also thrill men and women. Your blog website is a good looking piece of creating. There are just a handful of authors that learn about writing as well as you would be the a single between them. I also compose weblog web sites on many certain niches in addition to try to turn into an incredible author such as you. Beneath is my blog web page about Health care provider On-contact. You could inspect it and also examine it to information me On top of that. I take pleasure in if the thing is my site, critique and give reviews! Several many thanks.

  2. Many thanks for ones marvelous posting! I undoubtedly liked looking at it, you’re an incredible author.I’ll be sure you bookmark your blog site and can normally return extremely before long. I want to encourage you to carry on your terrific crafting, Possess a great holiday getaway weekend!

 17. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other blogs?
  I have a blog centered on the same subjects you discuss and would really like
  to have you share some stories/information. I know my viewers would value
  your work. If you are even remotely interested, feel free to
  send me an e mail.

  1. An outstanding share! I’ve just forwarded this on to a colleague who were executing slightly research on this. And he in reality purchased me dinner as a consequence of The point that I stumbled upon it for him… lol. So allow me to reword this…. Many thanks with the meal!! But yeah, thanx for paying the perfect time to speak about this situation in this article on your own World wide web web-site.

  1. Great work! This is the variety of information that happen to be purported to be shared all-around the online market place. Disgrace on Google for now not positioning this post larger! Appear on around and talk over with my Web-site . Thanks =)

  2. Hi There. I discovered your blog site the utilization of msn. That is a really well composed article. I’ll make sure to bookmark it and return to browse much more within your handy information. Many thanks for that submit. I’ll definitely return.

 18. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested
  to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she
  has 83 views. I know this is entirely off topic but I
  had to share it with someone!

 19. An impressive share! I have just forwarded this onto a coworker who was conducting a little homework
  on this. And he actually bought me lunch because I stumbled upon it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanx for spending the time to talk about this topic
  here on your internet site.

  Stop by my web page … Derma Ella Skin Care

  1. When I originally commented I clicked the “Notify me when new feedback are extra” checkbox and now every time a comment is included I get many e-mails Together with the similar remark. Is there any way you may take out individuals from that provider? Thanks a great deal!

  2. Hello there! Would you mind if I share your website with my zynga group? There’s a lot of individuals that I do think would genuinely delight in your material. Be sure to let me know. Many many thanks

  3. Many thanks for that wonderful putting up! I definitely enjoyed looking at it, you could be a wonderful author. I will constantly bookmark your blog and unquestionably will come back someday. I desire to really encourage one to carry on your wonderful posts, Use a good early morning!

 20. A lot of thanks for all of the efforts on this blog.
  Debby delights in carrying out research and it’s really obvious why.
  My spouse and i notice all about the dynamic medium you produce informative things through the web blog and
  as well as cause participation from the others
  on that theme while our favorite daughter is now starting
  to learn so much. Enjoy the rest of the new year. You have been doing a very good job.

  my web blog :: Bye Bye Barks

 21. What i do not realize is in truth how you’re no longer really
  a lot more smartly-liked than you may be now. You’re very
  intelligent. You realize thus considerably in the
  case of this topic, made me for my part imagine it from a
  lot of various angles. Its like women and men don’t seem to be
  interested except it is something to do with Lady gaga!
  Your personal stuffs outstanding. Always take care of it up!
  quest bars http://bit.ly/3jZgEA2 quest bars

  1. Every little thing is very open with a very obvious clarification of the issues. It absolutely was really instructive. Your website is useful. Lots of thanks for sharing!

  1. Following I at first still left a remark I appear to have clicked within the -Notify me when new comments are additional- checkbox and from now on each time a remark is included I get four e-mails with the exact same comment. Perhaps There exists an easy system you will be able to take away me from that service? Thanks a great deal!

  1. Simply just want to say your report is as surprising. The clarity with your article is actually nice and I am able to think you might be a professional on this topic. Nicely together with your authorization allow me to to seize your feed to help keep current with forthcoming publish. Thanks a million and remember to stick with it the gratifying work.

  2. Oh my goodness! Amazing article dude! Lots of many thanks, Even so I am suffering from troubles with the RSS. I don’t understand why I am unable to be a part of it. Is there anybody getting the exact RSS issues? Anybody who knows the answer will you kindly reply? Thanks!!

  1. Location on using this generate-up, I critically think this Web page wants a fantastic offer additional consideration. I?l in all probability be back again once more to examine via additional, many thanks for the information!

  1. Oh my goodness! Outstanding write-up dude! Lots of many thanks, Nevertheless I am acquiring issues with the RSS. I don’t understand why I’m unable to sign up for it. Is there any individual owning similar RSS concerns? Anybody who understands the answer will you kindly react? Thanks!!

  1. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a coworker who has been conducting a little bit homework on this. And he in truth requested me lunch simply because I stumbled upon it for him… lol. So enable me to reword this…. Thanks to the food!! But yeah, thanks for investing time to talk about this matter here on your web site.

  1. Hey just required to provide you with a quick heads up. The text in the article appear to be working from the display screen in Chrome. I’m unsure if this is the format challenge or one thing to do with Internet browser compatibility but I assumed I’d write-up to Allow you understand. The layout appear terrific nevertheless! Hope you will get the trouble solved before long. Many thanks

 22. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site provided us with valuable info to work on. You have done a formidable job and our
  whole community will be thankful to you.

  Feel free to visit my site: eat healthy

  1. A formidable share! I’ve just forwarded this onto a colleague who has actually been doing a bit analysis on this. And he really bought me breakfast because of The reality that I stumbled upon it for him… lol. So let me to reword this…. Thanks to the meal!! But yeah, thanx for paying out enough time to discuss this issue here in your blog.

  2. Pleasant site! Is your topic tailor made produced or did you down load it from somewhere? A layout like yours which has a few basic tweeks would truly make my website bounce out. Please let me know in which you received your theme. With many thanks

 23. I am writing to let you understand of the beneficial experience my
  cousin’s child experienced checking your
  web page. She noticed too many pieces, which include what it is like to have a wonderful helping style to make many more with no trouble grasp some multifaceted subject areas.
  You truly did more than my expectations. Many
  thanks for showing the interesting, dependable, educational not to
  mention cool tips about this topic to Lizeth.

  My web-site http://www.guaji333.com

 24. I would like to express some thanks to this writer just for rescuing
  me from this particular crisis. Just after looking out through the internet and obtaining
  proposals which were not helpful, I assumed my entire life was well over.

  Being alive without the presence of answers to the problems you’ve fixed
  through your good posting is a serious case, and ones that could have negatively damaged my entire career
  if I hadn’t noticed your web blog. That ability and kindness in maneuvering all areas was valuable.
  I’m not sure what I would have done if I hadn’t
  encountered such a stuff like this. I can also at this
  time look ahead to my future. Thanks a lot so much for the
  specialized and effective guide. I will not
  hesitate to propose your web page to anybody who needs guide about this area.

  my webpage; forum.m2clasic.ro

 25. hello there and thank you for your information ? I?ve certainly picked up
  something new from right here. I did however expertise some technical issues
  using this website, since I experienced to reload the web site many times previous to
  I could get it to load properly. I had been wondering if your
  web host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will
  very frequently affect your placement in google and can damage your high-quality score
  if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS
  to my e-mail and can look out for a lot more of your
  respective fascinating content. Ensure that you update this again soon..

  My web-site – hltkd.tw

  1. Hey I am so glad I discovered your webpage, I really observed you by error, though I was investigating on Askjeeve for another thing, However I’m listed here now and would much like to mention many thanks a whole lot for the exceptional publish in addition to a all spherical thrilling website (I also enjoy the topic/design and style), I don’t have time to browse all of it for the moment but I have bookmarked it and likewise included your RSS feeds, so After i have enough time I are going to be back again to go through a lot more, You should do keep up The good perform

 26. Unquestionably believe that that you stated. Your favourite justification appeared to be on the internet the easiest thing
  to understand of. I say to you, I certainly get irked while other
  folks think about worries that they plainly do not recognise
  about. You controlled to hit the nail upon the highest and also outlined out the whole thing
  without having side effect , people could take a signal.
  Will likely be again to get more. Thanks

  Also visit my site: plansite.group

 27. hello there and thank you for your info ? I?ve certainly picked up something new from right here.
  I did however expertise a few technical issues using this site, as I experienced to reload
  the website lots of times previous to I could get it to load correctly.

  I had been wondering if your web hosting is OK?
  Not that I am complaining, but sluggish loading instances
  times will very frequently affect your placement in google and can damage your high-quality score if advertising
  and marketing with Adwords. Well I?m adding this
  RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective interesting content.
  Ensure that you update this again soon..

  My web site – 163.30.42.16

 28. Hello! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog
  platform are you using for this website? I’m getting sick
  and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers
  and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

  Also visit my homepage … sleep enough

 29. Hello there! I could have sworn I’ve been to this site before but after browsing through a few of the articles
  I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely pleased I discovered it and
  I’ll be book-marking it and checking back often!

  Here is my blog; rucame.club

 30. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post.
  I will certainly return.

 31. Does your blog have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it expand over time.

 32. I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your
  weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one today.

 33. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between user friendliness and appearance. I must say that you’ve done a excellent job with this. Also, the blog loads very fast for me on Internet explorer. Excellent Blog!

 34. I have not checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 35. I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 36. Simply want to say your article is as astounding. The clarity on your publish is simply great and i could suppose you are knowledgeable on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to stay up to date with coming near near post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 37. Normally I don’t read article on blogs, but I would like to say that this write-up very compelledme to take a look at and do it! Your writing taste has been surprised me.Thanks, very great article.Also visit my blog post: certified nursing [Juana]

 38. You can definitely see your enthusiasm within the work you write. The arena hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. At all times follow your heart.

 39. Hi! I could have sworn I’ve been to your blog before but after going through many of the articles I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I discovered it and I’ll be bookmarking it and checking back frequently!

 40. It is in point of fact a great and useful piece of info. I’m satisfied that you shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

 41. The very next time I read a blog, I hope that it doesn’t disappoint me just as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, nonetheless I really thought you’d have something helpful to say. All I hear is a bunch of whining about something you could fix if you weren’t too busy seeking attention.

 42. เว็ปอันดับต้นๆ ที่ได้มาตรฐานระดับโลก และมาแรงที่สุดในตอนนี้ มีโปรโมชั่นดีๆ การันตีการเงินมั่นคงและปลอดภัย ฝาก-ถอนง่าย

 43. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

 44. I seriously love your blog.. Very nice colors & theme. Did you make this amazing site yourself? Please reply back as I’m wanting to create my own website and would love to find out where you got this from or exactly what the theme is called. Many thanks!

 45. May I just say what a comfort to discover an individual who genuinely understands what they are discussing over the internet. You actually know how to bring an issue to light and make it important. A lot more people really need to check this out and understand this side of the story. I was surprised you are not more popular given that you most certainly possess the gift.

 46. When I initially commented I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I recieve 4 emails with the exact same comment. Is there a way you can remove me from that service? Thanks a lot!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *