Οδοντιατρική φροντίδα αθλητών

we dental

Συνέντευξη : Τζούλη Κούτσουρη – Οδοντιάτρος PhD

We Dental Clinic -Λεωφ. Κηφισίας 319Α, Κηφισιά 145 61

Τηλέφωνο : 697 7015 919

Email : info@wedental.gr

Συναντήσαμε την Κα. Κούτσουρη Τζούλη (PhD) και της ζητήσαμε να μας βοηθήσει να αναλύσουμε με λεπτομέρεια και δίνοντας πρακτικές οδηγίες τα ιδιαίτερα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει ένας αθλητής αναφορικά με τη στοματική του υγεία.

Athens Journal.gr – Οι αθλητές και ιδιαίτερα εμείς οι αθλητές αντοχής (τρίαθλο, αθλητές μαραθωνίου, ποδηλάτες) κάνουμε πολύωρες προπονήσεις που αυτές απαιτούν την κατανάλωση απλών σακχάρων είτε με τη μορφή gel ή με αθλητικών ποτών. Τι μπορούν να προκαλέσουν τα σάκχαρα στο στόμα μας και ποια οδοντιατρική φροντίδα οφείλουμε να ακολουθήσουμε για να προστατεύσουμε  την υγιεινή των δοντιών μας;

Τζούλη Κούτσουρη : Οι αθλητές αντοχής καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια για να παράγουν έργο σε πολύωρες καθημερινές προπονήσεις καθώς και κατά την διάρκεια του αγώνα. Για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε άμεσα παρεχόμενη ενέργεια καταναλώνουν ποσότητες σακχάρων είτε λαμβάνοντας τζελάκια είτε ενεργειακά ποτά. Σε μία  έρευνα φάνηκε πως το 85% των αθλητών πίνουν συχνά αθλητικά ποτά, 59% τρώνε ενεργειακές μπάρες και 70% χρησιμοποιούν ενεργειακά gels κατά την διάρκεια της προπόνησης και του αγώνα.

Έχουν αυτά επιπτώσεις στην στοματική τους υγεία; Και βέβαια έχουν.

Έρευνα που έγινε από Πανεπιστήμιο του Λονδίνου εξέτασε 352 άντρες και γυναίκες αθλητές από 11 σπορ. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως οι elite αθλητές είχαν φτωχή στοματική υγιεινή παρόλη την προσπάθεια που κατέβαλαν για σωστή περιποίηση των δοντιών τους. Για παράδειγμα το 94% των αθλητών βούρτσιζαν τα δόντια τους 2 φορές την ημέρα σε σχέση με το 75% του γενικού πληθυσμού. Επίσης το 44% των αθλητών έκαναν οδοντικό νήμα καθημερινά σε σχέση με το 21% του πληθυσμού.

Γιατί λοιπόν οι αθλητές παρόλο που βουρτσίζουν τα δόντια τους 2 φορές την ημέρα, δεν καπνίζουν και ακολουθούν μία υγιεινή δίαιτα και ένα υγιεινό τρόπο ζωής εν γένει έχουν φτωχή στοματική υγεία (49% των αθλητών σε άλλη έρευνα είχε ενεργές τερηδόνες και το 32% ανέφερε πως η στοματική τους υγεία είχε αρνητική επίπτωση στις επιδόσεις τους).

Ένας από τους λόγους μπορεί να είναι η συχνή κατανάλωση σακχάρων είτε με την μορφή gel είτε ως αθλητικά ποτά. Αυτά που συμβαίνουν στο στόμα με την συχνή λήψη σακχάρων συνοψίζονται στα παρακάτω:

 • Η ζάχαρη που προσλαμβάνεται από το στόμα επικάθεται στα δόντια και μεταβολίζεται από τα βακτήρια που υπάρχουν επάνω σε αυτά. Αποτέλεσμα του μεταβολισμού των σακχάρων στην οδοντική πλάκα είναι η πτώση του pH . Τα δόντια λοιπόν κολυμπούν σε ένα όξινο περιβάλλον και αυτό βοηθά στο να χάνουν γρήγορα μεταλλικά ιόντα από την δομή τους και να διαβρώνονται ή να δημιουργούνται τερηδόνες.
 • Η μορφή που προσλαμβάνεται αυτή η ζάχαρη έχει επίσης σημασία. Όταν αυτή η πρόσληψη γίνεται με οτιδήποτε κολλάει πάνω στα δόντια αφενός μεν το σάλιο δεν μπορεί εύκολα να το απομακρύνει και αφετέρου γίνεται πιο επιβλαβές.
 • Τα τζελ και τα ενεργειακά ποτά είναι όξινα. Για παράδειγμα τα αναψυκτικά έχουν pH μεταξύ 2,5-3,6, οι χυμοί φρούτων 3,4-3,6, τα τζελάκια περιέχουν κιτρικό οξύ ή μηλικό οξύ και pH 3,5-4,2. Από την άλλη η αδαμαντίνη (το σμάλτο των δοντιών) διαλύεται σε pH χαμηλότερο από 5,5. Αν λοιπόν τα παραπάνω λαμβάνονται με μεγάλη συχνότητα και σε μεγάλη ποσότητα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα δόντια

Επίσης ο μεγάλος όγκος προπόνησης και η ένταση κατά την διάρκεια της δημιουργούν αφυδάτωση στους αθλητές η οποία με την σειρά της επηρεάζει την ποσότητα του σάλιου που κυκλοφορεί στο στόμα μας. Το σάλιο είναι βασικό στοιχείο για την προστασία των δοντιών μας γιατί

 • διατηρεί το pH πάνω από 5,5
 • προμηθεύει στα δόντια μας μεταλλικά στοιχεία όπως το ασβέστιο και ο φώσφορος που τα χρειάζονται για να επαναδομούνται. Όταν λοιπόν τα σάλιο ελαττώνεται τότε και ο ρυθμός της καταστροφής των δοντιών αυξάνεται.

Η συχνή λήψη σακχάρων μπορεί να δημιουργήσει

Τερηδόνες –τα δόντια χαλάνε, μαλακώνουν και δημιουργούνται κοιλότητες που πρέπει να σφραγιστούν ώστε να αποκατασταθεί η ακεραιότητα του δοντιού

Διαβρώσεις –τα δόντια διαβρώνονται, μικραίνουν σε όγκο, γίνονται πιο επίπεδα στις κορυφές τους και πιο λεπτά.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα;΄

Σε παιδιά ή κατά την διάρκεια χαμηλής έντασης προπονήσεων

 • Προτείνουμε νερό για ενυδάτωση και
 • Αν χρειάζονται υδατάνθρακες μπανάνες

Για ψηλή ένταση ή για πολύωρες προπονήσεις

 • Αν πρέπει να πιείτε αθλητικό ποτό να είναι χωρίς ανθρακικό
 • Να γίνεται προσπάθεια ώστε να μένετε ενυδατωμένοι
 • Αν μασάτε τσίχλα να είναι χωρίς ζάχαρη
 • Να αποφεύγετε να κρατάμε για πολύ ώρα στο στόμα σας το τζελ ή το ποτό
 • Αν μποροείτε να πίνετεμε καλαμάκι το αθλητικό ποτό είναι προτιμότερο γιατί ελαττώνεται η επαφή με τα δόντια
 • Όταν ετοιμάζετε τα ποτά από σκόνη να τα φτιάχνετε στην προτεινόμενη αναλογία και όχι πιο συμπυκνωμένα
 • Να χρησιμοποιείτε για την παρασκευή του ποτού κρύο νερό γιατί έχει φανεί πως μειώνει την διάβρωση
 • Όταν παίρνετε τζελ να πίνετε νερό μετά και όχι αθλητικό ποτό

Μετα την προπόνηση αγώνα

 • Να μην βουρτσίζετε τα δόντια αμέσως αλλά τουλάχιστον μία ώρα μετά την κατανάλωση τζελ ή ποτών.
 • Να φροντίζετε την στοματική υγιεινή
 • Να λαμβάνετε τροφές που δίνουν ασβέστιο όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί που βοηθούν στην αναδόμηση των δοντιών.
 • Να επισκέπτεστε τον οδοντίατρο κάθε εξάμηνο έτσι ώστε να γίνεται έλεγχος, φθορίωση, καθαρισμός και εντόπιση βλαβών όταν αυτές βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.

Athens Journal.gr : Μετά από πολύωρη προπόνηση στην θάλασσα χάνεται η αίσθηση της γεύσης. Πρέπει να κάνουμε κάποιες πλύσεις και με τι όταν βγαίνουμε από μεσαίας ή μεγάλης διάρκειας προπόνηση ή αγώνα στην θάλασσα;

Τζούλη Κούτσουρη : Η κολύμβηση στην ανοικτή θάλασσα είναι αρκετά διαφορετική από την κολύμβηση σε μία πισίνα. Ένα από τα προβλήματα που δημιουργούνται στους κολυμβητές μεγάλων αποστάσεων (marathon swimmers)είναι το salt mouth.

Καθώς οι αθλητές κολυμπάνε και εισπνέουν από το στόμα, θαλασσινό νερό εισέρχεται σε αυτό. Το αλάτι που περιέχεται στο θαλασσινό νερό αρχίζει να αθροίζεται πάνω στην γλώσσα, στον στοματικό βλεννογόνο ακόμη και στον λαιμό του αθλητή. Οι γευστικές κάλυκες που είναι υπεύθυνες για την αίσθηση της γεύσης βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην γλώσσα και σε μικρότερους αριθμούς στον στοματικό βλεννογόνο. Η άθροιση αυτή του αλατιού δημιουργεί αρχικά μία προσωρινή απώλεια της γεύσης. Εάν η προπόνηση η ο αγώνας είναι μεγάλης διάρκειας –δηλαδή ξεπερνά τις 5 ώρες- τότε εκτός από την απώλεια της γεύσης δημιουργούνται και άλλα προβλήματα όπως η αίσθηση ότι η γλώσσα έχει παχύνει, πόνος στην μάσηση και στην κατάποση σαν αποτέλεσμα της φλεγμονής του λαιμού. Όλα αυτά τα συμπτώματα περιγράφουν μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται ως salt mouth και είναι ένα αρκετά κοινό πρόβλημα στους κολυμβητές μεγάλων αποστάσεων.

Προφανώς η ένταση και η διάρκεια των συμπτωμάτων εξαρτώνται από τον χρόνο κολύμβησης, από την ποσότητα του θαλασσινού νερού που έχει καταποθεί, από την αλατότητα της θάλασσας καθώς και από την θερμοκρασία της.

Δική μου υπόθεση είναι πως η αφυδάτωση κατά την διάρκεια της άσκησης ελαττώνει τον σίαλο που κυκλοφορεί στο στόμα και αυτό έχει την δική του επίδραση στην αίσθηση της γεύσης, αφού και οι ξηροστομικοί ασθενείς έχουν απώλεια της γεύσης.

Ποιος τρόπους αντιμετώπισης έχει ο αθλητής για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου?

 • Οι πλύσεις με κάποιο στοματικό διάλυμα πριν η και κατά την διάρκεια της προπόνησης έχει φανεί πως βοηθά. Το στοματικό διάλυμα καλό θα είναι να είναι αραιωμένο με νερό (προτεινόμενες αραιώσεις 25, 33 ή 50%) έτσι ώστε να μην δημιουργεί κάψιμο. Η συχνότητα της λήψης του στοματικού διαλύματος μπορεί να είναι κάθε 90 λεπτά. Καλό θα είναι να επιλέγεται κάποιο ήπιο στοματικό διάλυμα χωρίς μεγάλη ποσότητα αλκοόλ (alcohol free στοματικά διαλύματα υπάρχουν στην Colgate, την Crest καθώς και κάποιο Listerine)
 • Να γίνεται προσπάθεια ώστε να μην μένει το στόμα πολύ ανοικτό.

Athens Journal.gr : Κάθε πότε πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο μας προληπτικά και τι παρεμβάσεις πρέπει να κάνουμε

Τζούλη Κούτσουρη : Νομίζω πως ο οδοντίατρος είναι κάποιος που πρέπει να επισκεπτόμαστε κάθε 6 μήνες προκειμένου να διασφαλίσουμε πως θα έχουμε καλή στοματική υγεία.

Οι αθλητές καταναλώνουν σάκχαρα ώστε να έχουν ενέργεια και αυτό τους καθιστά μία κατηγορία πιο ευάλωτη στην δημιουργία προβλημάτων στα δόντια τους. Ο οδοντίατρος μπορεί να βοηθήσει μέσω:

 • Καθαρισμού των δοντιών από την πέτρα και την πλάκα βοηθώντας στα ούλα να είναι υγιή
 • Στην έγκαιρη εντόπιση μικρών τερηδόνων που μπορεί να σφραγίσει έτσι ώστε να μην εξελιχθούν σε μεγαλύτερο πρόβλημα
 • Στην εφαρμογή φθορίου έτσι ώστε να δυναμώσουν τα δόντια. Μπορεί το φθόριο να εφαρμοστεί είτε με την μορφή τζελ είτε με την μορφή βερνικιού που μένει πιο πολύ πάνω στα δόντια. Το φθόριο μπορεί να δυναμώσει τα δόντια και να αντιμετωπίσει τυχόν ευαισθησία στο κρύο ή στο ζεστό που μπορεί να ακολουθεί την διάβρωση των δοντιών.
 • Στην επικάλυψη κάποιων αρχόμενων η πιο προχωρημένων διαβρώσεων με σύνθετες ρητίνες πράγμα που δημιουργεί μία περαιτέρω προστασία στην διάβρωση του δοντιού.
 • Στο να δώσει πιο συγκεκριμένες οδηγίες σε ότι αφορά στην σωστή χρήση της οδοντόβουρτσας, των μεσοδοντιών και των στοματικών διαλυμάτων έτσι ώστε να φτιάξουμε σωστά ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα στοματικής υγιεινής.

Τζούλη Κούτσουρη : Διαβάσαμε πρόσφατα στο internet για συνάνθρωπο μας (Δημοσιογράφο Αναστάσιο Δαφνή 30 ετών) που πέθανε οπού τα προβλήματα υγείας ξεκίνησαν από ένα πρόβλημα στο δόντι. Είναι υπερβολικό αυτό η πραγματικά μία φλεγμονή ή μόλυνση στο στόμα μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να οδηγήσει σε πολύ σημαντικά προβλήματα υγείας;΄

Athens Journal.gr : Το γεγονός πως έγινε πρώτη είδηση ο θάνατος ενός συνανθρώπου μας μετά από πρόβλημα που ξεκίνησε από δόντι δείχνει ότι δεν είναι συχνό να χάσει κάποιος τη ζωή του από αυτό.

Αυτό που είναι περισσότερο συχνό είναι να ταλαιπωρηθούμε αρκετά με πόνο και γενικότερη κακουχία από φλεγμονές που έχουν ξεκινήσει από δόντια και πιο ειδικά από αποστήματα της τραχηλοπροσωπικής χώρας. Το απόστημα ξεκινά με την συλλογή πύου το οποίο έχει την τάση να διαχέεται στους παρακείμενους ιστούς μέσω της οδού με την μικρότερη αντίσταση. Τα αποστήματα μπορεί να επεκταθούν

 • Στο οστό προκαλώντας οστεομυελίτιδα
 • Στο ιγμόρειο και από εκεί και στους άλλους παραρρίνιους κόλπους αν είναι στην άνω γνάθο
 • Στους μυς όπου γίνεται δύσκολη η διάνοιξη του στόματος
 • Στο έδαφος του στόματος, τον τράχηλο και το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα (λουδοβίκειος κυνάγχη) που είναι μία πολύ απειλητική κατάσταση για την ζωή του ασθενή
 • Στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα

Άρα φροντίζουμε την στοματική μας υγεία κάνοντας έλεγχο στον οδοντίατρο κάθε 6 μήνες. Καλό είναι ύστερα από οδηγία του οδοντιάτρου να προβαίνουμε και σε ακτινογραφικό έλεγχο όπου μπορεί να ανιχνευθούν προβλήματα και να αντιμετωπιστούν πριν να δημιουργηθούν φλεγμονές.

ΑΝ όμως εμφανίσουμε κάποιο πόνο ή πρήξιμο χρειάζεται άμεση επικοινωνία με οδοντίατρο. Μπορεί να χρειαστεί η χορήγηση κάποιας αντιβίωσης, η διάνοιξη του υπεύθυνου δοντιού.

Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να πρέπει να δοθεί εισαγωγή σε νοσοκομείο, ενδοφλέβια αντιβίωση, υποστηρικτική θεραπεία, λήψη κορτικοστεροειδών καθώς και σε εξωστοματική σχάση τους αποστήματος με την βοήθεια αγωγών παροχέτευσης.

we dental
We dental

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Τζούλη Κούτσουρη γεννήθηκε στην Αθήνα.
Αποφοίτησε από την Οδοντιατρικής Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1995.
Στην συνέχεια απέκτησε PhD και Diploma in Biomedical Methods από την Οδοντιατρική Σχολή του Cardiff στην Μ. Βρετανία.
Υπήρξε Επιστημονικός Συνεργάτης της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ στο Γνωστικό Αντικείμενο της Οδοντικής Χειρουργικής από το 1996-1997 και 2001-2004.
Από το 2000 εργάζεται στο ιδιωτικό της Οδοντιατρείο, ασκώντας γενική οδοντιατρική με έμφαση στην Αισθητική Οδοντιατρική.
Έχει παρουσιάσει ομιλίες σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικές μελέτες αλλά και κλινικές εργασίες σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Επίσης έχει συμμετάσχει στην συγγραφή οδοντιατρικών συγγραμμάτων.
Επιμορφώνεται συνεχώς στα επιμέρους αντικείμενα της Οδοντιατρικής, έτσι ώστε να ενημερώνεται για τις καινούργιες εξελίξεις.

Το ιατρείο μου είναι στην Κηφισιά στην Λεωφόρο Κηφισίας 319 Α. Εκεί εγώ και άλλοι συνάδελφοι διαφόρων ειδικοτήτων της οδοντιατρικής παρέχουμε υπηρεσίες γενικής οδοντιατρικής, ορθοδοντικής, περιοδοντολογίας, τοποθέτησης εμφυτευμάτων και προσθετικής.

65 thoughts on “Οδοντιατρική φροντίδα αθλητών”

 1. First of all I want to say terrific blog! I had a quick question which I’d like to ask if you don’t mind.
  I was interested to find out how you center yourself and clear your head before writing.
  I have had difficulty clearing my thoughts in getting my
  thoughts out there. I truly do take pleasure in writing but it just
  seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted just trying to
  figure out how to begin. Any recommendations or tips? Cheers!

 2. Have you ever thought about adding a little bit more than just
  your articles? I mean, what you say is valuable and everything.
  But think about if you added some great visuals or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with images and video clips, this site could certainly
  be one of the most beneficial in its niche. Awesome blog!

 3. Howdy! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are
  you using for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be awesome if you could point me in the
  direction of a good platform.

  My blog game 918kiss plus download

 4. Wonderful items from you, man. I’ve take into accout your
  stuff previous to and you are just extremely fantastic.
  I actually like what you’ve got right here, certainly
  like what you are saying and the way in which during which you are saying it.
  You are making it enjoyable and you still care for to keep it smart.
  I cant wait to learn far more from you. This
  is actually a wonderful site.

  Have a look at my web page … cara masuk id test aaa1188

 5. My parfneг and I stumbleɗ over here from a differsnt
  page and thought I might as well check tһings out.
  I likе what I ѕee so now i’m following you. Look forward tt᧐ going ovewr your web
  page for a second time.

 6. I’m now not sure where you’re getting your information, but
  great topic. I must spend some time learning more or working out more.
  Thank you for wonderful information I was looking for this information for my mission.

  Here is my web-site – mega888 11 (sg918kiss.com)

 7. Having read this I believed it was very informative.
  I appreciate you spending some time and energy to put this content together.
  I once again find myself spending way too much time both reading and posting comments.

  But so what, it was still worthwhile!

  My homepage sky777apk

 8. Its such as you learn my thoughts! You appear to grasp a lot approximately this, like you
  wrote the ebook in it or something. I think that you simply can do with a few percent
  to drive the message home a little bit, but instead of that, this
  is fantastic blog. An excellent read. I’ll definitely
  be back.

  Also visit my web blog; calibet vip

 9. Have you ever considered creating an ebook or guest
  authoring on other blogs? I have a blog based on the same
  ideas you discuss and would really like to have you share
  some stories/information. I know my readers would value your work.
  If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

  Feel free to visit my blog post; test lpe88

 10. I would like to take the ability of saying thanks
  to you for that professional assistance I have usually enjoyed going to
  your site. We are looking forward to the commencement of my college research and the whole preparing would never
  have been complete without checking out this site.
  If I can be of any assistance to others, I would be ready to help via what I have gained from here.

  my blog Viro Valor XL Review

 11. Saya telah berselancar online lebih dari tiga jam hari ini, namun saya
  tidak pernah menemukan artikel menarik seperti milik Anda.
  It is cukup berharga bagi saya. Dalam pandangan saya, jika
  semua pemilik situs web dan blogger membuat konten yang baik seperti yang Anda
  lakukan, internet akan menjadi a jauh lebih berguna dari sebelumnya.

  My web page … Daftar slot joker388 (https://gameaco.com)

 12. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what
  all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet savvy so I’m not 100% sure.
  Any recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Cheers

  Check out my site: lpe88 test, https://xe88sg.com/,

 13. Hi there! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
  good results. If you know of any please share. Appreciate
  it!

  Look at my web blog … sky777

 14. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be running off the screen in Internet explorer.

  I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I thought I’d
  post to let you know. The design and style look great though!

  Hope you get the problem resolved soon. Cheers

  My web site :: Slim Belly Fix

 15. I beloved up to you’ll receive performed proper here.

  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  however, you command get bought an nervousness over that
  you wish be handing over the following. in poor health surely come further in the past once more as precisely the same nearly very often within case you shield this
  hike.

  Here is my webpage :: Divine Dynamic Keto

 16. Its like you read my mind! You appear to know
  so much approximately this, such as you wrote the book in it or something.
  I believe that you can do with some percent to force the message
  house a bit, however other than that, that is fantastic blog.
  An excellent read. I will definitely be back.

 17. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other blogs?
  I have a blog centered on the same subjects you discuss and would really like
  to have you share some stories/information. I know my viewers would value
  your work. If you are even remotely interested, feel free to
  send me an e mail.

 18. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested
  to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she
  has 83 views. I know this is entirely off topic but I
  had to share it with someone!

 19. An impressive share! I have just forwarded this onto a coworker who was conducting a little homework
  on this. And he actually bought me lunch because I stumbled upon it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanx for spending the time to talk about this topic
  here on your internet site.

  Stop by my web page … Derma Ella Skin Care

 20. A lot of thanks for all of the efforts on this blog.
  Debby delights in carrying out research and it’s really obvious why.
  My spouse and i notice all about the dynamic medium you produce informative things through the web blog and
  as well as cause participation from the others
  on that theme while our favorite daughter is now starting
  to learn so much. Enjoy the rest of the new year. You have been doing a very good job.

  my web blog :: Bye Bye Barks

 21. What i do not realize is in truth how you’re no longer really
  a lot more smartly-liked than you may be now. You’re very
  intelligent. You realize thus considerably in the
  case of this topic, made me for my part imagine it from a
  lot of various angles. Its like women and men don’t seem to be
  interested except it is something to do with Lady gaga!
  Your personal stuffs outstanding. Always take care of it up!
  quest bars http://bit.ly/3jZgEA2 quest bars

 22. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site provided us with valuable info to work on. You have done a formidable job and our
  whole community will be thankful to you.

  Feel free to visit my site: eat healthy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *