Υπερπροπόνηση

 OTSFORNFOR

 

Κείμενο:Γιάννης Ψαρέλης

 

Σημαντικά ερωτήματα

 1. Τί είναι η υπερπροπόνηση;
 2. Πως ορίζoνται οι αγγλικοί όροι overreaching, non functional overreaching και overtraining; Ποιες οι διαφορές μεταξύ τους;
 3. Με ποιο τρόπο μπορούμε να την αναγνωρίσουμε;
 4. Υπάρχει κάποια/ -ες ψυχολογική/ -ες ένδειξη/ -εις που μπορεί να μας φανερώσει την ύπαρξη της υπερπροπόνησης;
 5. Υπάρχει κάποιος αιματολογικός δείκτης που μπορούμε να παρακολουθούμε ώστε να ξέρουμε εάν έχουμε μπει σε κατάσταση υπερπροπόνησης;
 6. Πως μπορούμε να την αποφύγουμε;

 

 

Εισαγωγή

Παρότι χρησιμοποιούμε πολύ συχνά την λέξη υπερπροπόνηση είναι πολύ πιθανόν να μην έχουμε ξεκάθαρο ορισμό και πως ερμηνεύονται οι αγγλικοί όροι που συχνά ακούμε: overtraining, functional overreaching & non functional overreaching.

Πολλοί από εμάς έχουμε ακούσει  ότι η η υπερπροπόνηση είναι μία κατάσταση του οργανισμού η οποία μπορεί εύκολα να ανιχνευθεί με μία εξέταση αίματος.

Τέλος, συνήθως οι περισσότεροι από εμάς όταν αντιληφθούμε ότι είμαστε πολύ κουρασμένοι κάνουμε αιματολογικές εξετάσεις ώστε να σιγουρευτούμε διαμέσου των αναλύσεων ότι είμαστε σε κατάσταση υπερπροπόνηση.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι αθλητές προπονούνται και αυτό προκαλεί κόπωση και προσωρινή μείωση της αθλητικής απόδοσης. (Halson & Jeukendrup, 2004). Οταν η ισορροπία μεταξύ των προπονητικών φορτίων/ του γενικότερου στρες που δέχεται ο οργανισμός καθώς και της αποκατάστασης είναι δυσανάλογη τότε μπαίνουμε σε καταστάσεις που ονομάζονται non functional overreaching και ίσως σε κάποιες φορές overtraining.

 

Ορισμοί

Για να μπορέσει να βοηθήσει στην κοινή αντίληψη του φαινομένου και την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων αθλητών, προπονητών και επιστημόνων του αθλητισμού το Ευρωπαϊκό κολέγιο αθλητιατρικής (European College of Sports Medicine) και το Αμερικάνικο κολέγιο αθλητιατρικής (American College of Sports Medicine) έχουν εκδώσει μία συναινετική επιστημονική δημοσίευση όπου μεταξύ άλλων υπάρχουν και οι ορισμοί των όρων που χρησιμοποιούνται στην αγγλική γλώσσα  και που αναφέραμε και παραπάνω (Meeusen R., 2013) .

Ετσι ως overtraining & ως Non Functional Overreaching ορίζονται αντίστοιχα :

Overtraining (Συνήθως συμβολίζεται ως OTSOvertraining Syndrome) –H συσσώρευση προπονητικού ή μη στρες που έχει ως αποτέλεσμα  μια μακροπρόθεσμη πτώση της ικανότητας αθλητικής  απόδοσης  και η οποία μπορεί να συνοδεύεται -είτε όχι- από φυσιολογικά και ψυχολογικά σημάδια και συμπτώματα δυσκολίας προσαρμογών και στην οποία κατάσταση η αποκατάσταση της ικανότητας αθλητικής απόδοσης μπορεί να χρειαστεί  ορισμένες εβδομάδες έως ορισμένους μήνες.

 

Non Functional Overreaching (Συνήθως περιγράφεται ως NFOR) : H συσσώρευση προπονητικού ή μη στρες που έχει ως αποτέλεσμα  μια βραχυπρόθεσμη πτώση της ικανότητας  αθλητικής απόδοσης και η οποία μπορεί να συνοδεύεται είτε όχι από φυσιολογικά και ψυχολογικά σημάδια και συμπτώματα δυσκολίας προσαρμογών και στην οποία κατάσταση η αποκατάσταση της ικανότητας αθλητικής απόδοσης μπορεί να χρειαστεί  ορισμένες μέρες έως ορισμένες εβδομάδες.

 

Στη βιβλιογραφία αλλά και στη καθημερινή αθλητική πραγματικότητα υπάρχουν πολλοί συνώνυμοι όροι όπως κάψιμο (burnout), αποτυχημένη προσαρμογή, σύνδρομο προπονητικού στρες (training stress syndrome), σύνδρομο μυικής αποτυχίας (muscle failure syndrome),…(Kreher, 2016)

overtraining

Φωτογραφία : Κατά την  αναζήτηση στο internet φωτογραφιών για το οvertraining παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν φωτογραφίες οι οποίες αποδίδουν την υπερπροσπάθεια και σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνουν την υπερπροπόνηση.  Ένα ακόμα σημάδι της σύγχυσης;

 

Επεξήγηση Ορισμών

Θα ήταν χρήσιμο να επεξηγήσουμε τους ορισμούς ώστε να είναι ξεκάθαρες οι διαφορές μεταξύ τους καθώς και να δούμε πότε μιλάμε για functional και πότε για non functional overreaching (Kreher JB, 2016 & Meeusen et al. 2006 & Meeusen 2006):

Functional Overreaching Συνήθως ονομάζεται και short term overreaching: “Αυξημένη προπόνηση που οδηγεί σε προσωρινή (από ημέρες σε εβδομάδες) πτώση της απόδοσης και σε βελτίωση της απόδοσης ύστερα από ξεκούραση” (Kreher, 2016). Είναι σαφές ότι πρόκειται για θετικό φαινόμενο για την αθλητική μας προπόνηση και αθλητική βελτίωση.

 

Non Functional Overreaching – Συνήθως ονομάζεται και long term overreaching: “Αύξηση της προπόνησης που οδηγεί σε μεγαλύτερης διάρκειας  πτώση της απόδοσης (εβδομάδες μέχρι και μήνες) αλλά με πλήρη ανάρρωση μετά από ξεκούραση” (Kreher, 2016). Συνοδεύεται από ψυχολογικά και νευροενδοκρινολογικά συμπτώματα. Είναι αρνητικό φαινόμενο λόγω των συμπτωμάτων καθώς και του χαμένου χρόνου προπόνησης.

 

Overtraining (OTS): «Είναι συνεπής κατάσταση με το non functional overreaching αλλά :

 1. Με μεγαλύτερες περιόδους πτώσης της απόδοσης, μεγαλύτερο διάστημα των 2 μηνών
 2. Πιο σοβαρά συμπτώματα και αρνητικές φυσιολογικές προσαρμογές 3. Συνοδεύεται από επιπρόσθετο στρεσογόνο παράγοντα
 3. Δεν εξηγείται από άλλες ασθένειες.

Είναι αρνητική κατάσταση/ φαινόμενο εξαιτίας των αρνητικών συμπτωμάτων και ίσως οδηγήσει στην λήξη της αθλητικής καριέρας ενός αθλητή» (Kreher, 2016).

Πρέπει να δώσουμε έμφαση στον χρόνο ανάρρωσης από το OTS «μπορεί να είναι μήνες ή και χρόνια» (Mujika I,2009) και ότι πρόκειται «για παθολογική κατάσταση μεγάλων χρονικών διαστημάτων υπερβολικής  προπόνησης και μη επαρκούς ανάρρωσης» (Mujika I, 2009).

 

 

Διάκριση μεταξύ NFOR & OTS

Είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί πότε έχουμε NFOR & OTS καθώς ο αθλητής μπορεί να έχει  την ίδια κλινική και ορμονική εικόνα καθώς και να έχει τα ίδια «σημάδια» και συμπτώματα. Το σημείο κλειδί για την αναγνώριση του OTS είναι η παρατεταμένη κακή προσαρμογή στα προπονητικά ερεθίσματα. Η επικρατούσα άποψη ότι η κόπωση, η πτώση της απόδοσης και η διατάραξη της ψυχολογικής κατάστασης του αθλητή είναι πολύ πιο έντονα/ σοβαρά στο OTS σε σχέση με το NFOR είναι κάτι που δεν μπροεί να υποστηριχθεί επιστημονικά.

 

 

 

Τί είναι η υπερπροπόνηση με απλά λόγια.

« Είναι το σημείο στην προπονητική συνέχεια όπου ένας αθλητής δεν μπορεί να αναρρώσει – να έχει την απαραίτητη αποκατάσταση- μεταξύ των προπονήσεων και εμφανίζει σημάδια κόπωσης.

Η τελευταία έρευνα πάνω στο θέμα αποδεικνύει ότι η υπερπροπόνηση σχετίζεται με το νευρικό σύστημα καθώς και με το ορμονικό.

Υπερβολικά προπονητικά φορτία, μη επαρκής αποκατάσταση αλλάζουν τις δυναμικές ισορροπίες και επηρεάζουν αυτά τα δύο συστήματα» (ASCTA)

Train Hard

Σε σχέση με τους παραπάνω ορισμούς πρέπει να κρατήσουμε τα εξής :

 1. Σύμφωνα με τους ορισμούς αυτό που παρακολουθούμε είναι η απόδοση μας και πως αυτή επηρεάζεται ανάλογα με την διακύμανση των προπονητικών φορτίων. Όταν αυξήσουμε τα προπονητικά φορτία είναι λογικό να είναι πεσμένη η απόδοσή μας. Το ζητούμενο είναι όμως όταν ξεκουραζόμαστε επανέρχεται το επίπεδο φυσικής μας κατάστασης ή εξακολουθούμε να έχουμε πεσμένη/χαμηλή απόδοση;

 

 1. Δυστυχώς δεν υπάρχει ένας βιοχημικός δείκτης που να είναι απόλυτος και ασφαλής δείκτης υπερκόπωσης, τουλάχιστον με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα. «Καμία ένδειξη δε μπορεί να σταθεί ως δείκτης από μόνος του. Είναι ο συνδυασμός των συμπτωμάτων μέσα σε ένα προπονητικό πλαίσιο να χτυπήσει κόκκινο συναγερμό ότι κάτι δεν πάει καλά» (Dieffenbach & Kellmann, 2012).

 

 Εντοπισμός και πρόληψη της υπερπροπόνησης

Πρακτικά σύμφωνα με την κοινή δήλωση των δύο οργανισμών  μεταξύ άλλων:

 1. Κρατάμε αρχείο με τις προπονήσεις μας για να μπορούμε να έχουμε λεπτομερή καταγραφή φορτίων και απόδοσης
 2. Έχουμε συχνά μέσα στον ετήσιο μακρόκυκλο κάποιες αξιολογήσεις.
 3. Προσπαθούμε να έχουμε πολύ συγκεκριμένες ζώνες/ εντάσεις προπόνησης.
 4. Δίνουμε έμφαση στον επαρκή ύπνο, αποκατάσταση, ενυδάτωση και διατροφή.
 5. Αποφεύγουμε τη μονότονη προπόνηση.
 6. Η υπερπροπόνηση –δυστυχώς- αντιμετωπίζεται με ξεκούραση.
 7. Η ψυχολογική διάθεση των αθλητών αποτελεί ένα καλό στοιχείο ανίχνευσης της.
 8. Πριν να διαγνωστεί κάποια υπερπροπόνηση πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν οφείλεται σε κάποιο αρρώστια.
 9. Είναι σημαντικό ο κάθε αθλητής να κάνει τακτικά ιατρικές εξετάσεις.
 10. Χρειάζεται να έχουμε επαρκείς μέρες αποκατάστασης μεταξύ των προπονήσεων και των αγώνων.
 11. Τα προπονητικά φορτία οφείλουν να αναπροσαρμόζονται σε περιπτώσεις λοιμώξεων/ ιώσεων.
 12. Συχνές ιώσεις και πτώση της δύναμης του ανοσοποιητικού πρέπει να μας προβληματίσουν σχετικά.

 

Οι Dieffenbach & Kellman (2012) προτείνουν μεταξύ άλλων :

 • Την προσωποποίηση των αναγκών του κάθε αθλητή αναφορικά με τις μεθόδους αποκατάστασης ως αποτέλεσμα του στρες που δέχεται κάθε αθλητής εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων.
 • Να χρησιμοποιείται ο ύπνος ως δείκτης υπερπροπόνησης. Τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα του ύπνου μπορούν να μας αποκαλύψουν εάν ένας αθλητής οδεύει προς την υπερκόπωση ή και έαν βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση.
 • Την χρήση ερωτηματολογίων και αθλητικού ημερολογίου για την καταγραφή της προφίλ της ψυχολογικής διάθεσής του αθλητή (Profile of Mood States), της κλίμακας υποκειμενικής αίσθησης κόπωσης του αθλητή (Borg’s Rate of Perceived Exertion),…Οι ίδιοι συγγραφείς δίνουν έμφαση στο ερωτηματολόγιο Αποκατάστασης – ΣτρεRESTQς για αθλητές των Kellmnan & Kallus (2001). (RESTQ=Recovery – Stress Questionnaire for Athletes )

 

Μέθοδοι Αποκατάστασης

Οι μέθοδοι αποκατάστασης μπορεί να διαχωριστούν σε κατηγορίες λαμβάνοντας υπόψιν μας διάφορα κριτήρια π.χ.

 • Εάν είναι παθητικές ή ενεργές.
 • Εάν έχουν κόστος ή όχι.
 • Εάν είναι προληπτικές ή «κατασταλτικές»
 • Εάν έχει ή όχι αποδειχθεί η χρησιμότητά τους.

 

Οι Dieffenbach & Kellman (2012) προτείνουν να τις χωρίζουμε σε :

 • Παθητικές
 • Ενεργητικές
 • Προληπτικές

Στις παθητικές μπορούν να ενταχθούν οι εξής μέθοδοι/ τεχνικές:

 • Μασάζ. Έχουμε διάφορες μορφές μασάζ π.χ. σουηδικό, αθλητικό κ.λπ.
 • Χειροπρακτική
 • Κρύα, ζεστά μπάνια & υδροθεραπείες
 • Σάουνα
 • Χαμάμ
 • Ρεύματα

Στις ενεργητικές μορφές αποκατάστασης για τους δρομείς είναι η αποθεραπεία (π.χ. χαλαρό τρέξιμο μετά μία έντονη προπόνηση τρεξίματος ή το jogging μεταξύ κάποιων επαναλήψεων), το cross training, το aqua jogging, η ποδηλασία την επομένη του Long Run κ.λπ.

 

Στην Τρίτη κατηγορία εντάσσονται οι προληπτικές μέθοδοι όπως π.χ. οι διατάσεις, οι μέθοδοι μυικής χαλάρωσης «που είναι μέρος της προπονητικής διαδικασίας ή της διαδικασίας προετοιμασίας για τους αγώνες».. διαδικασίες βοηθούν να ελαττωθεί η συσσώρευση κόπωσης κατά τη διάρκεια όλης της προπονητικής διαδικασίας επιτρέποντας να γίνουν καλύτερες προπονητικές προσαρμογές διαμέσου της αύξησης της ποιότητας του προπονητικού φορτίου (Dieffenbach & Kellman, 2012).

 

Σε τί αποσκοπούν οι μέθοδοι αποκατάστασης

Οι ερευνητές  (Cook et al. 2014 & Dieffenbach et Kellmann 2012) συμφωνούν ότι οι μέθοδοι αποκατάστασης έχουν ως αποστολή :

 • Να μειώσουν τις μυικές βλάβες που έχουν προέλθει από την άσκηση. (περιγράφεται συνήθως ως EIMD= Exercise Induced Muscle Damage) καθώς και να περιορίσουν τον καθυστερημένα εμφανιζόμενο μυικό πόνο (γνωστό ως DOMS= Delayed onset muscle –soreness)
 • Την αποκατάσταση του αυτόνομου κεντρικού συστήματος (γνωστού ως ANS= Autonomic Nervous System)
 • Την αποκατάσταση του ορμονικού συστήματος, π.χ. στους λόγους συγκεντρώσεων διαφόρων ορμονών. Τέτοιο παράδειγμα είναι ο λόγος τεστοστερόνης προς κορτιζόλη.
 • Την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Cortisol testosterone.jpg

Βιβλιογραφία

Australian Swimming Coaches and Teachers Association The Physiology of swimming.

Cook CJ, Kilduff LP & Jones MR. Recovering Effectively in High Performance Sports in Joyce D. & Lewindon D. High Performance Training for Sports.2014 Human Kinetics

Dieffenbach K. & Kellmann M. Recovery & Overtraining in USA Triathlon Complete Guide. 2012 Human Kinetics

Halson, S.L. & Jeukendrup A.E. Does overtraining exist? An analysis of overreaching and overtraining research. 2004. Sports Medicin, 34 (14): 967-981

Joyce D. & Lewindon D. High Performance Training for Sports.2014 Human Kinetics

Kellmann M & Kallus KW. The Recovery – Stress Questionnaire for athletes. 2001.Human Kinetics

Kreher J.B. Diagnosis and prevention of overtraining syndrome: an opinion on education strategies. 2016. Open Access of Sports Medicine

Meeusen R. et al.Prevention, diagnosis, and treatment of the overtraining syndrome: of the European College of Sport Science. position  statement “Task Force”. European Journal of Sports Science 2006;6(1):1-14

Meeusen R. et al.Prevention, diagnosis, and treatment of the overtraining syndrome: joint consensus statement of the European College of Sport Science and the American College of Sports Medicine. 2013.

Mujika I. Tapering and Peaking fro Optimal Performance. 2009. Human Kinetics.

 

769 thoughts on “Υπερπροπόνηση”

 1. I was recommended this web site by my cousin. I am not
  sure whether this post is written by him
  as no one else know such detailed about my difficulty.
  You’re amazing! Thanks!

 2. It’s in point of fact a nice and helpful piece of information. I am satisfied that you
  shared this useful information with us. Please keep us informed
  like this. Thanks for sharing.

 3. It’s really a great and useful piece of info.

  I’m satisfied that you simply shared this useful info with us.
  Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

  Here is my homepage; Isiah

 4. I’ll right away take hold of your rss as I can not
  find your e-mail subscription link or newsletter service.
  Do you have any? Kindly permit me realize
  so that I could subscribe. Thanks.

  Feel free to surf to my web site Jacquelyn

 5. I do not even know the way I stopped up right here, but I believed this publish
  was once good. I do not recognise who you’re but certainly you’re going to a famous blogger if you aren’t already.
  Cheers!

  My homepage: MaxExtend

 6. A lot of thanks for every one of your efforts on this website.
  Kate takes pleasure in going through internet research and
  it’s really simple to grasp why. My partner and i notice all about
  the lively way you render sensible secrets by means of this web blog and as
  well improve contribution from other ones on this idea while our daughter is understanding a great
  deal. Have fun with the remaining portion of the new
  year. You’re doing a glorious job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I am extremely inspired with your writing talents and also with the structure to your blog.
  Is that this a paid topic or did you modify it your self? Either way stay up the
  excellent quality writing, it is rare to peer a great blog
  like this one today.

  My web-site: Divine Dynamic Keto Reviews

 7. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend
  your website, how could i subscribe for a blog site? The account aided me
  a applicable deal. I had been a little bit familiar of this your broadcast provided vivid
  clear idea

  Look at my page: clubriders.men

 8. hello there and thank you for your information – I have certainly picked up something new from right here.
  I did however expertise some technical issues using
  this web site, since I experienced to reload the
  website lots of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web hosting is
  OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will
  very frequently affect your placement in google and could damage
  your high quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Well I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for much
  more of your respective interesting content. Make sure you
  update this again very soon..

  my web-site … duna-anapa.net.ru

 9. Hi, I do think this is an excellent website.
  I stumbledupon it 😉 I’m going to come back yet again since i have book marked it.
  Money and freedom is the best way to change, may you
  be rich and continue to help other people.

  Here is my blog – Zora

 10. What’s Taking place i am new to this, I stumbled
  upon this I have discovered It absolutely helpful and it has aided me out loads.

  I am hoping to contribute & help different users
  like its helped me. Great job.

  Look at my website: FlexoBliss

 11. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog
  and was wondering what all is needed to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web savvy so I’m not 100% positive.

  Any tips or advice would be greatly appreciated.
  Thanks

  Feel free to visit my web-site – http://www.invest74.ru

 12. I would like to thnkx for the efforts you’ve put
  in writing this blog. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming also.

  In fact your creative writing abilities has inspired
  me to get my own site now. Actually the blogging is spreading
  its wings fast. Your write up is a good example of it.

  Here is my web blog :: Insta Frost Portable AC

 13. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one
  and i was just curious if you get a lot of spam responses?
  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

  My website – BTC Prestige Review

 14. This is really interesting, You are an excessively professional blogger.
  I’ve joined your rss feed and stay up for seeking extra of your wonderful post.

  Also, I’ve shared your web site in my social networks!

  my web-site; TechPro Wifi

 15. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog site?

  The account helped me a acceptable deal. I
  had been a little bit acquainted of this your
  broadcast offered bright clear idea

  my blog post: DivineDynamic Keto

 16. Thanks a lot for sharing this with all people you actually realize what you are speaking approximately!
  Bookmarked. Kindly also consult with my web site =).
  We could have a hyperlink change contract among us

  Look at my webpage; Jessica

 17. Hi there, I found your website via Google whilst searching for a similar
  subject, your web site came up, it seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Also visit my blog post: VitaSilkLux

 18. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative.
  I am going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future.
  Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

  Feel free to surf to my webpage: craksracing.com

 19. Thank you for your entire work on this website.
  Kim takes pleasure in making time for investigations and it’s easy to understand why.
  A number of us learn all regarding the powerful medium you offer both useful and interesting things by means of the web site and even cause response from some others on that
  article and our girl is discovering so much. Have fun with the remaining portion of the new year.
  You have been performing a remarkable job.

  Review my homepage – Sage Elixir CBD Oil

 20. Amazing! This blog looks just like my old one! It’s on a completely different
  subject but it has pretty much the same page layout and design. Great choice of colors!

  Here is my site: Lilly

 21. You actually make it appear really easy together with your presentation however
  I to find this topic to be really something that I believe I would by no means
  understand. It sort of feels too complicated and extremely wide for me.
  I’m taking a look ahead in your subsequent post, I will try to get the hang of
  it!

  My web page; http://www.lubertsi.net

 22. Hi there very nice site!! Guy .. Excellent .. Wonderful ..
  I’ll bookmark your web site and take the feeds also?I’m glad to find so many useful information here in the publish, we need
  develop extra techniques on this regard, thank you for sharing.

  Here is my blog :: VikingXL

 23. Unquestionably believe that which you stated.

  Your favorite reason seemed to be on the internet the simplest thing to be aware
  of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that
  they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined
  out the whole thing without having side effect , people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

  My site – https://80gm.net/home.php?mod=space&uid=217527&do=profile

 24. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you so much, However I am going through troubles
  with your RSS. I don’t know why I cannot join it. Is there anybody getting identical RSS problems?

  Anyone who knows the solution will you kindly respond? Thanx!!

  Here is my blog post; Keto Charge

 25. Simply want to say your article is as amazing.

  The clarity in your post is just excellent
  and i can assume you are an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your RSS feed to
  keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the
  rewarding work.

  Also visit my web blog: Lithederm Cream

 26. Fantastic site you have here but I was curious about if you knew of any community forums that cover the
  same topics discussed in this article? I’d really love to be a part of community where I can get suggestions from other knowledgeable individuals
  that share the same interest. If you have any recommendations, please let
  me know. Appreciate it!

  Here is my blog; Allura Fresh Cream

 27. Hello there I am so excited I found your website, I really found you by mistake,
  while I was searching on Aol for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say thanks for a tremendous post and a
  all round entertaining blog (I also love the theme/design),
  I don?t have time to go through it all at the moment but I have saved
  it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more,
  Please do keep up the superb b.

  my web blog Bio Slim Keto Review

 28. Hiya, I am really glad I have found this info.

  Today bloggers publish just about gossips and internet
  and this is actually irritating. A good web site with interesting content, this is
  what I need. Thank you for keeping this website, I’ll
  be visiting it. Do you do newsletters? Can not find
  it.

  Here is my blog post; http://www.claudepelosi.com

 29. Hi there! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog
  platform are you using for this website? I’m getting
  tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.
  I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

  Look at my homepage Xtreme Boost Reviews

 30. Hey would you mind sharing which blog platform you’re working with?

  I’m planning to start my own blog soon but I’m having a hard time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for
  something unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

  Feel free to surf to my web blog … Biodermeux

 31. Nice post. I was checking continuously this blog and I’m inspired!
  Extremely useful info specially the last part 🙂 I
  handle such information much. I was looking for this particular information for a long time.
  Thank you and best of luck.

  Look at my webpage Cogni360 Reviews

 32. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due
  to no data backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

 33. Hello there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick
  shout out and tell you I genuinely enjoy reading your posts.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that
  go over the same topics? Thank you!

 34. My programmer is trying to convince me to move to .net from
  PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number
  of websites for about a year and am worried about switching to another platform.
  I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be really appreciated! asmr https://app.gumroad.com/asmr2021/p/best-asmr-online asmr

 35. I’m impressed, I must say. Rarely do I come across a blog that’s both educative and entertaining,
  and let me tell you, you have hit the nail on the head. The
  problem is something that too few people are speaking intelligently about.
  I am very happy I found this during my search for something concerning this.
  scoliosis surgery https://0401mm.tumblr.com/ scoliosis surgery

 36. I am really loving the theme/design of your blog. Do you ever run into any internet browser compatibility
  issues? A couple of my blog visitors have complained
  about my site not working correctly in Explorer but looks great
  in Safari. Do you have any solutions to help fix this problem?
  cheap flights http://1704milesapart.tumblr.com/ cheap flights

 37. I enjoy you because of your whole hard work on this website.
  Debby really likes carrying out investigations and it is easy to understand why.
  Most people learn all relating to the dynamic manner you produce
  precious steps through this blog and in addition recommend contribution from visitors on that subject so our favorite daughter is without a doubt starting to learn a
  whole lot. Take advantage of the rest of the year. Your doing
  a stunning job.[X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I am extremely inspired with your writing abilities as smartly as with the structure to your blog.
  Is this a paid subject matter or did you customize it your self?

  Either way stay up the nice quality writing, it is
  rare to look a great weblog like this one nowadays.

  Take a look at my homepage: testosterone levels

 38. It is perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I have read this post and if I could I wish to suggest you some
  interesting things or tips. Perhaps you can write next articles referring to
  this article. I want to read even more things about it!

  my site … low carb recipes

 39. Appreciating the time and energy you put into your site and in depth information you offer.
  It’s awesome to come across a blog every once in a
  while that isn’t the same outdated rehashed
  material. Fantastic read! I’ve saved your site and
  I’m including your RSS feeds to my Google account.

  my web page John

 40. Ahaa, its fastidious dialogue concerning this piece of writing at this place at this web site, I
  have read all that, so at this time me also commenting at this place.

 41. Having read this I thought it was really enlightening.
  I appreciate you spending some time and effort to put this informative
  article together. I once again find myself spending way too much time both reading and
  commenting. But so what, it was still worth it!

  my web-site belly fat

 42. I don’t even know the way I stopped up right here, but I assumed this publish used to be great.
  I do not know who you might be however certainly you’re going to a famous
  blogger in case you are not already. Cheers!

 43. Full body massage will be a useful technology in many ways. It is good for relieving stress of friends and family members, and it can also help relieve pain or pain of people around them.

 44. Im impressed. I dont think Ive met anyone who knows as much about this subject as you do. Youre truly well informed and very intelligent. You wrote something that people could understand and made the subject intriguing for everyone. Really, great blog youve got here.

 45. I cannot thank you more than enough for the blogposts on your website. I know you set a lot of time and energy into these and truly hope you know how deeply I appreciate it. I hope I’ll do a similar thing person sooner or later.

 46. I have been curious about these trends, and you have really helped me. I have just told a few of my friends about this on FaceBook and they love your content just as much as I do.

 47. The Delta can be explored as part of a Danube River Cruise, or on day trips and boat excursions from Tulcea which has good hotels, restaurants specializing in fish dishes and the Museum of the Danube Delta.

 48. Good day! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading through your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Thanks a lot!

 49. Hello this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 50. have already been reading ur blog for a couple of days. really enjoy what you posted. btw i will be doing a report about this topic. do you happen to know any great websites or forums that I can find out more? thanks a lot.

 51. I simply could not leave your site before suggesting that I actually enjoyed the usual info a person supply in your visitors? Is going to be back often to inspect new posts

 52. If most people wrote about this subject with the eloquence that you just did, I’m sure people would do much more than just read, they act. Great stuff here. Please keep it up.

 53. Great blog here! Also your site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

 54. Dignity College of Healthcare online surgical technician training is far superior to other online Surgical Technician programs because it includes the training, exam review and national certification exams. Register with Confidence and attend a nationally accredited, but affordable program. In just 4 months, you can complete the surgical technician program from the comfort of your home without a loan on your neck. Enroll now at https://dignitycollegeofhealthcare.com/surgical-technician

 55. You guys have to check out this new bank where you can win money from purchases by earning “lotto tickets” and your savings account balance. I’ve won over 20 bucks in just the first few days using it for Doordash! If you use my ref code JAX4889 , we’ll both get 100 tickets. Yotta is an FDIC insured savings account recently featured in Bloomberg and Forbes where you can win prizes up to $10M every week. https://join.withyotta.com/JAX4889

 56. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative. I am going to watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 57. I have to say this post was certainly informative and contains useful content for enthusiastic visitors. I will definitely bookmark this website for future reference and further viewing. cheers a bunch for sharing this with us!

 58. I dont think Ive caught all the angles of this subject the way youve pointed them out. Youre a true star, a rock star man. Youve got so much to say and know so much about the subject that I think you should just teach a class about it

 59. Pretty impressive article. I just stumbled upon your site and wanted to say that I have really enjoyed reading your opinions. Any way I’ll be coming back and I hope you post again soon.

 60. Insurance premiums from many insureds are used to fund
  accounts reserved for later fee of claims – in principle for a comparatively few claimants – and for overhead costs.

 61. Most often since i look for a blog Document realize that the vast majority of blog pages happen to be amateurish. Not so,We can honestly claim for which you writen is definitely great and then your webpage rock solid.

 62. Spot on with this write-up, I actually assume this website needs far more consideration. I will in all probability be once more to learn rather more, thanks for that info.

 63. I have to say this post was certainly informative and contains useful content for enthusiastic visitors. I will definitely bookmark this website for future reference and further viewing. cheers a bunch for sharing this with us!

 64. Amazing! Your site has quite a few comment posts. How did you get all of these bloggers to look at your site I’m envious! I’m still studying all about posting articles on the net. I’m going to view pages on your website to get a better understanding how to attract more people. Thank you!

 65. I was referred to this web site by my cousin. I’m not sure who has written this post, but you’ve really identified my problem. You’re wonderful! Thanks!

 66. Howdy I wanted to write a new remark on this page for you to be able to tell you just how much i actually Enjoyed reading this read. I have to run off to work but want to leave ya a simple comment. I saved you So will be returning following work in order to go through more of yer quality posts. Keep up the good work.

 67. I cannot thank you more than enough for the blogposts on your website. I know you set a lot of time and energy into these and truly hope you know how deeply I appreciate it. I hope I’ll do a similar thing person sooner or later.

 68. Can I just say what a relief to seek out someone who actually knows what theyre speaking about on the internet. You positively know find out how to bring a problem to mild and make it important. Extra individuals have to read this and perceive this side of the story. I cant believe youre not more in style because you positively have the gift.

 69. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no back up. Do you have any solutions to protect against hackers?

 70. Dignity Educational CNA School Consultants offer a variety of services including curriculum writing, school catalog preparation, clinical externship contracts preparation, business plan writing, school policies preparation, student handbooks, and provide some other needed forms. We stick with you through approval and 6 months after, depending on your package. Dignity Educational Consulting helps our clients to start up nursing assistant schools in the 50 states.

 71. Have you given any kind of thought at all with converting your current web-site into French? I know a couple of of translaters here that will would certainly help you do it for no cost if you want to get in touch with me personally.

 72. A wholly agreeable point of view, I think primarily based on my own experience with this that your points are well made, and your analysis on target.

 73. Simply want to say your article is as amazing. The clarity in your post is just great and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 74. I had fun reading this post. I want to see more on this subject.. Gives Thanks for writing this nice article.. Anyway, I’m going to subscribe to your rss and I wish you write great articles again soon.

 75. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 76. I just couldn’t leave your web site prior to suggesting that I really enjoyed the standard info an individual supply to your guests? Is going to be again continuously in order to inspect new posts

 77. Terms Used In Texas Government Code Chapter 533 Medicaid Managed Care Program.

  Advice and consent: Under the Constitution, presidential nominations for executive and judicial
  posts take effect only when confirmed by the Senate, and international treaties become effective only when the Senate approves them by a two-thirds vote.;
  Affidavit: means a statement in writing of a fact or facts.

 78. I just couldnt leave your website before saying that I really enjoyed the useful information you offer to your visitors… Will be back often to check up on new stuff you post!

 79. Hey very cool site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds also…I’m happy to find so many useful information here in the post, we need develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 80. Abnormal this put up is totaly unrelated to what I was searching google for, but it surely used to be listed at the first page. I suppose your doing one thing proper if Google likes you adequate to place you at the first page of a non similar search.

 81. Have you given any kind of thought at all with converting your current web-site into French? I know a couple of of translaters here that will would certainly help you do it for no cost if you want to get in touch with me personally.

 82. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 83. I just couldnt leave your website before saying that I really enjoyed the useful information you offer to your visitors… Will be back often to check up on new stuff you post!

 84. These kind of posts are always inspiring and I prefer to read quality content so I happy to find many good point here in the post. writing is simply wonderful! thank you for the post

 85. We write easy to read books teaching business owners how to build websites and improve their visibility online. A lot of our readers still required additional help, so we decided to offer SEO services in Beverly Hills and the greater Los Angeles area. We have a few best selling books available on Amazon and Barnes & Noble. Our books have helped thousands of people build websites and improve their digital marketing efforts. We have over 200 positive reviews on all of our books, and now we help our readers on a one-on-one basis. We’ve put together a team to help offer SEO and digital marketing services for WordPress and HTML websites. No project is too big or too small. Contact us now to request a free SEO consultation.

 86. The Playground is a young actor’s conservatory: a place where actors are immersed in the craft of Television and Film Acting. Young people of all ages look forward to coming here and taking part in our carefully developed curriculum, a curriculum that has been personally designed by Gary Spatz. Gary Spatz, the founder of The Playground, is one of the top child acting coaches in the world and has 25 years of experience working with children in the entertainment industry. Projects include: The Mickey Mouse Club, Suite Life, Roseanne, Everybody Loves Raymond and many more. Gary is sought after to work with young actors for film and television projects. He has worked with many of the most successful young performers in Hollywood from Britney, Christina and Justin to Dylan and Cole!

 87. I just couldn’t leave your website before suggesting that I really enjoyed the usual information an individual supply on your visitors? Is gonna be back often in order to investigate cross-check new posts

 88. American Crisis Prevention and Management Association Management of Assaultive Behavior (MAB) certification course can be conveniently done online or in the classroom. Also known as AB 508 certification training, mab certification online or managing aggressive behavior is a training for healthcare professionals, teachers, law enforcement agents., and other individuals that come in contact with potential aggression. Nurses, doctors and other healthcare professionals receive CE credits at the end of the course. Enroll now at https://crisispreventionmanagement.com/mab-management-of-assaultive-behavior

 89. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing in your feed and I am hoping you write again very soon!

 90. Best American Healthcare University online surgical technician training is far superior to other online Surgical Technician programs because it includes the training, exam review and national certification exams. Register with Confidence and attend a nationally accredited, but affordable program. In just 4 months, you can complete the surgical technician program from the comfort of your home without a loan on your neck. Enroll now at https://www.bestamericanhealthed.com/surgical-technician

 91. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 92. Aw, this was a very nice post. In idea I wish to put in writing like this moreover taking time and precise effort to make an excellent article! I procrastinate alot and by no means seem to get something done.

 93. I have to say this post was certainly informative and contains useful content for enthusiastic visitors. I will definitely bookmark this website for future reference and further viewing. cheers a bunch for sharing this with us!

 94. Hey very cool site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds also…I’m happy to find so many useful information here in the post, we need develop more strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 95. These kind of posts are always inspiring and I prefer to read quality content so I happy to find many good point here in the post. writing is simply wonderful! thank you for the post

 96. Took me time to read all the comments, but I really enjoyed the article. It proved to be Very helpful to me and I am sure to all the commenters here It’s always nice when you can not only be informed, but also entertained I’m sure you had fun writing this article.

 97. Most often since i look for a blog Document realize that the vast majority of blog pages happen to be amateurish. Not so,We can honestly claim for which you writen is definitely great and then your webpage rock solid.

 98. Dude.. I am not much into reading, but somehow I got to read lots of articles on your blog. Its amazing how interesting it is for me to visit you very often. –

 99. I dont think I’ve read anything like this before. So good to find somebody with some original thoughts on this subject. cheers for starting this up. This blog is something that is needed on the web, someone with a little originality.

 100. Thanks for some other great post. Where else may anybody get that kind of information in such an ideal method of writing? I’ve a presentation next week, and I am at the look for such information.

 101. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is great, as well as the content!

 102. I dont think I’ve read anything like this before. So good to find somebody with some original thoughts on this subject. cheers for starting this up. This blog is something that is needed on the web, someone with a little originality.

 103. Great blog here! Additionally your website rather a lot up very fast! What host are you the usage of? Can I get your associate link for your host? I desire my website loaded up as fast as yours lol

 104. I have to say this post was certainly informative and contains useful content for enthusiastic visitors. I will definitely bookmark this website for future reference and further viewing. cheers a bunch for sharing this with us!

 105. Woah this is just an insane amount of information, must of taken ages to compile so thanx so much for just sharing it with all of us. If your ever in any need of related information, just check out my own site!

 106. Good site! I truly love how it is easy on my eyes it is. I am wondering how I might be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS which may do the trick? Have a great day!

 107. I’m so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 108. You can certainly see your skills within the work you
  write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they
  believe. At all times follow your heart.

 109. Abnormal this put up is totaly unrelated to what I was searching google for, but it surely used to be listed at the first page. I suppose your doing one thing proper if Google likes you adequate to place you at the first page of a non similar search.

 110. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing in your feed and I am hoping you write again very soon!

 111. This is valuable stuff.In my opinion, if all website owners and bloggers developed their content they way you have, the internet will be a lot more useful than ever before.

 112. whoah this weblog is great i really like studying your articles. Stay up the great work! You already know, lots of persons are looking round for this information, you can aid them greatly.

 113. Greetings! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information. You have done a wonderful job!

 114. I don’t know if it’s just me or if perhaps everybody else experiencing problems with your website.
  It appears as if some of the text within your content are
  running off the screen. Can somebody else please provide feedback
  and let me know if this is happening to them too?

  This may be a problem with my web browser because I’ve had this happen before.
  Thanks

 115. Hello there I am so delighted I found your weblog, I really found you by mistake, while I was searching on Google for something else, Anyhow I am here now and would just like to say cheers for a remarkable post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have book-marked it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the superb work.

 116. I have been exploring for a bit for any high-quality articles or weblog
  posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website.
  Reading this information So i’m satisfied to show that I’ve
  an incredibly just right uncanny feeling I discovered just what I needed.
  I such a lot indisputably will make sure to do not put out of your mind this web site and provides
  it a glance on a relentless basis.

 117. This blog post is excellent, probably because of how well the subject was developed. I like some of the comments too though I could prefer we all stay on the subject in order add value to the subject!

 118. Nevertheless, it’s all carried out with tongues rooted solidly in cheeks, and everybody has got nothing but absolutely love for their friendly neighborhood scapegoat. In reality, he is not merely a pushover. He is simply that extraordinary breed of person solid enough to take all that good natured ribbing for what it really is.

 119. Excellent post. I was checking constantly this weblog and I am impressed!
  Extremely helpful info specially the remaining section 🙂 I deal with such information a lot.

  I was looking for this particular info for a long
  time. Thank you and good luck.

 120. Hello, I believe your blog may be having web browser compatibility problems.
  Whenever I look at your website in Safari, it looks fine however, if opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping
  issues. I simply wanted to give you a quick heads up!
  Apart from that, fantastic blog!

 121. Can I just say what a relief to seek out someone who actually knows what theyre speaking about on the internet. You positively know find out how to bring a problem to mild and make it important. Extra individuals have to read this and perceive this side of the story. I cant believe youre not more in style because you positively have the gift.

 122. Please let me know if you’re looking for a writer for your blog.
  You have some really good posts and I believe I would be a good
  asset. If you ever want to take some of the load off, I’d
  really like to write some content for your blog in exchange
  for a link back to mine. Please shoot me an email if interested.
  Thank you!

 123. I think this is among the so much vital info for me. And i’m happy reading your article. But wanna remark on few common issues, The site style is wonderful, the articles is really excellent : D. Just right job, cheers

 124. Your thing regarding creating will be practically nothing in short supply of awesome. This informative article is incredibly useful and contains offered myself a better solution to be able to my own issues. Which can be the specific purpose MY PARTNER AND I has been doing a search online. I am advocating this informative article with a good friend. I know they are going to get the write-up since beneficial as i would. Yet again many thanks.

 125. Substantially, the post is really the best on this laudable topic. I concur with your conclusions and will eagerly watch forward to your future updates.Just saying thanx will not just be enough, for the wonderful lucidity in your writing.

 126. I would really like to appreciate the endeavors you cash in on written this article. I’m going for the similar best product from you finding out in the foreseeable future as well. Actually your creative writing abilities has urged me to begin my very own blog now. Genuinely the blogging is distributing its wings rapidly. Your write down is often a fine illustration showing it.

 127. I blog quite often and I truly thank you for your
  information. The article has really peaked my interest.
  I’m going to take a note of your website and keep checking for new details about once per week.
  I opted in for your RSS feed too.

 128. Nevertheless, it’s all carried out with tongues rooted solidly in cheeks, and everybody has got nothing but absolutely love for their friendly neighborhood scapegoat. In reality, he is not merely a pushover. He is simply that extraordinary breed of person solid enough to take all that good natured ribbing for what it really is.

 129. Im impressed. I dont think Ive met anyone who knows as much about this subject as you do. Youre truly well informed and very intelligent. You wrote something that people could understand and made the subject intriguing for everyone. Really, great blog youve got here.

 130. Thanks pertaining to discussing the following superb written content on your site. I ran into it on the search engines. I will check back again if you publish extra aricles.

 131. Thanks for every other informative website.
  The place else could I get that kind of info written in such a perfect manner?
  I’ve a project that I am simply now operating on, and I have been on the look out for such information.

 132. That is really fascinating, You’re an excessively skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to in the hunt for extra of your magnificent post. Additionally, I’ve shared your website in my social networks!

 133. Simply want to say your article is as amazing. The clarity in your post is just great and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

 134. I would really like to appreciate the endeavors you cash in on written this article. I’m going for the similar best product from you finding out in the foreseeable future as well. Actually your creative writing abilities has urged me to begin my very own blog now. Genuinely the blogging is distributing its wings rapidly. Your write down is often a fine illustration showing it.

 135. Hi there this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

 136. It’s perfect time to make a few plans for the future and it’s time to be happy.

  I have read this publish and if I could I desire to suggest you few attention-grabbing issues
  or tips. Perhaps you can write subsequent articles regarding this article.
  I wish to learn even more issues about it!

  Also visit my webpage; tracfone coupon

 137. My developer is trying to persuade me to move to .net from
  PHP. I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on several websites for about a
  year and am worried about switching to another platform. I have
  heard good things about blogengine.net. Is there a way I can import
  all my wordpress content into it? Any help would be greatly
  appreciated!