Φορμάρισμα για την ποδηλασία, το μαραθώνιο και τα υπόλοιπα αθλήματα αντοχής

Estimated read time 3 min read

Φορμάρισμα  για τον μαραθώνιο και τα αθλήματα αντοχής

Γιάννης Ψαρέλης, BSc, MSc x 2, MBA, PhDc. Πιστοποιημένος προπονητής αθλημάτων αντοχής (τρεξίματος, κολύμβησης, τριάθλου). Κινητό: 6937170260 & Email: info@triathlonworld.gr

Βασικά ερωτήματα

 • Τί ορίζεται ως φορμάρισμα (tapering);
 • Πόσο μπορεί να βελτιωθεί η αγωνιστική μας απόδοση από το επιτυχημένο φορμάρισμα;
 • Υπάρχουν βασικές αρχές για το φορμάρισμα που εφαρμόζονται σε κάθε άθλημα; Ποιες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των αθλημάτων αναφορικά με τις ακολουθούμενες αρχές, τακτικές και τεχνικές;
 • Ολοι οι αθλητές πρέπει να ακολουθούν τις ίδιες τακτικές ή ο κάθε αθλητής πρέπει να ακολουθεί μία διαφορετική τακτική;
 • Τι ποσοστό του όγκου προπόνησης πρέπει να μειώσω; Πρέπει να μειώσω και την συχνότητα προπονήσεων; Πρέπει να ελαττώσω, διατηρήσω ή να αυξήσω την ένταση;
 • Είναι επιστήμη ή τέχνη το σωστό φορμάρισμα;

 

Εισαγωγή

Η επιθυμία όλων των αθλητών είναι να βρεθούν στην καλύτερη δυνατή  σωματική και νοητική κατάσταση την ημέρα του αγώνα στόχου. Για έναν αθλητή αντοχής, π.χ. ένα μαραθωνοδρόμο, που προπονείται σκληρά  προετοιμαζόμενος για ένα συγκεκριμενο αγώνα επί μήνες  ή ακόμα και για χρόνια η δυνατότητα να βρεθεί στη βέλτιστη κατάσταση την ημέρα του αγώνα είναι το απόλυτο ζητούμενο.

Ομως το να μπορέσουμε να είμαστε στην καλύτερη δυνατή μας κατάσταση την ημέρα του αγώνα συνήθως μας προκαλεί αρκετό άγχος, ιδιαίτερα στους αρχάριους αθλητές, που δεν διαθέτουν σχετική εμπειρία.

Για να επιτευχθεί το παραπάνω απαιτείται να υπάρχει μία σωστή περιοδικότητα στην προπόνησή μας στη διάρκεια του μακροκύκλου. Δεν μπορεί να υπάρχει αποτελεσματικό φορμάρισμα για έναν αθλητή  αντοχής δίχως να υπάρχει σωστό περιοδικό πλάνο προπόνησης σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας και δίχως να έχει υλοποιηθεί με επιτυχία τόσο η φάση της βασικής όσο και η φάση της αγωνιστικής προετοιμασίας.

Το φορμάρισμα είναι σημαντική και ίσως η πιο δύσκολη στον προπονητικό χειρισμό φάση του μακροκύκλου του προπονητικού μας πλάνου καθώς ακόμα υπάρχουν πολλά ερωτήματα στα οποία η επιστημονική έρευνα δεν μπορεί να μας δώσει σαφείς απαντήσεις. Με δεδομένα τα πολλά και αναπάντητα ερωτήματα όσο και την πολυπλοκότητα του φαινομένου πολλοί ομιλούν για την τέχνη του φορμαρίσματος.

Ο λόγος που είναι δύσκολο να δοθούν απαντήσεις στα προπονητικά ερωτήματα που υπάρχουν είναι ότι πέρα από τις ανεξάρτητες μεταβλητές των προπονητικών φορτίων  (ένταση, διάρκεια, όγκος, σχυνότητα) χρειάζεται να λάβουμε υπόψιν μας και άλλες μεταβλητές όπως το συνολικό στρες του αθλητή, την ποιότητα του ύπνου, την ποιότητα της διατροφής κ.λπ. και όπως είναι σαφές αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει σε μία μόνο μελέτη (Henderson,2016)

 

Ορισμός

Υπάρχουν αρκετοί ορισμοί στη βιβλιογραφία που όλοι περιγράφουν  την μείωση του προπονητικού φορτίου.

Εμείς επιλέξαμε τον ορισμό των Mujika & Padilla (2000) οι οποίοι ανφέρουν  αναφέρουν ότι «το φορμάρισμα είναι μία μη- γραμμική μείωση του προπονητικού φορτίου, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το ψυχολογικό και φυσιολογικό στρες της καθημερινής προπόνησης και να βελτιστοποιήσουμε το αθλητικό αποτέλεσμα».

Είναι χρήσιμο να σημειωθεί ότι πρωταρχικός στόχος είναι να μειωθούν οι καθημερινές ψυχολογικές και φυσιολογικές επιπτώσεις της καθημερινής προπόνησης και όχι να επιτύχουμε νέες βελτιώσεις ως συνέπειες της προπόνησης σε αυτή την φάση- μεσόυκυκλου- του μακρόκυκλού μας, κάτι που ίσως επιτευχθεί.

Επίσης είναι πολύ σημαντικό να τονισθεί «το φορμάρισμα είναι μία σταδιακή μείωση στο φυσιολογικό στρες και μία αύξηση στο νοητικό στρες» (ASCTA)

 

Η Σχέση Κόπωσης και Φυσικής κατάστασης

Ενα παράδειγμα/ θεωρία που μπορεί να μας κάνει να καταννοήσουμε τί συμβαίνει και τι προσδοκούμε προονητικά να πετύχουμε είναι το παρακάτω διάγραμμα (Joyce & Lewindon 2014). H θεωρία βασίζεται στο σκεπτικό ότι η αγωνιστική ετοιμότητα του αθλητή (preparedness) μεταβάλλεται και εξαρτάται τόσο από το επίπεδο της φυσικής μας κατάστασης όσο και της κόπωσης που επέρχεται ως συνέπεια των προπονητικών ερεθισμάτων. Γίνεται φανερό ότι όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της κόπωσης τόσο μεγαλύτερο διάστημα χρειάζεται ώστε να μπορέσει να φτάσει το επίπεδο ετοιμότητάς μας στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

 essentials-of-periodisation-2

Οφέλη από το φορμάρισμα

Τα οφέλη είναι ψυχολογικά και φυσιολογικά. Αρκετά από τα φυσιολογικά οφέλη και την συσχέτισή τους με την βελτίωση της απόδοσης δεν είναι γνωστά στην επιστημονική κοινότητα που ασχολείται με το φορμάρισμα των αθλητών.

Υπάρχουν αρκετές μελέτες ξεκινώντας από την δεκαετία του 1980 που έχουν εξετάσει τις διάφορες φυσιολογικές ανταποκρίσεις των αθλητών στο φορμάρμισμα και που σχετίζονται με το καρδιοαναπνευστικό, το μεταβολικό, ορμονικό, νευρομυικό, αιματολογικό και ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. (Mujika et al., 2004)

Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά (Dorling Kindersley, 2014 & Mujika 2004 & Joyce – Lewindon 2013) τα οποία είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι συνμβαίνουν ταυτόγχρονα:

 • Αιματολογικά. Εχουμε θετική αύξηση της ισορροπίας ερυθροποίησης προς αιμόλυση. Ετσι έχουμε αύξηση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Παράλληλα έχουμε αύξηση του όγκου των ήδη υπαρχόντων κυττάρων. Η αιματολογική μεταβολή προκαλεί βελτίωση της αθλητικής απόδοσης. Πιο συγκεκρινένα πρέπει να τονίσουμε ότι αυξάνεται η αιμοσφαιρίνη και ο αιματοκρίτηςΠρέπει να επισημάνουμε ότι στο φορμάρισμα έχουμε αύξηση της μέγιστης συγκέντρωσης του γαλακτικού οξέος σε μέγιστη προσπάθεια και μείωση ή διατήρηση των συγκεντρώσεων γαλακτικού οξέος στο αίμα και στους μύες σε υπομέγιστες εντάσεις.
 • Μυική αποκατάσταση. Η συγκέντρωση της κινάση της κρεατίνης (CK) μειώνεται στο αίμα κάτι που ίσως δείχνει ότι «Ολες οι μικροβλάβες» του μυικού συστήματος που προκαλούνται ως αποτέλεσμα της καθημερινής και επίπονης προπόνησης του μαραθωνίου παριμένουμε να διορθωθούν. Οσες περισσότερες μυικές ινες μπορούμε να ενεργοποιούμε τόσο περισσότερη ισχύ μπορούμε να παράγουμε.
 • Νευρομυικές μεταβολές. Εχουμε αύξηση τόσο της μυικής δύναμης όσο και της μέγιστης μυικής ισχύος.
 • Ορμονικοί δείκτες η συγκέντρωση τεστοστερόνης, ο λόγος τεστοστερόνης προς κορτιζόλη κ.λπ.αρκετές φορές μεταβάλλονται και οι μεταβολές αυτές σχετίζονται με την αθλητική απόδοση του αθλητή. Πιο συγκεκριμένα αυξάνεται η συγκέντρωση της τεστοστερόνης, μειώνεται της κορτιζόλης και αυξάνεται φυσικά ο όγκος τεστοστερόνης προς κορτιζόλη.
 • Μειώνονται οι πιθανότητες τραυματισμού. Είναι σπάνιες οι περιπτώσεις τραυματισμού στην περίοδο φορμαρίσματος, εκτός και εάν ο αθλητής/ δρομέας έχει κάποια άτυχη στιγμή ή υπερβάλει στην ένταση σε κάποιες interval προπονήσεις
 • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων αυξάνεται σημαντικά και αυτό βοηθάει στην επούλωση στων φλεγμονών καθώς και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ετσι μειώνονται οι τραυματισμοί και οι ιώσεις σε αυτή την περίοδο.
 • Ψυχολογικές μεταβολές. Βελτίωση της ψυχικής διάθεσης των αθλητών, μείωση της υποκειμενικής αίσθησης κόπωσης και υποκειμενικής αίσθησης της προσοάθειας,, βελτίωση της ποιότητας του ύπνου
 • Αύξηση των αποθεμάτων γλυκογόνου, κάτι που είναι σημαντικός παράγοντας για την ενεργειακή κάλυψη του μαραθωνίου
 • Αύξηση αποθεμάτων νερού

 

Αρκετά από τα  παραπάνω στοιχεία τα έχουν επισημάνει και άλλοι ερευνητές όπως Οι Houmard et al. (1994) &  Hooper et al. (1998)    αναφέρουν ότι μέσω του φορμαρίσματος έχουμε μεταξύ των άλλων (Henderson 2016):

 • Αύξηση της μυικής ισχύος.
 • Βελτίωση της δρομικής οικονομίας.
 • Αύξηση της μέγιστης δύναμης.
 • Βελτίωση της διάθεσης του αθλητή.

Η μυική δύναμη και ισχύς μπορούν να βελτιωθούν εντυπωσιακά πολύ: 8-25% (Joyce & Lewindon,2013) σε δρομείς, κολυμβητές, τριαθλητές και άλλους αθλητές αντοχής.

 

Συνολικά εάν το φορμάρισμα είναι επιτυχημένο ακόμα σε αθλητές υψηλού επιπέδου μπορεί να επιτύχει και 3% βελτίωση με την προυπόθεση οι τελευταίες 4-28 ημέρες να «εκτλεστούν» σωστά. (Tonnessen et al.,2014). To ποσοστό της βελτίωσης σύμφωνα με την βιβλιογραφία  είναι στο εύρος του 2-8% (Henderson,)

Παρά την δημοτικότητα του αθλητικού φορμαρίσματος δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση για τον βέλτιστο σχεδιασμό όσο και τη διάρκεια του φορμαρίσματος στους αθλητές αντοχής (Henderson,2016)

Για να δώσουμε ένα π.χ. να αναφέρουμε  ότι ένας μαραθωνοδρόμος των 3 ωρών με 2% έχει 3,6 λεπτά βελτίωση ενώ ένα 8% βελτίωση θα σήμαινε 14,4λεπτά βελτίωσης.

 

 

Τύποι φορμαρίσματος

Παρότι προτιμήσαμε να δώσουμε τον ορισμό των Mujika & Padilla (2003) που αναφέρονται σε μίκρη γραμμική μείωση των φορτίων είναι σημαντικό να αναφερθεί όσι στη βιβλιογραφία υπάρχουν  και αναφέρονται οι εξής τύπου φορμαρίσματος ανάλογα με το τρόπο με τον οποίο μειώνονται τα προπονητικά φορτία ( Kubukeli et al.):

 • Γραμμική/ Προοδευτική (linear taper)
 • Απότομα εκθετική (fast decay)
 • Αργά εκθετική (slow decay)
 • Σταθερή προπόνηση (reduced training)

Μία βασική αρχή που πρέπει να θυμόμαστε όταν επιλέγουμε μέθοδο φορμαρίσμαρτος είναι μία απότομη μείωση των προπονητικών φορτίων συνεπάγεται υψηλό ρίσκο να χαθούν οι προσαρμογές που έχουν γίνει κατά τη διάρκεια της βασικής και προαγωνιστικής περιόδου.

4 types of tapering

 

Χρονικές φάσεις του φορμαρίσματος

Το φορμάρισμα μπορεί να χωρισθεί σε δύο βάσεις (Tonnessen, 2014) :

 • Προ-φορμάρισμα
 • Τελικό φορμάρισμα

 

 

 

FAQs- Frequently Asked Questions- Συχνές ερωτήσεις

Ερώτηση : Ιδια στρατηγική φορμαρίσματος για όλα τα αθλήματα και αγωνίσματα;

Απάντηση : Για κάθε άθλημα ακολουθείται ένα διαφορετικό πρωτόκολλο φορμαρίσματος, διαφορετικό για την κολύμβηση από ότι στο τρέξιμο. Για κάθε αγώνισμα επίσης ακολουθείται διαφορετική τακτική με όσο μεγαλώνει η διάρκεια του αγώνα να μεγαλώνει και η περίοδος φορμαρίσματος.

Τέλος όσο μεγαλώνει η σημασία του αγώνα τόσο μεγαλώνει και η διάρκεια αυτής της περιόδου (μεσόκυκλου/ -ων) του μακροκύκλου μας.

 

 

Ερώτηση: Πόσες φάσεις να έχω στο φορμάρισμά μου για τον μαραθώνιο

Απάντηση: Προτείνουμε τη δημιουργία δύο φάσεων: Προ- φορμάρισμα και τελική φάση φορμαρίσματος.

Από την φάση του προ-φορμαρίσματος στην τελική φάση φορμαρίσματος έχουμε συνήθως μείωση 41-60% μείωση των προπονητικών φορτίων.

 

Ερώτηση : Πως πρέπει να μεταβάλλονται : η συχνότητα των προπονήσεων, η ένταση, ο όγκος και διάρκεια σε ένα φορμάρισμα μαραθωνίου

Απάντηση : H πρότασή μας είναι :

 • Ογκος Προπονήσεων: Από το όγκο των προπονήσεων θα έχουμε τα πιο θεαματικά αποτελέσματα. Εξηγούμε παρακάτω πως μπορεί να γίνει.
 • Συχνότητα προπονήσεων : Εχουμε συνήθως διατήρηση του 80% του αριθμού των προπονητικών μονάδων. Μπορούμε να αφαιρέσουμε από το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα τις αερόβιες προπονήσεις μικρής (μέχρι 40-50’) ή μεσαίας διάρκειας (μέχρι 80-90’)
 • Ενταση της προπόνησης : Εχουμε διατήρηση ή και αύξηση της έντασης της προπόνησης. Για ένα μη έμεπιρο μαραθωνοδρόμο προτείνουμε διατήρηση της έντασης και μόνο για έμπειρους μαραθωνοδρόμους προτείνουμε αύξηση της έντασης.

 

Ερώτηση :Πως πρέπει να προετοιμαστώ νοητικά ψυχολογικά για τον αγώνα;

Απάντηση Νοητική προετοιμασία του αγώνα. Είναι το σημείο στο οποίο θα έπρεπε να εστιάζουν οι μαραθωνοδρόμοι  στη φάση του φορμαρίσματος όμως καθώς η αθλητική ψυχολογία δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί στην πατρίδα μας για τους περισσότερους μαραθωνοδρόμους η νοητική προετοιμασία είναι ένα άγνωστο πεδίο με το οποίο συνήθως δεν ασχολούνται, ίσως και γιατί δεν πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν ιδιαίτερα αποτελέσματα.

 

Ερώτηση : Πως πρέπει να προσαρμόσω την διατροφή μου κατά τη διάρκεια της περιόδου φορμαρίσματος

Απάντηση : Το φορμάρισμα αφορά και την διατροφή μας (Runner’s World). Αφενός καθώς μειώνουμε τα χιλιόμετρα της προπόνησης πρέπει να μειώσουμε και τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνουμε ώστε να μην παχύνουμε αλλά και να μπορέσουμε την ημέρα του αγώνα να ξεκινήσουμε με το μέγιστο απόθεμα γλυκογόνου σε μύες και συκώτι. Πρακτικά για κάθε χιλιόμετρο που μειώνουμε ανά εβδομάδα πρέπει να μειώσουμε και το βάρος του σώματός μας σε θερμίδες, π.χ. εάν είμαστε 80 κιλά για κάθε χιλιόμετρο που μειώνουμε πρέπει να μειώσουμε και 80 θερμίδες από τη διατροφή μας

 

Ερώτηση : Μπορείτε να μας δώσετε πρρακτικές συμβουλές για το φορμάρισμα στο μαραθώνιο δρόμο για ένα αρχάριο δρομέα μαραθωνίου δρόμου;

Απάντηση : Προτείνουμε προ-φορμάρισμα και τελικό φορμάρισμα (1 εβδομάδα)

Τελικό φορμάρισμα (14 ημέρες)

 • Εβδομάδα αγώνα : 2 φορές από 20-30’ σε γρασίδι ή χώμα
 • 1η εβδομάδα αντίστροφα (προτελευταία εβδομάδα) : 40-60% του μέγιστου όγκου προπόνησης. Π.χ. έαν έχουμε φτάσει στα 60χλμ κάνουμε 24-36χλμ. Κάνουμε δύο προπονήσεις interval : μία στην μεγιστη πρόσληψη και μία στην αναερόβια ικανότητα. Το τελευταίο «μεγάλης διάρκειας» τρέξιμο (7 ημέρες πρίν) δεν ξεπερνάει την μία ώρα. Κόβουμε αερόβιες προπονήσεις κρατώντας το 80% του προφορμαρίσματος

 

Προφορμάρισμα (7 ημέρες)

2η εβδομάδα πριν τον αγώνα : 60-80% του μέγιστου όγκου προπονηση π.χ. Εάν έχουμε φτάσει στα 60χλμ κάνουμε 36χλμ- 48χλμ. Κρατάμε 2 προπονήσεις Interval: μία στην κρίσιμη ταχύτητα (MLSS) και μία στη μέγιστη πρόσληψη. «Κόβουμε» μία αερόβια ή διατηρούμε τη συχνότητα των προπονήσεων.

 

Συμπέρασμα

Παρότι ακόμα είναι πολλά αυτά που δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα για τον τρόπο που πρέπει να σχεδιάζουμε την φάση του φορμαρίσματος μπορούμε να δώσουμε μερικές συμβουλές για τους αθλητές/ δρομείς του μαραθωνίου:

 • Την τελευταία εβδομάδα μην κάνετε κάτι παραπάνω από δυο χαλαρά τρεξίματα διάρκειας 30’ και ίσως ένα ξεμούδιασμα 10-12’ σε γρασίδι.
 • Οπωσδήποτε κάνετε την προτελαυταία εβδομάδα μία σημαντική μείωση του όγκου και των προπονήσεων και ιδανικά κάνετε και μία μείωση του εβδομαδιαίου αριθμού αυτών.
 • Μειώστε τις τελευταίες μέρες το περπάτημα και ιδανικά μη καταναλώσετε ενέργεια και χρόνο την παραμονή του αγώνα στην έκθεση του μαραθωνίου.
 • Θα ήταν ιδανικό εάν μπορεί να σας καθοδηγήσει τις τελευταίες μέρες ένα έμπειρος προπονητής και να σας φτιάξει το προσωπικό σας πρόγραμμα φορμαρίσματος.

 

 

 

 

Βιβλιογραφία

 1. Australian Coaches and Teachers Association.The Physiology of Swimming.
 2. Bloch GB, How to train and run your best marathon, 1993.Editions Fireside
 3. Daniels J. Running Formula. 2014, Human Kinetics, 3rd Edition
 4. Anderson O. Running Science.2013. Human Kinetics
 5. DK -The Complete Running and Marathon Book.2014.Dorling Kindersley Limited
 6. Henderson , Peaking and Tapering in Endurance athletes: A review ;Lakehead University’s interdisciplinary undergraduate research journal. Volume 1, issue 1
 7. Hooper, S. L., Mackinnon, L. T., & Ginn, G E. M. (1998). Effects of three tapering techniques on the performance and psychometric measures of competitive swimmers. European Journal of Applied Physiology. 78. 258-263.
 8. Hooper, S. L., Mackinnon, L. T., Howard, A., Gordon, R. D., & Bachmann, A.W. (1995). Markers for monitoring overtraining and recovery. Medicine & Science in Sport & Exercise. 27(1). 106-112.
 9. Houmard, J. A., Scott, B. K., Justice, C. L., & Chenier, T. C. (1993). The effects of taper on performance in distance runners. Medicine and Science in Sport & Exercise. 26(5). 624-631.
 10. Houmard J et al. The effects of taper on performance in distance runners. American College of Sports Medicine. 1994 May;26(5):624-31.
 11. Joyce D. & Lewindon. High-Perfomance Training for Sports. 2014. Human Kinetics
 12. Mujika & Padilla Detraining: Loss of training-induced physiological and performance adaptations. 2000.Sports Medicine, 30 (2): 79-87
 13. Mujika & Padilla. Scientific Bases for Precompetition Tapering Strategies. 2003.Medicine and Science in Sports and Exercise
 14. Mujika et al. Physiological changes associated with pre event taper in athletes. 2004; 34(13):891-927.
 15. North American Sport & Fitness Professionals. Marathon Coaches Certification Manual
 16. Rietjens GJWM, Keizer H.A., Kuipers H, Saris W.H.M. A reduction in training volume and intensity for 21 days does not impair performance in cyclists.2001. British Journal of Sports Medicine;35:431–434
 17. Roberts M., Get Running Quadrille Publishing
 18. Runner’s World. Complete Book of Running. 1997. Rodale Press
 19. Tonnessen et al.The Road to Gold: Training and Peaking Characteristics in the Year Prior to a Gold Medal Endurance Performance.2014, plos one; volume 9, issue 7

 

You May Also Like

More From Author

491Comments

Add yours
 1. 2
  Emilio

  First off I want to say superb blog! I had a quick question which I’d
  like to ask if you do not mind. I was interested
  to know how you center yourself and clear your mind before writing.
  I’ve had difficulty clearing my mind in getting my
  ideas out there. I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost simply just trying to figure out how
  to begin. Any ideas or tips? Thanks!

 2. 9
  New Flow XL Pills

  I’ve been browsing online more than 4 hours
  today, yet I never found any interesting article like yours.
  It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever
  before.

  my website – New Flow XL Pills

 3. 14
  Viro Valor XL Reviews

  We wish to thank you again for the gorgeous ideas you gave Janet when preparing
  her own post-graduate research and, most importantly, for providing all of the ideas within a blog post.

  Provided we had known of your website a year ago, we would have been rescued from the useless measures we were implementing.
  Thank you very much.

  Feel free to surf to my web page Viro Valor XL Reviews

 4. 15
  Jolly CBD Gummies Price

  I am also commenting to let you know of the perfect experience my cousin’s child gained checking your site.
  She even learned a good number of things, which include how it is like to have an ideal
  coaching style to have other folks quite simply know just exactly selected impossible
  subject areas. You actually exceeded people’s expectations.
  I appreciate you for producing the beneficial, trusted, revealing and as
  well as unique tips on your topic to Sandra.

  My web-site: Jolly CBD Gummies Price

 5. 19
  Calm CBD Gummies Price

  Simply to follow up on the update of this subject on your website and would
  want to let you know simply how much I prized the time you
  took to generate this useful post. In the post, you spoke of how to definitely handle this issue with all comfort.
  It would be my own pleasure to get together some more concepts from your web page and come as
  much as offer some others what I have learned from you.
  I appreciate your usual good effort.

  Feel free to visit my webpage Calm CBD Gummies Price

 6. 20
  Helio Pure CBD

  I absolutely love your blog.. Great colors & theme. Did you build
  this website yourself? Please reply back as I?m planning to create my own personal blog and would like to learn where you
  got this from or just what the theme is named. Appreciate
  it!

  My blog post: Helio Pure CBD

 7. 24
  web.jmjh.tn.edu.tw

  I do trust all of the ideas you have presented in your
  post. They’re really convincing and can certainly work. Still,
  the posts are very brief for newbies. Could you please lengthen them
  a little from subsequent time? Thank you for the post.

  my web blog – USlim X Keto (web.jmjh.tn.edu.tw)

 8. 28
  Claritox Pro Ingredients

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew
  of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter
  updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would
  have some experience with something like this. Please let me know
  if you run into anything. I truly enjoy reading
  your blog and I look forward to your new updates.

  my site – Claritox Pro Ingredients

 9. 30
  TechPro Wifi

  I’m truly enjoying the design and layout of your website.

  It’s a very easy on the eyes which makes it much
  more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire
  out a developer to create your theme? Excellent
  work!

  Feel free to visit my homepage … TechPro Wifi

 10. 32
  Helio CBD Oil

  I absolutely love your site.. Great colors & theme.
  Did you create this site yourself? Please reply back as I?m hoping
  to create my own blog and want to find out where you got this
  from or just what the theme is called. Appreciate it!

  Review my webpage :: Helio CBD Oil

 11. 35
  Flexo Bliss Reviews

  Definitely consider that that you said. Your favorite reason seemed to be on the web the simplest thing
  to consider of. I say to you, I certainly get
  annoyed while people think about worries that they just do not realize about.

  You managed to hit the nail upon the highest and outlined out the whole thing with no
  need side effect , other folks can take a signal. Will
  probably be back to get more. Thank you!

  my page :: Flexo Bliss Reviews

 12. 40
  Joy

  Howdy very cool site!! Man .. Beautiful ..
  Wonderful .. I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally…I’m happy to search
  out numerous useful information right here in the post, we need work out extra techniques on this regard, thank you for sharing.

  My page :: Bodycor Keto Reviews (Joy)

 13. 43
  Skyline Drone X

  Good post. I learn something new and challenging on websites
  I stumbleupon on a daily basis. It’s always helpful to read through articles from other authors and
  practice a little something from other sites.

  Feel free to surf to my blog … Skyline Drone X

 14. 44
  www.engelliler.biz.tr

  Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish
  just about gossips and net and this is actually annoying.
  A good web site with exciting content, that’s what I need.
  Thank you for keeping this site, I will be visiting it.
  Do you do newsletters? Cant find it.

  Feel free to surf to my web-site: http://www.engelliler.biz.tr

 15. 48
  theocratic.net

  I cherished up to you will obtain carried out proper here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an shakiness over that you
  wish be delivering the following. sick undoubtedly come more previously once more as precisely the same just about a lot ceaselessly inside
  of case you defend this hike.

  Feel free to visit my website; theocratic.net

 16. 61
  MaxExtend Reviews

  Good day! This is kind of off topic but I need some help from an established
  blog. Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but
  I can figure things out pretty fast. I’m thinking about making my own but I’m not sure
  where to start. Do you have any ideas or suggestions? Appreciate
  it

  Feel free to visit my site – MaxExtend Reviews

 17. 65
  www.meteoritegarden.com

  Thanks for sharing excellent informations. Your site is very cool.
  I am impressed by the details that you’ve on this web
  site. It reveals how nicely you understand this subject.
  Bookmarked this website page, will come back for more articles.
  You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and just
  couldn’t come across. What a perfect web-site.

  Here is my site: http://www.meteoritegarden.com

 18. 69
  NZT 48

  I will right away take hold of your rss as I can’t to find your email subscription hyperlink or newsletter
  service. Do you’ve any? Kindly let me recognise so that I may just
  subscribe. Thanks.

  my web site … NZT 48

 19. 71
  Keto Lite

  We are a gaggle of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your web site provided us with helpful information to paintings on. You’ve done a formidable job and our
  entire community might be grateful to you.

  Also visit my web page; Keto Lite

 20. 73
  Tri-Bol Testo Pills

  My coder is trying to convince me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a number of websites for about a year and
  am concerned about switching to another platform.
  I have heard excellent things about blogengine.net. Is
  there a way I can transfer all my wordpress content into it?

  Any kind of help would be really appreciated!

  my page – Tri-Bol Testo Pills

 21. 78
  Kodo Detox Patches

  I’m amazed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s equally educative and entertaining,
  and without a doubt, you have hit the nail on the head.
  The problem is something that not enough folks are
  speaking intelligently about. I am very happy that I found this during my hunt
  for something concerning this.

  My page: Kodo Detox Patches

 22. 83
  Viking XL

  Good web site! I really love how it is easy on my eyes and
  the data are well written. I’m wondering how I could be notified whenever a new post has
  been made. I’ve subscribed to your RSS which must do the
  trick! Have a nice day!

  Feel free to surf to my web-site: Viking XL

 23. 84
  continent.anapa.org

  Have you ever thought about publishing an ebook or guest
  authoring on other sites? I have a blog based upon on the same information you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my audience would appreciate your work.
  If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

  Here is my web-site … continent.anapa.org

 24. 85
  Radical Slim Keto

  Great – I should certainly pronounce, impressed with your website.

  I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being
  truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know
  it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or
  anything, site theme . a tones way for your client to communicate.

  Excellent task.

  My blog Radical Slim Keto

 25. 86
  Lithederm Revitalizing Moisturizer

  Definitely believe that which you said. Your favorite justification seemed
  to be on the web the easiest thing to be aware of. I say
  to you, I certainly get irked while people consider worries that they plainly don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole
  thing without having side effect , people could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

  My web site; Lithederm Revitalizing Moisturizer

 26. 87
  Natural Alpha XL Pills

  Hi! I understand this is sort of off-topic however
  I had to ask. Does running a well-established website like yours take a lot
  of work? I’m completely new to blogging but I do write in my diary
  on a daily basis. I’d like to start a blog so I will be
  able to share my experience and feelings online.
  Please let me know if you have any kind of ideas or tips
  for brand new aspiring blog owners. Thankyou!

  Feel free to surf to my site … Natural Alpha XL Pills

 27. 94
  khoquet.com

  Hello, Neat post. There is a problem together with your web site in web explorer, might check this?
  IE still is the market chief and a good component of folks will leave out
  your excellent writing due to this problem.

  Here is my blog post Ikigai Weight Loss Reviews; khoquet.com,

 28. 96
  163.30.42.16

  Excellent goods from you, man. I’ve understand your
  stuff previous to and you are just extremely excellent.
  I actually like what you have acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still care for
  to keep it wise. I cant wait to read far more from you.
  This is actually a great web site.

  Also visit my web blog :: 163.30.42.16

 29. 98
  mpc-install.com

  Hi there! I realize this is sort of off-topic but I needed to ask.
  Does managing a well-established website such as yours take a massive amount work?
  I’m brand new to running a blog however I do write in my
  journal on a daily basis. I’d like to start a blog so I can easily share my own experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any kind of suggestions
  or tips for brand new aspiring bloggers. Appreciate it!

  Feel free to surf to my page … Arctic Air Chill Box Reviews (mpc-install.com)

 30. 99
  forum.mutecolossus.com

  With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism
  or copyright infringement? My website has a lot of unique content I’ve either created myself or
  outsourced but it seems a lot of it is popping it up
  all over the web without my permission. Do you know any solutions to help prevent content from being ripped off?
  I’d truly appreciate it.

  Look at my web blog; forum.mutecolossus.com

 31. 100
  Muama Ryoko Wifi

  I and also my friends were found to be looking at the excellent hints on your site
  and quickly developed a terrible feeling I had not thanked the web site owner for those techniques.
  My guys were certainly stimulated to learn them and have now clearly been taking pleasure in them.

  We appreciate you really being well helpful and then for having variety of smart topics millions
  of individuals are really needing to discover. Our own sincere regret for not expressing gratitude to
  you earlier.

  Visit my blog; Muama Ryoko Wifi

 32. 111
  Profit Edge

  I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts in this kind of house .

  Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site.
  Reading this info So i’m happy to express that I
  have a very just right uncanny feeling I found out just
  what I needed. I such a lot without a doubt will make certain to do not forget this
  website and provides it a look regularly.

  Take a look at my web-site – Profit Edge

 33. 118
  Leafy CBD

  This is very fascinating, You’re an excessively professional blogger.
  I have joined your rss feed and look ahead
  to in the hunt for extra of your fantastic post.
  Also, I have shared your web site in my social networks!

  Here is my web-site: Leafy CBD

 34. 122
  http://forum.adm-tolka.ru/viewtopic.php?id=669875

  Hey I am so excited I found your site, I really found you by error,
  while I was browsing on Bing for something else, Anyways I am here now
  and would just like to say thank you for a tremendous post and a all round exciting
  blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at
  the moment but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a
  great deal more, Please do keep up the superb work.

  Also visit my web-site http://forum.adm-tolka.ru/viewtopic.php?id=669875

 35. 125
  BioShed Keto Slim

  Hiya very nice web site!! Man .. Excellent .. Wonderful ..

  I will bookmark your website and take the feeds additionally…I am happy
  to seek out numerous helpful information right here in the post, we need develop more strategies in this regard,
  thank you for sharing.

  Feel free to surf to my web blog :: BioShed Keto Slim

 36. 126
  True Keto 1800 Reviews

  It’s the best time to make some plans for the future and
  it’s time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest
  you few interesting things or suggestions. Perhaps you could write next articles referring
  to this article. I desire to read more things about it!

  Here is my website :: True Keto 1800 Reviews

 37. 131
  biblioray.pusku.com

  What i do not understood is in truth how you’re no longer actually much more well-appreciated
  than you might be right now. You’re so intelligent.
  You realize thus significantly on the subject of this
  topic, made me individually consider it from so many varied angles.
  Its like men and women are not involved unless it’s something to do with
  Woman gaga! Your personal stuffs great. Always care
  for it up!

  my blog – biblioray.pusku.com

 38. 133
  web hosting where

  Have you ever thought about publishing an ebook
  or guest authoring on other sites? I have a blog based on the same ideas you discuss and would
  love to have you share some stories/information. I know my readers would appreciate your work.

  If you’re even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

 39. 136
  t.co

  Hi, i think that i saw you visited my web site thus
  i came to go back the prefer?.I am trying to
  find things to improve my site!I suppose its good enough to use a few of
  your ideas!!

 40. 141
  their asmr

  I’m impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that’s
  equally educative and entertaining, and without a doubt, you have hit the
  nail on the head. The problem is something that too few men and women are speaking intelligently about.

  I am very happy I found this in my hunt for something regarding this.

 41. 144
  j.mp

  Fascinating blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out.
  Please let me know where you got your theme.

  Bless you

 42. 149
  Yoni Pur Review

  Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative.
  I am going to watch out for brussels. I?ll appreciate if you continue this in future.

  Many people will be benefited from your writing. Cheers!

  Feel free to visit my homepage – Yoni Pur Review

 43. 155
  http://j.mp

  Hello! I realize this is sort of off-topic however I had to ask.
  Does managing a well-established website such as yours require a massive amount work?
  I am brand new to running a blog however I do write in my diary
  daily. I’d like to start a blog so I will be able to share
  my experience and views online. Please let me know if you have any kind of
  recommendations or tips for new aspiring bloggers. Thankyou!

  cheap flights http://1704milesapart.tumblr.com/ cheap flights

 44. 159
  http://j.mp/3nkdKIi

  I don’t know whether it’s just me or if perhaps everyone else experiencing
  issues with your website. It seems like some of the text in your posts are running off the screen.
  Can someone else please comment and let me know if this is
  happening to them as well? This could be a issue with my web browser because I’ve had this happen previously.
  Appreciate it ps4 games https://bitly.com/3nkdKIi ps4 games

 45. 170
  Earnest

  I still can not quite feel that I could become one of those studying the important ideas found on this blog.
  My family and I are sincerely thankful for your generosity
  and for providing me the possibility to pursue my personal
  chosen profession path. Many thanks for the important information I obtained
  from your web page.

  Look at my page – Earnest

 46. 183
  Nucentix Keto X3

  I have been exploring for a little for any high quality articles or blog posts in this sort of space .
  Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site.
  Studying this information So i’m satisfied to exhibit that I have
  a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed.
  I such a lot undoubtedly will make certain to don?t put out of your
  mind this site and give it a glance regularly.

  Review my site Nucentix Keto X3

 47. 187
  drug abuse statistics

  I intended to compose you that little observation to finally give thanks over again with the amazing thoughts you’ve discussed on this page.

  It is shockingly generous of people like
  you to deliver unreservedly exactly what most of us would’ve supplied for an e-book to help
  make some dough for their own end, particularly since you might well have
  done it in the event you considered necessary. The strategies as
  well served like the good way to recognize that
  the rest have the identical desire the same as mine to
  understand somewhat more in regard to this issue.
  Certainly there are thousands of more fun times ahead for folks who read carefully your site.

  Check out my blog post … drug abuse statistics

 48. 196
  http://khoquet.com/blog/2387478/growing-weed-indoors-cloning

  Wow, amazing weblog structure! How lengthy have you been running a
  blog for? you made running a blog look easy.
  The full look of your site is excellent, as
  well as the content![X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I simply could not
  go away your website prior to suggesting that I
  actually enjoyed the usual information an individual supply on your guests?

  Is gonna be back often in order to inspect new posts.

  Visit my page; http://khoquet.com/blog/2387478/growing-weed-indoors-cloning

 49. 201
  hemp farming

  Great – I should definitely pronounce, impressed with your
  web site. I had no trouble navigating through all
  tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access.
  I recently found what I hoped for before you know it in the least.
  Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add
  forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate.
  Excellent task.

  My blog :: hemp farming

 50. 207
  skilled drug

  I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an edginess over that you
  wish be delivering the following. unwell unquestionably
  come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you
  shield this increase.

  Feel free to visit my web site – skilled drug

 51. 216
  weight loss diet

  Wow, marvelous blog structure! How long have you ever been blogging for?
  you make blogging look easy. The full look of your website is excellent, let alone the content![X-N-E-W-L-I-N-S-P-I-N-X]I simply could not depart your website prior
  to suggesting that I actually enjoyed the usual info a person supply
  to your guests? Is gonna be back incessantly to inspect new posts.

  Here is my web page – weight loss diet

 52. 219
  Katrin

  I don’t know if it’s just me or if perhaps everyone else experiencing problems with your website.
  It appears as though some of the text in your
  posts are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening
  to them too? This could be a issue with my web browser because I’ve
  had this happen previously. Thanks

 53. 225
  daily skin care

  It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt
  donate to this brilliant blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to fresh updates and will share this blog with my Facebook group.
  Talk soon!

  my blog post: daily skin care

 54. 232
  shaving pubic hair

  I actually still can’t quite believe that I could often be one of those studying the important suggestions found on your web site.
  My family and I are really thankful for your generosity and for giving me
  the chance to pursue the chosen career path. Thank
  you for the important information I got from your blog.

  Here is my page – shaving pubic hair

 55. 239
  39.98.110.214

  Hello there! This post could not be written any better!

  Reading this post reminds me of my previous room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this post
  to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

  My blog post – 39.98.110.214

 56. 245
  dumankayahifit.com

  Unquestionably imagine that that you said. Your favorite justification seemed to be at the web the easiest
  factor to take note of. I say to you, I certainly get annoyed while other folks
  think about concerns that they plainly don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top as neatly as defined out
  the whole thing with no need side-effects , other people can take a signal.

  Will likely be back to get more. Thank you!

  My web site :: dumankayahifit.com

 57. 264
  39.98.110.214

  Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using
  for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and
  I’m looking at alternatives for another platform. I would
  be fantastic if you could point me in the direction of a
  good platform.

  Also visit my web site – 39.98.110.214

 58. 265
  accessing medical cannabis

  I just wanted to thank you one more time for the amazing web page you have developed here.
  It can be full of ideas for those who are genuinely interested in that subject,
  primarily this very post. Your all amazingly sweet in addition to thoughtful of others plus reading your blog posts is a great
  delight in my experience. And such a generous treat! Dan and I will certainly have excitement
  making use of your guidelines in what we need to do in the near future.
  Our collection of ideas is a distance long so your tips is going to
  be put to very good use.

  my web page … accessing medical cannabis

 59. 271
  lose weight safely

  First of all I would like to say wonderful blog!
  I had a quick question that I’d like to ask if you do not mind.

  I was interested to find out how you center yourself and clear your head before writing.

  I’ve had a hard time clearing my mind in getting my ideas out.

  I truly do enjoy writing however it just seems
  like the first 10 to 15 minutes are wasted just trying to
  figure out how to begin. Any recommendations or hints? Many thanks!

  My webpage: lose weight safely

 60. 276
  r00tsandwings.com

  Attractive section of content. I just stumbled upon your
  website and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog
  posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access
  consistently quickly.

  Feel free to surf to my homepage … r00tsandwings.com

 61. 287
  Wesley

  Excellent blog here! Also your site loads up very fast!

  What web host are you using? Can I get your affiliate hyperlink on your host?
  I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 62. 290
  lose fat fast

  I do not know whether it’s just me or if perhaps
  everyone else encountering issues with your site.
  It seems like some of the text within your posts are running off the screen. Can somebody else please provide
  feedback and let me know if this is happening to them too?
  This might be a issue with my internet browser because I’ve
  had this happen previously. Kudos

  Also visit my webpage … lose fat fast

 63. 298
  cannabis license maybe

  I must show appreciation to this writer just for bailing me out of such a circumstance.
  Just after browsing throughout the the web and seeing views which were not pleasant, I thought my life was
  over. Existing without the approaches to the problems you have
  resolved through your good site is a crucial case, as well as those which may have badly affected my entire career
  if I hadn’t discovered the website. The capability and kindness
  in dealing with all the details was tremendous.
  I’m not sure what I would have done if I had not discovered such a stuff like this.
  I can at this point look forward to my future. Thanks very much for this specialized
  and results-oriented guide. I won’t hesitate to recommend your web blog to any individual
  who will need support on this issue.

  Here is my homepage: cannabis license maybe

 64. 299
  Lazaro

  I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following.

  unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

  My homepage; Lazaro

 65. 301
  healthy tips

  Excellent post. I was checking constantly this blog and I am impressed!
  Extremely useful information specially the final section 🙂 I
  care for such info a lot. I was looking for this particular info for a very lengthy time.
  Thank you and good luck.

  Review my blog post; healthy tips

 66. 308
  an ps4 games

  Hi there! Quick question that’s totally off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when browsing from my apple iphone.
  I’m trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this issue.
  If you have any recommendations, please share.
  Appreciate it!

 67. 350
  mlb중계

  Taking advantage of Manchester United’s free kick situation, the crowd that appeared with an unidentified white object was caught by security guards after about 10 seconds of escape.

 68. 389
  Tattoo

  Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely return.

 69. 415
  wday-fun

  I don’t even know the way I finished up here, however Ibelieved this submit used to be great. I do not know who you might be however certainly you’re going toa well-known blogger if you aren’t already. Cheers!

 70. 419
  stomatologija

  Hi there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly.I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsersand both show the same results.