Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια νόσος των πνευμόνων, κατά την οποία η στένωση των βρόγχων προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή. Κύρια αιτία της παραμένει το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, η ατμοσφαιρική ρύπανση και το ιστορικό λοιμώξεων στην παιδική ηλικία.

Στη χώρα μας, που πάνω από το 50% των ενηλίκων είναι καπνιστές, μελέτη της Πνευμονολογικής Εταιρείας, έδειξε ότι 800.000 Έλληνες πάσχουν από τη νόσο, με τους μισούς από αυτούς να μην το γνωρίζουν.

Ο πρωινός βήχας των καπνιστών θα πρέπει στο εξής να θεωρείται νόσος, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Τετάρτη του Νοεμβρίου από την «Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά της ΧΑΠ», που συσπειρώνει στους κόλπους της οργανώσεις γιατρών και ασθενών, και υπό την αιγίδα της Π.Ο.Υ.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) δεν είναι μία ασθένεια, αλλά ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει χρόνιες πνευμονικές παθήσεις που περιορίζουν τη ροή του αέρα στους πνεύμονες. Οι πιο οικείοι όροι «Χρόνια βρογχίτιδα» και «εμφύσημα», δεν χρησιμοποιούνται πλέον, αλλά περιλαμβάνονται στη γενικότερη διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ΧΑΠ είναι η δύσπνοια, η ανάγκη για αέρα, η υπερβολική παραγωγή πτυέλων, και ο χρόνιος βήχας. Ωστόσο, η ΧΑΠ δεν είναι απλώς ο «βήχας του καπνιστή», αλλά μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια των πνευμόνων που μπορεί σταδιακά να οδηγήσει σε θάνατο και που δε διαγιγνώσκεται πάντα σωστά.
Οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για ΧΑΠ:

 • Το κάπνισμα
 • Η εσωτερική ρύπανση του αέρα (όπως καύσιμα από βιομάζα που χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα και θέρμανση)
 • Η ατμοσφαιρική ρύπανση
 • Οι επαγγελματικές σκόνες και τα χημικά

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), 65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μέτρια έως σοβαρή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από ΧΑΠ το 2005, το οποίο αντιστοιχεί στο 5% του συνόλου των θανάτων παγκοσμίως. Οι περισσότερες από τις διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα της, προέρχεται από χώρες υψηλού εισοδήματος. Ακόμη και σε αυτές τις χώρες, είναι δύσκολο και δαπανηρό να συλλεχθούν ακριβή επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με τη ΧΑΠ. Είναι γνωστό όμως ότι σχεδόν το 90% των θανάτων από ΧΑΠ συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Κάποτε, η ΧΑΠ ήταν πιο συχνή στους άνδρες, αλλά λόγω της αύξησης του καπνίσματος των γυναικών στις χώρες με υψηλά εισοδήματα και το μεγαλύτερο κίνδυνο έκθεσης σε εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση (όπως καύσιμα από βιομάζα που χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα και θέρμανση) στις χώρες με χαμηλό εισόδημα , η ασθένεια πλήττει σήμερα τους άνδρες και τις γυναίκες σχεδόν εξίσου.

Το 2002 η ΧΑΠ ήταν η πέμπτη κυριότερη αιτία θανάτου. Το σύνολο των θανάτων από ΧΑΠ προβλέπεται να αυξηθούν κατά περισσότερο από 30% μέσα στα επόμενα 10 χρόνια, εκτός αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των παραγόντων κινδύνου, ιδιαίτερα για το κάπνισμα. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ΧΑΠ γίνεται το 2030 η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως.

Αιτίες της ΧΑΠ

Κάπνισμα

Η κύρια αιτία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) είναι το κάπνισμα (συμπεριλαμβανομένου και του παθητικού καπνίσματος). Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι το 2005 5,4 εκατ. άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της χρήσης καπνού. Οι θάνατοι που σχετίζονται με το κάπνισμα προβλέπονται να αυξηθούν στους 8,3 εκατομμύρια θανάτους ετησίως έως το 2030.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου

Στις υψηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες ,όπως προαναφέραμε, το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου, ενώ αντιθέτως στις χαμηλού εισοδήματος χώρες, η έκθεση στην εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση, όπως η χρήση καυσίμων βιομάζας για μαγείρεμα και θέρμανση, είναι η κύρια αιτία εμφάνισης ΧΑΠ στον πληθυσμό.

Σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν βιομάζα και κάρβουνο ως κύρια πηγή ενέργειας για το μαγείρεμα, τη θέρμανση, και τις άλλες ανάγκες του νοικοκυριού. Σε αυτές τις κοινότητες, η εσωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί μεγαλύτερο ρίσκο εμφάνισης ΧΑΠ από ότι το κάπνισμα ή η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα καύσιμα από βιομάζα που χρησιμοποιούνται από τις γυναίκες για το μαγείρεμα στις περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής και της Ασίας  είναι η κύρια αιτία για εμφάνιση ΧΑΠ σε γυναίκες που δεν καπνίζουν. Η εσωτερική ρύπανση του αέρα που προκύπτει από την καύση του ξύλου και άλλα καύσιμα βιομάζας εκτιμάται ότι σκοτώνει δύο εκατομμύρια γυναίκες και παιδιά κάθε χρόνο.

Άλλες αιτίες εμφάνισης ΧΑΠ είναι οι επαγγελματικές σκόνες και τα χημικά καθώς και οι συχνές λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος κατά την παιδική ηλικία.

Η διάγνωση της ΧΑΠ

Η διάγνωση της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) επιβεβαιώνεται με ένα απλό τεστ που ονομάζεται σπιρομέτρηση. Η Σπιρομέτρηση είναι μια απλή και ανώδυνη εξέταση η οποία μετρά πόσο καλά μπορείτε να αναπνεύσετε και συμβάλει στην διάγνωση διαφόρων πνευμονικών νόσων. Η εξέταση είναι ανώδυνη και συνήθως διαρκεί λιγότερο από 10 λεπτά, ωστόσο απαιτεί δυνατό φύσημα. Φυσάτε μέσα σε μια μικρή συσκευή, το σπιρόμετρο, που μετράει πόσο αέρα μπορείτε να φυσήξετε από τους πνεύμονές σας και πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό.

Πρέπει να κάνετε την εξέταση;

Ναι, εφόσον

 • Καπνίζετε ή έχετε υπάρξει καπνιστής
 • Βήχετε πολύ
 • Σας κόβεται η ανάσα όταν περπατάτε γρήγορα
 • Είστε άνω των 40 ετών
 • Έχετε επεισόδια συριγμού ( ¨σφυρίγματος¨ κατά την ανάσα)
 • Ανησυχείτε για την υγεία των πνευμόνων σας

Κάθε ασθενής που έχει συμπτώματα χρόνιου βήχα, δύσπνοιας, απόχρεμψης και ιστορικό έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου για την ασθένεια, πρέπει να πάει για σπιρομέτρηση.

Τι συμβαίνει κατά την εξέταση;

Ο γιατρός θα σας δείξει πώς να φυσήξετε μέσα στο σπιρόμετρο πριν ξεκινήσετε. Είναι σημαντικό να φυσήξετε όσο πιο δυνατά μπορείτε κατά την εξέταση, αλλιώς τα αποτελέσματα δεν θα είναι ακριβή. Θα σας ζητηθεί να φυσήξετε τρεις ή περισσότερες φορές μέσα στο σπιρόμετρο.

Όταν κρατάτε το σπιρόμετρο, θα πρέπει:

 1. Να εισπνεύσετε όσο πιο βαθιά μπορείτε και να τοποθετήσετε τα χείλη σφιχτά γύρω από το επιστόμιο
 2. Να βάλετε τα δυνατά σας και να φυσήξετε δυνατά τον αέρα σας, όσο πιο γρήγορα γίνεται
 3. Να συνεχίσετε να φυσάτε μέχρι να αδειάσουν οι πνεύμονές σας και ο γιατρός να σας πει να σταματήσετε

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα;

Ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει τις μετρήσεις των όγκων αέρος που φυσάτε και που προκύπτουν από την σπιρομέτρηση, ώστε να αποφασίσει πόσο καλά λειτουργούν οι πνεύμονές σας. Πρωταρχικά, αξιολογούνται ο όγκος αέρα που φυσάτε κατά το πρώτο δευτερόλεπτο (FEV1) καθώς και ο συνολικός όγκος αέρα που εκπνέετε (FVC). Ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να επαναλάβετε την σπιρομέτρηση μετά από 15-20 λεπτά από την εισπνοή φαρμάκου, ώστε να αξιολογήσει την αναστρεψιμότητα πιθανής βλάβης.

Η σπιρομέτρηση είναι σημαντική για την μέτρηση της λειτουργίας των πνευμόνων.

Ο χρόνιος βήχας και η παραγωγή πτυέλων συχνά προηγούνται κατά πολλά χρόνια της ανάπτυξης του περιορισμού της ροής του αέρα στους πνεύμονες (αν και δεν αναπτύσσουν ΧΑΠ όλα τα άτομα με βήχα και παραγωγή πτυέλων). Επειδή η ΧΑΠ αναπτύσσεται αργά, πιο συχνά διαγιγνώσκεται σε άτομα ηλικίας 40 χρόνων και άνω.

Διαχείριση της ασθένειας

Ένα αποτελεσματικό σχέδιο διαχείρισης της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας περιλαμβάνει τέσσερις συνιστώσες: (1) την αξιολόγηση και παρακολούθηση της νόσου, (2) τη μείωση των παραγόντων κινδύνου, (3) τη σταθεροποίηση της νόσου και (4) τη διαχείριση των εξάρσεων.

Οι στόχοι της αποτελεσματικής διαχείρισης της ΧΑΠ είναι οι εξής:

 • Η πρόληψη της εξέλιξης της νόσου
 • Η ανακούφιση των συμπτωμάτων
 • Η βελτίωση της αντοχής στην άσκηση
 • Η βελτίωση της κατάστασης της υγείας
 • Η πρόληψη και θεραπεία των επιπλοκών
 • Η πρόληψη και θεραπεία των παροξυσμικών επεισοδίων
 • Η μείωση της θνησιμότητας

Οι στόχοι αυτοί πρέπει να επιτευχθούν με ελάχιστες παρενέργειες από τη θεραπεία, μια ιδιαίτερη πρόκληση σε ασθενείς με ΧΑΠ. Ο βαθμός στον οποίο οι στόχοι αυτοί μπορούν να πραγματοποιηθούν ποικίλλει ανάλογα με το κάθε άτομο. Κατά την επιλογή της θεραπείας, πρέπει να συνυπολογιστούν τα οφέλη και οι κίνδυνοι της θεραπείας, καθώς και το άμεσο και έμμεσο κόστος στην κοινότητα.

Οι ασθενείς με ΧΑΠ θα πρέπει να ταυτοποιούνται πριν φτάσουν στο τελικό στάδιο της νόσου.

Παρόλα αυτά, τα οφέλη της σπιρομέτρησης, είτε στον γενικό πληθυσμό, είτε στους καπνιστές, είναι ακόμα ασαφή.

Η εκπαίδευση των ασθενών και των ιατρών έτσι ώστε να αναγνωρίζουν ότι ο βήχας, η απόχρεμψη, η δύσπνοια δεν είναι ασήμαντα συμπτώματα, αποτελεί θεμελιώδη πτυχή της σωστής διαχείρισης της ΧΑΠ και της δημόσιας υγείας.

Η περαιτέρω επιδείνωση της λειτουργίας των πνευμόνων συνήθως απαιτεί τη σταδιακή εισαγωγή περισσότερων θεραπειών, τόσο φαρμακολογικών και μη, για να μειωθεί η επίδραση και ο αντίκτυπος των επιδεινούμενων συμπτωμάτων.  Το χαρακτηριστικό στοιχείο της ΧΑΠ είναι οι οξείες εξάρσεις των συμπτωμάτων που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η κατάλληλη θεραπεία και η εφαρμογή μέτρων για την πρόληψη περαιτέρω εξάρσεων θα πρέπει να εφαρμόζονται το συντομότερο δυνατό.

Συνιστώσα 1: Αξιολόγηση και παρακολούθηση της νόσου

Η διάγνωση της ΧΑΠ βασίζεται σε ένα ιστορικό έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου και την παρουσία περιορισμένης ροής αέρα στους πνεύμονες που δεν είναι πλήρως αναστρέψιμη, με ή χωρίς την παρουσία επιπλέον συμπτωμάτων.
Οι ασθενείς που έχουν χρόνιο βήχα και παραγωγή πτυέλων με ιστορικό έκθεσης σε παράγοντες κινδύνου πρέπει να ελέγχονται ακόμη και αν δεν έχουν δύσπνοια.
Για τη διάγνωση και εκτίμηση της ΧΑΠ, η σπιρομέτρηση είναι ο χρυσός κανόνας.

Συνιστώσα 2: Μείωση κινδύνου

Μείωση της έκθεσης στον καπνό, στις επαγγελματικές σκόνες και τα χημικά προϊόντα, καθώς και στην εσωτερική και εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η διακοπή του καπνίσματος είναι το πιο αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικότερο μέσο για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης ΧΑΠ και την επιβράδυνση της εξέλιξης της.
Τρία είδη συμβουλευτικής είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά: η πρακτική συμβουλευτική, η κοινωνική υποστήριξη ως μέρος της θεραπείας και η κοινωνική υποστήριξη εκτός της θεραπείας.
Αρκετά αποτελεσματικές φαρμακοθεραπείες για την εξάρτηση από τον καπνό είναι διαθέσιμες, και τουλάχιστον μία από αυτές θα πρέπει να ενσωματωθεί στη συμβουλευτική εάν αυτό κριθεί απαραίτητο και εν απουσία αντενδείξεων.
Επιβάλλεται η ανάπτυξη στρατηγικών που αποσκοπούν στη μείωση της επιβάρυνσης από εισπνεόμενα σωματίδια και αέρια στον εργασιακό χώρο.

Συνιστώσα 3: σταθεροποίηση της νόσου

Η συνολική προσέγγιση για τη σταθεροποίηση της νόσου θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από σταδιακή αύξηση της θεραπείας, ανάλογα με τη σοβαρότητα της νόσου.
Για τους ασθενείς με ΧΑΠ, η εκπαίδευση σε θέματα υγείας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση των δεξιοτήτων, την ικανότητα αντιμετώπισης της ασθένειας και την συνολική κατάσταση της υγείας. Είναι επίσης αποτελεσματική στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, συμπεριλαμβανομένης και της διακοπής του καπνίσματος.
Η φαρμακοθεραπεία για τη ΧΑΠ χρησιμοποιείται για να μειώσει τα συμπτώματα και τις επιπλοκές κι όχι για να αντιμετωπίσει την μακροπρόθεσμη μείωση της λειτουργικότητας των πνευμόνων..
Τα βρογχοδιασταλτικά φάρμακα είναι πολύ σημαντικά για τη συμπτωματική αντιμετώπιση της ΧΑΠ. Δίνονται σε αναγκαία βάση ή σε τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόληψη ή τη μείωση των συμπτωμάτων.
Η τακτική θεραπεία με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή θα πρέπει να συνταγογραφείται για τη συμπτωματική ασθενείς με ΧΑΠ, η χρόνια θεραπεία όμως με συστηματικά γλυκοκορτικοστεροειδή θα πρέπει να αποφεύγεται λόγω της αρνητικής σχέσης οφέλους -κινδύνου.
Όλοι οι ασθενείς με ΧΑΠ μπορούν να επωφεληθούν από προγράμματα άσκησης, για να αυξήσουν την αντοχή τους και να ελαττώσουν τα συμπτώματα της δύσπνοιας και κόπωσης.
Η μακροχρόνια χορήγηση οξυγόνου σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια έχει αποδειχθεί χρήσιμη για την αύξηση του προσδόκιμου της ζωής.

Συνιστώσα 4: διαχείριση των εξάρσεων

Οι εξάρσεις των συμπτωμάτων που απαιτούν ιατρική παρέμβαση είναι σημαντικά κλινικά γεγονότα στην ΧΑΠ. Στο ένα τρίτο των σοβαρών παροξυσμικών επεισοδίων η αιτία δε μπορεί να προσδιοριστεί.
Τα εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά και τα συστηματικά γλυκοκορτικοστεροειδή είναι αποτελεσματικά για τη διαχείριση των εξάρσεων.
Οι ασθενείς που εμφανίζουν παροξυσμικά επεισόδια με κλινικά συμπτώματα μόλυνσης αεραγωγών μπορούν να ωφεληθούν από θεραπεία με αντιβιοτικά.

Πηγή : Υπυργείο Υγείας

213 thoughts on “Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας”

 1. This is really interesting, You’re an overly skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward to looking for more of your magnificent post.

  Additionally, I’ve shared your website in my social networks

 2. My developer is trying to persuade me to move to .net from
  PHP. I have always disliked the idea because of the
  costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on several websites for about a year and am nervous about switching to another platform.
  I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
  Any help would be greatly appreciated!

 3. This is really interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to
  seeking more of your great post. Also, I have shared your website in my social networks!

 4. I got this web page from my pal who told me about this web page
  and at the moment this time I am browsing this website and
  reading very informative posts at this time.

 5. You are so interesting! I do not believe I’ve read a single thing like this
  before. So nice to find someone with a few original
  thoughts on this subject matter. Really.. thank you for starting this up.

  This web site is something that is required on the web, someone
  with a little originality!

 6. Asking questions are actually fastidious thing if you are
  not understanding anything completely, however this
  article provides fastidious understanding yet.

 7. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this excellent
  blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your
  RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this site
  with my Facebook group. Talk soon!

 8. I like the valuable information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your blog and check again here regularly.
  I am quite sure I will learn plenty of new stuff right here!
  Good luck for the next!

 9. Right here is the perfect site for everyone who would like
  to find out about this topic. You understand a whole lot its almost tough to argue with you (not that I
  actually will need to…HaHa). You certainly put a
  brand new spin on a topic that’s been discussed for many years.
  Great stuff, just great!

 10. Link exchange is nothing else except it is simply placing the other person’s web site link on your page at appropriate place and other person will also do same in support of you.

 11. Hey there! I simply would like to give you a huge thumbs up for the great info you’ve
  got right here on this post. I am coming back to your blog for more soon.

 12. I believe everything posted was very reasonable.
  But, think on this, what if you typed a catchier title?
  I am not suggesting your content is not good., but what if
  you added something that grabbed a person’s attention? I mean Παγκόσμια
  Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας – Cyclingworld.gr is a little plain. You should
  look at Yahoo’s home page and see how they create post titles to
  grab people to open the links. You might add a video or a pic or two to grab readers excited about what you’ve written. Just my opinion, it would bring your posts a little
  bit more interesting.

 13. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is required to get
  setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very web smart so I’m not 100% sure. Any tips
  or advice would be greatly appreciated. Thanks

 14. Nice post. I used to be checking continuously this blog and I’m inspired!
  Extremely useful info particularly the remaining section 🙂 I take care of such
  info much. I was looking for this certain info for a very lengthy time.
  Thanks and good luck.

 15. Its not my first time to pay a quick visit this site, i am browsing this web site dailly and
  get fastidious information from here daily.

 16. Wow, awesome blog format! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The full glance of your site is magnificent, let alone the
  content!

 17. Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a
  blog website? The account helped me a acceptable deal. I had
  been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 18. I’m not sure why but this website is loading incredibly slow for me.
  Is anyone else having this issue or is it a problem on my end?
  I’ll check back later and see if the problem
  still exists.

 19. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks
  of hard work due to no back up. Do you have any methods to
  protect against hackers?

 20. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.

  I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful
  information. Thanks for the post. I’ll certainly return.

 21. Your style is really unique compared to other folks I’ve read stuff from.
  Many thanks for posting when you have the opportunity,
  Guess I’ll just book mark this blog.

 22. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now
  each time a comment is added I get three e-mails
  with the same comment. Is there any way you can remove people from
  that service? Bless you!

 23. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good.
  I don’t know who you are but definitely you’re going
  to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 24. What i do not realize is in fact how you’re not really much more smartly-favored than you may be right now.
  You are very intelligent. You know therefore
  significantly in the case of this topic, made me for
  my part consider it from numerous various angles. Its
  like men and women don’t seem to be fascinated until
  it’s one thing to do with Woman gaga! Your individual stuffs great.
  All the time care for it up!

 25. Your style is so unique compared to other people I have read stuff
  from. I appreciate you for posting when you’ve got
  the opportunity, Guess I’ll just bookmark this site.

 26. It’s actually a nice and helpful piece of info.
  I’m satisfied that you simply shared this useful info with us.
  Please stay us informed like this. Thank you for
  sharing.

 27. Thanks for a marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you might be a great author.

  I will remember to bookmark your blog and will often come back at some point.

  I want to encourage you to definitely continue your great
  work, have a nice weekend!

 28. Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon everyday.
  It’s always interesting to read content from
  other writers and use something from their websites.

 29. Does your website have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to shoot you an e-mail.
  I’ve got some recommendations for your blog you might be interested
  in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it improve over time.

 30. Can I simply say what a comfort to find a person that actually knows what they’re discussing online.
  You actually know how to bring an issue to light and make it important.
  More people ought to read this and understand this side of your story.
  I can’t believe you are not more popular because you most certainly possess the
  gift.

 31. I like what you guys are up too. Such clever work and exposure!
  Keep up the wonderful works guys I’ve added
  you guys to my personal blogroll.

 32. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article.

  I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post.
  I’ll certainly comeback.

 33. Remarkable things here. I am very satisfied to peer your post.
  Thank you a lot and I am looking ahead to contact you.

  Will you please drop me a e-mail?

 34. I like the valuable information you provide in your articles.
  I will bookmark your blog and check again here frequently.
  I’m quite certain I’ll learn many new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 35. Good day! This is my first visit to your blog! We are a group
  of volunteers and starting a new project in a
  community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a marvellous job!

 36. Oh my goodness! Amazing article dude! Many thanks, However
  I am going through problems with your RSS. I don’t know why I cannot join it.
  Is there anyone else having the same RSS problems? Anyone who knows the solution can you kindly respond?
  Thanks!!

 37. Hi, i think that i saw you visited my site so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to enhance my web site!I suppose
  its ok to use some of your ideas!!

 38. I’m truly enjoying the design and layout of your
  blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and
  visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
  Fantastic work!

 39. I really like your blog.. very nice colors & theme.
  Did you make this website yourself or did you hire
  someone to do it for you? Plz respond as I’m
  looking to create my own blog and would like to find
  out where u got this from. many thanks

 40. Hi there superb blog! Does running a blog similar to this take
  a massive amount work? I’ve no knowledge of programming but I had been hoping to start my own blog soon. Anyhow, should you have any suggestions
  or tips for new blog owners please share. I
  understand this is off subject however I just needed to ask.

  Thank you!

 41. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot.
  I hope to give something back and help others like you aided me.

 42. Fantastic post but I was wanting to know if you could write
  a litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a
  little bit more. Appreciate it!

 43. I don’t even know how I ended up right here, however I believed this put up was good.
  I don’t know who you are however definitely you are going to a
  well-known blogger in case you are not already. Cheers!

 44. I want to to thank you for this great read!! I certainly loved every bit
  of it. I have got you saved as a favorite to check out new stuff
  you post…

 45. You can certainly see your skills within the article you write.
  The sector hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe.
  All the time follow your heart.

 46. Do you have a spam issue on this website; I also am a blogger, and I
  was curious about your situation; we have developed some nice methods and we are
  looking to exchange methods with others, why not shoot me
  an email if interested.

 47. My partner and I stumbled over here from a different page and thought I may as well check things out.

  I like what I see so now i am following you. Look
  forward to checking out your web page for a second time.

 48. Valuable information. Lucky me I discovered your website unintentionally, and I’m
  shocked why this twist of fate didn’t took place earlier!
  I bookmarked it.

 49. Having read this I thought it was extremely informative.

  I appreciate you spending some time and energy
  to put this article together. I once again find
  myself spending way too much time both reading and leaving comments.

  But so what, it was still worth it!

 50. Thank you a bunch for sharing this with all of us you really recognise what
  you’re talking approximately! Bookmarked. Kindly additionally seek advice
  from my web site =). We can have a link change arrangement among us

 51. Useful information. Fortunate me I discovered your website
  unintentionally, and I’m surprised why this coincidence didn’t came about in advance!
  I bookmarked it.

 52. Thanks on your marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you can be a great author.I will remember to
  bookmark your blog and may come back at some point. I want to encourage you to definitely continue your great job, have a nice day!

 53. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get set up?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty
  penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100% certain. Any tips
  or advice would be greatly appreciated. Many thanks

 54. I feel that is among the most important info for me.
  And i’m glad studying your article. However want to statement on some general issues, The site style is great, the articles
  is truly nice : D. Just right job, cheers

 55. Hey there! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
  good success. If you know of any please share. Many thanks!

 56. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my
  old room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to
  him. Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

 57. This is the perfect webpage for anybody who hopes to understand
  this topic. You understand so much its almost tough to argue
  with you (not that I personally will need to…HaHa).
  You definitely put a new spin on a topic which has been discussed for decades.
  Wonderful stuff, just excellent!

 58. I blog quite often and I genuinely thank you for your information. Your article has truly peaked my interest.
  I’m going to book mark your blog and keep checking for new information about once a week.
  I opted in for your Feed too.

 59. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog
  and was wondering what all is required to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet smart so I’m not 100% certain. Any tips or advice would be greatly appreciated.
  Kudos

 60. Very great post. I simply stumbled upon your blog and wanted to mention that I’ve truly loved browsing your weblog posts.
  After all I’ll be subscribing for your feed and I hope you write once more very soon!

 61. Woah! I’m really loving the template/theme of
  this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s
  difficult to get that “perfect balance” between user friendliness and
  visual appeal. I must say that you’ve done a great job with this.
  In addition, the blog loads super fast for me on Internet explorer.

  Excellent Blog!

 62. I’m not that much of a online reader to be honest but your
  sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site
  to come back later on. Many thanks

 63. Just desire to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply cool and i can assume you’re an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming
  post. Thanks a million and please continue the
  enjoyable work.

 64. What i don’t understood is in truth how you’re no longer really a lot more smartly-appreciated than you might be now.
  You’re so intelligent. You recognize thus considerably in relation to this subject, made me
  for my part consider it from numerous varied angles.

  Its like women and men aren’t interested unless it’s something to do with Woman gaga!
  Your personal stuffs excellent. Always care for it up!

 65. Nice post. I learn something new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily
  basis. It’s always interesting to read content from other writers and use a little
  something from other sites.

 66. Heya i’m for the first time here. I came across this board
  and I find It truly useful & it helped me out a lot.
  I hope to give something back and aid others like
  you aided me.

 67. I enjoy what you guys are usually up too. This kind of clever
  work and coverage! Keep up the very good works guys I’ve
  incorporated you guys to our blogroll.

 68. May I simply just say what a relief to discover someone
  who really knows what they’re discussing over the internet.
  You definitely know how to bring a problem to light
  and make it important. A lot more people must look at this and understand this side of your story.
  I was surprised you’re not more popular because you most certainly possess the gift.

 69. Greetings, I do think your website might be having web browser compatibility
  issues. When I take a look at your web site in Safari, it looks fine
  however, when opening in IE, it’s got some overlapping issues.
  I merely wanted to give you a quick heads up!

  Other than that, excellent site!

 70. Hello, this weekend is pleasant designed for me,
  for the reason that this moment i am reading this enormous informative piece
  of writing here at my home.

 71. Excellent web site. Lots of useful info here. I’m sending it to several pals ans additionally sharing in delicious.
  And of course, thanks in your sweat!

 72. Link exchange is nothing else except it is only
  placing the other person’s web site link on your page at suitable place and other person will
  also do similar in favor of you.

 73. When someone writes an post he/she retains the plan of a user in his/her mind that how
  a user can be aware of it. Therefore that’s why this paragraph is perfect.

  Thanks!

 74. Hi, I do believe this is a great website. I stumbledupon it 😉 I will come back once again since i have book-marked it.
  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help other people.

 75. It is the best time to make some plans for the future and it’s time
  to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest
  you some interesting things or suggestions. Maybe you could write next articles referring to this article.
  I want to read more things about it!

 76. Magnificent goods from you, man. I have bear in mind your stuff previous to and you’re just too wonderful.
  I really like what you have received here, certainly like what
  you’re stating and the best way wherein you assert it. You are making it enjoyable
  and you still care for to stay it smart. I can not wait to
  learn far more from you. That is really a great web site.

 77. I am curious to find out what blog platform
  you’re utilizing? I’m experiencing some minor security issues with my latest blog and I would
  like to find something more risk-free. Do you have any solutions?

 78. With havin so much content and articles do you ever run into any issues
  of plagorism or copyright violation? My site has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot
  of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know
  any methods to help reduce content from being ripped off?
  I’d definitely appreciate it.

 79. It’s appropriate time to make some plans
  for the future and it’s time to be happy. I have read this
  post and if I could I wish to suggest you some interesting things or tips.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I desire to read even more things about it!

 80. You can definitely see your enthusiasm within the work you write.
  The arena hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe.
  All the time follow your heart.

 81. You can certainly see your skills in the article you write.
  The sector hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe.
  Always go after your heart.

 82. It is perfect time to make a few plans for the long run and it’s time to
  be happy. I have learn this put up and if I may just I
  desire to recommend you few attention-grabbing issues or tips.
  Perhaps you could write next articles relating to this article.
  I want to learn more issues approximately it!

 83. Hmm it seems like your site ate my first comment (it was
  extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say,
  I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m
  still new to everything. Do you have any recommendations
  for first-time blog writers? I’d certainly appreciate
  it.

 84. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have developed some nice procedures and we are looking to exchange strategies with other folks, be sure to shoot me an e-mail if interested.

 85. Thank you for every other wonderful post. The place else may anyone get that type of info in such an ideal method of
  writing? I have a presentation subsequent week,
  and I am on the look for such info.

 86. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues.

  When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer,
  it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, very good blog!

 87. My spouse and I stumbled over here different page and thought I should check things out.
  I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking into your web page again.

 88. Hello, i believe that i noticed you visited my blog so i came to
  go back the desire?.I am attempting to in finding issues to improve my
  website!I suppose its ok to use some of your
  ideas!!

 89. Hello, for all time i used to check webpage posts here in the
  early hours in the break of day, for the reason that i like to gain knowledge of more and
  more.

 90. I savor, result in I discovered just what I used to be having a look for.
  You’ve ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day.
  Bye

 91. Thank you for another excellent article. The place else could anyone
  get that kind of info in such a perfect method of writing?
  I have a presentation subsequent week, and I am at the search for such
  information.

 92. I’ve been exploring for a bit for any high-quality articles
  or blog posts in this sort of area . Exploring in Yahoo
  I eventually stumbled upon this site. Studying this information So i’m glad
  to show that I’ve an incredibly good uncanny feeling I came upon exactly what I needed.

  I so much no doubt will make sure to don?t forget this site and provides it
  a look on a constant basis.

 93. Greetings from Florida! I’m bored to death at work so I decided
  to check out your blog on my iphone during lunch break. I love the info you present here and
  can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how
  quick your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just
  3G .. Anyhow, wonderful blog!

 94. I do accept as true with all of the ideas you have presented
  on your post. They’re really convincing and will definitely work.

  Nonetheless, the posts are very short for novices.

  May you please lengthen them a little from next time?

  Thanks for the post.

 95. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively helpful and it
  has helped me out loads. I’m hoping to contribute & help different users
  like its aided me. Good job.

 96. Howdy! I could have sworn I’ve been to this site
  before but after going through some of the articles I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely happy I discovered it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

 97. Good day! I know this is kinda off topic but I was wondering which
  blog platform are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems
  with hackers and I’m looking at options for another platform.
  I would be great if you could point me in the direction of a good
  platform.

 98. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i
  was just wondering if you get a lot of spam feedback?
  If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any help is very much appreciated.

 99. I know this website provides quality depending posts and additional data, is there any other web page which provides these kinds of things in quality?

 100. Good day! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on.
  Any recommendations?

 101. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar
  one and i was just curious if you get a lot of
  spam responses? If so how do you stop it, any plugin or anything you
  can recommend? I get so much lately it’s driving me crazy so any support
  is very much appreciated.

 102. whoah this blog is excellent i really like reading your posts.
  Keep up the great work! You know, lots of individuals are looking round for this
  info, you could help them greatly.

 103. Heya! I realize this is kind of off-topic but I needed
  to ask. Does running a well-established blog like yours take a lot of work?
  I’m completely new to blogging however I do write in my journal every day.
  I’d like to start a blog so I can share my experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any suggestions or tips for
  new aspiring bloggers. Appreciate it!

 104. Thank you for every other informative web site.
  The place else may I get that type of information written in such a perfect manner?

  I’ve a venture that I’m simply now operating on, and I’ve been at the look out for such info.

 105. I like the helpful information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your blog and check again here frequently.
  I’m quite certain I will learn a lot of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 106. magnificent points altogether, you simply gained a emblem
  new reader. What would you recommend in regards to your post that you simply made some days ago?
  Any positive?

 107. Appreciating the time and effort you put into your website and detailed information you present.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that
  isn’t the same out of date rehashed information. Great read!

  I’ve saved your site and I’m including your RSS
  feeds to my Google account.

 108. I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found
  any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me.
  Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will
  be a lot more useful than ever before.

 109. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if
  you get a lot of spam comments? If so how do you prevent it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

 110. I seriously love your website.. Excellent colors & theme.
  Did you develop this site yourself? Please reply back as I’m attempting to create my own personal blog and want to know where you got this
  from or exactly what the theme is called. Many thanks!

 111. Hi there everyone, it’s my first pay a visit at this website, and post is really fruitful designed for me, keep up posting these types of posts.

 112. Simply desire to say your article is as amazing. The clearness on your put up is just cool
  and that i could think you are an expert on this
  subject. Fine along with your permission let me to snatch your RSS feed
  to stay updated with impending post. Thank you one million and please continue
  the enjoyable work.

 113. I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to
  be exactly what I’m looking for. Does one offer guest writers to write content in your case?
  I wouldn’t mind producing a post or elaborating on many
  of the subjects you write about here. Again, awesome site!

 114. Hi! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

 115. Hello all, here every person is sharing these familiarity, thus it’s
  fastidious to read this website, and I used to pay a visit this blog
  everyday.

 116. Woah! I’m really digging the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to get that “perfect balance” between usability
  and visual appearance. I must say you have done a great job with this.
  Additionally, the blog loads very fast for me on Opera. Superb Blog!

 117. Thanks , I’ve recently been searching for information approximately this topic for a while and yours
  is the greatest I have found out so far. However, what in regards to the conclusion? Are you certain in regards to the supply?

 118. Hey! This is my first visit to your blog!
  We are a collection of volunteers and starting a new project in a community
  in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a marvellous job!

 119. Its like you learn my mind! You appear to know a lot approximately this,
  such as you wrote the guide in it or something.
  I think that you just can do with some p.c. to force the message
  house a bit, however instead of that, this is magnificent blog.

  An excellent read. I will definitely be back.

 120. Hi! I simply want to offer you a big thumbs up
  for your great information you have right here on this
  post. I am coming back to your blog for more soon.

 121. I was suggested this blog by way of my cousin. I am no longer
  sure whether this put up is written via him as no one
  else know such specified approximately my trouble.

  You are wonderful! Thank you!

 122. Greetings from Los angeles! I’m bored to tears at work
  so I decided to check out your website on my iphone during lunch break.
  I enjoy the information you provide here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m shocked at how fast your blog loaded on my mobile ..

  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow,
  excellent blog!

 123. Hey just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running
  off the screen in Ie. I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The design look great though! Hope you get the issue resolved soon. Thanks

 124. I think that what you said made a bunch of sense.
  However, think about this, what if you typed a catchier title?
  I ain’t saying your information is not good,
  however suppose you added a headline that makes people desire more?
  I mean Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας – Cyclingworld.gr is
  a little vanilla. You ought to glance at Yahoo’s home page and watch how they create post headlines to get viewers to open the links.

  You might try adding a video or a related picture or two
  to grab readers excited about what you’ve written. In my opinion, it could
  bring your blog a little bit more interesting.

 125. If you are going for most excellent contents like I do, just go
  to see this web page every day for the reason that it offers quality
  contents, thanks

 126. hello!,I love your writing so so much! proportion we keep in touch more approximately your post on AOL?
  I need a specialist on this space to resolve my problem.
  Maybe that’s you! Taking a look forward to see you.

 127. Have you ever thought about publishing an ebook or guest authoring on other sites?

  I have a blog based upon on the same information you discuss and would love to have you share
  some stories/information. I know my subscribers
  would value your work. If you’re even remotely interested, feel free to
  shoot me an email.

 128. Hi there just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your post seem to be running off the screen in Ie.
  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you
  know. The layout look great though! Hope you get the issue solved soon. Kudos

 129. Hi! This is kind of off topic but I need some help from an established
  blog. Is it tough to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to begin. Do you
  have any ideas or suggestions? Thank you

 130. Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?

  A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog
  shine. Please let me know where you got your design. Kudos

 131. Hey there! I simply would like to offer you a big thumbs up for
  the great info you have got here on this post. I am returning to your
  web site for more soon.

 132. After I initially commented I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added-
  checkbox and now each time a comment is added I receive four emails with the same comment.

  Perhaps there is a means you can remove me from that service?
  Thank you!

 133. Today, I went to the beach front with my kids. I found a sea
  shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.

  She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 134. It’s nearly impossible to find well-informed people in this particular subject, however, you seem like you know what
  you’re talking about! Thanks

 135. excellent issues altogether, you just received a brand new reader.

  What could you recommend in regards to your post that you just made
  a few days in the past? Any sure?

 136. Having read this I thought it was rather informative. I appreciate you spending some time and effort to put this short article together.
  I once again find myself spending a significant amount of time both
  reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 137. A person essentially help to make seriously articles I’d
  state. That is the very first time I frequented your
  website page and to this point? I surprised with the research you made to make this particular submit
  incredible. Fantastic process!

 138. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about, why throw
  away your intelligence on just posting videos to your
  weblog when you could be giving us something enlightening to read?

 139. What’s up, always i used to check website posts here in the early hours in the break of
  day, for the reason that i love to learn more and more.

 140. Thanks for any other excellent post. Where else may just anyone get that kind of information in such an ideal manner of writing?
  I have a presentation next week, and I’m at the search for such info.

 141. Heya i am for the primary time here. I found this board and I in finding
  It truly helpful & it helped me out a lot. I hope to offer
  something again and aid others such as you helped
  me.

 142. You really make it seem so easy with your presentation but I find this
  matter to be actually something that I think I would
  never understand. It seems too complex and extremely broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of
  it!

 143. Excellent weblog here! Also your website so much up very fast!
  What web host are you the usage of? Can I am getting your associate link on your host?
  I want my site loaded up as quickly as yours lol

 144. Hey I am so thrilled I found your blog page, I really found
  you by error, while I was looking on Askjeeve for something else,
  Anyways I am here now and would just like to say thank you for a incredible post and
  a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the moment but I have
  saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will
  be back to read much more, Please do keep up the awesome job.

 145. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your web site offered us with valuable info to work on. You have done an impressive job and our
  whole community will be grateful to you.

 146. Thanks for a marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you could be a great
  author.I will make sure to bookmark your blog and definitely will come
  back from now on. I want to encourage you to continue your great
  posts, have a nice day!

 147. It is the best time to make some plans for the future and it’s time
  to be happy. I have read this post and if I could I
  want to suggest you few interesting things or suggestions.

  Perhaps you could write next articles referring to this article.
  I wish to read even more things about it!

 148. I think the admin of this web site is in fact working hard in favor of his web site, as here every material is
  quality based information.

 149. you’re truly a excellent webmaster. The website loading speed is incredible.

  It sort of feels that you’re doing any unique trick.
  In addition, The contents are masterpiece. you’ve done a great
  activity on this matter!

 150. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam responses?
  If so how do you reduce it, any plugin or
  anything you can advise? I get so much lately it’s driving me
  crazy so any support is very much appreciated.

 151. Every weekend i used to go to see this web site, as i wish for enjoyment, since this this
  site conations actually pleasant funny stuff too.

 152. Thanks for finally talking about > Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας – Cyclingworld.gr < Loved it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *