Επαγγελματικές Ομάδες Ποδηλασίας του UCI Pro Tour : Επικοινωνιακές Ενέργειες

Estimated read time 1 min read

Κείμενο : Ψαρέλης Γ. (2005) -Όπως είναι γνωστό τον Ιανουάριο του 2005 ξεκίνησε το U.C.I. Pro Tour, δηλαδή μίας σειράς επιλεγμένων αγώνων ποδηλασίας, στο οποίο έχουν δικαίωμα συμμετοχής 20 ομάδες που κατάφεραν να πάρουν την έγκριση της Διεθνούς ομοσπονδίας ποδηλασίας (UCI).

Στόχος του UCI Pro Tour είναι η περαιτέρω ανταγωνιστικότητα της ποδηλασίας σε σχέση με άλλα αθλήματα, όπως η Φόρμουλα 1, το τένις, το γκολφ κ.τ.λ., τόσο σε επίπεδο προβολής από τα ΜΜΕ όσο και προσοχής/ προσέλκυσης Χορηγών, ΜΜΕ και θεατών/ υποστηρικτών.

Στόχος της έρευνας ήταν να καταγραφούν οι επικοινωνιακές ενέργειες (below the line) που διεξάγουν οι ομάδες αυτούς τους πέντε πρώτους μήνες λειτουργίας του καινούργιου θεσμού για να επικοινωνήσουν με τις ομάδες κοινά (target groups), δηλαδή τους Χορηγούς (ΔΣ, Μάνατζμεντ και προσωπικό), τα ΜΜΕ, τους Θαυμαστές τις ομάδας (fans) καθώς και το ευρύτερο κοινό.

Για να μπορέσουμε να συλλέξουμε στοιχεία παρακολουθήσαμε τους δύο τελευταίους μήνες τις επίσημες ιστοσελίδες τους και ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα επικοινωνίας που απευθύνουν στις διάφορες ομάδες κοινά (target groups). Επίσης παρακολουθήσαμε τα ηλεκτρονικά και έντυπα περιοδικά εστιάζοντας στα σχόλια των έμπειρων δημοσιογράφων του χώρου.

Μετά την καταγραφή όλων των επικοινωνιακών ενεργειών τις κατατάξαμε, πέρα από το κριτήριο του παραλήπτη και  ανάλογα με τον χώρο/ μέσο επικοινωνίας στις εξής κατηγορίες : Επικοινωνία στον Δρόμο (On the Road), προβολή στους αγώνες (Promotion at Competition), προβολή στην τηλεόραση, προβολή στoν Γραπτό τύπο (εφημερίδες, περιοδικά ποδηλασίας), επικοινωνιακές ενέργειες στο διαδίκτυο, ανεξάρτητες εκδηλώσεις (special events). Χρησιμοποιήσαμε 5 case studies για να συγκρίνουμε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης.

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής :

1. Tο μάρκετινγκ και η επικοινωνία αποκτούν όλο και περισσότερη σημασία για τις ομάδες

2. Oι επαγγελματικές ομάδες ποδηλασίας συνειδητά προσπαθούν να διαφοροποιηθούν σε θέματα οργάνωσης, αξιών και κουλτούρας. Έτσι διαμέσου αυτής της οργανωτικής διαφοροποίησης επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα διαφοροποιημένο και συνάμα ελκυστικό Brand, την τοποθέτηση (positioning) του οποίου προσπαθούν να επιτύχουν με την χρησιμοποίηση καινοτόμων επικοινωνιακών ενεργειών.

3. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ομάδων :αυτές που ταυτίζονται με τον κύριο χορηγό (Name sponsor) καθώς και αυτές που έχουν δημιουργήσει εταιρεία με την δική της κουλτούρα και οργάνωση.

4. To Ιντερνετ αποκτά όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα για την επικοινωνία όλων των ομάδων, καθότι αποτελεί ένα φθηνό αμφίδρομο μέσο επικοινωνίας με όλες τις ομάδες κοινού που ενδιαφέρουν τις ομάδες.

 

You May Also Like

More From Author

4Comments

Add yours
  1. 3
    АААahuzbdb

    Некероване кохання 14 серія
    yunb ddnznz Смотреть онлайн сериал Некероване кохання / Любовь без тормозов 14 серия
    Некероване кохання / Любовь без тормозов: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11,12,13,14,15,16 СЕРИЯ (украина)

+ Leave a Comment