O ρόλoς του προπονητή (μέρος Α’)

Εισαγωγή

Στο εξωτερικό ο διάλογος για πολλά θέματα που αφορούν την προπονητική διαρκεί πολλά χρόνια ενώ εδώ στην Ελλάδα δυστυχώς δεν πορβληματιζόμαστε αρκετά και ίσως αγνοούμε τελείως την ανάγκη αυτού του διαλόγου.

Ενας από τους βασικούς προβληματισμούς είναι για τον ρόλο του προπονητή (Για την ανάγκη του άρθρου θα ταυτίσουμε την λέξη προπονητής με αυτό που ονομάζουν οι αγγλοι/ αμερικάνοι coach).

Το άρθρο εντάσσεται και συμπληρώνει το αφιερώμα μας “Best coaches” και ως αφορμή ήταν σχετικό άρθρο του Peter Coe, πατέρα και προπονητή του Sebastian Coe.  O Peter Coe ήταν ένας αυτοδίδακτος και εξαιρετικά επιτυχημένος προπονητής, που αναγκάστηκε μέσα από συνεχή μελέτη και προσωπικό ψάξιμο να πάρει τις απαντήσεις τις οποίες δεν μπορούσαν να του δώσουν οι προπονητές και sport scientists. Θα κάνουμε διαφορετικό αφιέρωμα στον Peter Coe, καθώς ήταν από τις μορφές σε παγκόσμιο επίπεδο της προπονητής καθώς και εξαιρετικά επιτυχημένος συγγραφέας προπονητικής.

 

Ορισμός

Οι Coe & Martin αναφέρουν στο πολύ δημοφιλές βιβλίο τους «Καλύτερη προπονητική για δρομείς αντοχής» ότι με μία λέξη θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο προπονητής είναι manager.

O Kevin Predergast –  προπονητής στίβου- αναφέρει  σε άρθρο του με τίτλο «Η προπονητική ως μία άσκηση διοίκησης» (coaching as a management exercise) : «Ο ρόλος ενός προπονητή είναι παρόμοιως με αυτόν ενός στελέχους επιχειρήσεων & οργανισμών καθώς και οι δύο είναι υπεύθυνοι για την επίτευξη αποτελεσμάτων μέσω της εργασίας άλλων ανθρώπων» και συνεχίζει αναφέροντας με ποιο τρόπο οι managerial  θεωρίες και δεξιότητες μπορούν να εφαρμοστούν στην προπονητική ώστε αυτή να γίνει πιο αποτελεσματική και συστηματική.

Μεταξύ προπονητικής και management υπάρχουν πάντοτε αλληλοεπιδράσεις και παραδείγματα από τον ένα τομέα μεταφέρονται στον άλλο. Ετσι πολλοί μελετητές ηγεσίας ή δημιουργίας ομάδων χρησιμοποιούν παραδείγματα μέσα από τον αθλητισμό για να τα μεταφέρουν στον κόσμο της διοίκησης εταιρειών και οργανισμών. Ομως καθώς το management έχει συγκεντρώσει πολλούς περισσότερους μελετητές ο Prendergast αναφέρει ότι είναι δικαιολογημένο οι προπονητές να στρεφόνανται  συνεχώς εκεί για να αντλήσουν γνώση.

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αυτό πλέον είναι η σημαντική αδυναμία των ελλήνων προπονητών σε σχέση των ευρωπαίων  και κυρίως των προπονητών από τις ΗΠΑ και Αυστραλία. Ο γνωστός προπονητής ποδοσφαίρου  Χοσέ Μουρίνιο θεωρείται εξαιρετικός μανατζερ και αυτό ίσως να είναι αυτό που τον ξεχωρίζει από άλλους προπονητές.Ο ίδιος χρησιμοποιεί την λέξη manager πολύ πιο συχνά από ότι την λέξη coach για να περιγράψει την δουλειά του καθώς και την δουλειά άλλων προπονητών

Όπως εξαιρετικός μάνατζερ είναι και ο Bill Walsh  της ομάδας αμερικάνικού ποδοσφαίρου της γνωστή ομάδας των 49ers. O Bill Walsh αναφέρει σχετικά : « Bλέπω σήμερα τους προπονητές και τα στελέχη εταιρειών να έχουν ίδιες δεξιότητες σήμερα παρά ποτέ».

Οι Coe & Martin αναφέρουν επίσης και τον πολύ ενδιαφέρον ορισμό του Frank Dick ότι δηλαδή ότι ο προπονητής «είναι ο διευθυντής των φιλοδοξιών ενός αθλητή/ -ών».

 

Κατηγορίες προπονητών

Υπάρχουν προπονητές που κάνουν τελείως διαφορετικές δουλειές. Υπάρχουν προπονητές που ασχολούνται αποκλειστικά με ενα- δύο αθλητή/ -ες  υψηλού επιπέδου, άλλοι προπονητές που ασχολούνται με την διαχείρηση των αθλητών ενός επαγγελματικού συλλόγου, άλλοι που  έχουν την ευθύνη διαχείρησης ενός ερασιτεχνικού συλλόγου κ.λπ.

Υπάρχουν προπονητές που ειδικεύονται στην προπόνηση αθλητικών υποδομών, γυναικείων ομάδων,  αθλητών με αναπηρία κ.λπ.

Υπάρχουν προπονητές που εξιδεικεύονται σε κάποιο άθλημα και προπονητές που εποπτεύουν αθλητές  από διαφορετικά αθλήματα.

Σίγουρα η κάθε κατηγορία  προπονητών απαιτεί ειδικές (και ίσως και τελείως διαφορετικές) δεξιότητες και ειδικές γνώσεις. Ομως όλοι οι προπονητές οφείλουν να έχουν τις σημαντικές δεξιότητες μανατζμεντ.

Οι Coe & Martin αναφέρουν ότι : « ένας ικανός προπονητής είναι ειδικός στο να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης (για τον/τους αθλητή/τες του) και είναι πρόθυμος να χρησιμοποιήσει την εξιδεικευση ικανών επαγγελματιών που εμπιστεύεται ώστε να υλοποιήσει το πλάνο του….ένας καλός προπονητής είναι ένας καλός μαθητής.»

 

Knowledge management

«Είμαστε όλοι επιστήμονες του αθλητισμού κατά κάποιο τρόπο. Οφείλουμε να πειραματιζόμαστε, πρέπει να ακούμε και να δοκιμάζουμε νέες ιδέες. Δεν έχει σημασία πόσο καιρό ασχολείσαι με κάποιο άθλημα, πάντοτε υπάρχουν νέα πράγματα τα οποία μπορείς να μάθεις» Linford Cristie (από τους καλύτερους αθλητές των 100μ)

Σε συνέχεια των παραπάνω καθώς και της συνεχούς σημασίας που δίνεται στην διαχείρηση γνώσης ας δούμε μερικούς πυλώνες του knowledge management στην προπονητική.

Α. Η παρακολούθηση της βιβλιογραφίας, τόσο πρωτογενούς όσου και δευτερογενούς, είναι σημαντική.  Δυστυχώς γιαεμάς τους Ελληνες η μεγαλύτερη πλειοψηφία της σχετικής βιβλιογραφίας είναι στα αγγλικά. Ετσι η άριστη γνώση της αγγλικής γλώσσας είναι πολύ σημαντική για την εύκολη και γρήγορη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας που είναι όλο και μεγαλύτερη.

Β. Η προπονητική απαιτεί την χρήση υπό – ειδικοτήτων όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι Coe & Martin : Βιοχημεία, Αθλητική ψυχολογία, εργοφυσιολογία, αθλητιατρική, …Ετσι δεν είναι λάθος αυτό που έχει υποθεί από πολλούς ότι οι προπονητές του μέλλοντος θα είναι ιατροί, φυσιολόγοι, χημικοί και σε μερικά αθλήματα ίσως και φυσικοί. Σε κάθε άθλημα υπάρχουν τομείς που είναι εξαιρετικά σημαντικοί. Εάν ασχολείσαι με την κολύμβηση και την ποδηλασία είναι σίγουρο ότι χρειάζεται εξαιρετική γνώση φυσικής και όσο καλύτερη φυσική γνωρίζει τόσο νέα πράγματα μπορείς να ανακαλύψεις. Το ίδιο ισχύει και με την φυσική αλλά και άλλους τομείς όπως η κλινική χημεία, η βιοχημεία, η χημεί τροφίμων, οργανωσιακή συμπεριφορά, η ψυχολογία, η ενδυνάμωηση με βάρη…Είναι μία συνεχή διαδικασία προσωπικού ψαξίματος. Χωρίς τις βασικές γνώσεις σε ορισμένους τομείς είναι δύσκολο κάποιος να μπορεί να παρακολουθήσει τουλάχιστον την πρωτογενή βιβλιογραφία και έτσι θα αναγκαστεί να περιοριστεί στην δευτερογενή.

Γ. Η προπονητική είναι μία αμφίδρομη σχέση ανταλαγής γνώσης και εμπειριών μεταξύ προπονητή και αθλητή/-ων. Καθημερινά ο προπονητής μεταφέρει γνώση στον αθλητή αλλά και ο αθλητής μεταφέρει εμπειρίες και ερεθίσματα για περαιτέρω έρευνα και αναζήτηση. Αυτή η σχέση παράγει γνώση και εξελίσει και τους δύο.

 

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης, Προπονητική Ομάδα smart sport & συντακτική ομάδα TriathlonWorld & CyclingWorld & TriathlonMag  (email : info@triathlonworld.gr)

 

200 thoughts on “O ρόλoς του προπονητή (μέρος Α’)”

 1. Liên Kết Xem Trực Tiếp Bóng Đá Futsal Việt Nam Vs Lebanon Vòng Chủng Loại World Cupjoanna charaktisNếu cứ nghịch như cơ hội vừa đè bẹp Everton cho tới 3-1 trên sân khách hàng

 2. I’m no longer positive where you’re getting your information, but great topic.I must spend a while finding out more or working out more.Thanks for wonderful info I used to be searching for this information for my mission.

 3. A motivating discussion is definitely worth comment. I believe that you ought to write more on this topic, it may not be a taboo matter but usually people don’t discuss such subjects. To the next! Best wishes!!

 4. A motivating discussion is definitely worth comment. There’s no doubt that that you need to publish more on this topic, it may not be a taboo subject but usually people do not discuss such topics. To the next! All the best!!

 5. Thank you for some other magnificent article. The place else could anybody get that type of info in such a perfect means of writing? I have a presentation next week, and I am at the look for such info.

 6. Thank you for another great article. The place else may just anyone get that kind of information in such an ideal approach of writing? I have a presentation subsequent week, and I’m at the search for such information.

 7. May I simply just say what a relief to uncover someone that really understands what they’re
  discussing on the net. You actually understand how to bring a problem to light
  and make it important. More and more people should check this out
  and understand this side of the story. It’s surprising you are
  not more popular because you most certainly possess the gift.

 8. I’ve been browsing online more than 4 hours
  today, yet I never found any interesting article like
  yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and
  bloggers made good content as you did, the web will be much more
  useful than ever before.

 9. Howdy would you mind stating which blog platform you’re working with?
  I’m going to start my own blog soon but I’m having a hard time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.

  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and
  I’m looking for something completely unique.
  P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 10. Hey! Would you mind if I share your blog with my twitter
  group? There’s a lot of people that I think would really enjoy
  your content. Please let me know. Cheers

 11. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog
  posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement
  you access consistently rapidly.

 12. Good day! Do you know if they make any plugins to help with SEO?

  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not
  seeing very good success. If you know of any please
  share. Thanks!

 13. I always used to read paragraph in news papers but now as I am a user
  of internet thus from now I am using net for articles or reviews, thanks to web.

 14. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation?
  My blog has a lot of exclusive content I’ve either
  authored myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without
  my agreement. Do you know any techniques to help prevent content from being stolen? I’d genuinely appreciate it.

 15. I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether
  this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty.
  You are wonderful! Thanks!

 16. This is really attention-grabbing, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look ahead to in quest of extra of your
  fantastic post. Also, I’ve shared your web site in my social networks

 17. You have made some decent points there. I looked on the internet to learn more
  about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.

 18. I have been exploring for a little bit for any high-quality
  articles or weblog posts in this kind of house .
  Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site.

  Studying this information So i’m satisfied to show that I have an incredibly good uncanny feeling I found out exactly what I needed.
  I most no doubt will make sure to do not omit this web site and provides it a glance regularly.

 19. Excellent blog here! Also your site loads up very fast!
  What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 20. My partner and I stumbled over here by a different web address and thought I
  should check things out. I like what I see so now i’m following
  you. Look forward to looking at your web page yet again.

 21. Hi, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog in Firefox, it looks fine but when opening
  in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give
  you a quick heads up! Other then that, amazing blog!

 22. First of all I would like to say wonderful blog! I had a quick question in which
  I’d like to ask if you don’t mind. I was curious to know how you
  center yourself and clear your thoughts prior to writing.
  I have had a hard time clearing my thoughts in getting my ideas out there.
  I truly do take pleasure in writing however it just seems
  like the first 10 to 15 minutes tend to be wasted simply just
  trying to figure out how to begin. Any suggestions or hints?
  Appreciate it!

 23. Hi there everyone, it’s my first pay a visit at this website,
  and post is really fruitful for me, keep up posting these types of articles or reviews.

 24. It’s really a nice and helpful piece of information. I am happy that you shared this helpful information with us.
  Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 25. Thanks for the good writeup. It if truth
  be told used to be a enjoyment account it. Look advanced to more added agreeable from you!
  By the way, how could we keep up a correspondence?

 26. After exploring a few of the blog articles on your site, I
  seriously like your way of blogging. I added it to my bookmark
  site list and will be checking back in the near future. Take a look
  at my web site as well and let me know your opinion.

 27. Hello! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on.
  Any tips?

 28. I was very pleased to discover this site.

  I need to to thank you for ones time for this fantastic read!!

  I definitely loved every part of it and i also have you book-marked to see new information in your site.

 29. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is important and everything.
  But think of if you added some great graphics or video clips to give your posts
  more, “pop”! Your content is excellent but with images and videos, this blog could undeniably be one of the best in its niche.

  Great blog!

 30. First off I want to say terrific blog! I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind.
  I was interested to know how you center yourself and clear your mind prior to writing.
  I have had a difficult time clearing my mind in getting
  my thoughts out. I do enjoy writing however it just
  seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost just trying to figure out
  how to begin. Any suggestions or hints? Cheers!

 31. Hi there! I know this is kinda off topic but I was
  wondering which blog platform are you using for this site?
  I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers
  and I’m looking at options for another platform.
  I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 32. Hi there to every body, it’s my first go to see of this web site;
  this weblog carries amazing and in fact good information in favor of visitors.

 33. I am really impressed along with your writing talents and also with the layout in your
  weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Anyway stay up the nice quality writing, it’s
  uncommon to look a great weblog like this one these days..

 34. Hello there! This is my first comment here
  so I just wanted to give a quick shout out and tell you
  I genuinely enjoy reading through your blog posts.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics?

  Thanks a ton!

 35. I think this is one of the most vital information for me.
  And i am glad reading your article. But wanna remark on some general things, The web site style is ideal, the articles is really excellent :
  D. Good job, cheers

 36. Pretty nice post. I just stumbled upon your
  blog and wished to say that I have really enjoyed
  browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you
  write again very soon!

 37. I’ve been exploring for a little bit for any high quality articles
  or weblog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this site.
  Reading this info So i’m happy to convey that I have an incredibly good uncanny feeling I came upon just what I needed.
  I most for sure will make certain to do not fail to remember this
  web site and provides it a glance on a constant basis.

 38. My brother recommended I may like this web site.
  He was totally right. This publish truly made my day. You cann’t believe just
  how a lot time I had spent for this info! Thank you!

 39. May I simply just say what a relief to find an individual who truly knows what they are talking about
  over the internet. You actually understand how to bring a problem to
  light and make it important. More and more people ought to read this
  and understand this side of the story. I was surprised that you are not more popular given that you surely have the gift.

 40. Hey there! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to take a
  look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my
  followers! Fantastic blog and superb design.

 41. That is a good tip particularly to those new to the blogosphere.
  Simple but very precise information… Thank
  you for sharing this one. A must read post!

 42. Useful information. Lucky me I discovered your site by accident,
  and I’m shocked why this twist of fate didn’t happened earlier!
  I bookmarked it.

 43. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this superb blog!
  I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account.

  I look forward to brand new updates and will share this blog with my Facebook group.

  Chat soon!

 44. Somebody necessarily assist to make significantly posts I might state.

  This is the first time I frequented your website page and so far?
  I surprised with the research you made to create
  this actual submit incredible. Excellent job!

 45. You made some decent points there. I looked on the net to learn more about the issue and found most
  individuals will go along with your views on this website.

 46. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s
  both equally educative and engaging, and without a doubt, you have hit the nail on the head.
  The issue is something that too few men and women are speaking intelligently about.

  Now i’m very happy that I came across this in my hunt for something regarding this.

 47. Definitely believe that which you said. Your favorite reason appeared to be
  on the internet the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get irked while people consider worries
  that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing
  without having side-effects , people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 48. Your style is so unique compared to other people I’ve read stuff from.
  Thanks for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just book mark this site.

 49. Hello there, You have done a great job. I will certainly digg it and
  personally recommend to my friends. I am sure they’ll be
  benefited from this site.

 50. Heya! I’m at work surfing around your blog from my new iphone!
  Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts!
  Keep up the great work!

 51. Undeniably imagine that which you said. Your favourite justification appeared to be at the web
  the easiest thing to remember of. I say to you, I definitely get annoyed even as other folks
  think about concerns that they plainly don’t realize about.
  You controlled to hit the nail upon the top as smartly as outlined out the whole thing without having side effect , folks
  could take a signal. Will likely be again to get more.
  Thank you

 52. Hi there, I discovered your web site by way of Google while looking for a related matter,
  your site got here up, it appears good. I have bookmarked it in my google
  bookmarks.
  Hello there, just turned into aware of your weblog
  thru Google, and found that it’s really informative.
  I’m gonna be careful for brussels. I will appreciate if you proceed
  this in future. A lot of other folks can be benefited out of your writing.
  Cheers!

 53. Heya! I know this is sort of off-topic but I needed to ask.
  Does running a well-established website like
  yours take a large amount of work? I am completely new to blogging however I
  do write in my journal daily. I’d like to start a blog so
  I can share my own experience and views online. Please
  let me know if you have any ideas or tips for brand new aspiring blog owners.
  Thankyou!

 54. I always used to read paragraph in news papers but now as I am
  a user of internet so from now I am using net for
  articles or reviews, thanks to web.

 55. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a
  weblog web site? The account aided me a appropriate deal. I were tiny bit familiar of this your broadcast provided bright transparent concept

 56. I’d like to thank you for the efforts you have put in writing this website.

  I really hope to check out the same high-grade content from you
  later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own, personal
  site now 😉

 57. Hey there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?

  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good
  gains. If you know of any please share. Cheers!

 58. I used to be recommended this website by means of my cousin. I am not positive whether or not this submit is written by him as nobody else realize
  such distinctive about my problem. You’re incredible!
  Thank you!

 59. My brother recommended I may like this web site.
  He was once totally right. This put up truly made my day.
  You can not believe simply how so much time I had spent for this info!
  Thanks!

 60. Everything is very open with a really clear clarification of the challenges.
  It was really informative. Your site is very useful.
  Thanks for sharing!

 61. My spouse and I stumbled over here from a different website
  and thought I should check things out. I like what I see so i am just following
  you. Look forward to looking at your web page for a second time.

 62. Hi i am kavin, its my first occasion to commenting
  anywhere, when i read this post i thought i could
  also make comment due to this good article.

 63. After looking at a handful of the blog posts on your web site, I seriously like your way of blogging.
  I bookmarked it to my bookmark website list and will be checking back in the near future.
  Take a look at my web site as well and let me know how
  you feel.

 64. Hey! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I
  could find a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m
  having difficulty finding one? Thanks a lot!

 65. My partner and I stumbled over here by a different website and thought I might check
  things out. I like what I see so i am just following you.
  Look forward to going over your web page for a second time.

 66. Definitely consider that which you said. Your favourite reason appeared to be on the web the simplest thing to be mindful of.
  I say to you, I definitely get irked at the same time as other folks
  consider issues that they plainly do not understand about.
  You controlled to hit the nail upon the highest as neatly as defined out the whole thing with
  no need side-effects , folks could take a signal. Will probably be again to get more.
  Thanks

 67. What’s up everyone, it’s my first pay a visit at this web page, and piece of
  writing is truly fruitful for me, keep up posting these types of articles or
  reviews.

 68. Hmm it appears like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say,
  I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to everything.

  Do you have any tips for inexperienced blog writers? I’d
  genuinely appreciate it.

 69. Nice weblog right here! Additionally your website rather a lot up fast!
  What web host are you the use of? Can I get your affiliate link to your host?
  I desire my site loaded up as fast as yours lol

 70. fantastic submit, very informative. I ponder why the other experts of this sector do
  not realize this. You must proceed your writing.

  I am sure, you’ve a huge readers’ base already!

 71. That is really attention-grabbing, You are an excessively professional blogger.

  I’ve joined your feed and look forward to searching for extra of your great post.
  Additionally, I’ve shared your website in my social networks

 72. My family members all the time say that I am killing my time here at web, however I know I am getting know-how all the time by reading
  thes nice articles or reviews.

 73. It’s appropriate time to make some plans for the longer term and it
  is time to be happy. I have learn this submit and if I could I want to suggest you some fascinating things or tips.
  Maybe you could write subsequent articles regarding this article.
  I wish to learn more things approximately it!

 74. Heya! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4!
  Just wanted to say I love reading your blog
  and look forward to all your posts! Carry on the superb work!

 75. Hey! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.

  Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog
  article or vice-versa? My blog addresses a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from
  each other. If you might be interested feel free to shoot me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Awesome blog
  by the way!

 76. you are in reality a good webmaster. The website loading speed is
  incredible. It kind of feels that you are doing any unique trick.
  Moreover, The contents are masterpiece. you’ve performed a excellent
  job on this subject!

 77. Good day! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew
  where I could locate a captcha plugin for my comment form?

  I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?
  Thanks a lot!

 78. Spot on with this write-up, I absolutely believe that this website needs far more attention. I’ll probably be back again to read through more, thanks for the info!

 79. After checking out a number of the articles on your blog, I honestly like
  your way of blogging. I book-marked it to my bookmark webpage list and will be
  checking back soon. Please visit my web site as well and tell me how you feel.

 80. Hello there, You’ve done a fantastic job. I’ll definitely digg it and personally suggest to my friends.
  I am confident they’ll be benefited from this web site.

 81. I’m really enjoying the design and layout of your blog.

  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often.
  Did you hire out a developer to create your theme?

  Outstanding work!

 82. I’m curious to find out what blog platform you happen to be
  working with? I’m having some small security problems with my latest website and I’d like to find
  something more safeguarded. Do you have any recommendations?

 83. Hey would you mind stating which blog platform you’re
  working with? I’m planning to start my own blog in the near future but
  I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems
  different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Apologies for getting off-topic but I
  had to ask!

 84. Undeniably consider that that you said. Your favourite reason appeared to be at the internet the simplest thing to understand of.
  I say to you, I certainly get annoyed even as people think about issues that they
  just do not understand about. You controlled to hit
  the nail upon the highest and also defined out the entire thing with no
  need side-effects , other people could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 85. I’m extremely impressed along with your writing skills and also with the format on your weblog.
  Is that this a paid subject matter or did you modify it yourself?
  Anyway stay up the nice quality writing, it’s uncommon to
  look a great blog like this one these days..

 86. My brother recommended I may like this blog. He was totally right.
  This submit actually made my day. You cann’t believe
  simply how a lot time I had spent for this info! Thank you!

 87. Greetings, I believe your website could be having browser compatibility problems.
  Whenever I take a look at your web site in Safari,
  it looks fine however, if opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues.
  I simply wanted to provide you with a quick heads up!

  Besides that, excellent site!

 88. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed!

  Extremely helpful info particularly the last part 🙂 I care for such information much.
  I was seeking this particular info for a long time. Thank you and best of luck.

 89. Thank you a lot for sharing this with all of us you actually realize what you’re talking approximately!
  Bookmarked. Please also talk over with my web site =).
  We could have a hyperlink change arrangement among us

 90. Hey There. I discovered your weblog using msn. That is
  an extremely neatly written article. I’ll make sure to
  bookmark it and return to read more of your useful info.

  Thank you for the post. I’ll definitely return.

 91. Thanks for ones marvelous posting! I seriously enjoyed reading
  it, you happen to be a great author.I will be sure to bookmark your
  blog and will come back sometime soon. I
  want to encourage you to continue your great posts, have a nice evening!

 92. This design is spectacular! You obviously know how to keep a
  reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved
  to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented
  it. Too cool!

 93. Excellent post. I was checking continuously this weblog and I am
  inspired! Extremely useful info particularly the final part
  🙂 I handle such information a lot. I used to be seeking this
  particular information for a long time. Thanks and good luck.

 94. With havin so much content do you ever run into any issues of
  plagorism or copyright infringement? My site has a lot of unique content I’ve either authored myself or outsourced but it seems a
  lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any methods to
  help stop content from being ripped off? I’d really appreciate it.

 95. My brother recommended I might like this website.
  He was entirely right. This post actually made my day.
  You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 96. Hi are using WordPress for your blog platform? I’m new to
  the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you require any html coding expertise to make
  your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 97. Heya! I’m at work surfing around your blog from my
  new iphone 4! Just wanted to say I love reading
  through your blog and look forward to all your
  posts! Carry on the superb work!

 98. I think the admin of this website is really working hard
  in favor of his web page, for the reason that here every material is
  quality based information.

 99. Fantastic blog! Do you have any tips for aspiring writers?

  I’m planning to start my own blog soon but I’m a little
  lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress
  or go for a paid option? There are so many choices out
  there that I’m completely confused .. Any suggestions?
  Thank you!

 100. Great blog! Do you have any hints for aspiring writers?

  I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.

  Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go
  for a paid option? There are so many options out there that I’m
  totally confused .. Any tips? Thank you!

 101. Hey There. I discovered your blog using msn. This is a very
  neatly written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful
  info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 102. After looking at a few of the blog articles on your website,
  I honestly like your way of writing a blog.
  I book marked it to my bookmark website list and will be checking back soon. Please visit my website too and
  let me know your opinion.

 103. Hey there this is somewhat of off topic but I was wanting
  to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be greatly appreciated!

 104. Tremendous things here. I’m very satisfied to
  see your post. Thank you so much and I’m taking a look ahead
  to contact you. Will you kindly drop me a mail?

 105. Whats up are using WordPress for your blog platform? I’m
  new to the blog world but I’m trying to get started and create my
  own. Do you need any html coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

 106. Useful information. Fortunate me I discovered your web site accidentally,
  and I’m surprised why this twist of fate didn’t took
  place in advance! I bookmarked it.

 107. Hello it’s me, I am also visiting this web page regularly, this web page is actually pleasant and the people are in fact sharing fastidious thoughts.

 108. Hi, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Ie, it looks fine but
  when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, excellent
  blog!

 109. Hello, this weekend is nice designed for me, for the reason that this time i am reading this
  impressive educational piece of writing here at my home.

 110. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who was
  doing a little homework on this. And he in fact bought me
  breakfast due to the fact that I found it for him…
  lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending time to talk about this
  matter here on your web site.

 111. For the reason that the admin of this site is working, no hesitation very shortly it will be famous,
  due to its feature contents.

 112. Fantastic blog you have here but I was curious about if you knew of any message boards that cover the same topics discussed here?
  I’d really love to be a part of community where I can get feedback from other knowledgeable people that share
  the same interest. If you have any suggestions, please
  let me know. Many thanks!

 113. I’m now not positive where you are getting your info, but great topic.
  I needs to spend some time learning more or figuring out more.
  Thanks for fantastic information I used to be in search of this info for my mission.

 114. Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy
  reading through your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same subjects?
  Thanks for your time!

 115. Appreciating the time and effort you put into your blog and detailed information you provide.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed material.
  Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS
  feeds to my Google account.

 116. I am curious to find out what blog platform you have been using?
  I’m experiencing some small security issues with my
  latest blog and I’d like to find something more safe.
  Do you have any suggestions?

 117. I’m really inspired with your writing abilities as well as
  with the layout for your blog. Is that this a paid subject or did you customize it yourself?
  Either way keep up the nice high quality writing,
  it’s uncommon to look a great weblog like this one these days..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *