Team CSC : “Επικοινωνώ …άρα υπάρχω”

Κείμενο : Γιάννης Ψαρέλης (γράφτηκε το 2005). H Δανική Ομάδα CSC όπως είναι γνωστή και επίσημα καταγεγραμμένη είναι ουσιαστικά η ομάδα/ εταιρία Riis Cycling A/S, που ιδρύθηκε το 1996. Ο άνθρωπος που διοικεί την ομάδα είναι ο Δανός Bjaerne Riisοποίος είναι νικητής του Γύρου Γαλλίας και πολλών άλλων σημαντικών αγώνων (ετάπ στον Γύρο Ιταλίας και άλλων κλασσικών αγώνων). Η εταιρεία απασχολεί περισσότερα από 60 άτομα και το 2003 έλαβε το επιχειρηματικό βραβείο του περιοδικού Boersen Gazelle ως η εταιρεία της χρονιάς. Η CSC (Computer Sciences Corporation) παρέχει τεχνολογικά συστήματα και συμβουλευτικό μάνατζμεντ. Η εταιρεία παρουσίασε έσοδα 14,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων την προηγούμενη χρονιά.

Ο ίδιος ο Riis μιλάει για την διαφορετικότητα και την φιλοσοφία της ομάδας :

«Στην ομάδα μας κάνουμε πολλά πράγματα διαφορετικά και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε κατά αυτό τον τρόπο. Έχουμε θέσει κάποιες αξίες και εφαρμόζουμε αυτές τις μεθόδους οι οποίες είναι μέρος συγκεκριμένης φιλοσοφίας. Είναι κάτι στο οποίο έχουμε δουλέψει για ορισμένα χρόνια τώρα και η προηγούμενη χρονιά ήταν η πρώτη στην οποία φάνηκε ότι οι τεχνικές μας αξίζουν.

Ομαδική εργασία, σωστό κοουτσάρισμα και επαγγελματισμός είναι καινούργια πράγματα στον κόσμο της ποδηλασίας. Απαιτείται χρόνος ώστε να μπορεί να γίνει πραγματικότητα – να εφαρμοστεί- κάτι τέτοιο. Αλλά έχουμε διανύσει ένα μεγάλο δρόμο. Είμαστε γνωστοί ως η ομάδα που εστιάζει στο σύνολο και όχι στο άτομο. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό έχει συμβάλλει στην επιτυχία της ομάδας Team CSC καθώς και της εταιρείας Riis Cycling A/S.

Δεν πιστεύει ο καθένας σε αυτό που κάνουμε. Αυτό δεν με ενοχλεί : Είμαι ευχαριστημένος που η ομάδα μας είναι διαφορετική. Είμαι ακόμα πιο χαρούμενος γνωρίζοντας ότι έχουμε επιτύχει αποτελέσματα τόσο σε αθλητικό όσο και επιχειρηματικό επίπεδο, επιτυχίες οι οποίες μιλάνε από μόνες τους. Η ομάδα μας κατέχει κάτι το οποίο πολλές άλλες ομάδες θα ήθελαν να έχουν καθώς ξεκινήσαμε από το μηδέν και χρησιμοποιώντας τα σωστά εργαλεία. Αυτό μας βοήθησε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε την εικόνα μίας ομάδα όπου τα πράγματα προχωράνε και όπου οι αθλητές έχουν τις καλύτερες συνθήκες για να αναπτυχθούν. Είμαστε περήφανοι για την εικόνα μας και αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν ευθύνες και εργαζόμαστε ώστε να την διατηρήσουμε. Η βάση υπάρχει και είναι το αποτέλεσμα εντατικής εργασίας από όλους που είναι μέλη ή σχετίζονται με την ομάδα.

Ολη η ομάδα σκοπεύει να πορευτεί με αυτό τον τρόπο»

Στην ιστοσελίδα της εταιρείας διαβάζουμε ότι:

 “ Στην Riis Cycling A/S πιστεύουμε οι αξίες μας είναι η βάση της εταιρείας μας. Σχηματίζουμε την βάση του πως εργαζόμαστε. Οι αξίες γίνονται μέρος της καθημερινότητάς μας με τους αθλητές μας στους δρόμους και όλο τον οργανισμό μας. Η εταιρεία μας είναι ένας οργανισμός που αποτελείται από ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες. Οι αξίες μας συντελούν να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο τρόπο εστίασης στα πράγματα καθώς της αντίληψης, σχετικά στο πως πραγματώνουμε διάφορα σχέδια. Αυτό είναι σημαντικό στην επιτυχία μας»

Η ομάδα και ο ίδιος ο διευθυντής της κατηγορείται ότι δίνει υπερβολική έμφαση στο μάρκετινγκ και ότι κάνει έχει κάποιο επικοινωνιακό σκοπό. Φυσικά αυτό προσκρούει σε κάποια παραδοσιακή συναισθηματική προσέγγιση που υπάρχει στον χώρο της ποδηλασίας κατά την οποία θεωρείται ότι η μία επαγγελματική ομάδα πρέπει να ενδιαφέρεται πρωτίστως για την ποδηλατική/ αθλητική απόδοση.

Χαρακτηριστικά το έγκυρο Βρετανικό περιοδικό ποδηλασίας Cycle Sport στο τεύχος του Απριλίου του 2005 αναφέρει χαρακτηριστικά :

«Η Ομάδα CSC είναι διάσημη για το γεγονός ότι ντύνει τους αθλητές της και το προσωπικό της με στρατιωτικά ρούχα στην προπαρασκευαστική περίοδο και τους στέλνει στα άγρια μέρη, όπου υποκρίνονται ότι σκοτώνει ο ένας τον άλλο κάτω από το πατερναλιστικό βλέμμα του Βjaerne Riis».

(Στην ιστοσελίδα της ομάδας μπορούμε να βρούμε  φωτογραφία όπου το πιο γνωστό της ομάδας Ιταλός Ivan Basso  διακρίνεται  σ ε ειδικό camp για team building στο στρατόπεδο ειδικών δυνάμεων της Δανίας ν αμαθαίνει να κατασκευάζει γέφυρες).

Φυσικά όμως γίνεται εύκολα κατανοητό  στην εποχή μας η ίδια η βιωσιμότητα καθώς και οι αθλητικές επιτυχίες είναι σε συνάρτηση της επιτυχίας του προγράμματος μάρκετινγκ και επικοινωνίας της ομάδας.

Η Δανική ομάδα μπορεί να θεωρηθεί ως πρωτοποριακή στον χώρο της Επαγγελματικής Ποδηλασίας. Ιδίως στην δημιουργία και διατήρηση Σχέσεων με Χορηγούς. Ελπίζουμε αυτό να γίνει κατανοητό από τις Ελληνικές ομάδες ποδηλασίες, αυτές τουλάχιστον έχουν φιλοδοξία να ξεφύγουν από την ελληνική “μιζέρεια”.

Στην αρχή παρουσιάζουμε το γενικό πλαίσιο που διέπει τις σχέσεις με τις κύριες ομάδες κοινά (target groups), δηλαδή Χορηγούς- ΜΜΕ και Θαυμαστές/ Υποστηρικτές της ομάδας, και ύστερα παραθέτουμε τις επικοινωνιακές ενέργειες που χρησιμοποιούνται στην δημιουργία, διατήρηση και ανάπτυξη σχέσεων με αυτές. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι όλες οι επικοινωνιακές ενέργειες είναι φανερό ότι είναι σε κοινό άξονα (συντασσόμενες αρμονικά ως μέρος ενός μίγματος προώθησης) καθώς επίσης και ότι αποτελούν μέρος αυτού που ονομάζουμε Integrated Marketing Communications (Ολοκληρωμένες επικοινωνίας μάρκετινγκ) που φυσικά δεν μπορεί παρά να συνταχθεί από ανθρώπους με υψηλό θεωρητικό υπόβαθρο, οι οποίοι έχουν και άριστη γνώση του περιβάλλοντος της επαγγελματικής ποδηλασίας.

1.Σχέσεις με Koινά Στόχους (Target Groups)

Σχέσεις με Χορηγούς

Ο υπεύθυνος μάρκετινγκ της εταιρείας αναφέρει τα παρακάτω στην εταιρική ιστοσελίδα :

« Οι Χορηγοί μας επωφελούνται από την ισχυρή οργάνωση της ομάδας CSC καθώς και την εκτενή εμπειρία μας στο αθλητικό μάρκετινγκ και τις Χορηγίες. Είναι εφικτό να διευθετήσουμε μεγάλα και μικρά χορηγικά προγράμματα. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την συνεργασία με την ομάδα CSC και είμαστε πάντοτε ανοικτοί να συζητήσουμε νέες ευκαιρίες και σχέδια γενικότερα. Είναι δική μας φιλοδοξία να δημιουργούμε ισχυρές συνεργασίες που παράγουν επιχειρηματικά αποτελέσματα για όλα τα μέρη. Επιδιώκουμε να εργαζόμαστε με εταιρείες οι οποίες διαβλέπουν οπτικές γωνιές και ευκαιρίες διαμέσω πολύχρονων σχέσεων, που θέλουν να είναι μέρος μίας ομάδας που έχει όραμα».

Σχέσεις με ΜΜΕ
Η ομάδα έχει ιδιαίτερη προβολή σε όλα τα περιοδικά ειδικού τύπου (ηλεκτρονικού και έντυπου). Σε όλες τις εκδηλώσεις της υπάρχουν δημοσιογράφοι. Επίσης υπάρχει φωτογραφικό αρχείο από όλες τις εκδηλώσεις, διαθέσιμο σε όσους δεν παρευρίσκονται.

Ο Διευθυντής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της ομάδας κ.Lars Andersen αναφέρει απευθυνόμενος σχετικά με την προβολή που λαμβάνει η ομάδα από τα ΜΜΕ:
«Η Ομάδα CSC λαμβάνεει εκτενή διεθνή κάλυψη από τα ΜΜΕ, δίνοντας την ευκαιρία στους Χορηγούς μας για εκτενή προβολή στην τηλεόραση, τις εφημερίδες, τα περιοδικά κ.τ.λ. σε μία μεγάλη ποικιλία αγορών. Αυτή η προβολή χρησιμοποιείται ώστε να ενισχυθούν οι μάρκες των χορηγών (sponsors brands) και να αυξηθεί η αναγνωρισημότητα της εταιρείας (awareness)».

2.Επικοινωνιακές Ενέργειες

Ιστοσελίδα (www.riis-cycling.com)

Στην αρχική σελίδα μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε γλώσσα (Αγγλικά ή Δανικά) κάτι που είναι σημαντικό εάν σκεφτεί ότι σε πολλές άλλες ιστοσελίδες επαγγελματικών ομάδων ποδηλασίας υπάρχει μόνο μία γλώσσα, της χώρας από την οποία προέρχεται η ομάδα. Η ομάδα έχει θαυμαστές σε όλη την Υφήλιο και η ιστοσελίδα συγκεντρώνει πολλές επισκέψεις, ιδίως τώρα που οι προσδοκίες για νίκη τoυ αρχηγού της ομάδας στον Γύρο Ιταλίας και Γαλλίας είναι αυξημένες.

Στην ιστοσελίδα της ομάδας υπάρχουν τα παρακάτω:
• Βιογραφικά Αθλητών
• Νέα από εκδηλώσεις και αγώνες
• Φωτογραφικό Αρχείο
• Διαθέσιμα wallpapers
• Διαθέσιμα desktops
• Ηλεκτρονικό μαγαζί
• Παιχνίδι φαντασίας (phantasy game)
• Ζώνη Υποστηρικτών (Fan zone)

Ηλεκτρονικό μαγαζί
Διαμέσου της ηλεκτρονικής σελίδας της ομάδας μπορεί να προμηθευτεί κάποιος τα παρακάτω είδη (τα παρουσιάζουμε όπως είναι ταξινομημένα από την ίδια την ομάδα) :

Ι. Ποδηλατικά Ρούχα (cycling clothes)
Ποδηλατική φανέλα (cycling jersey)
• Ποδηλατική κολλάν με τιράντες (bib cycling short)
• Ποδηλατικά χειμωνιάτικα ρούχα
• Καλύμματα ποδιών
• Κάλτσες

ΙΙ. Καθημερινά Ρούχα (casual clothes)
• Τ-Shirt που προωθούν στην Riis-Cycling Α/S

ΙΙΙ. Αξεσουάρ (accessories)
Ποδηλατικό παγούρι
• Baseball cap
• Σκουφί χειμώνα

ΙV. Αναμνηστικά/ Επετειακά (memorabilia)
• Αυτόγραφα αθλητών/ Καρτολίνες
• Ημερολόγιο Γραφείου/ Τοίχου
• Αναμνηστικό ημερολόγιο του 2003

Υπηρεσίες Φιλοξενίας

Ο Διευθυντής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της ομάδας κ.Lars Andersen απευθυνόμενος προς τους Χορηγούς της ομάδας αναφέρει σχετικά με την υποδομή της ομάδας να σχεδιάσει και να υλοποιήσει προγράμματα φιλοξενίας :

«Οι Χορηγοί μας ενεργητικά εργάζονται ώστε να εκμεταλλευτούν το δέσιμο με τις αξίες της ομάδας ως μέρος της ανάπτυξης της μάρκας τους (brand development).
Σε συνεργασία με τους Χορηγούς μας, συντονίζουμε μικρές ή μεγάλες εκδηλώσεις για VIP, είτε αφορούν τους πελάτες των Χορηγών είτε το προσωπικό τους…
Η Ομάδα CSC προσφέρει στους Χορηγούς μας την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μοναδικά γεγονότα VIP στην Δανία αλλά και Διεθνώς.
Οργανώνουμε ειδικά προγράμματα φιλοξενίας σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους καλεσμένους μας να απολαύσουν μία μοναδική εμπειρία ζωής.»

Στον Δρόμο (On the road)

H ομάδα έχει υπογράψει υπογράψει συμβόλαιο με την SKODA για να λάβει αυτοκίνητα συνοδείας καθώς και φορτηγά για την μεταφορά του εξοπλισμού.

Ειδικές εκδηλώσεις
Σε αυτή την κατηγορία η ομάδα είναι χωρίς «αντίπαλο». Το προσωπικό της συνεχώς προσπαθεί να δημιουργήσει εκδηλώσεις πέρα από τις καθιερωμένες, δηλαδή παρουσίαση ομάδας, συνεντεύξεις τύπου κ.τ.λ.

(Στην ιστοσελίδα της ομάδας μπορούμε να βρούμε φωτογραφία όπου οι αθλητές της ομάδας υπογράφουν καμβά στον οποίο έχουν αφήσει τα απομεινάρια των τροχών τους)

Συμπερασματικά

Τα στελέχη της ομάδας δεν έχουν “ανακαλύψει τον τροχό”. Απλά έχουν ένα όραμα, την υλοποίηση του οποίου την στηρίζουν σε βασικές αρχές οργάνωσης και διοίκησης εταιρειών και οργανισμών. Ο λόγος που παραθέσαμε τις επικοινωνιακές ενέργειες είναι για να δείξουμε ότι πρόκειται για απλά πράγματα, που όμως είναι μέρος ενός στρατηγικού σχεδιασμού βασιζομένου στο όραμα κάποιων ανθρώπων. Ετσι δίχως να χρειαστεί κάποιος να εισχωρήσει στα άδυτα της επαγγελματικής ομάδας κατανοεί το επίπεδο οργάνωσης. Μπορούν και οι ελληνικές ομάδες να επιτύχουν πολλά πράγματα αρκεί να οργανωθούν και να δουλέψουν βάση σχεδίου που με πίστη θα δεσμευτούν να υλοποιήσουν.

You May Also Like

More From Author

136Comments

Add yours
 1. 2
  Jestine

  I was very happy to uncover this web site. I want to to thank you for ones time for this particularly
  fantastic read!! I definitely enjoyed every bit of it and I have you saved
  as a favorite to check out new stuff on your web site.

 2. 3
  Millie

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to
  my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite
  some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.

  Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to your
  new updates.

 3. 9
  Sally

  I believe this is one of the such a lot vital info
  for me. And i am glad reading your article.

  But wanna remark on few common things, The website style is ideal, the articles is really great : D.
  Just right task, cheers

 4. 10
  Lina

  Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results.
  If you know of any please share. Kudos!

 5. 11
  Maryann

  Just wish to say your article is as astonishing. The clarity in your
  post is just excellent and i could assume you’re an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please continue the rewarding
  work.

 6. 13
  Rosella

  Hi, i think that i saw you visited my site thus i
  came to “return the favor”.I am attempting to find things
  to improve my web site!I suppose its ok to use some
  of your ideas!!

 7. 14
  Maria

  I absolutely love your website.. Very nice colors & theme.
  Did you create this amazing site yourself? Please reply back as I’m attempting to create my own site and
  want to learn where you got this from or just what the theme is called.

  Many thanks!

 8. 15
  Heriberto

  I’ll immediately grasp your rss as I can’t find your e-mail
  subscription link or e-newsletter service.
  Do you’ve any? Kindly let me know in order that I may just subscribe.
  Thanks.

 9. 16
  Dick

  My spouse and I stumbled over here by a different website and thought I might as
  well check things out. I like what I see so i am just following you.
  Look forward to looking at your web page again.

 10. 17
  Zara

  Great weblog here! Additionally your web site lots up fast!
  What host are you the use of? Can I am getting your associate hyperlink to your host?
  I desire my web site loaded up as fast as yours lol

 11. 22
  Clint

  Thank you for another excellent article. The place else may just anybody get
  that type of information in such an ideal manner of writing?
  I’ve a presentation subsequent week, and
  I am on the look for such info.

 12. 23
  Esperanza

  An outstanding share! I have just forwarded this
  onto a co-worker who has been conducting a little research on this.

  And he in fact ordered me dinner simply because I discovered
  it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanks for spending time to talk about this issue here on your web page.

 13. 24
  Ulrich

  I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and
  was curious what all is needed to get setup? I’m assuming having
  a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100% certain. Any
  recommendations or advice would be greatly appreciated.

  Appreciate it

 14. 25
  Troy

  Hello, i believe that i saw you visited my blog
  thus i came to go back the favor?.I’m attempting to to find issues
  to enhance my site!I guess its adequate to use a few of your ideas!!

 15. 27
  Marie

  I blog often and I really thank you for your information. This great article has truly peaked my interest.
  I’m going to book mark your site and keep checking for new information about once a week.
  I subscribed to your Feed as well.

 16. 28
  Darrell

  whoah this weblog is excellent i like reading your posts.
  Stay up the great work! You realize, lots of persons are looking round
  for this information, you could aid them greatly.

 17. 29
  Mabel

  Today, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see
  if it can survive a thirty foot drop, just so she
  can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83
  views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 18. 31
  Celinda

  Greate pieces. Keep posting such kind of info on your page.
  Im really impressed by your site.
  Hi there, You’ve performed a fantastic job. I will definitely digg it
  and individually suggest to my friends. I am sure they will be benefited from this website.

 19. 32
  Elmer

  It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or suggestions.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I want to read more things about it!

 20. 33
  Korey

  It is perfect time to make some plans for the future and it is
  time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things
  or advice. Maybe you could write next articles referring to this article.
  I desire to read more things about it!

 21. 35
  Georgiana

  I am really impressed with your writing skills and also with the structure for your weblog.
  Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Either way stay up the excellent high quality writing, it is
  uncommon to see a great blog like this one today..

 22. 36
  Lacy

  Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?

  I mean, what you say is valuable and everything.

  But think about if you added some great images or video clips
  to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos, this site could certainly be one of
  the best in its field. Very good blog!

 23. 38
  Mariel

  I seriously love your site.. Very nice colors & theme.

  Did you develop this site yourself? Please reply back
  as I’m looking to create my own personal website and would love to know where you got this from or what the theme is named.
  Thank you!

 24. 40
  Harold

  I do consider all of the ideas you’ve presented on your post.
  They’re very convincing and will certainly work. Still,
  the posts are very brief for newbies. Could you please extend them a bit from subsequent
  time? Thank you for the post.

 25. 41
  Booker

  I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the
  following. unwell unquestionably come more formerly
  again as exactly the same nearly very often inside case you
  shield this increase.

 26. 43
  Leigh

  Generally I do not learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very pressured
  me to check out and do it! Your writing taste has been surprised me.

  Thank you, quite nice post.

 27. 44
  Angelo

  Have you ever considered creating an ebook or guest authoring on other websites?
  I have a blog based on the same information you discuss and would love to have
  you share some stories/information. I know my
  audience would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to send me
  an e mail.

 28. 45
  Fern

  Everything wrote was actually very logical. But, what about this?
  suppose you added a little information? I am not suggesting
  your content isn’t solid., but suppose you added a title that makes people
  want more? I mean Team CSC : “Επικοινωνώ
  …άρα υπάρχω” – Cyclingworld.gr is kinda vanilla.

  You could glance at Yahoo’s front page and watch how they create news titles to
  grab viewers to open the links. You might add a video or a pic or two to get readers excited
  about what you’ve written. In my opinion, it would bring your blog a little bit more interesting.

 29. 46
  Muoi

  What i do not realize is actually how you are not actually
  a lot more well-liked than you might be now.

  You are so intelligent. You understand therefore considerably on the subject of this topic, produced
  me in my view imagine it from numerous numerous angles.

  Its like men and women are not interested until it’s something to do with Girl gaga!
  Your own stuffs nice. At all times deal with it up!

 30. 47
  Layne

  That is very fascinating, You’re a very professional blogger.
  I have joined your feed and sit up for searching for more of
  your fantastic post. Also, I’ve shared your site
  in my social networks

 31. 49
  Nicole

  Fascinating blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog jump out.
  Please let me know where you got your theme.
  Kudos

 32. 50
  Pilar

  After exploring a handful of the blog posts on your blog, I
  honestly like your technique of writing a blog.

  I bookmarked it to my bookmark site list and will
  be checking back in the near future. Take a look at my web site
  as well and let me know what you think.

 33. 51
  Lashawnda

  My brother suggested I may like this web site.

  He was once entirely right. This put up truly made my day.
  You can not imagine simply how so much time I had spent
  for this info! Thanks!

 34. 52
  Kelli

  Just want to say your article is as surprising. The clarity in your post is just cool and i
  could assume you’re an expert on this subject. Well with your
  permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

 35. 55
  Marc

  Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that
  I have really enjoyed browsing your blog posts.
  In any case I will be subscribing to your feed and
  I hope you write again very soon!

 36. 56
  Frank

  Hi there! Would you mind if I share your blog with my facebook group?
  There’s a lot of people that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Thanks

 37. 58
  Nicholas

  Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could
  locate a captcha plugin for my comment form? I’m using
  the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?

  Thanks a lot!

 38. 59
  Jocelyn

  wonderful post, very informative. I ponder why
  the opposite experts of this sector do not realize this.
  You should proceed your writing. I am confident, you have a huge readers’ base already!

 39. 60
  Richelle

  Awesome blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
  I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
  Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There
  are so many choices out there that I’m totally overwhelmed ..
  Any tips? Kudos!

 40. 61
  Brittney

  What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively helpful and it has
  aided me out loads. I hope to contribute & aid different customers like its aided me.

  Good job.

 41. 62
  Yolanda

  After exploring a number of the blog posts on your web page, I seriously appreciate your technique of
  blogging. I bookmarked it to my bookmark
  webpage list and will be checking back soon. Please visit
  my website as well and tell me your opinion.

 42. 63
  Douglas

  Greate pieces. Keep writing such kind of info on your site.

  Im really impressed by it.
  Hi there, You’ve done an excellent job. I’ll definitely
  digg it and personally recommend to my friends.
  I am sure they will be benefited from this website.

 43. 69
  Oliva

  Great weblog here! Additionally your website lots up fast! What host are you the usage of?
  Can I get your associate hyperlink in your host? I wish my web site loaded up
  as fast as yours lol

 44. 70
  Shelli

  Hello, I do believe your blog could be having
  browser compatibility issues. When I take a look at your web site in Safari,
  it looks fine however when opening in Internet Explorer, it’s
  got some overlapping issues. I simply wanted to provide
  you with a quick heads up! Aside from that, fantastic website!

 45. 71
  Russ

  I am extremely impressed together with your writing skills
  and also with the format for your weblog.
  Is that this a paid theme or did you customize it yourself?

  Either way stay up the excellent high quality writing, it is uncommon to look
  a nice weblog like this one today..

 46. 72
  Bonny

  Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text
  in your post seem to be running off the screen in Ie.

  I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser
  compatibility but I figured I’d post to
  let you know. The design look great though! Hope you get the issue fixed
  soon. Thanks

 47. 73
  Candice

  I think this is among the most significant information for me.
  And i’m glad reading your article. But should remark on few
  general things, The website style is wonderful, the articles is really
  excellent : D. Good job, cheers

 48. 74
  Lan

  First of all I want to say awesome blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you do not mind.
  I was interested to know how you center yourself
  and clear your thoughts before writing. I have had a tough time clearing my mind in getting my ideas out.

  I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost just trying to figure
  out how to begin. Any recommendations or tips? Many thanks!

 49. 75
  Marcus

  Hey There. I discovered your blog using msn. This is a
  really smartly written article. I’ll make sure to bookmark it and come back to read extra of your helpful
  info. Thank you for the post. I will definitely return.

 50. 76
  Jonathan

  Nice post. I learn something new and challenging on sites I stumbleupon every day.

  It’s always exciting to read articles from other authors and
  use something from their web sites.

 51. 77
  Danielle

  Hi! Someone in my Facebook group shared this site with us
  so I came to look it over. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
  Great blog and excellent design.

 52. 78
  Lucia

  Pretty great post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve truly enjoyed browsing your weblog
  posts. In any case I will be subscribing in your feed and I’m hoping you write
  once more soon!

 53. 81
  Danuta

  Greate pieces. Keep posting such kind of info on your blog.
  Im really impressed by your blog.
  Hello there, You’ve done a fantastic job.
  I’ll definitely digg it and for my part recommend to my friends.
  I’m sure they will be benefited from this website.

 54. 82
  Elouise

  Heya i am for the first time here. I came across this
  board and I to find It really helpful & it helped me
  out a lot. I hope to present something again and aid others
  such as you aided me.

 55. 85
  Reed

  fantastic put up, very informative. I wonder why the opposite experts of this sector
  do not understand this. You should proceed your writing.
  I’m confident, you have a great readers’ base
  already!

 56. 86
  Lashay

  An impressive share! I’ve just forwarded this onto a friend who had been conducting a little homework on this.
  And he actually bought me dinner simply because I found it for him…
  lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanx for spending time to discuss this matter here on your web site.

 57. 87
  Constance

  Hey there are using WordPress for your site platform? I’m new
  to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do
  you require any html coding knowledge to make your own blog?

  Any help would be really appreciated!

 58. 92
  Sylvia

  Unquestionably consider that that you said. Your favorite justification seemed to be on the internet the
  simplest thing to take into account of. I say to you, I definitely get annoyed
  even as people think about issues that they just do not realize
  about. You controlled to hit the nail upon the top and defined out the whole thing with no need side-effects , other folks can take a
  signal. Will probably be back to get more. Thanks

 59. 94
  Tamela

  You are so cool! I don’t think I have read through a single thing like this before.
  So good to find someone with unique thoughts on this subject matter.

  Really.. thank you for starting this up. This site is one thing that’s needed on the web, someone with a little originality!

 60. 95
  Craig

  I was curious if you ever considered changing the structure of your
  site? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the
  way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one or two
  images. Maybe you could space it out better?

 61. 96
  Lonna

  Good day! I could have sworn I’ve been to this website
  before but after reading through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 62. 97
  Williams

  Oh my goodness! Amazing article dude! Thank
  you, However I am going through issues with your RSS. I don’t know the reason why I cannot subscribe to it.
  Is there anybody else having identical RSS issues?

  Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanx!!

 63. 100
  Miriam

  of course like your web site however you have to take
  a look at the spelling on quite a few of your posts.

  Many of them are rife with spelling problems and I find it
  very troublesome to tell the reality on the other hand I will certainly come again again.

 64. 101
  Marisol

  It’s really a cool and helpful piece of info. I’m satisfied that you just shared this helpful information with us.
  Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 65. 102
  Isiah

  I blog quite often and I truly thank you for your information. Your article
  has really peaked my interest. I’m going to book mark your blog and keep checking for
  new details about once per week. I opted in for your RSS feed too.

 66. 103
  Maybell

  My brother recommended I might like this web site.

  He was entirely right. This post truly made my day.
  You can not imagine just how much time I had spent for this info!

  Thanks!

 67. 105
  Shanel

  Hey there just wanted to give you a quick heads up and let
  you know a few of the images aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different browsers and both show the
  same results.

 68. 107
  Greta

  Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Very useful info specially the last part :
  ) I care for such information a lot. I was seeking this certain info for a long time.
  Thank you and best of luck.

 69. 108
  Lacy

  It’s actually a great and useful piece of info. I’m satisfied that you simply shared this
  helpful info with us. Please keep us up to date like this.
  Thanks for sharing.

 70. 110
  Raquel

  Greetings! I’ve been reading your site for some time now and finally
  got the courage to go ahead and give you a shout out from
  Houston Texas! Just wanted to mention keep up the great job!

 71. 113
  Levi

  I have to thank you for the efforts you’ve put in penning this website.
  I’m hoping to check out the same high-grade content from you in the future as well.
  In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now 😉

 72. 114
  Faustino

  I’m not sure exactly why but this site is loading very
  slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 73. 115
  Klinik Psikoloji Yüksek Lisans

  PDR klinik psikoloji yüksek lisans programının avantajlarından biri, mezunların farklı klinik ortamlarda çalışma fırsatlarına sahip olmalarıdır. Örneğin, hastanelerde, özel kliniklerde, psikolojik danışmanlık merkezlerinde veya özel muayenehanelerde çalışabilirler. Ayrıca, program mezunları ayrıca doktora programlarına da devam edebilirler.

 74. 116
  Micah

  Hi! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to give it a look.
  I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking
  and will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and excellent style and design.

 75. 117
  Fred

  You really make it appear so easy together with your presentation but I find this topic to be
  actually something that I think I’d by no means understand.
  It sort of feels too complex and very vast for me. I’m looking
  forward to your subsequent publish, I will try to get the cling of it!

 76. 119
  Kristi

  Someone necessarily help to make severely articles I’d state.
  That is the first time I frequented your website page and up to now?
  I amazed with the analysis you made to make this actual
  post incredible. Fantastic activity!

 77. 121
  Juana

  I was recommended this blog by means of my cousin. I’m no longer sure whether or not this publish is written by way of him as
  nobody else understand such exact about my trouble.
  You are amazing! Thanks!

 78. 122
  Katherina

  Howdy! I could have sworn I’ve visited this web site before but after going through a few of the
  articles I realized it’s new to me. Anyways, I’m
  certainly delighted I found it and I’ll be bookmarking it
  and checking back regularly!

 79. 123
  Brendan

  Simply want to say your article is as astonishing.
  The clearness in your post is simply cool and i could assume you are an expert on this subject.
  Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 80. 125
  Charla

  Right now it sounds like Movable Type is the top blogging
  platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 81. 127
  Franchesca

  What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively useful and it has aided me out loads.
  I am hoping to give a contribution & aid other customers like its helped
  me. Great job.

 82. 128
  Maisie

  Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I’ll make sure to bookmark it and come back to read more of your
  useful info. Thanks for the post. I will definitely return.

 83. 129
  Damien

  Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative.

  I am going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future.
  Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 84. 130
  Rae

  Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?

  I’m using the same blog platform as yours and I’m having
  trouble finding one? Thanks a lot!

 85. 131
  Porfirio

  Aw, this was an extremely good post. Spending some time and actual effort
  to create a good article… but what can I say… I put things
  off a lot and don’t manage to get nearly anything done.

 86. 132
  Benito

  Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog?
  My website is in the very same area of interest as yours and my users would certainly
  benefit from some of the information you
  provide here. Please let me know if this okay with you.

  Many thanks!

 87. 134
  Edwin

  Thanks for your marvelous posting! I genuinely enjoyed
  reading it, you may be a great author.I will be sure to bookmark your blog and
  may come back later in life. I want to encourage
  you to definitely continue your great posts, have a nice afternoon!

 88. 135
  Nicki

  Wow, awesome weblog format! How long have you ever been running a blog for?
  you made running a blog look easy. The total look of your website is magnificent, let alone the content!

 89. 136
  Sibyl

  Hey I know this is off topic but I was wondering
  if you knew of any widgets I could add to my blog that
  automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking
  for a plug-in like this for quite some time and
  was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your
  new updates.

+ Leave a Comment