Πρωινό : “Το σημαντικότερο γεύμα”

Επιμέλεια Κειμένου:

Μπαμπαρούτση Ειρήνη, PhD -Κλινική Διαιτολόγος-Αθλητική Διατροφολόγος

Επιστημονική υπεύθυνη Διαιτολογικού Γραφείου «ΘΕΡΜΙΔΑ»

Επιστημονικός συνεργάτης Ε.Π.Ο

Η σωστή διατροφή για τους αθλητές ξεκινά από το «πρωινό». Αυτό αποτελεί το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, διότι είναι η βάση της υγιεινής διατροφής. Γενικά, οι αθλητές οι οποίοι έχουν την τάση να καταναλώνουν πρωινό, έχουν μια πιο ισορροπημένη διατροφή, επιλέγουν τροφές με χαμηλότερο λίπος, έχουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και ελέγχουν καλύτερα το σωματικό τους βάρος. Διαθέτουν επίσης, πνευματική διαύγεια και έχουν περισσότερη ενέργεια για την άσκηση, αφού για παράδειγμα η πρόσληψη 400-500 θερμίδων από το πρωινό θα βοηθήσει στην αποθήκευση, άρα και στην προσφορά ενέργειας κατά την άσκηση. Είναι δεδομένο ότι οι αθλητές θα πρέπει να τρώνε 2 με 3 ώρες πριν την προπόνηση, ούτως ώστε να επιτραπεί η γαστρική εκκένωση.

 

Πολλοί υποστηρίζουν ότι: «Δεν έχω χρόνο για πρωινό»

 

Πάντα μπορείτε να βρείτε χρόνο για να είστε σωστοί με τον εαυτό σας. Το πραγματικό πρόβλημα βρίσκετε στο γεγονός ότι δεν έχετε εντάξει το πρωινό στις προτεραιότητές σας  και όχι στο ότι υπάρχει πραγματικά έλλειψη χρόνου. Δεν απαιτούνται περίπλοκες επιλογές, απλά μπορείτε γρήγορα να ετοιμάσετε το πρωινό σας γεύμα ως εξής:  Οι παρακάτω επιλογές αφορούν κυρίως όσους έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν το πρωϊνό 2-3 ώρες πριν το κολύμπι!

 

 • 1 ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά με λίγα δημητριακά (όσο είστε στο σπίτι) και κατά τη διαδρομή σας στην εργασία ή την προπόνηση να καταναλώσετε 1 μικρό φρούτο, κατά προτίμηση μπανάνα ή 1 φέτα κέικ ή σταφιδόψωμο.
 • 1 γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά με λίγη σπιτική μαρμελάδα ή μέλι και λίγα δημητριακά (ανάλογα με τη οργανική σας δυνατότητα να ανέχεστε χωρίς δυσφορία το συγκεκριμένο γεύμα, το οποίο μπορεί επίσης να καταναλωθεί καθοδόν ή στο χώρο εργασίας σας).
 • 1 αραβική πίτα (με αλεύρι ολικής αλέσεως κατά προτίμηση) και λίγο τυρί χαμηλό σε λιπαρά (τύπου cottage ή ανθότυρο ή κίτρινο).
 • Σε ένα θερμομονωτικό δοχείο μπορείτε να προσθέσετε είτε κρύο είτε ζεστό γάλα ή τσάι ή χυμό (για όσους δεν ανέχονται το πρωί καλά το γάλα) και να έχετε μαζί σας λίγο ψωμί ή κράκερ ή κουλουράκια ολικής αλέσεως ή πολύσπορα.
 • Τέλος, για όσους εμφανίζουν δυσανοχή στη λακτόζη και θα πρέπει να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά, εκτός από την επιλογή 3 θα μπορούσαν να καταναλώσουν μια χούφτα αποξηραμένα φρούτα ή φρούτα φρέσκα ή κέικ ή σταφιδόψωμο ή κάποιο χυμό σε συνδυασμό με τα προηγούμενα .

 

‘Η ακόμα και κάτι πιο σύνθετο:

 

Σε ένα μπολ με πιτυρούχα δημητριακά (bran flakes) μπορείτε να προσθέσετε κάποιο φρούτο και γάλα ώστε να παρέχετε 3 από τις 5 βασικές ομάδες τροφίμων (δημητριακά, γαλακτοκομικά, φρούτα). Επίσης, τα δημητριακά είναι πολύπλευρη τροφή. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σε ξηρή μορφή λίγο πριν ή και κατά τη διάρκεια της άσκησης, αλλά μπορείτε να προσθέσετε και γάλα ή γιαούρτι. Παράλληλα, θα μπορούσατε να συνδυάσετε διαφορετικές μάρκες προϊόντων, ώστε να έχετε ποικιλία στη γεύση, ενώ μπορείτε να τα συνδυάσετε με:

 • Μπανάνα σε κομματάκια
 • Σταφίδες
 • Κομπόστα
 • Κανέλλα
 • Ξηρούς καρπούς

 

Η κατανάλωση των παραπάνω επιλογών απαιτεί μόλις 5 λεπτά από το χρόνο σας.

 

Επίσης, η λέξη κλειδί για το πρωινό πριν την άσκηση ή τον αγώνα είναι «προετοιμάστε το εκ των προτέρων».

Προσπαθήστε να προμηθευτείτε από το προηγούμενο βράδυ τα τρόφιμα της αρεσκείας σας, τα οποία θα πρέπει να τα τοποθετήσετε σε ευδιάκριτο σημείο, ώστε χωρίς σκέψη και χρόνο να καταφέρετε να καταναλώσετε γρήγορα το πρωινό σας γεύμα.

 

Εάν όμως κάνετε πρωινή άσκηση (6:00-7:30 π.μ.), πιθανά να έχετε περισσότερη ενέργεια για αυτή σας την δραστηριότητα εάν προσπαθήσετε να προσλάβετε ένα μικρό σνακ πριν την άσκηση (με την προϋπόθεση ότι το στομάχι σας μπορεί να ανεχτεί ακόμα και αυτό το μικρό γεύμα). Οι καλύτερες και πιο δημοφιλείς επιλογές είναι:

 • τσάι με 2 φέτες ψωμί ή αντίστοιχα φρυγανιές και μέλι ή μαρμελάδα
 • μια αθλητική μπάρα και λίγο αθλητικό ποτό
 • 1 χούφτα ξηροί καρποί ανάλατοι
 • 1 μικρό σταφιδόψωμο

Οι επιλογές αυτές θα συμβάλλουν στην αύξηση της γλυκόζης του αίματος και θα συνεισφέρουν στην αντοχή και στην αίσθηση της ευεξίας μετά από το πρωινό ξύπνημα. Σε περιπτώσεις μη ανοχής του συγκεκριμένου σνακ συστήνεται ένα μικρό αντίστοιχο γεύμα πριν τον ύπνο.

 

Όταν η προπόνηση τελειώσει, είναι πολύ σημαντικό να καταναλωθεί ένα πλήρες πρωινό, όπως αυτό που περιγράφεται παραπάνω. Οι περισσότεροι αθλητές υψηλού επιπέδου προπονούνται, τουλάχιστον 6 φορές την εβδομάδα. Για να κάνουν μια σωστή αποκατάσταση θρεπτικών συστατικών από την προπόνηση πρέπει υγρά και «καύσιμα» να είναι άμεσα διαθέσιμα για το σώμα. Εάν το γεύμα καταναλωθεί μέσα σε 30 λεπτά από το τέλος της προπόνησης, τότε το σώμα μπορεί να αρχίσει τη διαδικασία αυτή γρηγορότερα και να είναι ικανό να ανταπεξέλθει στην επόμενη προπόνηση.

Παράλληλα το πρωινό είναι το ίδιο σημαντικό ακόμα και όταν η προπόνηση εκτελείται το μεσημέρι ή το απόγευμα. Υπάρχει ταυτόχρονα η ανάγκη για προσφορά ενέργειας, ώστε να ολοκληρωθεί με την ανάλογη ποιότητα το πρόγραμμά σας. Ενώ είναι αυτονόητο ότι όταν εμπεριέχονται στο καθημερινό σας πρόγραμμα δύο προπονήσεις, τότε η ανάγκη για πρωινό καθίσταται απαραίτητη για αποκατάσταση των εξαντλούμενων αποθεμάτων (κυρίως του γλυκογόνου) μεταξύ των δύο αυτών προπονητικών μονάδων, ώστε να υπάρξει και η ανάλογη προσαρμογή και προετοιμασία για το δεύτερο μέρος της προπόνησής σας.

 

Οι περισσότεροι αθλητές αναφέρουν ότι: «Δεν πεινάω το πρωί»

 

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι πιθανά καταναλώθηκαν οι θερμίδες του πρωινού στο βραδυνό γεύμα, ίσως μάλιστα με τη μορφή γλυκισμάτων ή και μεγάλης ποσότητας στο κυρίως γεύμα.

Παράλληλα, η πρωινή άσκηση αναστέλλει αρκετά την όρεξη, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του σώματος και  να έχετε υπόψιν σας ότι θα υπάρξει αύξηση της όρεξής σας κατά τις επόμενες ώρες μετά την άσκηση, αφού θα έχετε ηρεμήσει. Θα πρέπει, λοιπόν, να είστε έτοιμοι και να έχετε μαζί σας το απαραίτητο υγιεινό γεύμα όταν  νιώσετε έντονα το αίσθημα της πείνας, ώστε να μην αναγκαστείτε να επιλέξετε ο,τιδήποτε εύκολο υπάρχει κοντά σας, συμπεριλαμβανομένων γλυκισμάτων, μπισκότων και τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

1,852 thoughts on “Πρωινό : “Το σημαντικότερο γεύμα””

 1. Today, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to see
  if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation.
  My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is
  entirely off topic but I had to share it with someone!

 2. My developer is trying to persuade me to move
  to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on several websites for about a year and am concerned
  about switching to another platform. I have heard fantastic things about
  blogengine.net. Is there a way I can transfer all my
  wordpress content into it? Any help would be really appreciated!

 3. I don’t even understand how I ended up right here, but I
  assumed this submit used to be great. I do not realize who you might be however certainly you
  are going to a well-known blogger in the event you aren’t already.
  Cheers!

 4. My brother recommended I might like this website. He used to be totally right.

  This submit actually made my day. You can not imagine simply
  how much time I had spent for this info! Thanks!

 5. Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Many thanks

 6. I am not sure where you’re getting your info, but great
  topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more.

  Thanks for fantastic info I was looking for this information for my mission.

 7. Simply want to say your article is as amazing. The clearness in your post is just excellent and i can assume you’re an expert on this subject.
  Fine with your permission allow me to grab your feed
  to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry
  on the gratifying work. scoliosis surgery https://0401mm.tumblr.com/ scoliosis surgery

 8. Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend
  your website, how could i subscribe for a weblog web site?
  The account helped me a appropriate deal. I were a little bit familiar
  of this your broadcast provided brilliant clear concept quest bars http://bit.ly/3C2tkMR quest bars

 9. An impressive share! I’ve just forwarded this onto a friend who has been conducting a little research on this.
  And he in fact bought me dinner simply because I stumbled upon it for him…
  lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!!

  But yeah, thanks for spending some time to talk about this topic here
  on your web page.

 10. I do not know whether it’s just me or if perhaps everybody else encountering issues with your site.

  It seems like some of the text within your posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this
  is happening to them too? This might be a problem with my
  browser because I’ve had this happen previously.
  Kudos

 11. When I originally left a comment I appear to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on each time a comment is added I recieve 4 emails with the same comment. Is there an easy method you can remove me from that service? Thank you!

 12. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 13. Hi , I do believe this is an excellent blog. I stumbled upon it on Yahoo , i will come back once again. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and help other people.

 14. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 15. Thanx for the effort, keep up the good work Great work, I am going to start a small Blog Engine course work using your site I hope you enjoy blogging with the popular BlogEngine.net.Thethoughts you express are really awesome. Hope you will right some more posts.

 16. Forget about spam and advertising mailings.Keep your real inbox clean and secure. 10 Minute Mail provides temporary, secure, anonymous, free, disposable email address for 10 minutes.

 17. ip adresleri kullanıcıların kullanarak internette gezinebilmelerine imkan tanıyan ve numaralardan meydana gelen , internet servis sağlayıcısı tarafından sağlanan bir hizmettir.İp adresinin takibi çok kolaydır.Bu yüzden VPN , proxy ve dns değiştirme gibi yöntemleri sizlere öneriyoruz.0 güvenli hale gelmeyeceksiniz ancak takiniz zorlaşacaktır.VPN hizmetleri ücretli yada ücretsiz 3. taraflar tarafından sağlandığı için güvenli sayılmazsınız ve bu hizmet ile birlikte başka sitelere giriş yaptığınız şifreler görülebilir giriş yaptığınız sitelerin bir listesi yada aktiviteleriniz başkaları tarafından görülebilir.

 18. Thanx for the effort, keep up the good work Great work, I am going to start a small Blog Engine course work using your site I hope you enjoy blogging with the popular BlogEngine.net.Thethoughts you express are really awesome. Hope you will right some more posts.

 19. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 20. en sağlam doeda pornolar sitemizde yer almaktadır. Hiç bir hd pornoda canınızı sıkacak reklam yoktur pornoho farkıyla keyifli porno izlemeler.

 21. Your style is so unique compared to many other people. Thank you for publishing when you have the opportunity,Guess I will just make this bookmarked.2

 22. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.!!!

 23. This blog is definitely rather handy since I’m at the moment creating an internet floral website – although I am only starting out therefore it’s really fairly small, nothing like this site. Can link to a few of the posts here as they are quite. Thanks much. Zoey Olsen

 24. 2013 yılında bahis siteleri arasında hizmete başlayan Goldenbahis sitesi tasarımının şık yapısı, Pronetgaming altyapısıyla kaliteli bahsi oyunculara sunmaktadır

 25. Nerobet Bölümleri. Sitenin giriş adresinden siteye girdiğimizde sitenin alt bölümlerden oluştuğunu görüyoruz. Nerobet, canlı bahis, spor, e-spor, poker, casino,

 26. It is rare to discover a specialist in whom you might have some faith. In the world these days, nobody genuinely cares about showing others exactly how in this issue. How fortunate I am to have now found such a wonderful website as this. It is people like you that make a genuine difference currently through the suggestions they discuss.!!

 27. The camera work heightens this loss of individuality by filming everyone from the back or side whenever there is action, so close you can’t tell who is doing what, or were in relation to other people they are doing anything with.!!!

 28. Nice blog here! Additionally your website loads up very fast! What web host are you the usage of? Can I am getting your associate link on your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol!!

 29. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 30. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.>>>>

 31. I just want to mention I am newbie to blogging and site-building and honestly liked this blog. Likely I’m likely to bookmark your website . You definitely have perfect articles. Thanks a bunch for sharing with us your blog site…..

 32. Simply desire to say your article is as amazing. The clarity to your publish is simply great and i can think you are an expert in this subject. Well along with your permission allow me to snatch your RSS feed to stay updated with drawing close post. Thank you one million and please continue the rewarding work.|…

 33. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 34. Those are yours alright! . We at least need to get these people stealing images to start blogging! They probably just did a image search and grabbed them. They look good though!

 35. Having read this I thought it was very informative. I appreciate you taking the time and effort to put this article together. I once again find myself spending way to much time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

 36. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on numerous
  websites for about a year and am worried about
  switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress content into it?
  Any kind of help would be really appreciated!

 37. Restbet giriş yapacak kullanıcıların tercih ettiği firma onaylı bir siteyiz. Öncelikle site adresinden bahsetmek gerekirsek 2015 yılında açılmış bir bahis ve

 38. Those are yours alright! . We at least need to get these people stealing images to start blogging! They probably just did a image search and grabbed them. They look good though!

 39. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 40. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 41. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this blog. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 42. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!!……

 43. Hi there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 44. Sitemiz üzerinden betist giriş adresine erişebilir ve hiçbir kesinti yaşamadan bahis ve casino oyunlarını denemenin keyfini yaşayabilirsiniz.

 45. Türkiye’nin gerçek online canlı bahis ve casino sitesi. bahis.com giriş adreslerine ve bahis’in tüm detaylarına bahis.com üzerinden erişebilirsiniz

 46. Sahabet kullanıcıların siteye üye olurken doğru bilgi ve sürekli kontrolünde olan iletişim bilgilerini vermeleri böyle durumlarda çok büyük.

 47. Klasbahis, bahis ve casino oyunları konusunda hizmet sunan, menşei yurtdışı olan bir sitedir. Uluslararası camiada tanınan sitemiz Curacao lisansına