Εξοπλισμός Ποδηλασίας : Eurobike 2011

Κείμενο : Αλέξανδρος Ιωαννίδης. (Αναδημοσίευση από το www.icycling.gr) Την περασμένη εβδομάδα βρέθηκα στην Eurobike 2011, όπου όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι κατασκευαστές ποδηλάτων και ποδηλατικού εξοπλισμού παρουσίασαν τα προϊόντα τους για την ερχόμενη σεζόν. Ο επισκέπτης της Eurobike μπορεί να δει εκεί όχι μόνο μοντέλα από τους μεγαλύτερους οίκους της ποδηλασίας, αλλά και από πολλούς μικρότερους ή πρωτοεμφανιζόμενους -έτσι και αλλιώς, οι νέες προτάσεις των μεγάλων εταιριών πλέον διαρρέουν (ή δημοσιεύονται) μήνες πριν από την έκθεση και συνεπώς παρουσιάζουν μικρότερο “εκθεσιακό” ενδιαφέρον απ’ ότι παλαιότερα.

Η πρώτη ημέρα της διοργάνωσης είναι το Demo Day, μία μέρα πριν η Eurobike ανοίξει τις πόρτες της στους επισκέπτες. Στο Demo Day, που πραγματοποιείται περίπου 40 λεπτά μακριά από τις εγκαταστάσεις της έκθεσης, οι ενδιαφερόμενοι (δημοσιογράφοι του ειδικού τύπου αλλά και επαγγελματίες του χώρου) μπορούν να δοκιμάσουν όποιο μοντέλο τους ενδιαφέρει σε ειδικά διαμορφωμένες διαδρομές, για χρόνο έως 45 λεπτά. Πέρα από τις εταιρίες ποδηλάτων, προσφέρουν ποδήλατα προς δοκιμή και μερικοί κατασκευαστές περιφερειακού εξοπλισμού όπως π.χ. οι Acros, Fox, FSA-Vision, SRAM-RockShox. Το Demo Day ξεκινά από το πρωί, και διαρκεί έως τις 17:00 -τα περίπτερα όμως σταματούν τη διάθεση των ποδηλάτων στις 16:00. Συνεπώς, όση όρεξη και αν έχει κανείς για δοκιμές, δε θα προφτάσει να καβαλήσει πάνω από 5-6 ποδήλατα πριν πέσει κάτω από την κούραση ή τον διώξουν με το ζόρι από τις εγκαταστάσεις! Πρόφτασα να καβαλήσω έξι ποδήλατα εκείνη την ημέρα, εκ των οποίων το ένα ήταν test bike για την υδραυλική μετάδοση της Acros, μιας και με έτρωγε η περιέργεια να τη συγκρίνω με την ηλεκτρική Ki2 που χρησιμοποιώ εδώ και τρεις μήνες. Θα σας παρουσιάσω τις εντυπώσεις μου από αυτή -αλλά και τα ποδήλατα που δοκίμασα- σύντομα.

Μία έκθεση γιγάντιου μεγέθους όπως η Eurobike, δεν μπορεί να είναι μόνο έκθεση -έχει παράλληλα ένα χαρακτήρα πανηγυριού όπου σταθερά παρουσιάζεται η τελευταία αρλούμπα που “θα καταργήσει” ή “θα αλλάξει το ποδήλατο για πάντα”, ακραία και εκκεντρικά σχέδια concept bikes, ποδήλατα επαγγελματιών αθλητών, ελαφρά ενδεδυμένες θηλυκές υπάρξεις, πολύχρωμα αξεσουάρ και εξαρτήματα “σερβιρισμένα” σαν ζαχαρωτά, και διάφορα άλλα. Θα βρει λοιπόν κανείς εκεί πράγματα που δεν πρόκειται να αντικρίσει σε κανένα ποδηλατικό κατάστημα ή στο δρόμο ποτέ του: Από πλήρως λειτουργικό ποδηλατάκι-μινιατούρα για κλόουν έως επίχρυσο ποδήλατο-μνημείο, τσόπερς με χαζοχαρούμενα βαψίματα έως κατασκευές που θα έκαναν ακόμη και τον πιο φτασμένο κατασκευαστή custom μοτοσυκλέτας να νιώσει άβολα

Οι τάσεις

 • Συγύρισμα γκάμας προϊόντων: Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών, οι προϊοντικές γκάμες των μεγάλων εταιριών είχαν διευρυνθεί πολύ. Για τη νέα σεζόν, οι μεγάλοι κατασκευαστές φαίνεται να μειώνουν την προϊοντική τους γκάμα “καθαρίζοντας” την από τα λιγότερο πετυχημένα μοντέλα τους.
 • Go Social: Ο περισσότερος κόσμος βρίσκει παρακίνηση για ν’ ανεβαίνει στο ποδήλατο του συχνότερα και περισσότερο όταν μοιράζεται τις διαδρομές του με άλλους. Πλατφόρμες “Social Fitness” όπως το Strava.com θα ωφεληθούν πολύ από το νέο, ιδιαίτερα προσιτό μοντέλο ποδηλατικού GPS  Edge 200 της Garmin (€149,00) το οποίο θα επιτρέψει σε ακόμη περισσότερους ποδηλάτες να καταγράφουν τις βόλτες τους και να αλληλεπιδρούν διαδικτυακά. Συσκευές όπως το Inou της Cateye το οποίο τραβά φωτογραφίες & video όσο ποδηλατείτε, σημειώνει με λειτουργία GPS τις συντεταγμένες κάθε λήψης μέσα στο αρχείο της και σας δίνει τη δυνατότητα να δημοσιεύσετε το υλικό από τη βόλτα σας στα δημοφιλέστερα sites κοινωνικής δικτύωσης, συνδέουν ακόμη δυνατότερα το online με το offline. Ποιος θα μαζέψει τα περισσότερα likes στην προπόνηση του;
 • Συνταξιοδοτικό για συρματόσχοινα: Η άφιξη της Ui2 (ηλεκτρονική Ultegra) από τη Shimano, η μετατροπή της Di2 για χωμάτινη χρήση (βλ. Ki2), η υδραυλική μετάδοση βουνού της Acros (μείνετε συντονισμένοι για τη δοκιμή της στο iCycling.gr) και η εφαρμογή TRP Parabox που επιτρέπει την εγκατάσταση υδραυλικών δισκόφρενων σε ποδήλατα Cyclocross προδιαγράφουν ένα μέλλον χωρίς συρματόσχοινα για την ποδηλασία. Σίγουρα το μέλλον αυτό δεν είναι άμεσο, αλλά είναι αναπόφευκτο -ιδιαίτερα με την υδραυλική τεχνολογία στα δισκόφρενα να γίνεται ολοένα και πιο προσιτή. Σε πέντε χρόνια από τώρα, το πιθανότερο είναι πως τα συρματόσχοινα ταχυτήτων θα έχουν καταργηθεί τελείως στις υψηλότερες κατηγορίες ποδηλάτων όπου όλο και περισσότερα μοντέλα διατίθενται “Di2 ready”…
 • Pedelecs: Ή αλλιώς ηλεκτρικά ποδήλατα (Pedal + Electrics). Τα ηλεκτρικά ποδήλατα πόλης έχουν μπει πλέον για τα καλά στην αγορά, και αν τα ποδηλατικά καταστήματα μπορέσουν να τα υποστηρίξουν μόλις παλιώσουν λίγο και αρχίσουν τα προβλήματα ηλεκτρολογικής φύσεως, αυτό θα είναι καλό. Μία ανησυχητική τάση που έρχεται κυρίως από τη Γερμανία είναι τα ηλεκτρικά mountain bikes (τα SUV της ποδηλασίας?), τα οποία στο βωμό των πωλήσεων κινδυνεύουν να αλλοιώσουν την ίδια την ορεινή ποδηλασία αν διαδοθούν. Για να χαρείς το μονοπάτι, θα πρέπει να ποδηλατίσεις ως εκεί. Αν δεν είσαι σε θέση να το κάνεις, τότε δεν είναι για σένα.
 • Design über alles: Η εποχή που τα mountain bikes και city bikes πουλούσαν χωρίς να ανταγωνίζονται σε ομορφιά τα ποδήλατα δρόμου, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Περισσότερο από ποτέ, αν το ποδήλατο δεν είναι όμορφο πλέον δεν πουλάει. Η εσωτερική δρομολόγηση καλωδίων έχει αρχίσει να θεωρείται must, και ευτυχώς μαζί με την αισθητική βελτίωση φέρνει και λειτουργική βελτίωση.
 • Black is the new white: Θυμάστε την τρέλα με το λευκό που επικρατούσε πριν από περίπου τρία χρόνια; Μπορεί η μόδα του λευκού να έχει περάσει, αλλά έχει πάρει τη θέση του το μαύρο. Σε ματ, γυαλιστερό ή ματ και γυαλιστερό. Σκέτο ή με έντονα κοντράστ, το μαύρο φέτος κυριαρχεί. Αν σας αρέσει καλώς, αν όχι, συνηθίστε το. Οι Γερμανοί κατασκευαστές δουλεύουν πολύ το χρωματικό συνδυασμό Μαύρο-Λευκό-Κόκκινο για το 2012.
 • 29er or die: Πιπιλίζοντας την καραμέλα “τα 29άρια είναι το μέλλον του mountain bike”, ακόμη και όσοι τα αγνοούσαν επιδεικτικά ή τα κακολογούσαν, πλεόν διαθέτουν εικοσιεννιάρια ποδήλατα βουνού στη γκάμα τους. Μετά τους Αμερικάνους και τους Ιταλούς, τώρα οι Γερμανοί δηλώνουν επίσης φανς των μεγάλων τροχών.
 • Cyclocross: Η έντονα ανοδική πορεία του Cyclocross -παρόλο που δεν είναι καθόλου καινούργιο άθλημα- είναι χαρακτηριστική για τη φετινή χρονιά. Όσοι δεν είχαν ήδη τέτοια ποδήλατα ανάμεσα στα προϊόντα τους, τα έχουν προσθέσει. Η UCI λέει ότι είναι ok να χρησιμοποιούνται δισκόφρενα στο CX, η TRP προσφέρει το Parabox για να το κάνει εφικτό, και η Shimano σύντομα θα διαθέτει δύο νέες σειρές ειδικά για “χωματόκουρσα”…
 • Fixed gear mainstream: Κάποτε ήταν underground και ακραίο, με cult κοινό. Τώρα ακόμη και η τελευταία κινεζική βιοτεχνία παράγει ανταλλακτικά για “fixάκια” σε δεκάδες αηδιαστικά χρώματα. Φέτος, τα fixed ποδήλατα είναι περισσότερα στον αριθμό, αλλά λιγότερο cool.
 • Fold me up: Με τον μεγαλύτερο παίκτη της αγοράς, τη Dahon να χωρίζεται σε δύο εταιρίες λόγω οικογενειακής ρήξης, και τη γέννηση της Tern που θα χρησιμοποιήσει το ίδιο δίκτυο διανομής παγκοσμίως, το σκηνικό στα αναδιπλούμενα ποδήλατα ενδέχεται να αλλάξει. Σε αυτό συμβάλλουν και κάποιες νέες εταιρίες που μπαίνουν στην κατηγορία. Άλλες με καινοτόμα, έξυπνα σχέδια και άλλες με ξαναζεσταμένα αποφάγια. May the best bike win.
 • Back from the [almost] dead: Εταιρίες που γνώρισαν μεγάλες δόξες στο παρελθόν -όπως π.χ. η GT και η Mongoose- και στη συνέχεια πτώχευσαν, άλλαξαν χέρια και κατέληξαν στην αφάνεια, επιστρέφουν. Οι δύο αυτές εταιρίες ανήκουν στον ίδιο όμιλο με την Cannondale και τη Schwinn, και τα μεγάλα κεφάλια αποφάσισαν να αναβιώσουν τις δύο ιστορικές μάρκες. Τώρα αν το Zaskar είναι γοητευτικότερο ως πιθανά το πιο κλασικό αγωνιστικό hardtail όλων των εποχών ή ως ένα ανθρακονημάτινο 29άρι MTB πλήρους ανάρτησης, αυτό θα κριθεί στην πορεία, από το αγοραστικό κοινό. Στο σινεμά, δεν είναι όλα τα σίκουελ ταινιών επιτυχημένα.

You May Also Like

More From Author

62Comments

Add yours
 1. 1
  Hairstyles

  Oh my goodness! an incredible article dude. Thank you Nonetheless I’m experiencing issue with ur rss . Don抰 know why Unable to subscribe to it. Is there anybody getting an identical rss drawback? Anyone who knows kindly respond. Thnkx

 2. 2
  Augsburg Agentur AdWords

  An impressive share! I have just forwarded this onto a coworker who were conducting a little bit research on this. And he actually acquired me meal as a result of The reality that I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thanks with the meal!! But yeah, thanks for spending a while to discuss this matter in this article on your site.

 3. 9
  Remona

  I’m not sure why but this website is loading extremely slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a issue
  on my end? I’ll check back later and see if the problem
  still exists.

 4. 11
  Meri

  Your style is so unique compared to other folks I have read stuff from.
  I appreciate you for posting when you’ve got the opportunity,
  Guess I will just bookmark this web site.

 5. 12
  Pearlene

  hi!,I like your writing so a lot! share we keep up a correspondence more about your post
  on AOL? I require a specialist in this area to solve my problem.
  May be that’s you! Taking a look forward to look you.

 6. 13
  Kelle

  It’s appropriate time to make a few plans for the longer term
  and it is time to be happy. I have learn this post and if I may just I desire to
  counsel you few interesting things or tips.
  Maybe you could write next articles referring to this article.
  I desire to learn more issues approximately it!

 7. 14
  Oscar

  Hi there terrific website! Does running a blog such as this
  require a massive amount work? I have very little expertise in computer programming however I had been hoping to start my own blog in the near future.
  Anyhow, if you have any ideas or tips for new blog owners please share.
  I know this is off subject nevertheless I simply had to ask.
  Appreciate it!

 8. 16
  hi

  Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thank you|

 9. 17
  Mitch

  Hey there, You have done an incredible job. I will certainly digg it and personally recommend to my
  friends. I am sure they will be benefited from this web site.

 10. 21
  ig

  Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for?

  you made blogging look easy. The overall look of your web site is
  excellent, let alone the content!

 11. 24
  Reinaldo

  Thanks on your marvelous posting! I definitely enjoyed reading
  it, you will be a great author. I will make sure to bookmark your
  blog and will come back down the road. I want to encourage you to continue your great writing, have
  a nice weekend!

 12. 25
  Dolores

  Hey there! Quick question that’s entirely off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly?

  My blog looks weird when viewing from my apple iphone.
  I’m trying to find a template or plugin that might be
  able to resolve this problem. If you have any recommendations, please share.
  Thank you!

 13. 27
  Chassidy

  Simply wish to say your article is as surprising.
  The clearness in your post is just great and i can suppose
  you are knowledgeable on this subject. Fine
  along with your permission allow me to grasp your feed to stay updated with forthcoming post.

  Thank you one million and please carry on the enjoyable
  work.

 14. 28
  Thaddeus

  I was excited to find this great site. I wanted to thank you for ones time for this wonderful read!!
  I definitely savored every part of it and I have you
  book-marked to look at new information in your site.

 15. 29
  Byron

  Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog
  loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if
  it’s the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.

 16. 30
  Marcia

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog
  that automatically tweet my newest twitter updates.

  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time
  and was hoping maybe you would have some experience with something like
  this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and
  I look forward to your new updates.

 17. 31
  Margery

  Hmm is anyone else experiencing problems with the
  pictures on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog.

  Any feedback would be greatly appreciated.

 18. 32
  Penney

  Hello! I know this is kinda off topic but I was wondering
  which blog platform are you using for this website?
  I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m
  looking at alternatives for another platform.
  I would be fantastic if you could point me in the
  direction of a good platform.

 19. 33
  Raleigh

  Hey there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no backup.
  Do you have any methods to prevent hackers?

 20. 34
  Lauri

  Pretty great post. I just stumbled upon your weblog
  and wished to say that I have really enjoyed surfing around your blog
  posts. After all I’ll be subscribing in your rss feed and
  I hope you write once more very soon!

 21. 35
  Alyce

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
  widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would
  have some experience with something like this. Please let me know if you run into
  anything. I truly enjoy reading your blog and
  I look forward to your new updates.

 22. 37
  Buster

  Hello there! Do you know if they make any plugins to help with
  SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
  but I’m not seeing very good results. If you know of any please share.
  Kudos!

 23. 38
  Caitlyn

  We are a gaggle of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site provided us with useful info to work
  on. You have done a formidable activity and our entire neighborhood might be grateful to you.

 24. 43
  Sang

  Hi! I just want to offer you a big thumbs up for your excellent information you’ve
  got right here on this post. I’ll be returning to your web site for more
  soon.

 25. 44
  Beau

  Hello! I’ve been reading your weblog for some time now and finally got the courage to
  go ahead and give you a shout out from Huffman Texas!
  Just wanted to tell you keep up the good work!

 26. 46
  Ladonna

  Hello, i think that i saw you visited my blog so
  i came to go back the favor?.I am trying to find things to improve my
  site!I guess its good enough to make use of some of your
  ideas!!

 27. 47
  Christina

  Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring on other websites?
  I have a blog based upon on the same information you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my
  subscribers would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e
  mail.

 28. 52
  Bryant

  Hello there! This is my first comment here so I just
  wanted to give a quick shout out and tell you I really
  enjoy reading through your articles. Can you suggest any other
  blogs/websites/forums that deal with the same subjects?
  Thanks!

 29. 53
  Ilene

  certainly like your website however you need to test the spelling on quite a few of your posts.

  A number of them are rife with spelling issues and I in finding it very troublesome to tell the truth nevertheless I will certainly come back again.

 30. 55
  Kami

  My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
  I have always disliked the idea because of the costs.

  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on numerous
  websites for about a year and am nervous about switching
  to another platform. I have heard good things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress posts into
  it? Any help would be really appreciated!

 31. 58
  Meghan

  Hi there are using WordPress for your blog platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my
  own. Do you need any coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 32. 60
  Mariel

  Hi there just wanted to give you a quick heads up. The text in your post
  seem to be running off the screen in Chrome. I’m not sure if this
  is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I
  thought I’d post to let you know. The style and design look great though!
  Hope you get the issue resolved soon. Kudos

+ Leave a Comment